|
|
#1621 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część XI
Cytat:
A moje dzisiejsze R, trochę grzeszne ![]() pt: jajko na twardo 80kcal <35 minut biegu> -300kcal śniadanie: banan, placki owsiane (2 jajka ubite, 5 łyżek płatków, łyżka kakao, aromat pomarańczowy) z sosem truskawkowym - ok. 600kcal 2 śniadanie: sałatka z fety i ogórka 160kcal obiad (grzeszny ![]() ) : 5 pierogów ruskich, 5 z mięsem drobiowym mielonym, 5 z kapustą. (niestety zapomniałam zrobić zakupy warzywne większe, dlatego tak mało warzywek do obiadu - tylko ta kapusta w pierogach i mnóstwo cebuli) ok. 800kcalprzekąska: jogurt typu greckiego, łyżka masła orzechowego ok. 100kcal kolacja: twaróg z rzodkiewkami i jajkiemok. 100kcal Wychodzi tak ok. 1600kcal. Jeszcze będę miała trochę ruchu dzisiaj więc spalę pewnie do 1500kcal. Źle nie jest Ale te pierożki... mmm
|
|
#1622 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
EDIT : "Pod koniec lat 90. XX w. opublikowano wyniki kilku badań, które sugerowały występowanie związków między spożywaniem aspartamu i chorób takich jak rak mózgu i układu limfatycznego. Nie ma jednak dowodów naukowych świadczących o tym, że aspartam powoduje nowotwory w ludzkim organizmie[4]. Badania na dużych populacjach ludzi jak i w przytłaczającej większości badań na zwierzętach nie znalazły związku aspartamu z nowotworami. Podobnie inne zagrożenia dla zdrowia związane z używaniem słodzika, w obliczu dostępnego obecnie materiału naukowego, są uważane za minimalne lub nieistniejące[5] [6]."
Edytowane przez cerveza Czas edycji: 2010-05-01 o 10:59 Powód: dopisek |
|
|
|
|
#1623 |
|
Zakorzenienie
|
Niestety nie mam teraz do tego dostępu, bo jestem w akademiku, a w domu będę najwcześniej w lipcu, ale miałam całkiem niezłą książkę temu tematowi poświęconą.
Tak więc cierpliwości do lipca - i wtedy postaram się przytoczyć to wszystko
|
#1624 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Skłaniam się ku temu, że cukier (sacharoza) jest o wiele większym złem, bo jego ofiary mijamy codziennie na ulicy. Jest uzależniający, pomimo, że tak naprawdę w diecie zbędny. Ofiar aspartamu - brak. |
|
|
|
|
#1625 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja nie mówię, że udowodnią coś do lipca, tylko mam niezłą książkę o działaniu aspartamu na ludzki organizm. Nie interesuje Cię to, to nie. Poza tym - słodzik jest sztuczny, to chemia. Po co się faszerować chemią? Nie lepiej zrezygnować w ogóle? Nie wiem kogo cukier uzależnia. Uzależnia słodki smak. Bo jak idę do sklepu to widzę całe mnóstwo ludzi stojących w dziale ze zdrową żywności i ładujące do koszyków wszystkie te dietetyczne ciasteczka bez cukru. Poza tym - piszesz, że nie udowodnili że aspartam jest szkodliwy dla zdrowia. Nie udowodnili również, że jest całkowicie nieszkodliwy. Dopóki tego nie zrobią - po co namawiać kogoś do spożywania chemii?
|
|
#1626 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sacharoza to też chemia. Alkohol to też chemia. Nie wiem czy wiesz, ale wszystko na tym świecie składa się z pierwiastków chemicznych i związków organicznych/nieorganicznych. Poczytaj sobie o szkodliwości cukru (sacharoza). Zacznijmy od tego, że cukier jest fermentowany w jamie ustnej i szkodzi zębom, przyczynia się do próchnicy, słodzik nie. Założę się, że żujesz gumę czasami - zgadnij czym jest posłodzona orbitka. Dalej, otyłość - często wynika z nadmiaru słodyczy w diecie. Za otyłością może pójść cukrzyca. I tak dalej i tak dalej. Pewnie, że można zrezygnować ze słodkiego smaku. Sama nie jem już od jakiegoś czasu nic słodkiego. Ale są ludzie, którzy chcą mieć coś z życia i lubią ten smak. Ja lubię potrawy słone i ostre i nie wyobrażam sobie z nich rezygnować. Rozumiem, że w ogóle też unikasz następującej listy produktów : napojów: gazowanych i niegazowanych napojów bezalkoholowych, soków, napojów z owoców cytrusowych, herbat rozpuszczalnych, kawy i gorących napojów czekoladowych; produktów mlecznych: jogurtów, deserów mlecznych, niskotłuszczowych serów; produktów cukierniczych: gum do żucia, słodyczy, czekolad, odświeżaczy oddechu; stołowych środków słodzących: pigułek i proszków słodzących; deserów mrożonych: lodów; produktów w proszku: napojów w proszku, mlecznych koktajli, napojów multiwitaminowych; produktów zbożowych: mieszanek zbożowych, müsli; konserwantów: konserwantów do owoców, owoców suszonych; środków farmaceutycznych: tabletek musujących, tabletek do ssania i dropsów. Tak, często można w nich spotkać aspartam. http://polska.aspartame.info/info.html Z mojej strony EOT, bo wątek w sumie nie na temat. Pozdro i czekam do lipca. |
|
|
|
|
#1627 |
|
Wtajemniczenie
|
To może ja wstawię swój dzisiejszy
![]() R Śniadanie: musli z otrębami i jogurtem naturalnym, pomarańcza II śniadadanie: grahamka z pastą jajeczką (jajka, szczypiorek, jogurt naturalny i przyprawy), jabłko Obiad: dorsz smażony (bez skórki- wiem że lepszy byłby pieczony, ale nie mieszkam sama), brokuł, ryż Podwieczorek: serek wiejski, garść mieszanki orzechów, odrobina miodu Kolacja: duża porcja sałatki z pomiodra, kiszonego ogórka i kapusty pekińskiej (+ oliwa i czosnek)
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata |
|
|
|
#1628 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1629 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
.Dużo warzyw,owoce też się znalazły.chociaż mogłabyś jeść troszkę więcej, ale jest ok. Jedyne co mnie zastanawia to, to że w twoim jadłospisie nie ma wg mięsa, a powinno być .
|
|
#1630 |
|
Wtajemniczenie
|
cerveza- trening już był z samego rana, bieganie. Musli jest kupne, ale niesłodzone fabrycznie. Co to kolacji, dziękuję za pouczenie, dorzucę tuńczyka
![]() innyrytm- mięsko zazwyczaj jest, tylko dzisiaj się nie trafiło, bo na obiad rybka. Ryżu jest tak z 3/4 torebki- niestety biały, ale w marketach nie mogę wyczaić brązowego, a do sklepów ze zdrową żywnością mam dość daleko, ale się poprawię. Dziękuję
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata |
|
|
|
#1631 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Z samego rana, ale mam nadzieję, że po śniadaniu? przed śniadaniem nie powinno się absolutnie ćwiczyć, bo to pali mięśnie zamiast tłuszczu. Co do ryżu brązowego, to pamiętam, że był w Biedronce, nie jestem pewna czy jest nadal. |
|
|
|
|
#1632 |
|
Rozeznanie
|
P
I śniadanie: szklanka mleka 2%, 6 łyżek płatków ryżowych, łyżka rodzynek, garść laskowych, kawa z mlekiem i cukrem; jabłko II śniadanie: kromka razowego z masłem, wędliną, rzodkiewką, pietruszką i ketchupem; kromka z masłem, pasztecikiem drobiowym, patisonem konserwowym, pietruchą i też ketchupem; po: 4 ciastka z kremem i galaretką; rożek śmietankowy ![]() Obiad: ziemniaki z sosem zabielanym śmietaną i mąką z mięsem wołowym czy jakimś tam, pieczarki marynowane Deser: cappucino orzechowe; 100g chałwy sezamowej ![]() Podwieczorek: plaster schabu w sosie; 4 żeberka pieczone (mega tłuste); 2 kromki pszennego ![]() Kolacja: 2 kawały chałki drożdżowej z masłem i miodem; kakao I jestem z siebie dumna ![]() Proszę o ocenkę
|
#1633 |
|
Rozeznanie
|
Jestem na R. Czy mogłabym zjeść 5 pierozków ruskich z jogurtem naturalnym czy niezbyt? (obiad)
|
|
|
|
#1634 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=221587&page=57 odpowiadajac już tu na pytanie - nie możesz. Chyba, że pierogi są z mąki pełnoziarnistej i zawierają sam twaróg bez ziemniaków. |
|
|
|
|
#1635 |
|
Rozeznanie
|
Nie no, jeśli zjesz ich tylko 5 i to raz na tydzień albo rzadziej, to się przecież świat nie zawali. Ziemniaki nie są takie znowuż kaloryczne przecież...
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1636 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() śniadanko; dwie kromki chleba ze słonecznikiem z żółtym serem,liściem sałaty, plastrami pomidora, ogórka, troche szczypiorku, druga z wieśniakiem i szczypiorkiem + jabłko + herbata. 2 śniadanko; talerz budyniu czekoladowego, z powidłami mamy + mandarynka obiad. wielki kotlet mielony, z sosem pomidorowym, surówka z warzyw(sałata,rzodkiewka, pomidor,ogórek + śmietana. ),dużo ziemniaków + sok jabłkowy. pod. jogurt musline 180g + płatki kukurydziane+miód+ daktyle+ wiórki + co tam jeszcze znajde, kiwi+herbata. kol. 2 parówki + ketchup , kromka chleba ze słonecznikiem z pomidorem + herbata. po. mandarynka. Tradycyjnie oddaje do oceny
|
|
#1637 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Książki-15 A6w- ...27-28-29-30-31-32-33-34-35-36-37-38-39-40-41-42 "Zapytałam dziecko niosące świeczkę: - Skąd pochodzi to światło? Chłopczyk natychmiast ją zdmuchnął. - Powiedz mi, dokąd teraz odeszło - odparł. - Wtedy ja powiem ci, skąd pochodzi. JC" |
||||
|
|
|
#1638 |
|
Raczkowanie
|
R
Śniadanie: kasza manna z mlekiem , pomarańcza +rumianek II śniadadanie:mandarynki ![]() Obiad: pieczona gęś (udko), torebka kaszy gryczanej,2 małe młode ziemniaki, sałatka z kapusty, cebuli, szczypiorku i oliwy +rumianek Podwieczorek: pomarańcze , troszkę później zjadłam jeszcze serek wiejski z musli z rodzynkami, Kolacja: Nie chciało mi już wogule się jeść ale jakoś w siebie wepchnełam ok.20 płatki owsiane z otrębami i z żurawiną zalane ciepłym mlekiem (miseczka)+ rumianek Poprosze o ocenę
Każda kochana kobieta jest księżniczką w oczach tego, kto się o nią ubiega, i w swoich własnych. Edytowane przez xXxKiciaxXx Czas edycji: 2010-05-01 o 20:05 |
|
|
|
#1639 |
|
Rozeznanie
|
no to może moje U
:I: owsiana-4ł. płatków owsianych, 1ł. otrąb pszennych na szklance mleka 2%, z jabłkiem uprażonym (w microway'u ) z cynamonem, 1/2 op. serka wiejskiego i kilkoma rodzynkami + herbata zielonaII: bułeczka pszenna z masłem, szynką drobiową, pomidorem i sałatą III: ok. 1/2 woreczka kaszy gryczanej, udziec z kurczaka gotowany, buraczki mini deser: wafelek przekładany jakąś masą (chyba) krówkową + herbata zielonaIV: mały, gęsty jogurt nat. z garstką pistacji V: 2 kromki razowca z masłem- 1 z wędzonym filetem z indyka, ogórkiem i natką; 2 z 'salcesonem z indyka', papryką i kap. pekińską + herbata zielona i uśmiecham się o ocenę ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#1640 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1641 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Co sądzicie o moim dzisiejszym UTRZYMANIU? Śniadanie: owsianka 4 łyżki płatków, szklanka mleka 2%, łyżeczka otrębów, łyżeczka miodu, łyżka dyni, kilka (6 -7) migdałów, trochę cynamonu, jabłuszko i jeszcze 4 daktyle, kubek kawy zbożowej Obiad: 2 jaja na twardo z chrzanem, pęczek botwinki duszonej na masełku, 2 ziemniaczki (młode, ale nie małe) z koperkiem, pęczek rzodkiewek z łychą jogurtu, szczypiorkiem i przyprawami Podwieczorek: duża miseczka truskawek, blok bakaliowy 55g (migdały, żurawina, pestki dyni) --> to gotowe posklejane bakalie z płatkami ryżowymi, gryką, amarantusem i miodem, taki baton, kubek kawki Kolacja: kromka razowca z masłem, kawałek spory (ok.130g, wzięłam pół a cała miała 260g, nie ważyłam ) wędzonej makreli,kubek herbatki z cytrynką, sałatka (pomidor, 2 ogóry małosolne, kilka rzodkiewek, szczypiorek, pieprz i łycha jogurtu)dziś pół dnia w ogródku (15-20) na pracach porządkowych, koszenie trawy (2h bite), noszenie gałęzi, pilnowanie ogniska itp. dodatkowo w ciągu dnia 1,5l wody mineralnej niegazowanej i co lepiej jest??Baardzo proszę o ocenke ę
|
|
|
|
|
#1642 |
|
Rozeznanie
|
No to może ja z moim dzisiejszym, załamaniowym U (tak, w pełni U, bo ważyłam się dziś i ani grama więcej... Dzięki Bogu.)
śniadanie: standardowo (3 łychy owsianych, dwie łyżki jogurtu naturalnego, garść musli, suszonej żurawiny, jedna suszona gruszka, trochę suszonych bananów, pół banana normalnego i sypnięte cynamonem) IIśniadanie: kromka domowego żytnio-razowego z siemieniem i słonecznikiem -pół z masłem i makrelą -pół z masłem, almette, pomidorem, szczypiorkiem obiad: naleśnik z mąki żytniej, z pieczarkami uduszonymi na wodzie podwieczorek: gruszka kolacja: bułka ciemna musli - pół z masłem, znów z makrelą w sosie pomidorowym - pół z sałatą, szynką drobiową, almette pomidorowym, pomidorem, rzodkiewką i szczypiorkiem Bardzo proszę o ocenę
Blog kulinarny Co mi zostało w życiu prócz czterech ścian Nigdy nie chciałam wiele, co dzisiaj mam Dobry sen znikł wchłonięty w czerń Nie został nikt co kochał mnie Nie mam już nic Nie ma już nic Nie ma już mnie... |
|
|
|
#1643 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1644 | |
|
Wtajemniczenie
|
kika171, masła nie jem już od około dwóch mięsięcy i teraz mi nie smakuje ... Do kolacji były dwie kanapki, a później zjadłam jeszcze marchewke ; )
---------- Dopisano o 00:03 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:50 ---------- Cytat:
|
|
#1645 |
|
Zakorzenienie
|
moje niedzielne R
![]() śniadanie 9-10 : kanapka z chlebem żytnim jedna z poledwicą sopocka +ogórek kiszony+szczypior druga z wieśniakiem +ogórek kiszony+por + nescafe z mlekiem (2%) i dwoma łyż cukru+ czerwona herbata drugie śniadanie :nie jem... obiad 12: (tak mam w niedziele) myślę nad gotowanym schabem( ale nie wiem czy dietetyczny) albo gołąbek mojej cioci (typowy z białym ryżem mięsem kapusta) ps. moja mama robi z kaszą mniam:P +czerwona herbata podwieczorek 17-18 : jogurt naturalny (2-3 lyżki) z łyżka miodu i orzechami laskowymi i migdalami kalifornijskimi +czerwona herbata kolacja 19-20 : pasta z tuńczyka (tuńczyk w sosie własnym,cebula,łyżka majonezu,łyżka musztardy,por,jajko)+czer wona herbata pewnie w międzyczasie będzie jakieś jabłko kawałek grejpfrutu i mała pomarańcz i jak?
wymianka : https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1259580 Edytowane przez xxcherry90xx Czas edycji: 2010-05-02 o 00:49 |
|
|
|
#1646 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
moim zdaniem mało...bardzo mało..... miałaś już o niebo lepsze jadłospisy.... |
|
|
|
|
#1647 |
|
Zakorzenienie
|
Mój dzisiejszy redukcyjny (znowu 1kg w dół
![]() Śniadanie - owsianka na mleku 0,5% (4ł. płatków, starte jabłko, cynamon) Przekąska - jabłko Obiad - pół torebki ryżu zwykłego (wyjątkowo, zwykle jadam brązowy, ale akurat taki miałam), kurczak smażony na oliwie, szklanka kompotu rabarbarowo-jabłkowego (bez cukru) Podwieczorek - serek homo nat. z orzechami arachidowymi Kolacja - wieśniak z warzywkami Gdzieś na pewno wejdzie trening, ale już dzisiaj nie chciałam planować okołotreningowych, bo nakupowałam nowych cudów wcześniej przeze mnie nie używanych (suszone owoce, arachidy, oliwa) i nie ustalałam dokładnie Proszę o ocenę
|
|
|
|
#1648 |
|
Wtajemniczenie
|
Poco niektórzy dodają tutaj jadłospisy, skoro nawet nie korzystają z rad, jakie im dajemy? Ile razy można powtarzać że owoc to nie posiłek zasługujący na miano np. 'śniadania'? Jak zamieszczasz tutaj swój jadłospis, to korzystaj z tych uwag , bo nie piszemy tego po to żebyś poczytała sobie, i dalej robiła po swojemu( a jeśli już to oszczędź sobie i nam czasu) ; /
|
#1649 |
|
Rozeznanie
|
Niedzielne R.
Śniadanie: jajecznica z dwóch jajek na teflonie, pomidor + kawa z mlekiem 0,5% II śniadanie: serek homo naturalny 200g, garść orzechów włoskich Obiad: grillowana pierś z kurczaka, sałatka [pomidor, papryka, sałata, szczypiorek, ogórek zielony], kilka plastrów grillowanej cukinii Kolacja: serek wiejski lekki Edytowane przez l4lena Czas edycji: 2010-05-02 o 15:08 |
|
|
|
#1650 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:19.

Dopóki nie zobaczę niezależnych i ostatecznych wyników badań, które to potwierdzą - nie uwierzę. 

.Dużo warzyw,owoce też się znalazły.chociaż mogłabyś jeść troszkę więcej, ale jest ok. Jedyne co mnie zastanawia to, to że w twoim jadłospisie nie ma wg mięsa, a powinno być .

+ herbata zielona