|
|
#601 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Kilka pytań dotyczących wyginania drutu-Wire Wrapping
miedziane wcale nie są takie miękkie jak się wydaje, ja używałam na bazę 0,8 najczęściej, ale czasem też 0,7 i dał radę
miękki robi się dopiero wtedy jak go wyżażysz
|
|
|
|
|
#602 |
|
Zakorzenienie
|
A możecie podac linka do jakiegoś sklepu/sprzedawcy, który ma duży wybór drutów miedzianych ? Czy taki z kadoro, który jest w kategorii 'druciki kolorowe', to jest miedź, czy tylko w kolorze miedzi ?
Przybieram się do tej miedzi jak pies do jeża, nawet nie wiem, skąd druty wziąć
|
|
|
#603 |
|
Przyczajenie
|
miedź rzeczywiście miękka jak plastelina (zazwyczaj, bo czytałam, że bywa i ciut twardsza), ale mosiądz niekoniecznie - często jest twardy i mało plastyczny, na bazę polecam max. 0,8mm, a do owijania 0,4mm
w Empiku popatrz, mają tam i miedziane i mosiężne, różnych grubości Edytowane przez poranna Czas edycji: 2010-03-30 o 15:37 |
|
|
|
|
#604 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#605 |
|
Raczkowanie
|
Hmm... no to już zgłupiałam. Mam w domu trochę tzw. srebrzanki kupionej w sklepie elektrycznym. Według info sprzedawcy to jest drut miedziany posrebrzony. Drut ma grupość 0,8 mm i jest bardzo miękki, spokojnie do owijania by się nadawał, o bazie to nie mam co myśleć bo cokolwiek by w tego uformować nie będzie trzymać kształtu.
Jeśli chodzi o allegro sprzedawcy nie podam coby o reklamę nie być posądzoną , ale wpisz w wyszukiwarkę allegro drut, potem zawęż do rękodzieła i będzie wystawca który ma głównie druty mosiężne i miedziane innych chyba nie ma
|
|
|
#606 |
|
Przyczajenie
|
to może należysz własnie do tych, którym trafiła się ta twardsza wersja miedzi; mam właśnie te druty z Empiku i miedź jest bardzo miękka a mosiądz twardy i mało plastyczny, szczególnie 0,4mm
|
|
|
|
|
#607 |
|
www.dulcedo.pl
|
To kwesteja jaki drut sie kupi ja mam 0,8 zakupiony w sklepie metalowym i szczerze nie jest mieki jak plastelina uznałabym go nawet jako dość sztywny. A jak go rozgrzeje jest mięciusi.
|
|
#608 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
kupowałam drut miedziany w Empiku właśnie > 0,7 i 0,8 twardy jest jak srebro 925, po podgrzaniu nad kuchenką robi się mięciutki ale ciemnieje natomiast 0,3 kupiony z empiku.. trochę sprężynuje, ale nadaje się do owijania więc pewnie z miedzią jest podobnie jak ze srebrem 925 i 999 jedno twarde drugie miękkie, ale nie znam się więc się nie wypowiadam ;P |
|
|
|
|
|
#609 |
|
Zakorzenienie
|
Są druty o różnym stopniu twardości, można dostać zarówno bardzo miękkie jak i średnie oraz całkiem twarde (porównanie, że "twarde jak 925" nie ma w tym miejscu także zastosowania bo kupowałam i miękki i twardy 925).
Miękki robi się po wyżarzeniu, jak ktoś dobrze napisał, ja robię to nad kuchenką (ale tylko srebro, srebrzanka czernieje i się nie nadaje, przy wycieraniu zetrzesz warstwę posrebrzaną). Utwardzam młotkując, bo często robię bazy z miękkiego 999 o śr. 0,1 - który pierwotnie jest b. miękki.
|
|
#610 |
|
Raczkowanie
|
Mnie zastanawia technika owijania naprzemiennie przez baze i przez lancuszek, ktory ma ta baze oplatać. Po pierwsze, jakiej srednicy oczko jest najwygodniejsze do pracy, po drugie, czy przy przeciaganiu drucika przez to oczko on sie nam nie powygina w kosmos?
Nie ma ktos moze zdjecia 'w trakcie' pracy nad takim projektem? |
|
|
|
|
#611 |
|
Wtajemniczenie
|
Nailini... oczka łańcuszka to jakie tylko wymyślisz, dopasowujesz wtedy liczbę owijek przez oczko do jego wielkości (chyba mniejszych niż 2-3mm to nie ma, ale mogę się mylić), ważne jest, żeby sobie dobrze oczka wyliczyć w rollo i aby początek i koniec był na tak samo ułożonym oczku wtedy tylko równo owinąć trzeba i trzymać... w trakcie wykonywania prac raczej nie robię zdjęć... za dużo czasu to zajmuje
|
|
|
|
|
#612 |
|
Zakorzenienie
|
Łańcuszek dobrze, by był nie tylko o równych oczkach ale także, by ścianka ogniwa nie miała średnicy 0,2 alepłaską ściankę o wartości od 0,5 do nawet 2 mm.
Wtedy po przymocowaniu do bazy - nasz projekt jest jakby usztywniony, tj łańcuszek się nie przemieści. Na przykład taki: TAKI albo TAKI Drucik może się powyginać ale jeśli stosujesz miękkie i cienkie (0,2 - 0,4) to bardzo łatwo go potem wyprostować: zdecydowanym ruchem naciągnąć jak strunę.
Edytowane przez nagaLy Czas edycji: 2010-03-31 o 10:52 |
|
|
|
|
#613 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#614 |
|
Wtajemniczenie
|
dziewczyny podopwiedzcie mi czy drut z hopea o,25 próby 930 jest rzeczywiście miekki
bo gdzieś siedoczytałam że im niższa próba tym drut jest twardszy w tym przypadku napisane jest że jest miekki ale próba niska więc się troszke zamotałam ja poszukuje cieniutkiego i miekkiego
|
|
#615 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#616 |
|
Zakorzenienie
|
maximaa - ale ja wyżarzam tylko twarde925, bo 925 miękkie tez kupuję ale czasem się kończy a ja potrzebuję do skończenia biżu
ak_pinki - to prawda, że im wyższa próba tym miększy (999 trochę miększy będzie jeśli o tej samej twardości porównać z 925 czy 930). Jeśli jest napisane, że jest miękki, to jest miękki Mam 0,4 pr. 999- jest dla mnie zbyt miękki, wrócę chyba do miękkiego 925.
|
|
#617 |
|
Zakorzenienie
|
0.25 z Hopei jest super - sama używam tylko takiego. 0.4 próby 999 nie potrafię owiajać - jest za bardzo plastyczny, wg mnie słabo się układa.
|
|
|
#618 |
|
Wtajemniczenie
|
dziękuje dziewczyny za podpowiedzi
|
|
#619 |
|
Przyczajenie
|
hej
Mam prośbę. Czy może mi któraś z was pomóc? Widziałam ostatnio śliczne kolczyki wykonane metodą wire wrapping i pokusiłam się o zrobienie takich samych, jednak nie za bardzo wiem jak się do nich zabrać. Może mi któraś z was wyjaśnić jak wykonać ten wzór? Jestem jeszcze totalnie zielona w tym temacie i zbieram wszystkie wskazówki Pozdrawiam
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#620 |
|
Zakorzenienie
|
Kiedyś już pokazywałam moją instrukcję, ale wrzucam jeszcze raz. Mam nadzieję że będzie pomocna.
|
|
#621 |
|
Raczkowanie
|
Bardzo fajny
))Ggatko, jestes niezastapiona ![]() Podobny tutek widzialam u Eni Oken, ale baza przechodząca przez koralik też była zapleciona. |
|
|
|
|
#622 |
|
Zadomowienie
|
z tą oplecioną bazą jest o tyle łatwiej że niewprawiona osoba ma gotowa "prowadnicę" zapewniającą równe odstępy
|
|
#623 |
|
Przyczajenie
|
Dziękuję ślicznie
jesteś kochana! ![]()
|
|
|
|
|
#624 |
|
Rozeznanie
|
Ggagatko, chciałam Ci raz jeszcze serdecznie podziękować za Twoje czytelne tutoriale!!!
|
|
|
#625 |
|
Rozeznanie
|
Nie do końca jestem pewna czy to dobry temat na to ale wcześniej były podobne pytania więc mam nadzieję, że mogę
![]() Właśnie zamierzam spróbować robić biżuterię, właśnie w technice wire wrappingu bo ten pomysł chodzi już za mną parę lat W związku z tym mam takie pytanie czy drut miedziany srebrny będzie posrebrzany? Chodzi mi o ten konkretnie drut: http://artfan.pl/drut-miedziany-03mm...ka-p-7345.html lub ten: http://dalis.pl/dalis-l3b05-drut-jub...-promocja.htmlUżywał ktoś tego typu drutów może, nadają się? W sumie nie zależy mi, żeby były szczególnie dobre, tylko o to, żeby nie okazały się na tyle beznadziejne, żeby mnie zrazić do wire wrappingu:P Trochę trudno znaleźć sklep w którym byłoby wszystko czego potrzebuję a nie chcę robić zakupów w kilku, a akurat w artfanie widziałam interesujące mnie kamyki tylko nie jestem pewna co do tego drutu stamtąd. Edytowane przez Bilq Czas edycji: 2010-05-05 o 14:24 |
|
|
|
|
#626 |
|
Zadomowienie
|
Nigdy nie kupowałam drutów w Artfanie ani tym drugim sklepie, ale sądzę, że jeśli o wire-wrapping chodzi to powinny się oba nadać. Ja w życiu kupiłam jedną szpulkę i to w dodatku w empiku o,25 i wiem że to był błąd bo był to za cienki drut. 0.3 brzmi sensownie.
|
|
#627 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#628 |
|
Rozeznanie
|
Dziękuję, zmylił mnie trochę fakt że na kalait sprzedają właśnie takie druciki w srebrnym kolorze obok czarnych i złotych, w tej samej cenie - i popdpisują je jako posrebrzane... Dlatego nie byłam pewna czy srebrny drut oznacza drut posrebrzany
W takim razie wezmę na początek chyba ten, a przy następnym zamówieniu pewnie posrebrzany
|
|
|
|
|
#629 |
|
Rozeznanie
|
Myślę że do nauki owijania powinien być dobry, miedziany drut jest miekki więc myślę że będzie ok. Wydatek niewielki więc spróbuj
|
|
|
|
|
#630 | |
|
Rozeznanie
|
Tych akurat drutów nie używałam, ale drut miedziany posrebrzany, tzw srebrzanka jest do kupienia w sklepach elektronicznych w cenie ok. 2 zł/m zależnie od średnicy, w Raciborzu takie sklepy na pewno są
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Biżuteria
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:09.

miękki robi się dopiero wtedy jak go wyżażysz

bo gdzieś siedoczytałam że im niższa próba tym drut jest twardszy
jesteś kochana!