Mycie włosów odżywką - Strona 40 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-11-27, 17:49   #1171
agison
Zakorzenienie

Dot.: Mycie włosów odżywką

Cytat:
Napisane przez poison.iv Pokaż wiadomość
Agison przejrzyj ten wątek https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=382142 znajdziesz tam wiele cennych wskazówek, jak dbać o kręcone włosy
dzięki, poison.iv właśnie się eduqję ... sporo wiedzy mam do przyswojenia, hehe ale to super, jestem zdeterminowana żeby zrobic coś z moimi pseudo-lokami, nie wyglądają niestety najlepiej, a bardzo nie chciałabym ich obcinać;( także od jutra działam
agison jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-28, 17:34   #1172
agison
Zakorzenienie

no i nie zastosowałam dziś akcji ratunkowej przez te silikony nieszczęsne ... okazało się że w moim szamponie brązującym są ich dwa rodzaje, a nie miałam pod ręką zadnego delikatnego szamponu żeby silikony zmyć więc muszę jeszcze zainwestować w jakiś delikatny szamponik.

za to po umyciu i nałożeniu kompresu z ziół, od kórych chyba już sie uzależniłam zastosowałam koszulke bawełniana zamiast ręcznika i wygniotłam włosy Waszym sposobem z odżywką Hegron BS, a potem w półsuche wgniotłam jeszcze odrobine różowego balsamu Nivea rzekomo podkręcającego loki i efekt jest całkiem niezły, w każdym razie lepszy skręt jest całkiem nice, niestety włosy wciąż za suche i już zaczynaja się puszyć

w ogóle czytam namiętnie oba wątki równolegle i ilość informacji mnie przytłacza sposobów i kosmetyqw do przetestowania jest tyle że szok ... ale mam duuużo entuzjazmu, najpierw wypróbuje chyba olejowanie, chociaż nie do końca doczytałam jeszcze o co konkretnie chodzi ale brzmi bardzo, hm ... nawilżająco
a teraz ruszam po szamponik, spróbuje dorwać też w oszołomie glorie, bo same superlatywy widze w KWC, a polecany Hegron sie sprawdził, wiec nie ma pudła

także booooziaki
Stary 2009-11-29, 00:06   #1173
poison.iv
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez agison Pokaż wiadomość
no i nie zastosowałam dziś akcji ratunkowej przez te silikony nieszczęsne ... okazało się że w moim szamponie brązującym są ich dwa rodzaje, a nie miałam pod ręką zadnego delikatnego szamponu żeby silikony zmyć więc muszę jeszcze zainwestować w jakiś delikatny szamponik.

za to po umyciu i nałożeniu kompresu z ziół, od kórych chyba już sie uzależniłam zastosowałam koszulke bawełniana zamiast ręcznika i wygniotłam włosy Waszym sposobem z odżywką Hegron BS, a potem w półsuche wgniotłam jeszcze odrobine różowego balsamu Nivea rzekomo podkręcającego loki i efekt jest całkiem niezły, w każdym razie lepszy skręt jest całkiem nice, niestety włosy wciąż za suche i już zaczynaja się puszyć

w ogóle czytam namiętnie oba wątki równolegle i ilość informacji mnie przytłacza sposobów i kosmetyqw do przetestowania jest tyle że szok ... ale mam duuużo entuzjazmu, najpierw wypróbuje chyba olejowanie, chociaż nie do końca doczytałam jeszcze o co konkretnie chodzi ale brzmi bardzo, hm ... nawilżająco
a teraz ruszam po szamponik, spróbuje dorwać też w oszołomie glorie, bo same superlatywy widze w KWC, a polecany Hegron sie sprawdził, wiec nie ma pudła

także booooziaki
Do oczyszczenie wystarczy najzwyklejszy szampon np. ziołowy, byleby tylko nie zawierał silikonów, ten jeden raz można sobie pozwolić na SLSy, łagodne detergenty mogą nie poradzić sobie z nagromadzonymi silikonami (zwłaszcza jeśli były z tych cięższych).
Na początek potrzebujesz odżywki do mycia, jakiejś bardziej treściwej maski/odżywki, przyda się też odżywka bez spłukiwania i coś do stylizacji.
Olejowanie to chyba najprostsza rzecz na świecie, nakładasz olej na włosy i zmywasz po godzinie/nocy/dobie do tego przyda się łagodny szampon. Jest dość obszerny wątek o olejach https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=276331 znajdziesz w nim opis właściwości najbardziej popularnych z nich.
Jakbyś miała jakieś pytania odnośnie pielęgnacji swoich loczków, pisz w wątku o lokach i falach. Na pewno postaramy się pomóc
poison.iv jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-29, 09:40   #1174
agison
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez poison.iv Pokaż wiadomość
Do oczyszczenie wystarczy najzwyklejszy szampon np. ziołowy, byleby tylko nie zawierał silikonów, ten jeden raz można sobie pozwolić na SLSy, łagodne detergenty mogą nie poradzić sobie z nagromadzonymi silikonami (zwłaszcza jeśli były z tych cięższych).
Na początek potrzebujesz odżywki do mycia, jakiejś bardziej treściwej maski/odżywki, przyda się też odżywka bez spłukiwania i coś do stylizacji.
Olejowanie to chyba najprostsza rzecz na świecie, nakładasz olej na włosy i zmywasz po godzinie/nocy/dobie do tego przyda się łagodny szampon. Jest dość obszerny wątek o olejach https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=276331 znajdziesz w nim opis właściwości najbardziej popularnych z nich.
Jakbyś miała jakieś pytania odnośnie pielęgnacji swoich loczków, pisz w wątku o lokach i falach. Na pewno postaramy się pomóc

ooooooooo ale fajny wątek ...... dzięki chyba zaraz ruszę na poszukiwanie jakiegos oleju. Niestety obawiam się że to ta nieszczęsna kora dębu doprowadziła moje włosy do takiego stanu ale nie chcialabym z niej rezygnowac, zresztą to temat na wątek o płukankach, podejrzewam
właśnie... bo chyba bałaganię Wam tutaj w tym wątq, btw więc wrócę po pierwszym myciu głowy odżywką zdać relację z efektów.

dzięki jeszcze raz za wszystkie porady, po 3kroć ... chyba strasznie się już wciągnęłam
Stary 2009-11-30, 22:20   #1175
Sigfa
Raczkowanie

Hej super wątek. Dołączę się chętnie. Jestem posiadaczką bardzo suchych, falowanych włosów (jak są w dobrym stanie to się ładnie kręcą, jak w kiepskim - robi się sucha szopa ). Jestem chora chwilowo ale jak tylko wyzdrowieje to popędzę do sklepu po odpowiednią odżywkę Dodatkową trudnością jest dla moich włosów fakt, że mam paskudną wodę w domu może mycie odżywką odratuje mi trochę włosy....
Będzie: 47 kg
(mam 158 cm wzrostu)
Sigfa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-02, 07:19   #1176
sharlota
Przyczajenie

Witam cieplutko włosomaniaczki. Kochane nie przebrnęłam jeszcze przez cały wątek - przyznaję bez bicia. Jeśli już było o tym to przepraszam, ale z tego co się zorientowałam to piszecie głównie o myciu samą odzywka, mi sie włoski przetłuszczają więc dla mnie pewnie lepsze OMO. I teraz moje pytanie - tą odzywkę przed myciem to nakładam na zmoczone włoski tak? Rozumiem ze to ma zabezpieczyć włosy przed detergentami, czy zatem nie sprawdziłby się tu jedwab? (akurat mam l'biotici) i czy ten jedwab to na mokre przed szamponem czy na suche zanim w ogóle zacznę myć? Dzięki i pozdrawiam
sharlota jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-02, 09:52   #1177
syrenka
Wtajemniczenie

---
syrenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-12-02, 13:13   #1178
motylek1007
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez syrenka Pokaż wiadomość
---
mozesz rozwinąć wypowiedz?

[*] 11.09.2012
jeszcze się kiedyś spotkamy...
motylek1007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-02, 13:26   #1179
anka.d
Wtajemniczenie

chyba dla syrenki odpowiedz byla tak oczywista, ze je brakło słów

generalnie moim zdaniem jedwab sie do tego nie nadaje - jest napakowany silikonami, ktore splywajaca ze skalpu piana niekoniecznie usunie.

no i nakladanie pierwszej odzywki na zmoczone wlosy.
anka.d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-02, 13:43   #1180
motylek1007
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anka.d Pokaż wiadomość

no i nakladanie pierwszej odzywki na zmoczone wlosy.
chyba co komu pasuje, bo mi znacznie lepiej np nakładania pierwszej odzywki na suche wlosy, bo jak ostatnio dalam na mokre "sciekała" z włosów

[*] 11.09.2012
jeszcze się kiedyś spotkamy...
motylek1007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-02, 13:47   #1181
anka.d
Wtajemniczenie

a no wlasciwie o tym nie pomyslalam. po prostu na suchych wlosach odzywka jest o wiele mniej wydajna, trzeba nawalic jej sporo zeby pokryc wlosy.

ale masz racje - jak komu pasuje.
anka.d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-02, 14:12   #1182
syrenka
Wtajemniczenie

co się nabijacie?

omyłkowo wstawiłam tu odpowiedź na inne pytanie z innego wątku

a jeśli idzie o jedwab, chyba należy przy nim uważać z ilością?
nałożony w zbyt dużej ilości może zbytnio obciążyć włosy i będzie to nieekonomiczne, a odżywki z pierwszego O trzeba nałożyć w takiej ilości, żeby pokryła całe włosy.
Stary 2009-12-02, 19:45   #1183
Chatul
ma zielone pojęcie

Ja ostatnio cały czas myję włosy metodą OMO i jestem bardzo zadowolona. O ile Hegron do mycia był za ciężki, o tyle w przypadku OMO spisuje się rewelacyjnie. Nic a nic nie obciąża, a skręt ma po nim bardzo ładny.
Stary 2009-12-06, 15:37   #1184
solnia
Przyczajenie

A ja polecam do mycia wypróbowaną przeze mne odżywkę Landlord ze sklepu Rema 1000 - skład: aqua, cetearyl alcohol, cetrimonium chloride, octyldodecanol, citric acid, parfum, 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol. Tania i w półlitrowym opakowaniu
solnia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-30, 15:28   #1185
invissible
Zakorzenienie

GG do invissible

Dziewczyny, mam pytanie - jak ma się metoda odżywkowania do przetłuszczających się kręciołów? Bardzo chciałabym poprawić skręt loków i przy okazji stan włosów, ale byle treściwsza odżywka (nawet do spłukania) sprawia, że włosy są dużo bardziej klapnięte i szybciej się przetłuszczają. Dla odmiany, kiedy stosowałam odżywki w sprayach włosy trzymały świeżość, ale po jakimś czasie były mocno wysuszone... Dacie mi jakąś radę?
invissible jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-12-30, 15:33   #1186
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez invissible Pokaż wiadomość
Dziewczyny, mam pytanie - jak ma się metoda odżywkowania do przetłuszczających się kręciołów? Bardzo chciałabym poprawić skręt loków i przy okazji stan włosów, ale byle treściwsza odżywka (nawet do spłukania) sprawia, że włosy są dużo bardziej klapnięte i szybciej się przetłuszczają. Dla odmiany, kiedy stosowałam odżywki w sprayach włosy trzymały świeżość, ale po jakimś czasie były mocno wysuszone... Dacie mi jakąś radę?
Metoda OMO- odżywkowanie-mycie-odżywkowanie.
Tylko podczas drugiego odżywkowania nie dawaj już odzywki na skalp, jedynie na długość włosów. A samo mycie szamponem oczywiście dotyczy jedynie skóry głowy, a nie całej długości włosów.
Stary 2010-01-23, 19:16   #1187
dori.
Przyczajenie

GG do dori.

myłam już włosy odżywką z Rossmanna 4 razy i już mi się skończyła. Może za dużo jej używam? mam włosy do ramion.
I jeszcze takie pytanie - ile czasu mam trzymać na włosach odżywkę?

p.s. bardzo zadowolona jestem z tej metody, dużo ładniejsze loki mam teraz dzięki
dori. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-23, 19:31   #1188
Kucyk_Truskawkowy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dori. Pokaż wiadomość
myłam już włosy odżywką z Rossmanna 4 razy i już mi się skończyła. Może za dużo jej używam? mam włosy do ramion.
I jeszcze takie pytanie - ile czasu mam trzymać na włosach odżywkę?

p.s. bardzo zadowolona jestem z tej metody, dużo ładniejsze loki mam teraz dzięki
To ta różowa Yung? Mi ona starczała na około 6 razy (chyba)
Żeby odżywki do mycia były bardziej wydajne robie tak: gdy już trochę odżywki nałożę na głowę i włosy, zaczynam dłońmi dodawać trochę wody. Wtedy łatwiej rozporowadzić ją na całych włosach, no i ładnie zaczyna się "pienić" . Może spróbuj właśnie tak trochę po rozcieńczać odżywkę to może mniej jej będziesz zużywać.
Pytasz ile czasu trzymać odżywkę? Ale chodzi o tą do mycia? Ja ją odrazu spłukiwałam i nakładałam treściwą odżywkę lub maskę. Tą którą myłam nie przetrzymywałam na włosach.

Edytowane przez Kucyk_Truskawkowy
Czas edycji: 2010-01-25 o 10:13 Powód: przecinki
Kucyk_Truskawkowy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-24, 19:11   #1189
dori.
Przyczajenie

GG do dori.

Cytat:
Napisane przez Kucyk_Truskawkowy Pokaż wiadomość
To ta różowa Yung? Mi ona starczała na około 6 razy (chyba)
Żeby odżywki do mycia były bardziej wydajne robie tak: gdy już trochę odżywki nałożę na głowę i włosy zaczynam dłońmi dodawać trochę wody. Wtedy łatwiej rozporowadzić ją na całych włosach no i ładnie zaczyna się "pienić" . Może spróbuj właśnie tak trochę po rozcieńczać odżywkę to może mniej jej będziesz zużywać.
Pytasz ile czasu trzymać odżywkę? Ale chodzi o tą do mycia? Ja ją odrazu spłukiwałam i nakładałam treściwą odżywkę lub maskę. Tą którą myłam nie przetrzymywałam na włosach.
Dziękuję za odpowiedź
Tak, ta różowa Yung.
A ta treściwa odżywka to jaka np może być? Jakiej używasz?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-01-25, 10:12   #1190
Kucyk_Truskawkowy
Zakorzenienie

Oj używałam i używam dużo Ale dla mnie numerami jeden są Kallos mleczny, Wax polski, Joanna Naturia maski do włosów, Seboradin balsam regenerujący (jest naprawdę rewelacyjny, miałam tylko jedno opakowanie ale po wypłacie kupie kolejne).
Odżywka do mycia musi być o prostym składzie (bez silikonów, protein itd) i nie obciążać włosów ponieważ jej głównym zadaniem jest dobrze włosy umyć Można oczywiście ją potrzymać potem kilka minut ale lepiej ten cenny czas poświęcić odżywce/masce która będzie włosy bardziej regenerować

Czas edycji: 2010-01-25 o 10:14
Stary 2010-01-25, 10:24   #1191
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Kucyk_Truskawkowy Pokaż wiadomość
Oj używałam i używam dużo Ale dla mnie numerami jeden są Kallos mleczny, Wax polski, Joanna Naturia maski do włosów, Seboradin balsam regenerujący (jest naprawdę rewelacyjny, miałam tylko jedno opakowanie ale po wypłacie kupie kolejne).
Odżywka do mycia musi być o prostym składzie (bez silikonów, protein itd) i nie obciążać włosów ponieważ jej głównym zadaniem jest dobrze włosy umyć Można oczywiście ją potrzymać potem kilka minut ale lepiej ten cenny czas poświęcić odżywce/masce która będzie włosy bardziej regenerować
Odżywka do mycia może mieć proteiny
Różowy Yung ma proteiny ;-)
Stary 2010-01-25, 10:30   #1192
Kucyk_Truskawkowy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez syrenka Pokaż wiadomość
Odżywka do mycia może mieć proteiny
Różowy Yung ma proteiny ;-)
Hmm na pierwszej stronie tego wątku Jolie pisała że nie może mieć. Ale skoro Yung ma, to może niewielką ilość.

Czas edycji: 2010-01-25 o 10:33
Stary 2010-01-25, 19:30   #1193
dori.
Przyczajenie

GG do dori.

a jakie polecacie dobre odżywki do mycia w miarę tanie i dobre?
wolałabym coś innego niż Yung, bo zapach mi nie bardzo odpowiada ale da się wytrzymać :P
Stary 2010-01-25, 19:34   #1194
Kucyk_Truskawkowy
Zakorzenienie

Ja lubię balsam do spłukiwania aloesowy mrs. Potter's. Duża butla 500ml za 7zł chyba.
Stary 2010-01-25, 19:37   #1195
losek78
Zakorzenienie

mi yong nie sŁuzyŁ, za to uwielbiam hegron, świetnie myje (u mnie sprawdza sie jak szampon a nie podrażnia skóry gŁowy), ale każdemu sŁuzy co innego
Stary 2010-01-25, 19:39   #1196
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
a jakie polecacie dobre odżywki do mycia w miarę tanie i dobre?
wolałabym coś innego niż Yung, bo zapach mi nie bardzo odpowiada ale da się wytrzymać :P
Mrs Potters, np. imbir albo aloes, zwyczajowa cena to 9zł za 500ml, choć w Auchanie w Krakowie kosztuje 6zł.

Yung wypuścił też nową odżywkę- wygładzającą z Babassu.
Stary 2010-01-26, 15:53   #1197
dori.
Przyczajenie

GG do dori.

a gdzie kupujecie te wszystkie odżywki?
bo ja dziś poszłam na zakupy, byłam w kilku drogeriach, w tym rossmann i natura i nic nie znalazłam z tego co wymieniłyście

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-01-26, 16:09   #1198
Kucyk_Truskawkowy
Zakorzenienie

Ja kupuję mrs. Potter's w Carefourze lub w Auchanie. A Hegron widziałam w drogerii Nautra (ale też w nie każdej). A i mrs.potter's jest też w niektórych sklepach spożywczych "Społem" .
Stary 2010-01-26, 16:33   #1199
syrenka
Wtajemniczenie

Cytat:
a gdzie kupujecie te wszystkie odżywki?
bo ja dziś poszłam na zakupy, byłam w kilku drogeriach, w tym rossmann i natura i nic nie znalazłam z tego co wymieniłyście
Mrs Potters w Auchanie, Firlicie. Yung wygładzająca w Rossmannie.
Stary 2010-01-29, 17:31   #1200
dori.
Przyczajenie

GG do dori.

a jeszcze mam takie pytanie.. czy to prawda, że stosujac tą metodę raz na jakiś czas trzeba umyć włosy szamponem? jeśli tak to co ile i czy może być to szampon z SLSami?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości