![]() |
#2701 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamusie marcowo-kwietniowe 2010
Cytat:
![]() Te sweterki to mam ze sklepu PEPCO. Mają tam też rzeczy dla maluszków... tanio .... ale hmmm... w porównaniu z tymi co już mam, to mimo, że również jest to 100% bawełna to ona jest jakaś taka.... strasznie sztuczna i niemiła w dotyku :/. Za to sweterki LOVE ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() No i brzuszka pokazuj! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2702 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, właśnie dzwoniła do mnie położna od mojego gin i wszyscy pacjenci z jutra są przeniesieni na dzisiaj, bo jutro gin jedzie gdzieś tam na jakieś zebranie i go nie będzie
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#2703 |
Zakorzenienie
|
To już zaciskam kciuki (aż głupio się bez kciuków pisze na klawiaturze)
![]() Wymyśliłam sobie, że jak jutro mam lekarza, to może pójdę na zwolnienie - przynajmniej na 2 tyg, żeby sobie odpocząć. I co? Pomyślałam, że w takim razie muszę zrobić wcześniej to i to i tamto, a na koniec, że przecież nie zostawię tego póki nie przeszkolę kogoś na swoje miejsce itd. i już mi się odechciało zwolnienia - jestem chory przypadek. ![]()
#2704 |
Wtajemniczenie
|
Baobabek SUPER! Niby jeden dzień, ale jakoś tak ... tak inaczej... lepiej... nawet jeśli trzeba będzie czekać w kolejce to i tak się człek cieszy
![]() ![]() Megi-megi ... toć naprawdę już chyba nieuleczalne u Ciebie. KOBITKO... NA ZWOLNIENIE ODPOCZĄĆ! I RAZ! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2705 | |||
Zakorzenienie
|
czytam co napisalyscie od godziny i ciagle lapie sie na tym e wracam do poczatku strony bo nic do mnie nei dociera
![]() co do sex-u to moj lekarz jest przeciwny jak kobieta jest w ciazy mowi ze nawet niewielka dawka sexu moze zaszkodzic maluszkowi i doprowadzic do poronienia i zbyt szybkiego porodu my od pierwszych dni mamy post sexowy ![]() co do lekarza to ostatnio jak mnie badal powiedzial ze mam twarda szyjke zapomnialam zapytac czy to dobrze czy zle i teraz sie glowie ![]() I JA POPIERAM ![]() ![]() Cytat:
![]() mnie tez brzuch boli od poczatku ale lekarz twierdzi ze to normalny objaw ze boli bo jestem strasznie chuda i sie wszystko rozciaga - moze powinnam zmienic lekarza ?? i zaczac sie martwic ?? ![]() ![]() Cytat:
![]() fajniutkie te sweterki ja ze wzgledu na to ze uwielbiam od zawsze tuniki i dlugie swetry to mam ich cala mase a ze szybko rosne potrzebne sa nowe ciekawe co potem z nimi zrobie ![]() Cytat:
![]() |
#2706 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny Wy to mi poprawiacie humor
![]() ![]() Ja dzisiaj troche mialam latania teraz usiadlam i oczom nie wierze 3 strony nastukane. ![]() mrowak pewnie,ze mozemy sie cos napic ja czasami nawet kawkę wypijam,moje cisnienie to 60/90 wiec nie ma az takiego problemu ![]() Baobabek fajnie,ze juz dzisiaj masz usg czekam z niecierpliwoscia na info. My już jutro ![]() ![]() Słyszalyscie ze od stycznia maja sie zmienic przepisy co do wychowawczego?na nasza korzysc,moja mamcia slyszala w telewizji co nie co,a ja szukalam w necie ale niewiele znalazlam.Moze ktoras zna sie dobrze na tych przepisach?podobno bedzie mozna pracowac na wychowawczym,tylko nie wiem ile jest tego zasilku,chyba 400 zł?A macierzynskiego to jest obecnie 20 tygodni tak? |
![]() ![]() |
![]() |
#2707 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#2708 | |||||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a że składy mają dobre to wiem, ale cóż.... Cytat:
ja jakiś myjoł mieć muszę Cytat:
-linomag zielony, z serii babydream (rosmanowskiej), bephanten, alantan, i jeszcze jakieś które polecały koleżanki, ale teraz nie pamiętam. sudokrem to dziwny dla mnie jest, więc nie wiem czy się skuszę -do kąpieli chcę własnie albo oliatum/oilan albo emolium- nawet ten najbardziej, bo tamte dwa to w sumie prawie sama parafina, i to mnie dziwi- w oliwkach parafina niby jest "be", a emolientach już cacy? a emolium ma wg mnie lepszy skład. No ale zobaczymy. -jako myjoł- mydełek w kostach nie lubię i wg mnie bardzo wysuszają. na razie myślę nad: emolium żel do mycia, babydream uniwerslany (ale na tych nie ma info czy od 1-szej kapieli można), nivea nutri sensitive (ale na tyhc pisze, że po 1 mies.), i sama nie wiem co jescze.... - do buzi ochronny- to mam mniejszy problem a te kosmetyki z bubchen babys first to oglądałam wczoraj w superpharm i ceny były takie jak na all mniej więcej. One są jednak w takich młych buteleczkach- 150ml. Ale też o tej firmie dużo dobrego słyszałam, więc rozważe. Ale kilka euro to faktycznie taniocha a tym termometrem to masz racje- napiszę do ludzi, którzy już kupili ten termometr Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ja o tym seksie nidy nie słyszałam, przeciwnie słyszałam że prawie do końca nie ma przeciwskazań (jeśli medycznych nie ma), a przy orgazmach dzidzia "doznaje uczucia przyjemnego kołysania".... Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Tak często czytam o złych doświadczeniach z teściowymi- ja to mojej pomnik powinnam postawić, taką wspaniałą mam....
![]() ![]() |
![]() |
#2709 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A ja się dziś wkurzyłam na babę w sklepie z łóżeczkami i tak oto pani straciła bezpowrotnie klienta. A głupia była, bo chciałam złożyć u niej zamówienie na łóżeczko, materac i coś tam jeszcze (sama mi kiedyś mówiła, że takie "kompletowanie" to zawsze inaczej liczą i wychodzi taniej. Ale skoro się pani nie chciało mną dziś zająć, a ja stałam tam jak d... wołowa w kurtce i robiło mi się coraz goręcej i w końcu prawie duszno i słabo, to przecież ja jej prosić nie będę, żeby przyjęła zamówienie. Znajdę taniej w sieci i kij jej w tyłek, moja noga więcej tam nie postanie. Evitka, linka do poduchy masz na samym końcu na poprzedniej stronie.
http://lb4f.lilypie.com/WKoyp2.png Edytowane przez mrowak Czas edycji: 2009-10-26 o 16:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2710 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() nasz kilent, nasz pan, a jak nie, to masz rację, sklepów jest wiele ![]()
![]() Edytowane przez evitka21 Czas edycji: 2009-10-26 o 16:29 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2711 |
Zakorzenienie
|
ja swoja kupowalam na allegro i ma wypelnienie styropianowe denerwuje mnie ale potem sie przyda jak dzidzia sie urodzi do karmienia
![]() teraz po sklepach poszukuje adapteru do pasow ale wszyscy gdzie pytam patrza na mnie jak na dziwaka jedna Pani to mi nawet powiedziala ze kobbiety w ciazy nie musza zapinac pasow a jak jej odpowiedzialam ze boje sie o zycie swoje i dzidzi to mowi zebym siedziala w domu albo na piechote chodzila mialam ochote ja udusic :/ a pytalam siostry ile kosztuja te kosmetyki bubchen u nich to mowila ze taki komplet lioton oliwka krem i puder w duzych opakowaniach okolo 20 euro czyli nie tak duzo porownujac nasze ceny
I w taką piękną wiosnę przyleciał do nas bociek, i przyniósł maleńką dziecinę, a razem z nią - sto pociech. ![]() nasz mały wielki cud ![]() Edytowane przez drcron Czas edycji: 2009-10-26 o 17:11 |
![]() ![]() |
![]() |
#2712 |
Zakorzenienie
|
Adapter też mam i nie wyobrażam sobie nie zapinania pasów! Mam taki http://dino.sklep.pl/nowy/be-safe-ad...zy-p-2706.html, ale jeśli ktoś bardzo lubi sukienki, spódniczki to on raczej odpada. Ja spodniowa jestem, więc mi pasuje.
#2713 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja poszukuje takiego co zapina sie kolo uda z dwoch stron tamten ma moja siostra i sobie chwali ale ani tego anie tego o ktorym Ty piszesz nie moge nigdzie znalesc a jak zamawiam cos przez internet to strasznie dlugo do nas idzie ostatnia zamowiona rzecz lezala na poczcie ponad miesiac i nikt nie raczyl dac znac ze jest taam nasza paczka ![]()
![]() |
#2714 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na dole jest taka jakby duża, odpinana szlufka- nie wiem jak to wyjaśnić inaczej. Siada się na tej łatce, z której wystaje taka rozciągliwa "szyjka" z tą właśnie szlufką w którą wkłada się dolny pas i zapina na takie wciski. Jeśli chodzi o gwałtowne hamowanie, to nie sprawdzałam, ale prawda jest chyba taka, że żaden pas nie jest w stanie dać 100% bezpieczeństwa w sytuacji naprawdę kryzysowej. Jak się przytrafi porządny wypadek, to wiadomo co dzieje się z wytrzymałą karoserią, poduszkami powietrznymi i pasami bezpieczeństwa. Nie oszukujmy się, PORZĄDNEGO wypadku te pasy nie wytrzymają. Ale też nie z takim nastawieniem chyba był produkowany i sprzedawany. Nikt nie zakłada, że będzie miał wypadek samochodowy, bo nie wsiadłby w ogóle do auta. Natomiast ja bardzo chwalę sobie komfort podczas jazdy, bo nic mnie nie uciska w brzuch, nie uwiera w pęcherz i nie muszę ciągle poprawiać pasa, do czego miałam tendencje nawet przed ciążą- nie lubię jak mnie coś związuje. Pas leży nisko pod brzuchem. Ja wyszłam z założenia, że zarówno w ten pas i C-poduchę warto zainwestować dla własnej wygody przez te 9 miesięcy, a potem zawsze mogę je sprzedać na allegro.
![]() |
#2715 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2716 | |
Zakorzenienie
|
Jeju dwie strony od rana!!! Przeginacie!!!
Ale juz nadrobiłam zaległości!!! Byma u gina p0łci nie widac było ale dobrze bo mąz nie mógł jechac ze mna i dostałam dla niego zdjęcie ale całej dzidzi nie widać.. lepszy efekt był na monitorze!!! Ale maleństwo było super ![]() ![]() Za ok 3-4 tygodnie mamy wizytę na 4D to bedzie usg połowkowe 22 tydz. i wtedy juz Razem pojedziemy go gina dostaniemy film zdjęcia i wogóle ![]() Wyniki na toxo mam ale nie wiem jakie bo odebrałam i dały mi wynik innej pani o tym nazwisku na tarczyce ![]() a teraz musze uciekac bo jak o 14 pojechałąm to dopiero ok 20 wróciłam jestem bardzooooo zmęczona ![]() Gmyrelka GRATUALCJE SYNUSIA ![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:23 ---------- Poprzedni post napisano o 20:20 ---------- Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2717 |
Raczkowanie
|
Witam wszystkie przyszłe mamy
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2718 |
Wtajemniczenie
|
nio kobitki bylo troche do nadrabiania ale dalam rade...u nas po staremu dzidzia dalej ladnie smyra mamusie od srodka wiec sie jakos tak troche mniej martwie - choc i tak caly czas sie zastanawiam czy wszystko ok....
W weekend zaszalalam i kupilam laktator ale tylko dlatego ze byl przeceniony wiec.....stwierdzilam ze raz sie zyje i go kupila - wiec znow o jedna rzecz na liscie mniej Co do plci tez nie chcialam znac - ale stwierdzilam ze przeciez i tak zobacze na 4D co we mnie siedzi, ale sie gina nie zapytam - poczekam az sama zobacze ![]()
#2719 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Dobry jest krem w metalowym pudełku do pupy , reszty nie miałam więc nie wiem Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Ale masz racje jest sliczna .. ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Tak widze że wy o spaniu . U mnie jakoś nie było większych problemów poprzednio i teraz też narazie śpi mi się super , a odkad mam lateksowy materac to mogę się pokusic o słowo super . Pod koniec jak juz mi brzuch przeszkadzał to miałam z łózku dwie kołdry i ta drugą sobie układałam pod brzuchem , między nogi część ( bo tak mi było wygodnie )i tak jakos zawsze przekimałam sobie . Mam tą podusie do karmienia więc już chyba na drugą się nie zdecyduje . Zresztą jak wtedy jakos w miare dobrze spałam to teraz tez na to licze . ![]() ![]() Dziś miałam dzień z przygodami .. wylało mi się małego picie w torbie i miałam wszystko mokre .. jak ja kurna lubie takie poraneczki dziś pierwszy raz załozyłam ciązowe gatku bbuuuuuuuuuu strasznie to przezywam ![]()
![]() |
#2720 |
Zakorzenienie
|
hej, nie miałam już wczoraj siły pisać bo wróciłam z wizyty dopiero po 22ej i padłam jak długa spać...no więc tak, szyjka w porządku, usg mi nie chciał robić, ale wskoczyłam na leżankę zanim się obrócił i nie miał wyjścia...powiedział, że 23XI (wtedy następna wizyta) zrobimy połówkowe i dlatego nie bardzo był chętny na to wczoraj, no ale zrobił. No więc dzidziuś cały i zdrowy, ma 16 cm i waży około 240g, ale powiedział, że waga to jest bardzo niepewna, bo w różnych porach dnia może różnie wyjść
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() No ale najważniejsze,że dzidziuleczek zdrowy ![]() ![]() ![]() GMYREŁKA gratuluję synusia ![]() ![]() ![]() ![]() Izumi, Ty pisałaś o sweterkach z pepco??mam pepco niedaleko mojej szkoły więc zajrzę tam dzisiaj, rzeczywiście są ubranka dziecięce, sama kupowałam tam mojej siostreznicy, ale powiem Ci, że po 2 praniach były do kosza, bodziaki i pajace się wyciągaja strasznie, a z kaftaników to sama nie wiem co się robi-tak się deformują...to samo z czapeczkami.Lepszej jakości-o wiele- są ubranka w TEXTIL MARKET jak ktoś z Was ma gdzieś w pobliżu ![]() ![]() Ale się upisałam....
K & I ![]() Edytowane przez Baobabek Czas edycji: 2009-10-27 o 05:05 |
![]() ![]() |
![]() |
#2721 |
Zakorzenienie
|
sponsa_bella - witaj na forum
![]() ja dzisiaj cala noc nie spalam ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() a dzisiaj rano cos mi sie stalo ![]() ![]()
#2722 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Dziękuję bardzo dziewczynki za gratulacje ![]() ![]() Baobabek głowa do góry!! Najważniejsze że Twój dzidziuś jest zdrowiutki ![]() ![]() Edytowane przez Gmyrelka Czas edycji: 2009-10-27 o 08:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2723 |
Wtajemniczenie
|
Baobabek, rozgrzeszam Cię, że nie było wczoraj relacji, chociaż prawie do północka sprawdzałam
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gmyrelka ...rozmawiam wczoraj z mamą i pytam czy są jakieś nowe informacje/badania czy cokolwiek na temat niebezpieczeństwa odnośnie współżycia a sexu? Zaczęła mi tam mówić "standardowe" rzeczy. Więc stwierdziłam że jej konktretnie powiem o co chodzi. I mówię jej, że koleżanka z forum była u LEKARZA GINEKOLOGA i ten przekazał jej takie, a takie to informacje. Moja mama stanęła jak wryta i stwierdziła, że jemu to się chyba mózg rozpuszcza i w ogóle w rzyciu o czymś takim nie słyszała jak żyje. Tak czy inaczej poprosiłam ją, żeby dziś jak będzie miała dyżur poszła do dyżurki lekarzy i z podpytała, powiedziała, że to opinia LEKARZA GINEKOLOGA i co oni mają na ten temat do powiedzenia. Więc jeśli nie zapomni (a nie zapomni, zaraz będę do niej dzwonić ![]() ![]() ![]() ![]() drcron ... przykro mi że życie uretyczne na razie masz w strzępach, ale.... to aż tak .... wiesz.... w ogóle wam nie wolno? Czy po prostu ginekolog taki przewrażliwiony i najchętniej z każdej ciężarnej zrobiłby znów dziewicę? ![]() Kochanie... są różnie rodzaje bóli i faktycznie wiele kobiet ma je przez całą ciąże. To że komuś przytrafiła się taka tragedia to nie powód żebys ię zaraz umartwiać. Naprawdę ![]() ![]() ![]() ![]() Tylkooliwka... coś tam słyszałam, coś tam pisało w jakiejś gazecie, ale u mnie jeśli chodzi o sprawy formalne to jestem jak analfabeta .... czytam .... i nie rozumiem. Nawet moje pity, zusy, papiery z banku itp. trzyma mój mąż. ... Poza tym... tak jest wygodniej ![]() Evitka21 Ty kochana nie wariuj jeszcze przeze mnie ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Madziwnia Fantastycznie! ![]() ![]() ![]() Z tymi wynikami toxo to nieźle. Dobrze chociaż że wszystko w rodzinie zostało ![]() ![]() Sponsa_bella WIIITAMY! ![]() ![]() ![]() CZekamy na więcej relacji i zapraszamy do rozmowy! ![]() Ita83 a jaki kupiłaś? I how much was it? Bo ja tak w sumie chciałam ten zakup odłożyć i poczekać z tym jak najdłużej... no ale wczoraj czytałam jakiś artykół o spacerach z niemowlęciem i tam pisalo właśnie o karmieniu, żeby dzieś w zaciszu na ławce usiąść, cyca wystawić, malucha nakarmić, a ludźmi się nie przejmować ..... O_o... i jednak.... to nie moja bajka O_o. My mamy mały parkt w pobliżu nie będe się stryptizować O! A kiedy mówisz masz to 4D? Bo tak ciekawa jestem kiedy jakieś fotki dostaniemy ;D? AniaP dziękuję kochana, ale na pewno nie będę Cię kłopotać ![]() ![]() Ze spaniem to wczoraj zrobiłam dokładnie tak jak Ty pisałaś! Mam kołdrę osobno, więc sobie w niej taki wałek zrobiłam... pozakręcałam... . Cóż. Musze przyznać że całkiem wygodnie ALE ... problem jest w nocy jak zaczyna już wszytsko drętwieć i sztywnieć i człek chce się jakoś łopkręcić i robi takie zamieszanie w łóżku.... rano obudziłam się pod dwoma kołdrami. Zazdroszczę materaca lateksowego. Ja mam tylko kawałeczek pianki lateksowej, poza tym spręzynki kieszeniowe ... ehh. |
![]() ![]() |
![]() |
#2724 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A dzidziuś to w 17 tygodniu wierci się jak mała żabka, więc może i możliwe że akurat ćwiczył stanie na głowie? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2725 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2726 |
Wtajemniczenie
|
Ja właśnie z niecierpliwością też czekam na jakieś opinie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2727 |
Zadomowienie
|
oj jak dzisiaj mi sie dobrze spalo
![]() co do poduszki, ja w sumie na razie malo jej uzywam, moj maz mowi, na nia penis ![]() mi nie znanie plci tez wcale nie przeszkadza w kupowaniu ciuszkow. i nie chcialabym zeby moje bebe bylo ubrane tak cale na rozowo czy niebiesko. na razie kupuje na all zwykle uzywane ubranka, ale nie typowo bielizniane, raczej sweterki, ogrodniczki itp. no i jedna sukienusie ![]() baobabek - dobrze, ze dzidzius zdrowy! ja mam wizyte w sobote, ale chyb a powinnam pojsc dzisiaj, bo od piatku zalapalam jakas infekcje i boli mnie jak robie siusiu, i jak dotykam tez boli, wszystko mam spuchniete, myslalam, ze znowu te drozdzaki ale nie jestem pewna, bo nie mam takich uplawow powiedzmy twarogowych. smaruje sobie clotrimazolum ale nie przechodzi ![]()
#2728 |
Przyczajenie
|
Ja mam jutro kolejne USG
![]() Nie mogę się doczekać!! Tydzień temu przeżyłam zawód bo wybrałam się z mężem (ledwo mu się udało zwolnić z pracy), dwie noce nie spałam z przejęcia a tu porażka - lekarza nie było bo zachorował!! Porażka kompletna! Mąż od razu poleciał do sklepu i wrócił z torbą sukienek dla małej bo chciał coś zrobić dla swojej córeczki której jeszcze nie widział ![]() Jutro znowu jedziemy razem więc mam nadzieję że uda się zobaczyć naszą malutką która wywija jak szalona ![]() Żeby się tylko gdzieś nie schowała! |
![]() ![]() |
![]() |
#2729 |
Zadomowienie
|
nie wiem czy juz pisalyscie na temat tego czegos, czy ktoras ma cos takiego? mysle, ze cena jest przesadzona, ale z drugiej strony za jedna pare dzinow ciazowych zaplacilabym pewnie i tak wiecej.
ciekawe czy sie sprawdza. http://www.sesile.pl/product-pol-341...lexi-Belt.html
#2730 | |
Zakorzenienie
|
Izumi dziekuje za slowa pocieszenia
![]() moj maz powiedzial ze jesli tak bardzo chce miec dzisiaj to USG 3D to on nawet zawiezie mnie na koniec swiata bylebym tylko nie chlipala <jupi> i tak oto wymusilam na nim podroz do wroclawia dzisiaj na 17 hihi zobacze swoje dzidzi hihi jak tam dzwonilam chwilke temu to pan z rejstracji powiedzial mi ze to bez znaczenia w ktorym tygodniu przyjade bo i tak bedzie widac niewiele ale bedzie ![]() ![]() ![]() Izumi a czy moglabys zapytac tak przy okazji sie mamy czy slyszala cos na temat masowego szczepienai kobiet w ciazy przeciwko swinskiej grypie ?? mi ostatnio obilo sie cos o uszy sluchajac radia ale nie jestem pewna czy to maja szczepic wszystkich masowo czy tylko kobiety w ciazy i czy to bedzie przymusowe?? BO JA NIE CHCE ![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:08 ---------- Poprzedni post napisano o 10:04 ---------- Cytat:
a jak swedzi to podmyj sie kora debu albo rumiankiem powinno zlagodzic swiad wczesniej stosowalam pimafucin < chyba tak to sie pisze > w kremie ale tez powiedzial by lepiej nie uzywac
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:47.