|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4051 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Dwie kreseczki na teście juz mamy-wiosną maluszki przywitamy-marzec-kwiecien 20
eh a ja chetnei bym polezala w domu ale boje sie isc na zwolnienie bo jak kogos znajda i sie wprawi przed koncem mojego maciezynskiego to mnie zwolnia po urlopie :-( wiec poki co bede siedziec tu
Tity ale ci fajnie pryzpominej bo chyba cos przeoczlam bylas na tym usg w 12 tc? bo my teraz na tym temacie sie skupiamy SSR daj znac jak po USG ![]() ja mam w sobote panieniskie i nie pojade do clubu z dziewczynami zeby nie wdychac dymu :-( a tak bym potanczyla ... a za tydz wesele na ktore odsiwerzam kiecke bo tlyko w jedna z garderoby wchodze ?!!: ![]() a no i kupulma ten balsam Babydream z Rosmana i jestem rozczarowna, nie dosc ze nie pahcnie jakso specjalnei to jesze dlugo sie wchlania - czy ja mam taka skore czy on jest taki tlusty??? na pewno rano nie dam rady sie nim smarowac bo zbyt wczensi bym musial wstawac zeby moc wyschnac po smarowaniu przed ubieraniem Edytowane przez kasiapruszkow Czas edycji: 2010-08-24 o 10:29 |
|
|
|
#4052 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Dwie kreseczki na teście juz mamy-wiosną maluszki przywitamy-marzec-kwiecien 20
Witajcie. Ja też Was podczytuje cały czas ale nie pisze bo nie ma o czym
![]() ostatnio czuję się jakby ktoś spuściłze mnie powietrze, nie mam apetytu nic mi nie smakuje jem na siłę. Dziś mam pierwszą wizytę. Boję się jakbym na jakiś ważny egzamin szła, jakby od lekarza miało zależeć dalsze moje życie. Mam nadzieję, że jest ok. Będę patrzyła w ten monitor usg z sercem w gardle - oj matko czemu to się tak człowiek stresuje ![]() No nic dam znać wieczorem. Miłego dnia
|
#4053 |
|
Wtajemniczenie
|
Iwa daj znac co i jak a w ktorym ty tc jestes?
|
|
|
|
#4054 |
|
Przyczajenie
|
faktycznie cięzko za Wami nadgonić z pisaniem na forum
od rana nadrabiałam zaległości w czytaniu![]() my z fasolką po 1 usg wczoraj i 1 wizycie, za 2 tygodnie kolejna, bo kuleczka jeszcze malutka jest , widziałam maleństwo , ogólnie jest w porządku, za 2 tygodnie dowiemy się więcej jak już podrośnie dzidziuś , założymy karte ciąży i skierowanie na badania, dolegliwości troszkę sie powiększyły , częściej mnie mdli, czasem wymioty, ale waga niespada, a nawet wzrasta powolutku, częsciej siusiu ganiam no i zgaga to jest okropne , dobrze ze mleko troszkę pomaga i tak jakoś leci powolutku.. witam również nowe Mamusie miłego dnia
|
|
|
|
#4055 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
|
|
|
|
|
#4056 |
|
Zadomowienie
|
dzien dobry
![]() coś mało o jedzeniu ostatnio kto tam pisał o gołąbkach bez zawijania? ![]() nabrałam na nie ochoty - co potrzeba kupić do tego przepisu? mięso to wiem
|
|
|
|
#4057 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Apropos jedzenia ja dziś zajadam czekolade truskawkowa i popijam kawka ![]() ![]() taka miałam ochote,że szok ![]() a gołąbeczki brzmią pysznie
Witaj Zuzieńko 19.04.2011 godz 14:20 Aniołek 26.05.2010r
![]() |
|
|
|
|
#4058 |
|
Zadomowienie
|
a co myślicie o placku ze śliwkami? już za mną chodzi któryś dzień i dziś go chyba zrobię
mniam
|
|
|
|
#4059 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale nie wiem czy to mniej roboty. P.S. ja nie moge nawet pomyslec o kawie, od razu mi gorzej sie robi. A duzo pijalam przed ciaza. W pierwszej tez od razu od kawy mnie odrzucilo. |
|
|
|
|
#4060 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:44 ---------- Poprzedni post napisano o 11:35 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#4061 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4062 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Po prostu nie zrozumiałam dokładnie o co chodzi u Ciebie z tym usg, czyli i genetyczne i zwykłe robi zawsze na sprzęcie usg co najmniej klasy 2D i w cenie wizyty i za kazdym razem mierzy wszystkie parametry oprócz przezierności ( tj, ta przeziernośc, to jedna z kilku markerów, które się mierzy w kierunku wad genetycznych, więc rozumiem, że tylko tych markerów nie mierzy) ? Bo standardowo na kazdym usg nie mierzy sie wszystkich parametrów narządów, kości itd, tylko ocenia wielkośc ogólną płodu, sprawdza czy serce jest i czy dzidziuś jest prawidłowo umiejscowiony w macicy, oraz czy łozysko jest ok, a dopiero na tym genetycznym mierzyło sie wszystko od kosteczek, narządów i do tego te markery na wady genetyczne (to tylko taka nazwa, jak byłam w ciązy parę lat temu to sie w ogóle nie nazywało, tylko po prostu usg 2/3D- pomiar wszystkich parametrów. ) Więc jesli twój lekarz za kazdym razem mierzy wszystko oprócz markerów, no to rzeczywiście masz komfortowo ---------- Dopisano o 12:07 ---------- Poprzedni post napisano o 12:02 ---------- Cytat:
tak, ale na konto ci przychodzi juz kwota wypłaty pomniejszona o wszelkie składki , takze np te na ubezpieczenie grupowe, czy abonament medyczny, o czym tez musisz pamiętac, że ci te kwoty odciągną ( jesli pracujesz w dużej firmie, gdzie firma wypłaci ci zasiłek i sama rozliczy zwolnienie w zusie) więc masz mniej więcej ta kwote, bez dodatkowych wyliczeń ja nie napisałam, że to będzie dokładnie ta kwota, ale mniej więcej i szybko do wyliczenia.
Trójkowa mama ![]() 13.08.2009 : 3mm,14.09 : 2,5 cm,13.10 : 3,5 cm14.11 : 5 cm,14.12: 6 cm,15.01.2010: 8 cm, 21.12.2010: 20cm ( podcinane troszkę kilka razy) 31.12.2014 : 54cm ![]() zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm. Edytowane przez niutka1 Czas edycji: 2010-08-24 o 12:08 |
||
|
|
|
#4063 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Edytowane przez blackrose4u Czas edycji: 2010-08-24 o 12:13 |
||
|
|
|
#4064 |
|
Wtajemniczenie
|
he he placuszek ze sliwkami ( i kruszonką) to ja akurat robiłam 2 tygodnie temu
a wczoraj po południu upiekłam 3 chleby ( graham-orkiszowe, 2 ze słonecznikiem i 1 z suszona sliwka i pestkami dyni) i wczoraj juz zajadałam, uwielbiam taki świezutki z chrupiącą skórką i z masełkiem do tego popiłam litrami mleka, ale miałam rozkosz kulinarną
Trójkowa mama ![]() 13.08.2009 : 3mm,14.09 : 2,5 cm,13.10 : 3,5 cm14.11 : 5 cm,14.12: 6 cm,15.01.2010: 8 cm, 21.12.2010: 20cm ( podcinane troszkę kilka razy) 31.12.2014 : 54cm ![]() zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm. |
|
|
|
#4065 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie pisałam o pomniejszeniach typu ubezp.grupowe, bo chyba każdy wie ile musi płacić z pensji i że trzeba to odjąć. Fakt faktem, że na zwolnieniu ciążowym dużo się nie traci, jeżeli już, to może tam, gdzie nie ma żadnych dodatkowych wypłat ![]() ---------- Dopisano o 12:24 ---------- Poprzedni post napisano o 12:20 ---------- Cytat:
![]() A i z gotowaniem u mnie cienko, bo mnie wszystkie zapachy odrzucają |
||
|
|
|
#4066 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
i na tym poprzestaje, nie zmaierzam tutaj wchodzic w jakies szerokie dyskusje na temat szczegółów wyliczania zasiłków. Więcej informacji jak ktos będzie chciał to niech zajrzy sobie na strone ZUSU, tam wszystko jest podane lub może sobie wygooglac.
Trójkowa mama ![]() 13.08.2009 : 3mm,14.09 : 2,5 cm,13.10 : 3,5 cm14.11 : 5 cm,14.12: 6 cm,15.01.2010: 8 cm, 21.12.2010: 20cm ( podcinane troszkę kilka razy) 31.12.2014 : 54cm ![]() zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm. Edytowane przez niutka1 Czas edycji: 2010-08-24 o 12:33 |
|
|
|
|
#4067 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Ja idę na wizytę dopiero w przyszły czwartek i zobaczymy, jak się maleństwo rozwija, na razie biorę 3xdziennie |
|||
|
|
|
#4068 |
|
Wtajemniczenie
|
o fajinie ktos z moijej okolicy
a gdize chodizsz do gina??? |
|
|
|
#4069 |
|
Rozeznanie
|
Kurcze dziewczyny, zmartwilam sie bardzo, bo mieszkam w Irlandii i lekarz mi powiedzial, ze tutaj nie robi sie tej przeziernosci ani badania genetycznego
|
|
|
|
#4070 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4071 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4072 |
|
Zadomowienie
|
Z usg nie dojdziemy do porozumienia, bo kazada ma swoje racje. Ja ze wzgledu na wiek nawet przez chwile nie pomyslalam, zeby nie isc, pozatym mam sasiadke, ktora w ogole nie byla monitorowana przez cala ciaze, w rodzinie zadnych przypadkow chorob itp i nagle urodzil sie chlopak z Downem. Laska wpadla w depresje i lekarz wrecz zalecil, zeby postarali sie o kolejne dziecko tym razem pod kontrola i urodzil sie zdrowy chlopczyk. Wiec dla mnie jest to jak to ktos tu napisal sprawa sumienia i zdrowia kluski. Jesli komus szkoda kasy, albo nie chce sie denerwowac to jego sprawa. Tyle w tym temacie od mnie.
Znalazlam idealny wozek i jego wlasnie mam zamiar kupic http://allegro.pl/item1185014749_zes...lik_tacka.html wersja z normalnymi kolami http://allegro.pl/item1197080254_3w1...a_gratisy.html i ze skretnymi mialam do wyboru jeszcze ten http://allegro.pl/item1184923364_woz...dukacyjna.html ale jakos ten pierwszy bardziej przypadl mi do gustu. |
|
|
|
#4073 |
|
Zadomowienie
|
Do doktora Leszka Huziora, przyjmuje w przychodni w Ursusie i pracuje tez w pruszkowskim szpitalu, co dla mnie ważne, bo zamierzam tu rodzić, poleciła mi go koleżanka, której prowadził ciążę i była bardzo zadowolona
|
|
|
|
#4074 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4075 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
, bo ma łatwiejszy dostęp do koszyka i gondolkę taką sztywniejszą i wogóle jest fajniejszy
|
|
|
|
|
#4076 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Tym razem piekłam w piekarniku- pierwszy raz, bo miałam tez maszyne do chleba, ale mi sie zepsuła jakis czas temu- (musze kupic nową, bo tamata juz z 10 lat miała) i juz dawno chlebka nie robiłam, stęskniłam się. Zazwyczaj robie z róznych przepisów z netu lub nawet sama wymyslam, ale tym razem własnie chciałam wypróbowac gotowa mieszankę i kupiłam taką jak na tej stronie, tyle że kupiłam w zwykłym markecie: nazywa sie graham-orkiszowy -fioletowe opakowanie http://www.chlebpolski.pl/index.php?...d=84&Itemid=47 Z tym, ze ja ulepszam jeszcze ta mieszankę, tzn zamiast wody dodaje mleka, do tego do jednego chlebka dodałam 2 łyzki masła, i ziarna słonecznika, a do drugiego 3 łyzki oliwy z oliwek i ziarna dyni, oraz suszona śliwkę i odrobine mąki pszennej. Mozna róznie kombinować ![]() Całkiem w porządku wyszedł mi chlebek, ale juz mam dosyc tych chlebów na drożdżach, kupuje mąkę żytnia i będę robić zakwas.
Trójkowa mama ![]() 13.08.2009 : 3mm,14.09 : 2,5 cm,13.10 : 3,5 cm14.11 : 5 cm,14.12: 6 cm,15.01.2010: 8 cm, 21.12.2010: 20cm ( podcinane troszkę kilka razy) 31.12.2014 : 54cm ![]() zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm. |
||
|
|
|
#4077 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Chciałam tylko wyjasnić trochę bardziej szczegółowo, ale wybacz mi, bo to chyba skrzywienie zawodowe
|
|
|
|
|
#4078 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
mi się ten drugi ze skrętnymi kołami podoba i trzeci , ale ja jednak przy atlanticu espiro zostaje, x-lander też jest super, i spacerówke ma lekka, ale w zestawie 3w1 jest już dla mnie za drogi, więc kupuje espiro atlantic 3w1, tylko jeszcze niewiem który rocznik, przy pierwszym dziecku atlantic mi się bardzo dobrze sprawdził, no ale wiadomo każdy patrzy na swoje możliwości finansowe, gdybym mogła wydać więcej to pewnie bym kupiła bolder implast też mi się podoba bardzo |
|
|
|
|
#4079 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:26 ---------- Poprzedni post napisano o 13:24 ---------- Cytat:
albo dokupic uzywana gondole i fotelik, w nich dziecko krotko jezdzi |
||
|
|
|
#4080 |
|
Zadomowienie
|
No wlasnie w tym pierwszym jest bardzo ciekawe rozwiazanie nakladania gondoli czy nosidelka na spacerowke, bo to wygodne jest i malo miejsca zabiera. Ma lepsze udogodnienia jedynie kolka normalne. Mam dylemat czy brac z normalnymi czy skretnymi. Wiem jakie sa zalety i wady obu, ale bardziej patzre na inne ulepszenia. Kolka nie maja az takiego znaczenia.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:07.

od rana nadrabiałam zaległości w czytaniu