czy ktoś szuka pracy? - Strona 106 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-04-20, 16:01   #3151
gorzka prawda
Zadomowienie

Dot.: czy ktoś szuka pracy?

Cytat:
Napisane przez Snufki Pokaż wiadomość
U mnie bez mgr nie praktycznie nie przyjmują. Najlepiej widziane są osoby z mgr inz czyli po politechnikach oczywiście zależny tez którą z nich się skończyło, bo niektóre są po prostu kiepskie Generalnie czasami mgr się przydaje
Pewnie, że się przydaje. Dzisiaj to wszystko się może przydać. No i zgodze się też z tym, że coraz częściej pracodawcy patrzą nie tylko na to jaki kierunek się ukończyło, ale również na jakiej uczelni. Dzisiaj nie wystarczy po prostu skończyć studia.

gorzka prawda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-20, 16:08   #3152
Hosenka*
Zakorzenienie

Gorzka Prawdo: powiem tak, w mojej grupie jestem najstarsza - reszta osób jest faktycznie po liceum Nie muszę wspominać jakie mam poważanie z powodu mgr na UJ Z racji wieku, stażu w U. Skarbowym, pracy w administarcji państwowej o wielu aspektach już słyszałam - ze stażu wiem dużo o darowiznach, spadkach itp, więc gdy się o tym uczyłam to było tylko ugruntowanie i uzupełnienie tego co już wiem. Z zakresu prawa pracy to samo - o wielu przepisach wiedziałam, nie musiałam się tego uczyć. Inna sprawa, że przepisy zmieniają się bardzo często i łatwo mieć nieaktualne wiadomości.

I jeszcze jedno: inaczej wygląda uczenie się "bo chcę" a inaczej "bo muszę". Serio Widziałam różnice w moim podejściu do szkoły i nauki, a pozostałych osób. Uchodzę za osobę zawsze "obrytą" na egzaminy, dostaję 5 i 6 () ale tak jak pisałam: większość tematów przychodzi mi z łatwością, choć np. teraz bardzo się obawiam egzaminu z rachunkowości (w tym semestrze bralismy m.in. księgowanie operacji gospodarczych w budżecie i księgowanie w jednostkach budżetowych - czarna magia jak dla mnie, o wiele bardziej skomplikowane niż księgowanie w przedsiębiorstwach), ale mam 3 tygodnie więc sobie poćwiczę

Zajęcia mam z reguły co 2 tygodnie, ale z racji np. świąt zdarzało się co tydzień albo co 3. I są to tylko soboty i niedziele. Uzyskuje się tytuł technika.

Też są roczne kierunki - w Profesji jest to np. Finanse i rachunkowość.

A tak w ogóle to chciałam robić BHP, ale nie otworzyli tego kierunku - za mało chętnych I tu jest mankament takich szkół - chwalą się wielce że oferują kilkadziesiąt kierunków, a otwierają raptem kilka, na które jest odpowiednia liczba kandydatów (wtedy gdy ja zaczełam otworzyli właśnie administrację, obsługę ruchu turystycznego i kosmetyczkę)

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu

Edytowane przez Hosenka*
Czas edycji: 2010-04-20 o 16:14
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-20, 18:10   #3153
gorzka prawda
Zadomowienie

Dziękuje Hosenka raz jeszcze.
A mam jeszcze jedno pytanie. Jak oceniasz kwalifikacje osób uczących w tych szkołach?
Przepraszam, że cię tak męczę

Stary 2010-04-20, 18:34   #3154
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gorzka prawda Pokaż wiadomość
Dziękuje Hosenka raz jeszcze.
A mam jeszcze jedno pytanie. Jak oceniasz kwalifikacje osób uczących w tych szkołach?
Przepraszam, że cię tak męczę
To jest tak indywidualna kwestia, że ciężko mi się wypowiedzieć

Przeważnie są to osoby, które pracują w branży której uczą - czyli np. mamy pana który pracuje w urzędzie, rachunkowości uczy księgowa, która spotyka się z tym na co dzień. "Typowi"nauczyciele też są. Jak by nie było, to realizowany jest konkretny program nauczania zatwierdzony przez MEN i tak czy siak, muszą go zrealizować. A jak przekażą materiał - to tak jak wszedzie: różnie bywa. To tak jakbyś pytała jak jest z kadrą na uniwersytetach.

Powiem Ci szczerze, że ja byłam zaskoczona, bo byłam przekonana, że "co tam taka szkółka, lekko będzie" a tu figa z makiem W Profesji, żeby zostać dopuszczonym do egzaminu trzeba zaliczyć 1-2 prace zaliczeniowe z każdego przedmiotu (liczba zalezy od liczby godzin) i to tez nie jest takie hop siup, bo zdarzają sie np. 2 czy 3 z takich prac więc to też nie powiedziane że zawsze są 5. Tak samo z egzaminami (szczerze mówiąc, to nie sądziłam że na zakończenie kazdego semestru będą egzaminy jak na studiach ) : prowadzący przeważnie problemów nie robią, czasem przymykają oko, jak się kuknie do zeszytu, ale i tak zdarzają się złe oceny.
No i na koniec jest egzamin zawodowy, przez komisją OKE.

Moja koleżanka 2 czy 3 lata temu skończyła administrację w Żaku i nie miała takiego egzaminu tylko pisała pracę, z której byla obrona, jak na studiach. Widocznie teraz się zmienił program i warunki zakończenia. No i miała sprawdziany w trakcie semestru.

Jakbyś się zdecydowała, to popytaj znajomych o konkretne szkoły w Twoim mieście. Czy są zadowoleni np. z organizacji, bo ja Profesji w moim miescie nie polece nikomu Zmiany w planie zajęć z dnia na dzień, o egzaminach też czasem dowiadywaliśmy się dzień przed, w tamtym semestrze pani od psychologii olała nas całkiem i nie przychodziła na zajęcia a my czekaliśmy np. 2 godziny
W seketariacie "zgubił" się mój indeks i nikt nie wiedział gdzie jest, w końcu się znalazł ale nie mam podbitego zaliczenia III semestru i wpisu na IV i latałam po nauczycielach po wpisy z III sem
Niejako minusem jest tez to, ze nauczyciele z wielu pzredmiotów zmieniali się z smestru na semestr - w I sem psychologię prowadziła fantastyczna kobieta, która pracuje w poradni psychologicznej i środku opiekuńczo-wychowawczym.

Ale tak jak piszę - tak było u mnie i dlatego już mi szkoła wychodzi bokiem i z utęsknieniem czekam na czerwiec.

Instagram

Stary 2010-04-20, 19:40   #3155
gorzka prawda
Zadomowienie

Hosenka z pełna świadomością pytałam o twoją subiektywna ocenę, bo zdaje sobie sprawę, że co szkoła to może być inaczej . Na pewno zrobiłabym mały wywiad jakbym miała decydować się na którąś z tych szkół.
Zawsze to jakaś alternatywa dla studiów podyplomowych, które wiadomo są dość drogie. Wiadomo, że to nie to samo. Ciekawe jak jest na tych kierunkach z rachunkowości/księgowości, czy uczą samej teorii czy ćwiczenia też są. Nie mówię o uczeniu konkretnych programów, ale o praktycznej nauce księgowania np. Zobaczymy jak się moja zawodowa ścieżka potoczy. Ale nie wykluczam takiej możliwości.

Dziękuje Hosenka kolejny raz

Stary 2010-04-20, 19:57   #3156
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gorzka prawda Pokaż wiadomość
Hosenka z pełna świadomością pytałam o twoją subiektywna ocenę, bo zdaje sobie sprawę, że co szkoła to może być inaczej . Na pewno zrobiłabym mały wywiad jakbym miała decydować się na którąś z tych szkół.
Zawsze to jakaś alternatywa dla studiów podyplomowych, które wiadomo są dość drogie. Wiadomo, że to nie to samo. Ciekawe jak jest na tych kierunkach z rachunkowości/księgowości, czy uczą samej teorii czy ćwiczenia też są. Nie mówię o uczeniu konkretnych programów, ale o praktycznej nauce księgowania np. Zobaczymy jak się moja zawodowa ścieżka potoczy. Ale nie wykluczam takiej możliwości.

Dziękuje Hosenka kolejny raz
Musze przyznać, że na Prawie i Admistracji jest dużo praktyki, np. na rachunkowości uczymy się "ręcznego" księgowania, ale godzin jest zdecydowanie za mało, żeby to opanować dlatego boję się tego egzaminu. Na szczęście będa to operacje z ćwiczeń które robiliśmy, ale i tak mnie to przeraża, bo było tego sporo, przykładowo: zaksięguj otrzymane subwencje z Ministerstwa Finansów, zaksięguj zrealizowane dochody budżetowe wykazane w sprawozdaniach urzędu skarbowego.
W tym semestrze "przerabialiśmy" ewidencję wpływów, dochodów i rozchodów i ustalaniem wyniku finansowego w budżecie i w samorządzie terytorialnym - w budżecie i w samorzadzie terytorialnych konta inaczej sie nazywają, inaczej się księguje i ... w ogóle masakra ... Nie znam wszystkich możliwych kont i nie wiem, co do którego konta się przypisuje (np. że wpływ z podatków i opłat lokalnych będzie dotyczyło konta "rozliczenia dochodów budżetowych" - ja, na oko, nazawałyb konto "podatki i opłaty lokalne" brzdydal: a tak łatwo nie jest niestety).
Co innego w rachunkowości przedsięborstw: z treści zadania łatwo wywnioskować, jakie konta będa wykorzystane (np. materiały, produkty gotowe) a teraz ... nie ma bata

Co innego, gdybyśmy mieli więcej godzin, mozna by to ogarnać, a nie brać 3-4 rodzaje operacji gospodarczych jednego dnia i zrobienie po 1 zadaniu z kazdego ...

Na kierunku konkretnie Finanse i rachunkowość napewno byłoby to omawiane i ćwiczone na większej liczbie godzin.

Skupiłam się na rachunkowości, bo to nieliczny przykład "praktycznej" nauki na tym kierunku, bo z innych przedmiotów to raczej kiepsko o praktykę, no i o niej pisałaś konkretnie.

Nie ma sprawy

Instagram

Edytowane przez Hosenka*
Czas edycji: 2010-04-20 o 19:58
Stary 2010-04-20, 21:04   #3157
gorzka prawda
Zadomowienie

Miałam na studiach rachunkowość (tą normalną) i finanse samorządu terytorialnego i to ze wszystkiego wykład + ćwiczenia. Na ćwiczeniach non stop zadania i zadania. Pamiętam, że z finansów samorządu terytorialnego przed egzaminem przesiedziałam sporo czasu w moim urzędzie gminy żeby mi tą klasyfikację wytłumaczyli jak przysłowiowej krowie na rowie . Jak się będzie wiedziało co do czego to dalej już z górki. Obliczanie wskaźników nie jest trudne. Podstawa to dobry nauczyciel. Ja i wykładowce i ćwiczeniowa miałam pod tym względem super, chociaż ćwiczeń też za mało. I rzeczywiście nijak to się ma do tradycyjnej rachunkowości. Pomieszanie z poplątaniem. Trzeba przysiąść i powkuwać . Dasz radę

Stary 2010-04-21, 09:02   #3158
Perfume
Raczkowanie

Witam wizażanki
Ja powracam znowu do tego wątku, jako, że poszukuje stale innej pracy, a mam teraz mały problem i licze na Waszą pomoc. Otóż od początku roku pracuje na umowie o pracę najpierw 3 miesiące próbne teraz miesiąc mam umowe na dwa lata, jednak etat niepełny a więc i marna kasa oraz atmosfera w pracy jest conajmniej beznadziejna(kablowanie i dwulicowość). Naprawdę muszę powiedzie, że z uśmiechem na twarzy tam nie ide....jednak jest ona związana poniekąd z moim wykształceniem, ale tylko w minimalnym stopniu....Od września zaczynam szkołe zaoczną ale jestem pewna ze bedą problemy Mam okazję zmienić pracę na nie związaną z zawodem lecz napewno spokojniejszą i generalnie zaraz obok miejsca zamieszkania a poza tym nie bedzie problemow z wolnym na szkole a wiec w sumie same plusy a bede zarabiac mniej wiecej tyle samo co w obecnej pracy. Co byście zrobiły na moim miejscu??

Perfume jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-21, 09:03   #3159
Snufki
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Ariena Pokaż wiadomość
Ja mam mgr inż. Więc nie wiem dlaczego jeszcze się o mnie nie biją A wiesz kiedy będzie ten test do naboru?
Dyrektor dzwonił do kadr tam 2 dni temu, 147 osób złożyło podania i chyba nie umieją przemielić w kadrach takiej ilości osób, więc nie ma jeszcze wyznaczonego terminu konkursu, do osób od nas co składały papiery też jeszcze nikt nie dzwonił, teraz zresztą podobno wysyłają smy nie dzwonią hahah

Co do tej innej specjalności to rzeczywiście ja mam inżynierie wody ścieków i gleby i miałam AutoCada,projektowałam, chociaż byłam na biotechnologii, więc do biura projektów teoretycznie mogłabym pójsć. Uczyli nas też jak się kieruje w praktyce oczyszczalnią, laboraka to była podstawa, ale to wiadomo na biotechnologii. Mielismy tez przedmiot gdzie uczyliśmy się pisania raportów oddziaływania na środowsiko itp. I fakt z tego co wiem na tym mozna sporo zarobić , ale wpierw popracowac gdzieś parę lat,żeby doświadczenie zdobyć. I tez wcale nie miałam kolorowo ze znalezieniem pracy: dalej obstaje przy tym,że liczą się znajomości i szczęście...
Snufki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-21, 09:09   #3160
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Perfume Pokaż wiadomość
Witam wizażanki
Ja powracam znowu do tego wątku, jako, że poszukuje stale innej pracy, a mam teraz mały problem i licze na Waszą pomoc. Otóż od początku roku pracuje na umowie o pracę najpierw 3 miesiące próbne teraz miesiąc mam umowe na dwa lata, jednak etat niepełny a więc i marna kasa oraz atmosfera w pracy jest conajmniej beznadziejna(kablowanie i dwulicowość). Naprawdę muszę powiedzie, że z uśmiechem na twarzy tam nie ide....jednak jest ona związana poniekąd z moim wykształceniem, ale tylko w minimalnym stopniu....Od września zaczynam szkołe zaoczną ale jestem pewna ze bedą problemy Mam okazję zmienić pracę na nie związaną z zawodem lecz napewno spokojniejszą i generalnie zaraz obok miejsca zamieszkania a poza tym nie bedzie problemow z wolnym na szkole a wiec w sumie same plusy a bede zarabiac mniej wiecej tyle samo co w obecnej pracy. Co byście zrobiły na moim miejscu??
Ja bym zmieniła.
Chyba, ze koniecznie chcesz pracować w zawodzie i to jest wazneijsze dla Ciebie niż wszystko inne o czym napisałaś.

Instagram

Stary 2010-04-21, 09:23   #3161
Perfume
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Hosenka* Pokaż wiadomość
Ja bym zmieniła.
Chyba, ze koniecznie chcesz pracować w zawodzie i to jest wazneijsze dla Ciebie niż wszystko inne o czym napisałaś.
Hosenka, dopoki bede się uczyc to nie zalezy mi na pracy w zawodzie, tym bardziej ze obecna i ta na ktora chce zmienic traktuje jako tymczasowa, dlatego wydaje mi sie, że jeżeli praca jest tymczasowa to chyba wszystko jedno jaka..A tym bardziej sklaniam sie do zmiany pracy poniewaz nie chce zawalic szkoly ktora zaczne, w obecnej jest to bardzo prawdopodobne z braku wolnych weekendow(a podejscie do osob uczacych sie jest takie ze albo praca albo szkola, wiem to po sytuacji wspolpracownikow).

Stary 2010-04-21, 09:44   #3162
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:
Hosenka, dopoki bede się uczyc to nie zalezy mi na pracy w zawodzie, tym bardziej ze obecna i ta na ktora chce zmienic traktuje jako tymczasowa, dlatego wydaje mi sie, że jeżeli praca jest tymczasowa to chyba wszystko jedno jaka..A tym bardziej sklaniam sie do zmiany pracy poniewaz nie chce zawalic szkoly ktora zaczne, w obecnej jest to bardzo prawdopodobne z braku wolnych weekendow(a podejscie do osob uczacych sie jest takie ze albo praca albo szkola, wiem to po sytuacji wspolpracownikow).
to zmieniaj tą robotę nie ma co sie przejmować, będzie bliżej, spokojniej, z wolnymi weekendami, przynajmniej psychicznie sobie też odpoczniesz

Razem już 10 lat
1.07.2012 Willkommen in Deutschland
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny
25.08.2014 Marika Nasze szczescie

88Ekaterina88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-21, 09:46   #3163
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Jak widac i tak jesteś już 99% przekonana do zmiany

Wczoraj wysłałam CV i LM do 2 firm "w ciemno" i na jedno ogłoszenie.
Może ktoś się odezwie

Instagram

Stary 2010-04-21, 09:57   #3164
Ariena
Zakorzenienie

Perfume chyba już podjęłaś decyzję. Ja bym zmieniła, jeżeli jeszcze planowałabym robić dalej studia. Może później się coś jeszcze trafi w zawodzie, a jeżeli mówisz, że będą Ci robić problemy ze studiami no to sprawa się sama rozwiązuje. Tylko się zastanów czy w tej nowej pracy na pewno Cię przyjmą i czy nie zostaniesz na lodzie.

Cytat:
Napisane przez Snufki Pokaż wiadomość
Dyrektor dzwonił do kadr tam 2 dni temu, 147 osób złożyło podania i chyba nie umieją przemielić w kadrach takiej ilości osób, więc nie ma jeszcze wyznaczonego terminu konkursu, do osób od nas co składały papiery też jeszcze nikt nie dzwonił, teraz zresztą podobno wysyłają smy nie dzwonią hahah

Co do tej innej specjalności to rzeczywiście ja mam inżynierie wody ścieków i gleby i miałam AutoCada,projektowałam, chociaż byłam na biotechnologii, więc do biura projektów teoretycznie mogłabym pójsć. Uczyli nas też jak się kieruje w praktyce oczyszczalnią, laboraka to była podstawa, ale to wiadomo na biotechnologii. Mielismy tez przedmiot gdzie uczyliśmy się pisania raportów oddziaływania na środowsiko itp. I fakt z tego co wiem na tym mozna sporo zarobić , ale wpierw popracowac gdzieś parę lat,żeby doświadczenie zdobyć. I tez wcale nie miałam kolorowo ze znalezieniem pracy: dalej obstaje przy tym,że liczą się znajomości i szczęście...
Snufki dzięki za info, 147 osób a mają wybrać 3, masakra.
No cóż, ja też miałam AutoCada, ale nie projektowałam. Jedynie cyklony do oczyszczania powietrza, ale opierało się to na obliczeniach średnicy i długości tego urządzenia i parametrów ze względu na rodzaj i ilość gazów. Już nawet nie pamiętam jak się to robiło. Rysunek do tego robiło się w AutoCadzie. Także w samym AutoCadzie nie projektowałam, ale go umiem obsługiwać bardzo dobrze.
Ariena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-21, 10:21   #3165
Lynn
Zakorzenienie

Cytat:
Witam wizażanki
Ja bym zmieniła pracę. Zresztą ja wlasnie m.in. z powodu atmosfery zwolnilam sie z ostatniej pracy, nie mając nic nagranego.
Lynn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-21, 10:23   #3166
Perfume
Raczkowanie

Jest to praca pewna na 99,9%, jutro pewnie na 100% Troszke się boje nowego miejsca tym bardziej, że z tą branżą nie byłam w ogóle nigdy związana...poza tym troche brak mi sił na aklimatyzowanie się znowu w nowym miejscu Ale wszystko przemawia za tym, żeby brać co dają i mieć spokój, a nie chodzić do pracy z nastawieniem, że ktoś krzywo patrzy i doszukje się błędów...No i co ważne zaraz pod domem więc i na dojazdy nie będe wydawać i krótsze godziny pracy
Dzięki dziewczyny za porady, chciałam się upewnić czy dobrze robie, bo z umowy o prace przejść na umowe zlecenie też jest trudno

Stary 2010-04-21, 10:26   #3167
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:
Jest to praca pewna na 99,9%, jutro pewnie na 100% Troszke się boje nowego miejsca tym bardziej, że z tą branżą nie byłam w ogóle nigdy związana...poza tym troche brak mi sił na aklimatyzowanie się znowu w nowym miejscu Ale wszystko przemawia za tym, żeby brać co dają i mieć spokój, a nie chodzić do pracy z nastawieniem, że ktoś krzywo patrzy i doszukje się błędów...No i co ważne zaraz pod domem więc i na dojazdy nie będe wydawać i krótsze godziny pracy
Dzięki dziewczyny za porady, chciałam się upewnić czy dobrze robie, bo z umowy o prace przejść na umowe zlecenie też jest trudno
a o zleceniu nie wspominałaś teraz to bym sie mocniej zastanawiała

Razem już 10 lat
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny

Stary 2010-04-21, 10:31   #3168
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 88Ekaterina88 Pokaż wiadomość
No własnie - od tego trzeba było zacząć, a nie wspominać na koniec mimochodem.

To zmienia postać rzeczy.

Wolałabym umowe o pracę - zdecydowanie.

Instagram

Stary 2010-04-21, 10:33   #3169
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:
No własnie - od tego trzeba było zacząć, a nie wspominać na koniec mimochodem.

To zmienia postać rzeczy.

Wolałabym umowe o pracę - zdecydowanie.
ja również. zacisła bym pośladki i niestety, ale umowa o prace jest zdecydowanie lepsza niz zlecenie i poszukałabym czegoś w tym kierunku, a nie na szybko bo coś sie trafiło

Razem już 10 lat
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny

Stary 2010-04-21, 10:44   #3170
Velvetrope
Rozeznanie

Cytat:
Od września zaczynam szkołe zaoczną ale jestem pewna ze bedą problemy Mam okazję zmienić pracę na nie związaną z zawodem lecz napewno spokojniejszą i generalnie zaraz obok miejsca zamieszkania a poza tym nie bedzie problemow z wolnym na szkole a wiec w sumie same plusy a bede zarabiac mniej wiecej tyle samo co w obecnej pracy. Co byście zrobiły na moim miejscu??

Ja też bym zmieniła, ale mając najpierw podpisaną umowę w ręku z nowej pracy. Już kilka razy widziałam takie rzeczy, że ktoś rzucał swoją stałą pracę dla nowej a w nowej w między czasie zmienili zdanie i nie podpisali z nim umowy :-/

---------- Dopisano o 11:44 ---------- Poprzedni post napisano o 11:41 ----------

Cytat:
Napisane przez 88Ekaterina88 Pokaż wiadomość
Dokładnie! Nie wspomniałaś o najważniejszej rzeczy... Poczytaj kodeks pracy

Edytowane przez Velvetrope
Czas edycji: 2010-04-21 o 10:46
Velvetrope jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-21, 10:57   #3171
Perfume
Raczkowanie

No tak zapomnialam wspomniec Jednak musze mieć na uwadze szkołę i tak jak mówie w obecnej pracy nie ma szans na to żebym miała wolne dwa weekendy na szkołe a nie moge jej zawalic ze względu na pobieranie renty rodzinnej. Jeszcze muszę dodać, że nie planowałam pracować tam dłużej niż rok, bo podejrzewam, że jeszcze troche a bym już miała kompletnie dosyć( Już jedna osoba zrezygnowała z pracy właśnie z powodu utrudniania nauki). I tak miałam zamiar szukać pracy innej przed rozpoczęciem szkoły i akurat spontanicznie się taka trafiła. Myślę też, że jeżeli bym zaczeła szkołę i szukała pracy jako studentka to napewno nic by mi nie zaproponowali na początek innego jak umowa zlecenie. Chcę się też zaangażować w szkołę, żeby coś z tego wynieść a nie podporządkowywać ją pod pracę, żeby tylko iść do przodu, a ta praca by mi to umożliwiała.

Stary 2010-04-21, 11:31   #3172
Snufki
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Ariena Pokaż wiadomość
Perfume chyba już podjęłaś decyzję. Ja bym zmieniła, jeżeli jeszcze planowałabym robić dalej studia. Może później się coś jeszcze trafi w zawodzie, a jeżeli mówisz, że będą Ci robić problemy ze studiami no to sprawa się sama rozwiązuje. Tylko się zastanów czy w tej nowej pracy na pewno Cię przyjmą i czy nie zostaniesz na lodzie.

Snufki dzięki za info, 147 osób a mają wybrać 3, masakra.
No cóż, ja też miałam AutoCada, ale nie projektowałam. Jedynie cyklony do oczyszczania powietrza, ale opierało się to na obliczeniach średnicy i długości tego urządzenia i parametrów ze względu na rodzaj i ilość gazów. Już nawet nie pamiętam jak się to robiło. Rysunek do tego robiło się w AutoCadzie. Także w samym AutoCadzie nie projektowałam, ale go umiem obsługiwać bardzo dobrze.
No z ta ilością jest masakra, ale pewnie część odejdzie, bo nie będzie spełniać kryteriów np. wykształcenia itp. Nie wiadomo tez czy jedna z tych 3 osób nie pójdzie do windykacji pracować :/ Czyli do baz zostaną tylko 2 etaty :/ Ale róznie bywa czasami można mieć szczęście i się akurat dostać
Snufki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-21, 12:00   #3173
oliwja21
Przyczajenie

Cześć wszystkim A ja mam taki problem głownie z napisanie Cv, ponieważ mam 21 lat i właściwie doświadczenia w pracy brak, a jak mam rozmowę to zawsze pytają o doświadczenie zawodowe.
oliwja21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-04-21, 12:25   #3174
anetka832
Zadomowienie

GG do anetka832

A może masz jakieś praktyki szkolne/staże?
Stary 2010-04-21, 15:30   #3175
Ariena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez oliwja21 Pokaż wiadomość
Cześć wszystkim A ja mam taki problem głownie z napisanie Cv, ponieważ mam 21 lat i właściwie doświadczenia w pracy brak, a jak mam rozmowę to zawsze pytają o doświadczenie zawodowe.
Jak miałam 21 lat też nic nie miałam w CV, wtedy raz rozwieszałam plakaty. W CV pisałam swoje cechy charakteru i wykształcenie.
Zacznij od ulotek, w telemarketingu (choćby miesiąc), od czegoś trzeba zacząć. Idź do urzędu pracy, może jakiś staż Ci zaproponują.
Stary 2010-04-21, 15:38   #3176
Lynn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez oliwja21 Pokaż wiadomość
Hmm. w zasadzie większość tak zaczyna. Ja zaczełam pracować w Anglii i pamiętam, że wtedy napisalam, ze w Polsce pracowałam jako kelnerka wcześniej Może skorzystaj z bezpłatnych praktyk? Pełno ogłoszeń jest np. z ing czy agencji pośrednictwa pracy. Często trwają 1 miesiąc, ale wtedy już jest co napisać w CV i powiedzieć na rozmowie Albo tak jak napisała Ariena, załapac sie do pracy w telemarketingu, McDonalds czy na inwentaryzację.
Stary 2010-04-21, 15:44   #3177
Ariena
Zakorzenienie

Obojętnie co, jak nie studiujesz to po co Ci praktyki bezpłatne. Jakbym była w Twoim wieku to bym brała co popadnie na miesiąc, dwa i szukała dalej. Nie przejmuj się tylko działaj. Ja żałuję że wtedy nie pracowałam, tylko szłam na dzienne i w Twoim wieku miałam w nosie pracę i wszystkiego się bałam. Samo to rozwieszanie plakatów było dla mnie stresem.
Poza tym idź do agencji pracy w twoim mieście typy Randstad, Adecco itp z miejsca zaproponują Ci jakąś pracę, bo jesteś młoda i chętna i myślę że na początku kariery zawodowej nie ma co wybrzydzać.

Edytowane przez Ariena
Czas edycji: 2010-04-21 o 15:46

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-04-21, 16:10   #3178
Hosenka*
Zakorzenienie

Ja w trakcie studiów (II-V rok) pracowałam na promocjach, więc juz coś w CV miałam Później byłam na stażu w US i w trakcie jego trwania dostałam pracę w budżetówce.

Dostałam dziś "cynk" o pracy Szanse mam duże, z tym, że praca zaczęłaby się dopiero w ciągu pół roku.
Nie w moim mieście, jakieś 20 km, ale już nie jestem wybredna w tej kwestii

Instagram

Stary 2010-04-21, 16:13   #3179
Ariena
Zakorzenienie

Hosenka a w branży OŚ? Wiesz ja też dostałam "cynk" w zeszłym roku do pracy w zawodzie, miało być na 90% i do teraz się ciągnie i na 99% nic z tego nie będzie.
Stary 2010-04-21, 16:17   #3180
Lynn
Zakorzenienie

Cytat:
Ja w trakcie studiów (II-V rok) pracowałam na promocjach, więc juz coś w CV miałam Później byłam na stażu w US i w trakcie jego trwania dostałam pracę w budżetówce.

Dostałam dziś "cynk" o pracy Szanse mam duże, z tym, że praca zaczęłaby się dopiero w ciągu pół roku.
Nie w moim mieście, jakieś 20 km, ale już nie jestem wybredna w tej kwestii
Super A czemu tak długo miałabys na nią czekać?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości