Misja w Zambii - część III - Strona 89 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-10-18, 17:39   #2641
alicjazopola
Raczkowanie

GG do alicjazopola
Dot.: Misja w Zambii - część III

MAMA - cyt. a ty zastanów się tym czasem nad podkładem muzycznym, najlepiej po polsku - błagam

Oczywiście postaram się dopasować coś naszego, chociaż mam bardzo ciekawą i piękna muzyczkę afrykańską, która burzy krew.

Aga mam nadzieję , że się nie pogniewasz za te metamorfozy. Chciałam Ci wysłać na gg lub wiadomości P ale nie da się więc tu je pokazuję.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg PhotoFunia_6a3e1.jpg (43,6 KB, 28 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg PhotoFunia_69e90.jpg (29,5 KB, 18 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg PhotoFunia_70a42.jpg (29,6 KB, 30 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg PhotoFunia_73e11.jpg (29,8 KB, 21 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg PhotoFunia_70322.jpg (41,8 KB, 11 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1.jpg (51,1 KB, 26 załadowań)

Edytowane przez alicjazopola
Czas edycji: 2008-10-18 o 18:57
alicjazopola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-18, 19:25   #2642
asius123
Zadomowienie

słuchajcie! jestem jakby nowa i mam kilka pytań, których nie znalazłam w FAQ.
chciałabym zaadoptować malucha, ale nie wiem:

- czy do adopcji muszę mieć ukończonę 18 lat? wstyd się przyznać, ale nie jestem pełnoletnia. czy o pomoc muszę prosić rodzinę?
- czy jeśli rozpocznę adopcję np. 10 letniego dziecka i po jakimś czasie skończy ono szkołę podstawową będę musiała podwyższyć stawkę i nadal płacić na jego edukację w szkole średniej, czy będę mogła zaprzestać i 'adoptować' nowe dziecko? może to brzmi trochę egoistycznie, ale nie ukrywam, że te 'trochę' więcej pieniędzy stanowi dla mnie różnicę, gdyż sama jeszcze nie zarabiam, a nie sądzę, żeby moja rodzina miała chęć się dołożyć.
- czy 'moje' dziecko będzie miało możliwość przeznaczenia większej ilości pieniędzy 'dla siebie'? czy też może nadwyżka zostanie przeznaczona na konto wspólne?
- czemu te paczki idą aż pół roku!? ;P
- czy każde dziecko odpisuje na listy swoich rodzin zastępczych?

narazie tyle, jeśli sobie coś jeszcze przypomnę, napiszę.
a teraz proszę was bardzo o odpowiedź, oczywiście jeśli macie czas i chęć.
z góry dziękuję. ^^

i love london!

ps. mów mi - asia aka kalwas.

23.07-03.08, lloret, hotel ancla!

asius123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-18, 20:07   #2643
asius123
Zadomowienie

aaha, jeśli ktoś miałby chęć odpowiedzieć może napisać na gg: 2978967, na maila: asia_boron@op.pl , na PW albo gdziekolwiek. naprawdę, chciałabym pomagać. ^^

i love london!

Stary 2008-10-18, 20:25   #2644
ulisia1
Rozeznanie

GG do ulisia1

Jeśli chodzi o adopcje to zacytuję Markosa, kiedy odpowiadał na podobne pytanie

Cytat:
Napisane przez Markos Pokaż wiadomość

Witaj W misji której pomagamy adopcje imienne są wstrzymane. Spowodowane jest to ograniczeniami organizacyjno-technicznymi. Liczba dzieci którym pomagamy w ramach adopcji serca jest już tak duża, że Siostry i ich współpracownicy nie są w stanie objąć tym programem więcej osób. Cały czas potrzebne są środki finansowe na takie cele jak:
  • na mleko dla niemowląt (1 puszka - 15 zł),
  • na moskitiery ( 1 szt. - 23 zł),
  • na narzędzia rolnicze,
  • na edukację Sióstr,
  • na produkty ze sklepiku,
  • budowa "Arki Noego" - miejsce gdzie dzieci będą objęte opieką wychowawczo-edukacyjną
  • dożywianie dzieci,
  • edukacja zdolnych dzieci,
  • fundusz studencki,
  • szpital,
  • hospicjum,
  • lub na potrzeby misji - wtedy s.Józefa przeznaczy te środki na najpilniejsze potrzeby, które sama za takie uzna.
Jesteśmy bardzo wdzięczni za każdą pomoc.

Możesz też ewentualnie poszukać organizacji, gdzie adopcje są nadal aktualne. Trochę adresów internetowych masz w moim poście na pierwszej stronie tego wątku. Na stronach tych powinnaś znaleźć szczegółowe informacje dotyczące adopcji w danej misji/organizacji. Pozdrawiam
Stary 2008-10-18, 20:53   #2645
Tesik
Raczkowanie

A ja dostałam formularz Clebsona

Właśnie się dowiedziałam, że miał urodziny 14 października. Chciałabym tutaj bardzo nieśmiało zapytać Siostrę, czy można byłoby kupić Clebsonowi na cito jakiś prezent ? Chyba, że przesłane pieniądze zostały już wykorzystane. Wiem, że Siostra ma na głowie całą misję, ale jakoś tak zrobiło mi się przykro że jako adopcyjna mama zawiodłam. A chłopak pewno czekał

No to jak z paczką ze Śląska ? Skoro już coś wiem, to chętnie się dorzucę do dużej paki, nie pamiętam tylko kto się deklarował do jej wysłania.

Mam przy okazji jeszcze pytanie do bardziej uczonych, co oznacza PENTE COST wpisane w rubryce wyznanie ?
Tesik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-18, 20:57   #2646
asius123
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ulisia1 Pokaż wiadomość
Jeśli chodzi o adopcje to zacytuję Markosa, kiedy odpowiadał na podobne pytanie

czyli, że nie można już zaadopować imiennie dziecka? ;(

i love london!

Stary 2008-10-18, 20:59   #2647
ulisia1
Rozeznanie

GG do ulisia1

Niestety...

Chyba że ewentualnie razem z kimś kto już ma przydzielone dziecko. Albo w jakiejś innej organizacji

Udało mi się skontaktować z Avą... Jej córcia podobno się rozchorowała. Także Gosiak jak jeszcze nie zaczęłaś pisać tych tekstów to nie pisz, bo Ona mówiła że ma już gotowe i że mi prześle

buziaki
Stary 2008-10-18, 21:17   #2648
yustyna777
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Tesik Pokaż wiadomość
A ja dostałam formularz Clebsona

... co oznacza PENTE COST wpisane w rubryce wyznanie ?
PENTECOST, czyli Pentekostalizm (ruch zielonoświątkowy) - kierunek w chrześcijaństwie wyrosły i zakorzeniony w ewangelikalnym protestantyzmie.
yustyna777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-18, 21:25   #2649
asius123
Zadomowienie

słuchajcie, może pomożecie mi znaleźć taką osobę, która już nie może opiekować się dzieckiem i mogłabym za nią przejąć tą funkcję?
albo jakąś podobną fundację, w której mogłabym za podobne pieniądze [bo w większości, które oglądałam kwoty zaczynają się od 15 euro/miesiąc, a nie 15, 20 zł/miesiąc.] pomagać i zaadoptować dziecko?

mam nadzieję, że ktoś będzie miał czas i chęci poświęcić mi swój czas. czekam np. pod podanym wcześniej gg. ^^

i love london!

Stary 2008-10-18, 22:53   #2650
_MAMA_
Zakorzenienie

GG do _MAMA_

Alicjo wielkie dzięki prześlij mi to(te zdj) proszę na maila aga@adopcjaserca.pl
płyta dla Ciebie i Gosi nagrana w torebce - 2 szt

asius - u Markosa w podpisie masz linki do innych organizacji
_MAMA_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-18, 23:04   #2651
Norton
Raczkowanie

GG do Norton
Smile Dot.: Misja w Zambii - część III

Cytat:
Napisane przez Markos Pokaż wiadomość
Norton - zdrowiej szybko Tym razem Twoja nieobecność na spotkaniu niech będzie usprawiedliwiona Ale mam nadzieję, że na następnym się pojawisz Moja małżonka była zawiedziona, że Cię nie było - tak samo zresztą jak z powodu nieobecności Pity (też była zawiedziona )
Dzięki, ale jeszcze muszę pomęczyć się z chorobą. Teraz mówię szeptem. Nie mogę ani śpiewać, ani dużo mówić nie mówiąc o krzyknięciu. Dzięki Bogu do środy mogę obejść się bez mówienia. Napewno jeszcze się spotkamy w Warszawie Pozdrów Agnieszkę i ucałuj Ją ode mnie .

Cytat:
Napisane przez Seona Pokaż wiadomość
Ja muszę trochę sobie odpuścić siedzenie przy kompie, bo okazało się że jestem w ciąży Dzisiaj miałam usg i mam śliczną kropeczkę Termin mam na 18 czerwca
Gratulacje Seono, czekamy z niecierpliwością na jego przyjście.
Cytat:
Napisane przez bzianka Pokaż wiadomość
Norton do trzech razy sztuka,jeszcze raz pojedziesz przez Bzie to proszę wstąpić-czym chata bogata tym rada-duże gospodarstwo pod bocianim gniazdem.I nawet Mamy nie odwiedziłeś?
Przejeżdżając przez Bzie zastanawiałem się, które to może być Wasze gospodarstwo
Stary 2008-10-18, 23:10   #2652
ava80
Rozeznanie

GG do ava80 Send a message via Skype™ to ava80

Cytat:
Napisane przez mirusia1 Pokaż wiadomość
Ava jak z tą lampą? Dzwoniliście tam?
lampa echo. nie znalazła się :/
do tego nawalił mi laptop a bez niego ani rusz do Zambii( bo telefony nie działają a kontakt ze światem, Mężem i Córeczką muszę mieć) więc "drobny" wydatek dodatkowy na wyjazd sie znalazł. Eh.
Trudno. Próbujemy myśleć pozytywnie. Będę robić zdjęcia za dnia

Cytat:
Napisane przez Seona Pokaż wiadomość
To ja może opiszę, kto jest kto na zdjęciu grupowym
Kucają, od lewej: Ulisia, Agu_siek, Markos, Kajarabek, Ava80, Gosiakk7
Stoją od lewej: Mąż Sobótki, Mag_mil, Elisabeth21, Doniia1, Seona, Żona Markosa, Dla Ciebie J. , Sobótka, Yustyna777, Mąż Dla Ciebie J., Mirusia1 z Chłopakiem

To już wszystkich znacie

Ava80 skany poszły na meila, mam jeszcze 2, ale musze podłączyć skaner bo po remoncie wciąż leży na poddaszu

Gdzie jest Kajarabek nasz trzeci Prezes? Nie odzywa sie od powrotu ????
To ja usunełam nicki bo mi tu kilka osób napisało, że lepiej nie, a tymczasem stronke później ZDRADA
Skany jakies dostałam i dalej sobie koresponduję więc zobaczymy co z tego wyjdzie. Nie gadam bo zapeszę :p

Kajarabek na spotkaniu mówiła, że jesli ma coś robic to od dziasiaj czyli odo soboty - najwyraźniej cos miała zaplanowane na cąły tydzień

Cytat:
A... i jeszcze jedno Gosia przywiozła z misji i zostawiła w Choszczówce kartkę do MAMY i do nas wszystkich

jakby co to jest u mnie, nie zginęła

załączam skan

buziaki!

Cytat:
Napisane przez _MAMA_ Pokaż wiadomość
jeju - karteczka dla mnie? dla nas? jakie to miłe - Ula możesz mi przesłać razem z kolczykami? to będzie dla mnie wspaniała pamiątka

ava
- poprosiłam św. Antoniego żeby odnalazł Ci lampę, na niego zawsze mozna liczyć, a jak szybko się uwinie to zależy akurat ile ma roboty

przepraszam, przepraszam, przepraszam - formularze jeszcze w szufladzie ale podałam już nowej wolontariuszce listy do zeskanowania - Jola nie będzie musiała kserować, tylko wydrukuje i powysyła, chyba że zrobi to Grażynka

Seona wygladasz kwitnąco dzięki za opis zdjęcia
ava - siostra Ci odpisała - wiesz ze lecisz 28-mego? poszczepiłaś się ?

Avie odpisalam ze taki termin jaki mi podala odpowiada mi i przyjade po Nia na lotnisko.Nie pamietam juz chyba 28 pazdz. ok 10.00 rano bedzie w Lusace/mam w kalendarzu zanotowane.

Maila od Siostry dostałam. Dziś puściłam przelew na zarezerwowany bilet bo do końca nerwy czy w ogóle pojadę - mój "małżeński" paszport sie robił, ale dostałam wczoraj cynk że do odbioru przez terminem zgodnie z życzeniem Już jest

SEONA - CUDOWNA WIADOMOŚĆ!

Cytat:
Napisane przez s.Józefa Pokaż wiadomość
Szczesc Boze!Mialam troche zaleglosci z czytaniem forum ale juz jestem na biezaco.Przyznaje ze zdjecia ze spotkania sa piekne.Seona !GRAAAAAAATULUJE!Niech teraz ten czas oczekiwania na urodzenie malenstwa bedzie najpiekniejszy.

Kochani ! U nas upaly.wieczorem jestesmy wszyscy padnieci,w Lusace byl juz pierwszy deszcz ,moze do Mpanshyi tez wkrotce dojdzie .Oczywiscie wszyscy czekamy na przyjazd Avy.Raphael & Festus planuja juz wyprawy z Ava w gory i do wiosek.

A teraz dobra wiadomosc-Cementownia w Chilandze ofiarowala nam jako donation 100 workow cementu.Jutro jedzie duza lorry by je przetransportowac do Mpanshyi.Cieszymy sie bo tyle pieniedzy sie zaszczedzi na cos innego.
Wszystkim zycze milego wieczoru,Dobranoooc!:cmok :
Siostro - oby więcej taki darczyńców
Też nie mogę się doczekać przyjazdu - wyprawy swoja drogą ale poznac Was wszystkich i mieć rzeczywiście miesiąc czasu by pomóc w czymś realnie to mnie najbardziej mobilizuje. Tutaj pomagam "zaocznie" i kulejąco co dzewczyny poświadczą

Cytat:
Napisane przez Nela85 Pokaż wiadomość
A teraz jeszcze raz sprawa kalendarzy - bo jak to MAMA napisała - znowu może nic z tego nie wyjść.
MAMO - jeśliby się gdzieś znalazły te zdjęcia - to ja mogę zająć się tą sprawą.
Zrobię projekt - i jeśli go zaakceptujecie zamówię ze 20 sztuk - jeśli się będą dobrze sprzedawać, możemy dorobić więcej. Pamiętam że ktoś kto się tym zajmował rok temu - zrobił taką fajną mozaikę wszystkich dzieci - o to bym bardzo chętnie dostała, bo sama aż tak sprytna w tej kwestii nie jestem ...
Cena za 13-stronnicowy kalendarz formatu A4 byłaby 15 zł. Myślę, że to naprawdę niedrogo. Moglibyśmy sprzedawać spokojnie za 30 zł.

Buźka dla wszystkich
Sama bym pomogła przy kalendarzach bo to akurat lubię, ale w listopadzie mnie nie ma więc zonk. MNyślę, że zejdzie więcej niż 20 sztuk - wystarczy newsletter do wszystkich rodziców z informacją o aukcji. Zresztą na aukcji można wpisać 50 sztuk i wydrukować je po skończonej aukcji. To nie tak dużo czasu a oszczędzimy na "domawianiu" bo taniej zwykle gdy za jednym zamachem hurtowa ilość niż dorabianie kilkunastu. Nawet na allegro można o "fajniejszą" cene napisać jeśli więcej.

Cytat:
Czy ktoś wie co się dzieje z Avą...? Wysłałam jej PW i ani widu, ani słychu...
z Avą w miarę. Mama zapalenie zatok i ucha środkowego, ale to Miś sie załatwił. Młoda dostała zapalenia płuc więc antybiotyki, duszności i nocki z głowy. Przepraszam , że tak zniknęłam bez odpisania Wam i przesłanie czegokolwiek
Ulisia - już w środe przygotowałam poprawki projektu AFRYKA Młodych Liderów i napisałam treść na stronę internetową o akcji Serce dla Afryki, ale zapomniałam wysłać. Właśnie wysyłam maila tylko Twój adres znajdę.
Prześlę też do MAMY - przyznam, że mialam tylko kłopot czy pisać dużo o adopcji imiennej ale w końcu tego nie zrobiłam. Zreszta zobaczycie jak i koniecznie FEDBACK! () Przelew tez dopiero dziś poszedł z mbanku Masakryczna z terminem jestem. Wstyd.
Stary 2008-10-18, 23:27   #2653
ulisia1
Rozeznanie

GG do ulisia1

Mój e-mail: (<ciach> jednak usunęłam... nie chcę żeby był do publicznej wiad. )

Dziękuję!

Edytowane przez ulisia1
Czas edycji: 2008-10-19 o 17:14
ulisia1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-19, 09:54   #2654
blla
Raczkowanie

SEONKA gratuluję!!!!!!! Mam nadzieję że ja tez się już wkrótce doczekam...
Dziękuję za formularz Jeremiasza, okazuje się że żadne z jego rodzeństwa nie nosi takiego jak on nazwiska. Mieszka u cioci??? mimo iż mama żyje. Tata niestety nie
Ja też mam pytanie - w rubryce religia ma napisane CHRISTIAN - BREAD OF LIFE - ?
I muszę się pochwalić - mój synek lubi matematykę i chce zostać nauczycielem!!!
blla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-19, 10:35   #2655
ulisia1
Rozeznanie

GG do ulisia1

W moim formularzu (który dostałam już jakiś czas temu) było religion - SHALOM i do tej pory nie wiem co to znaczy...
Stary 2008-10-19, 10:39   #2656
basiaczek11
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez blla Pokaż wiadomość
Ja też mam pytanie - w rubryce religia ma napisane CHRISTIAN - BREAD OF LIFE - ?
To będzie chyba Wspólnota Chleb Życia. Zambia była kiedyś kolonią angielską i stąd tyle protestanckich wspólnot.

Adopcja Serca na facebooku:

Adopcja Serca

basiaczek11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-19, 10:55   #2657
basiaczek11
Raczkowanie

Cytat:
W moim formularzu (który dostałam już jakiś czas temu) było religion - SHALOM i do tej pory nie wiem co to znaczy...
Znalazłam informację, że taka akcja Shalom była inicjowana w Kościele Zielonoświątkowym w Polsce od 1996 roku. Było to podejmowanie starań na rzecz dobra narodu izraelskiego. Ale to chyba nie o to chodziło w Zambii.

Ulisia łyżeczkę wczoraj mój mąż wydarł siłą pani na poczcie ( w soboty nie noszą awizo...)
DziękujęZaraz piszę pozytywa)

Adopcja Serca

Stary 2008-10-19, 10:57   #2658
asius123
Zadomowienie

faktycznie, trochę tych religi tam jest. xd

a czy napewno nie dałoby się zrobić jakiegoś małego wyjątku? tak bardzo mi zależy na pomocy, ale konkretnemu dziecku! ludzie, pomóżcie mi. ;P

i love london!

Stary 2008-10-19, 11:32   #2659
asius123
Zadomowienie

kurczak, wiem, że wam zawracam głowę, ale może jednak ktoś by mi pomógł, porozmawiał, doradził? bardzo mi zależy. ^^

i love london!

Stary 2008-10-19, 11:33   #2660
ulisia1
Rozeznanie

GG do ulisia1

Spytaj się na forum czy ktoś kto ma już przydzielone dziecko przyjmie Twoją pomoc, tak żebyście razem byli opiekunami jednego dziecka (dzieci często mają liczne rodzeństwo, więc pomoc na pewno się przyda).

Albo poszukaj innej organizacji zajmującej się adopcją serca. Powodzenia!
Stary 2008-10-19, 11:38   #2661
asius123
Zadomowienie

Cytat:
Spytaj się na forum czy ktoś kto ma już przydzielone dziecko przyjmie Twoją pomoc, tak żebyście razem byli opiekunami jednego dziecka (dzieci często mają liczne rodzeństwo, więc pomoc na pewno się przyda).

Albo poszukaj innej organizacji zajmującej się adopcją serca. Powodzenia!

właśnie pytałam, ale nie sądzę, żeby ktoś chciał się 'podzielić' ze mną tym obowiązkiem.
innych organizacji znalazłam kilka. przy czym właśnie ta ma najlepsze warunki i wymaga stosunkowo mało pieniędzy. tutaj dzieci mogą dostać coś 'ponad plan' a w innych wszystkie większe sumy idą na konto wspólne.
cóż, dzięki za odpowiedź, będę czekała i szukała dalej. ale jeśli to wszystko się odblokuje, zarezerwujcie mnie na pierwszą chętną. ^^

i love london!

Stary 2008-10-19, 12:43   #2662
beautyb
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez asius123 Pokaż wiadomość
a czy napewno nie dałoby się zrobić jakiegoś małego wyjątku? tak bardzo mi zależy na pomocy, ale konkretnemu dziecku! ludzie, pomóżcie mi. ;P
a co z dziećmi, których "rodzice" w ogóle się nie odzywają? nie wpłacają pieniążków?
była przecież mowa o tym, że jest trochę takich osób i trzeba coś z tym zrobić.
Siostro, Mamo, Gosiu?
beautyb jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-19, 13:06   #2663
gosiakk7
Rozeznanie

Z tego co Seona mówiła na spotkaniu, to ostatnio tym dzieciom przyznano kolejnych rodziców...

Ja to nie wiem...jak tak można???? Obieca się takiemu dziecku pomoc, dziecko myśli że zaraz pójdzie do szkoły w nowym mundurku, że zaraz będzie mogło bawić się z innymi dziećmi, że może dostanie jakieś nowe ubranko, bo to w którym chodzi ma już więcej dziur nią materiału (widziałam takie...) ......i co???? I NIC.....

a tak poza tym to miłej niedzieli życzę )))
gosiakk7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-19, 13:15   #2664
asius123
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez beautyb Pokaż wiadomość
a co z dziećmi, których "rodzice" w ogóle się nie odzywają? nie wpłacają pieniążków?
była przecież mowa o tym, że jest trochę takich osób i trzeba coś z tym zrobić.
Siostro, Mamo, Gosiu?
hmm. ^^ jednak się okazało, że jest kilka osób, które są w stanie podzielić się ze mną swoją radością. dostałam wiadomość, że będę mogła (oczywiście jeśli wszystko dogramy) dokładać się do pieniędzy, które wysyła do swojego dziecka pewna pani. strasznie się cieszę, mimo że to nie to samo, co własna siostrzyczka (bo jak na mój nieodpowiedni wiek, nie można mnie jeszcze nazwać matką. .

jeszcze przez jakiś czas będę się zastanawiać, może szukać tych dzieci, których rodzice się nie odzywają ale myślę, że chyba zdecyduję się na pomoc właśnie tej pani i jej adopcyjnej córce. w końcu zawsze chciałam mieć rodzeństwo.

i dzięki za odpowiedzi. pozdrawiam. ^^

i love london!

Stary 2008-10-19, 13:38   #2665
basiaczek11
Raczkowanie

asius123 widać, że chęci masz duże i szczere, to jest bardzo fajne, tym bardziej, ze nie wszyscy młodzi ludzie maja ochotę czynić dobro i angażować się w takie przedsięwzięcia Jednak taka adopcja to duża odpowiedzialność. piszesz:
Cytat:
Napisane przez asius123 Pokaż wiadomość
- czy jeśli rozpocznę adopcję np. 10 letniego dziecka i po jakimś czasie skończy ono szkołę podstawową będę musiała podwyższyć stawkę i nadal płacić na jego edukację w szkole średniej, czy będę mogła zaprzestać i 'adoptować' nowe dziecko? może to brzmi trochę egoistycznie, ale nie ukrywam, że te 'trochę' więcej pieniędzy stanowi dla mnie różnicę, gdyż sama jeszcze nie zarabiam, a nie sądzę, żeby moja rodzina miała chęć się dołożyć.
Widzisz takie dzieci przyzwyczajają się do swoich darczyńców. Niektóre nie mają rodziców i jest to dla nich jakaś forma rodziny zastępczej. Czekają na wiadomości i paczki, piszą listy. Decydując się na adopcje trzeba wziąć pod uwagę to, że dziecko rośnie, potrzebuje więcej pieniędzy no i bierze się odpowiedzialność za jego wykształcenie nie tylko do 10 roku życia. Kurs dolara też jest różny no i te wpłaty, które są dokonywane umówmy się są symboliczne. Wcale się nie zdziwię jak okaże się, że za rok trzeba będzie wpłacać więcej. Dlatego forma "współadopcji" w twoim przypadku będzie chyba najlepszym rozwiazaniem

Adopcja Serca

Stary 2008-10-19, 14:13   #2666
blla
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez basiaczek11 Pokaż wiadomość
To będzie chyba Wspólnota Chleb Życia. Zambia była kiedyś kolonią angielską i stąd tyle protestanckich wspólnot.
dziękuję
blla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-19, 14:18   #2667
gosiakk7
Rozeznanie

Cytat:
Widzisz takie dzieci przyzwyczajają się do swoich darczyńców. Niektóre nie mają rodziców i jest to dla nich jakaś forma rodziny zastępczej. Czekają na wiadomości i paczki, piszą listy. Decydując się na adopcje trzeba wziąć pod uwagę to, że dziecko rośnie, potrzebuje więcej pieniędzy no i bierze się odpowiedzialność za jego wykształcenie nie tylko do 10 roku życia. Kurs dolara też jest różny no i te wpłaty, które są dokonywane umówmy się są symboliczne. Wcale się nie zdziwię jak okaże się, że za rok trzeba będzie wpłacać więcej. Dlatego forma "współadopcji" w twoim przypadku będzie chyba najlepszym rozwiazaniem
basiaczek - zgadzam się z Tobą w 101% Taka adopcja to duża odpowiedzialność i swoja decyzję trzeba bardzo dobrze przemyśleć. Absolutnie nie kieruję tych słów konkretnie do asius, tylko piszę ogólnie, dla potomności bo mam wrażenie , że ludzie czasem źle definiują sobie te akcję - to nie ma być forma pomocy nam, tylko tym dzieciom!!!
gosiakk7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-19, 14:26   #2668
Ażurek
Raczkowanie

GG do Ażurek

Niedawno pisałam o miejscu w paczce. To już nieaktualne, nazbierałam " po ludziach" na całą paczkę i miejsca wolnego brak. Niestety nie mam jeszcze "znaku życia" moich dwóch kopert z czerwca i sierpnia
Ażurek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-19, 14:36   #2669
asius123
Zadomowienie

Cytat:

w sumie - też tak myślę. ^^ chciałam tylko wiedzieć, no, wiadomo, na wszelki nieszczęśliwy wypadek. i jak najbardziej rozumiem tą odpowiedzialność. dlatego nie chcę się decydować zbyt pochopnie i daję sobie kilka dni na zastanowienie. tak czy inaczej: dziękuję za odpowiedzi. (;
oczywiście nadal czekam na wiadomości, propozycje, porady i inne.

i love london!

Stary 2008-10-19, 15:00   #2670
Asienka83
Zadomowienie

Seona doczytałam teraz, że jesteś w ciąży - GRATULUJĘ i cieszę się, że się udało
Pozdrawiam Wszystkich serdecznie!

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości