|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1171 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy, cz. II
Cytat:
Po wykonanych badaniach lekarz powie Ci jaki model soczewki możesz nosić, może też powiedzieć Ci jaki masz promień krzywizny rogówki ale ta informacje na niewiele Ci się zda. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1172 |
Nie depcze krokusów
|
Dziewczyny, rogówka ma znacznie mniejszy promień krzywizny niż soczewki, więc jej znajomość na nic Wam się nie zda
![]() Ja mam coś koło 7.1-7.3 (na pewno poniżej 7.4). W żaden sposób nie rozjaśnia mi to możliwości wyboru soczewek... Żaden lekarz nie powie Wam bez zbadania Was w konkretnych soczewkach, jaki model i moce możecie nosić, bo same parametry na nic się nie zdają... Karola - na badanie bierz swoje soczewki, najlepiej takie znoszone. Jeśli chcesz zmienić, to je w trakcie wizyty wyrzucisz i spróbujecie nowe.
![]() |
#1173 |
Raczkowanie
|
dziewczny mam pytanie
czy jesli ktos ma duzy astygmatyzz to moze noscisz szkla kontaktowe? czy to nie problem?
#1174 |
Wtajemniczenie
|
sa szkla dla astygmatykow, ale drozsze niz zwykle i z doborem bywa ciezko.
nie obejdzie sie bez wizyty u okulisty, a pojecie 'duzy astygmatyzm' jest wzgledne - napisz jaka dokladnie masz wade, a dziewczyny ocenia czy jest szansa na szkla |
![]() ![]() |
![]() |
#1175 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
You're so crazy...Im crazy too....crazy is good ![]() Edytowane przez Stylished Czas edycji: 2009-11-25 o 00:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1176 |
Zakorzenienie
|
ja mam astygmatyzm, na soczewki czekam juz 5 tyg (minie rowno w najbliższą środę). Już mnie szlak trafia, dzis mieli zadzwonic z salonu kiedy bedą i nie zadzwonili. Jutro ulica Cicha nie bedzie cicha jak tam dotrę. A ceny w porownaniu ze zwyklymi soczewkami są lekko kosmiczne. mi wychodzi ok (podobno tak ma być) 60-70zł miesiecznie za pare- jak czegos nie przekrecilam przez to 5 tygodni
|
![]() ![]() |
![]() |
#1177 |
Wtajemniczenie
|
jomic - no to jest drożej, ale nie jakos drastycznie.
'zwykłe' johnsony acuvue oasys kosztuja w salonach ok 90 -100 zł, przez internet - najtansza opcja jaka znalazlam to ok 60 zł (opakowanie 3 par 2tyg, czyli na poltora miesiaca) koszt 'salonowy' jest wiec taki sam jak tych astygmatycznych. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#1178 |
Zakorzenienie
|
Anka d
nie wiem czy czegos nie pokręciłąm z tą ceną. W każdym razie porównując w necie ceny zwykluch i torycznych widac róznicę. A moje podobno zostały dziś wysłane do salonu. Mam nadzieję, ze do końca tyg dotrą. A wtedy powiem wam dokladnie ile mnie to kosztowało i jak to jest z tym dopasowaniem. Wczoraj zapytałam w salonie o kolorowe- 6 sztuk miesieccnych 170zł (nie znam firmy ani nic, chcialam sie tylko zorienotwac). I szczerze myślałam ze tańsze są |
![]() ![]() |
![]() |
#1179 |
Nie depcze krokusów
|
jomic - trochę bez sensu, że teraz kupujesz całe opakowanie, skoro nie wiesz, czy będą Ci pasować. Przecież to jak kot w worku... Znając model, możesz potem kupować taniej w internecie.
![]() |
#1180 |
Zakorzenienie
|
nie kupujev opakowania, tyle czekam na moja pierwsza darmowa probna parę
|
![]() ![]() |
![]() |
#1181 |
Raczkowanie
|
z 1 i 1.5
mowi ze ma taka wade ![]()
#1182 |
Wtajemniczenie
|
1 i 1,5 dioptrii? to to zadne dane swiadczace o astygmatyzmie nie sa.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1183 |
Nie depcze krokusów
|
jomic - aaaa, to zachowaj blistry (te małe opakowanka, w których pływają przed pierwszym otwarciem), żeby wiedzieć, co nosisz. Są takie salony, które nie mówią pacjentowi, co dostaje, tylko zapisują w swoich systemach, w ten sposób przywiązujac do siebie klienta.
![]() |
#1184 |
Zakorzenienie
|
Malla
Dzięki za radę. Masz rację- nawet recepty w reku nie miałam, bo okulista przekazał optykowi i tyle. zdazylam tylko zerknac ze cylinder -1,25 w obu oczach, natomiast mam rozne osie i to podobno jest moj największy problem, bo nie zawsze firmy produkują soczewki z osią co kilka stopni (ja mam w jednym 60, w jednym 120). Z tego co sie dowiedzialam to mge sobie po jednej parze miesiecznie odbierac (żeby nie płacić za cale 2 opakowania na raz). Tylko jak sobie pomyślę, ze te nie będą ok i mam czekac znow prawie 6 tyg na następną parę to chyba zostanę przy okularach. Które swoją drogą lubię (nie wtedy gdy parują). |
![]() ![]() |
![]() |
#1185 |
Konto usunięte
|
pytanie do posiadaczek soczewek o srednicy 13.80 mm: gdzie i w jakie rodzaje się zaopatrujecie? Przeszukałam wszystkie sklepy @ i widzę tylko Air Optix Night&Day
![]() Edytowane przez 201804100943 Czas edycji: 2009-11-26 o 21:06 |
![]() ![]() |
![]() |
#1186 |
Raczkowanie
|
Malla używałas może aoseptu?
Z tego co czytam na ulotne to nie można nim czyscic mechanicznie soczewek, wiec w takim razie moge to zrobic innym płynem czy po prostu nie moge/nie musze ich czyscic mechanicznie? |
![]() ![]() |
![]() |
#1187 |
Nie depcze krokusów
|
aanneett - przejrzyj proszę ostatnich kilka stron, wielokrotnie wypowiadałam się na temat średnicy i krzywizny, nie będę się co stronę powtarzać.
W skrócie: 1) nie ma za bardzo sensu kupowania innych soczewek sugerując się średnicą bądź krzywizną, 2) soczewki o tej samej średnicy i krzywiźnie mogą się od siebie wyczuwalnie różnić, czego jestem żywym przykładem, 3) wszelkie zmiany wykonuje się pod okiem i wg zaleceń specjalisty, a nie samodzielnie "na oko", gdyż liczą się tu dziesiąte części milimetra, czego użytkownik nie jest w stanie sam oszacować. annsusan - można i warto czyścić mechanicznie. Wg ulotki nie trzeba, ale być może zostanie to niedługo wprowadzone. Ważne, by wyjąć od razu 2 soczewki i mieć je obie na dłoni, aby potem sobie przypadkiem nie wsadzić wody utlenionej do oka.
![]() |
#1188 |
Raczkowanie
|
W ulotce pisze:
"O ile specjalista zalezi, system aosept plus moze byc uzywany w połączeniu z roztworem soli fizjologicznej softwear saline oraz tabletkami odbiałczajacymi. Nie uzywaj płynu aosept plus do mechanicznego czyszczenia soczewek lub płukania ich w dłoniach. Nie uzywaj zadnych dodatkowych srodków czyszczacych do pielęgnacji swoich soczewek kontaktowych, gdyz moga one powodowac nadmierne pienienie sie plynu oraz jego wypływanie z pojemnika" "Codziennie płucz pojemnik i koszyczek aosept plus jałowym roztorem soli fizjologicznej." Hm.. kupilam w aptece sol fizjologiczna przychodze do domu i mam oto butelke 250ml "opakowanie do jednorazowego uzycia'' a mówilam ze do płukania pojemnika od soczewek ![]() Chyba sobie odpuszcze dzis ten aosept, a tak zalezało mi zeby dzis wyjsc w soczewkach. |
![]() ![]() |
![]() |
#1189 |
Wtajemniczenie
|
Annsusan, ale w aptece nie kupisz innej soli, tylko jeszcze takie małe (do iniekcji) bądź jeszcze większe - 500 ml. W aptece nie kupisz specjalnej soli do płukania pojemniczka. Taką sól ma w ofercie jedna z firm, ale zamiast 2,50 zł zapłacisz za to ok. 17 zł...... Tylko dlatego, że jest ona w zamkniętej buteleczce http://www.e-soczewki.pl/product_inf...products_id=40
Edytowane przez Nais Czas edycji: 2009-11-27 o 13:06 |
![]() ![]() |
![]() |
#1190 |
Nie depcze krokusów
|
Taka sól zawiera konserwanty, dlatego można ją dłużej przechowywać.
![]() |
#1191 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() A co do pkt. c to własnie okulistka mi zaleciła mniejsze po ostatniej wizycie kontrolnej (13.8 lub 13.9 ) - własnie dziwne że specjalistka nie potrafi mi idealnie dobrać soczewki, muszę znowu zmieniać okulistkę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1192 |
Wtajemniczenie
|
Aaaaaaaa....!! To już rozumiem
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1193 |
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny.Nosze okulary od ponad 5 lat i się zastanawiam czy nie zmienić na soczewki.
Mam wadę +2.00 i +2.5 (nie widzę z daleka) czy znajdę takie właśnie soczewki? jak patrzę na allegro to one mają naprawdę duże zakresy. czy jeśli chcę kupić soczewki muszę się skonsultowac z okulistą? mogę być na nie uczulona czy coś?
#1194 |
Nie depcze krokusów
|
aanneett - może ma mały wybór modeli w salonie, a Twoje oczy nie są "typowe"?
![]() |
#1195 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny dziś jest mój pierwszy dzien z soczewkami, dostałam parę próbna J&J, dwutygodniowe, nie wiem jak one się nazywają
![]() Namęczyłam się w domu żeby je założyć ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1196 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Edytowane przez BarwyOczu Czas edycji: 2009-11-28 o 13:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1197 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1198 |
Wtajemniczenie
|
a dwutygodniowe J&J to prawdopowodnie Acuvue Oasys
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1199 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Widzisz, nie powiedzieli mi w salonie, dostałam karteczke z która mam zgłaszać się po zakup. Tam jest napisane J-0.75 8.3. P.S. A faktycznie, jest tam jeszcze coś jak oasys! Tylko czy one maja promień krzywizny 8.3? Edytowane przez cytrynowo_piaskowa Czas edycji: 2009-11-28 o 13:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1200 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:15.