Dwie kreseczki na teście juz mamy-wiosną maluszki przywitamy-marzec-kwiecien 2011 - Strona 136 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-08-24, 10:23   #4051
kasiapruszkow
Wtajemniczenie

Dot.: Dwie kreseczki na teście juz mamy-wiosną maluszki przywitamy-marzec-kwiecien 20

eh a ja chetnei bym polezala w domu ale boje sie isc na zwolnienie bo jak kogos znajda i sie wprawi przed koncem mojego maciezynskiego to mnie zwolnia po urlopie :-( wiec poki co bede siedziec tu

Tity ale ci fajnie pryzpominej bo chyba cos przeoczlam bylas na tym usg w 12 tc? bo my teraz na tym temacie sie skupiamy

SSR daj znac jak po USG

ja mam w sobote panieniskie i nie pojade do clubu z dziewczynami zeby nie wdychac dymu :-( a tak bym potanczyla ... a za tydz wesele na ktore odsiwerzam kiecke bo tlyko w jedna z garderoby wchodze ?!!:

a no i kupulma ten balsam Babydream z Rosmana i jestem rozczarowna, nie dosc ze nie pahcnie jakso specjalnei to jesze dlugo sie wchlania - czy ja mam taka skore czy on jest taki tlusty??? na pewno rano nie dam rady sie nim smarowac bo zbyt wczensi bym musial wstawac zeby moc wyschnac po smarowaniu przed ubieraniem

Edytowane przez kasiapruszkow
Czas edycji: 2010-08-24 o 10:29
kasiapruszkow jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-24, 10:30   #4052
iwa00
Raczkowanie

Dot.: Dwie kreseczki na teście juz mamy-wiosną maluszki przywitamy-marzec-kwiecien 20

Witajcie. Ja też Was podczytuje cały czas ale nie pisze bo nie ma o czym
ostatnio czuję się jakby ktoś spuściłze mnie powietrze, nie mam apetytu nic mi nie smakuje jem na siłę.
Dziś mam pierwszą wizytę. Boję się jakbym na jakiś ważny egzamin szła, jakby od lekarza miało zależeć dalsze moje życie. Mam nadzieję, że jest ok. Będę patrzyła w ten monitor usg z sercem w gardle - oj matko czemu to się tak człowiek stresuje
No nic dam znać wieczorem.
Miłego dnia
iwa00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-24, 10:32   #4053
kasiapruszkow
Wtajemniczenie

Iwa daj znac co i jak a w ktorym ty tc jestes?
Stary 2010-08-24, 10:33   #4054
kasia86eg
Przyczajenie

faktycznie cięzko za Wami nadgonić z pisaniem na forum od rana nadrabiałam zaległości w czytaniu
my z fasolką po 1 usg wczoraj i 1 wizycie, za 2 tygodnie kolejna, bo kuleczka jeszcze malutka jest , widziałam maleństwo , ogólnie jest w porządku, za 2 tygodnie dowiemy się więcej jak już podrośnie dzidziuś , założymy karte ciąży i skierowanie na badania,

dolegliwości troszkę sie powiększyły , częściej mnie mdli, czasem wymioty, ale waga niespada, a nawet wzrasta powolutku, częsciej siusiu ganiam no i zgaga to jest okropne , dobrze ze mleko troszkę pomaga

i tak jakoś leci powolutku..
witam również nowe Mamusie i pozdrawiam Wszystie Mamusie miłego dnia
kasia86eg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-24, 10:47   #4055
Black_Angel86
Zadomowienie

GG do Black_Angel86 Send a message via Skype™ to Black_Angel86

Cytat:
Napisane przez iwa00 Pokaż wiadomość
Witajcie. Ja też Was podczytuje cały czas ale nie pisze bo nie ma o czym
ostatnio czuję się jakby ktoś spuściłze mnie powietrze, nie mam apetytu nic mi nie smakuje jem na siłę.
Dziś mam pierwszą wizytę. Boję się jakbym na jakiś ważny egzamin szła, jakby od lekarza miało zależeć dalsze moje życie. Mam nadzieję, że jest ok. Będę patrzyła w ten monitor usg z sercem w gardle - oj matko czemu to się tak człowiek stresuje
No nic dam znać wieczorem.
Miłego dnia
Iwa daj znać, będę trzymać

blog

fotografia

Black_Angel86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-24, 10:57   #4056
deneb3
Zadomowienie

dzien dobry

coś mało o jedzeniu ostatnio

kto tam pisał o gołąbkach bez zawijania?
nabrałam na nie ochoty - co potrzeba kupić do tego przepisu? mięso to wiem
deneb3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-24, 11:22   #4057
lulka265
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez deneb3 Pokaż wiadomość
dzien dobry

Apropos jedzenia ja dziś zajadam czekolade truskawkowa i popijam kawka
taka miałam ochote,że szok

a gołąbeczki brzmią pysznie
19.04.2011 godz 14:20

Aniołek 26.05.2010r
lulka265 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-24, 11:30   #4058
Black_Angel86
Zadomowienie

GG do Black_Angel86 Send a message via Skype™ to Black_Angel86

a co myślicie o placku ze śliwkami? już za mną chodzi któryś dzień i dziś go chyba zrobię mniam

blog

fotografia

Black_Angel86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-24, 11:35   #4059
ver_ona
Zakorzenienie

Cytat:
dzien dobry

Ja kiedys slyszalam, ze miesza sie wszystkie skladniki jak do normalnych razem. Czyli kroisz drobno kapuste, mieszasz z ryzem, miesem i przyprawami. Reszta jak w normalnych golabkach.
Ale nie wiem czy to mniej roboty.

P.S. ja nie moge nawet pomyslec o kawie, od razu mi gorzej sie robi. A duzo pijalam przed ciaza. W pierwszej tez od razu od kawy mnie odrzucilo.
ver_ona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-24, 11:44   #4060
Jok3r
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez iizabelaa Pokaż wiadomość
chodzi mi o to, że mój lekarz stwierdził, że jak będzie mi robić USG na którym będzie oceniał np. ściany powłok brzusznych, żołądek, lokalizację serca, jego budowę i czynność, pęcherz moczowy płodu, kręgosłup, kończyny górne i dolne, ocenić kosmówkę
to on nie nazywa tego prenatalnym, to jest normalne USG I jego obowiązek żeby to zrobić każdej pacjentce.

Natomiast genetyczne to własnie wg niego przezierność karkowa itp i tego nie robi wszystkim, tylko proponuje.

Oczywiście USG jest wliczone w cene każdej wizyty.

Więc nie wiem gdzie tu naciąganie.
Przeciez genetyczne czy prenatalne to to samo badanie. Jak ja dostalam skierowanie od gine to powiedzial czy wiem co to badania genetyczne inaczej prenatalne. Dopiero jesli okaze sie, ze jest jakies podejrzenie o zespol Downa czy inna chorobe to dostaje sie skierowanie na badanie krwi i jesli nadal jest duze prawdopodobenstwo to wtedy zlecaja badanie inwazyjne. Ja uwazam, ze nie ma co ryzykowac zyciem czy zdrowiem dziecka," bo po co sie nie potrzebnie denerwowac." No sory, to jak sie bede czula w takim przypadku spada na sam dol. Wazne, zeby dziecko bylo zdrowe. Samo badanie prenatalne/genetyczne jest spoko, wiec tez nie rozumiem dlaczego tak sie niektore z Was nie wiem boja czy szkoda kasy czy o co chodzi

---------- Dopisano o 11:44 ---------- Poprzedni post napisano o 11:35 ----------

Cytat:
Napisane przez ver_ona Pokaż wiadomość
Ale Ty chyba mowisz tylko o usg a nie o prawdziwych badaniach prenatalnych. Moj lekarz wszystkie takie badania i usg robi normalnie i nie pyta czy robimy, czy nie. Mowilam o szczegolowych badaniach prenatalnych, nie o samym usg,
---------- Dopisano o 09:09 ---------- Poprzedni post napisano o 09:06 ----------

U mnie przeziernosc jest tez przy normalnym usg robiona.

Ja jestem teraz w 9tc. mialam 2 usg. Na pierwszej wizycie, zeby sprawdzic czy jest ciaza, no i w 8tc zeby potwierdzic, bo za pierwszym razem nie bylo najlepiej widac. Teraz mam wizyte za 3 tyg. i tam bedzie tylko wyniki krwi omawial, (toxo, rozyczka, ob itp...) a 2 tyg. poziej bedzie usg wlasnie z badaniem przeziernosci i reszta pomiarow.
Wiesz jesli dostaje skierowanie, bo mam ukonczone 35 lat i mam za darmo i lekarz ginekolog mowi, ze to na badania prenatalne/genetyczne, umawiam sie w Feminie i mowie, ze na badania prenatalne/genetyczne to chyba wiem, ze to nie normalne usg tylko badania prenatalne/genetyczne nie uwazasz?
Jok3r jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-24, 11:45   #4061
ver_ona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jok3r Pokaż wiadomość
Przeciez genetyczne czy prenatalne to to samo badanie. Jak ja dostalam skierowanie od gine to powiedzial czy wiem co to badania genetyczne inaczej prenatalne. Dopiero jesli okaze sie, ze jest jakies podejrzenie o zespol Downa czy inna chorobe to dostaje sie skierowanie na badanie krwi i jesli nadal jest duze prawdopodobenstwo to wtedy zlecaja badanie inwazyjne. Ja uwazam, ze nie ma co ryzykowac zyciem czy zdrowiem dziecka," bo po co sie nie potrzebnie denerwowac." No sory, to jak sie bede czula w takim przypadku spada na sam dol. Wazne, zeby dziecko bylo zdrowe. Samo badanie prenatalne/genetyczne jest spoko, wiec tez nie rozumiem dlaczego tak sie niektore z Was nie wiem boja czy szkoda kasy czy o co chodzi
Jezeli chodzi o samo usg, to jak najbardziej robic. Ale wg mnie, to należy do standardowych badań. Chociaz nie chodze na nfz, wiec moge sie mylic, ale w abonamencie jest to standardem.
Stary 2010-08-24, 12:07   #4062
niutka1
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez iizabelaa Pokaż wiadomość
chodzi mi o to, że mój lekarz stwierdził, że jak będzie mi robić USG na którym będzie oceniał np. ściany powłok brzusznych, żołądek, lokalizację serca, jego budowę i czynność, pęcherz moczowy płodu, kręgosłup, kończyny górne i dolne, ocenić kosmówkę
to on nie nazywa tego prenatalnym, to jest normalne USG I jego obowiązek żeby to zrobić każdej pacjentce.

Natomiast genetyczne to własnie wg niego przezierność karkowa itp i tego nie robi wszystkim, tylko proponuje.

Oczywiście USG jest wliczone w cene każdej wizyty.

Więc nie wiem gdzie tu naciąganie.

Po prostu nie zrozumiałam dokładnie o co chodzi u Ciebie z tym usg, czyli i genetyczne i zwykłe robi zawsze na sprzęcie usg co najmniej klasy 2D i w cenie wizyty i za kazdym razem mierzy wszystkie parametry oprócz przezierności ( tj, ta przeziernośc, to jedna z kilku markerów, które się mierzy w kierunku wad genetycznych, więc rozumiem, że tylko tych markerów nie mierzy) ?
Bo standardowo na kazdym usg nie mierzy sie wszystkich parametrów narządów, kości itd, tylko ocenia wielkośc ogólną płodu, sprawdza czy serce jest i czy dzidziuś jest prawidłowo umiejscowiony w macicy, oraz czy łozysko jest ok,
a dopiero na tym genetycznym mierzyło sie wszystko od kosteczek, narządów i do tego te markery na wady genetyczne
(to tylko taka nazwa, jak byłam w ciązy parę lat temu to sie w ogóle nie nazywało, tylko po prostu usg 2/3D- pomiar wszystkich parametrów. )
Więc jesli twój lekarz za kazdym razem mierzy wszystko oprócz markerów, no to rzeczywiście masz komfortowo .

---------- Dopisano o 12:07 ---------- Poprzedni post napisano o 12:02 ----------

Cytat:
Napisane przez ego_ego Pokaż wiadomość
To nie do końca jest tak.
Owszem bierze się średnią z ostatnich 12 m-cy, ale bierze się kwotę brutto pomniejszoną o składki społeczne. Jeśli ktoś mam jakieś premie, nagrody, 13-tki lub godziny nadliczbowe, to one też się wliczają do tej średniej, oczywiście też po pomniejszeniu o składki społeczne.
Później ta średnia dzielona jest na 30 dni (niezależnie od tego ile dni ma miesiąc) i wychodzi dniówka za zwolnienie.
W wielu przypadkach, tam gdzie są np nagrody kwartalne, do wypłaty wychodzi więcej kasy niz jakby sie normalnie pracowało - w moim przypadku tak będzie, ale czekam jeszcze ze zwolnieniem, bo u mnie pod koniec roku są najwieksze nagrody.

tak, ale na konto ci przychodzi juz kwota wypłaty pomniejszona o wszelkie składki , takze np te na ubezpieczenie grupowe, czy abonament medyczny, o czym tez musisz pamiętac, że ci te kwoty odciągną ( jesli pracujesz w dużej firmie, gdzie firma wypłaci ci zasiłek i sama rozliczy zwolnienie w zusie) więc masz mniej więcej ta kwote, bez dodatkowych wyliczeń ja nie napisałam, że to będzie dokładnie ta kwota, ale mniej więcej i szybko do wyliczenia.
31.12.2014 : 54cm podcinane wiele razy, CEL: 69cm..
zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm.

Edytowane przez niutka1
Czas edycji: 2010-08-24 o 12:08
niutka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-24, 12:12   #4063
blackrose4u
Wtajemniczenie

Cytat:
dzien dobry

właśnie gotuje mi się ryż, kapusta już czeka a zaraz będę mielić mięsko. Kupujesz sosik "gołąbki bez zawijania" mi smakuje z Knorra jak domowy z Winiar nie miałam. Do tego potrzebujesz ugotować torebkę ryżu. Pół główki małej kapusty (ja zawsze na oko daje bo gotuje na 2 osoby) no i mięsko mielisz (zawsze używam z łopatki). Mieszasz te składniki razem z przyprawą z torebki i podsmażasz na oleju a potem mieszasz koncentrat pom. z wodą zalewasz i dusisz ok 30 min
Cytat:
Napisane przez Black_Angel86 Pokaż wiadomość
a co myślicie o placku ze śliwkami? już za mną chodzi któryś dzień i dziś go chyba zrobię mniam
też chętnie zjadłabym i zrobiła ale nie mam piekarnika

oczekujemy

Edytowane przez blackrose4u
Czas edycji: 2010-08-24 o 12:13
blackrose4u jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-24, 12:18   #4064
niutka1
Wtajemniczenie

he he placuszek ze sliwkami ( i kruszonką) to ja akurat robiłam 2 tygodnie temu pycha był

a wczoraj po południu upiekłam 3 chleby ( graham-orkiszowe, 2 ze słonecznikiem i 1 z suszona sliwka i pestkami dyni) i wczoraj juz zajadałam, uwielbiam taki świezutki z chrupiącą skórką i z masełkiem
do tego popiłam litrami mleka, ale miałam rozkosz kulinarną
Stary 2010-08-24, 12:24   #4065
ego_ego
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez niutka1 Pokaż wiadomość
tak, ale na konto ci przychodzi juz kwota wypłaty pomniejszona o wszelkie składki , takze np te na ubezpieczenie grupowe, czy abonament medyczny, o czym tez musisz pamiętac, że ci te kwoty odciągną ( jesli pracujesz w dużej firmie, gdzie firma wypłaci ci zasiłek i sama rozliczy zwolnienie w zusie) więc masz mniej więcej ta kwote, bez dodatkowych wyliczeń ja nie napisałam, że to będzie dokładnie ta kwota, ale mniej więcej i szybko do wyliczenia.
Od wynagrodzenia za czas choroby (czyli pierwsze 33 dni zwolnienia w roku) płaci się tylko składkę zdrowotną, a od zasiłku chorobowego nie płaci się ani społecznych ani zdrowotnych. To w dużych firmach powyzej 20 osób w mniejszych jest od razu zasiłek.
Nie pisałam o pomniejszeniach typu ubezp.grupowe, bo chyba każdy wie ile musi płacić z pensji i że trzeba to odjąć.
Fakt faktem, że na zwolnieniu ciążowym dużo się nie traci, jeżeli już, to może tam, gdzie nie ma żadnych dodatkowych wypłat

---------- Dopisano o 12:24 ---------- Poprzedni post napisano o 12:20 ----------

Cytat:
he he placuszek ze sliwkami ( i kruszonką) to ja akurat robiłam 2 tygodnie temu pycha był

a wczoraj po południu upiekłam 3 chleby ( graham-orkiszowe, 2 ze słonecznikiem i 1 z suszona sliwka i pestkami dyni) i wczoraj juz zajadałam, uwielbiam taki świezutki z chrupiącą skórką i z masełkiem
Kurczę, ale Wam już dobrze, bo ja to na jedzenie nie mogę patrzeć - jem, bo muszę - niestety
A i z gotowaniem u mnie cienko, bo mnie wszystkie zapachy odrzucają
ego_ego jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-24, 12:30   #4066
niutka1
Wtajemniczenie

Cytat:
Od wynagrodzenia za czas choroby (czyli pierwsze 33 dni zwolnienia w roku) płaci się tylko składkę zdrowotną, a od zasiłku chorobowego nie płaci się ani społecznych ani zdrowotnych. To w dużych firmach powyzej 20 osób w mniejszych jest od razu zasiłek.
Nie pisałam o pomniejszeniach typu ubezp.grupowe, bo chyba każdy wie ile musi płacić z pensji i że trzeba to odjąć.
Fakt faktem, że na zwolnieniu ciążowym dużo się nie traci, jeżeli już, to może tam, gdzie nie ma żadnych dodatkowych wypłat
ale ja sie z Toba w ogóle nie spieram czy płaci sie składki, czy nie i za jaki okres, ja podałam tylko prosty sposób na przyblizona symulację wysokości zasiłku, nie wymagająca skomplikowanych obliczen i wiedzy z zakresu kadry/płace/zus i na tym poprzestaje, nie zmaierzam tutaj wchodzic w jakies szerokie dyskusje na temat szczegółów wyliczania zasiłków. Więcej informacji jak ktos będzie chciał to niech zajrzy sobie na strone ZUSU, tam wszystko jest podane lub może sobie wygooglac.

Edytowane przez niutka1
Czas edycji: 2010-08-24 o 12:33
Stary 2010-08-24, 12:35   #4067
KarolinaPW
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pacierp Pokaż wiadomość

Przepraszam, że się Wam tak wcinam w wątek, ale bardzo chciałabym pogratulować mamusiom właśnie tutaj.

Mam tu swoje 3 wysłanniczki

iizabelaa, coralady i...moja kochana siostra:
Mam nadzieję, że nie obrazicie się, jeśli będę Was regularnie podczytywać

pozdrawiam,

wereranka wątku staraczkowego
Witaj siostrzyczko Wiem, że Ty też niedługo ze staraczkowego przejdziesz do mamusiowego

Cytat:
Napisane przez kasiapruszkow Pokaż wiadomość
czesc dziewczynki

jak ja jzu sie nie moge doczekac tego prenatalnego - ciagle mi sie mzienia raz isie martwie czy na pewno wszykto jest ok z fosola , raz sobie juz planuje jakie cisuzki i inneg adzetykupowac , eh zeby jzu bylo po USG i zeby wszytko dobrze na nim wyszlo !!!

Karolina a z ktrej okolicy Warszawy jestes ??

mielgo dnia zycze
Kasiu, jestem z Pruszkowa, więc Twoja krajanka

Cytat:
Witam
Nareszcie kolejna mamusia z okolic Warszawy - to jesteśmy trzy
Mamy podobny termin, bo ja na 13.04.2011, ale może się zmienić - w czwartek idę do ginka.
I też biorę duphaston, bo prawie wcale nie mam progesteronu. Lekarz powiedział, że to cud, że bez żadnych leków zaszłam, ale teraz muszę brać cały czas, tak na wszelki wypadek.
Fajnie, że nas przybywa
Ja idę na wizytę dopiero w przyszły czwartek i zobaczymy, jak się maleństwo rozwija, na razie biorę 3xdziennie
And you’re crying
When you’re by my side
There is no defence
I forget to sense I’m dying"

KarolinaPW jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-24, 12:40   #4068
kasiapruszkow
Wtajemniczenie

o fajinie ktos z moijej okolicy
a gdize chodizsz do gina???
Stary 2010-08-24, 12:45   #4069
wikakika
Rozeznanie

Kurcze dziewczyny, zmartwilam sie bardzo, bo mieszkam w Irlandii i lekarz mi powiedzial, ze tutaj nie robi sie tej przeziernosci ani badania genetycznego
wikakika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-24, 12:46   #4070
blackrose4u
Wtajemniczenie

Cytat:

a piekałaś w zwykłym piekarniku czy do chleba specialnym? Zawsze marzyło mi się upiec własny chlebek

oczekujemy
blackrose4u jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-24, 12:51   #4071
ver_ona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blackrose4u Pokaż wiadomość
a piekałaś w zwykłym piekarniku czy do chleba specialnym? Zawsze marzyło mi się upiec własny chlebek
Teraz w sklepach sa nawet takie 1kg opakowania maki z reszta dodatkow do pieczenia chlebka.
Stary 2010-08-24, 13:02   #4072
Jok3r
Zadomowienie

Z usg nie dojdziemy do porozumienia, bo kazada ma swoje racje. Ja ze wzgledu na wiek nawet przez chwile nie pomyslalam, zeby nie isc, pozatym mam sasiadke, ktora w ogole nie byla monitorowana przez cala ciaze, w rodzinie zadnych przypadkow chorob itp i nagle urodzil sie chlopak z Downem. Laska wpadla w depresje i lekarz wrecz zalecil, zeby postarali sie o kolejne dziecko tym razem pod kontrola i urodzil sie zdrowy chlopczyk. Wiec dla mnie jest to jak to ktos tu napisal sprawa sumienia i zdrowia kluski. Jesli komus szkoda kasy, albo nie chce sie denerwowac to jego sprawa. Tyle w tym temacie od mnie.

Znalazlam idealny wozek i jego wlasnie mam zamiar kupic
http://allegro.pl/item1185014749_zes...lik_tacka.html
wersja z normalnymi kolami
http://allegro.pl/item1197080254_3w1...a_gratisy.html
i ze skretnymi

mialam do wyboru jeszcze ten
http://allegro.pl/item1184923364_woz...dukacyjna.html
ale jakos ten pierwszy bardziej przypadl mi do gustu.
Stary 2010-08-24, 13:02   #4073
KarolinaPW
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kasiapruszkow Pokaż wiadomość
o fajinie ktos z moijej okolicy
a gdize chodizsz do gina???
Do doktora Leszka Huziora, przyjmuje w przychodni w Ursusie i pracuje tez w pruszkowskim szpitalu, co dla mnie ważne, bo zamierzam tu rodzić, poleciła mi go koleżanka, której prowadził ciążę i była bardzo zadowolona
And you’re crying
When you’re by my side
There is no defence
I forget to sense I’m dying"

KarolinaPW jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-24, 13:10   #4074
ver_ona
Zakorzenienie

Cytat:

i ze skretnymi

Dobrze, ze mnie omija juz temat wozkow, lozeczek itp.. mam x-landera i na nic w swiecie bym go nie zamienila. Teraz ma go bratowa, ktora sama tez juz miala 4 wozki i mowi, ze zaluje, ze od razu takiego nie kupila. Bez sensu wydala na poprzednie wozki kase.
Stary 2010-08-24, 13:16   #4075
ego_ego
Wtajemniczenie

Cytat:
i ze skretnymi

Ja bym wybrała ten drugi, bo ma łatwiejszy dostęp do koszyka i gondolkę taką sztywniejszą i wogóle jest fajniejszy
Stary 2010-08-24, 13:21   #4076
niutka1
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez blackrose4u Pokaż wiadomość
Cytat:
ver_ona Teraz w sklepach sa nawet takie 1kg opakowania maki z reszta dodatkow do pieczenia chlebka.

Tym razem piekłam w piekarniku- pierwszy raz, bo miałam tez maszyne do chleba, ale mi sie zepsuła jakis czas temu- (musze kupic nową, bo tamata juz z 10 lat miała) i juz dawno chlebka nie robiłam, stęskniłam się. Zazwyczaj robie z róznych przepisów z netu lub nawet sama wymyslam, ale tym razem własnie chciałam wypróbowac gotowa mieszankę i kupiłam taką jak na tej stronie, tyle że kupiłam w zwykłym markecie: nazywa sie graham-orkiszowy -fioletowe opakowanie
http://www.chlebpolski.pl/index.php?...d=84&Itemid=47

Z tym, ze ja ulepszam jeszcze ta mieszankę, tzn zamiast wody dodaje mleka, do tego do jednego chlebka dodałam 2 łyzki masła, i ziarna słonecznika, a do drugiego 3 łyzki oliwy z oliwek i ziarna dyni, oraz suszona śliwkę i odrobine mąki pszennej.
Mozna róznie kombinować

Całkiem w porządku wyszedł mi chlebek, ale juz mam dosyc tych chlebów na drożdżach, kupuje mąkę żytnia i będę robić zakwas.
Stary 2010-08-24, 13:21   #4077
ego_ego
Wtajemniczenie

Cytat:
ale ja sie z Toba w ogóle nie spieram czy płaci sie składki, czy nie i za jaki okres, ja podałam tylko prosty sposób na przyblizona symulację wysokości zasiłku, nie wymagająca skomplikowanych obliczen i wiedzy z zakresu kadry/płace/zus i na tym poprzestaje, nie zmaierzam tutaj wchodzic w jakies szerokie dyskusje na temat szczegółów wyliczania zasiłków. Więcej informacji jak ktos będzie chciał to niech zajrzy sobie na strone ZUSU, tam wszystko jest podane lub może sobie wygooglac.
Wiem, że się ze mna nie spierasz i ja z Toba też nie
Chciałam tylko wyjasnić trochę bardziej szczegółowo, ale wybacz mi, bo to chyba skrzywienie zawodowe
Stary 2010-08-24, 13:24   #4078
kasia86eg
Przyczajenie

Cytat:
Z usg nie dojdziemy do porozumienia, bo kazada ma swoje racje. Ja ze wzgledu na wiek nawet przez chwile nie pomyslalam, zeby nie isc, pozatym mam sasiadke, ktora w ogole nie byla monitorowana przez cala ciaze, w rodzinie zadnych przypadkow chorob itp i nagle urodzil sie chlopak z Downem. Laska wpadla w depresje i lekarz wrecz zalecil, zeby postarali sie o kolejne dziecko tym razem pod kontrola i urodzil sie zdrowy chlopczyk. Wiec dla mnie jest to jak to ktos tu napisal sprawa sumienia i zdrowia kluski. Jesli komus szkoda kasy, albo nie chce sie denerwowac to jego sprawa. Tyle w tym temacie od mnie.

i ze skretnymi

mi się ten drugi ze skrętnymi kołami podoba i trzeci , ale ja jednak przy atlanticu espiro zostaje, x-lander też jest super, i spacerówke ma lekka, ale w zestawie 3w1 jest już dla mnie za drogi, więc kupuje espiro atlantic 3w1, tylko jeszcze niewiem który rocznik, przy pierwszym dziecku atlantic mi się bardzo dobrze sprawdził, no ale wiadomo każdy patrzy na swoje możliwości finansowe, gdybym mogła wydać więcej to pewnie bym kupiła bolder implast też mi się podoba bardzo
kasia86eg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-24, 13:26   #4079
ver_ona
Zakorzenienie

Cytat:
Ja bym wybrała ten drugi, bo ma łatwiejszy dostęp do koszyka i gondolkę taką sztywniejszą i wogóle jest fajniejszy
a ja, jezeli juz wogole, to tylko ten drugi, ma gondole i nie jest taki masywny jak ten pierwszy. pozatym skretne kola, na prawde ulatwiaja manewrowanie wozkiem. pozatym fotelik nie naklada sie tak dziwnie na siedzisko, tylko jako osobny element

---------- Dopisano o 13:26 ---------- Poprzedni post napisano o 13:24 ----------

Cytat:
Napisane przez kasia86eg Pokaż wiadomość
mi się ten drugi ze skrętnymi kołami podoba i trzeci , ale ja jednak przy atlanticu espiro zostaje, x-lander też jest super, i spacerówke ma lekka, ale w zestawie 3w1 jest już dla mnie za drogi, więc kupuje espiro atlantic 3w1, tylko jeszcze niewiem który rocznik, przy pierwszym dziecku atlantic mi się bardzo dobrze sprawdził, no ale wiadomo każdy patrzy na swoje możliwości finansowe, gdybym mogła wydać więcej to pewnie bym kupiła bolder implast też mi się podoba bardzo
czesto mozna kupic uzywany w super stanie-x lander
albo dokupic uzywana gondole i fotelik, w nich dziecko krotko jezdzi
Stary 2010-08-24, 13:32   #4080
Jok3r
Zadomowienie

No wlasnie w tym pierwszym jest bardzo ciekawe rozwiazanie nakladania gondoli czy nosidelka na spacerowke, bo to wygodne jest i malo miejsca zabiera. Ma lepsze udogodnienia jedynie kolka normalne. Mam dylemat czy brac z normalnymi czy skretnymi. Wiem jakie sa zalety i wady obu, ale bardziej patzre na inne ulepszenia. Kolka nie maja az takiego znaczenia.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości