![]() |
#3151 |
Zadomowienie
|
Dot.: czy ktoś szuka pracy?
Pewnie, że się przydaje. Dzisiaj to wszystko się może przydać. No i zgodze się też z tym, że coraz częściej pracodawcy patrzą nie tylko na to jaki kierunek się ukończyło, ale również na jakiej uczelni. Dzisiaj nie wystarczy po prostu skończyć studia.
![]() |
#3152 |
Zakorzenienie
|
Gorzka Prawdo: powiem tak, w mojej grupie jestem najstarsza - reszta osób jest faktycznie po liceum
![]() ![]() ![]() I jeszcze jedno: inaczej wygląda uczenie się "bo chcę" a inaczej "bo muszę". Serio ![]() ![]() ![]() Zajęcia mam z reguły co 2 tygodnie, ale z racji np. świąt zdarzało się co tydzień albo co 3. I są to tylko soboty i niedziele. Uzyskuje się tytuł technika. Też są roczne kierunki - w Profesji jest to np. Finanse i rachunkowość. A tak w ogóle to chciałam robić BHP, ale nie otworzyli tego kierunku - za mało chętnych ![]()
W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu Edytowane przez Hosenka* Czas edycji: 2010-04-20 o 16:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3153 |
Zadomowienie
|
Dziękuje Hosenka raz jeszcze
![]() A mam jeszcze jedno pytanie. Jak oceniasz kwalifikacje osób uczących w tych szkołach? Przepraszam, że cię tak męczę ![]()
![]() |
#3154 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Przeważnie są to osoby, które pracują w branży której uczą - czyli np. mamy pana który pracuje w urzędzie, rachunkowości uczy księgowa, która spotyka się z tym na co dzień. "Typowi"nauczyciele też są. Jak by nie było, to realizowany jest konkretny program nauczania zatwierdzony przez MEN i tak czy siak, muszą go zrealizować. A jak przekażą materiał - to tak jak wszedzie: różnie bywa. To tak jakbyś pytała jak jest z kadrą na uniwersytetach. Powiem Ci szczerze, że ja byłam zaskoczona, bo byłam przekonana, że "co tam taka szkółka, lekko będzie" a tu figa z makiem ![]() ![]() No i na koniec jest egzamin zawodowy, przez komisją OKE. Moja koleżanka 2 czy 3 lata temu skończyła administrację w Żaku i nie miała takiego egzaminu tylko pisała pracę, z której byla obrona, jak na studiach. Widocznie teraz się zmienił program i warunki zakończenia. No i miała sprawdziany w trakcie semestru. Jakbyś się zdecydowała, to popytaj znajomych o konkretne szkoły w Twoim mieście. Czy są zadowoleni np. z organizacji, bo ja Profesji w moim miescie nie polece nikomu ![]() ![]() W seketariacie "zgubił" się mój indeks i nikt nie wiedział gdzie jest, w końcu się znalazł ale nie mam podbitego zaliczenia III semestru i wpisu na IV i latałam po nauczycielach po wpisy z III sem ![]() Niejako minusem jest tez to, ze nauczyciele z wielu pzredmiotów zmieniali się z smestru na semestr - w I sem psychologię prowadziła fantastyczna kobieta, która pracuje w poradni psychologicznej i środku opiekuńczo-wychowawczym. Ale tak jak piszę - tak było u mnie i dlatego już mi szkoła wychodzi bokiem i z utęsknieniem czekam na czerwiec.
![]() |
![]() |
#3155 |
Zadomowienie
|
Hosenka z pełna świadomością pytałam o twoją subiektywna ocenę, bo zdaje sobie sprawę, że co szkoła to może być inaczej
![]() Zawsze to jakaś alternatywa dla studiów podyplomowych, które wiadomo są dość drogie. Wiadomo, że to nie to samo. Ciekawe jak jest na tych kierunkach z rachunkowości/księgowości, czy uczą samej teorii czy ćwiczenia też są. Nie mówię o uczeniu konkretnych programów, ale o praktycznej nauce księgowania np. Zobaczymy jak się moja zawodowa ścieżka potoczy. Ale nie wykluczam takiej możliwości. Dziękuje Hosenka kolejny raz ![]()
![]() |
#3156 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W tym semestrze "przerabialiśmy" ewidencję wpływów, dochodów i rozchodów i ustalaniem wyniku finansowego w budżecie i w samorządzie terytorialnym - w budżecie i w samorzadzie terytorialnych konta inaczej sie nazywają, inaczej się księguje i ... w ogóle masakra ... Nie znam wszystkich możliwych kont i nie wiem, co do którego konta się przypisuje (np. że wpływ z podatków i opłat lokalnych będzie dotyczyło konta "rozliczenia dochodów budżetowych" - ja, na oko, nazawałyb konto "podatki i opłaty lokalne" brzdydal: a tak łatwo nie jest niestety). Co innego w rachunkowości przedsięborstw: z treści zadania łatwo wywnioskować, jakie konta będa wykorzystane (np. materiały, produkty gotowe) a teraz ... nie ma bata ![]() Co innego, gdybyśmy mieli więcej godzin, mozna by to ogarnać, a nie brać 3-4 rodzaje operacji gospodarczych jednego dnia i zrobienie po 1 zadaniu z kazdego ... Na kierunku konkretnie Finanse i rachunkowość napewno byłoby to omawiane i ćwiczone na większej liczbie godzin. Skupiłam się na rachunkowości, bo to nieliczny przykład "praktycznej" nauki na tym kierunku, bo z innych przedmiotów to raczej kiepsko o praktykę, no i o niej pisałaś konkretnie. Nie ma sprawy ![]()
W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu Edytowane przez Hosenka* Czas edycji: 2010-04-20 o 19:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3157 |
Zadomowienie
|
Miałam na studiach rachunkowość (tą normalną
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#3158 |
Raczkowanie
|
Witam wizażanki
![]() Ja powracam znowu do tego wątku, jako, że poszukuje stale innej pracy, a mam teraz mały problem i licze na Waszą pomoc. Otóż od początku roku pracuje na umowie o pracę najpierw 3 miesiące próbne teraz miesiąc mam umowe na dwa lata, jednak etat niepełny a więc i marna kasa oraz atmosfera w pracy jest conajmniej beznadziejna(kablowanie i dwulicowość). Naprawdę muszę powiedzie, że z uśmiechem na twarzy tam nie ide....jednak jest ona związana poniekąd z moim wykształceniem, ale tylko w minimalnym stopniu....Od września zaczynam szkołe zaoczną ale jestem pewna ze bedą problemy ![]() ![]()
![]() |
#3159 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Co do tej innej specjalności to rzeczywiście ja mam inżynierie wody ścieków i gleby i miałam AutoCada,projektowałam, chociaż byłam na biotechnologii, więc do biura projektów teoretycznie mogłabym pójsć. Uczyli nas też jak się kieruje w praktyce oczyszczalnią, laboraka to była podstawa, ale to wiadomo na biotechnologii. Mielismy tez przedmiot gdzie uczyliśmy się pisania raportów oddziaływania na środowsiko itp. I fakt z tego co wiem na tym mozna sporo zarobić , ale wpierw popracowac gdzieś parę lat,żeby doświadczenie zdobyć. I tez wcale nie miałam kolorowo ze znalezieniem pracy: dalej obstaje przy tym,że liczą się znajomości i szczęście... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3160 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chyba, ze koniecznie chcesz pracować w zawodzie i to jest wazneijsze dla Ciebie niż wszystko inne o czym napisałaś.
![]() |
![]() |
#3161 |
Raczkowanie
|
Hosenka, dopoki bede się uczyc to nie zalezy mi na pracy w zawodzie, tym bardziej ze obecna i ta na ktora chce zmienic traktuje jako tymczasowa, dlatego wydaje mi sie, że jeżeli praca jest tymczasowa to chyba wszystko jedno jaka..A tym bardziej sklaniam sie do zmiany pracy poniewaz nie chce zawalic szkoly ktora zaczne, w obecnej jest to bardzo prawdopodobne z braku wolnych weekendow(a podejscie do osob uczacych sie jest takie ze albo praca albo szkola, wiem to po sytuacji wspolpracownikow).
![]() |
#3162 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#3163 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wczoraj wysłałam CV i LM do 2 firm "w ciemno" i na jedno ogłoszenie. Może ktoś się odezwie ![]()
![]() |
![]() |
#3164 | |
Zakorzenienie
|
Perfume chyba już podjęłaś decyzję.
![]() Cytat:
![]() No cóż, ja też miałam AutoCada, ale nie projektowałam. Jedynie cyklony do oczyszczania powietrza, ale opierało się to na obliczeniach średnicy i długości tego urządzenia i parametrów ze względu na rodzaj i ilość gazów. Już nawet nie pamiętam jak się to robiło. Rysunek do tego robiło się w AutoCadzie. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3165 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3166 |
Raczkowanie
|
Jest to praca pewna na 99,9%, jutro pewnie na 100%
![]() ![]() ![]() Dzięki dziewczyny za porady, chciałam się upewnić czy dobrze robie, bo z umowy o prace przejść na umowe zlecenie też jest trudno ![]()
![]() |
#3167 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#3168 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To zmienia postać rzeczy. Wolałabym umowe o pracę - zdecydowanie.
![]() |
![]() |
#3169 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#3170 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja też bym zmieniła, ale mając najpierw podpisaną umowę w ręku z nowej pracy. Już kilka razy widziałam takie rzeczy, że ktoś rzucał swoją stałą pracę dla nowej a w nowej w między czasie zmienili zdanie i nie podpisali z nim umowy :-/ ---------- Dopisano o 11:44 ---------- Poprzedni post napisano o 11:41 ---------- Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez Velvetrope Czas edycji: 2010-04-21 o 10:46 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3171 |
Raczkowanie
|
No tak zapomnialam wspomniec
![]()
![]() |
#3172 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3173 |
Przyczajenie
|
Cześć wszystkim
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3174 |
Zadomowienie
|
A może masz jakieś praktyki szkolne/staże?
![]() |
#3175 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zacznij od ulotek, w telemarketingu (choćby miesiąc), od czegoś trzeba zacząć. Idź do urzędu pracy, może jakiś staż Ci zaproponują. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3176 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3177 |
Zakorzenienie
|
Obojętnie co, jak nie studiujesz to po co Ci praktyki bezpłatne.
![]() ![]() Poza tym idź do agencji pracy w twoim mieście typy Randstad, Adecco itp z miejsca zaproponują Ci jakąś pracę, bo jesteś młoda i chętna i myślę że na początku kariery zawodowej nie ma co wybrzydzać. ![]() Edytowane przez Ariena Czas edycji: 2010-04-21 o 15:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3178 |
Zakorzenienie
|
Ja w trakcie studiów (II-V rok) pracowałam na promocjach, więc juz coś w CV miałam
![]() Dostałam dziś "cynk" o pracy ![]() Nie w moim mieście, jakieś 20 km, ale już nie jestem wybredna w tej kwestii ![]()
![]() |
#3179 |
Zakorzenienie
|
Hosenka a w branży OŚ? Wiesz ja też dostałam "cynk" w zeszłym roku do pracy w zawodzie, miało być na 90% i do teraz się ciągnie i na 99% nic z tego nie będzie.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3180 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:12.