|
Notka |
|
Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
Pokaż wyniki sondy: Czy oglądałyście bądź czytałyście "Zmierzch" ? | |||
Tak, oglądałam ten film. |
![]() ![]() ![]() ![]() |
41 | 17,01% |
Tak, czytałam książkę. |
17 | 7,05% |
Tak, czytałam książkę i oglądałam ten film. |
179 | 74,27% |
Pierwszy raz o tym słyszę. |
4 | 1,66% |
Głosujący: 241. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3751 |
Raczkowanie
|
Dot.: Saga Zmierzch - Stephenie Meyer (cz.II)
.
Edytowane przez nicci Czas edycji: 2013-06-30 o 18:50 Powód: . |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3752 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Nie wiem, nie znam zbyt dużo nastolatek, ale nie sądzę, że ktokolwiek traktuje Zmierzch jako świetną książkę o wampirach - ot po prostu fajnie się to czyta i jest romantyczne (przesłodzone, wiem, ale czasem tak trzeba dla poprawy samopoczucia i wydzielenia trochę endorfin ![]() Najgorsze według mnie jest to, że te nastolatki, które się naczytają Zmierzchu tworzą sobie jakąś wypaczoną wizję wielkiej miłości i marzą o czymś, co w prawdziwym życiu nie zdałoby egzaminu. O wiele bardziej prawdziwe, a równie romantyczne (o ile nie duuużo bardziej) są chociażby książki Sióstr Bronte. Ale czyta się to dobrze - nie wszystko co fajne musi być mądre, czasem dobrze jest się po prostu pobawić takim czytadełkiem (a Zmierzch się do tego jak najbardziej nadaje). Harry Potter za to znudził mnie po 3 części ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3753 |
Rozeznanie
|
własnie wróciłam z kina
![]() ![]() z niecierpliwoscia czekam na kolejną część ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3754 |
Przyczajenie
|
Witam laseczki
![]() ![]() Jutro wybieram się do kina (doppppiero ;/// ) Już nie potrafię się doczekać ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A co do Jackoba to on ma taki dziwny nos ![]() ![]()
Chętna uczynić z młodości zmierzch swojego życia. Gotowa wyrzec się wszystkiego. Gdyby wszystko przepadło a on jeden pozostał i ja istniałabym nadal. ale gdy wszystko by zostało a on jeden znikł, wszechświat byłby dla mnie obcy i straszny... nie miałabym z nim po prostu nic wspólnego. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3755 |
Zakorzenienie
|
Jeszcze chciałam zapytać o jedno- czy wampiry nie powinny mieć gładkich klat? Gdy zobaczyłam Edwarda nagiego ogarnął mnie łysy śmiech...
Emmeta i Jaspera polubiłam dzięki ff. Emmet wydaje mi się teraz takim totalnym głupkiem w pozytywnym znaczeniu ![]() A Jacoba polubiłam dopiero w 4 części chyba ![]()
![]() |
#3756 | ||
MUSEarka
|
Cytat:
po drugie - zamknięta w sobie również nie jestem po trzecie - podsumowując hiperbolizujesz i obrażasz wszystkich naokoło [śmiem twierdzić, że z czystej złośliwości i chęci wzbudzenia na wątku szumu] po czwarte - skąd wiesz, że nie doświadczą? wszystko jest możliwe, romantycy jeszcze żyją po piąte - przepraszam, ile Ty masz lat? tak troszkę wystawiasz ocenę środowisku, w którym sam żyjesz, bo moi znajomi czytają mądrzejsze książki, sama czasami lubię sięgnąć po coś ambitniejszego po szóste - racja, mi też język Meyer się nie podoba Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#3757 |
Zakorzenienie
|
Ogólnie. Okropnie to wygląda. Skoro są tacy idealni... Poza tym w sumie to były taki hmmm kłaczki.
![]() |
#3758 | |
MUSEarka
|
Cytat:
Dla Ciebie obecność włosów na klacie nie jest objawem idealności. Dla innych kobiet to może być właśnie nieodłączna cecha męskości. ![]()
![]() |
![]() |
#3759 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
2.ok 3. no taka jest moja opinia. nie chce nikogo obrazac, ani wzbudzac szumu - to co napisalem, bylo stanowczo za slabe na prowokacje. 4.ta, moze maly odsetek doswiadczy tej swojej milosci, nie wiem. mierzi mnie raczej to ze wiele jest duzo bardziej wartosciowych ksiazek dla mlodziezy, a wszyscy zaczytuja sie w czyms takim. no ale coz takie czasy. 5. sporo i z moim srodowiskiem jak i z calym nastoletnim srodowiskiem jest cos nie tak, skoro nie potrafia sie poznac na tym co czytaja. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3760 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja rozumiem że trendi dżezi i kul jest rzucić hasło że to mało ambitne, to co mam sobie założyć wątek: "Auschwitz- ostateczne rozwiązanie kwestii Żydowskiej" i mam opisywać jak to sobie wyobrażałam jak ładują Żydów do komór? No litości, pochłaniam literaturę wojenną po kilka pozycji w miesiącu, a dla relaksu czytam sobie Zmierzch, czy w jakikolwiek sposób mnie to deklasuje? Jestem przez to nie wiem, gorsza? No litości. Jak chcesz pokazać że jesteś poważnym facetem to pokaż to przez swoją wiedzę, a nie wypowiedzi które są nie dość że infantylne to wyraźnie zaczepne, o prowokacji nie mówię, bo to nie ta liga. Analogicznie można to przyrównać do gazet: Czytam sobie wprost od deski do deski. Bo mnie interesuje zawartość gazety, ale czasem, po całym dniu pracy wezmę sobie i poczytam Party, plotkarską gazetę. I co? Czytałeś kiedyś Fakt? albo Superexpress? Zapewne... Bo widzisz- obydwie te gazety to taka analogia do tej sagi.
Edytowane przez byliczka Czas edycji: 2009-11-28 o 15:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3761 |
Zakorzenienie
|
Mesarka- być może. Ale nie zmienia to faktu, że odrzuca mnie i możnaby coś z tym zrobić
![]() Znam pare starszych pań, które przeczytały Zmierzch dla relaksu. I jakoś nie widze w tym nic złego...
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3762 |
Wtajemniczenie
|
[QUOTE=bartholomew;1555224 1]1. gratuluje
2.ok 3. no taka jest moja opinia. nie chce nikogo obrazac, ani wzbudzac szumu - to co napisalem, bylo stanowczo za slabe na prowokacje. 4.ta, moze maly odsetek doswiadczy tej swojej milosci, nie wiem. mierzi mnie raczej to ze wiele jest duzo bardziej wartosciowych ksiazek dla mlodziezy, a wszyscy zaczytuja sie w czyms takim. no ale coz takie czasy. 5. sporo i z moim srodowiskiem jak i z calym nastoletnim srodowiskiem jest cos nie tak, skoro nie potrafia sie poznac na tym co czytaja.[/QUOTE] O tempora o mores! Argument, że takie są czasy jest śmieszny - czasy są zawsze jakieś, zamiast na nie pomstować trzeba je zrozumieć! Np. dlaczego ludzie sięgają po zmierzch, dlaczego nastolatkom tak to się podoba? Może wynika to z potrzeby relaksu, która obecnie jest jedną z głównych potrzeb - kiedyś nie było takiego napięcia, ludzie żyli spokojniej to i nie potrzebowali takich czytadełek do relaksu - mogli odpoczywać czytając coś ambitnego, bo mieli siłę, żeby się na tym skupić i coś z tego wyciągnąć. Może teraz ludzie nie mają już siły na nic poza łatwym i przyjemnym Zmierzchem? A może nastolatki potrzebują akceptacji i więzi emocjonalnych? A nie mogą na nie liczyć w domu (bo rodzice są zajęci) czy w szkole - nie będę tu pisać o atomizacji społeczeństwa itp. bo to bez sensu. Więc może spróbuj zrozumieć jakie potrzeby zaspokaja lektura Zmierzchu a potem krytykuj? Ależ ludzie wiedzą co czytają! Zdają sobie sprawę, że to żadne arcydzieło na marę Joyce'a czy Manna, ale dobrze im się to czyta! Nikt nie mówi, że Zmierzch to arcydzieło. Mówią za to, że to fajna, lekka i urocza książka dla relaksu. więc gdzie widzisz problem? W tym że wogóle po to sięgają? Znów - zastanówmy się dlaczego tak jest? To co ludzie robią w czasie wolnym to generalnie zwierciadło ich kondycji, więc raczej bym nie krytykowała, tylko zastanawiała się gdzie leżą źródłą takich zachowań. I ewentualna krytyka należy się przede wszystkim źródłom. Edytowane przez abraxas2871 Czas edycji: 2009-11-28 o 18:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3763 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Edward niestety poległ w tej kwestii na całej linii. Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3764 |
Konto usunięte
|
Też uwielbiam Zmierzch, ale nie jestem jakąś tam wielką fanką. Od tak przeczytałam całą sagę dla relaksu i zachwyciła mnie.
![]() Jesli chodzi o filmy, to też je lubie na pewien sposob. W KWN całkowicie porzuciłam Edwarda i "zakochałam się" w Jacobie. Taylor ma naprawdę boskie ciało i uśmiech. ![]() ![]() Także czekam do czerwca, zeby sobie wilki pooglądać. No może na Edwarda też lubie trochę popatrzeć, ale w drugiej częsci już mnie wkurzał. Brak było tego jego uśmiechu, zadziorności, czy też lekkiego skrępowania. ![]() Ciekawa też jestem jak zrobią z Belli z wampira(mam nadzieję, ze w koncu zacznie buzię zamykać i przestanie się wiecznie w podłogę patrzeć ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3765 |
Zakorzenienie
|
Edawrd czasem mi się wydawało, że jest jakąś skałą. Bo tak stał i się nie ruszał...
Nie zwróciłam nawet uwagi na to, że Bella patrzy w podłogę ![]()
![]() |
#3766 |
Konto usunięte
|
Moze nie w podłoge, ale zawsze w dół, jakby wiecznie cierpiała.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3767 |
MUSEarka
|
[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;15563870]Moze nie w podłoge, ale zawsze w dół, jakby wiecznie cierpiała.
![]() Nawet po wyratowaniu Edwarda, jak stali tam w tym korytarzu to sapała, mówiła, śliniła się i.. patrzyła się w brodę Cullena. Nie w oczy, a w brodę ![]()
![]() |
#3768 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ona jest taka troche...ee niesmaczna ![]() ![]() ale dorabiacie ideologie do tych ksiazek ja tez jestem nastoloatka ![]() poszłam przypadkowo do kina z chłopakiem na "Zmierzch", co tydzien chodze do kina wiec nic dziwnego. Film mi się spodobał baaardzo, chciaz nie mialam pojecia że to cos popularnego i że na podstawie książki heh pozniej sie w szkole od kolezanek dowiedziałam o co chodzi, mówią że ksiażka swietna itd, powiedzialam mamie żeby wypozyczyla, mama ją przeczytala pierwsza, ocenila że fajna, więc ja przeczytalam, zbytnio mi się nie spodobala ![]() ![]() drugą częśc przeczytalam, bo kolezanki mowily żeby przeczytac itd, one przeczytaly wszytskie czesci, też najpierw mama przeczytala, potem ja przez nią przebrnęłam, doszlam do wsiosku że to naprawde kiepska milosc - chociaz koncepcja dobra tylko źle zrobiona do kina poszlam z kolezankami i co---> szczena opadla ![]() Jackob i jego klata boska ![]() wilki śliczne, teraz od kilku dni gadam mojemu chlopakowi o nim, nie jest zly bo mu mowie że jackob mi cholernie go przypomina, i to jest prawda mysle że dlatego mi sie tak podoba bo jest podobny do mojego faceta, heh ![]() Zmierzch to typowa komercha i rozrywka po co tu gadac o jakichkolwiek wartosciach nie rozumiem, nie mozna sie poprostu dobrze bawic? ![]() ![]()
Dziewczyny, bardzo proszę o wypełnienie krótkiej ankiety, która jest badaniem rynku usług dietetycznych. Tutaj link: profitest.pl/s/12254/Tu4ydm2K3ha4YKAM W ramach podziękowania dla dwóch z Was oferuję bezpłatne konsultacje dietetyczne ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3769 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() I w ogóle mi się nie podoba, jak zrobili Belle. W pierwszej częsci strasznie wyglądała. Zero jakiegokolwiek makijaży, włosy wiecznie potargane lub w ten straszny kucyk, ubrania też pozostawie bez komentarza. Rozumiem, ze z natury nie przejmowała się wyglądem, a Edward pokochał ją za wnętrze, ale kurde... skoro już pokazują tak idealnego wampira-faceta, to mogli chociaż odrobinę lepiej zrobić Belle, aby chociaż odrobinę pasowalała do tego idealnego świata. Co prawda w drugiej częsci się troche poprawiło, ale to nadal nie to. W sumie to bym w ogole aktorke zmieniła, bo według mnie naprawdę beznadziejnie gra. Psuje mi całą przyjemność oglądania. ![]() incorrect a tak poza tematem, jak dajesz radę z tyloma rozserzeniemi na maturze, duzo się uczysz? :O ja zda biol i geo R i mysle ze nie dam rady, a co dopiero tak ;P Edytowane przez 7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0 Czas edycji: 2009-11-29 o 15:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3770 |
Zakorzenienie
|
[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;15568648]Zgadzam się.
![]() I w ogóle mi się nie podoba, jak zrobili Belle. W pierwszej częsci strasznie wyglądała. Zero jakiegokolwiek makijaży, włosy wiecznie potargane lub w ten straszny kucyk, ubrania też pozostawie bez komentarza. Rozumiem, ze z natury nie przejmowała się wyglądem, a Edward pokochał ją za wnętrze, ale kurde... skoro już pokazują tak idealnego wampira-faceta, to mogli chociaż odrobinę lepiej zrobić Belle, aby chociaż odrobinę pasowalała do tego idealnego świata. Co prawda w drugiej częsci się troche poprawiło, ale to nadal nie to. W sumie to bym w ogole aktorke zmieniła, bo według mnie naprawdę beznadziejnie gra. Psuje mi całą przyjemność oglądania. ![]() incorrect a tak poza tematem, jak dajesz radę z tyloma rozserzeniemi na maturze, duzo się uczysz? :O ja zda biol i geo R i mysle ze nie dam rady, a co dopiero tak ;P[/QUOTE] serio?? fajnie, to zdajesz jak ta geo i bio R, chodz do nas na wątek ![]() ![]() ![]() No wlasnie a mi się wydaje, że o to chodzilo autorce ksiazki, że ZWYKŁA, PRZECIĘTNA dziewczyna, znalazla taka wielka milosc, że się zakochal w niej ktos wyjątkowy, książe na białym koniu. Mysle że autorka wlasnie kieruje tą ksiazke, pozniej rezyser ten film, normalnym nastolatkom, ktore chociaz są przecietne marza o wielkiem milosci itd ![]()
Dziewczyny, bardzo proszę o wypełnienie krótkiej ankiety, która jest badaniem rynku usług dietetycznych. Tutaj link: profitest.pl/s/12254/Tu4ydm2K3ha4YKAM W ramach podziękowania dla dwóch z Was oferuję bezpłatne konsultacje dietetyczne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3771 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Moze i masz rację, ale przeciętna nastolatka wcale nie musi aż tak niekorzystnie wyglądać. ![]() ![]() Edytowane przez 7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0 Czas edycji: 2009-11-29 o 16:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3772 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja też nie przepadam za aktorką, która gra Belę (bo macie racje, że się ślini, patrzy w podłogę, jest nienaturalna i nie zamyka ust!), ale jedno, co należy jej uznać za plus to to, że rzeczywiście wygląda jak przeciętna nastolatka. W miarę ładna, bez makijażu (no najwyżej rzęsy - w sumie to brakuje jej nieodłocznego atrybutu nastolatek - błyszczyka ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3773 | |
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
![]() W "KwN" kompletnie zawiódł mnie Edward, ale od początku nie należałam do jego fanek.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3774 |
Zakorzenienie
|
YYYYY... Witam. Chciałabym się przywitać bo jakoś jeszcze mnie na tym wątku nie było... co mnie dziwi bo sagę bardzo lubię
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3775 | |
MUSEarka
|
Cytat:
Ło! Moja Bunia Kochana zawitała na wątek Zmierzchowy ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#3776 |
Zakorzenienie
|
MES!!!!!!!!!!!!!!!!
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ojjj będzie się działo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3777 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Saga Zmierzch napisana jest językiem tragicznym, nie jest to wiekopomne dzieło, ale dobrze się czyta na przystanku w oczekiwaniu na autobus ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3778 |
Zadomowienie
|
Witam Was wszystkie
![]() Przybyłam na Wasz wątek, ponieważ muszę wyrazić swoje odczucia dotyczące "Zmierzchu" ![]() Zaznaczę, że przeczytałam tylko pierwszą część z sagi, ale.... no właśnie.... zawsze unikałam książek z małą czy też dużą dwaką fantastyki. unikałam jak ognia ![]() ![]() w końcu koleżanka na siłę wcisnęła mi "zmierzch" do ręki i kazała ( jak się wyraziła) "chociaż spróbować". no i spróbowałam ![]() słuchajcie, jestem w szoku! jestem tak mile zaskoczona tą książką! tak dobrze mi się ją czytało, że sama sobie się dziwiłam. najbardziej podobał mi się w niej wątek miłosny ![]() czegoś takiego brakuje w dzisiejszych czasach dlatego właśnie tak ta fabuła urzeka nas, kobiety ![]() tak mi się wydaje ![]() jakby nie było książka bardzo fajna. teraz mam pytanie ![]() czy warto czytać następne częsci? czy nadal książka jest warta przeczytania czy dalsze tomy są już niejako naciągane? ale się rozpisałam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3779 |
Zakorzenienie
|
Powiem tak- 3 część pochłoęłam w tydzień. I szczerze mi się podobały. 4 już mniej, bo już nawet ta fascynacja minęła. Drugi raz czytałam 'Zmierzch' i miałam dość. Teraz chciałam ponownie przeczytać'KwN' i sprawdzić swoją reakcję.
I powiem, że brakowało mi scen łóżkowych w noc poślubną. Jedna mała scenka by mi wystarczyła...
![]() |
#3780 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A ja ciągle jeszcze nie wybrałam się na film. Ale w niedzielę nieodwołalnie idę, żeby nie wiem co! Mówicie, że niezbyt, ale i tak chcę sama zobaczyć ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:14.