Koty część II - Strona 81 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-03-25, 09:32   #2401
Brookit
Rozeznanie

Dot.: Koty część II

Cytat:
Napisane przez agusiajnw Pokaż wiadomość
a drapak posmarowany kocimietką masz?
Ja nauczyłam kicię tak, że jak widziałam, że drapie to co nie powinna to łapałam ją i cierpliwie przenosiłam na drapak i "drapałam" jej łapkami po nim i załapała za którymś razem...
Robiłam identycznie. Też zadziałało. I nie mam żadnych problemów z drapaniem mimo dwóch kotów i oba nigdy nie miały obciętych pazurów.

Agati, mam nadzieję, że Twój kot nie przepada za cytryną. By jeszcze chętniej nie zaczął się rzucać na nóżki jak są jeszcze bardziej smakowite.
Brookit jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-25, 09:38   #2402
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Cytat:
Napisane przez Brookit Pokaż wiadomość
Agati, mam nadzieję, że Twój kot nie przepada za cytryną. By jeszcze chętniej nie zaczął się rzucać na nóżki jak są jeszcze bardziej smakowite.

Będą 2 opcje: albo jej kot przestanie ją podgryzać, albo polubi cytrynę

Edytowane przez Nimfa20
Czas edycji: 2011-03-25 o 09:41
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-25, 11:06   #2403
201610310857
Konto usunięte

ale mój kociak lubi swój drapak, często z niego korzysta, też pokazałam mu, co i jak i drapie w drapak, ale czasem ma ochotę w moje łózko
201610310857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-25, 11:43   #2404
wistra
Rozeznanie

A my za 2h jedziemy do Lublina. W sobotę i niedzielę wystawa. Tygrysio jako jedyny kot domowy
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC_0024miau.jpg (24,7 KB, 41 załadowań)
wistra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-25, 11:52   #2405
strawberka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Edeldredzia Pokaż wiadomość
a macie jakaś radę, bo kot ma drapak, ale bardzo podoba mu się moja kanapa.
Muszę kupić repelex, ale dzisiaj nie miałam czasu;/
ja mojego przenoszę na drapak, biorę jego łapy i miziam drapak co prawda czasem się zapomina, ale często jak wracamy, to leci na drapak, drapie i patrzy na nas jakby chciał powiedzieć: "patrzcie ile się dzisiaj nauczyłem"

EDIT: a czy Wy wyprowadzacie Wasze koty? Mój był dwa razy na dworze, ale jest tak przerażony, że zastanawiam się czy sobie tego nie darować i nie narażać go więcej na stres...

jako ciekawostkę dodam, że Ryszard dopiero w lipcu będzie miał rok, a już ma szelki największe jakie mieli w sklepie

Edytowane przez strawberka
Czas edycji: 2011-03-25 o 11:54
strawberka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-25, 11:56   #2406
wistra
Rozeznanie

Strawberka, dlatego my mamy psie szelki
O te:
http://www.as.wroclaw.pl/index.php?p...ct&prod_id=233
Fakt, mają jedno zapięcie, dla są fantastyczne. Nie duszą kota jak ciągnie, bo są w literkę Y.
Uwielbiam je. Mamy najmniejsze, na chihuahua i mamy jeszcze duużo regulacji
wistra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-25, 12:08   #2407
201610310857
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez wistra Pokaż wiadomość
A my za 2h jedziemy do Lublina. W sobotę i niedzielę wystawa. Tygrysio jako jedyny kot domowy
Piękny

---------- Dopisano o 12:59 ---------- Poprzedni post napisano o 12:58 ----------

Cytat:
Napisane przez strawberka Pokaż wiadomość
ja mojego przenoszę na drapak, biorę jego łapy i miziam drapak co prawda czasem się zapomina, ale często jak wracamy, to leci na drapak, drapie i patrzy na nas jakby chciał powiedzieć: "patrzcie ile się dzisiaj nauczyłem"

EDIT: a czy Wy wyprowadzacie Wasze koty? Mój był dwa razy na dworze, ale jest tak przerażony, że zastanawiam się czy sobie tego nie darować i nie narażać go więcej na stres...

jako ciekawostkę dodam, że Ryszard dopiero w lipcu będzie miał rok, a już ma szelki największe jakie mieli w sklepie

Mojemu też miziam łapki, często korzysta z drapaka, ale czasem też z mojej kanapy

Księciunio drapie w okna, w drzwi, chce wyjść,. Jak tylko zrobi się cieplej to spróbuję z nim wychodzić, bo jednak jemu przyda się więcej ruchu, mimo, ze jest bardzo aktywny w domu

---------- Dopisano o 13:08 ---------- Poprzedni post napisano o 12:59 ----------

swoją drogą, Wasz kot ma Cibora?- nIE WIEM, JAK TO SIĘ ODMIENIA

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-03-25, 13:00   #2408
strawberka
Zakorzenienie

Cytat:

swoją drogą, Wasz kot ma Cibora?- nIE WIEM, JAK TO SIĘ ODMIENIA

że co? nie mam pojęcia co to jest
Stary 2011-03-25, 13:07   #2409
201610310857
Konto usunięte

Mój kot w swoim poprzednim domu miał roślinkę, trawka, która powoduje, że kot nie ma kłębów sierści w brzuchu
Nie umiem wytłumaczyć.
Stary 2011-03-25, 18:53   #2410
lady opium
Zadomowienie

Aaaa... kocia trawka Kupiłam kiedyś coś takiego, ładnie wzeszło, niestety kicia nie była tym zainteresowana...

08.06.2012
, 17.08.2013, 06.11.2013, 03.02.2014

lady opium jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-25, 22:24   #2411
strawberka
Zakorzenienie

aa no to mojemu też wysiałam, ale nie chciał jeść

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-03-26, 06:49   #2412
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Można raz w roku skorzystać z drapaka? Można
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg a (20).jpg (50,1 KB, 34 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg a (24).jpg (46,8 KB, 20 załadowań)
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-26, 08:56   #2413
anntab
Zakorzenienie

Strasznie dawno tu się nie udzielałam ale wiadomo - jak trwoga, to do boga

Wiem, że w suchych kocich karmach nie powinno być zborza, ryżu też? Bo znalazłam taką karmę http://www.zooplus.pl/shop/koty/karm...68#composition , tylko ten ryż mnie niepokoi...
anntab jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-26, 09:09   #2414
estre
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anntab Pokaż wiadomość

Strasznie dawno tu się nie udzielałam ale wiadomo - jak trwoga, to do boga

Wiem, że w suchych kocich karmach nie powinno być zborza, ryżu też? Bo znalazłam taką karmę http://www.zooplus.pl/shop/koty/karm...68#composition , tylko ten ryż mnie niepokoi...
Na pewno nie powinien być na pierwszym miejscu.
Odradzam karmę, bo jest w niej też gluten kukurydziany, jedna z bardziej uczulających substancji.
Poniżej karmy, które nie zawierają zbóż, mięso to mięso i jest go procentowo b. dużo 60-80% w karmie. (kopia z forum.miau.pl)

ZŁOTA LISTA KARM
czyli karmy gotowe, które pod względem składu i analizy są najlepsze z dostępnych na rynku - mogą stanowić np. dodatek do diety BARF

I. SUCHE KARMY

ZIWIPEAK
Karma niedostępna jeszcze na polskim rynku. Ze względu na bezkonkurencyjną jakość wpisana na Złotą Listę, z nadzieją pojawienia się jej w Polsce.

ORIJEN
Orijen Cat&Kitten:
Orijen Fish:

TASTE OF THE WILD
Rocky Mountain Feline Formula

APPLAWS
Applaws z kurczakiem:
Applaws z kurczakiem i łososiem:
Applaws kitten:

FELINE PORTA 21 Finest Sensible Grain Free

POWER OF NATURE - Natural Cat
Stary 2011-03-26, 09:24   #2415
anntab
Zakorzenienie

Estre, dziękuję Ci bardzo
anntab jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-26, 09:28   #2416
201610310857
Konto usunięte

Mój je Purinę a dodatkowo dosypuję garstkę Royal Canin Fibre, żeby nie miał zaparć
Teraz ograniczam mu trochę mokre, bo jego waga jest olbrzymia;0
Stary 2011-03-26, 12:47   #2417
elianka
Zakorzenienie

Cytat:
Teraz ograniczam mu trochę mokre, bo jego waga jest olbrzymia;0
To powinnaś mu ograniczyć suche, bo to od suchego koty tyją
Stary 2011-03-26, 13:09   #2418
agatri
Rozeznanie

ja będę chciała swojego przestawić na acanę albo orjen jeszcze nie wiem narazie muszę mu dawać mokre itp bo ma problemy z robieniem kupki
agatri jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-26, 14:12   #2419
isetta_
Zadomowienie

Mam nadzieję, że znajdę tutaj pomoc!
Czuję się bezradna. Moja kotka urodziła w czwartek cztery kotki. Jeden od początku się "nie tuli", nie przychodzi jeść, leży gdzieś obok, jest najmniejszy... Podsuwam go do mleka, ale on nie za bardzo ma ochotę na jedzenie. Boję się, że będzie z nim coś nie tak...
Moja kotka rodziła już wcześniej i nigdy nie było takiego "odrzutka"...

Czy mam kotka karmić sama? Podsuwać go i czekać aż zacznie ssać?

Bardzo proszę o odpowiedź.
isetta_ jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-03-26, 20:27   #2420
Maricken
Zadomowienie

Wyślij wiadomość przez ICQ do Maricken

Mam takie pytanko, moja kotka po sterylizacji zamieniła się dosłownie w odkurzacz do karmy Puszki (animonda carny) ograniczyłam, daję jej tylko rano a potem garść suchego na cały dzień (Arion Premium). Chwilowo nie mam kasy na zamowienie paczki za 100zł, bo za tyle tylko się opłaca, i planuje kupować jej mięso. Ile gram takiego mięsa kot powinien dostawać jeśli dostaje 3/4 porcji suchego wg rozpiski na 3 kg kota? Czy w ogóle to jest dobry pomysł dawać surowe mięso i chrupki zamiast puszki i chrupek? Nie będzie jej brakowało czegoś?
W ogóle to albo mam takie dziwne wrażenie, albo kot mi nagle utył, a nawet miesiąc nie minął od sterylki, jakaś taka obła jest....
Stary 2011-03-26, 20:55   #2421
agatri
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez isetta_ Pokaż wiadomość
Czuję się bezradna. Moja kotka urodziła w czwartek cztery kotki. Jeden od początku się "nie tuli", nie przychodzi jeść, leży gdzieś obok, jest najmniejszy... Podsuwam go do mleka, ale on nie za bardzo ma ochotę na jedzenie. Boję się, że będzie z nim coś nie tak...

ogólnie nie znam się na takich sprawach ale jeśli kotek nie je to powinnaś go dokarmiać
agatri jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-26, 21:53   #2422
lady opium
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Maricken Pokaż wiadomość
Mam takie pytanko, moja kotka po sterylizacji zamieniła się dosłownie w odkurzacz do karmy Puszki (animonda carny) ograniczyłam, daję jej tylko rano a potem garść suchego na cały dzień (Arion Premium). Chwilowo nie mam kasy na zamowienie paczki za 100zł, bo za tyle tylko się opłaca, i planuje kupować jej mięso. Ile gram takiego mięsa kot powinien dostawać jeśli dostaje 3/4 porcji suchego wg rozpiski na 3 kg kota? Czy w ogóle to jest dobry pomysł dawać surowe mięso i chrupki zamiast puszki i chrupek? Nie będzie jej brakowało czegoś?
W ogóle to albo mam takie dziwne wrażenie, albo kot mi nagle utył, a nawet miesiąc nie minął od sterylki, jakaś taka obła jest....
A ile miesięcy ma kotka i ile dokładnie waży? Jaką wagę miała przed sterylizacją?
Wg diety BARF dzienna dawka surowego mięsa dla średnioaktywnego kota powinna wynosić 25-30 g na każdy kilogram masy ciała. Tyle, że jest to dawka nie uwzględniająca dodatkowego podawania suchej karmy. Jeżeli chcesz dawać jedynie mięso to ważne są suplementy (m.in. wapń, tauryna), bo nie wszystkie substancje, których kot potrzebuje znajdują się w mięsie.
Oczywiście mięso to dobry pomysł, w końcu kot jest mięsożercą a nie chrupkożercą Musisz jednak liczyć się z tym, że zwierzak możne się trochę buntować, jeżeli nigdy wcześniej nie dostawał surowego. Dlatego zmiany powinny być stopniowe nie gwałtowne.

08.06.2012

Stary 2011-03-26, 23:06   #2423
Maricken
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lady opium Pokaż wiadomość
A ile miesięcy ma kotka i ile dokładnie waży? Jaką wagę miała przed sterylizacją?
Wg diety BARF dzienna dawka surowego mięsa dla średnioaktywnego kota powinna wynosić 25-30 g na każdy kilogram masy ciała. Tyle, że jest to dawka nie uwzględniająca dodatkowego podawania suchej karmy. Jeżeli chcesz dawać jedynie mięso to ważne są suplementy (m.in. wapń, tauryna), bo nie wszystkie substancje, których kot potrzebuje znajdują się w mięsie.
Oczywiście mięso to dobry pomysł, w końcu kot jest mięsożercą a nie chrupkożercą Musisz jednak liczyć się z tym, że zwierzak możne się trochę buntować, jeżeli nigdy wcześniej nie dostawał surowego. Dlatego zmiany powinny być stopniowe nie gwałtowne.
Kotka ma rok i dokładnie waży 2,9kg, przed sterylizacją miała jakieś 2,8-2,7kg. Surowe mięso uwielbia bo od czasu do czasu je dostaje i dałaby się za nie pokroić, czy to ryba, kurczak czy wołowina Chcę jej dawać mięso i chrupki, bo je nadal mam i nie chcę wyrzucać, zwłaszcza że je lubi, chciałabym zrezygnować z puszek, ale nie wiem czy jak je całkiem odstawię to potem mogę po prostu (stopniowo) do nich wracać i czy jest sens takiego powrotu...

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-03-27, 08:35   #2424
lady opium
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Maricken Pokaż wiadomość
Kotka ma rok i dokładnie waży 2,9kg, przed sterylizacją miała jakieś 2,8-2,7kg. Surowe mięso uwielbia bo od czasu do czasu je dostaje i dałaby się za nie pokroić, czy to ryba, kurczak czy wołowina Chcę jej dawać mięso i chrupki, bo je nadal mam i nie chcę wyrzucać, zwłaszcza że je lubi, chciałabym zrezygnować z puszek, ale nie wiem czy jak je całkiem odstawię to potem mogę po prostu (stopniowo) do nich wracać i czy jest sens takiego powrotu...
Nie wydaje mi się, że Twój kot waży dużo... Moja ma 7 miesięcy, waży 3,1 kg i jak na moje oko to jest raczej drobniutka Po sterylizacji nie zmieniałam jej diety. Dobrze, gdy kot dostaje urozmaicone jedzenie. Myślę, że spokojnie możesz wprowadzić surowe mięsko + sucha w mniejszych dawkach niż wcześniej, nie wyrzucaj tego co masz. Nie wiem czy warto całkowicie rezygnować z puszek, bo nie zawsze mamy przecież czas, żeby samemu przyrządzać i komponować posiłki, dlatego takie gotowce warto mieć w zanadrzu Fajnie, gdy kot lubi i to i to. Takie jest moje zdanie.

08.06.2012

Stary 2011-03-27, 10:49   #2425
201610310857
Konto usunięte

Jezu, mój kocur ma 4 lata i waży ponad 6 kg
byl kiedyś na diecie i jak poprzednia właścicielka odstawiła mokrą to ważył 4, 5
Stary 2011-03-27, 11:34   #2426
elianka
Zakorzenienie

U nas wagowo wygląda to tak:
5 letni Guzik wazy 6 kg, ale nie jest gruby ( weterynarz potwierdził) to po prostu wielkie bydle.
9-miesięczny Felek waży dokładnie połowę , 3 kg, ale wet powiedział, że jest odrobinę za chudy.
Stary 2011-03-27, 11:56   #2427
Maricken
Zadomowienie

Moja kotka jest ogólnie z tych drobniejszych i może panikuję trochę, ale nasłuchałam się jak to trudno kota odchudzić, a i wetka ciągle przestrzega mnie przed tym żeby jej na upaść...tak więc nie podkarmiam jej pomiędzy poranną i wieczorną dawką karmy, suche ma w misce zawsze, daję jej garść wieczorem ok 30-40g i to do następnego wieczora ma jej wystarczyć a rano dostaje tak ze 2,5 łyżki mokrego. Mokre się kończy więc pokombinuję z mięsem, podobno wołowina najlepsza
Stary 2011-03-27, 12:00   #2428
marea
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez isetta_ Pokaż wiadomość

Musisz sama go dokarmiac, kup kocie mleko u weterynarza, karm strzykawka, masuj mu brzuszek jezeli kotka wogole sie nim nie zajmuje...moze byc tak ze cos z nim nie tak dlatego tez moze nie przezyc, kotka mogla go odrzucic...no ale trzeba probowac i mu dopomoc...moze z czasem zaskoczy i zacznie sam jesc
marea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-27, 12:01   #2429
201610310857
Konto usunięte

Mój kot został kiedyś wyrzucony z auta, a koty porzucone muszą mieć zawsze jedzenie, bo stają sie agresywne, dlatego suchej karmy nie mogę mu żałować
Stary 2011-03-27, 12:40   #2430
elianka
Zakorzenienie

Hmm mój Guzik wagę reguluje sobie sam. Karmy dostają zawsze tyle samo, zimą wielkolud jest grubszy, latem chudszy.

Oba ogony latają po chałupie jak wiatr, więc ruchu mają dosyć.
Cały czas mają chrupki w miskach, ale nie jedzą dużo, oba czekają na mięcho
Rano i wieczorem dostają taką sporą garść ( tak 200 g) mięsa- różne mięsa i podroby SUROWE z suplementami. Mamy Felini Complete, dodaje tez taurynę, olej z łososia, wit. E i różne inne, doję też nasiona babki płesznik, żeby ogony nie miały kłopoty z kupą.

Oba błyszczą i są pełne życia. Nie powiem, że zdrowe, bo Felek ciągle jest na coś chory, ale to reperkusje dzieciństwa na dworze z krowami, robakami, świerzbem i katarem. Musimy z tym żyć...

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości