|
Notka |
|
Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
rewelacyjna dieta PROTAL dr Dukana - bez efektów jojo
Witajcie!
Zakładam swój własny wątek z tą dietą, ponieważ ostatni jaki znalazłam był w styczniu 2009. Stosuję tą dietę od 8 dni i schudłam 3,5 kg. Czy ktoś się przyłączy? Razem jest lepiej i raźniej. Przeczytałam forum z poprzedniego roku i bardzo mnie wciągnęło, zaglądałam tam w wolnej chwili, zwłaszcza gdy miałam jakieś wątpliwości odnośnie stosowania diety i jej rezultatów. Postanowiłam stworzyć swój wątek i dzielić się z Wami swoimi spostrzeżeniami, rezultatami diety i nawzajem wspierać w chwilach kryzysowych. Książkę dr Pierra Dukana " Nie potrafię schudnąć " przeczytałam jednym tchem, tak mnie wciągnęła. Od razu mi przypadła do gustu, gdyż na tej diecie nie chodzi się głodnym, można jeść o każdej porze dnia, dowolne ilości, ale tylko te produkty, które są dozwolone. Dieta składa się z 4 etapów, opiszę w skrócie: I etap - uderzenia W tym okresie trwającym od jednego do dziesięciu dni możecie żywić się ośmioma kategoriami produktów wymienionych poniżej. Z tych ośmiu kategorii możecie dowolnie wybierać to, na co macie ochotę, beż żadnych ograniczeń i o każdej porze dnia. Wolno wam również te produkty dowolnie ze sobą łączyć. -chude mięso: cielęcina, konina, wołowina z wyjątkiem antrykotu i rozbratla z kością, wszystko na grillu lub pieczone w piekarniku bez dodatku tłuszczu -podroby: wątroba, cynadry, ozór cielęcy lub wołowy (czubek) -wszystkie ryby, tłuste, chude, o białej lub niebieskiej skórze, surowe, pieczone, wędzone lub gotowane -owoce morza (skorupiaki i mięczaki) -drób oprócz kaczki i bez skóry -chuda szynka, chude wędliny indyka, kurczaka lub wieprzowe -jaja -chude produkty nabiałowe -półtora litra wody z małą zawartością soli mineralnych -środki wspomagające : kawa, herbata, herbatki ziołowe, ocet, zioła, przyprawy, korniszony,cytryna (nie jako napój), sól i musztarda (umiarkowanie) II etap - równomierny rytm odchudzania Zachować wszystkie dozwolone w kuracji uderzeniowej produkty i dodać, bez żadnych ograniczeń co do ilości, godziny spożywania czy sposobów łączenie następujące surowe lub gotowane warzywa: pomidory, ogórki, rzodkiewki, szpinak, szparagi, pory, zieloną fasolkę, kapustę, grzyby, seler,fenkuły,wszelkie zielone sałaty łącznie z cykorią, boćwinę, bakłażany, cukinię, paprykę, a nawet marchew i buraki pod warunkiem , że nie będą podawane do każdego posiłku. Podczas trwania tej fazy stosować naprzemiennie okres protein z warzywami i okres protein bez warzyw, aż do osiągnięcia ustalonej wagi, najlepiej pięć dni samych protein, pięć dni protein z warzywami III etap - utrwalenie wagi Czas trwania kuracji przejściowej oblicza się zależnie od wielkości utraconej wagi : dziesięć dni nowej diety na każdy utracony kilogram. Jeśli straciliście 20 kg, trzeba ją stosować przez okres wynoszący 20 razy dziesięć dni. Podczas fazy utrwalania wagi należy jak najściślej stosować się do diety pozwalającej na spożywanie następujących pokarmów: -pokarmy proteinowe fazy uderzeniowej -warzywa kuracji równomiernej -jedna porcja owoców dziennie, oprócz bananów, winogron i czereśni -2 kromki pełnoziarnistego chleba dziennie -40 gramów sera -2 porcje produktów skrobiowych tygodniowo -udziec jagnięcy lub pieczeń z polędwicy wieprzowej Jako ukoronowanie kuracji mamy jeszcze: -dwa odświętne posiłki w tygodniu Oraz obowiązkowo i bezwarunkowo -jeden dzień ścisłej diety proteinowej (kuracja uderzeniowa) w tygodniu IV faza - stabilizacja Przejść do normalnego sposobu odżywiania się podczas sześciu dni w tygodniu, zachowując dobre nawyki nabyte podczas kuracji, i stosować jeden dzień w tygodniu ścisłą dietę proteinową z pierwszej fazy, należy jeść tez otręby owsiane, raz dziennie ok 3 łyżki Mój znajomy schudł na tej diecie 30kg. W tej chwili jest na etapie stabilizacji wagi. ZAPRASZAM!!! |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: rewelacyjna dieta PROTAL dr Dukana - bez efektów jojo
#3 |
Zakorzenienie
|
schudlas tyle??
nie to woda spadla ![]() taka prawda--ale dukan jest ok poki robisz wszystko idealnie jak w ksiazce--jesli nie jojo murowane--takze duzo przemyslen czy dotrwasz do konca powodzenia
Forum Polskiego Stowarzyszenia "Endometrioza" www.endometrioza.aid.pl Forum chorych na endometriozę, porady, grupy wsparcia, spotkania kobiet chorych na endometriozę - wszystko o: endometrioza, laparoskopia, torbiel czekoladowa, zrosty, ca-125, płodność. |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
3,5 kg w 8 dni?
nie mam dobrych wiadomości dla Ciebie. ;] zamiast chudnąć z tłuszczu lecisz z mięśni. czyli w następstwie tego powrót do normalnej diety (normalnej, nie mówię o obżeraniu się) skończy się bardzo szybkim powrotem do dawnej wagi. najważniejsze aby mieć dość dużą masę mięśniową wtedy można zjeść ciut więcej i to wszystko idzie w mięśnie. (0czywiście bez przesady) jeśli masz ich mało, potrzebują one mało składników czyli wszystko czego zjesz za dużo idzie w tłuszcz. znam 4 osoby, które były na tej diecie. jedna z nich tylko wytrzymała do końca, czego do dziś żałuje. pozostałe były chore podczas tej diety, wkurzone i nie mogły sie skoncentrować na nauce. a na nabiał nie mogły już patrzeć. dlatego normalne jest to, że po takiej diecie jakiegoś nienormalnego doktorka człowiek powodzenia. ;] |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
nie ma to jak wsparcie innych,
jateż się nasłuchałam o kopenhaiej i wiem, że ona jest niezdrowa i zła ale stosowałam ją, potem byłam na diecie 1200 kcal i w 4 miesiace schudłam 11 kg ;D potem przyszedł stres i przestałam wogole liczyć kcal no i teraz chcę dalej się odchudzać właśnie na tej dziecie, diecie proteinowej ![]() Witaj mimek ![]() ![]() jaki był Tój dzisiejszy jadłospis?
![]() |
#6 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
każda opinia jest na wage złota, a te szczere cenię najbardziej, dzięki Ci za to ale ja chyba to co napisałaś wyżej odebrałam za zniechęcenie
![]() |
#8 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() mimo wszystko zachęcam to zdrowego odchudzania. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#9 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 23:04 ---------- Poprzedni post napisano o 22:54 ---------- Cytat:
Witaj julitta17. Ja jestem już w drugiej fazie tzn dołożyłam warzywka, nie mam już takiego napadu głodu jak przez pierwsze dni, czasem zdarzają mi się drobne grzeszki np. szampan w sobotę przy urodzinach, ale na razie jakoś daje radę. Mój dzisiejszy jadłospis: serek wiejski i korniszony zupka warzywna na kostce rosołowej łosoś z grilla i korniszony udko pieczone, pomidorek, ogórek woda, kawa herbata Po przeczytaniu książki przez nie byle jakiego doktorka jak było wyżej wspomniane wiem, że najpierw traci się wodę. Ale mam zamiar wytrwać w tej diecie gdyż nie chodzę głodna i nie myślę stale o jedzeniu. A ty julitta17 co pojadasz? Grzeszki się zdarzają? |
||
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
kompletne bzdury? uzasadnij swoje zdanie i poprzedź je odpowiednimi argumentami. ja też mogłam powiedzieć, że wygadujesz bzdury i kropka, ale bez podania jakichkolwiek argumentów moje zdanie nie byłoby nic warte.
Edytowane przez rysienka Czas edycji: 2010-01-27 o 07:00 |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
byłam na tej diecie 6 miesięcy i schudłam 18 kilo
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Sorry, ale ten wątek jest dla tych co chcą schudnąć i podzielić się swoimi spostrzeżeniami, a nie dla tych co chcą się wymądrzać i tyle. Nie zamierzam więcej na ten temat dyskutować bo to bez sensu. Uzasadnienie tego co piszę jest w książkach Dukana. Pozdrawiam i zachęcam do lektury. ---------- Dopisano o 14:04 ---------- Poprzedni post napisano o 13:48 ---------- Witaj czarna2 ![]() Od kiedy zaczynasz? To masz już jakieś doświadczenie w tej diecie. Miło będzie skonsultować z Tobą swoje spostrzeżenia. Napisz jak wygląda Twoja waga i ile masz zamiar zgubić. Ja jestem czwarty dzień P+W i mimo tego i okresu oraz drobnych grzeszków waga leci w dół. Oby tak dalej. Mam zamiar wytrwać do końca łącznie z fazą stabilizacji. Wczoraj doszła paczka z wagą, która wskazuje z dokładnością do 10dag. Miałam pożyczona od koleżanki taką co wskazuje z dokładnością do pół kg i między jedną a drugą jest różnica w wadze. Przerzucam się na tą moją dokładną, mimo, że wskazuje więcej niż tamta. Ja waże się codziennie rano na czczo. julitta17 jak dzisiejszy dzionek u Ciebie? Swój jadłospis dzisiejszy dodam wieczorkiem. Pozdrawiam Was kochane Proteinki. Razem damy radę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
Witam. Wczoraj zaczęłam diete dr Dukana. Jak na razie wytrzymuje, chociaż jest ciężko
![]() Wzrost- 151cm Waga-50 kg Edytowane przez nietoperek1989 Czas edycji: 2010-01-27 o 14:30 |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
Cześć,
Opinie o diecie są różne, ale zauważyłam, że niektórzy komentują PROTAL nie mając zielonego pojęcia, na czym ta dieta polega. Stosuję ją od 9 dni. Rezultat to 3kg mniej. Zanim zaczęłam ją stosować, desperacja zmuszała mnie do stosowania różnych diet, które kończyły się niczym. Mam średnio-silną wolę, więc nie dawałam sobie rady. Zanim zastosowałam PROTAL nawet przez chwilę nie myślałam o zmianie nawyków żywieniowych, chciałam tylko stracić KILOGRAMY. Po 9 dniach diety, stwierdzam, że cieszę się, że straciłam 3 kilo, ale to nie wszystko, zmieniłam też nastawienie do żywienia i to mnie cieszy jeszcze bardziej. Nie spieszę się ze schudnięciem, cierpliwie czekam. PROTAL zmienia na pewno COŚ w psychice. To COŚ pozwala mi wierzyć, że mam siłę nadal DIETKOWAĆ I POWOLI DOCHODZIĆ DO UPRAGNIONEJ WAGI. Samopoczucie było kiepskie przez 2 dni, potem przeszło. Teraz po 9 dniach jest ok. Mam pierwszy dzień protein i znów wypieki na twarzy, białko robi swoje. Piję więcej wody około 2,5l i jest ok. ZACHĘCAM WSZYSTKICH, KTÓRZY CHCĄ SCHUDNĄĆ I ZMIENIĆ SWOJE ZACHOWANIE PRZY STOLE, MIANOWICIE ZACZĄĆ UŻYWAĆ STOŁU I UNIKAĆ WCINANIA W BIEGU ORAZ GRZECZNIE CZEKAĆ NA SWÓJ POSIŁEK. Pozdrawiam Was Kolejne słowo o kilogramach, gdy znów schudnę min 1 kg. ---------- Dopisano o 16:21 ---------- Poprzedni post napisano o 16:14 ---------- Jeszcze raz ja. Pani Rysienka musi przeczytać najpierw książkę, żeby móc coś powiedzieć o tej diecie. A tak w ogóle, to najpierw traci się wodę, a potem mięśnie. |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Cześć Basiami,
a co jadłaś przez te 9dni? Bo ja np nie lubie mleka,czy twarogu i jem tylko jogurty, wędline,ryby i kurczaka. To źle? |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkie "proteinki" jestem nowa, wiec musze sie wdrozyc
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
Witajcie Proteinki!
Witaj nietoperek1989 i basiami i Paula81 To znowu ja, jest nas coraz więcej, to super. Ja przez pierwsze dwa dni nie straciłam wcale wagi, dopiero po dwóch dniach się ruszyło. Już myślałam, że ta dieta mi nie posłuży. Żeby zdecydować się na tą dietę zbierałam się kilka miesięcy, ale teraz nie mam zamiaru odpuścić. Jeśli chodzi o budyń to robiłam raz i z mleka 0,5% i użyłam słodziku zamiast cukru. Budyń to taka rekompensata deseru. mój dzisiejszy jadłospis to: serek wiejski, zielony ogórek pierś z kurczaka pokrojona w kostkę i usmażona na patelni bez tłuszczu jogurt naturalny activia resztka zupki warzywnej od wczoraj dwie łyżki otrębów owsianych zalanych mała ilością mleka 0,5% (gdy otręby nasiąkną mlekiem są naprawdę pycha) Do juterka dziewczyny! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
witajcie, ja dziś cały dizeń spędziłam w pracy więc nie pisałam i nie jadłam.. znaczy jadłam ale tylko 2 posiłki w przerwach
![]() ogólnie jestem słaba,nie wyspana i jest mi zimno ale to pewnie przez okres, a co zjadłam dizsiaj ? 1) 2 jajka gotowane 2) mały jogurt naturalny, filet z kurczaka pieczony w marynacie w piekarniku 3) duży jogurt natualny 4) filet z dorsza pieczony w piekarniku i kubek mleka no i oczywiście herbatki, herbatki i woda! Podoba mi się ta dietka bo jem co lubie i ile chce ![]() ![]() ![]() aha, pytałaś o grzezki, hmm jako takich nie popełniam ;p czytąłam gdiześ na jakimś forum, że dozwolona jest szklanka coli light, nie krzyczcie ale jeśli chodzi o książkę to jestem w trakcie i chciałabym się dowiedizeć czy to faktyczniebyło dozwolone czy popełniłam mały grzeszek?;>
![]() Edytowane przez julitta17 Czas edycji: 2010-01-27 o 21:47 |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
Wreszcie ktoś napisał.
![]() Nie wyłączyłam jeszcze kompa, zaglądam i... odpisuję. Dukan pozwala pić coca colę light i zero, nie ogranicza ilości, można pić zarówno wody niegazowane i gazowane. O jednej szklance jest mowa w przypadku wód zawierających zbyt dużo ilości soli. Odnośnie soli to ja używam od dłuższego czasu soli dietetycznej, Wam też polecam. |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Przyczajenie
|
Dzis 3 dzien. Jestem troche oslabiona i boli mnie glowa ale ogolnie czuje sie dobrze. Zastanawia mnie tylko to kiedy bedzie widac efekty tej diety?
|
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
a jadizś 4 dizeń
![]() ![]() ![]() odezwe siewieczorek ok 22 po pracy ![]() ![]()
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Jest już wątek o tej diecie:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=397032 ZAPRASZAMY ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Przyczajenie
|
Cześć Twardzielki,
Nietoperku wszystko ok z twoim jedzeniem, kurczak i ryby są ok. Musisz jeść to co ci smakuje, żeby wytrwać, mamy dużo do wyboru i to cała magia. Ja na początku jadłam dużo serka ziarnistego z najniższą jaką spotkałam zaw. tłuszczu 3%, jajka smażone bez tłuszczu, gotowane, dodawałam szczypiorku, wtedy byłam zadowolona. Makrelkę lubię, więc na obiad z malutkim korniszonkiem. Przez pierwsze 3 dni tak to wyglądało. Aha jeszcze tuńczyka w sosie własnym. Sałatka z piersi z kurczaka i jajek na twardo to był dla mnie mega odlot białkowy, zaraz miałam wypieki na twarzy. I oczywiście czasem, gdy brakowało mi czegoś, robiłam placuszki z otręb/otrąb nie wiem jak się pisze i sprawiało mi to ogrąmną przyjemność. POLECAM, ale nie objadamy się nimi, bo to węglowodany. Piłam dużo wody, kawkę z mleczkiem. Kolejne 2 dni samych protein to już mniejszy apetyt i zadowolenie z siebie. Dziś, czyli w 10 dniu kuracji, czuję się super, taka wolna od uzależnień (słodyczy i węglowodanów). Chleb nie robi na mnie wrażenia, choć zajadałam się nim okropnie przed dietą. OSTRZEGAM TYLKO, KTO MA ŚREDNIO-SILNĄ WOLĘ, TO SKLEP I ZAKUPY W SKLEPIE Z DUŻYM WYBOREM RÓŻNYCH RZECZY FAJOWYCH SŁODYCZY ITP TO POKUSA. U mnie jest właśnie tak, dlatego unikam takich spotkań. Dziś kolejna Wspaniała chwila dla mnie 1 kg mniej. Po 1 dniu proteinek. W ciągu 9 dni, nie licząc dzisiejszego dnia schudłam 4 kilo (5 dni PROTEINY+3 DNI PROTEINY+WARZYWA A TERAZ PROTEINY 2 DZIEŃ). Nie zmęczyło mnie to, jestem pełna energii. Mój plan to jeszcze około 7 kg (ważyłam 85 teraz 81kg). NIETOPERKU trzymaj się i rezygnuj. Waż się często, bo każda godzina przynosi ciekawostki. A to dziś jadłam: Śniadanie: serek ziarnisty 3% - 200gram Obiad: pierś z kurczaka smażona bez tłuszczu ze szczypiorkiem a na koniec wlałam sobie jajeczko, bo sama pierś mnie przeraża. Kolacja w planie: Tuńczyk w sosie własnym + Placki z otręb/otrąb 1 sztuka, bo mam małe zaparcie. Woda i herbatki owocowe to cały dzionek piję. A jak się bardzo przykrzy za słodkim, to Cola Light. BUZIACZKI ---------- Dopisano o 16:58 ---------- Poprzedni post napisano o 16:55 ---------- Zapomniałam przywitać się z TWÓRCĄ WĄTKU. WITAM CIĘ ---------- Dopisano o 18:45 ---------- Poprzedni post napisano o 16:58 ---------- Mimek, Napisz ile już straciłaś kilogramów i ile ważysz? Jak przebiega twój dzień? (chodzi mi o godziny posiłków) Basiami |
![]() ![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:17.