|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4021 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Dwie kreseczki na teście juz mamy-wiosną maluszki przywitamy-marzec-kwiecien 20
Cytat:
planowałam 12-14 tc ---------- Dopisano o 19:17 ---------- Poprzedni post napisano o 19:16 ---------- Cytat:
mi też się bardziej opłaca pracować, bo nie dawno dostałam podwyżkę ![]() zobaczymy jak to wszystko wyjdzie, mam nadzieję, że ciąża będzie zdrowa
|
|
#4022 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Dwie kreseczki na teście juz mamy-wiosną maluszki przywitamy-marzec-kwiecien 20
Cytat:
![]() a naprawde przy komputerze pracuje bite 8 godzin i nie jest lekko |
|
|
|
|
#4023 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#4024 |
|
Przyczajenie
|
witajcie,właśnie dopisałam się do listy.
i u mnie podobnie,też bardziej opłaca mi się pracować,przynajmniej premia jest,a wydatków będzie sporo.idę na drugą wizytę 1 września,i po niej powiem w pracy o ciąży.z tym że ja nie zamierzam do tej pracy potem już wracać,więc raczej mam luz
|
|
|
|
#4025 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja też cały czas przy kompie, tylko, że często ponad 8 godz. od czasu do czasu jakieś spotkanie wpadnie, ---------- Dopisano o 19:33 ---------- Poprzedni post napisano o 19:32 ---------- Cytat:
ja jeszcze nie wiem czy wrócę
|
|
#4026 |
|
Zakorzenienie
|
no ja co do l4 to mąż mi każe już od teraz bo się o mnie boi
ja powiem szczerze też bym poszła to jest tak naprawdę jedyna okazja kiedy możemy posiedzieć w domku potem już praca... także myślę że w poniedziałek powiem ginkowi że chcę zwolnienie a że pracę mam 8godzin przy kompie i na dodatek częste delegacje, wyjazdy samochodem itd więc myślę że problemu nie będzie a na dodatek dojeżdżam do pracy 50km pociągiem...
|
#4027 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ja do pracy mam 10minut na piechotkę jeszcze myślę nad pazdziernikiem czy sobie w polowie nie myknac ale to zobacze
|
|
|
|
|
#4028 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to samo mi koleżanki z pracy mówią my musimy teraz odpoczywać jak przyjdzie ochota to położyć się, przespać w ciągu dnia... a w pracy siedź 8 godzin. trzeba się oszczędzać jak przyjdzie dzidzi to już nie pośpimy
|
|
#4029 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4030 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też jestem tego zdania. O kogo mamy się martwić,jak nie o nasze mał istotki? Jeśli jest taka możliwość,trzeba z niej skorzystać,bo a nóż może być naszym zbawieniem!
|
|
#4031 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale to się tylko tak przyjęło, że nazywa sie genetyczne, w standardzie oprócz pomiarów markerów wykrywających wady genetyczne na usg 11-14 TC bada się też " ...anatomię płodu to jest czaszkę, jej kształt, sierp mózgu, sploty naczyniówkowe komór bocznych. Należy ocenić ściany powłok brzusznych, żołądek, lokalizację serca, jego budowę i czynność, pęcherz moczowy płodu, kręgosłup, kończyny górne i dolne, ocenić kosmówkę. " Jesli lekarz ograniczy sie tylko do zbadania markerów to chyba chce przyoszczędzic na czasie, albo naciągnąc na kolejne usg ![]() ---------- Dopisano o 00:15 ---------- Poprzedni post napisano o 00:05 ---------- Cytat:
Do zasiłku chorobowego liczy sie średnia z 12 ostatnich miesięcy Czyli jeśli poszłabys na zwolnienie od wrzesnia, to liczyłyby sie powiedzmy 10 ostatnich miesięcy przed wakacjami (czyli te z nadliczbowymi, jak rozumiem) i 2 miesiące gołej pensji ( wakacje), ale to wszystko jest sumowane i dzielone przez 12 mscy, tak więc jak pójdziesz na zwolnienie od listopada/grudnia to niewiele ci to da, bo i tak zawsze te 2 msce wakacji mniej płatnych ci wejdą w średnią Chyba, ze powiedzmy pół roku temu zarabiałas duzo mniej, a teraz miałas podwyżke, tylko w takim przypadku to będzie duża róznica.Jak nie chcesz sie bawic w specjalne wyliczenia, to weź zrób najprostszą symulację, sprawdź swoje wyciągi z konta z 12 ostatnich mscy, zsumuj wszystkie wypłaty i potem podziel to przez 12, wyjdzie ci mniej więcej spodziewana kwota zasiłku chorobowego. i teraz zrób sobie symulację tak jakbys pracowała i nie pracowała od wrzesnia i sprawdź czy róznica będzie kolosalna.
Trójkowa mama ![]() 13.08.2009 : 3mm,14.09 : 2,5 cm,13.10 : 3,5 cm14.11 : 5 cm,14.12: 6 cm,15.01.2010: 8 cm, 21.12.2010: 20cm ( podcinane troszkę kilka razy) 31.12.2014 : 54cm ![]() zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm. Edytowane przez niutka1 Czas edycji: 2010-08-24 o 00:20 |
||
|
|
|
#4032 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Nareszcie kolejna mamusia z okolic Warszawy - to jesteśmy trzy ![]() Mamy podobny termin, bo ja na 13.04.2011, ale może się zmienić - w czwartek idę do ginka. I też biorę duphaston, bo prawie wcale nie mam progesteronu. Lekarz powiedział, że to cud, że bez żadnych leków zaszłam, ale teraz muszę brać cały czas, tak na wszelki wypadek. |
|
|
|
|
#4033 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
co do podwyżki, to dostanę ją od września - takie są procedury awansu nauczycielskiego, że formalności są w czerwcu, lipcu i sierpniu, a wyższa pensja od września. tak więc i tak chyba opłaca mi się popracować te parę miesięcy
|
|
#4034 |
|
Wtajemniczenie
|
czesc dziewczynki
jak ja jzu sie nie moge doczekac tego prenatalnego - ciagle mi sie mzienia raz isie martwie czy na pewno wszykto jest ok z fosola , raz sobie juz planuje jakie cisuzki i inneg adzetykupowac , eh zeby jzu bylo po USG i zeby wszytko dobrze na nim wyszlo !!! Karolina a z ktrej okolicy Warszawy jestes ?? mielgo dnia zycze |
|
|
|
#4035 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to on nie nazywa tego prenatalnym, to jest normalne USG Natomiast genetyczne to własnie wg niego przezierność karkowa itp i tego nie robi wszystkim, tylko proponuje. Oczywiście USG jest wliczone w cene każdej wizyty. Więc nie wiem gdzie tu naciąganie.
|
|
#4036 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#4037 |
|
Zadomowienie
|
dzień dobry
Widzę dyskusja na temat usg trwa. Każda zrobi tak jak uważa, że jest w jej mniemaniu najlepiej dla swego dziecka i nie ma co się na siłę przekonywać. Każdy ma prawo do swojego zdania i nie musimy się z tym zgadzać ani tego rozumieć. Po prostu jesteśmy inne Ja dziś mam 12tydz. i 1 dzień a w piątek idę na usg Niutka dziękuję Ci bardzo za namiary na porody domowe. Już znalazłam ludzi ode mnie, którzy rodzili w domu i położną , która się tym zajmuje
|
|
#4038 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Owszem bierze się średnią z ostatnich 12 m-cy, ale bierze się kwotę brutto pomniejszoną o składki społeczne. Jeśli ktoś mam jakieś premie, nagrody, 13-tki lub godziny nadliczbowe, to one też się wliczają do tej średniej, oczywiście też po pomniejszeniu o składki społeczne. Później ta średnia dzielona jest na 30 dni (niezależnie od tego ile dni ma miesiąc) i wychodzi dniówka za zwolnienie. W wielu przypadkach, tam gdzie są np nagrody kwartalne, do wypłaty wychodzi więcej kasy niz jakby sie normalnie pracowało - w moim przypadku tak będzie , ale czekam jeszcze ze zwolnieniem, bo u mnie pod koniec roku są najwieksze nagrody.
|
|
|
|
|
#4039 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i chorobowe tak samo http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=429 "podstawa wymiaru"
|
|
|
#4040 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Monti Ty jesteś z Bytomia? Kiedy będziesz miała usg? Widzę, że od wczoraj wrze temat usg tych pierwszysh i tych prenatalnych. Ja pierwsze usg miałam w 6tyg (OM) i był tylko 9mm pęcherzyk ciążowy. Następne w 8tyg i wtedy już była dzidzia z serduchem. A teraz w 11 tyg były już nawet rączki i nózki. A dziś za 2 godziny jadę na te pierwsze usg prenatalne. Mam nadzieję, że dzidzia będzie już miała 4,5cmm to mi zrobią a jak nie to wyznaczą kolejny termin.
|
|
#4041 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Powodzenia i trzymam kciuki ![]() ![]() daj zanć po badaniu
Witaj Zuzieńko 19.04.2011 godz 14:20 Aniołek 26.05.2010r
![]() |
|
|
|
|
#4042 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:09 ---------- Poprzedni post napisano o 09:06 ---------- Cytat:
Ja jestem teraz w 9tc. mialam 2 usg. Na pierwszej wizycie, zeby sprawdzic czy jest ciaza, no i w 8tc zeby potwierdzic, bo za pierwszym razem nie bylo najlepiej widac. Teraz mam wizyte za 3 tyg. i tam bedzie tylko wyniki krwi omawial, (toxo, rozyczka, ob itp...) a 2 tyg. poziej bedzie usg wlasnie z badaniem przeziernosci i reszta pomiarow. Edytowane przez ver_ona Czas edycji: 2010-08-24 o 09:12 |
||
|
|
|
#4043 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć dziewczyny przyszłam się pochwalić, że zaczęliśmy II trymestr. 14 tydzień bije
|
|
|
|
#4044 |
|
Wtajemniczenie
|
http://www.badania-prenatalne.katowice.pl/
![]() widze że temat o usg nadal wrze. Każda ma inne zdanie i chyba nie dojdziemy z tym do ładu. I tak zrobimy co nam podpowiada serce. Wczoraj byliśmy z mężem u fryzjera i czekaliśmy 1,5 h no ale wreszcie mam znowu o ciut krótszą fryzurkę i tak pewnie aż w końcu będzie 100% coś krótkiego a potem zapuszczanie straciły mi się przynajmniej odrosty, zlały się z teraz. Ale mam lenia dzisiaj a czeka mnie pranie na wyjazd do zakopca i prasowanie jeszcze mam szkoda że nie ma słoneczka bo kurtka i swetry będą mi długo schły :/
|
|
|
|
#4045 |
|
Zakorzenienie
|
a ja mam ten sam problem co Izabelaa - podlegam bezpośrednio prezesowi spółki - a najgorsze ze w w tej pracy pracuje dopiero od lipca - w sierpniu dowiedziałam się o ciąży. Do lipca mialam etat na czas nieokreslony w panstwowej firmie - przez 2 lata nie umialam zajśc w ciąże a tu nowa praca i odrazu dlugo wyczekiwany dzidzius ( ta jest niby tez panstwowa) ale mam umowe do konca stycznia . To jest dopiero problem... powiem chyba po 12 tyg.
|
#4046 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ale ja mam wymówke,bo mi się pralka zepsuła ![]()
Witaj Zuzieńko 19.04.2011 godz 14:20 Aniołek 26.05.2010r
![]() |
|
|
|
|
#4047 |
|
Wtajemniczenie
|
idę popracować to potem będę miała szybciej wolne.
A dzisiaj na obiadek robie gołąbki bez zawijania
|
|
|
|
#4048 | |
|
Rozeznanie
|
![]() Przepraszam, że się Wam tak wcinam w wątek, ale bardzo chciałabym pogratulować mamusiom właśnie tutaj. Mam tu swoje 3 wysłanniczki ![]() iizabelaa, coralady i...moja kochana siostra: Cytat:
Mam nadzieję, że nie obrazicie się, jeśli będę Was regularnie podczytywać pozdrawiam, wereranka wątku staraczkowego
|
|
|
|
|
#4049 |
|
Zadomowienie
|
Cześć kochane ciężaróweczki
![]() ja Was ostatnio dużo podczytuję ale jakoś mało piszę Witam serdecznie nowe mamusie ![]() i gratuluję serdecznie No i życzę bezstresowej ciąży ![]() Tity witaj w II trymestrze ufffff, najgorsze za nami ![]() Szczerze powiedziawszy laseczki ja nie piszę, bo w sumie nie mam o czym. Objawów mam zero jakichkolwiek, apetytu dalej jak nie miałam tak nie mam, nadal 2 kg na minusie, ale czemuż się dziwić jak apetytu brak. Tak sobie myślę, że nadrobię później... póki co chudną mi ręce, nogi, policzki, a rośnie brzuszek Badania prenatalne mam zaplanowane na 20tc. Najprawdopodobniej w Rudzie Śl. , koleżanka miała bardzo pozytywne odczucia, a stresu miała co nie miara, bo w jej rodzinie zdarzył się już przypadek zespołu downa (brat), rak (mąż), opóźnienie w rozwoju (siostrzeniec - dziecko zachłysnęło się przy porodzie wodami płodowymi a lekarze nic nie zauważyli, a jak zauważyli było za późno) no i bardzo profesjonalnie w Rudzie podeszli do sprawy. Ja mam prasowania na cały dzień bo już ze 2 tyg się ociągam, a kupka rośnie... Miłego dnia laseczki
|
|
|
|
#4050 |
|
Zakorzenienie
|
Nigdy nie dojdziemy do porozumienia i to w wielu tematach. Ostatnio np. słyszalam wiele opinii nt. czy powinno sie isc szybko na l4, czy siedziec do konca w pracy.
W pierwszej ciazy bylam w pracy do konca 7-go miesiaca. Siedzialam przez 8godz. przed komputerem (wlasciwie, to mialam pozycje lezaca) i nie bylo jakos super latwo, mialam nadcisnienie. Dopiero jak poszlam na l4 to zaczelam miec normalne cisnienie i bylo troche lepiej. Teraz postanowilam isc na l4 szybciej i w sumie nie zamierzam patrzec i sluchac co mowia inni. Zle sie czuje i nie bede miala pozniej juz jak odpoczac. Niby nie pracuje na tasmie w fabryce, ale mimo wszystko siedzenie 8godz. przed kompem tez jest meczace. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:07.

no ale wreszcie mam znowu o ciut krótszą fryzurkę i tak pewnie aż w końcu będzie 100% coś krótkiego a potem zapuszczanie