mamusie wrześniowo - październikowe 2009! - Strona 140 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-04-22, 11:36   #4171
aliisanka
Wtajemniczenie

GG do aliisanka
Dot.: mamusie wrześniowo - październikowe 2009!

mam jeszcze jedno pytanie, można brać omega 3 w ciąży?
..Iskierką malutką..
..Która rozświetla mi życie..
..I daje nadzieję na lepsze jutro..
..Trzeba zawsze przekraczać próg nadziei..

aliisanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-22, 11:37   #4172
madziwnia
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to madziwnia

Cytat:
Napisane przez aliisanka Pokaż wiadomość
mozna a nawet wskazane tak słyszałam.. poczekaj jeszcze na opinie innych

Pola ur. 3 czerwca 2014!
madziwnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-22, 11:38   #4173
katarzinka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Nika1980 Pokaż wiadomość

Katarzinko, masz zupełną rację. tak jak napisałam wyżej, nie każdemu sytuacja pozwala niestety. dlatego ja czuję się szczęściarą. mam nadzieję, że nic się nie zmieni i zostanę z Okruszkiem...
myślę, że przy mojej konstrukcji emocjonalnej rozstanie z malutkim dzieckiem skończyło by się na depresji...miałam okres w swoim życiu kiedy przez rok nie mogłam widzieć się ze swoimi młodszymi siostrami ( miały wtedy 9 latek jedna i 4 latka druga) . to był okropny rok, okropna depresja...
no i ja się cieszę, że masz taką możliwośc - a jak masz to trzeba skorzystać też bym tak zrobiła
Zanim czas pokona nas"
katarzinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-22, 11:42   #4174
Nika1980
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez margolcia1006 Pokaż wiadomość
Nika Ty jesteś w super sytuacji bo będąc z dzieckiem cały czas będziesz zdobywać praktykę adekwatną do swojego wykształcenia. I tego bardzo Ci zazdroszczę. Jeśli będziesz chciała za jakiś czas wrócić do swojego zawodu nie będziesz miała z tym najmniejszego problemu. Niestety nie każda mamusia ma takie szczęście. Ale oczywiście każda z nas jest kowalem swojego losu. Taki zawód wybrała i musi się liczyć z konsekwencjami....

Cieszę się że nie jestem sama ze swoimi dylematami... Myślę że wiele mamuś ma podobny problem. No ale tak jak powiedziała Nika. Każdy musi wybrać optymalne dla siebie rozwiązanie....
Niby mamy jeszcze tyle czasu na przemyślenie tej decyzji a z drugiej strony jak sobie pomyślę jak ten czas szybciutko leci to ogarnia mnie przerażenie. Ciągle mi się wydaje że dopiero co dowiedziałam się że będę mamusią a tu już prawie półmetek No szok normalnie...
oczywiście, każdy musi zdecydować sam i to wcale nie łatwa decyzja.

Cytat:
Napisane przez katarzinka Pokaż wiadomość
no i ja się cieszę, że masz taką możliwośc - a jak masz to trzeba skorzystać też bym tak zrobiła
po prostu nie mogłam inaczej i mój mąż ma podobne zdanie, udało się póki co, zobaczymy co będzie...

Dziewczyny, jak ten tydzień wolno płynie...... żeby już była sobota...

Okruszek rosnie tp: 28 marzec 2012

http://lbdf.lilypie.com/fVxPp2.png
Nika1980 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-22, 11:47   #4175
katarzinka
Wtajemniczenie

Cytat:

po prostu nie mogłam inaczej i mój mąż ma podobne zdanie, udało się póki co, zobaczymy co będzie...

Dziewczyny, jak ten tydzień wolno płynie...... żeby już była sobota...
no jasne, ze tak

zleci szybko pamiętasz czekanie na testy i dwie krechy, też sie dłużyło, a teraz masz już brzucholek
Zanim czas pokona nas"
Stary 2009-04-22, 11:50   #4176
zartownis
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez miss.hot Pokaż wiadomość

Mi dziś mają przywieźć zamówiony fotel fatty http://sklep.fatty.pl/go/_info/?user_id=11 (kolor kawa z mlekiem)
Ale fajny, ja tez chce taki

Cytat:
to jest indywidualna decyzja każdej mamy i taty, zawsze to powtarzam, że rodzice podejmują wspólne decyzje i wspólnie potem ponoszą ich konsekwencje. myslę, że na pewno znajdziecie najlepsze dla was i dla dziecka rozwiązanie
Ja poniewaz na razie nie pracuje, to bede z maluchem, ale i tak pewnie w wieku ok 2-3 latek, trzeba bedzie go wyslac do zlobka, zeby nie "odstawal "od rowiesnikow, szczegolnie chodzi mi o niderlandzki.
U nas w rodzinie tez dwu jezycznej, jak dziecko poszlo do zlobka, to poslugiwalo sie dwoma jezykami (polski-niderlandzki)i biedne panie mialy trudnosci ze zrozumieniem dziecka

Cytat:
Napisane przez aliisanka Pokaż wiadomość
A nawet trzeba, u nas zalecaja od 13 tyg.
W Polsce tak samo http://www.kobieta.info.pl/zdrowie-k...-czterokrotnie-

Edytowane przez zartownis
Czas edycji: 2009-04-22 o 11:52
zartownis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-22, 11:56   #4177
Nika1980
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zartownis Pokaż wiadomość

Ja poniewaz na razie nie pracuje, to bede z maluchem, ale i tak pewnie w wieku ok 2-3 latek, trzeba bedzie go wyslac do zlobka, zeby nie "odstawal "od rowiesnikow, szczegolnie chodzi mi o niderlandzki.
U nas w rodzinie tez dwu jezycznej, jak dziecko poszlo do zlobka, to poslugiwalo sie dwoma jezykami (polski-niderlandzki)i biedne panie mialy trudnosci ze zrozumieniem dziecka
w życiu nie oddam dziecka do żłobka holenderskiego, o nie. planujemy dać maluszka do peuterspeelzaal - być może w wieku 2 może 2 i pól może 3 lat... zobaczymy jaka będzie sytuacja...
po holendersku to tata będzie maluszka szkolił, już kupuje książeczki wariat i od 20 tyg czytamy do brzuszka

Stary 2009-04-22, 11:59   #4178
aniago25
Zadomowienie

Hej mamusie ja już po kłuciu pani w labolatorium była delikatna i prawie nic nie czułam, co do witamin to ja wyniki mam bardzo dobre ale lekarz i tak mi kazał kupic witaminy.
Miss.hot trzymam kciuki za dzisiejszą wizytę
Dzisiaj byłam u mojej kuzynki co ma 3 miesięczną córcie, jaka super dzidzia gaworzy już sobie, normalnie już bym chciała mieć taką kruszynkę swoją

Edytowane przez aniago25
Czas edycji: 2009-04-22 o 12:02
aniago25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-22, 12:02   #4179
zartownis
Zadomowienie

Cytat:
w życiu nie oddam dziecka do żłobka holenderskiego, o nie. planujemy dać maluszka do peuterspeelzaal - być może w wieku 2 może 2 i pól może 3 lat... zobaczymy jaka będzie sytuacja...
po holendersku to tata będzie maluszka szkolił, już kupuje książeczki wariat i od 20 tyg czytamy do brzuszka
Nika to to samo, tylko ja napisalam po polsku, zeby dziewczyny zrozumialy.
We Flandrii (gdzie mieszkam) nazywa sie to kleuterschool

Dziecko z reguly przyjmuje najpierw jezyk matki, ten maly brzdac mojej ciotki rozumial w dwoch jezykach, ale po prostu czasem na pytania po niderlandzku, odpowiadal po polsku. Malemu dziecku nie robi roznicy w jakim jezyku odpowie i Tobie w domu tez to nie bedzie przeszkadzac, ale cyrki dopiero sa w szkole

Czas edycji: 2009-04-22 o 12:17
Stary 2009-04-22, 12:05   #4180
konspiracja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez margolcia1006 Pokaż wiadomość
Cieszę się że nie jestem sama ze swoimi dylematami... Myślę że wiele mamuś ma podobny problem. No ale tak jak powiedziała Nika. Każdy musi wybrać optymalne dla siebie rozwiązanie....
Niby mamy jeszcze tyle czasu na przemyślenie tej decyzji a z drugiej strony jak sobie pomyślę jak ten czas szybciutko leci to ogarnia mnie przerażenie. Ciągle mi się wydaje że dopiero co dowiedziałam się że będę mamusią a tu już prawie półmetek No szok normalnie...
Trzymam za Was kciuki i z uwagą będę sledzić co tam wymyślicie

na Groszka orbicie

Syzyf była kobietą
konspiracja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-22, 12:13   #4181
aliisanka
Wtajemniczenie

GG do aliisanka

hm, a ja biorę cały czas omega 3, brałam nawet przed ciążą jeszcze i teraz nie wiem dobrze czy nie...
..Iskierką malutką..
..Która rozświetla mi życie..
..I daje nadzieję na lepsze jutro..
..Trzeba zawsze przekraczać próg nadziei..

aliisanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-22, 12:26   #4182
Shine01
Raczkowanie

pisalyscie o sukienkach, ta z fotki wlasnie jest z H&M
Shine01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-22, 12:27   #4183
Nika1980
Zakorzenienie

Cytat:

Dziecko z reguly przyjmuje najpierw jezyk matki, ten maly brzdac mojej ciotki rozumial w dwoch jezykach, ale po prostu czasem na pytania po niderlandzku, odpowiadal po polsku. Malemu dziecku nie robi roznicy w jakim jezyku odpowie i Tobie w domu tez to nie bedzie przeszkadzac, ale cyrki dopiero sa w szkole

uyyyyyyyy nie zgodzę się , nie wiem na ile się orientujesz w systemie opieki w Holandii, ale peuterspeelzaal to miejsce dla dzieci od 2/3 rż gdzie dziecko idzie na parę godzin tylko i to 2/3 dni w tygodniu...opcja dla rodzin, gdzie tylko jedno z rodziców pracuje lub gdy drugie pracuje w niepełnym wymiarze godzin...

Peuterspeelzaal
Een peuterspeelzaal is in Nederland een school-achtige inrichting waar kleine kinderen van twee of drie jaar enige uren per week kunnen verblijven onder leiding van één of twee volwassenen. De inschrijving bij een peuterspeelzaal is volkomen facultatief

kinderdagverblijf lub kinderopvang ( nazywa się je też creche) to żłobek całodzienny od 6 tygodnia życia można dac dziecko i to jest taki prawdziwy żłobek gdzie dzieciak jest cały dzień gdy rodzice pracują

Stary 2009-04-22, 12:58   #4184
precious_81
Wtajemniczenie

W końcu mam dostęp do internetu i to aż na pół dnia dzięki kuzynce.
U nas robota wre, praktycznie cały dzień na nogach, bo co chwilę trzeba coś zamawiać, oglądać, zgrywać gościa od remontu z tymi od szafy, drzwi itp., co chwilę wychodzą jakieś "pierdułki" które trzeba załatwić, także po kilku takich dniach nie mam już siły na nic.
ALe chyba za to dzidzia zaczyna o sobie dawać znać, bo jak padam wieczorem na łóżko taka wymęczona to czuję z prawej strony takie pulsowanie jakby nerw mi drgał - nie wiem czy to TO

Witam Mamusie Grudniowe super że do nas dołączyłyście

Cytat:
Te dwie ostatnie mam w obserwowanych, ale czekam aż brzuszek będzie potrzebował tyle miejsca w bluzeczkach

Cytat:
Napisane przez sweetpinky Pokaż wiadomość
co do wózków spodobały mi się ABC Design a konkretnie 4-Tec czarno pomarańczowy, widziałam ostanio u mnie w parku. Może na ten się zdecydujemy?
Ładny, ale u mnie odpada ze względu na piankowe koła.

Dobra idę nadrabiać dalej, jestem na 138 stronie
precious_81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-22, 12:59   #4185
19martusia86
Zadomowienie

Cytat:

U tych znajomych w Szwecji rzez jakiś czas w przedszkolu z dzieckiem poza matką była tłumaczka. Tyle tylko, że z czasem (oboje rodzice Polacy) potrzebowali tłumaczki w domu bo syn znacznie wyprzedził ich ze znajomością języka i zdarzało się, że prosił o coś po szwedzku a rodzice nie wiedzieli o co chodzi
19martusia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-22, 13:00   #4186
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Cytat:
piję mleko sojowe, co za paskudztwo... heh... mam dziś lenia i jestem jakaś osowiała i nieswoja...nic mi się nie chce, nie mam energii... chyba muszę sobie zaserwować kopa w pupkę...
czytałam, że trzeba uważać z soją w czasie ciąży, bo zawiera fitohormony.
malin30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-22, 13:05   #4187
19martusia86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez precious_81 Pokaż wiadomość
U nas robota wre, praktycznie cały dzień na nogach, bo co chwilę trzeba coś zamawiać, oglądać, zgrywać gościa od remontu z tymi od szafy, drzwi itp., co chwilę wychodzą jakieś "pierdułki" które trzeba załatwić, także po kilku takich dniach nie mam już siły na nic.
ALe chyba za to dzidzia zaczyna o sobie dawać znać, bo jak padam wieczorem na łóżko taka wymęczona to czuję z prawej strony takie pulsowanie jakby nerw mi drgał - nie wiem czy to TO

Te dwie ostatnie mam w obserwowanych, ale czekam aż brzuszek będzie potrzebował tyle miejsca w bluzeczkach

Ładny, ale u mnie odpada ze względu na piankowe koła.

Dobra idę nadrabiać dalej, jestem na 138 stronie
Ja zauważyłam, że jak jest cisza w domu to dzidzia buszuje sobie w najlepsze już nawet bez trzymania ręki na brzuszku czuję, że harcuje. Jak popukam palcem to siedzi cichutko podobnie się dzieje jak się odzywam-brzdąc nasłuchuje No i chyba czkawka się maluszkowi zdarza bo czasami odczuwam i nawet widzę, że brzuszek rytmicznie się rusza.
Stary 2009-04-22, 13:08   #4188
Nika1980
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malin30 Pokaż wiadomość
czytałam, że trzeba uważać z soją w czasie ciąży, bo zawiera fitohormony.
mówiąc szczerze pierwsze słysze, soję się bardzo poleca ( niestety okazało się że jej niecierpię ) poza tym w dzisiejszych czasach wszystko "coś" zawiera , zwariować by można było od tego i dostać paranoi.

Stary 2009-04-22, 13:16   #4189
konspiracja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez precious_81 Pokaż wiadomość

tak troszkę się namieszało

Cytat:
Napisane przez 19martusia86 Pokaż wiadomość
Ja zauważyłam, że jak jest cisza w domu to dzidzia buszuje sobie w najlepsze już nawet bez trzymania ręki na brzuszku czuję, że harcuje. Jak popukam palcem to siedzi cichutko podobnie się dzieje jak się odzywam-brzdąc nasłuchuje No i chyba czkawka się maluszkowi zdarza bo czasami odczuwam i nawet widzę, że brzuszek rytmicznie się rusza.
ale to musi być super uczucie.

Dziewczyny! Mam do Was ważne pytanie, jako do starszych mamuś, a przede wszystkim do pracujących. Kiedy powiedziałyscie w pracy? Czy tak same po prostu czy od razu przyniosłyście zaświadczenie od lekarza??? Jak to wygląda w parktyce?

na Groszka orbicie

Syzyf była kobietą
konspiracja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-22, 13:23   #4190
zartownis
Zadomowienie

Cytat:
uyyyyyyyy nie zgodzę się , nie wiem na ile się orientujesz w systemie opieki w Holandii, ale peuterspeelzaal to miejsce dla dzieci od 2/3 rż gdzie dziecko idzie na parę godzin tylko i to 2/3 dni w tygodniu...opcja dla rodzin, gdzie tylko jedno z rodziców pracuje lub gdy drugie pracuje w niepełnym wymiarze godzin...

Peuterspeelzaal
Een peuterspeelzaal is in Nederland een school-achtige inrichting waar kleine kinderen van twee of drie jaar enige uren per week kunnen verblijven onder leiding van één of twee volwassenen. De inschrijving bij een peuterspeelzaal is volkomen facultatief

kinderdagverblijf lub kinderopvang ( nazywa się je też creche) to żłobek całodzienny od 6 tygodnia życia można dac dziecko i to jest taki prawdziwy żłobek gdzie dzieciak jest cały dzień gdy rodzice pracują
Nie, nie orientuje sie w opiece nad dziecmi w Hollandii, bo mieszkam w Belgii. I tutaj cos takiego nie istnieje. Tlumaczylam przez wikipedie .
W kazdym badz razie mowimy mniej wiecej o tym samym, bo u nas kinderdagverblijf lub kinderopvang tez nie jest obowiazkowy (i to tez sie chyba tlumaczy jako zlobek, no bo jak inaczej) i mozna oddac dziecko na caly dzien, ale rowniez na pol dnie i wtedy max. 5 godz, a min chyba 3 godz, ale pewna nie jestem musze poszukac. I tak jak napisalas korzystaja z tego glownie rodzice ktorzy pracuja, bo tam mozna oddac bardzo malutkie dzieci.
U nas jak pisalam jest kleuterschool, ona jest tez nieobowiazkowa (od 2,5roku), ale praktycznie wszystkie dzieci chodza od 3 roku zycia (codziennie), wiec raczej nasze tam poslemy, zeby "szlo" rowno z reszta klasy i mialo ten sam start jak reszta dzieci.
Napisalam we wczesniejszym poscie zlobek, bo po polsku jak to inaczej okreslic? Moze przedszkole? Kurcze zaczynam sie w tym wszystkim gubic

Ps. Jak czytam ten moj post to widze, ze sie kompletnie pogubilam
W kazdym badz razie nie da sie porownac Hollandii do Belgii
Wiecej porownywac nie bede, poddaje sie

Czas edycji: 2009-04-22 o 13:36
Stary 2009-04-22, 13:24   #4191
katarzinka
Wtajemniczenie

Cytat:
fajnie
moje maleństwo się nauczyło, ze prócz głaskania tak po porstu, jak się powierci to tez je głaszczemy i wieczorkami mu się zbiera na zabawy, wierci się głaszczmy , przestaje i znów i tak w kółko

Cytat:
Napisane przez konspiracja Pokaż wiadomość

Dziewczyny! Mam do Was ważne pytanie, jako do starszych mamuś, a przede wszystkim do pracujących. Kiedy powiedziałyscie w pracy? Czy tak same po prostu czy od razu przyniosłyście zaświadczenie od lekarza??? Jak to wygląda w parktyce?
ja powiedziałam dość szybko, bo po pierwsze, zle znoszę dalsze podróze, wiec chciałam, zeby mnie nie wysyłano w delegacje, po drugie i tak w drugim miesiącu byłam 4 tygodnie ma zwolnieniu wiec nie chciałam sciemniac, a teraz sobie chodze do pracy i nie mam stresu ze coś jest nie tak, bo szef się domysli
ale mysle, ze to zalezy od tego jakie układy panują u Ciebie w pracy podpytaj moze kolezanki z Twojej pracy
Zanim czas pokona nas"
Stary 2009-04-22, 13:28   #4192
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Ja się przyznałam szefowej gdzieś po miesiącu. Potem sama zaczęła opowiadać innym, no i w końcu nie musiałam tego nigdzie zgłaszać
Stary 2009-04-22, 13:36   #4193
Nika1980
Zakorzenienie

Cytat:
Nie, nie orientuje sie w opiece nad dziecmi w Hollandii, bo mieszkam w Belgii. I tutaj cos takiego nie istnieje. Tlumaczylam przez wikipedie .
W kazdym badz razie mowimy mniej wiecej o tym samym, bo u nas kinderdagverblijf lub kinderopvang tez nie jest obowiazkowy (i to tez sie chyba tlumaczy jako zlobek, no bo jak inaczej) i mozna oddac dziecko na caly dzien, ale rowniez na pol dnie i wtedy max. 5 godz, a min chyba 3 godz, ale pewna nie jestem musze poszukac. I tak jak napisalas korzystaja z tego glownie rodzice ktorzy pracuja, bo tam mozna oddac bardzo malutkie dzieci.
U nas jak pisalam jest kleuterschool, ona jest tez nieobowiazkowa (od 2,5roku), ale praktycznie wszystkie dzieci chodza od 3 roku zycia (codziennie), wiec raczej nasze tam poslemy, zeby "szlo" rowno z reszta klasy i mialo ten sam start jak reszta dzieci.
Napisalam we wczesniejszym poscie zlobek, bo po polsku jak to inaczej okreslic?
w Holandii różnica między konderopvang /creche/kinderdagverblijf a peuterspeelzaal jest zasadnicza . owszem są one nieobowiązkowe, ale w peuterspeelzal dzieci przebywają tylko parę godzin dwa razy w tygodniu - nie więcej , nie codziennie - więc nie jest to rozwiązanie dla rodziców gdy oboje pracują.
tak więc jak widzisz peuterspeelzaal wcale nie jest odpowiednikiem belgijskiego kleuterschool, bo tam dzieci z tego co piszesz chodzą codziennie.

ja bym kinderopvang nie tłumaczyła tylko jak złobek : tutaj funkcjonuje to ogólnie jako miesjce opieki nad dzieckiem nie tylko dla maluśkich dzieci.

Słuchajcie.....ja to jednak jestem farciara...przypuściłam dziś znów atak na poszukiwanie dentystów w naszym mieście... dzownię, szukam, w końcu trafiłam na klinikę, okazuje się, że jak się zarejestruję to pani może mnie jużn a przyszły tydzień umówić. więc wchodze na stronę www kliniki, bo tam się wypełnia formularz rejestracyjny i wysyła...i co widzę...? wśród dentystów 3 nazwiska polskie!!
wogóle się nie spodziewałam, bo rozmawiałam z panią po holendersku i strona www po holendersku...
i w dodatku zaraz jak tylko wysłałam formularz pani oddzwoniła i mam wizytę już w poniedziałek rano.
no od razu widać, że Polacy tam palce maczają

Stary 2009-04-22, 13:37   #4194
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Cytat:
Słuchajcie.....ja to jednak jestem farciara...przypuściłam dziś znów atak na poszukiwanie dentystów w naszym mieście... dzownię, szukam, w końcu trafiłam na klinikę, okazuje się, że jak się zarejestruję to pani może mnie jużn a przyszły tydzień umówić. więc wchodze na stronę www kliniki, bo tam się wypełnia formularz rejestracyjny i wysyła...i co widzę...? wśród dentystów 3 nazwiska polskie!!
wogóle się nie spodziewałam, bo rozmawiałam z panią po holendersku i strona www po holendersku...
i w dodatku zaraz jak tylko wysłałam formularz pani oddzwoniła i mam wizytę już w poniedziałek rano.
Szczęściara
Stary 2009-04-22, 13:38   #4195
19martusia86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez malin30 Pokaż wiadomość
Ja się przyznałam szefowej gdzieś po miesiącu. Potem sama zaczęła opowiadać innym, no i w końcu nie musiałam tego nigdzie zgłaszać
Ja na zwolnieniu od 17 tc jestem ale w 6 tc dałam zaświadczenie (w trakcie wypowiedzenia). Generalnie u mnie w firmie szefostwa nie obchodzi co i z kim się dzieje. Firmą kręi kierownictwo. Malin30 piękne foty, zwłaszcza ostatnia!!!
Stary 2009-04-22, 13:38   #4196
miss.hot
Zakorzenienie

GG do miss.hot

Cytat:
Napisane przez konspiracja Pokaż wiadomość
Ja powiedziałam 1 kwietnia
Czyli jak rozpoczęłam 12 tc
A od tygodnia jestem na zwolnieniu, żadnego zaświadczenia nie dawałam tylko druk zwolnienia i tam jest zaznaczone, że jestem w ciąży

Jakaś jestem ospała dziś Właśnie ucięłam sobie drzemkę, ale zbudził mnie głód

A kuriera nie ma i ciągle się nie mogę dodzwonić

Edytowane przez miss.hot
Czas edycji: 2009-04-22 o 13:40
miss.hot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-22, 13:41   #4197
19martusia86
Zadomowienie

Cytat:
w Holandii różnica między konderopvang /creche/kinderdagverblijf a peuterspeelzaal jest zasadnicza . owszem są one nieobowiązkowe, ale w peuterspeelzal dzieci przebywają tylko parę godzin dwa razy w tygodniu - nie więcej , nie codziennie - więc nie jest to rozwiązanie dla rodziców gdy oboje pracują.
tak więc jak widzisz peuterspeelzaal wcale nie jest odpowiednikiem belgijskiego kleuterschool, bo tam dzieci z tego co piszesz chodzą codziennie.

ja bym kinderopvang nie tłumaczyła tylko jak złobek : tutaj funkcjonuje to ogólnie jako miesjce opieki nad dzieckiem nie tylko dla maluśkich dzieci.

Może i widać, ale w Polsce niestety biurokracja na każdym kroku... i na faktycznie dobrego dentystę trzeba czekać tygodniami...
Stary 2009-04-22, 13:41   #4198
joannah
Rozeznanie

GG do joannah

co do witamink to ja biore prenatal classic i prenatal DHA, a wyniki badań też mam dobre, choć troszke spadają, dlatego wole brać witaminki, w pierwszej ciazy nie brałam zadnych witaminek

co do gór, to jak byłam w pierwszej ciazy to w 20 tyg wchodziłam na Morskie Oko, ciśnienie mi nie przeszkadzało, lekarz nie widział żadnych przeciwskazań co do wyjazdu w góry
joannah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-22, 13:47   #4199
19martusia86
Zadomowienie

Cytat:
Ja powiedziałam 1 kwietnia
Czyli jak rozpoczęłam 12 tc
A od tygodnia jestem na zwolnieniu, żadnego zaświadczenia nie dawałam tylko druk zwolnienia i tam jest zaznaczone, że jestem w ciąży

Jakaś jestem ospała dziś Właśnie ucięłam sobie drzemkę, ale zbudził mnie głód

A kuriera nie ma i ciągle się nie mogę dodzwonić
Ja też taka nie bardzo jestem. Idę sobie kawkę zrobić może wskoczę na normalny rytm

---------- Dopisano o 13:47 ---------- Poprzedni post napisano o 13:44 ----------

Cytat:
Napisane przez joannah Pokaż wiadomość
co do witamink to ja biore prenatal classic i prenatal DHA, a wyniki badań też mam dobre, choć troszke spadają, dlatego wole brać witaminki, w pierwszej ciazy nie brałam zadnych witaminek

co do gór, to jak byłam w pierwszej ciazy to w 20 tyg wchodziłam na Morskie Oko, ciśnienie mi nie przeszkadzało, lekarz nie widział żadnych przeciwskazań co do wyjazdu w góry
Nie przepadam za górami, więc dylemat mnie omija, nie wydaje mi się jednak, żeby mogły w jakiś szczególny sposób być problematyczne no chyba, że kwestie zdrowotne są przeciwwskazaniem.
Stary 2009-04-22, 13:52   #4200
Nika1980
Zakorzenienie

Cytat:
Może i widać, ale w Polsce niestety biurokracja na każdym kroku... i na faktycznie dobrego dentystę trzeba czekać tygodniami...
martusia , przyjedź pomieszkać do Holandii... eksperymentalnie... mogę się założyć, że po paru miesiącach tutaj będzie ci ciężko złe słowo o Polsce powiedzieć. tak, w Polsce mamy swoje kłopoty i przekręty, ale już byś ich w takim świetle nie postrzegała gdyby ci powiedziano , że przysługuje Ci dwa razy usg w ciągu całej ciąży i to wszystko, że nie masz prawa do ginekologa i przez lata czasem nie masz sznas na zwykłe badanie ginekologiczne. itp itd..ja bym tak mogła opowiadać i opowiadać...
wiem, że w Polsce nie najlepiej...ale chciałabym teraz być w Polsce, mieć co miesiąc usg , być zbadaną przez gina...

ja też dziś niemrawa i nieswoja...idę na spacerek...wywietrzyć głowę..

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości