Lipcowo-Sierpniowe Dwulatki :o) - Strona 24 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-07-25, 14:23   #691
taka sobie
Zakorzenienie

Dot.: Lipcowo-Sierpniowe Dwulatki :o)

ja tez z pałąka prawie w ogóle nie korzystałam. Trochę na początku, teraz tylko zapinam pasy na biodrach i między nogami, szelek juz nie. Pamiętam jak kumpela jezdziła z dzieckiem i w ogóle nie było przypięte, wyskakiwało sobie kiedy chciało

skakanka od 01.03....
taka sobie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-25, 14:33   #692
jowisz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez taka sobie Pokaż wiadomość
ja tez z pałąka prawie w ogóle nie korzystałam. Trochę na początku, teraz tylko zapinam pasy na biodrach i między nogami, szelek juz nie. Pamiętam jak kumpela jezdziła z dzieckiem i w ogóle nie było przypięte, wyskakiwało sobie kiedy chciało
jak idę na powolny spacer z placem zabaw to tak samo Iga jeździ ale to dlatego,że ona sporo chodzi a wózek to biorę po to żeby się ewentualnie szybko gdzieś przemieścić albo do domu wrócić jak się zasiedzimy.
no ale w dużym mieście nie mieszkam, ruch nieduży, z reguły po osiedlach chodzimy. poza tym Iga jak ulicę widzi to samo mi zwraca uwagę i szuka mojej ręki albo łapie się wózka, na boki rozgląda. no i konwersujemy sobie już tyle miesięcy,że komunikację mamy opanowaną

---------- Dopisano o 14:33 ---------- Poprzedni post napisano o 14:28 ----------

Kasiulka moczę sobie 5ml flakonik po odlewce w spirytusie salicylowym - wystarczy by się pozbyć zapachu ? było w nim Insolence, zabójcze fiołki mojej mamy więc trwałe perfumy. no i jak ten atomizer przeczyścić - rurkę i piskacz ? pomóż. chcę zrobić dziewczynie próbkę MDCh eau de printemps bo mi korek do mojej testera Chance podeśle
jowisz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-25, 14:44   #693
taka sobie
Zakorzenienie

ja ostatnio wywaliłam z 30 ml mojego kochanego coco dostałam 5 lat temu od TZ i tak go szanowałam ze sie przeterminował niestety nie dało sie go juz uzywac wiec wylądował w koszu. Mam nauczkę, teraz uzywam na bieżąco bo wolę pachniec jak do sklepu idę niz wywalic do kosza

skakanka od 01.03....
taka sobie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-25, 14:47   #694
jowisz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez taka sobie Pokaż wiadomość
ja ostatnio wywaliłam z 30 ml mojego kochanego coco dostałam 5 lat temu od TZ i tak go szanowałam ze sie przeterminował niestety nie dało sie go juz uzywac wiec wylądował w koszu. Mam nauczkę, teraz uzywam na bieżąco bo wolę pachniec jak do sklepu idę niz wywalic do kosza
no ba
ja teraz to pachnę czym innym rano,a czym innym wieczorem przy kompie
a Coco jest śliczna. kiedyś kupię teraz mam tę limitowankę Diora, który jest na szczęście do niej minimalnie podobny i Chance edt,w którym też podobne nuty wyczuwam w jednej fazie więc wystarczy
Stary 2010-07-25, 16:55   #695
anka1900
Zakorzenienie

jak kupowałam Mikiemu tę angielską parasolkę, to też sie pytałam czy da radę bez pałąka
ale widać że się sprawdziło rewelacyjnie i nie potrzebowałam nic dopasowywać dodatkowego
ja przypinam Mikiego dolnymi pasami, bo u nas wysokie krawężniki, więc się boję że go wykipruję

Jowiszku musisz parę razy przepuścić spiryt przez psikanie , może jakoś wywabi sie zapach

masakra z wrzaskiem była i u nas 4 razy odkładałam Mikiego spać, ale sie uparł, że nie i nie, tak się bronił że przespał w końcu prawie 4 godziny

ps. gdzie jest Poulette

masa plastyczna , fajnie wygląda, ale mi się kojarzy amerykańsko ich tort to suchy nasączony biszkopt i oblepienie z masy , ładnie wygląda, ale czy lepiej smakuje od bitej śmietany ,

po wypadach nad jeziora, miałam lekkie niedyspozycje pęcherza, oraz pokąsania przez jakieś wielgachne muszyska, ( ślepaki, bąki) siedzę i non stop się drapię już któryś dzień, nic nie pomaga do smarowania

w końcu ciut chłodniej sie zrobiło u nas w mieszkaniu , ale na zewnątrz, to padało tylko wczoraj, i to z jeden raz , dziś cały dzień zachmurzone na maksa i tyle, deszczu nie widać

odpieluchowywanie, zero efektu, a nawet mam doła, bo kasztany muszę potem wybierać , Miki nic nie woła,
ponad 2 tyg. nauki i zero efektu , na nakładce nadal parę sików i dolewka w majtki aż słuchać szum wodospadu, jest koszmarnie, bo Miki non stop się denerwuje, i posikuje podczas wrzasków, więc nie łapię tego za szybko
ps. kasztana zapodał w majtasy nad jeziorem to dopiero był hardkor, nie wiedziałam jak sie do tego zabrać jak prysznica zabrakło

pocieszam się wyprawą do janek, bo w czwartek małż siostrzenicę nadaje na samolot

Edytowane przez anka1900
Czas edycji: 2010-07-25 o 16:56
anka1900 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-25, 17:45   #696
marticia
Zakorzenienie

Anka, ja ta mase plastyczna to chce do zrobienia figurek - niekonieczie do jedzenia, bo torcik bedzie z roznymi duperelami kolorowymi, ale dodatkowo chce ulepic jakas ciuchcie ku uciesze mlodego.

Moze zrob jakas przerwe w odpieluchowywaniu.. moze za drugim razem szybciej zalapie?
marticia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-25, 18:53   #697
Mała75
Zakorzenienie

GG do Mała75

hello smętnie, niedzielnie dobrze, że nie pada, zachmurzenie połowiczne więc nawet spacer i lody można było odbębnić
dziecko mi oblepia ciastoliną całą chatę non stop w tym grzebie za to tż dorwał jakąś konsolkę z grami w lidlu (takie stare gry jak na commodore się grało ) i mi ujeżdża od rana takie muzyczki durne aż mi we łbie świdruje

Cytat:
Napisane przez marticia Pokaż wiadomość
Malusna, przesliczne foty.. no i ta nimfa masz piekna figure babo!
eee figura nie bez zastrzeżeń kochana...za duże biodra do reszty a przede wszystkim brak cyca ale dzięki za miłe słowa

Cytat:
Napisane przez Anisia25 Pokaż wiadomość
hejo

wyjezdzamy nad ranem ok. 5.00
dobrze, ze sie spytalam tych co rezerwowali, kiedy dokladnie mamy rezerwacje, bo ja chcialam wyjezdzac dopiero w poniedzialek rano :hahaah:
ale bym sie wkopala

lece pakowac dalej
dobra jesteś życzę udanych wakacji i super pogody

Veronko - super torcik podziwiam umiejętności ja niby piec umiem ale tortów to jakoś nigdy się nie podejmuję...więc nawet nie wiem czy potrafię, haha

Jowisz - ale ci zazdroszczę tej patelni dziś oglądałam jakiś program kulinarny i taaakie fajne rzeczy grillowali więc zapragnęłam mieć tylko kto mi do makro pojedzie a te topy z zary to jakie? nic się nie pochwaliłaś...

---------- Dopisano o 18:53 ---------- Poprzedni post napisano o 18:47 ----------

edit:
najlepsze życzenia i buziaki dla naszej ślicznotki Liluni z okazji urodzin
Stary 2010-07-25, 19:41   #698
Kasiulka22
Zakorzenienie

Cześc kochane

Padam na fejs córa zdarła mnie po 5 a potem miała tylko 30 minut drzemki bo ją obudziły dzwony w kościele

My już po urodzinkach przebiegły bardzo miło Moja córa właśnie dalej dokazuje chociaż o 18 zabrałam się za kąpanie bo miała kryzys i już ją rzucało bo tak chciało się jej spać, a teraz jak gdyby nigdy nic. Osiwieję

Jowiszkowa kochana super robisz z tym atomizerem zawsze tak samo postępowałam, pomocz go kilka dni najlepiej atomizer tak jak Ci Ania pisała ponaciągaj w niego spirytus i też go wymocz dodatkowo wszystko możesz wygotować Trzymam kciuki za powodzenie akcji

Mnie się tak marzy Acqua di Gioia ale stałam się takim sknerusem że siebie nie poznaję i mi żal

U nas też leje cały dzień masakra!

Lilunia 100 lat Kochanie, bądź szczęsliwa i zdrowa. Wszystkiego co najlepsze piękna!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!! Twoje zdrowko

A ja zamieszczam parę fotek

Kasiulka22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-25, 21:08   #699
Cestia
Zakorzenienie

Lilunia ślicznotko... zdrówka, szczęscia, pomyślności

Verona Borys pewnie zachwycony

Kasiulka
ale masz uroczą córę A jakiego ma loczka-kucyka konam z zachwytu. Torcik śliczny

My dziś cały dzień spędziłyśmy u moich rodziców. Mati poszalała z dziadkiem, pojadła miśków odpustowych i innych słodkości... przymknęłam dziś na to oko, w końcu dziadki są od rozpieszczania Po powrocie oczywiście padła jak kawka... ledwo na oczy patrzyła
Cestia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-25, 21:16   #700
jowisz
Zakorzenienie

Mała kupowałam najzwyklejsze topy, które Zara ma co roku w letniej kolekcji
taki tylko bordowy (a mam z ub. lat czekoladowy, niebieski, turkus i ecru. świetne na upały, nawet bez stanika ):
http://moda.allegro.pl/item115040477...rozmiar_l.html

i taki kremowy wzięłam bo bardzo lubię ten dekolt:
http://moda.allegro.pl/item115602029...t_l_ideal.html

Olcia jak zwykle śliczna

moja poszalała na działce u nas przez te 3 chłodniejsze dni ani jedna kropla deszczu nie spadła
Stary 2010-07-26, 07:36   #701
Anisia25
Zakorzenienie

GG do Anisia25

witajcie

Pozdrawiam was ze słonecznego świnoujścia

Piotrka nie umiem wygonić z morza, ktore jest wyjatkowo cieple
wczoraj biegał jego brzegiem i mimo wiatru i fal, chętnie wbiegał doń i to co, ze woda opryskala go po szyje, chichrał się wtedy jak głupi.
Mamusia nie wziela stroju, to przy okazji byla rowniez mokra. Po sztormie morze wczoraj jeszcze niespokojne było, ciekawe jak bedzie dzis.
Bo dzis tez okazja do plażowania

Pozdrawiam wszystkie moje kochane baby! i do uslyszenia pozniej

It is what it is

Anisia25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-26, 07:41   #702
Kasiulka22
Zakorzenienie

Hej babeczki

Dziś córa mnie zdarła po 6 wiec znów mam oczy na zapałkach. Pogoda pod azorem pada i jest pochmurnie. Beznadzieja, ale nic to i tak pójdziemy na spacer. Ola pod folią a ja z parasolem w końcu trzeba zrobić jakieś małe zakupy i przejść się, żeby złapać trochę tlenu Buziaki kochane, miłego dnia

Stary 2010-07-26, 09:54   #703
marticia
Zakorzenienie

Lo matko ale macie wsciekla pogode!!! raz tak raz siak, wczoraj tata mowil, ze 12°..no padlabym!
U nas fajnie sie zrobilo i tez ciut chlodniej, z 40° na jakies 32° no i dzis nie poszlam nad wode bo chlodniej

Olcia boska!!! ale to ostatnie zdjecie wymiata..zmeczona? wsciekla?? mina mowi za siebie. Kasiulko, Olcia widac ze bedzie miala neisamowity charakter

Bylismy wczorja w gospodarstwie agroturystycznym, tak rpzez przypadek na to natrafilismy i bylo bardzo fajnie. Mlody wybiegal sie za wszystkie czasy, naciagals ie kotow i psow za ogony, wytarmosil kure, a potem uderzyl na osla, ale ten zwial. Uraczyli nas pysznym makaronem, przepis prosty a smak niesamowity (ciut oliwy, maselko, bulka tarta, tarty ser parmezan i rozmaryn swiezy... mniammm!), a potem dali skoszgtowac roznych likierow..najlepszy byl likier z oliwek!!!!! naprawde pyszny
marticia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-26, 11:49   #704
Kasiulka22
Zakorzenienie

Kochane dziękuję za komplementy o córci, spuchłam jak zawsze dzięki Wam

My już po spacerku, połaziłam sobie po sklepach, Ola poszalała na autkach ze światełkami tzn. tych na kasiorę. Pogoda dalej brzydka ale póki co tylko chwilami mży nie pada cały czas więc luks może potem pobiegamy jeszcze na zewnątrz jak się nie pogorszy.

Olcia pięknie wołała "psi" w wózku, (dzięki Bogu) tylko raz ją wysadzałam bo u nas 14 stopni a ja ganiałam w poszukiwaniu ustronnego skwerku

Stary 2010-07-26, 13:39   #705
jowisz
Zakorzenienie

Drogie Anie najlepsze życzenia imieninowe

po południu idziemy z tej okazji do mojej cioci
Stary 2010-07-26, 14:15   #706
Mała75
Zakorzenienie

GG do Mała75

Ja również naszym Annom składam imieninowe życzenia
u mnie mama świętuje, w sumie na 3 raty się narobi kobita

Kasiu - fajną mieliście imprezkę torcik słodki, figurki były jadalne? też podziwiam Oli kręcone kucyki moja ma krótsze więc aż tak się nie zwijają. ale już niebawem na ost zdjęciu mina Oli boska
a jak prezenciki? pochwalisz się?
kochana, mam do ciebie pyt. w sprawie zabawki-autka "ijo, ijo" możesz mi pokazać jak wygląda Olutkowe? tż chce kupić Majce na all, ale nie wszędzie piszą czy wydaje sygnał dźwiękowy, wymiary itp. będę wdzięczna

Jowisz - fajne te koszulki z Zary ja właśnie w tym temacie mam niedobory to przy najbliższej wizycie w P-niu zajrzę do galerii, może coś jeszcze będzie ta na szerszych ramiączkach z dekoltem jest super mam podobną ale z rękawkiem marszczonym i super się nosi

Anisia - witaj kochana sztormowej pogody zazdraszczam niezłe widoki pewnie...wypoczywajcie i bawcie się dobrze
Stary 2010-07-26, 14:48   #707
jowisz
Zakorzenienie

Mała te topy są z fajnego materiału, nic się z tym nie dzieje po kilku latach prania, i wciąż wygląda jak top a nie bielizna te na cienkich ramiączkach kosztują 29,90 a te z fajnym dekoltem (i podwójnym materiałem na cyckach) 39,90.

a z patelni się cieszę,bo po powrocie do domu zaczynam Dukana, już postanowiłam. tylko najpierw muszę książkę przeczytać będę miała do piersi z kuraka, ryb, wątróbki drobiowej i warzyw (na działce się zajadamy ostatnio grillowaną cukinią z mozarellą )

Edytowane przez jowisz
Czas edycji: 2010-07-26 o 14:51
Stary 2010-07-26, 15:01   #708
Mała75
Zakorzenienie

GG do Mała75

Cytat:
Napisane przez jowisz Pokaż wiadomość
Mała te topy są z fajnego materiału, nic się z tym nie dzieje po kilku latach prania, i wciąż wygląda jak top a nie bielizna te na cienkich ramiączkach kosztują 29,90 a te z fajnym dekoltem (i podwójnym materiałem na cyckach) 39,90.

a z patelni się cieszę,bo po powrocie do domu zaczynam Dukana, już postanowiłam. tylko najpierw muszę książkę przeczytać będę miała do piersi z kuraka, ryb, wątróbki drobiowej i warzyw (na działce się zajadamy ostatnio grillowaną cukinią z mozarellą )
właśnie chciałam pytać jak z materiałem w tych topach to napisz mi jeszcze czy te kolorowe farbują bo to ostatnio strasznie mnie wkurza niby firmowe rzeczy a niektóre trzeba prać ręcznie czego nienawidzeeee
i nie nakręcaj mnie tym grillowaniem ja po Cro zachorowałam na grillowane warzywa cukinia, bakłażan i papryka to moje hity i żarłam je jak opętana
a z racji tego, że mój tż lubi smażone mięcha (fuuuj) a ja duszone i pieczone wolałabym iść na kompromis i podawać z grilla (akurat to każdy facet uwielbia ) no a przy okazji jest zdrowiej
Stary 2010-07-26, 15:05   #709
jowisz
Zakorzenienie

nie farbują.
Stary 2010-07-26, 15:22   #710
Mała75
Zakorzenienie

GG do Mała75

Cytat:
nie farbują.
dzięki
Stary 2010-07-26, 18:11   #711
ver_ona
Zakorzenienie

Hello!
Bylam sobie polepszyc humor, bo cos dol mnie jakis lapie.Efekt, jak ktora ma ochote w moim albumie

P.S. Dziękuję za miłe słowka, nt moich wyczynów z tortem hehe

Edytowane przez ver_ona
Czas edycji: 2010-07-26 o 18:20
ver_ona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-26, 21:08   #712
Kasiulka22
Zakorzenienie

Cześć kochane

Ver_Onka ja też dziś polepszałam sobie humor, bo też mam doła... który coś mi minąć nie chce... ale to długa historia.
Kupiłam 100 ml Acqua di Gioia Armaniego, boskie są (dawno już nie miałam aż tak fajnego i pasującego mi zapachu) ale chyba umrę że tyle wydałam

poza tym kupiłam lody i zeżarłam kawałek pizzy w Galerii. Faaaaaak!!!!!

Malusna kochana jutro Ci dokładnie podam wymiary "ijo ijo" ale my mamy taki koci wypierdek tzn z 20 parę cm ma pewnie, jutro zmierzę dla pewności to się też przekonam czy dobrze strzeliłam nasze autko świeci światlami w kogucie oraz normalnymi samochodowymi, kogutowe świecą na fioletowo, normalne na żółto. I na dachu są dwa przyciski i w zależności od tego który się nadepnie autko ma dwa sygnały "ijo ijo" Ola bawi się do dziś dnia, maniaczka

---------- Dopisano o 19:08 ---------- Poprzedni post napisano o 18:33 ----------

Maluśna co do prezentów to Ola dostała kasiorę w sumie 600 zł teraz tak kukam co jej kupić i dumam nad tą lalą co ma Jowiszkowa, na pewno kasiora przyda mi się także na zakup ciuszków na jesień tzn. spodni bo większość tych co mamy zapewne będzie za krótka.

Stary 2010-07-26, 21:51   #713
Mała75
Zakorzenienie

GG do Mała75

Veronka - nie ma jak polepszyć sobie humor dobrze zrobiłaś kobieto

Kasiu - jak wasze autko ma ok. 20cm to nie taki znów wypierdek tż znalazł jakieś na all co ma ok. 16cm i mówi, że ok a dla mnie za małe...ale najważniejsze, żeby jeździł, świecił kogutem i robił "ijo, ijo" bo bez tego nie ma zabawy Majce napewno się spodoba
kochana, a co się szczypiesz, że tyle wydałaś na pachnidło należy ci się za matkowanie

ja wieczorem skoczyłam z młodą do stonki bo nam się nudziło, a tż w pracy i zachorowałam na dywanik do jej pokoju ale piękne mają m.in. różowe z Kubusiem Puchatkiem i Prosiaczkiem (lub zielone) no cudne.

Edytowane przez Mała75
Czas edycji: 2010-07-26 o 21:58
Mała75 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-26, 21:54   #714
jowisz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kasiulka22 Pokaż wiadomość
Kupiłam 100 ml Acqua di Gioia Armaniego, boskie są (dawno już nie miałam aż tak fajnego i pasującego mi zapachu) ale chyba umrę że tyle wydałam
oo, ja nie znam niestety. lekki jest ?
ja dziś niucham truskawki, które rano listonosz doniósł. świetne są, dla mnie to zapach na lato

A lalkę Kasiu polecam Jest spora i Iga ją KOCHA pisałam już,że ma fazę na wyrażanie uczuć, no więc kiedy do mnie podlatuje i mówi,że jestem kochana to potem często dodaje,że jej lalka Ania też
a dziś jak się jej pytałam kto ma imieniny to twierdziła,że ciocia (siostra mojej mamy) i Ania (lalka) właśnie Jedyny minus lalki to to,że jest ciężka - na wadze domowej 1,5 kg. Mojej siłaczce to nie przeszkadza.

---------- Dopisano o 21:54 ---------- Poprzedni post napisano o 21:51 ----------

Mała apropos prezentu od twojej teściowej to Iga dzień później dostała od mojej ciotki torebkę no i nosi w niej teraz korale, swój zegarek, grzebień, wozi na małym wózku, nosi na każdy spacer, i z nią nawet śpi.
Stary 2010-07-26, 22:20   #715
Cestia
Zakorzenienie

Kochane Anie... wszystkiego naj naj naj

Anisia, jak podróż minęła? Piter grzeczny? Podobno remonty co kawałek, moja teściowa już drży bo jedzie za jakiś czas też do Świnoujścia Zazdraszczam ogromnie bo ja już się doczekać nie mogę

Udało się http://allegro.pl/show_item.php?item=1160142405 Ugadałam się z babką przez telefon i zakończyła aukcję

Jowiszowa, masz jakieś fajne przepisy na żarcie z grillera? Kupiliśmy już jakiś czas temu w TESCO, jest super, ale tylko mięcho jak na razie na nim robię
Cestia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-26, 22:24   #716
jowisz
Zakorzenienie

Cestia, rekinie, jestem z ciebie dumna

nie mam przepisów przekonuje mnie to,że tłuszczu nie potrzebuję, rzucę kawałek piersi w przyprawach, warzywa i się najem.
Stary 2010-07-26, 22:27   #717
Mała75
Zakorzenienie

GG do Mała75

Jowisz - moja córa też obowiązkowo na spacer bierze torebkę albo koszyk czasami musi zabrać obie rzeczy ale na szczęście torebeczka jest nieduża więc mieści się w nieco większym koszyku

ja teraz obczajam lalki i wózki u mnie oglądałam dziś zwykłe bobasy i cena mnie zmroziła 99zł...i to nie żadna firmowa pogięło ich jutro idę z teściową do hurtowni to obadam wózki

Cestusia - ale ci się udało, ta cena zazdroszczę nieludzko i w dodatku nowiusieńka...super
Stary 2010-07-26, 22:33   #718
jowisz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mała75 Pokaż wiadomość

Cestusia - ale ci się udało, ta cena zazdroszczę nieludzko i w dodatku nowiusieńka...super
cenę prawdopodobnie wyższą ustaliły
Stary 2010-07-26, 22:39   #719
Mała75
Zakorzenienie

GG do Mała75

Cytat:
cenę prawdopodobnie wyższą ustaliły
o ja ciemna
Stary 2010-07-26, 22:44   #720
ver_ona
Zakorzenienie

Kasiulka, dzieki za podpis pod zdjeciem, ale to ktore opisalas, to bylo jeszcze przed poprawieniem humoru

Laseczki, dzieki, troche mi pomoglo i przestalam sie dolowac. Nie wiem czy to pogoda czy co...
ver_ona jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości