|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4231 | ||
|
Zadomowienie
|
Dot.: mamusie wrześniowo - październikowe 2009!
Cytat:
.Afrodyzjaki ![]() Cytat:
. Co prawda babka pytala sie czy zostalismy skierowani przez ginekologa, ale jak TZ powiedzial, ze sami sie zdecydowalismy to tez nie bylo problemu. Ja bym nie popuscila, to niemozliwe, ze nie mozesz sie do ginka umowic Na necie widze sporo ginekologow w Hollandii dlatego bym prosto do nich dzwonila A moze umow sie w Belgii? W koncu daleko nie masz , i pisalas, ze masz tu siostre to moze umow sie do jej gina.Tutaj bez ubezpieczenia zaplacisz 100%, ale badanie kosztuje tylko 50eu Edytowane przez zartownis Czas edycji: 2009-04-22 o 18:43 |
||
|
|
|
#4232 |
|
Zadomowienie
|
Idę może na spacer i na zakupy to mi dobrze zrobi kupie dużo owoców.... spróbuję oszukać trochę swoje zachcianki pa pozdrawiam wszystkie brzuszki
|
|
|
|
#4233 |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
) Oczywiście miałam obawy co do wyjazdu, bo nie dosć że to daleko to jeszcze jechaliśmy z Gabi, ale wszystko odbyło się bez problemu. Oczywiście zakazał mi łazić po kamieniach (żebym przypadkiem nie potknęła się). Przed wyjazdem naczytałam się na necie o wyjeździe w góry ciężarnych i są podzielone opinie na ten temat. Ja zaryzykowałam i jak się okazało na miejscu - nie tylko ja )) Także wszystko zależy od Ciebie.Co do pozostawania z dzieckiem w domu, jeśli która może sobie na to pozwolić, to na prawdę warto!!!
|
#4234 |
|
Zadomowienie
|
Nika zajrzyj tu jak radza sobie dziewczyny w Hollandii
http://www.niedziela.nl/forum/viewto...er=asc&start=0 Moze Ci sie przyda i tak jak mowilam nie daj sie ![]() A jak jestes za "grzeczna" to moze wez ze soba meza
|
|
|
|
#4235 | |||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
I to jest na pewno TO![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
tzn 12 maja mam usg połówkowe i jak bedzie wszystko super to jedziemy mam nadzieję że tak własnie będzie |
|||||||
|
|
|
#4236 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
!!! Kombinować nieźle trzeba, ale polak nie był by polakiem jak by czegoś nie wymyślił
|
|
|
|
|
#4238 |
|
Raczkowanie
|
czesc mamuski dawno sie nie odzywalam,ale dzisiaj lekarka doprowadzila mnie do rozpaczy wiec chce sie podzielic z wami.
![]() bylam u lekarza rodzinnego bo wyszly mi tydzien temu plamy w pachwinie bardzo swedzace,mojej lekarki nie bylo wiec miala zastepstwo.przyszly we dwie ogladac moje plamy i jednoglosnie stwierdzily ze to polpasiec albo ospa wietrzna i szybko poradzily by jechac do gina bo to niebespieczne ja zaplakana do szpitala bo w srody popoludniu lekarze w niemczech nie przyjmuja.w szpialu zrobili badanie krwi i sprawdzili wszystko czy z dzidzia jest ok ,teraz czekam na wyniki,ale jestem spokojniejsza bo polpasiec nie zagraza dziecku ale ospa tak.co do witaminek to ja lykam feminatal,a co do podrozy to moj gin bez sprawdzania cisnienia itd powiedzial jezeli ciaza bez zagrozenia to mozna jechac,wlasnie wrocilam z pl samolotem i za m-c lece na urlop do wloch,jezeli z dzidzia wszystko dobrze bedzie oczywiscie.przepraszam za dlugi post ale musialam sie wygadac
|
|
|
|
#4239 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4240 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja nie wiem na jakiejs zasadzie ciebie ( rozumiem że jesteś zameldowana w Belgii i masz belgijskie ubezpieczenie) przyjmą bez verwijsbrief , skoro zasada jest taka dla nas titaj ubezpieczonych i zameldowanych , że trzeba mieć najpierw papier od huisarts... ale jak was przyjmą i nic nie zażądają to daj znać gdzie byłaś, chętnie się tam udam. Cytat:
oczywiście, że jak się ktoś uprze to papier w końcu dostanie - na takiej zasadzie ja dostałam skierowania na niektóre badania : uparcie chodziłam tam tydzień w tydzień- co nie zmienia faktu , że zawsze trzeba mieć verwijsbrief , a jak go dostaniesz to już twój problem. wiele zależy od huisarts. nadal się zastanawiam na jakiej zasadzie cię przyjmą , chętnie dowiem się więcej. ja się przebadał w Polsce ostatecznie - u ginekologa, bo mój huisarts kategorycznie odmówił verwijsbrief, ale zgodził się na cytologię , którą sam pobrał oraz na badanie krwi- przynajmniej tyle. mój mąż dziś znów popracować wieczorkiem troszke smutno... ale za to na potem mamy filmek do obejrzenia
Okruszek rosnie http://lbdf.lilypie.com/fVxPp2.png Edytowane przez Nika1980 Czas edycji: 2009-04-22 o 19:22 |
||
|
|
|
#4241 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
lece kochane bo strasznie słaba jestem jutro wejdę napewno
|
|
#4242 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dziewczyny macie jakiekolwiek informacje na temat wpływu azbestu na ciążę. Szwagierka twierdzi, że źle się czuje właśnie przez racę jaką wykonywała. podobno kilka dziewczyn od niej z pracy poroniło nawet i 5 miesięczne ciąże i zastanawiam się na ile realne jest, że azbest miał na to wpływ. Szwagierka jest właśnie w 13 tc i pomimo tego, że lekarz nie widzi żadnych przeciwwskazań do jakiejkolwiek aktywności to ona leży plackiem całymi dniami i umartwia się nad sobą. To, że męczą ją mdłości jeszcze mogę zrozumieć chociaż moją siostrę przez całą ciążę męczyły (urodziła 31.12 a zakupy świąteczne uświetniła wymiotowaniem przed sklepem) ale nie użalała się nad sobą. |
|
|
|
|
#4243 | |
|
Rozeznanie
|
No właśnie cały czas się zastanawiamy.Albo Zakopane albo Bieszczady. W Bieszczadach byłam raz a do Zakpoca jeździmy przynajmniej raz w roku
A Ty Orzeszku gdzie miałaś noclegi? Można je gdzieś obejrzeć na www? Bo z tego co pamiętam to pisałaś że fajne miejsce i z pięknymi widoczkami![]() Cytat:
|
|
|
|
|
#4244 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
użalać sie też nie lubię ale uważam, że każdy troszkę może. kiedy przez tyle tygodni człowiek permanentnie źle się czuje to ma prawo się troszkę poużalać i tak miło jak mąż potem poprzytula i pokocha
|
|
|
#4245 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
przecież dziecko w 13 tyg. już jest zdolne do odczuwania emocji matki i chociaż by dlatego dobrze jest wziąć się w garść! nie chciałabym mieć smutnego dzidziusia... Edytowane przez sorejna Czas edycji: 2009-04-22 o 20:23 |
|
|
|
|
#4246 |
|
Zadomowienie
|
hej mam do Was pytanie : jutro chcialam zawiezc spodnie do skrocenia, 2 pary dresow i jeansy i teraz kurde nie wiem czy warto.... wkleje zdjecie dresiku nalozonego na brzuch i pod brzuch... moj problem jest taki ze nie wiem jak je sie nosi w ciazy... bo jezeli na brzuch to dlugosc jest odpowiednia, jezeli pod brzuszek to musze skrocic no i mam dylemat
HELP !! Skracac czy zostawic tak jak jest
|
|
#4247 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zrób tak jak ci wygodniej. ja nie cierpię mieć nic na brzuchu, ale jak tobie wygodnie kiedy masz gumke na brzuchu to też ok. myśle, że to jest zasadnicza kwestia. a mój mąż dziś pracuje ...
|
|
|
#4248 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. W Holandii moje ubezpieczenie na nic sie niezda, zaplacimy na pewno 100%, ale nie gotowka, bo rachunek nam przysla do domuJesli takie problemy robi Ci lekarz domowy to czemu go nie zmienisz ![]() Ja jeszcze rok temu mialam innego huisarts, ale zmienilam i jestem zadowolona .Do Hollandii jedziemy 26 maja, wiec jeszcze miesiac ![]() Cytat:
Ps. http://www.e-budownictwo.pl/dach,uwaga,azbest,719.htm Edytowane przez zartownis Czas edycji: 2009-04-22 o 20:29 |
||
|
|
|
#4249 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4250 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:39 ---------- Poprzedni post napisano o 20:30 ---------- Cytat:
cytat ze stronki, którą wkleiłaś "Emisja włókien azbestu, będących czynnikiem szkodliwym dla organizmu ludzkiego, jest wywołana przez mechaniczne uszkodzenia materiałów zawierających azbest, np. piłowaniem, szlifowaniem narzędziami szybkoobrotowymi oraz podczas naturalnego procesu destrukcji, np. płyt pokryć dachowych azbestowo-cementowych o naruszonej przez czynniki atmosferyczne lub chemiczne powierzchni zewnętrznej." i jeszcze to z innej stronki "Azbest jest nazwą handlową grupy minerałów włóknistych, które pod względem chemicznym sąuwodnionymi krzemianami magnezu, żelaza, wapnia i sodu. Chorobotwórcze działanie azbestu powstaje w wyniku wdychania włókien, zawieszonych w powietrzu. Dopóki włókna nie sąuwalniane do powietrza i nie występuje ich wdychanie, wyroby z udziałem azbestu nie stanowiązagrożenia dla zdrowia." więcej tu: http://www.asbestos.za.pl/asbestos_health.htm tak czy siak lepiej go unikać, Edytowane przez sorejna Czas edycji: 2009-04-22 o 20:42 |
||
|
|
|
#4251 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
). Chodzi mi się w nich jak w dresowych.Cytat:
|
|
#4252 |
|
Zadomowienie
|
A gdzie Miss.hot? Ciekawa jestem jak tam po badaniach, z tego wszystkiego zapomniałam że dzisiaj skończyłysmy 14 tydz. już mi ładnie brzuszek widać nawt jak głodna staję rano
Myślałam że mój mąż już jutro wróci, ale zadzwonił ża wracają w piątek, ale się za nim stęskniłam 5 dni to długo dla mnie :/ Moja mamusia mnie rozpieszcza dzisiaj na kolacjię zrobiła mi szaszłyki, palce lizać szkoda że już jutro wracam do Lublina bo u mamy było fajnie
|
#4253 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nadal nie mam pojęcia na jakiejs zasadzie zatem cię tam przyjmą, nawet dzwoniłam do mojej teściowej, która jest pielęgniarką i pracuje w szpitalu i pytałam męża i oboje byli troszkę zdziwieni. teściowa powiedziała, że jak lekarz nie będzie zajęty to pewnie przyjmie, ale może się zdarzyć, że w dniu wizyty bez verwijsbrief odeślą. ja tego nie rozumiem. wiem tylko jak działa tutaj system stąd moje zdziwienie. Cytat:
|
|
|
#4254 |
|
Zadomowienie
|
klaudia zrób spodnie tak żebyś ty się dobrze czuła, ja np.wszystko noszę na brzuchu, nawet spodnie dresowe i mi jest tak wygodnie
|
#4255 |
|
Wtajemniczenie
|
no właśnie gdzie miss hot?
![]() ja chyba na dziś spasuję i pójdę już leżeć, jutro odbieram wyniki bety, mam nadzieje że ładnie rośnie
..Z dnia na dzień kocham Cię mocniej.. ..Spełnieniem Mych marzeń jesteś.. ..Iskierką malutką.. ..Która rozświetla mi życie.. ..I daje nadzieję na lepsze jutro.. ..Trzeba zawsze przekraczać próg nadziei.. |
|
|
|
#4256 |
|
Zadomowienie
|
allisanka ja trzymam kciuki za twoje badanie, ja jutro odbieram wyniki z labolatorium mam nadzieje że bedą dobre
ja też już uciekam do łóżeczka, dobrej nocki
|
#4257 |
|
Raczkowanie
|
czesc dziewczyny ja od poczatku ciazy przytyłam 6 kg, a w ciagu ostatniego miesiaca 3 kg.
ja spodni na brzuchu nie dam rady nosic, tzn tylko jedne dresy, które nie maja gumki to moge tak nosic. inne spodnie naciagam az pod piersi lub kłade pod brzuch. Dzis miałam wizyte, ale nie mialam usg, na badanie polówkowe umowiłam sie na sobote. |
|
|
|
#4258 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() U gina było godzinne opóźnienie i dlatego tyle nam zeszło - niedawno wróciliśmy, bo jeszcze małż był u dentystki (też miała opóźnienie )Z dzidziolkiem wszystko ok - ma 7 cm i wszelkie pomiary w normie Fotki mam, ale to jutro i małż mi zrobił fotki w tych ciuszkach z allegro to też wrzucę, teraz padam ![]() Aliisanka ![]() ![]() Edit: Przyszedł mój fatty
Edytowane przez miss.hot Czas edycji: 2009-04-22 o 22:06 |
||||
|
|
|
#4259 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczynki
ja tak przelotem, bo padam ze zmeczenia...meczacy mialam dzisiaj dzien... ![]() Musialam tylko napisac wam o moim odkraciu...Otoz zobaczylam w lewej piersi, w sutku troche zaschnietego "mleczka" i jak go zmylam to widac taka mala dziurke...Oczy mi malo nie wyszly.... Faktycznie klul mnie dzisiaj caly dzien wyjatkowo, ale zeby juz cos z niego lecialo?? ![]() No i dzisiaj zaczynamy 13 tydzien...czyli ostatni tydzien I trymestru... Lece spac zanim znow zrobie sie glodna i bede musiala cos zjesc Poczytam, co naskrobalyscie jutro przed wyjsciem na uczelnie... ![]() alisanka trzymam kciuki mocno i na pewno bedzie dobrze Slodkich snow Mamusie
|
#4260 |
|
Wtajemniczenie
|
jestem dziś pierwsza
![]() o 10 idę po wyniki, całą noc mi się to śniło, raz że dobre były, raz że złe... mam nadzieję że będą dobre, nie mogę się już doczekać aż odbiorę...
..Z dnia na dzień kocham Cię mocniej.. ..Spełnieniem Mych marzeń jesteś.. ..Iskierką malutką.. ..Która rozświetla mi życie.. ..I daje nadzieję na lepsze jutro.. ..Trzeba zawsze przekraczać próg nadziei.. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:22.

hihi
.
pierwsze słyszę.... wg prawnie i oficjalnie funkcjonujących w Holandii zasad bez verwijsbrief od huisarts nie można iść do żadnego ginekologa- w szpitalu też nie. asystetka jak zadzwonisz to umówi na spotkanie ale jak tam przyjdziesz poprosi cię o verwijsbrief. 
, i pisalas, ze masz tu siostre to moze umow sie do jej gina.

W poniedziałek na wizycie pytałam się po raz kolejny swojej ginki co z witaminami a ona na to że mam tak super morfologie że to bylby grzech przyjmować jakieś witaminy i nie pozwoliła mi nic brać
Już sama nie wiem.....

dzięki kuzynce.

Together forever