|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1201 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy, cz. II
aanneett - to na kiepski salon trafilas. uciekaj stamtad
![]() cytrynowo piaskowa: na pewno sa z 8,4 (wlasnie sprawdzilam na swoim opakowaniu) ale wydawalo mi sie ze kiedys widzialam 2 opcje. szukalam teraz w necie, ale nic nie znalazlam. moze mi sie pomylilo. poszukaj dokladniej w googlach. |
![]() ![]() |
![]() |
#1202 |
Przyczajenie
|
Chcę lekko podkręcić kolor moich oczu, ale raczej nie zdecyduję się na soczewki kolorowe. Czy można kupić modele opalizujące ? Jeśli tak, to ile kosztują ?
#1203 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Z tą na lewym oku ciągle mam problem, jest OK przez chwilę gdy ją wycentruję ale mam wrażenie że jak poruszam okiem to wraca jakoś do pierwotnego położenia i ją czuję, a ta na prawym jest niewyczuwalna, możliwe że ona nie pasuje tak jak powinna? Edytowane przez cytrynowo_piaskowa Czas edycji: 2009-11-28 o 18:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1204 |
Konto usunięte
|
nie wiecie czy przypadkiem Cibia Air Optix Night&Day zostały wycofane? Czy to jest stara wersja, choć jeszcze w regularnej sprzedaży?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1205 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jeżeli miałaś napisane B. C. 8.3 to musiały być Acuvue Advance albo jeszcze starszy model johnosona Acuvue2 Cytat:
---------- Dopisano o 21:47 ---------- Poprzedni post napisano o 21:42 ---------- Na pewno NIE zostały wycofane |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1206 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wydaje mi się ze soczewka byla dobrze założona, niestety nie mogę wypatrzeć tych 123 ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1207 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
byc moze uszkodzilas sobie jakies naczynko w tej czesci oka. tez tak mialam kiedys, ze przez ponad tydzien na lewym oku soczewka mnie uwierala, czyscilam, sprawdzalam strone i nic. i zawsze czulam to w tej samej czesci oka. doszlam do wniosku, ze cos tam po prostu sie uszkodzilo i musi wygoic. samo przeszlo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1208 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1209 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1210 |
Raczkowanie
|
Witam . Również noszę soczewki, dobierał mi je dr Skorupski z Poznania juz dwa lata temu, w grudniu wybieram sie do niego na wizyte kontrolna poniewaz zauwazylam pewne zmiany. Po pierwsze to nosze acuvue oasys with hydroclear , dwu tygodniowe ( ale mozna je nosic miesiac i ja tak robię) . Od pewnego czasu zauwazam że coś jest nie tak z moja ostrościa , z bliska wszystko ok ale z daleka juz gorzej. Jak sciagne soczewki to jest wszystko okej . Ponad to bardzo szybko, jakby to okresli soczewki mi sie "brudzą", oko wydziela jakiś osad czy coś? wieczorem musze je przemywac bo juz słabo w nich widze... na poczatku takich problemow nie miałam dlatego takie moje wątpliwości. Miał ktos taki przypadek jak ja ?
moze powinnam zmienic marke soczewek,aa moze powinnam jakies krople uzywac.... |
![]() ![]() |
![]() |
#1211 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Napiszcie mi jeszcze czym mogę wypłukać pudełko od soczewek, w jednym pojemniczku walają się paprochy jakby z tuszu do rzęs. Edytowane przez cytrynowo_piaskowa Czas edycji: 2009-11-29 o 09:20 |
||
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1212 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
wydaje mi sie ze jest to bledne przekonanie, poniewaz z tego co ja czytalam (a jestem czytaczem nalogowym ulotek, opakowan itd)to sa to soczewki TYGODNIOWE, gdy nosi sie je bez sciagania na noc i DWUTYGODNIOWE gdy na noc sciagamy. na przedluzone noszenie (ponad 2 tygodnie) MOZE ZEZWOLIĆ nam lekarz okulista, gdy zobaczy taka zuzyta, 2tygodniowa soczewke i stwierdzi, ze na niej nie ma za duzo osadu bialkowego. i tylko wtedy. kazde inne noszenie soczewek poza wyznaczonym terminem jest na nasze wlasne ryzyko. i nie mozna pisac ze sa to soczewki "dwu tygodniowe ( ale mozna je nosic miesiac" bo wprowadza sie w blad potencjalnych uzytkownikow. a niestety duza czesc ludzi bardziej ufa takim postom na forum niz ulotce i lekarzowi :/ sytrynowo piaskowa: mozesz wyplukac pojemniczek plynem do soczewek. ale najlepiej wymienic na nowy. dziewczyny pisaly tez o wyparzaniu wrzatkiem, ale nie jest to polecane przez chociazby ulotkę od plynu ![]()
Edytowane przez anka.d Czas edycji: 2009-11-29 o 12:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1213 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1214 |
Raczkowanie
|
Doradźcie mi do jakiego okulisty najlepiej się wybrać? Kilka stron wcześniej ktoś wspomniał o salonie na Floriańskiej w Krakowie,ale chciałabym poznać opinię kilku osób. Ile kosztuje wizyta? Czy oddzielnie płaci się za wizytę zwykłą( typu badanie wady itp.) i odnośnie soczewek?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1215 |
Wtajemniczenie
|
Cytrynowo_Piaskowa - możesz czyścić pojemniczek roztworem soli fizjologicznej. Kosztuje parę groszy w aptece (spytaj również o małe ampułki do iniekcji). Albo płynem do soczewek. Zaleca się częstą wymianę pojemniczka (najlepiej z każdym nowym opakowaniem płynu lub co miesiąc).
Co do położenia soczewek na oku, to mi również prawa nie leży idealnie tak, jak lewa. Jednak wystaje wystarczająco poza tęczówkę i nie przeszkadza mi to. |
![]() ![]() |
![]() |
#1216 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#1217 | ||
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
Odkąd noszę Oasys przepisowo, nie muszę używać kropli nawilżających. A też lekarze mówili, że soczewki koło miesiąca wyglądają ładnie i mogę je tak nosić. Wyszło dopiero po paru miesiącach, jak miałam oczy jak pergamin. Cytat:
Pojemniczek płuczemy zawsze płynem do soczewek, ewentualnie sterylną solą fizjologiczną.
![]() ![]() |
![]() |
#1218 |
Zakorzenienie
|
To moja wizyta była jakaś "oszukana". Trwała może kwadrans. Ale zadnej soczewki nie przymierzałam. Jutro idę znów sprawdzić- mam nadzieję ze będą już do odbioru. I mam do Was prośbę. Muszę kupić płyn, jestem w tym kompletnie zielona i boję się, że wcisną mi coś "cudownego" i drogiego. Możeci mi doradzić, czego absolutnie nie brać? Co można zastąpić czymś bardziej zwyczajnym? I powiedźcie mi jeszcze proszę ile kosztuje mniej wiecej płyn na miesiąc?
Edytowane przez jomic Czas edycji: 2009-11-29 o 21:41 |
![]() ![]() |
![]() |
#1219 |
Nie depcze krokusów
|
jomic - skoro Ci dopiero zamawiali soczewki, to nawet zrozumiałe, że nie zakładałaś... Jakikolwiek płyn kupisz w salonie, będzie dobry, pozostań przy sprawdzonych firmach: Bausch&Lomb (Renu), Ciba Vision (Solo Care Aqua), Alcon (Opti Free) czy EyEye. Przestrzegam przed taniochami z allegro i marketów.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1220 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1221 |
Raczkowanie
|
czy to normalne ze w pierwszym dniu noszenia soczewek mam lekko zamazany obraz i drapią mnie po powiece?;/
![]() |
#1222 |
Zakorzenienie
|
Odebrałam soczewki, mam płyn (23zł opti free express) i... nie miałam czasu na naukę dziś, wiec szybciutkie szklenie na sucho i umówiłąm się na środę jakby co. Zakładanie posżło mi spoko. Tylko, ze lewa soczewka rewelacja- jak ją ząłozyłam to zaczełam sie zastanawiać, czy czasem mi nie upadłą gdzieś, bo nic nie czułam. Sprawdzałąm ostrość widzenia, ale przy astygmatyzmie widzenie jednym okiem nie zawsze jest wyraźne. Ale okazało się ze jest na oku. Za to prawa mnie uwierała. Z lewą pochodziłam z godzinę, z prawą nie dałam rady. tAk mi łzawiło oko i drapało w zewnętrznym kąciku ze musiałam wyjąć. Spróbuję znów jutro. Oko nadal lekko mi dokucza- nie wiem czy sobie nie drasnęłąm. Uważam, że zdjęcie jest trudniejsze- rada mojej małej bratanicy- wydłub sobie widelcem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1223 |
Nie depcze krokusów
|
jomic - to świetnie!
![]()
![]() |
#1224 |
Zakorzenienie
|
kłuje coraz bardziej i nadal łzawi. no to sobie narobiłam
|
![]() ![]() |
![]() |
#1225 |
Zakorzenienie
|
jomic nie panikuj, oczy się muszą przyzwyczaić do ciała obcego. Za kilka dni powinno być już ok.
#1226 |
Wtajemniczenie
|
Ja byłam dziś znów w salonie i jedna soczewka została wymieniona na nową bo tą starą zmasakrowałam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1227 |
Zakorzenienie
|
nie panikuje, tylko nqa jednej widac "coś". moze sie domyje. próbować będę, nie po to czekalam tak długo zeby zrezygnować po 2h. nie ze mną te numery. Ale oko to jednak wrażliwa część ciała. I szkoda mi czasu (np tyg), bo soczewki bede krocej przydatne.
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1228 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny proszę o radę. Noszę soczewki już jakiś miesiąc (nie codziennie) i wszystko jest ok, poza tym że dalej z bliska mam zamazany obraz, ale nie o to chodzi. Ostatnio miałam wyjątkowo długo soczewki na oczach (dzień, noc i jeszcze trochę dnia), bo nie miałam możliwości ich zdjęcia. Oczy zachowywały się normalnie, nic mnie nie piekło, nie łzawiły itp. Ale kilka godzin po ściągnięciu zaczęłam przed jednym okiem widzieć takie dziwne coś, jakby jakiś paproch, naczynko kriwonośne ?????? Ma to kolor brązowy i przesuwa się tak jak gałka oczna. Nie boli. Na oku nic nie widać. Co to jest???? Miał ktoś kiedyś coś takiego??? Nie wiem, czy przejdzie, czy iść do okulisty
![]()
#1229 |
Nie depcze krokusów
|
Lenka, jeśli nagle coś takiego Ci się pojawiło przed oczami, a na gałce nic nie widzisz, to nie ma co czekać aż samo przejdzie...
![]() |
#1230 |
Matka Smoka
|
Czy któraś z krakowianek (ewentualnie w przyszłym tygodniu będę w Zgorzelcu hihi) ma może potrzebę zakupu płynu Solo Care Ciby? Mam do sprzedania 2 płyny po 120 ml, oba z pojemniczkami oczywiście, zapakowane, nowiutkie. W razie czego prosze o info na PW.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:41.