![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: szampon dla dzieci nadaje sie TYLKO DLA DZIECI
Non So, na pewno w jednym się z Tobą nie zgodzę (właściwie, w zasadniczej kwestii): szampony dla dzieci nie są tylko dla dzieci. Nie wiem, jak Ty, ale ja znam sporo osób z łuszczycą, które mogą stosować tylko te najłagodniejsze szampony dla dzieci (czyli żadne J&J, ale Hipp i Babydream, żele bez SLES), bo po zwykłym szamponie skóra im schodzi płatami.
Sama nie lubię szamponów dla dzieci, bo nie domywają mi skóry głowy i stosuję zwykłe szampony dla dorosłych, z SLESem, niemniej jednak nie każdy może się poszczycić równie niewrażliwą skórą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przecież są szkodliwe, bo to przez nie włosy potem stają się cienkie i zniszczone ![]() Więc chyba są ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Przykład podawałam wcześniej- Babydream czy chociażby Hipp (o którym wspomniała Cascada ![]() Cytat:
![]() Nie każdy szampon dziecięcy będzie więc takim bardzo detergentowym ;]
"Look into my eyes You will see... You know it´s true everything I do I do it for you..." ![]() 27.05.2009r.- najszczęśliwsza kobieta na Ziemi ![]() www.radicalis.fbl.pl - strona mojego najzdolniejszego ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
szampon ma oczyscic i zadbac o wlosy i to mi daja niektore szampony ziolowe
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zadomowienie
|
ja osobiscie używałam szamponu babydream i jestem z niego bardzo zadowolona. Mył dobrze, tak jak inny sampon
![]() |
#35 |
Wtajemniczenie
|
No ja tu się zgadzam z dziewczynami, które uzywaja dziecięcego. Tez uzywam Babydream i nie zamieniłabym go na inny. A w ŻYCIU !!
Najlepiej mi zmywa olejki i nafte. 100% poparcie ![]() No a tak szczerze to autorka tego tematu nie pomyslala o osobach, ktore mają podraznienia po takich szamponach...Hm...pomyslm y dlaczego...SLS, SLES, ALS....konserwanty...para beny, silikony ? Nie chce miec sztucznej poprawy włosów tylko naturalnej...Nie chce podrażnionego skalpu (tez mam podrazniony skalp po takich detergentowych szamponach)...Chce zdrowe i piękne włosy. Jeszcze do autorki .... A sprawdzalas sklad danych kosmetykow do włosów detergentowych ? Radze sie Tobie w to pobawić. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo ja uważam, że szampon nie zadba- szampon ma umyć. Dbać mają odżywki etc. Zresztą szampony ziołowe przy dłuższym stosowaniu mogą wysuszać ![]() Pisałam na ten temat z Eloe ![]() Cytat:
![]() Widzę, że kolejna fanka BD ![]()
"Look into my eyes You will see... You know it´s true everything I do I do it for you..." ![]() 27.05.2009r.- najszczęśliwsza kobieta na Ziemi ![]() www.radicalis.fbl.pl - strona mojego najzdolniejszego ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
do indios ...kochana dla mnie szampon ma nie tylko myc ale zadbac tez o to by wlosy byly miekkie latwe do rozczesania ...jesli mialby zadanie tylko umyc to i zelem badz plynem do naczyn mozna by bylo to zalatwic bo pozniej beda nakladane odzywki tak?
no wlasnie dla mnie nie... ziolowe rowniez nie sa jakims cudem bo jak mowisz wysuszaja i to prawda ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#38 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Detergenty są różne https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...1&postcount=27. A te zawarte w Babydreamie, czy HiPPie np. Cocamidopropyl Betaine, Coco Glucoside - są po prostu łagodniejsze niż SLS.
![]() |
![]() |
#39 |
Wtajemniczenie
|
Autorko, odpowiedź sama Ci się nasunie, gdy przeczytasz czym jest SLS itp. Od razu dodam, że nie sugeruję, że jest totalnie "be". Po prostu ma bardzo silne właściwości odtłuszczające, drażniące... Więc przesusza. Dlatego część go unika. Używam jeszcze łagodniejszych środków niż szampony bez SLS typu hipp czy beabydream (glyceryl cocoate z olejem) i też nie zauważyłam, abym zarosła brudem
![]() P.S. Od czego są odżywki i zimna woda? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Wtajemniczenie
|
Indios
Na pisanie takich bredni nie pozwolę nikomu ![]() BD najlepszy ![]() Skarpetta Dokładnie. Ja nie wiem jak można takie bzdury wypisywac...;/ caskada Mnie np podrażnił ten szampon z Garniera z olejkiem avocado i karite...Co bylam w szoku... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A przy swoim się upieram ![]() ![]() A to jakie szampony stosujesz to nie neguję ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() "nie mają w składzie SLS ani SLES- są więc raczej pozbawione tych najgorszych detergentów ;]" Na początku mojej wypowiedzi: "Nie wszystkie szampony mają detergenty ![]() Zjadłam słowo "szkodliwe". Jednak na końcu tłumaczę właśnie o pozbawieniu tych szamponów najgorszych detergentów. Odwołuję do czytania ze zrozumieniem ![]()
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
a mi Baby Dream i inne dla dzieci nie służą... ![]() Kiedyś nie znałam tych wszytskich SLSów, normalnie myłam nimi głowę i nic nie było moim włosom. Zaczęłam taką mniej chemiczną pielęgnację i zaczęły się rewelacje typu łupież, masakra z rozczesywaniem, sianko na głowie. Nie twierdzę, że szampony typu BD zniszczyły mi włosy (bez przesady, szampon ma tylko myć włosy) ale na pewno były mniej komfortowe w używaniu i trochę plątały włosy. Moja mama podziela moje zdanie, zaczęła używać takich dla dzieci, ale po 3 tygodniach używania dała sobie spokój, w ogóle jej to nie służyło. Uważam, że trochę demonizuje się te SLSy. Przecież kiedyś mało kto zwracał na to uwagę i było okay. Dla mnie najgrosze zło dla włosów to prostowanie, farbowanie i o zgrozo rozjaśnianie. A nie jakieś "niszczycielskie" SLSy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Może warto mniej osobiście podejść do tematu i podyskutować bez złośliwości? Jest mnóstwo wizażanek, które mają negatywne doświadczenia z szamponami dla dzieci. Ja sama używałam Babydream przez ponad pół roku. Na plus zaliczam to, że nie swędziała mnie głowa, ale za to po jakimś czasie zauważyłam, że włosy mam wysuszone i zniszczone, jakby połamane. Nie wiem czy to wina szamponu, ale chętnie bym się dowiedziała ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
wsrod moich znajomych nikt nie uzywa dzieciecych rzeczy (plynow szamponow) jak im opowiadam to sie dziwia albo mowia ze za bardzo sie przejelam byciem mama
![]() ale do rzeczy... po uzyciu szamponu hippa pozniej zwitsal a pozniej mustela( ten 1 okazal sie w miare) nie moglam doprowadzic wlosow do ladu susza totalna maski odzywki nie pomagaly oleje rowniez totalna zalamka ![]() ![]() ![]() moze komus sluza te szampony mi nie i dlatego powracam do doroslych szamponow ktore pozwola mi utrzymac wlosy w dobrym stanie ![]() ![]() doszlam do wniosku ze otacza nas wszedzie chemia i jedna zmiana szamponu nie pomoze mi w ograniczeniu jej na wlosach .. ci co jej unikaja powinni caly czas chyba chodzic w czapach bo nawet w powietrzu cos sie unosi i osiada na wlosach dlatego prosze bez przesady.....
![]() |
![]() |
#45 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Wtajemniczenie
|
Caskada
Moglas miec łupież po Hipp, gdyż ma Sodium Chloride w składzie. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Wtajemniczenie
|
Cascada, no ja akurat nie szukam szamponów, po których włosy będą się dobrze rozczesywać, od tego mam odżywki. Szampon ma dla mnie łagodnie umyć skórę głowy oraz nie przesuszać włosów. Oczywiście, dałam swój przykład nie mam pretesji, że masz inne wymagania, Cascado
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Mimo że nie mam tak bardzo wrażliwego skalpu ![]() Po prostu uderzyło mnei stwierdzenie, iż jest to szampon "szkodliwy", gdzie wielu osobom dziecięce szampony pomogły ze świądem skóry a nawet w leczeniu AZS. Wizaż jest bardzo dużym forum opiniotwórczym i rzucanie takich "sloganów" powinno być poparte jakimiś rzetelnymi argumentami ![]() Jeśli autorka takich nie posiada- zawsze znajdą sie złośliwe zołzy, które mają rzetelne kontrargumenty ![]() Takie jak ja ![]() Cytat:
![]() ![]() Jak makijaż ![]() ![]() Jak makijaż- zatuszuje, optycznie wyrówna, ale nie wyleczy, nie usunie ![]() Tak samo ma się sprawa z silikonami. Po takich szamponach też nigdy z włosami nie miałam problemu ![]() Do pewnego momentu... Po zmianie pielęgnacji zobaczyłam efekt, jakiego w życiu bym się nie spodziewała ![]() Ale do tego trzeba wiele wytrwałości i cierpliwości- większosć dziewczyn będzie wiedzieć o czym mówię ![]()
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
AGA :)
|
Cytat:
![]() Generalnie coś seria BD (dla dzieci) do mnie nie przemawia, mimo licznych zachwytów. Czego się nie tknęłam to wyrzuciałam/oddawałam:/
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#50 |
Wtajemniczenie
|
Ja już nie wiem w czym problem. Jak ktoś preferuje szampony, które pomagają rozczesywać to proszę. Ja tę opcję pozostawiam odżywkom, które trzymam min. 10min.
Albo nie załapałam intencji dalszej dyskusji, albo to jest pisanie dla kontrowersji. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() szampon dzieciecy nie jest do kazdego rodzaju wlosow ![]() ![]() uff ale zaraz oberwe ![]()
Edytowane przez caskada Czas edycji: 2010-10-06 o 14:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Zakorzenienie
|
siegnelam sobie do synusia szafki z kosmetykami i wyjelam szampon hippa rozowy oraz plyn do kapieli rowniez hippa rozowy z tej samej serii czytam sklad i widze ze maja identyczny co do joty poza jednym skladnikiem ktory dodatkowo wystepuje w plynie to styrene acrylates copolymer
![]() wiec moze plyn lepszy bo odrazu mozna umyc wlosy i sie wykapac ![]() szkoda ze wczesniej tego nie wyczytalam bo bym nie kupowala dodatkowo szamponu- przeciez to to samo ![]()
![]() |
![]() |
#54 |
✌
|
skarpetta
Ja już nie wiem w czym problem. Jak ktoś preferuje szampony, które pomagają rozczesywać to proszę. Ja tę opcję pozostawiam odżywkom, które trzymam min. 10min. Albo nie załapałam intencji dalszej dyskusji, albo to jest pisanie dla kontrowersji. Ja to chciałam powiedzieć, że wiele szamponów "dla dorosłych" również nie pomaga rozczesywać włosów a nie które dziecięce np Bobini nadają im miękkość i są dzięki nim bardziej podatne na układanie. Używałam ich jak wyjechałam nad morze i bardzo dobrze "ochraniały" moje włosy przed słoną wodą, wiatrem i.t.p co inne szampony nie zawsze robią. Dzisiaj kupiłam Johnson&Johnson lawendowy, którego nigdy wcześniej nie używałam i sprawdzę czy nadaje się "tylko dla dzieci". ;p Edytowane przez paulaa6 Czas edycji: 2010-10-06 o 16:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Przerzuciłam się tylko na płyn ![]() ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() czy myjesz tym plynem rowniez twarz?nie wysusza? bo jestem zainteresowana uzyciem go do swojej twarzy...(skoro mam 2 butle ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rzeczywiście gdyby taka pielęgnacja była korzystna dla włosów dorosłych, to tysiące specjalistów w koncernach, którzy 24 godzny na dobę tworzą nowe specyfiki do włosów, dawno by wprowadziło to do oferty. Tymczasem nie ma szamponów o takim składzie dla dorosłych, choć codziennie pojawiają się setki nowych rzeczy. Może to da do myślenia najbardziej zagorzałym krytykantkom ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 |
Wtajemniczenie
|
Producenci ida na łatwiznę i chcą sprzedać bubel by mieć z tych bubli miliony...
Kochane Reklama...i jeszcze raz REKLAMA ! ![]() To tak samo jak z perfumami...Wiadomo, ze kupujemy takie, ktore sie dluzej utrzymuja i są sprawdzone ....No a taki z ulicy pewien pan chce nam wcisnąć bubelek, ze jest on o wiele lepszy od Chanel :lol2:! No wlasnie :P Same sobie teraz zadajcie to pytanie :P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#60 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A co do powstawania takich szamponów- mylisz się. To w Polsce ciężko jest dostać łagodne szampony, w innych państwach jest spory wybór takich specyfików. Co gorsza, wiele szamponów dla dzieci ma taki skład, że nie nadają się do ich wrażliwej skóry. Pod tym względem jesteśmy sporo w tyle za Zachodem ![]() EDIT: Taszanta, ale porównaj sobie ceny SLESu i łagodnych detergentów. W dodaktu łagodne szampony nie mają działania powłokotwórczego, więc nie dają natychmiastowego efektu "zdrowych" włosów, wręcz przeciwnie- włosy po umyciu są tępe i przy dłuższych niż u bobasa włosach, trzeba użyć odżywki, której do dzisiaj nie używa większość Polek. Tak więc do kogo skierowałabyś taki szampon w naszym kraju? Edytowane przez weegirl Czas edycji: 2010-10-06 o 19:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:34.