Nasze codzienne jadłospisy, część XI - Strona 54 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-04-29, 22:10   #1591
innyrytm
Wtajemniczenie

Dot.: Oceń mój jadłospis. 1200kcal, prosze o pomoc ;-)

Cytat:
Napisane przez dovecarmel Pokaż wiadomość
dzisiejsze R:

śń: kromka chleba razowego z twarożkiem president 4%, ogórkiem zielonym, pomidorem, czerwoną papryką i pieprzem, jogurt naturalny danone 135g z łyżeczką płatków migdałowych, łyżeczką otręb granulowanych, 5 rodzynkami, cynamonem, przyprawą korzenną, herbata

2śń: jabłko

ob: 7 łyżekj surówki z marchewki i jabłka, krokiet z kapustą i grzybami bez panierki (czyli w sumie sam środek: kapusta z grzybami )

podw: 80g twarogu chudego z łyżeczką otręb i płatków migdałowych, cynamonem, przyprawą korzenną, herbata

kol:
'sałatka': 90g twarogu chudego, 2 rzodkiewki, 2 pomidorki cherry, szczypiorek, kawałek ogórka zielonego, pieprz, łyżeczka sosu chilli (w 100g tylko 18kcal ), herbata

+ 2l wody niegazowanej

Z góry dziękuję za ocenę
ja się na tym nie znam,ale spróbuję coś doradzić . Więc tak, przeraża mnie to że liczysz wszystko tak dokładnie ''5 rodzynek'', '' 7 łyżek'' ,przecież nic się nie stanie jak zjesz troche więcej. Ja na twoim miejscu zrobiłabym tak;jabłko dorzuciła do śniadania pierwszego , a na drugie ten jogurtz dodatkami. Pozatym nie wiem jak mogłaś najeść się takim obiadem,w którym nawet nie było ziemniaków.

p.s. nie wiem jakim cudem ale zamiast utrzymywać wage to ciągle chudne ;/. Dzisiaj ważyłam się u siostry i okazało się że przy 164 cm waże 46,9 . Dlatego muszę zmienić jadłospis na P,tylko nie wiem jak odżywiać się zdrowo i przytyć przy okazji.
Stary 2010-04-29, 22:14   #1592
mpati86
Zadomowienie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część XI

To ja też wrzucę swoje R:

Wczoraj:
Ś: duża bułka grahamka( obie połówki cieniusio z masełkiem):
pół z sałatą, szynką drobiową i rzodkiewką,
pół z sałatą szynką z indyka i ogórkiem świeżym
1 pomidor
kawa inka z mlekiem
IIŚ: 1 serek homogenizowany waniliowy+ 2 łyżki pestek słonecznika; kawa parzona z mlekiem
O: zupa warzywna( gęsta nie zabielana) plus udko z kurczaka gotowane
P: sok pomidorowy
K: pół bułeczki grahamki cieniusio z masełkiem i szynką z kurcząt; 6 rzodkiewek, twarożek wiejski 200g

Dziś:
Ś: musli( 110g) z mlekiem
po: kawa parzona z mlekiem
IIŚ: pół bułki ciemnej (cieniusio z masłem) i pomidorem+ świeżym pieprzem
O: 2 ziemniaki z natka pietruszki; pierś z kurczaka duszona w piekarniku; kapusta kiszona gotowana
P: 1 jogurt naturalny+ jabłko
K: pół bułki ciemnej (cieniusio z masełkiem) z wędliną z indyka; pół czerwonej papryki, kawałek pomidora, kilka listków sałaty, "twarożek wiejski ze szcypiorkiem" 200g

codziennie herbaty ziołowe, 2 litry wody, 1, 5 h ćwiczeń

proszę o uwagi- masło jem, bo okres, ale naprawdę cienkie warstwy, a ziemniaki też kilka sztuk, owoc po południu nie wpływa jakoś negatywnie na mnie, a pieczywo wieczorem- też tylko minimum- a kolacje jem około 18.30, więc te węgle nie powinny rzutować na pracy silnika
Egipt Hurghada- 2009
Turcja Marmaris- 2010
Grecja Rodos
Egipt Sharm el sheikh- 2011
Izrael Jerozolima i Betlejem
Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012
Grecja Kreta
2013- ?

mpati86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-29, 22:29   #1593
Abigal
Raczkowanie

GG do Abigal

Cytat:
Napisane przez mpati86 Pokaż wiadomość

Wczoraj:
1 pomidor
kawa inka z mlekiempodoba mi się, może na wędlinkę jajeczko chrzan i szczypiorek? ale to już kwestia gustu
IIŚ: 1 serek homogenizowany waniliowy+ 2 łyżki pestek słonecznika; kawa parzona z mlekiemdodaj owocka koniecznie !
O: zupa warzywna( gęsta nie zabielana) plus udko z kurczaka gotowane jeśli micha duża i ziemniaczki pływały to ładnie
P: sok pomidorowy podobno to nie posiłek, ale ja się nie czepiam, bo sama tak jem tylko lepiej by było wszamaś świeże 2 pomidorki pokrojone w kosteczkę z przyprawami i mośe garstką orzeszków
K: pół bułeczki grahamki cieniusio z masełkiem i szynką z kurcząt; 6 rzodkiewek, twarożek wiejski 200gnie licz rzodkiewek ja jem pęczkami

Dziś:
Ś: musli( 110g) z mlekiem na r ugotowała bym owsiankę na mleczku i dodała świerz, suszone owocki i orzeszki, ale na śniadanko myślę że ok tylko dodaj owocka!
IIŚ: pół bułki ciemnej (cieniusio z masłem) i pomidorem+ świeżym pieprzema jajko/rybka/ser/szyneczka - coś na chlebek? idealni pasowało by jajo może na miękko
O: 2 ziemniaki z natka pietruszki; pierś z kurczaka duszona w piekarniku; kapusta kiszona gotowanaładnie
P: 1 jogurt naturalny+ jabłkolubisz tak sam jogurt? bez niczego?
K: pół bułki ciemnej (cieniusio z masełkiem) z wędliną z indyka; pół czerwonej papryki, kawałek pomidora, kilka listków sałaty, "twarożek wiejski ze szcypiorkiem" 200gładnie

proszę o uwagi- masło jem, bo okres, ale naprawdę cienkie warstwy, a ziemniaki też kilka sztuk, owoc po południu nie wpływa jakoś negatywnie na mnie, a pieczywo wieczorem- też tylko minimum- a kolacje jem około 18.30, więc te węgle nie powinny rzutować na pracy silnika
z tego co wiem o R to kolację jesz za wcześnie spowalniając tym samym metabolizm, brakuje mi świeżego owocka co dzień na śniadanko/II śniadanko, pozatym coś bym do jogurtu wrzuciła, bo na R wiesz to węgle niby same, choć ja myśle, że zawsze jeść wszystko z umiarem dla mnie to ładne luźne R jedynie te 2 powyższe uwagi mam

---------- Dopisano o 22:29 ---------- Poprzedni post napisano o 22:27 ----------

Cytat:
Napisane przez Abigal Pokaż wiadomość
Moje Utrzymanie (wzięłam się za siebie, nie chce znowu chudnąć )
Śniadanie : owsianka: 3 łyżki płatków owsianych, łyżka otrębów, szklanka mleka 2%, łyżeczka miodu, 1/2 banana, kilka świeżych truskawek, kawałek startej wanilii, garstka posiekanych nerkowców, kubek kawy zbożowej
marsz do szkoły - 30 min
II Śniadanie : "mokra" taka z paczki Oskrobi kroma chleba żytnio-razowego z siemieniem lnianym i ziarenkami soi (90g i około 200kcal, jak wynika z opakowania ) przekrojona na pół i złożona z masłem (obie połówki posmarowane oczywiście ), sałatą, wędzonym łososiem -plaster (ok.25-30g), musztardą, koperkiem, natką, kilkoma splastrownymi rzodkiewkami, plastrami ogóra świerzego i papryki (taki "hamburger" wyszedł ), potem jeszcze wszamałam kalarepkę taką pyszną i jędrną na przekąskę
marsz ze szkoły - 30 min
Obiadek: 2 młode ziemniaczki z koperkiem, 2 jajka na twardo (i ciepło ) z chrzanem i natką, pęczek botwinki (już ze sporawymi buraczkami ) duszony na płaskiej łyżeczce masła z przyprawami, sałatka z małego pęczka rzodkiewek ze szczypiorkiem, sokiem z cytryny, przyprawami i łyżką jogurtu naturalnego
spacer do kumpeli - 30 min + 30 min powrót
1h jazdy rowerem
Kolacja: serek wiejski 200g z garścią orzechów laskowych i odrobinką cynamonu + wielkie i pyszne jabłuszko, kubek herbatki czerwonej z plastrem cytryny
nauka
dodatkowo 1,5l wody niegazowanej

i co lepiej? Ślicznie proszę o ocenkę i jeśli ktoś mógłby podliczyć kcale to była bym wdzięczna, bo sama zawyżam a chciała bym wiedzieć ile mniej więcej spożywam w sensie czy jest w miarę ok
Przypomnę się aby nie zginęło na poprzedniej stronie
Abigal jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-30, 08:12   #1594
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna

Abigal czy na pewno nie chcesz już chudnąć? pamiętam Twoje poprzednie jadłospisy i widać różnicę nie tylko pod względem ilości i jakości jedzenia(w sensie, teraz jesz bardzo dietetycznie), ale także pod względem ilości RUCHU (mam wrażenie, że robisz wszystko by było go jak najwięcej. w moich oczach jesteś znów, tak jak kiedyś, zagrożona obsesją wysiłku fizycznego&aktywnego spędzania czasu) a nawet sposobu zapisu tego, co zjadłaś i co robiłaś (wszystko dokładnie ważysz, pilnujesz każdej minuty ruchu...).
nie wygląda to dobrze wiesz?

sometimes i feel like screaming
iza_wiosenna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-30, 08:21   #1595
ewaw71
Zakorzenienie

GG do ewaw71

Cytat:
Napisane przez ewaw71 Pokaż wiadomość
Moje dzisiejsze R-proszę o ocenę
1śn owsianka z jogurtem nat żurawinka ,otręby słonecznik pomarańcza
2 śn2 jajka w koszulkach 2 kawałki grahama marchewka
ob pierś pieczona nadziewana serem z dukana do tego 3 kulki ryżu brązowego ze szpinakiem
podw serek danio +grahamka (niestety nie było mnie w domu)
kol tuńczyk z ogórkiem
Przypomnę się
ewaw71 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-30, 08:50   #1596
innyrytm
Wtajemniczenie

Moje P.dzisiejsze.
1śn. serek danio z łyżką miodu, małą garścią płatków kukurydzianych,2 łyżeczkami dżemu brzoskwiniowego.
2śn. kanapka z 'przylepką' czyli 2 kromki chleba ze słonecznikiem,w środku plaster sera żółtego, szczypiorek, kilka plastrów ogórka,liść sałaty, jabłko
ob. ryba w sosie greckim( dużo ryby i dużo sosu) , sporo ziemniaczków,surówka z kapusty kiszonej.
pod. tu nie mam pomysłu ; (.
kol. 2 naleśniki z bananem i kilkoma łyżkami dżemu .
później pewnie owoc, lub kanapka .

takie marne P. może ktoś ocenić, doradzić coś? ; )

Edytowane przez innyrytm
Czas edycji: 2010-04-30 o 18:48
innyrytm jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-30, 09:07   #1597
kika171
Zadomowienie

GG do kika171

Cytat:
Napisane przez mpati86 Pokaż wiadomość

Wczoraj:
1 pomidor
kawa inka z mlekiem ok, fajnie i smacznie
IIŚ: 1 serek homogenizowany waniliowy+ 2 łyżki pestek słonecznika; kawa parzona z mlekiem mhm
O: zupa warzywna( gęsta nie zabielana) plus udko z kurczaka gotowane bardzo dobrze, że mięsko wpadło
P: sok pomidorowy no tutaj kiepsko, sam soczek to nie posiłek...
K: pół bułeczki grahamki cieniusio z masełkiem i szynką z kurcząt; 6 rzodkiewek, twarożek wiejski 200g a czemu cała bułeczka nie wpadła? poza tym ok

Dziś:
Ś: musli( 110g) z mlekiem nie lepsza owsianka z dodatkami?
IIŚ: pół bułki ciemnej (cieniusio z masłem) i pomidorem+ świeżym pieprzem jakaś wędlinka? dlaczego 1/2?
O: 2 ziemniaki z natka pietruszki; pierś z kurczaka duszona w piekarniku; kapusta kiszona gotowana jeśli piersi nie będzie mało to ok
P: 1 jogurt naturalny+ jabłko jakieś nnkt do tego?
K: pół bułki ciemnej (cieniusio z masełkiem) z wędliną z indyka; pół czerwonej papryki, kawałek pomidora, kilka listków sałaty, "twarożek wiejski ze szcypiorkiem" 200g Martuś ile ma ta grahamka, ze dzielisz ją na połówki hmm?

jw, ogólnie podoba mi się luz i to, że sama wiesz co możesz a czego tak nie do końca mam nadzieję, że wiesz o co mi chodzi 3mam za Ciebie kciuki

Cytat:
Napisane przez Abigal Pokaż wiadomość
Moje Utrzymanie (wzięłam się za siebie, nie chce znowu chudnąć )
Śniadanie : owsianka: 3 łyżki płatków owsianych, łyżka otrębów, szklanka mleka 2%, łyżeczka miodu, 1/2 banana, kilka świeżych truskawek, kawałek startej wanilii, garstka posiekanych nerkowców, kubek kawy zbożowej wiesz czemu zaznaczyłam prawda? skład jak najbardziej ok, ale dlaczego takie "małe" porcje? garsta zamiast garści, 1/2...
marsz do szkoły - 30 min
II Śniadanie : "mokra" taka z paczki Oskrobi kroma chleba żytnio-razowego z siemieniem lnianym i ziarenkami soi (90g i około 200kcal, jak wynika z opakowania ) przekrojona na pół i złożona z masłem (obie połówki posmarowane oczywiście ), sałatą, wędzonym łososiem -plaster (ok.25-30g), musztardą, koperkiem, natką, kilkoma splastrownymi rzodkiewkami, plastrami ogóra świerzego i papryki (taki "hamburger" wyszedł ), potem jeszcze wszamałam kalarepkę taką pyszną i jędrną na przekąskę pyyysznie
marsz ze szkoły - 30 min
Obiadek: 2 młode ziemniaczki z koperkiem, 2 jajka na twardo (i ciepło ) z chrzanem i natką, pęczek botwinki (już ze sporawymi buraczkami ) duszony na płaskiej łyżeczce masła z przyprawami, sałatka z małego pęczka rzodkiewek ze szczypiorkiem, sokiem z cytryny, przyprawami i łyżką jogurtu naturalnego tych ziemniaczków mogło byc więcej, no i szkoda, że mieska do obiadu nie było(:
spacer do kumpeli - 30 min + 30 min powrót
1h jazdy rowerem

nie ma podw, a po takiej jeździe rowerem zważywszy na to, że chudnąc nie chcesz coś wpaśc powinno
Kolacja: serek wiejski 200g z garścią orzechów laskowych i odrobinką cynamonu + wielkie i pyszne jabłuszko, kubek herbatki czerwonej z plastrem cytryny
nauka hmm...tak prawie redukcyjnie
dodatkowo 1,5l wody niegazowanej

i co lepiej? Ślicznie proszę o ocenkę i jeśli ktoś mógłby podliczyć kcale to była bym wdzięczna, bo sama zawyżam a chciała bym wiedzieć ile mniej więcej spożywam w sensie czy jest w miarę ok
niestety muszę zgodzic się z Izą...jadło bardzo wykalkulowane i takie hmm dietetyczne...

Cytat:
Napisane przez monia12 Pokaż wiadomość
U/P
Przed sniadaniem: szklanka wody z lyzeczka lnu (pije len bo nnkt z nadzieja na okres...)
Sniadanie: 2 kromki chleba razowego z maselkiem,serek wiejski,kawa inka z mlekiem,herbata owocowa gdzie jakaś wędlinka? ser? warzywka? jakieś nnkt? świeży owocek?
II sniadanie(w szkole): 2 kromki chleba razowego z maselkiem,z szynka,lisciem salaty,rzodkiewka,jablko niech by było
Potem(tez w szkole):spory kawalek tortu 18stkowego jogurtowo owocowego no, super
Obiad:barszcz czerwony z kromka chleba yyy?mam nadzieję, że nie z torebki, ale dlaczego z chlebem? nie było krokietów/uszek/ziemniaczków?
kotlet sojowy,2 pulpeciki cielece,spora miska salaty z rozrobionym sosem z oliwa z oliwek tzn to do obiadu tak? a jakieś węgle do tego?
Po:2 garsci orzechow wloskich możesz je wrzucic do jakiegoś jogo/homo
Kolacja: nalesnik z serem z jogurtem naturalnym greckim only 1?
Potem:mozliwe ze piwo

I jak to widzicie? W ogole to macie jakies pomysly jak moge zmniejszyc ilosc chleba w ciagu dnia?Na kolacje pasowalby tu chleb ale wtedy wychodzi 7 kromek chleba dziennie;/ troche nudno.Chce jakos to urozmaicic.I dziekuja za ostatnia ocene jadlospisu
ja jadam pieczywa bardzo dużo, ale u Ciebie na początek proponuję do obiadu dac ziemniaki/ryż/kaszę/makaron a nie chleb i już będzie inaczej i mniej.

Cytat:
Napisane przez motylek2701 Pokaż wiadomość
jw

Kika171 czyli jednak jeszcze kilko czy 2 pewnie by się przydało do @, dziękuję za ocenę
pewnie tak proszę bardzo

A6w- ...27-28-29-30-31-32-33-34-35-36-37-38-39-40-41-42

"Zapytałam dziecko niosące świeczkę:
- Skąd pochodzi to światło?
Chłopczyk natychmiast ją zdmuchnął.
- Powiedz mi, dokąd teraz odeszło - odparł. - Wtedy ja powiem ci, skąd pochodzi.
JC"
kika171 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-30, 10:14   #1598
fascinata
Raczkowanie

Prosze o ocene mojego dzisiejszego R

7.30 (przed bieganiem): dwa ugotowane na twardo jajka

10.00: owsianka (mleko 0,5% wymieszane 1:1 z wodą, suszona papaja, łuskany słonecznik, trochę fitelli orzechowej i Monte)

13.00: zupa pomidorowa z brązowym ryżem i ugotowaną piersią z kurczaka

16.00: jogobella bananowa z otrębami (wiem że nie powinnam ale nie mogłam sie oprzeć)

19.00: serek wiejski z wkrojonym pomidorem, rzodkiewka i szczypiorkiem
Stary 2010-04-30, 10:44   #1599
xxcherry90xx
Zakorzenienie

Moje dzisiejsze RRrrr

śniadanie 10;30 dwie kromki chleba mieszanego z ziarnami z serkiem wiejskim ogórkiem kiszonym i porem do tego kawa z mlekiem +1 łyżeczka mleczka sypanego +2 łyżeczki cukru ( i tak sypałam kiedyś 3 tego i tego a kawę piłam 3 razy dziennie a to moja druga od ponad tyg to nie jest źle ;p)czerwona herbata i jabłko

2 śniadanie.. nie jem :P

obiad tak myślę ze albo kasza z warzywami z mrożonki z piersią z kurczaka i moim własnym sosem (koncentrat +jogurt naturalny+pól łyżki maki pszennej -taka tylko miałam+ zioła suszone +pól kostki rosołowej ) mi smakuje taki sos;p
albo szklanka ciepłego barszczu czerwonego z kromka chleba razowego który mi jeszcze został (no bo co taka wodę mam pic;p)...typowy barszcz mojej babci także raczej nie dietetyczny ale pyyyszny:P +czerwona herbata

podwieczorek 17-18 Danio truskawkowe +kilka orzechów laskowych i migdałów kalifornijskich +czerwona herbata

kolacja 19-20 tunczyk w sosie własnym z cebulką i może z jajkiem (ala pasta)+czerwona herbata

i jak??
Stary 2010-04-30, 16:07   #1600
normalnienienormalna
Rozeznanie

GG do normalnienienormalna

Chcialam zapytac czy dobrze ustalilam sobie dzisiejszy jadlospis :

rano zjadlam jajecznice z 2 jaj z kromka ciemnego chleba
potem 2 sniadanie kromka ciemnego chleba z serem (trojkacikiem) i ogorkiem i teraz obiad ( nie wiem czy nie za duzo)
mały filet z kurczaka bez skóry gotowany, jajko, 4 rzodkiewki, pomidor , lisc salaty, plaster ogórka i popiłam szklanką wody.
Wydaje mi sie ze cos jest nie tak.. pomozecie? Czy to za duzo??
normalnienienormalna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-30, 16:19   #1601
mircia14
Zakorzenienie

Jutrzejsza eRka (cały dzień poza domem)
Śniadanie - placki owsiane z bananem
II śniadanie - 2kromki razowca z grubym plastrem białego sera, 2 plastry polędwicy, pomidor, jabłko
Przekąska - jabłko
Obiad - 2 naleśniki (mąka kuku, mleko 0,5%, jajko) z farszem: pieczarki i szynka
Kolacja - wieśniak 100g z jakimiś warzywkami

Jak na cały dzień poza domem to chyba nie jest tak źle ?
mircia14 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-04-30, 16:56   #1602
Martine in Wonderland
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez fascinata Pokaż wiadomość

10.00: owsianka (mleko 0,5% wymieszane 1:1 z wodą, suszona papaja, łuskany słonecznik, trochę fitelli orzechowej i Monte) hmm, na R nie jemy suszonych owoców, Monte odpada, wiesz pewnie, fitella też niekoniecznie. poza tym połączyłaś węgle z tłuszczami.

13.00: zupa pomidorowa z brązowym ryżem i ugotowaną piersią z kurczaka ok

16.00: jogobella bananowa z otrębami (wiem że nie powinnam ale nie mogłam sie oprzeć) na redukcji jogurty naturalne wyłącznie

19.00: serek wiejski z wkrojonym pomidorem, rzodkiewka i szczypiorkiem ok
do dopracowania jak dla mnie.

Cytat:
Napisane przez xxcherry90xx Pokaż wiadomość
Moje dzisiejsze RRrrr

śniadanie 10;30 dwie kromki chleba mieszanego z ziarnami z serkiem wiejskim ogórkiem kiszonym i porem do tego kawa z mlekiem +1 łyżeczka mleczka sypanego +2 łyżeczki cukru ( i tak sypałam kiedyś 3 tego i tego a kawę piłam 3 razy dziennie a to moja druga od ponad tyg to nie jest źle ;p)czerwona herbata i jabłko duużo cukru. co to za mleczko sypane? nie możesz pić zwykłego?

2 śniadanie.. nie jem :P szkoda.

obiad tak myślę ze albo kasza z warzywami z mrożonki z piersią z kurczaka i moim własnym sosem (koncentrat +jogurt naturalny+pól łyżki maki pszennej -taka tylko miałam+ zioła suszone +pól kostki rosołowej ) mi smakuje taki sos;p
albo szklanka ciepłego barszczu czerwonego z kromka chleba razowego który mi jeszcze został (no bo co taka wodę mam pic;p)...typowy barszcz mojej babci także raczej nie dietetyczny ale pyyyszny:P +czerwona herbata no mam nadzieję, że jednak ten pierwszy zestaw, drugi to wiesz, maleńki...

podwieczorek 17-18 Danio truskawkowe +kilka orzechów laskowych i migdałów kalifornijskich +czerwona herbata danio zamień na homo naturalny.

kolacja 19-20 tunczyk w sosie własnym z cebulką i może z jajkiem (ala pasta)+czerwona herbata ładnie

i jak??
jw.

Cytat:
Napisane przez mircia14 Pokaż wiadomość
Jutrzejsza eRka (cały dzień poza domem)
Śniadanie - placki owsiane z bananem banan na redukcję raczej bardzo średnio.
II śniadanie - 2kromki razowca z grubym plastrem białego sera, 2 plastry polędwicy, pomidor, jabłko ok.
Przekąska – jabłko na R nie jemy przekąsek.
Obiad - 2 naleśniki (mąka kuku, mleko 0,5%, jajko) z farszem: pieczarki i szynka hm, chyba ok.
Kolacja - wieśniak 100g z jakimiś warzywkami ok.

Jak na cały dzień poza domem to chyba nie jest tak źle ?
Cytat:
Napisane przez normalnienienormalna Pokaż wiadomość

to redukcja, utrzymanie, przytycie...?
Stary 2010-04-30, 17:38   #1603
mircia14
Zakorzenienie

dzięki
Jeśli chodzi o banany to jem je bardzo rzadko no i akurat tak wypadło, że jutro
A jeśli chodzi o tę przekąskę.. to zawsze jem 5 posiłków, ale jutro sobota, pewnie wstanę później a obiad też będzie o określonej porze w domu więc tak myślę żeby nie dodawać na siłę 5 posiłku tylko właśnie zjeść jabłko.
mircia14 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-30, 18:27   #1604
stupify
Zakorzenienie

mircia, luz jak Ci smakują z bananem to możesz jeść kiedy chcesz To śniadanie przecież Nie rozumiem czemu odradzacie tak wszystkim tego biednego banana, ja jadłam codziennie full wypas owsiane m,in z bananem i fajnie chudłam

Edytowane przez stupify
Czas edycji: 2010-04-30 o 18:28
stupify jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-30, 18:36   #1605
agusiencja
Rozeznanie

Śniadanie: 1,5 kromki białego chleba, 3 wasy, łącznie poszło na nie, ok. 2 łyżki serka kanapkowego, 2-3 cienkie plasterki żółtego, pół pomidora, parę liści sałaty. (internat)

pomiędzy jabłko

2 śniadanie: activia naturalna, banan

Obiad: 2 naleśniki z białym serem, jakieś 100 g truskawkowego jogurtu (internat)

Kolacja: 70? g wieśniaka, 2 marchewki, pomidor, 2 łyżki surówki z białej kapusty, duży talerz pomidorówki gotowanej bez mięsa, ok 2 czubatych łyżek ugotowanego makaronu.

Może ktoś powiedzieć co to jest? powinno być R, ale dzisiaj internatowe jedzonko nie pozwoliło, mi to się nawet jak na U, nie podoba. Kolacja dziwna, ale po tygodniu po za domem, biorę w buzię to na co mam ochotę najbardziej

agusiencja jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-04-30, 18:37   #1606
xxcherry90xx
Zakorzenienie

Martine in Wonderland no mogę ale z mleczkiem mi smaczniejsza ;p a jak bym z mlekiem to mogę co dzień ;P?
Stary 2010-04-30, 18:58   #1607
Martine in Wonderland
Raczkowanie

cherry, myślę, że taka ilość mleka, jaką wlewa się do kawy nie powinna w niczym przeszkodzić, więc na lajcie możesz pić codziennie
Stary 2010-04-30, 19:00   #1608
normalnienienormalna
Rozeznanie

chcę schudnąć przepraszam , że nie napisałam.
Stary 2010-04-30, 19:17   #1609
Martine in Wonderland
Raczkowanie

w takim razie już patrzę
Cytat:

rano zjadlam jajecznice z 2 jaj z kromka ciemnego chleba ładnie
potem 2 sniadanie kromka ciemnego chleba z serem (trojkacikiem) i ogorkiem co to za serek? topione, żółte i jakieś almette na R odpadają i teraz obiad ( nie wiem czy nie za duzo)
mały filet z kurczaka bez skóry gotowany, jajko, 4 rzodkiewki, pomidor , lisc salaty, plaster ogórka duuużo warzywek, jak dla mnie fajnie i popiłam szklanką wody.
a gdzie podwieczorek i kolacja?!
Wydaje mi sie ze cos jest nie tak.. pomozecie? Czy to za duzo??

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-04-30, 19:36   #1610
normalnienienormalna
Rozeznanie

są takie serki topione hochland ( nie wiem jak to sie pisze ) w trójkącikach. Napisałam tylko co do tej pory zjadłam tzn. przed chwilą właśnie zjadłam podwieczorek czyli jogurt naturalny z połową szklanki musli owocowego, może być? Czy będzie ok jak zjem gdzieś po 22 jajko na kolacje? Bede szla spac gdzies po 23. A przed tym bede biegac
Stary 2010-04-30, 20:00   #1611
xXxKiciaxXx
Raczkowanie

Och moje R, tak jakby :P bo dziś był trochę nie wypał
Śn: bułka z słonecznikiem z masłem i szyneczką +rumianek
( a w między czasie skusiłam się na pół drożdżowki z serem i żelkami-piankami)-wiem moja wina. Ale za to byłam dziś dużo na świeżym powietrzu i w ruchu (wreście)
Śn II: Activia naturalna, bułka z słonecznikiem z masłem i żółtym serkiem
Obiad: Rybka smażona (lin) z sałatką (pomidor, papryka, ogórek, sałata lodowa, przyprawy, oliwa z oliwek)+rumianek
Pod: Pomarańcz i 2 mandarynki
Kol: miseczka kaszki manny z mleczkiem

Kobieta chce być kochana bez powodu, bez dlaczego, dobrych manier, wdzięku, inteligencji, ale dlatego. Że ona jest.
xXxKiciaxXx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-30, 20:07   #1612
jelonk
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez xXxKiciaxXx Pokaż wiadomość
( a w między czasie skusiłam się na pół drożdżowki z serem i żelkami-piankami)-wiem moja wina. Ale za to byłam dziś dużo na świeżym powietrzu i w ruchu (wreście) jeżeli bułka razowa, to ok. Dodaj koniecznie jakieś warzywa na kanapkę!
Śn II: Activia naturalna, bułka z słonecznikiem z masłem i żółtym serkiem znowu bułka ze słonecznikiem? no dobra, niech będzie. Ser żółty nie jest polecany na r. Znowu nie ma warzyw!
Obiad: Rybka smażona (lin) z sałatką (pomidor, papryka, ogórek, sałata lodowa, przyprawy, oliwa z oliwek)+rumianek szkoda, że nie ma kaszy/ryżu. Jeśli ryba smażona na oliwie, to ok
Pod: Pomarańcz i 2 mandarynki owoce mogłaś zjeść na drugie śniadanie, a tu zjeść tę activię naturalną i dodać orzechy
Kol: miseczka kaszki manny z mleczkiem węgle proste, zwłaszcza o wysokim IG (kasza manna) na kolację się średnio nadają
rzeczywiście, trochę niewypał
jelonk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-30, 20:15   #1613
xXxKiciaxXx
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez jelonk Pokaż wiadomość
rzeczywiście, trochę niewypał
bułki z ciemnego pieczywa
postaram się jeszcze

Kobieta chce być kochana bez powodu, bez dlaczego, dobrych manier, wdzięku, inteligencji, ale dlatego. Że ona jest.
xXxKiciaxXx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-30, 20:21   #1614
innyrytm
Wtajemniczenie

Smile Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część XI

Cytat:
Napisane przez xXxKiciaxXx Pokaż wiadomość
( a w między czasie skusiłam się na pół drożdżowki z serem i żelkami-piankami)-wiem moja wina. Ale za to byłam dziś dużo na świeżym powietrzu i w ruchu (wreście) mogłaś zamiast tej drożdżówki zjeść owoca, np jabłko, ale ogólnie chyba jest dobrze
Śn II: Activia naturalna, bułka z słonecznikiem z masłem i żółtym serkiem ser żółty nie jest polecany na diecie,ma sporo kalorii, ale są sery niskotłuszczowe, gdzie jeden plaster ma 20-30 kalorii.(są pyszne, jestem od nich uzależniona)
Obiad: Rybka smażona (lin) z sałatką (pomidor, papryka, ogórek, sałata lodowa, przyprawy, oliwa z oliwek)+rumianek ryba smażona na czym ? Pozatym brakuje ziemniaków, sama ryba z warzywami to troche mało.
Pod: Pomarańcz i 2 mandarynki mogłaś dodać jakiś jogurt,albo zrobić sałatke owocową
Kol: miseczka kaszki manny z mleczkiem
nie polecam kaszy mannej na kolacje, bo ma dużo węgli . ogólnie kasze poleca się osobom które mają niedowage i chcą przytyć. tak więc musisz ją ograniczać jak jesteś na diecie.

To tyle odemnie . Jeśli ktoś mógłby zerknąć na mój dzisiejszy jadłospis byłabym wdzięczna ; ).
Stary 2010-04-30, 20:35   #1615
Martine in Wonderland
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez innyrytm Pokaż wiadomość
Moje P.dzisiejsze.
1śn. serek danio z łyżką miodu, małą garścią płatków kukurydzianych,2 łyżeczkami dżemu brzoskwiniowego. smacznie. ale malutko. jakaś grahamka do tego? jajko?
2śn. kanapka z 'przylepką' czyli 2 kromki chleba ze słonecznikiem,w środku plaster sera żółtego, szczypiorek, kilka plastrów ogórka,liść sałaty, jabłko git
ob. ryba w sosie greckim( dużo ryby i dużo sosu) , sporo ziemniaczków,surówka z kapusty kiszonej. jeśli porcja ogromna to ok
pod. tu nie mam pomysłu ; (. jaaaaaaak to? racuchy? gofry? ciasto? muffinki? jogurcik z orzechami i owockami...?
kol. 2 naleśniki z bananem i kilkoma łyżkami dżemu . ślicznie do naleśników z bananem masełko orzechowe polecam, pyyyyyszne, kurcze.
później pewnie owoc, lub kanapka . super, że po kolacji coś wpadnie.

takie marne P. może ktoś ocenić, doradzić coś? ; )
na moje oko to bardziej takie U jednak. poproszę solidne P następnym razem, ok? : >
Stary 2010-04-30, 22:05   #1616
cerveza
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fascinata Pokaż wiadomość

10.00: owsianka (mleko 0,5% wymieszane 1:1 z wodą, suszona papaja, łuskany słonecznik, trochę fitelli orzechowej i Monte)

13.00: zupa pomidorowa z brązowym ryżem i ugotowaną piersią z kurczaka

16.00: jogobella bananowa z otrębami (wiem że nie powinnam ale nie mogłam sie oprzeć)

19.00: serek wiejski z wkrojonym pomidorem, rzodkiewka i szczypiorkiem
Ładnie choć mleko do owsianki spokojnie możesz dawać 2% i nie rozcieńczać, takie 0,5% nie ma w sobie nic tak naprawdę.

Co do jogurtu, raz na jakiś czas można, choć ja bym wymieszała naturalny z bananem jeśli już

I czas kolacji mnie zastanawia - o której chodzisz spać? serek możesz zjeść nawet godzinę przed snem.
cerveza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-30, 22:11   #1617
xxcherry90xx
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Martine in Wonderland Pokaż wiadomość
cherry, myślę, że taka ilość mleka, jaką wlewa się do kawy nie powinna w niczym przeszkodzić, więc na lajcie możesz pić codziennie
no tak ale ja dwie łyżki cukru :P
Stary 2010-05-01, 09:54   #1618
normalnienienormalna
Rozeznanie

czy mogę zjeść na śniadanie mleko z 3 łyzkami otrębów i do tego troche słodzika? Czy słodzik zabroniony jest? i do tego jogurt naturalny z musli i marchewke?

---------- Dopisano o 09:54 ---------- Poprzedni post napisano o 09:38 ----------

albo jabłko/grejfruta. Doradzcie coś bo mój brzuch chyba sam siebie zaczyna zjadać
Stary 2010-05-01, 09:58   #1619
cerveza
Zakorzenienie

Cytat:
czy mogę zjeść na śniadanie mleko z 3 łyzkami otrębów i do tego troche słodzika? Czy słodzik zabroniony jest? i do tego jogurt naturalny z musli i marchewke?
Oczywiście można używać słodzika- najlepiej takiego, który nie zawiera węglowodanów. Są ludzie, którzy twierdzą, że słodzik jest niezdrowy, że gorszy od cukru Dopóki nie zobaczę niezależnych i ostatecznych wyników badań, które to potwierdzą - nie uwierzę.

Musli - jeśli sama sobie je zrobisz to tak, sklepowe ma cukier.
cerveza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-01, 10:19   #1620
innyrytm
Wtajemniczenie

Martine in wonderland wiem,że troche cienki ten jadłospis jak na P,ale dopiero wczoraj się przerzuciłam na przytycie. aha i dziękuje za ocene ; *. A to moje dzisiejsze P.
śniadanko; dwie kromki chleba ze słonecznikiem z żółtym serem,liściem sałaty, plastrami pomidora, ogórka, troche szczypiorku, druga z wieśniakiem i szczypiorkiem + jabłko + herbata.
2 śniadanko; talerz budyniu czekoladowego, z powidłami mamy + mandarynka
obiad. wielki kotlet mielony, z sosem pomidorowym, surówka z warzyw(sałata,rzodkiewka, pomidor,ogórek + śmietana. ),dużo ziemniaków + sok jabłkowy.
pod. jogurt musline 180g + płatki kukurydziane+miód+ daktyle+ wiórki + co tam jeszcze znajde, kiwi+herbata.
kol. 2 parówki + ketchup , kromka chleba ze słonecznikiem z pomidorem + herbata.
po. mandarynka.

Tradycyjnie oddaje do oceny

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości