|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2881 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część X.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2882 |
Zadomowienie
|
a może i faktycznie przytostowana
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() a owsianka na słono mi bardzo smakuje, jest pyszna bo na słodko mi nie wchodzi jakoś. orzeszki do niej... hm... w sumie nie próbowałam, może następnym razem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2883 |
Zadomowienie
|
napiszę Ci zaraz pw
Świat nie jest taki zły ![]() Turcja Alanya- 2007 Tunezja Sousse- 2008 Egipt Hurghada- 2009 Turcja Marmaris- 2010 Grecja Rodos Egipt Sharm el sheikh- 2011 Izrael Jerozolima i Betlejem Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012 Grecja Kreta 2013- ? |
![]() ![]() |
![]() |
#2884 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mleko 0%? No proszę Cię... Bułka oczywiście posmarowana serkiem, bo jakby inaczej... Serek wiejski podejrzewam że też 3%, a nie 6... I ciągle ćwiczenia. Mi się nie podoba ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#2885 |
Raczkowanie
|
P:
Śniadanie: duży paluch wieloziarnisty z masłem, sałatą, camembertem, szynka z indyka faszerowana czyms zielonym:P, pomidorem i ogorem kiszonym duży kubek maślanki zblendowanej z bananem i truskawkami mrozonymi ![]() 2 śniadanie: owsianka z miodem i suszoną żurawiną na tłustym mleku z dużaaaa iloscia nerkowcow potłuczonych kubus truskawkowy, jablko sprzatanie calego domu- podczas podjadalam sliwki w czekoladzie Obiad: Zupa-krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym i natka pietruszki Makaron pełnoziarnisty, polędwiczki wołowe z sosie cebulowym, surowa z kiszonej kapusty z marchewka,jablkiem i oliwa. deser; kiner mleczna kanapka, 2 paski gorzkiej czeko Podwieczorek; paczka mieszanki studenckiej, duzy kubek (chyba 0.5 litra) kakao puchatek miodowego na tlustym mleku spacerek dlugi ale szybki i lepienie balwana Kolacja; 2 wyskakujace tosty z almette smietankowym,pomidorem i szczypiorem serek wiejski 200gr z cukrem cynamonowym ![]() cappucino szarlotkowe + princessa karmelowa na kubek i raczej nic nie wpadnie juz bo jestem przejedzona ![]()
#2886 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Okres naturalny u jednej od czerwca, u drugiej od wrzesnia ![]() Leczenie euthyroxem. " I jeśli to nie jest grzech, napij się, a będzie tak jak chcesz! ![]() Edytowane przez twinsy21 Czas edycji: 2010-01-28 o 19:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2887 |
Raczkowanie
|
lekkie R:
1. 2 kromki orkiszowego; każda z łyżką oliwy z o., 50g serka wiejskiego lekkiego, ogórkiem kiszonym; jogurt nat 180g + otręby owsiano-pszenne z dodatkiem/o smaku żurawiny (3łychy)+ zarodki pszenne(2 łychy)+ suszone morele+suszone śliwki+rodzynki+cynamon 2. (przekąska) po garści: suszone daktyle, suszona żurawina 3. duszony filet z indyka + kasza gryczana+ porcja soczewicy + porcja warzyw z patelni <wszystkiego bardzo duża ilość, chyba aż za duża bo czułam się przejedzona> 4. 2x gotowane jajko z odrobiną oliwy z o. |
![]() ![]() |
![]() |
#2888 |
Rozeznanie
|
U
proszę o cenne komentarze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2889 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ogólnie są warzywka, są NNKT, ilościowo OK.. mi się podoba ![]()
![]() |
#2890 |
Rozeznanie
|
R
Dzisiaj średnio było.. sama to widzę ![]() ![]() tak więc: po godz 10 I ś: 2 kromki chleba staropolskiego z wędliną i ogórkiem kiszonym, jajecznica z 2 jajek (łyżka oliwy z oliwek) potem dłuuuugo długo nic ![]() ok 16: zupa śmieciówka (składniki: marchewka, kurczak, ziemniak, groszek) po 18: kawa latte tiger po 20: serek naturalny bieluch, mandarynka, pare winogron.. Mogę się ocenić sama - brak jakiegokolwiek planu dnia, warzyw mało, 5 posiłków brak, owoce na wieczór ![]()
#2891 |
Raczkowanie
|
![]() UUUU (tak właściwie to nie wiem czy w moim przypadku jest to u gdyż się nie waże (kolejny mały sukcesik ![]() ![]() 1. owsianka: szklanka musli (kupne)+ kaszka orkiszowa (2 łychy na kubek wody)+szklanka otrębów+jabłko+4 suszone śliwki+garść nasion słonecznika+ jago nat 200g warunki atmosferyczne zmusiły nie do godzinnego odśnieżania ![]() 2. 4 kanapki z dużych kromek chleba żytniego ze słonecznikiem, każda z: wędliną drobiową, papryką, rzodkiewką, pomidorem z 25 minut spacerku 3. szklanka (albo i więcej) białego ryżu gotowanego z curry + 2 pulpeciki (jakieś^^) + sporo jakiegoś gęstego, zabielanego, czerwonego sosu^^ (obiad jadłam u znajomych, więc głupio mi było pytać o skład i domagać się warzywek^^) + 2 jakieś ciasteczka dziwne przekąska: mega jabłko 4. 150g twarogu chudego+200g jogo nat+ kiełki rzodkiewki+ pół dużej papryki+ pomidor + pare rzodkiewek +dużoooo przypraw (bazylia, oregano, chili, kminek) duża kromka chleba żytniego ze słonecznikiem + wędlina drobiowa + plasterek pomidora, papryka, rzodkiewka możliwe, że o czymś zapomniałam, już nie koduje tak fanatycznie wszystkiego co zjadłam ![]() to chyba takie w miare normalne U jest, hm? Podliczyłby mi ktoś tak pi razy drzwi ile tu może być kalorii? (w sumie to nawet tak z ciekawości...). Proszę łądnie bardzo o ocenki ![]() ![]() ![]() Edytowane przez _Angie Czas edycji: 2010-01-28 o 20:10 |
![]() ![]() |
![]() |
#2892 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() i moje Py. acz będę chyba musiała pododawać kcal, bo waga stanęła i stoi. a okresu ni ma. Śn. pół grahamki z masłem, pasztetem sojowym koperkowym, ogórkiem kiszonym i szczypiorkiem, drugie pół z masłem, 3 plastrami nadziewanej jakimś farszem pieczeni z indyka, chrzanem, rzodkiewką i ogórkiem kiszonym; herbata z cytryną, 2 mandarynki II śn. serek homo nat. z łyżką miodu, łychą kakao, sokiem z cytryny, dosypanymi orzechami laskowymi (dużoo) i wiórkami kokosowymi; kromka razowca z masłem orzechowym, jabłkiem skrojonym w plastry i miodem Ob. 2 kupne gołąbki wegetariańskie (biały ryż, pieczarki, marchewka, cebula, szczypiorek) w sosie pomidorowym ze śmietaną, 3 duże pierogi z mięsem w tymże sosie; herbata zielona D: miska ! faworków z cukrem pudrem (babcinej roboty ![]() Pod: sałatka z pomidorów, ogórków kiszonych, 2 jajek, parowanych brokułów, papryki zielonej i kilku plastrów wędliny drobiowej z 2 łychami majonezu i pestkami słonecznika, 2x kromka razowca z masłem Kol: zapiekanka makaronowa - makaron razowy z pomidorami bez skórki, skrojoną w kostkę szynką wiejską, pieczarkami, szczypiorkiem i cebulą, posypana obficie żółtym serem, doprawiona papryką słodką & ostrą i ziołami, herbata z cytryną Po: orzeszki laskowe, bo się w nich zakochałam; 2 marchewki ii ![]()
![]() |
#2893 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Policzyłam Ci kcal i wyszło ok. 2200-2400... ![]() ---------- Dopisano o 21:23 ---------- Poprzedni post napisano o 21:16 ---------- Cytat:
Jedna tylko uwaga: bardzo, bardzo lubisz cytrusy? Jeśli możesz się bez nich obejść, zrób eksperyment i nie pij herbaty z cytryną, nie skrapiaj nic sokiem z cytryny itp. U mnie naprawdę działa to hamująco na miesiączkę. Wątpię, czy zawsze są to zbiegi okoliczności ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2894 |
Raczkowanie
|
Utrzymanko pt. 'sesjaaa'!
![]() Iśn: grahamka z masłem, sałatą, schabem pieczonym i ogórkiem konserwowym; jajo na twardo z rzeżuchą, herbata z miodem i cytryną IIśn: 2 kanapki z chleba sojowego: z almette,szynką,papryką konserową i szczypiorkiem/z żółtym serem, pomidorem i szczypiorem ![]() obiad: micha zupy meksykańskiej (pomidory,fasola,kukurydz a,papryka,pierś z kurczaka); kasza jęczmienna, polędwica w sosie grzybowym, ogrom buraczków ![]() podwieczorek: kajzerka razowa z masłem orzechowym i konfiturą wiśniową, inka kolacja: 2 kromki razowca z masłem, makrela wędzona, dużo korniszonów ![]() + garść nerkowców, 2/3? mandarynki
![]() |
#2895 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2896 | |
BAN stały
|
Cytat:
magda zrobiła b duże postępy i teraz jej jadło ciągle jest bbb ładne! niby tak na luzie, ale jednak wszystko co musi byc- jest ![]() brawo! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2897 |
Raczkowanie
|
nieprzytomna o właśnie zapomniałam, że ten mój warzywno - twarogowo - jogurtowy miks z kolacij to był jeszcze z dwoma łychami oliwy z oliwek
![]() Hmm coś w tym jest, że troszke monotonnie, bo sama mam jakoś ostatnio takie wrażenie... jutro na śniadanko do owsianki awokado! ![]() A i jeszcze aprop tych kalorii hmm 2200-2400 to chyba całkiem ok jak na U? (mam 19 lat, to chyba bez przesady, nie musze ciachać kalorii, poza tym zimno jest ![]() ![]() ![]() a tak poza tym to nawet jak troszke przytyje to będzie git ![]() ![]() dziękuję za ocenke ![]() Edytowane przez _Angie Czas edycji: 2010-01-28 o 20:44 |
![]() ![]() |
![]() |
#2898 |
BAN stały
|
U
6.45 Śniadanie: owsianka ( 5 łych płatków górskich + garść prażynek pszennych miodowych EKO, coś al'a kangusy ![]() +espresso, szkl. wody 11.15 II Śniadanie: ciabatta PRZYTOSTOWANA ( ![]() pesto, mozzarellą, pomidorem, suszonymi pomidorami,rukolą, bazylią +zielona herbata, paczka lu go niebieskich, 2mandarynki 15.00Obiad: 2 grube plastry pieczonej wieprzowiny z dużą ilością podgrzybków w sosie (ze śmietaną itp.), 5 ziemniaków z masłem i koprem, porcja surówki z czerwonej kapusty z olejem 15.30 Deser: 2x śliwka w czekoladzie, herbata z cytryną (kurcze, może macie racje ad tej cytryny ja podobnie jak pyskata codziennie zjadam kilka mandarynek/pomarańczy, nie wspominając o skrapianiu cytryną itp.- a okresu NADAL NIE MA! ![]() 17.45 Podwieczorek: activia śliwkowa z : dwoma garściami orzechów włoskich, 4 pierniki w czekoladzie z Lidla, kubek mleka 2% z łyżką kawy 20.30 Kolacja: 2x duuuuża kroma świeżego pszennego chleba z chrupiącą skórką z : masłem, almette ziołowym, dwoma jajkami na twardo, majonezem, rzodkiewką, sałatą, pietruchą, szczypiorem i jak? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2899 |
Raczkowanie
|
Witajcie... muszę Wam powiedzieć że odkąd czytam Wasze jadłospisy, problemy i rady jest mi o wiele łatwiej
![]() ![]() Może i to głupie ale mi pomaga ![]() no i znów sobie pomogę.. pisząc co dziś wszamałam ![]() R 1.(8:30) 40 g musli+10 gr płatków kukur + 10 gr natur. błonnika + 1 szkl. mleka 2% + orzechy + rodzynki, kawa z mlekiem 2. (12:00) 3 naleśniki z białym serem i rodzynkami, polane jogo naturalnym, jabłko 3. (16:00) 2 bułki pełnoziarniste, jedna z serkiem nat, druga z paprykarzem sojowym 4. (19:30) 130 g twarogu białego + 2 pomidory z cebulką i przyprawami 5. (22:00) jajecznica (1 jajko+cebulka+2 duże pieczarki+łyżka oliwy z winogron) oczywiście + woda + herbatki + kawy jeśli ktoś ma ochotę to może dopisać kilka słów krytyki (bo zapewne coś jest nie tak ![]() pozdrawiam cieplutko ![]()
![]() |
#2900 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja bym dodała jeszcze jakieś owoce. Moje R. 1. 2 jajka sadzone na plasterku szynki do tego kromka razowca z kleksem keczupu, 2 korniszony. 2.Owsianka szklanka mleka 2% 5 łyżek miksu z płatków owsianych,żytnich,orkiszo wych,jęczmiennych i otrębów żurawinowych 3.Udko z kurczaka(spore) duszone na wodzie bez skóry,duża marchew dwa jabłka tarte,dwa małe ziemniaczki w mundurkach z wody z koperkiem. 4.Połowa wędzonej makreli z 1 cebulką 2 korniszony. 5.Serek wiejski przegryzany garścią płatków kukurydzianych. Przekąski między posiłkami ale przed 17 godziną:4 mandarynki pomarańcza i chyba z 5 kiwi.Popijałam herbatę zieloną ok.1l,i wodę z cytryną.
15.09.2013 ![]() 24.09.2014 ![]() ![]() 18.04.2015 ![]() ![]() 06.06.2015 ![]() 06.02.2016 Jakub Andrzej syn Justyny i Michała ![]() 14.12.2016 ![]() 16.08.2017 Barbara Maria córka Justyny i Michała ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2901 |
Zadomowienie
|
Podczepiam się pod wątek, bo mam żywieniowe pytanie. Czy można granulowane otręby podciągnąć pod NNKT? W 100 gramach mają koło 9 gramów tłuszczu, w czym nasycony to tylko jakiś gram. Z drugiej strony to takie przetworzone i w ogóle... Proszę, nie lekceważcie mojego pytania
![]()
#2902 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2903 |
Raczkowanie
|
Moje R/U
Śniadanie: nowa kombinacja owsianki( 4 łychy płatków owsianych, 2 otrębów pszennych, garść poszatkowanych migdałów, łycha budyniu śmietankowe i okazało się strasznie bezsmaku więc doszła łyżeczka cukru)chyba wrócę do starej kombinacji z owocami jest o niebo smaczniejsza marszruta na uczelnie, egzamin trzymajcie kciuki :P 2Śniadanie: tuńczyk wsw, makaron pełnoziarnisty świderki z 50g, ketchup 10-15 min rozgrzewki, 25-30 min ćwiczeń na uda i pośladki, 25-30min ćwiczeń na brzuch i talię, 10 min skakanki Obiad: pierś z kurczaka duszona w przyprawie curry z ryżem brązowym 50g, ogórek kiszony Podwieczorek: chudy twaróg wymieszany z jogobella light wiśniową, do tego łycha dyni, łycha słonecznika może wyciągnę chłopaka na spacer ![]() Kolacja: twarożek domowy z ogóreczkiem ( dużo tego ogórka)
![]() |
#2904 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
'' W życiu nie ma takiej chwili, abyśmy nie mieli wszystkiego, co potrzebne, aby czuć się szczęśliwymi. Pomyśl o tym przez minutę (...). Jeśli jesteś nieszczęśliwy, to dlatego, że cały czas myślisz raczej o tym, czego nie masz, zamiast koncentrować się na tym, co masz w danej chwili. '' |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2905 |
Raczkowanie
|
Chcialam dodać wieczorem, ale nie wiedzieć czemu forum na to nie pozwolilo
![]() Więc wczorajsze P: 1. - "Owsianka" (szklanka owsianych, 1/2 szklanki fitelli jogurtowej, po dużej garści: jaśków waniliowych, kulek czekoladowych, musli crunchy, cornflakes'ów jabłkowych; szklanka mleka 3,2%; 200g maślanki +2ł otrębów, rodzynki, dużo orzechów i migdałów, pasek czekolady) - 2 ciepłe tosty grubo z masełkiem ![]() - kakao 2. - Duża zapiekanka makaronowa z warzywami (pomidor, papryka, kukurydza, ziemniaki, cebula) - 2 pączki z budyniem i cukrem pudrem 3. - serek wiejski z garścią nerkowców i żurawiną. - Duża grahamka z baleronem, serem żółtym i sałatą. - Budyń Słodka chwila ![]() - jabłko 4. - Torebka ryżu brązowego z kilkoma dużymi pieczarkami, - 4 steki z miruny na oliwie z oliwek; - 1/2 opakowania brokułów i 1/2 fasolki polanych masłem i bułką - gorąca czekolada - jabłko 5. - Kilka łyżek kaszy jaglanej wymieszanej z kawałkami kurczaka i ok. 250g warzyw na patelnię (na parze); - Omlet z 3 jajek (bez 1 żółtka bo było potrzebne gdzie indziej ![]() ![]() - Szklanka mleka z siemieniem lnianym. +2 kawy z mlekiem, kilka herbat rooibos w pracy, butelka wody... Pękam ![]() Edytowane przez Alina_S Czas edycji: 2010-01-29 o 18:22 Powód: literówka |
![]() ![]() |
![]() |
#2906 |
Raczkowanie
|
Dzisiejsze U/P
śn: 2 łyżki ringów miodowych, 2 łyżki pszennych pełnoziarnistych, łyżka otrąb, łyżeczka rodzynek, bakalie, migdały ok. 5 sztuk, miód 1/2 łyżeczki, 200 ml mleka 0,5 %. (strasznie słodkie było)/ ![]() 2śn: jabłko, drożdżówka z awiteksu z serem i cukrem pudrem(pyycha) 25 minut ćwiczeń ob: 2 chochelki barszczu białego ( żurku) z jajkiem na twardo i warzywami gotowanymi (nie przepadam za nim) 2 danie; 2 gałki ziemniaków, 2 paluszki rybne na parze (odgrzane bo już są usmażone), surówka z kapusty kiszonej z marchewką i olejem. ćwiczenia 20 minut pod: activia czereśniowa, łyżeczk otrębów, rodzynki, jabłko kol: 2 kromki chleba (1 słonecznikowa, 1 żytnia -obie kwadratowe) posmarowane margaryną/ masłem, 1 z wędliną drobiową, 2 z serem żółtym, kilka plasterków wędliny, warzywa, herbata z cukrem po: banan/lub/ mandarynka/ orzechy/pomarańcz/ coś innego P.S. Nie mam @ a nie mogę powstrzymać się od ćwiczeń. ![]() I jak??? Ocenicie??? Plis |
![]() ![]() |
![]() |
#2907 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() no to mam pytanie - jakiego masla Wy uzywacie? ![]() ![]() ![]() a bieluch dlatego tak monotonnie, bo jak zaczynam pudelko nowe, chce je zjesc poki swieze. no to napisze moje wczorajsze U ![]() ![]() Isn (7.00) - owsianka /ze 2 garsci owsianych, garsc fitelli pomaranczowej z czekolada, kostka czeko Ritten Sport karmolowo-orzechowa, szkl. mleka 3,2%/ czyli taka sama co wczoraj ![]() 20 min szybkiego spaceru do szkoly (8 lekcji ![]() IIsn (10.40) - kromka razowca z marg., z polowa serka w trojk. 'wedzona gouda' plastrem pomidora IIIsn (13.40) - to samo co wyzej spacer 30 min (tak bylam zachwycona, ze jest cieplej, ze poszlam do domu na piechote. ![]() ![]() O (16.00) - talerz ogorkowej; 1/2 paczki (na pol z matka) 'warzyw na patelnie' no i szybko do kina - chodzenia bylo tak z pol godz. (b. meczace siedzenie ![]() ![]() powrot do domu K (22.00) - wiesniak 200g jeszcze w miedzyczasie byly: czarna harbata z lyzecz. miodu, zielona herbata, butelka soku 'multiwitamina tymbark', szkl. soku jablk.-brzos. podkreslam, ze to byl czwartkowy jadlospis wiec sie nie czepiajcie, ze malo (chociaz mozecie ![]() dzisiaj sie juz bardziej staram ![]() ![]() p.s- bylam na "nine" w kinie. powiem tak - jestem wielka fanka 'chicago' i jakos tak ten film mnie nie przekonal. czegos mi w nim brakuje.. troche sie zawiodlam...
![]() ![]() |
![]() |
#2908 |
Raczkowanie
|
Oceńcie!!!
|
![]() ![]() |
![]() |
#2909 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2910 |
Zakorzenienie
|
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:51.