|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4322 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Oleje, olejki, hydrolaty - ZBIORCZY
Marti, do smarowania nadają się też oleje sprzedawane w sklepach spożywczych i zielarskich - patrz tylko, czy są tłoczone na zimno i nierafinowane, bo takie są wartościowe. Polecam np. firmę Oleofarm - mają duży wybór dobrych olejów.
Jeśli mieszkasz we Wrocławiu, to tam jest zdaje się sklep, w którym sprzedają oleje EcoSpa (wrocławianki, pomóżcie!). |
![]() ![]() |
![]() |
#4323 |
Zadomowienie
|
No proszę jak rodzinnie się zrobiła w naszym wątku
![]() Co do sklepu we Wrocławiu to niestety już go nie ma - umarł śmiercią naturalną ![]() Kapsułki z wiesiołkiem, o których pisąła Ilona są dobre jakościowo - zawierają czysty olej. Oczywiście jeśli komus służy wiesiołek, bo mi np. nie bardzo ![]() Jeszcze GAL ma w miare ciekawe 'rybki' z olejami: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...twist-off.html https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,9...twist-off.html Ale mimo wszystko polecam jednak oleje z Mazideł lub ZSK ![]() Wypraszam sobie tyle 'fuj' pod adresem mojego rodzimego miasta ![]() EDIT: jeszcze mała prosba - robiłyście micela na bazie polysorbate? Jeśli tak, to jak się sprawował w użytkowaniu?
Moja przygoda z szyciem ![]() ![]() http://www.burdastyle.com/profiles/c...tudio/projects Szukam próbki/odlewki Lancome O albo O Oui Edytowane przez confused_girl Czas edycji: 2009-01-09 o 09:17 |
![]() ![]() |
![]() |
#4324 | ||
Wtajemniczenie
|
Oleje jednoczą pokolenia
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4325 | |
Zakorzenienie
|
Może jednak szykuje się drugie zamówienie.
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4326 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() a na co miałabyś ochotę w zamian? może akurat posiadam... Cytat:
ja też sobie wypraszam, to moje ulubione miasto!!! mieszkałam w nim trochę, niedługo, omal za mąż nie wyszłam ![]() ![]() ja robiła, technicznie sprawował się ok, trochę inaczej emulguje niż ZySKowy, wybrałam ten drugi ze względu na deklarowaną większą łagodność ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4327 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Właśnie przeszukałam nasz wątek i doczytałam, że robiłaś też micel na glyceryl cocoate - które lepiej u Ciebie się sprawował? Ten czy na polysorbate? GC przynajmniej wiem, że mi oczu nie podrażnia ![]() ![]()
![]() |
#4328 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() PS a Wrocław fajny jest! Strasznie lubię krasnoludki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4329 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ilono, nie musisz mi przesyłać niczego ![]() EdDIT: Schaetzchen, jesteś nadzwyczajna... ale ja i tak nie widzę dziś pudru, nawet w "regeneracji"... Swoją drogą strona NP jest fatalna. Edytowane przez niezamienna_juz_na_nic Czas edycji: 2009-01-09 o 09:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4330 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() także jak pasi Ci GC to się nie zastanawiaj, a wytrącać będą się wszystkie - wstrząsamy przed użyciem, użytkownikiem tez można ![]() Cytat:
![]() ja znalazłam tylko eksfolianty - Mother of Pearl - Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4331 |
Zadomowienie
|
Ilona - racja, nie będę ryzykować i zrobię na GC
![]() ![]() A co do krasnoludków ![]() http://www.krasnale.pl/ i moja ulubiona trójka ![]() z ulicy więziennej: http://www.krasnale.pl/galeria/5/wie...aleriaPrevNext rzeźnik ![]() i najchętniej fotografowany przez turystów, spod kościoła garnizonowego :P http://www.krasnale.pl/galeria/13/sp...aleriaPrevNext
Moja przygoda z szyciem ![]() ![]() http://www.burdastyle.com/profiles/c...tudio/projects Szukam próbki/odlewki Lancome O albo O Oui Edytowane przez confused_girl Czas edycji: 2009-01-09 o 10:06 |
![]() ![]() |
![]() |
#4332 |
Rozeznanie
|
Ja widzę puder na drugiej stronie produktów w dziale regeneracja...
![]() Krasnoludki są we Wrocławiu! Naprawdę! http://www.krasnale.pl/ Niezamienna, dzięki za info o sklepie dworcowym ![]() EDIT: Confused, telepatia ![]() Nie no, puder jest bo właśnie złożyłam zamówienie ![]() ![]() ![]() Edytowane przez schaetzchen Czas edycji: 2009-01-09 o 10:20 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
#4333 |
Zadomowienie
|
![]() ![]() ![]() Oj kusicie, kusicie ![]() Ekstrakt z ogórka brzmi zachęcająco. Dopatrzyłam się też ginko biloba i lukrecji. I mimo, że sobie obiecałam, że koniec z ekstraktami, bo nie umiem ich wykorzystać to kusi mnie to strasznie ![]() Schaetzchen - stosowałaś już wcześniej ten ogórek? Jak zapach i działania? Już wcześniej kilka rzeczy mi się spodobało w N-P, ale jakoś nie mam do nich zaufania ![]() ![]() ![]()
#4334 |
Rozeznanie
|
Nie, nie uźywałam, to moje pierwsze zakupy w tym sklepie.
Doszłam do wniosku że ten ogórek jest tak tani, że wiele nie stracę jakby się okazał niewypałem ![]() Ciekawa jestem oleju - jak działa, jak pachnie, jak jest zapakowany ![]() O postępach będę donosić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4335 |
Wtajemniczenie
|
Confused, miałam to samo - brak zaufania do NP. Mają niedobrą stronę i zero informacji o sposobach przechowywania półproduktów, a info o rodzaju oleju też bywa średnie. Pamiętam, że jedna z naturalek (czy to nie była przypadkiem Chomik?) była pewna, że zamówiony przez nią olej (to był jakiś mocno pachnący i wcześniej jej znany, sezam albo coś takiego) jest rafinowany, bo nie miał zapachu, a na stronie figurowało określenie "zimnotłoczony"
![]() No ale puder perłowy mają przedni - to jedyna rzecz, jaką tam dotąd zamawiałam. Tym razem skusiłam się jeszcze na inne i jestem bardzo ciekawa - zwłaszcza oleju herbacianego. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4336 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
tak strona nie powala konstrukcją, w ogóle nie jest przemyślana ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4337 |
Zadomowienie
|
No to nie wiem już sama. Ekstrakty kusza, ale z moją fobią sterylności chyba poczekam na Wasze komentarze
![]()
#4338 |
Rozeznanie
|
Ilonka, olej z camelia sinensis, nie macerat!
![]() Niezamienna, widzę że też się skusiłaś ![]() Confused, ja też mam fobię (ale z nią walczę ![]() ![]() Natomiast strona NP jest fatalna, mało przejrzysta, w opisach roi się od literówek, wiele opisów mało precyzyjnych i (przepraszam za słowo) bełkotliwych. Ale skoro dziewczyny tak chwalą puder... ![]() Edytowane przez schaetzchen Czas edycji: 2009-01-09 o 17:33 |
![]() ![]() |
![]() |
#4339 |
Wtajemniczenie
|
Panuje tu ogolna telepatia, bo wlasnie wczoraj przemysliwalam nad zlozeniem zamowienia na NP i w koncu zrezygnowalam - z powodow, o ktorych piszecie wyzej. Za to zaszalalam noworocznie na Naturalisie, nic jeszcze od nich nie mialam. Wzielam wszystko, co mnie interesowalo: kerastim, cermidy, nawilzacz cukrowy i pseudobotoks (jak mawia Niezamienna: latka leca
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4340 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4341 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4342 |
Zakorzenienie
|
Ja też takie skróty myślowe stosowałam i bardzo się zdziwiłam ostatnio, bo okazuje się, że nawet zimnotłoczony olej organiczny może być częściowo rafinowany, np. odwaniany (vide: starsza wersja organicznego oleju kokosowego z ZSK - pozbawiona zapachu; teraz już jest też wersja pachnąca).
|
![]() ![]() |
![]() |
#4343 |
Rozeznanie
|
Szacun dla NP - zamówienie wysłane!
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4344 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4345 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, pisze tutaj na wszelki wypadek, bo nie wiem czy wszyscy wiedza o istnieniu watku mazidlowo-wymiankowego
![]() ![]() Mam do oddania ![]() hydrolaty: roza damascenska kocanka rumianek czeresnia ekstrakty: soja pokrzywa skrzyp bluszcz rozmaryn pu erh kasztanowiec skorka jablek lukrecja centella kigelia africana (naturalny "push up" dla biustu) eclipta piperyna mleczka: manuka owsiane waniliowe oleje: sojowy macerat z zielonej herbaty jojoba zloty lniany z kielkow pszenicy maslo mango olej monoi olejek eteryczny ylang ylang dr Beta niewielkie ilosci na sprobowanie: roza, granat, malina, dynia inne: witamina E proteiny mleka spirulina absolut wetiwerowy structure XL biobaza adenozyna sorbitol myricelina lipodermina kompleks do paznokci koncentrat 10x aloesu guma ksantanowa wosk bialy owolecytyna lecytyna HLB 7 lanolina betaina kokamidylopropylowa glikol propylenowy jeszcze inne: ![]() Estee Lauder Lucidity 06 (transparentny) - pol opakowania mix EL Lucidity + dry flo + jedwab Sama nie wiem, co bym za to chciala. Moge tylko napisac, ze na 100%: skwalan ceramidy HA maloczateczkowy (chetnie rowniez w zelu z wielko) kerastim S koenzym Q10 surowy olej tamanu olej neem olej herbaciany (nie macerat) Za jedno wasze malutkie mazidelko moge oddac sporo rzeczy, bo i tak sie zmarnuja, jesli ktoras z was sie nie zdecyduje ![]() Edytowane przez rocki Czas edycji: 2009-01-09 o 20:16 |
![]() ![]() |
![]() |
#4346 |
Wtajemniczenie
|
Rocki, chetnie oddam Ci ponad 3/4 neema. Interesuja mnie te ekstrakty do cyckow
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4347 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4348 |
Zadomowienie
|
Rocki - interesują Cię emulgatory z ZSK? mam też ok. 6ml oleju z lnianki siewnej i ok. 15ml hydrolatu z głogu.
#4349 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4350 |
Wtajemniczenie
|
Schaetzchen, to Ty TEŻ się skusiłaś
![]() Moje zamówienie też już wysłane ![]() Co do olejów "zimnotłoczonych" i "rafinowanych" to rozumiem subtelności terminologiczne, ale przyznajcie, że pogrywanie tymi określeniami jest niezbyt fair ... Naturalny to zimnotłoczony i nierafinowany i już... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:12.