![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Odchudzanie z francuską dietą proteinową dr Pierre Dukana, cz. 4
Zapraszamy do kolejnej czesci odchudzaczy
LINKI Poprzednie czesci: czesc 1 czesc 2 czesc 3 PRZEPISY Produkty, gdzie, jakie i za ile: test do obliczenia dlugosci poszczegolnych faz (po francusku) na oficjalnej stronie : tlumaczenie Votre prénom* : IMIE Quel poids souhaitez-vous peser ?* : WYMARZONA WAGA Vous êtes* JESTES: Une Femme KOBIETA Un homme FACETEM Êtes-vous pressé(e) ?* : CZY ZYJESZ W POSPIECHU Oui TAK Non NIE Quel est votre poids actuel ?* :A jeun et sans vêtements JAka JEST TWOJA AKTUALNA WAGA NA CZCZO BEZ UBRANIA W kg Quelle est votre taille ?* : TWOJ WZROST W CM Quel poids maximum avez-vous pesé ?* :Hors grossesse pour les femmes ILE NAJWIECEJ WAZYLAS? W KG Quel poids minimum avez-vous pesé après 18 ans, et en dehors de toute maladie ?* : ILE WAZYLAS NAJMNIEJ PO 18 ROKU ZYCIA, NIE LICZAC CHOROB W KG Quel est votre poids de croisière ?* :Il s'agit du poids maintenu sans effort particulier avec une alimentation spontanée JAKA JEST TWOJA NORMALNA WAGA (JAKA WAGE UTRZYMUJESZ GDY NIE STOSUJESZ ZADNYCH DIET) W KG Avez-vous déjà suivi des régimes pour maigrir ?* CZY STOSOWALAS JAKAS DIETE?: Aucun ZADNA 1 2 3 Plus WIECEJ Quel âge avez-vous ?* : ILE MASZ LAT (2 CYFRY) Y-a-t-il une tendance à grossir dans votre famille ?* : Oui Non CZY W RODZINIE JEST TENDENCJA DO OTYLOSCI? Apprécions votre ossature* : Ceinturez votre poignet gauche entre votre pouce et votre index droits OCEN GRUBOSC KOSCI, ZLAP NADGARSTEK PROBUJAC ZLACZYC KCIUK I PALEC WSKAZUJACY Ossature fine : vos bouts de doigts se chevauchent CIENKIE - Z LATWOSCIA LACZYSZ PALCE Ossature normale : vos bouts de doigts se touchent juste NORMALNE LEDWIE STYKASZ PALCE Ossature lourde : vos bouts de doigts sont éloignés CIEZKIE TWOJE PALCE NIE STYKAJA SIE Quel est le nombre de vos grossesses ?ILE RAZY BYLAS W CIAZY * : Aucun 0 1 2 3 Plus WIECEJ Avez-vous l'impression de maigrir facilement lorsque vous surveillez votre alimentation ?*CZY WYDAJE CI SIE ZE CHUDNIESZ Z LATWOSCIA JEZELI PILNUJESZ CO JESZ?: Plutôt facilement RACZEJ LATWO Difficilement TRUDNO Manger moins vous fatigue-t-il ?* : Oui Non MECZY CIE JEDZENIE MNIEJ? Votre email* : Choisissez une adresse email valide PODAJ ADRES EMAIL Choisissez votre pseudo* : WYBIERZ LOGIN Votre mot de passe* : HASLO zaznacz ten kwadracik (ale to nie konieczne) jezeli chcesz dostac znizke na konsultacje (haha i tak wychodza pieronsko drogie), wpisz kod jaki sie pojawia na obrazku i GO. Wyswietli ci sie plan chudniecia z datami itd i dostaniesz potwierdzenie na maila. ZASADY W SKROCIE Pierwsze kilka dni to bardzo rygorystyczna dieta, właściwie kolejna faza też Dopiero trzecia i czwarta faza to już zdrowe odżywianie, jeżeli któraś ma problemy z nerkami lub cholesterolem - nie polecam diety Dieta ta składa się z 4 etapów, FAZA I - UDERZENIOWA "WSZYSTKO ALBO NIC" To faza ataku, trwajaca od jednego do pieciu dni (w zaleznosci od ilosci nadprogramowych kilogramow) 1-5kg - 1dzien 6-10kg - 3 dni 11-20kg - 5 dni 21kg i wiecej - 7 dni za zgoda lekarza W trakcie tej fazy mozna spozywac tylko czyste bialko z ośmiu kategorii produktów wymienionych na liscie nr 1 poniżej. JEZELI JAKIEKOS PRODUKTU NIE MA NA LISCIE TO JEST ZABRONIONY Z tych osmiu kategorii możecie dowolnie wybierać to, na co macie ochotę, beż żadnych ograniczeń i o każdej porze dnia. Wolno wam również te produkty dowolnie ze sobą łączyć. Lista patrz nizej Kilogramy tracone w tej fazie to nadmiar wody zgromadzony w tkankach. POD ZADNYM POZOREM NIE NALEZY PRZEDLUZAC I FAZY. Jezeli kilogramy przestaja spadac nalezy niezzwlocznie przejsc do FAZY II na dni warzywne. FAZA II NAPRZEMIENNA - równomierny rytm odchudzania To tutaj zaczyna sie prawdziwa walka z nadmiarem tluszczu. Zachować wszystkie dozwolone w kuracji uderzeniowej produkty i dodać, bez zadnych ograniczeń co do ilości, godziny spożywania czy sposobów łączenie surowe lub gotowane warzywa: Lista patrz nizej Podczas trwania tej fazy nalezy stosować naprzemiennie okres protein z warzywami (PW) i okres protein bez warzyw (P), aż do osiągnięcia ustalonej wagi. Dukan zaleca tryb 5/5 (5dni PW/5 dni P) lecz twierdzi ze rowniez tryb 1PW/1P daje podobne rezultaty a nie jest tak frustrujacy. W fazie II dopuszca rowniez niektore produkty (patrz lista nr 3). NAlezy pamietac ze produktow tych nei nalezy naduzywac lecz odstawic w przypadku zastojow wagowych. FAZA III - utrwalenie wagi To najwazniejsza czesc diety. Nie nalezy jej zaniedbywac , opuszczac ani skracac. Po kazdej szybkiej utracie kilogramow organizm am tendencje do ponownego, jeszcze wiekszego przybierania na wadze. Stad efekt jo-jo. Czas trwania kuracji przejściowej, ktora ma na celu utrwalic nowo zdobyta wage oblicza się zależnie od wielkości utraconej wagi : dziesięć dni nowej diety na każdy utracony kilogram. 10dni x kazdy utracony kilogram podczas fazy I i II Jeśli straciliście 20 kg, trzeba ją stosować przez okres wynoszący 20 razy dzisięc dni. Podczas fazy utrwalania wagi należy jak najściślej stosować się do diety pozwalającej na spożywanie następujących pokarmów: -pokarmy proteinowe fazy uderzeniowej - lista nr 1 -warzywa kuracji równomiernej - lista nr 2 Te 2 grupy produktow mozemy spozywac bez rozgraniczania na dni P i PW -jedna porcja owoców dziennie, oprócz bananów, winogron i czereśni -2 kromki pełnoziarnistego chleba dziennie -40 gr sera zoltego -2 porcje produktów skrobiowych tygodniowo -udziec jagnięcy lub pieczeń z polędwicy wieprzowej Jako ukoronowanie kuracji mamy jeszcze: -dwa odświętne posiłki w tygodniu Oraz obowiązkowo i bezwarunkowo -jeden dzień ścislej diety proteinowej (kuracja uderzeniowa) w tygodniu IV faza - stabilizacja Przejść do normalnego sposobu odżywiania się podczas sześciu dni w tygodniu, zachowując dobre nawyki nabyte podczas kuracji, i stosować jeden dzień w tygodniu ścisłą diete proteinową z pierwszej fazy, należy jesc tez otręby owsiane, raz dziennie ok 3 łyżki OTREBY Otreby owsiane pomimo bycia weglowodanami sa dozwolone bo ich zalety dietetyczne sa tak cenne: - Oczyszczaja uklad pokarmowy z zalegajacych resztek, - zapobiegaja nowotworowi okreznicy, - zmniejszaja cholesterol, - spowolniaja przedostawanie sie cukru do krwi co jest bardzo korzystne dla diabetykow, - zeluja sie w kontakcie z plynem zoladkowym, zapelniajac go i dajac uczucie sytosci, - usprawniaja przemiane materii i wiele wiele wiecej. I dlatego sa nie tylko dozwolone ale i wskazane we wszystkich fazach. Jest rozbieznosc pomiedzy obiema ksiazkami. 1-2 lyzki sa zalecane w I i II fazie. W III i IV to koniecznosci. 3 lyzki to maks. 1 lyzka otrab jest nie tylko dozwolona ale wrecz zalecana we WSZYTKICH FAZACH. 2 lyzki daja jeszcze lepsze rezultaty i poprawiaja prace jelit 3 lyzki jeszcze bardziej zwiekszaja skutecznosci dzialania otrab ale maja juz swoja wartosc kaloryczna. Aby zadzialaly nalezy je stosowac regularnie przez dluzszy okres czasu. PRODUKTY OBOWIAZKOWE 1.5l plynow 3 lyzki otrab owsianych lub 2 owsianych I 1 pszennych LISTA NR 1 PRODUKTY DOZWOLONE W NIEOGRANICZONEJ ILOSCI W FAZIE I i W DNIACH CZYSTYCH PROTEIN (PP) Wolowina : wszystkie czesc pieczone lub grilowane sa dozwolone: stek, filet, poledwica, rostbeef. Nalezy unikac antrykotu z koscia, rozbratla z koscia oraz kawalkow do duszenia i na rosol Cielecina Konina z wyjatkiem laty Podroby watrobka drobiowa, wolowa lub cieleca (watrobka nie dla osob z grupy ryzyka chorob sercowo-naczyniowych ze wzgledu na obfitosc cholesterolu) Ozor cielecy i jagniecy, Wszystkie ryby, rowiez wedzone, ryby w konserwach w sosie wlasnym Surimi, Jajka Tofu Wszystkie skorupiaki i mieczaki Drob z wyjatkiem kaczki i gesi spozywany bez skory Krolik Chuda wedlina (zawartosci tluszczu 2-4%) Chudy nabial 0%: twarog, jogurty. Nie nalezy przekraczac 1kg spozycia nabialu dziennie. Nalezy wybierac produkty bez zawartosci tluszczu. LISTA NR 2 PRODUKTY DOZWOLONE W NIEOGRANICZONEJ ILOSCI W FAZIE II w DNI PROTEIN z WARZYWAMI (PW) - wszystkie produkty z Listy nr 1 - kotlety sojowe - Dozwolone: Bakłażan, Biała kapusta, Boćwina, Brokuł, Brukselka, Cebula, Cukinia, Cykoria, Czerwona kapusta, Dynia, Fasolka szparagowa, Kalafior, Kalarepa, Koper włoski, Ogórek, Papryka, Pieczarka, Pomidory, Por, Roszponka, Rzepa, Rzodkiewka, Sałata karbowana, Sałata zielona, Seler, Serce palmy, Soja, Szparag, Szpinak. Dopuszczalne: Burak, Marchewka. Marchewka i buraki sa dozwolone w rozsadnych ilosciach i nie do kazdego posilku Zakazane: Awokado, Biała fasola, Bób, Ciecierzyca, Groch, Groch suszony, Groch zwyczajny, Kukurydza, Ryż, Salsefia (cokolwiek to jest ) Soczewica, Zielony groszek, Ziemniaki. - rabarbar w niewielkiej ilosci do przyrzadzania kompotu lub ciasta - fasolka szparagowa List anr 3 PRODUKTY DOZWOLONE W FAZIE II W OGRANICZONEJ ILOSCI - Mleko odtluszczone w plynie(szklanka) lub w proszku (odpowiednik szklanki w plynie) - slodzik na bazie aspartamu - Aromaty - Proszek do pieczenia i drozdze - Skorka z cytrusow - Ocet, przyprawy, ziola, tymianek, czosnek, natka pietruszki, cebula (max 2) szalotka (max2) szczypiorek - Korniszony i cebula sa dozwolone w fazie PP jako przyprawa. - Cytryna moze byc uzyta do doprawienia ryby lub owocow morza, ale nie moze byc spozywana w formie wycisnietego - Sol I musztarda sa dozwolone w niewielkiej - Dietetyczny ketchup bez dodatku cukru moze byc uzywany w niewielkiej ilosci - Gumy do zucia (max. 10/jour) : - Sweet Gum (Hollywood) parfum pêche et parfum framboise Airwaves menthol & eucalyptus Freedent mieta forte Chewing gum green fresh Chlorophylle (Hollywood) Chewing gum Blancheur parfum Plantes des Montagnes (Hollywood) Napoje light slodzone aspartamem Siemie lniane DOZWOLONA DZIENNA ILOSCI POWYZSZYCH PRODUKTOW (nie nalezy ich spozywac w przypadku zatrzymania wagi) - 2 male jogurty owocowe 0% z pulpa owocowa slodzone aspartamem(1 maly jogurt = 100g) - szklanka mleka sojowego - 1 lyzka skrobii kukurydzianej - 2 male jogurty sojowe - 2 lyzki smietany 3% - 1 lyzeczka kakao - 2 Lyzki smietany 4 % - 2 lyzki smietany sojowej - 4 lyzki wina: biale i czerwone do gotowania - 3 krople oleju - Proteiny sojowe 50g/tygodniowo - wedzony bekon (chudy boczek niesolony) - plasterek - 30g sera zoltego o zawartosci tluszczu ponizej 6% PRODUKTY NIEDOZWOLONE Wszystko czego nie ma na powyzszych listach Jezeli suma calkowita tluszczu i weglowodanow jest rowna lub wyzsza zawartosci bialka dany produkt nie powinien byc czescia diety. Witamy nowe Dukanki i zapraszamy do zadawania pytań, ale po zapoznaniu się z książką, która rozwieje wiele wątpliwości bez narażania wrażliwych nerwów dukających weteranek. ![]() ![]()
There is a place. Like no place on Earth. A land full of wonder, mystery, and danger! Some say to survive it: You need to be as mad as a hatter. Which luckily I am Brykanie czyli to co Tygryski lubia najbardziej Kuchnia Tygryska Edytowane przez wiolqn Czas edycji: 2010-02-08 o 14:10 |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Odchudzanie z francuską dietą proteinową dr Pierre Dukana, cz. 4
Nosz ale Ty jesteś niezła
![]() ![]() Dzięki za kolejny wątek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
witam i ja w kolejnej części
#4 |
szamanka
|
To i ja witam w kontynuacji wątku
![]()
#5 |
Zakorzenienie
|
Hej
![]()
#6 |
Raczkowanie
|
Dzięki za utrzymanie porządku
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
dobra Dziewczynki, zmykam do herbatki
![]() odezwę się jutro po wizycie u Babci ![]() buziaki <roza>
#8 |
Zadomowienie
|
To smarujemy kolejny wątek.
![]() ![]()
I i II Faza trwały w sumie 51 dni jest mnie mniej o 10 kg ![]() 22.02 Start III Faza - teoretycznie koniec ma nadejść 22.05... ![]() Ile to jeszcze dni ![]() Nowa książka Dukana: http://chomikuj. pl/ squo-86 |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
i ja tu jestem
![]() ![]()
Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką. Ale przynosi szacunek. A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda. ![]() 65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 > 59 > 58 > 57> 56 > 52 ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Niechaj w 1 poście będzie je-bu-du (cenzura tu jest hahaha) czcionką napisane:
Witamy nowe Dukanki i zapraszamy do zadawania pytań, ale po zapoznaniu się z książką, która rozwieje wiele wątpliwości bez narażania wrażliwych nerwów dukających weteranek. ![]() ![]()
I i II Faza trwały w sumie 51 dni jest mnie mniej o 10 kg ![]() 22.02 Start III Faza - teoretycznie koniec ma nadejść 22.05... ![]() Ile to jeszcze dni ![]() Nowa książka Dukana: http://chomikuj. pl/ squo-86 Edytowane przez Berlinianka Czas edycji: 2010-01-16 o 18:47 |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
melduję się i ja po 2 godzinnym pilatesie za kare za galaretki ocukrowane
![]()
#12 |
Raczkowanie
|
hej hej witajcie znowu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
szamanka
|
Zastanawia mnie jedno...
Mianowicie od początku diety (czyli raptem od poniedziałku) zapisuję i liczę kalorie jakie zjadłam. Nie po to, żeby trzymać się jakiegoś limitu, tylko tak z ciekawości... I co ciekawe, ani razu nie przekroczyłam 1000, a właściwie krążę wokół liczb 600-700... I teraz się zastanawiam, czy może za mało jem... ![]() ![]() No bo jest to dieta, która nie polega na restrykcyjnym ograniczeniu kalorii przecież ![]()
Jet set top zip pale blue szuka nowego domu Selma messenger medium pearl grey grommet też ![]() Edytowane przez Mo_Nika Czas edycji: 2010-01-16 o 19:27 |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
Kupiłam dziś bakłażany, bo już nie mogłam wytrzymać, pisałyście, że takie pyszne
![]() ![]()
I i II Faza trwały w sumie 51 dni jest mnie mniej o 10 kg ![]() 22.02 Start III Faza - teoretycznie koniec ma nadejść 22.05... ![]() Ile to jeszcze dni ![]() Nowa książka Dukana: http://chomikuj. pl/ squo-86 |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
szamanka
|
Wracajac do tematu alkoholu... mnie też niektórzy uważali za alkoholiczkę
![]() ![]()
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
![]() ![]() ![]()
#17 |
Zadomowienie
|
no to witajcie na nowej "posesji"
mam nadzieje ze 5 cześć założymy już będąc mega chude ![]()
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Mi tez co niektórzy diagnozowali problem alkohlowy
![]() Nie wiem, jak to się dzieje, ale nie mam ochoty na browarka, nawet jak mąz pije. A taka jestem (byłam?) fanką desperadosa...)
#19 |
Przyczajenie
|
hej dziwczyny jestem swiezynka na wizazu ,bo szukalam ratunku w zbiciu mojej wagi i tak natknelam sie na watek dr.Dukana nawet ksiazke kupilam tak mnie to wsciagnelo ..tylko tak szczeze to nie bardzo lapie o co tam chodzi tzn.co konkretnie na sniadanko moglabym jesc no i czy ta kawe moge ze slodzikiem pic i mlekiem?
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Jestem i ja
![]() wiolqn,niezastąpiona jesteś ![]() ![]() A ja dziś piekłam pączki dla rodzinki,tylko dwa razy ugryzłam od syna ![]() ![]() Jutro jadę do teściów na cały dzień i musiałam naszykować sobie żarełka,niezły ze mnie gość na swoim prowiancie ![]() Rano jeszcze kościółek na 9 i a6w zrobić,bo u teściów nie będę się wygłupiać i wymachiwać kopytkami ![]()
#21 |
Raczkowanie
|
Jeśli tu tak ładnie i czysto, to i ja przywitam się po całodziennym sprzątaniu
![]() Dziś waga zaskoczyła mnie bardzo miło, po 7 dniach P+W - 1 kg mniej, co prawda spożywane przeze mnie warzywa nie są w mega ilościach, bo ich po prostu nie lubię, jednak zazwyczaj równały się ilości zjadanych produktów proteinowych. 68, następny cel to 65 i nie omieszkam się tym podzielić! ![]() Przewspaniałe uczucie biegać z pupą lżejszą o 7 kg, najprzyjemniej słyszeć komplementy o moim nowym świetnym wyglądzie- a co to dopiero będzie jak dobrnę do upragnionych 58 ?;D Jestem pełna wiary i nadziei, niech już tak pozostanie! Dzisiaj zupełnie bezsłodko, skończył się podobno bardzo "zabójczy" słodzik, i nikomu się nie chciało ruszyć do sklepu- jutro pójdę na zakupki sama ![]() Co do słodzika- ja bym bez niego na diecie żyć nie mogła. Zbyt bardzo ubóstwiam słodycze, pod każdą postacią ![]() Ptasie mleczko-rewelacja. <3 Dziękuję, Bogaczka za świetny przepis ! ![]() Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru!
#22 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny a co myślicie o nadzianiu bakłażanów mięsem jakimś? Bo ja z tym twarogiem, to tego nie widzę, a mama już zapowiedziała, że nie ruszy
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
ja tez sie melduje
![]() ![]()
www.motocyklove.pl ..z miłości do motocykli ![]() ----------------------------- mój związek z Dukanem : start wrzesień 2009 -> 76 kg faza III-->listopad 2009 - > 67 powrot na II faze cnotliwie 04.05.2011 cel : 65...64..63..62..60. |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Ja też się przywitam, chociaż nie zabawię na dłużej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Pożarłam 3 jajka smażone z wędliną i pomidorem
![]() Berlinianka w przpisowni jest coś z bakłażanami. Marzeniątko a co u Ciebie z dietą ? przerwałaś?
![]() Edytowane przez eliza40 Czas edycji: 2010-01-16 o 19:40 |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
szamanka
|
#27 |
Przyczajenie
|
Witajcie dukające w szalonym tempie dziewczyny
![]() Chcialam Wam dzis napisac cos "ku przestrodze", a jednoczesnie z zapytaniem do dukanowych weteranek. Pisalam ostatnio, ze dwa dni temu rozpoczelam faze pierwsza. Odzywialam sie przepisowo przez 2 pierwsze dni uderzeniowki, rozmyslalajac, czy czasem nie przedluzyc tej fazy do 5 dni, a nie 3 tylko. czulam co prawda jakies dziwne pulsowanie i bulgotanie z brzucha, ale trzymalam diete, ograniczajac sol i pilam ok 2 litry wody. Wypilam rowniez z przyzwyczajenia 3 szklanki czerwonej herbaty. Dzis rano obudzilam zmeczona (jak zwykle ostatnio, bo przez dlugi czas bralam tabletki zapisane mi przez ginekologa) i udalam sie do toalety w celu hmm ![]() Polozylam sie na chwile, oblaly mnei znow poty, ale doszlam do siebie. Zmierzylam temperature -35,4. Zdolalam wyjsc na mroz i zrobic zakupy. po powrocie zmierzylam cisnienie- 90 na 60. Co Wy na to??? Znajoma pielegniarka kazala mi przerwac diete... |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
Ale ja już potrafię szukać i wiem
![]() I zastanawiam się, że może wolę z mięchem, bo mi twaróg uszami wychodzi ![]() ---------- Dopisano o 20:50 ---------- Poprzedni post napisano o 20:48 ---------- O kurczę. Albo się czymś zatrułaś, albo źle tolerujesz takie ilości protein. Bo to też ważne, żeby nie mieć z tym problemu...?
![]() ![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bakłażany sa rewelacyjne z mięskiem mielonym, cebulką i pomidorami, faszerowane jak cukinie. Mniodzio ![]() Jutro z mama robimy pseudo ser żółty dukanowy, ciekawe co nam wyjdzie ![]()
![]() |
#30 |
Rozeznanie
|
Przecież Dukan wyraźnie pisze, że w fazie uderzeniowej następuje osłabienie organizmu i jest to normalna reakcja. Organizm jednych reaguje mniej, innych bardziej. JA też miałam jednodniową zasłabkę ale wytrwałam, nic nie robiłam i jest OK.
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:28.