Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy, cz. II - Strona 40 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-11-22, 18:01   #1171
fiolka85
Wtajemniczenie

Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy, cz. II

Cytat:
Napisane przez karola01 Pokaż wiadomość
Ja was jeszcze pomęcze moimi pytaniami dot. pierwszej wizyty w sprawie soczewek. Mam zamiar wybrać się do kliniki. Wizyta jest bezpłatna,ale jeśli dotyczy ona soczewek to muszę zabrać je ze sobą? Bo oni chyba tam mi muszą wykonać jakieś badania na soczewkach, czy nie?
Po wykonanych badaniach lekarz powie mi jaką mam krzywiznę itp. ,czy po prostu powie jakie mam nosić soczewki, konkretnie firmę itd. ?
Jeżeli to będzie pierwsza wizyta odnośnie soczewek to jakie soczewki ty chcesz zabrać ze sobą? Przecież dopiero na tej wizycie dowiesz jakie soczewki powinnaś nosić.
Po wykonanych badaniach lekarz powie Ci jaki model soczewki możesz nosić, może też powiedzieć Ci jaki masz promień krzywizny rogówki ale ta informacje na niewiele Ci się zda.
fiolka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-22, 21:33   #1172
Malla
Nie depcze krokusów

Dziewczyny, rogówka ma znacznie mniejszy promień krzywizny niż soczewki, więc jej znajomość na nic Wam się nie zda
Ja mam coś koło 7.1-7.3 (na pewno poniżej 7.4). W żaden sposób nie rozjaśnia mi to możliwości wyboru soczewek...
Żaden lekarz nie powie Wam bez zbadania Was w konkretnych soczewkach, jaki model i moce możecie nosić, bo same parametry na nic się nie zdają...

Karola - na badanie bierz swoje soczewki, najlepiej takie znoszone. Jeśli chcesz zmienić, to je w trakcie wizyty wyrzucisz i spróbujecie nowe.
Stary 2009-11-23, 00:09   #1173
Stylished
Raczkowanie

dziewczny mam pytanie
czy jesli ktos ma duzy astygmatyzz to moze noscisz szkla kontaktowe? czy to nie problem?

Stylished jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-23, 00:36   #1174
anka.d
Wtajemniczenie

sa szkla dla astygmatykow, ale drozsze niz zwykle i z doborem bywa ciezko.
nie obejdzie sie bez wizyty u okulisty, a pojecie 'duzy astygmatyzm' jest wzgledne - napisz jaka dokladnie masz wade, a dziewczyny ocenia czy jest szansa na szkla
anka.d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-23, 10:32   #1175
Stylished
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez anka.d Pokaż wiadomość
sa szkla dla astygmatykow, ale drozsze niz zwykle i z doborem bywa ciezko.
nie obejdzie sie bez wizyty u okulisty, a pojecie 'duzy astygmatyzm' jest wzgledne - napisz jaka dokladnie masz wade, a dziewczyny ocenia czy jest szansa na szkla
napisze wam na dniach bo tu chodzi u mojego przyjaciela ,a dokladnie nie wiem ile ma ,spytam sie

Edytowane przez Stylished
Czas edycji: 2009-11-25 o 00:55
Stary 2009-11-23, 19:33   #1176
jomic
Zakorzenienie

ja mam astygmatyzm, na soczewki czekam juz 5 tyg (minie rowno w najbliższą środę). Już mnie szlak trafia, dzis mieli zadzwonic z salonu kiedy bedą i nie zadzwonili. Jutro ulica Cicha nie bedzie cicha jak tam dotrę. A ceny w porownaniu ze zwyklymi soczewkami są lekko kosmiczne. mi wychodzi ok (podobno tak ma być) 60-70zł miesiecznie za pare- jak czegos nie przekrecilam przez to 5 tygodni
jomic jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-23, 20:25   #1177
anka.d
Wtajemniczenie

jomic - no to jest drożej, ale nie jakos drastycznie.
'zwykłe' johnsony acuvue oasys kosztuja w salonach ok 90 -100 zł, przez internet - najtansza opcja jaka znalazlam to ok 60 zł (opakowanie 3 par 2tyg, czyli na poltora miesiaca) koszt 'salonowy' jest wiec taki sam jak tych astygmatycznych.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-11-24, 17:44   #1178
jomic
Zakorzenienie

Anka d
nie wiem czy czegos nie pokręciłąm z tą ceną. W każdym razie porównując w necie ceny zwykluch i torycznych widac róznicę. A moje podobno zostały dziś wysłane do salonu. Mam nadzieję, ze do końca tyg dotrą. A wtedy powiem wam dokladnie ile mnie to kosztowało i jak to jest z tym dopasowaniem. Wczoraj zapytałam w salonie o kolorowe- 6 sztuk miesieccnych 170zł (nie znam firmy ani nic, chcialam sie tylko zorienotwac). I szczerze myślałam ze tańsze są
Stary 2009-11-24, 18:07   #1179
Malla
Nie depcze krokusów

jomic - trochę bez sensu, że teraz kupujesz całe opakowanie, skoro nie wiesz, czy będą Ci pasować. Przecież to jak kot w worku... Znając model, możesz potem kupować taniej w internecie.
Stary 2009-11-24, 20:56   #1180
jomic
Zakorzenienie

nie kupujev opakowania, tyle czekam na moja pierwsza darmowa probna parę
Stary 2009-11-25, 00:55   #1181
Stylished
Raczkowanie

z 1 i 1.5
mowi ze ma taka wade

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-11-25, 08:00   #1182
anka.d
Wtajemniczenie

1 i 1,5 dioptrii? to to zadne dane swiadczace o astygmatyzmie nie sa.
Stary 2009-11-25, 09:56   #1183
Malla
Nie depcze krokusów

jomic - aaaa, to zachowaj blistry (te małe opakowanka, w których pływają przed pierwszym otwarciem), żeby wiedzieć, co nosisz. Są takie salony, które nie mówią pacjentowi, co dostaje, tylko zapisują w swoich systemach, w ten sposób przywiązujac do siebie klienta.
Stary 2009-11-25, 17:15   #1184
jomic
Zakorzenienie

Malla
Dzięki za radę. Masz rację- nawet recepty w reku nie miałam, bo okulista przekazał optykowi i tyle. zdazylam tylko zerknac ze cylinder -1,25 w obu oczach, natomiast mam rozne osie i to podobno jest moj największy problem, bo nie zawsze firmy produkują soczewki z osią co kilka stopni (ja mam w jednym 60, w jednym 120). Z tego co sie dowiedzialam to mge sobie po jednej parze miesiecznie odbierac (żeby nie płacić za cale 2 opakowania na raz). Tylko jak sobie pomyślę, ze te nie będą ok i mam czekac znow prawie 6 tyg na następną parę to chyba zostanę przy okularach. Które swoją drogą lubię (nie wtedy gdy parują).
Stary 2009-11-26, 21:05   #1185
201804100943
Konto usunięte

pytanie do posiadaczek soczewek o srednicy 13.80 mm: gdzie i w jakie rodzaje się zaopatrujecie? Przeszukałam wszystkie sklepy @ i widzę tylko Air Optix Night&Day A zależy mi by zdobyć narazie tylko 1szt. (wszędzie sprzedawane w dużych opak.)

Edytowane przez 201804100943
Czas edycji: 2009-11-26 o 21:06
201804100943 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-27, 11:25   #1186
annsusan
Raczkowanie

Malla używałas może aoseptu?
Z tego co czytam na ulotne to nie można nim czyscic mechanicznie soczewek, wiec w takim razie moge to zrobic innym płynem czy po prostu nie moge/nie musze ich czyscic mechanicznie?
annsusan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-27, 12:36   #1187
Malla
Nie depcze krokusów

aanneett - przejrzyj proszę ostatnich kilka stron, wielokrotnie wypowiadałam się na temat średnicy i krzywizny, nie będę się co stronę powtarzać.
W skrócie:
1) nie ma za bardzo sensu kupowania innych soczewek sugerując się średnicą bądź krzywizną,
2) soczewki o tej samej średnicy i krzywiźnie mogą się od siebie wyczuwalnie różnić, czego jestem żywym przykładem,
3) wszelkie zmiany wykonuje się pod okiem i wg zaleceń specjalisty, a nie samodzielnie "na oko", gdyż liczą się tu dziesiąte części milimetra, czego użytkownik nie jest w stanie sam oszacować.

annsusan - można i warto czyścić mechanicznie. Wg ulotki nie trzeba, ale być może zostanie to niedługo wprowadzone. Ważne, by wyjąć od razu 2 soczewki i mieć je obie na dłoni, aby potem sobie przypadkiem nie wsadzić wody utlenionej do oka.
Stary 2009-11-27, 12:50   #1188
annsusan
Raczkowanie

W ulotce pisze:
"O ile specjalista zalezi, system aosept plus moze byc uzywany w połączeniu z roztworem soli fizjologicznej softwear saline oraz tabletkami odbiałczajacymi.
Nie uzywaj płynu aosept plus do mechanicznego czyszczenia soczewek lub płukania ich w dłoniach.
Nie uzywaj zadnych dodatkowych srodków czyszczacych do pielęgnacji swoich soczewek kontaktowych, gdyz moga one powodowac nadmierne pienienie sie plynu oraz jego wypływanie z pojemnika"
"Codziennie płucz pojemnik i koszyczek aosept plus jałowym roztorem soli fizjologicznej."

Hm.. kupilam w aptece sol fizjologiczna przychodze do domu i mam oto butelke 250ml "opakowanie do jednorazowego uzycia'' a mówilam ze do płukania pojemnika od soczewek

Chyba sobie odpuszcze dzis ten aosept, a tak zalezało mi zeby dzis wyjsc w soczewkach.
annsusan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-27, 13:05   #1189
Nais
Wtajemniczenie

Annsusan, ale w aptece nie kupisz innej soli, tylko jeszcze takie małe (do iniekcji) bądź jeszcze większe - 500 ml. W aptece nie kupisz specjalnej soli do płukania pojemniczka. Taką sól ma w ofercie jedna z firm, ale zamiast 2,50 zł zapłacisz za to ok. 17 zł...... Tylko dlatego, że jest ona w zamkniętej buteleczce http://www.e-soczewki.pl/product_inf...products_id=40

Edytowane przez Nais
Czas edycji: 2009-11-27 o 13:06
Nais jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-27, 13:23   #1190
Malla
Nie depcze krokusów

Taka sól zawiera konserwanty, dlatego można ją dłużej przechowywać.
Stary 2009-11-27, 15:42   #1191
201804100943
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
aanneett - przejrzyj proszę ostatnich kilka stron, wielokrotnie wypowiadałam się na temat średnicy i krzywizny, nie będę się co stronę powtarzać.
W skrócie:
1) nie ma za bardzo sensu kupowania innych soczewek sugerując się średnicą bądź krzywizną,
2) soczewki o tej samej średnicy i krzywiźnie mogą się od siebie wyczuwalnie różnić, czego jestem żywym przykładem,
3) wszelkie zmiany wykonuje się pod okiem i wg zaleceń specjalisty, a nie samodzielnie "na oko", gdyż liczą się tu dziesiąte części milimetra, czego użytkownik nie jest w stanie sam oszacować.

annsusan - można i warto czyścić mechanicznie. Wg ulotki nie trzeba, ale być może zostanie to niedługo wprowadzone. Ważne, by wyjąć od razu 2 soczewki i mieć je obie na dłoni, aby potem sobie przypadkiem nie wsadzić wody utlenionej do oka.
dzięki za upomnienie teraz dopiero wertuje 8str wątku
A co do pkt. c to własnie okulistka mi zaleciła mniejsze po ostatniej wizycie kontrolnej (13.8 lub 13.9 ) - własnie dziwne że specjalistka nie potrafi mi idealnie dobrać soczewki, muszę znowu zmieniać okulistkę
Stary 2009-11-27, 20:56   #1192
Nais
Wtajemniczenie

Cytat:
Taka sól zawiera konserwanty, dlatego można ją dłużej przechowywać.
Aaaaaaaa....!! To już rozumiem Ja myślałam, że to jest po prostu zwykła sól jak z kroplówki. Ale nie będę jej kupować (unikam konserwantów), zarzuciłam już też pomysł kupowania kroplówek i będę używać sterylnych ampułek do iniekcji. Myślałam, że to jest droższe, ale w aptece stacjonarnej można dowiedzieć się nieco więcej, niż w internetowej Za jedną ampułkę zapłaciłam 30 gr, a czasem będę mogła sobie załatwić od mamy ze szpitala - za darmo
Stary 2009-11-27, 21:39   #1193
Fluska
Raczkowanie

Hej dziewczyny.Nosze okulary od ponad 5 lat i się zastanawiam czy nie zmienić na soczewki.
Mam wadę +2.00 i +2.5 (nie widzę z daleka)
czy znajdę takie właśnie soczewki?
jak patrzę na allegro to one mają naprawdę duże zakresy.
czy jeśli chcę kupić soczewki muszę się skonsultowac z okulistą?
mogę być na nie uczulona czy coś?

WYMIANKA

ODPISUJ U MNIE A JA U CIEBIE
Fluska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-27, 22:02   #1194
Malla
Nie depcze krokusów

aanneett - może ma mały wybór modeli w salonie, a Twoje oczy nie są "typowe"?
Stary 2009-11-28, 12:37   #1195
cytrynowo_piaskowa
Wtajemniczenie

Dziewczyny dziś jest mój pierwszy dzien z soczewkami, dostałam parę próbna J&J, dwutygodniowe, nie wiem jak one się nazywają Mam malutką wadę, na obu oczach -0.75.

Namęczyłam się w domu żeby je założyć Teraz mam problem bo tą na lewym oku czuję bardziej, może dlatego że bardziej je wymęczyłam, poza tym w bliży widzę obraz delikatnie zamazany, w dali OK, nie wiem czym to jest spowodowane może pomożecie

cytrynowo_piaskowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-28, 12:59   #1196
BarwyOczu
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Fluska Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny.Nosze okulary od ponad 5 lat i się zastanawiam czy nie zmienić na soczewki.
Mam wadę +2.00 i +2.5 (nie widzę z daleka)
czy znajdę takie właśnie soczewki?
jak patrzę na allegro to one mają naprawdę duże zakresy.
czy jeśli chcę kupić soczewki muszę się skonsultowac z okulistą?
mogę być na nie uczulona czy coś?
Fluska, znajdziesz bez problemu soczewki dla siebie, tylko jak to już wcześniej wielokrotnie było pisane, zanim je kupisz na allegro czy w sklepie, musisz wybrać się na badanie do okulisty,ktory określi wszystkie niezbędne parametry i wybierze soczewki najbardziej dla Ciebie odpowiednie, nauczy jak je zakładać itp. Jeśli chodzi o uczulenie... różnie bywa z tolerancją soczewek. Niektórzy nie mają żadnych problemów, ale znajduja się osoby, które kompletnie ich nie tolerują. Czasem istnieją przeciwskazania do noszenia soczewek, ale to już określa specjalista na podstawie badań.

Edytowane przez BarwyOczu
Czas edycji: 2009-11-28 o 13:02
BarwyOczu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-28, 13:17   #1197
Nais
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez cytrynowo_piaskowa Pokaż wiadomość
Dziewczyny dziś jest mój pierwszy dzien z soczewkami, dostałam parę próbna J&J, dwutygodniowe, nie wiem jak one się nazywają Mam malutką wadę, na obu oczach -0.75.

Namęczyłam się w domu żeby je założyć Teraz mam problem bo tą na lewym oku czuję bardziej, może dlatego że bardziej je wymęczyłam, poza tym w bliży widzę obraz delikatnie zamazany, w dali OK, nie wiem czym to jest spowodowane może pomożecie
Pod tą soczewką, którą czujesz, może być maleńki kłaczek. Kurz lata w powietrzu i może się przykleić do soczewki podczas próby umieszczenia jej w oku. Co do patrzenia z bliska - przyzwyczaisz się, ja na początku miałam nawyk jak podczas noszenia okularów - kiedy chciałam popatrzeć na coś z bliska, zawsze spoglądam znad okularów Oczy w soczewkach się przyzwyczają i za jakiś tydzień, dwa powinnaś normalnie widzieć z bliska, ja z początku miałam problem z np. nawleczeniem nitki
Stary 2009-11-28, 13:19   #1198
anka.d
Wtajemniczenie

a dwutygodniowe J&J to prawdopowodnie Acuvue Oasys
Stary 2009-11-28, 13:23   #1199
cytrynowo_piaskowa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Nais Pokaż wiadomość
Pod tą soczewką, którą czujesz, może być maleńki kłaczek. Kurz lata w powietrzu i może się przykleić do soczewki podczas próby umieszczenia jej w oku. Co do patrzenia z bliska - przyzwyczaisz się, ja na początku miałam nawyk jak podczas noszenia okularów - kiedy chciałam popatrzeć na coś z bliska, zawsze spoglądam znad okularów Oczy w soczewkach się przyzwyczają i za jakiś tydzień, dwa powinnaś normalnie widzieć z bliska, ja z początku miałam problem z np. nawleczeniem nitki
Wyjęłam ją i wsadziłam znów, ale nadal czuję ja tylko w dole oka.Czuję to tak jakby była za duza na to oko. Mam nadzieje że to dlatego że tak wymiętoliłam to oko, bo z lewym idzie mi trochę gorzej.

Cytat:
Napisane przez anka.d Pokaż wiadomość
a dwutygodniowe J&J to prawdopowodnie Acuvue Oasys
Widzisz, nie powiedzieli mi w salonie, dostałam karteczke z która mam zgłaszać się po zakup. Tam jest napisane J-0.75 8.3.

P.S. A faktycznie, jest tam jeszcze coś jak oasys!

Tylko czy one maja promień krzywizny 8.3?

Edytowane przez cytrynowo_piaskowa
Czas edycji: 2009-11-28 o 13:58
cytrynowo_piaskowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-28, 15:02   #1200
201804100943
Konto usunięte

Cytat:
aanneett - może ma mały wybór modeli w salonie, a Twoje oczy nie są "typowe"?
Być może. Ponadto za pierwsza soczewkę musiałam zapłacić i to nie było takie przymierzanie- która będzie lepiej pasować, tylko "zapłać i idź", także nawet nie wiem jaki mają asortyment
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości