Czy szampony dla dzieci nadają sie TYLKO dla dzieci? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-10-05, 17:46   #31
weegirl
Zakorzenienie

Dot.: szampon dla dzieci nadaje sie TYLKO DLA DZIECI

Non So, na pewno w jednym się z Tobą nie zgodzę (właściwie, w zasadniczej kwestii): szampony dla dzieci nie są tylko dla dzieci. Nie wiem, jak Ty, ale ja znam sporo osób z łuszczycą, które mogą stosować tylko te najłagodniejsze szampony dla dzieci (czyli żadne J&J, ale Hipp i Babydream, żele bez SLES), bo po zwykłym szamponie skóra im schodzi płatami.

Sama nie lubię szamponów dla dzieci, bo nie domywają mi skóry głowy i stosuję zwykłe szampony dla dorosłych, z SLESem, niemniej jednak nie każdy może się poszczycić równie niewrażliwą skórą A w Polsce alternatywy dla szamponów dla dzieci (mam na myśli te bez silniejszych detergentów, nie wszystkie) dla osób, które cierpią na choroby skóry. No, chyba, że są to kosmetyki jakichś absurdalnie drogich aptecznych firm.
weegirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-05, 17:55   #32
Indios Bravos
Zakorzenienie

GG do Indios Bravos

Cytat:
Napisane przez caskada Pokaż wiadomość
wydaje mi sie ze zalozycielka tematu chciala nam przekazac ze szampony dzieciece nic nie robia dla naszych wlosow a nie ze sa szkodliwe w jakis sposob
Nie, ze nie robią nic.
Przecież są szkodliwe, bo to przez nie włosy potem stają się cienkie i zniszczone
Więc chyba są

Cytat:
Napisane przez marejta Pokaż wiadomość
A kiedyś kobiety (nasze babcie albo jeszcze dalej) myły włosy w szarym mydle i wodzie deszczowej i miały piękne fryzury

A tak na poważnie to dlaczego postanowiłaś nawracać świat i osoby myjące włosy w dziecięcych szamponach???
Przecież każdy stosuje taką pielęgnacje jaką uważa za dobrą, jednym służy innym szkodzi, ale uważam podobnie jak przedmówczynie, że gdyby to było takie szkodliwe to różnego rodzaju instytuty by sie tym na pewno zajęły
A może polecisz nam jakiś szampon, którego wszystkie powinny używać??? Może jakiejś firmy, której nazwy nie możesz podać??? Taka mała reklama a co tam Wszystkie popędzimy do sklepów i zaopatrzymy się w odpowiednie, bo przecież każda z nas chce mieć zdrowe włosy
Teraz umyj w deszczówce to Ci skórę wypali

Cytat:
powiem tak
moich wlosow on nie myje a jak to widze -- otoz sa nieswieze oklapniete dostalam od niego lupiezu suchego nie moge nawet swojego szerokiego grzebienia w nie wlozyc nie daje mi nic taki szampon ale nie twierdze ze jest zly przeciez synkowi wlosy nim myje i sa piekniutkie....jednak nie moje
szampon powinien spelniac nie tylko warunki myjace ale i pielegnujace ten mi tego nie daje wiec jaki jest sens ladowac pozniej na glowe masy kosmetykow zeby naprawic jego wady...
ale jak podkreslilam nie uwazam go za zlo i co najwazniejsze nie mozna zapomniec ze kazdy wlos jest inny i jesli komus sluzy nie znaczy ze i drugiemu posluzy
To zrozumiałe- po prostu Ci nie odpowiadają składem I to jest normalne- szampon czy jakikolwiek kosmetyk nie będzie odpowiadał każdemu

Cytat:
Napisane przez rockandrollqueen Pokaż wiadomość
Ale głównym zadaniem szamponu jest oczyszczenie i dobrze, jeśli robi to dokładnie i jednocześnie delikatnie. Nie przypisujmy już temu jakiś innych cudownych właściwości.

Wierzysz w to, że coś co masz na głowie tylko przez chwile i dodatkowo ma w składzie detergent odżywi, zregeneruje, lub nawilży Ci włosy?
Nie wszystkie szampony mają detergenty
Przykład podawałam wcześniej- Babydream czy chociażby Hipp (o którym wspomniała Cascada ) nie mają w składzie SLS ani SLES- są więc raczej pozbawione tych najgorszych detergentów ;]

Cytat:
Napisane przez blond bunny Pokaż wiadomość
A ja mogę jedynie dodać ciut rzetelnej wiedzy chemicznej fryzjerskiej
KAŻDY szampon detergentowy- a są nimi również szampony dziecięce!
ma ph od słabo kwaśnego do obojętnego.
Zasadowe ph istniało przy szamponach mydlanych, dziś już nie stosowanych właśnie ze względu na szkodliwość.
Szampon dziecięcy różni się od dorosłego jedynie prostszym składem i zastąpieniem anionowych SPC amfoterycznymi SPC, przez co dziecięce się gorzej pienią ale są łagodne dla skóry.
Citric acid jest środkiem sekwestującym w szamponach a wiec jego zadaniem jest zmiękczanie wody i nic poza tym.
Także wątek ogólnie uważam za prowokację i jak to mówią: gdzieś dzwoni tylko nie wiadomo w którym kościele...
I powtarzam to, co powyżej- są szampony pozbawione "głównych" i najgorszych detergentów jakimi są SLS i SLES
Nie każdy szampon dziecięcy będzie więc takim bardzo detergentowym ;]

everything I do I do it for you..."

27.05.2009r.- najszczęśliwsza kobieta na Ziemi

www.radicalis.fbl.pl - strona mojego najzdolniejszego
Wybrałam kuszącą Lady Berry!

Indios Bravos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-05, 17:59   #33
caskada
Zakorzenienie

Cytat:
Ale głównym zadaniem szamponu jest oczyszczenie i dobrze, jeśli robi to dokładnie i jednocześnie delikatnie. Nie przypisujmy już temu jakiś innych cudownych właściwości.

Wierzysz w to, że coś co masz na głowie tylko przez chwile i dodatkowo ma w składzie detergent odżywi, zregeneruje, lub nawilży Ci włosy?
uzywam szamponow o jak najkrotszym skladzie i nie zadne pantene czy elseve ktore uwazam za g****
szampon ma oczyscic i zadbac o wlosy i to mi daja niektore szampony ziolowe
Stary 2010-10-05, 18:05   #34
_Sarenka_
Zadomowienie

ja osobiscie używałam szamponu babydream i jestem z niego bardzo zadowolona. Mył dobrze, tak jak inny sampon
Stary 2010-10-05, 18:21   #35
bernadka20
Wtajemniczenie

No ja tu się zgadzam z dziewczynami, które uzywaja dziecięcego. Tez uzywam Babydream i nie zamieniłabym go na inny. A w ŻYCIU !!
Najlepiej mi zmywa olejki i nafte. 100% poparcie
No a tak szczerze to autorka tego tematu nie pomyslala o osobach, ktore mają podraznienia po takich szamponach...Hm...pomyslm y dlaczego...SLS, SLES, ALS....konserwanty...para beny, silikony ? Nie chce miec sztucznej poprawy włosów tylko naturalnej...Nie chce podrażnionego skalpu (tez mam podrazniony skalp po takich detergentowych szamponach)...Chce zdrowe i piękne włosy.

Jeszcze do autorki ....
A sprawdzalas sklad danych kosmetykow do włosów detergentowych ? Radze sie Tobie w to pobawić. ))
Stop suszarce od końca czerwca 2010
Kantorzyca/Kantorka Zakonu Curlitanek
Masz naturalne, kręcone włosy?Zajrzyj koniecznie: FaQ, Pigułka
bernadka20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-05, 18:58   #36
Indios Bravos
Zakorzenienie

GG do Indios Bravos

Cytat:
uzywam szamponow o jak najkrotszym skladzie i nie zadne pantene czy elseve ktore uwazam za g****
szampon ma oczyscic i zadbac o wlosy i to mi daja niektore szampony ziolowe
Co rozumiesz przez" dbanie o włosy"?
Bo ja uważam, że szampon nie zadba- szampon ma umyć. Dbać mają odżywki etc.
Zresztą szampony ziołowe przy dłuższym stosowaniu mogą wysuszać
Pisałam na ten temat z Eloe

Cytat:
Napisane przez bernadka20 Pokaż wiadomość
No ja tu się zgadzam z dziewczynami, które uzywaja dziecięcego. Tez uzywam Babydream i nie zamieniłabym go na inny. A w ŻYCIU !!
Najlepiej mi zmywa olejki i nafte. 100% poparcie
No a tak szczerze to autorka tego tematu nie pomyslala o osobach, ktore mają podraznienia po takich szamponach...Hm...pomyslm y dlaczego...SLS, SLES, ALS....konserwanty...para beny, silikony ? Nie chce miec sztucznej poprawy włosów tylko naturalnej...Nie chce podrażnionego skalpu (tez mam podrazniony skalp po takich detergentowych szamponach)...Chce zdrowe i piękne włosy.

Jeszcze do autorki ....
A sprawdzalas sklad danych kosmetykow do włosów detergentowych ? Radze sie Tobie w to pobawić. ))
Też spytałam o to samo autorkę wątku już w pierwszym poście, ale odpowiedzi się nie doczekałam
Widzę, że kolejna fanka BD

Stary 2010-10-05, 19:09   #37
caskada
Zakorzenienie

do indios ...kochana dla mnie szampon ma nie tylko myc ale zadbac tez o to by wlosy byly miekkie latwe do rozczesania ...jesli mialby zadanie tylko umyc to i zelem badz plynem do naczyn mozna by bylo to zalatwic bo pozniej beda nakladane odzywki tak?
no wlasnie dla mnie nie...
ziolowe rowniez nie sa jakims cudem bo jak mowisz wysuszaja i to prawda dlatego jak podkresilam to wczesniej powrocilam do garniera karite i avokado myje tez odzywkami o prostym skladzie
Stary 2010-10-05, 20:08   #38
rockandrollqueen
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Indios Bravos Pokaż wiadomość
Nie wszystkie szampony mają detergenty
Przykład podawałam wcześniej- Babydream czy chociażby Hipp (o którym wspomniała Cascada ) nie mają w składzie SLS ani SLES- są więc raczej pozbawione tych najgorszych detergentów ;]
A jakby ten szampon umył, gdyby nie zawierał detergentów?

Detergenty są różne https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...1&postcount=27. A te zawarte w Babydreamie, czy HiPPie np. Cocamidopropyl Betaine, Coco Glucoside - są po prostu łagodniejsze niż SLS.
Stary 2010-10-05, 21:05   #39
skarpetta
Wtajemniczenie

Autorko, odpowiedź sama Ci się nasunie, gdy przeczytasz czym jest SLS itp. Od razu dodam, że nie sugeruję, że jest totalnie "be". Po prostu ma bardzo silne właściwości odtłuszczające, drażniące... Więc przesusza. Dlatego część go unika. Używam jeszcze łagodniejszych środków niż szampony bez SLS typu hipp czy beabydream (glyceryl cocoate z olejem) i też nie zauważyłam, abym zarosła brudem
P.S. Od czego są odżywki i zimna woda?
skarpetta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-05, 21:17   #40
bernadka20
Wtajemniczenie

Indios
Na pisanie takich bredni nie pozwolę nikomu
BD najlepszy

Skarpetta
Dokładnie. Ja nie wiem jak można takie bzdury wypisywac...;/

caskada
Mnie np podrażnił ten szampon z Garniera z olejkiem avocado i karite...Co bylam w szoku...
Stary 2010-10-05, 21:22   #41
Indios Bravos
Zakorzenienie

GG do Indios Bravos

Cytat:
do indios ...kochana dla mnie szampon ma nie tylko myc ale zadbac tez o to by wlosy byly miekkie latwe do rozczesania ...jesli mialby zadanie tylko umyc to i zelem badz plynem do naczyn mozna by bylo to zalatwic bo pozniej beda nakladane odzywki tak?
no wlasnie dla mnie nie...
ziolowe rowniez nie sa jakims cudem bo jak mowisz wysuszaja i to prawda dlatego jak podkresilam to wczesniej powrocilam do garniera karite i avokado myje tez odzywkami o prostym skladzie
No jednak mycie płynem do naczyń jednak odpada, bo ma za dużo detergentów
A przy swoim się upieram Najważniejsze są odżywki po myciu a nie szampon- jego zadaniem jest przede wszystkim oczyszczać
A to jakie szampony stosujesz to nie neguję Ja tylko mówię jak ja uważam- to podejście przypasowało moim włosom Bo kiedyś miałam trochę inne i nie było zbyt trafne

Cytat:
A jakby ten szampon umył, gdyby nie zawierał detergentów?

Detergenty są różne https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...1&postcount=27. A te zawarte w Babydreamie, czy HiPPie np. Cocamidopropyl Betaine, Coco Glucoside - są po prostu łagodniejsze niż SLS.
Zauważ najpierw, kochana jaki fragment mojej wypowiedzi cytujesz
"nie mają w składzie SLS ani SLES- są więc raczej pozbawione tych najgorszych detergentów ;]"

Na początku mojej wypowiedzi:
"Nie wszystkie szampony mają detergenty "
Zjadłam słowo "szkodliwe". Jednak na końcu tłumaczę właśnie o pozbawieniu tych szamponów najgorszych detergentów.

Odwołuję do czytania ze zrozumieniem

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-10-05, 21:46   #42
charliee
Rozeznanie

Cytat:
Indios
Na pisanie takich bredni nie pozwolę nikomu
BD najlepszy

Skarpetta
Dokładnie. Ja nie wiem jak można takie bzdury wypisywac...;/

caskada
Mnie np podrażnił ten szampon z Garniera z olejkiem avocado i karite...Co bylam w szoku...

a mi Baby Dream i inne dla dzieci nie służą... Włosy stały się bardziej suche, puszące się, a z roczesaniem to dopiero był problem.

Kiedyś nie znałam tych wszytskich SLSów, normalnie myłam nimi głowę i nic nie było moim włosom. Zaczęłam taką mniej chemiczną pielęgnację i zaczęły się rewelacje typu łupież, masakra z rozczesywaniem, sianko na głowie.

Nie twierdzę, że szampony typu BD zniszczyły mi włosy (bez przesady, szampon ma tylko myć włosy) ale na pewno były mniej komfortowe w używaniu i trochę plątały włosy.

Moja mama podziela moje zdanie, zaczęła używać takich dla dzieci, ale po 3 tygodniach używania dała sobie spokój, w ogóle jej to nie służyło.

Uważam, że trochę demonizuje się te SLSy. Przecież kiedyś mało kto zwracał na to uwagę i było okay.

Dla mnie najgrosze zło dla włosów to prostowanie, farbowanie i o zgrozo rozjaśnianie. A nie jakieś "niszczycielskie" SLSy.
charliee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-05, 22:25   #43
Loouisse
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez marejta Pokaż wiadomość
A tak na poważnie to dlaczego postanowiłaś nawracać świat i osoby myjące włosy w dziecięcych szamponach???

A może polecisz nam jakiś szampon, którego wszystkie powinny używać??? Może jakiejś firmy, której nazwy nie możesz podać??? Taka mała reklama a co tam Wszystkie popędzimy do sklepów i zaopatrzymy się w odpowiednie, bo przecież każda z nas chce mieć zdrowe włosy
Mimo, że to nie do mnie to się wtrącę Dziewczyna zaczęła wątek, który może przerodzić się w ciekawą dyskusję, nawet jeżeli postanowiła zmieniać świat, w co wątpię, to nie robi nic, czego nie robią osoby zachwalające alternatywne sposoby pielęgnacji, np. oleje, szampony i odżywki bez silikonów, hinduskie kosmetyki, retinoidy...Nie ma więc powodu, żeby od razu ją atakować. Szczerze mówiąc to osoby używające szamponów dla dzieci są w mniejszości. Nie sprawdziłam tego empirycznie, ale tak można założyć. Pomyślcie, jaki interes ma producent, żeby wypuszczać na rynek masę podrażniających produktów o szkodliwym składzie, skoro mógłby zapewne taniej wyprodukować szampon dla dzieci i rozlać go do butelek z etykietą dla dorosłych. Skoro szampony dla dzieci są takie dobre, to czemu ludzie ich masowo nie stosują?

Może warto mniej osobiście podejść do tematu i podyskutować bez złośliwości? Jest mnóstwo wizażanek, które mają negatywne doświadczenia z szamponami dla dzieci. Ja sama używałam Babydream przez ponad pół roku. Na plus zaliczam to, że nie swędziała mnie głowa, ale za to po jakimś czasie zauważyłam, że włosy mam wysuszone i zniszczone, jakby połamane. Nie wiem czy to wina szamponu, ale chętnie bym się dowiedziała Pewnie, że bez odżywki się nie obędzie, ale pamiętam czasy sprzed babydream, kiedy to nie musiałam stosować odzywki spłukiwanej po każdym myciu i włosy miałam bez zarzutu. Wystarczył lekki spray do rozczesywania lub pianka, teraz nawet o tym nie ma mowy, chyba bym łysa została.
Loouisse jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-06, 08:08   #44
caskada
Zakorzenienie

wsrod moich znajomych nikt nie uzywa dzieciecych rzeczy (plynow szamponow) jak im opowiadam to sie dziwia albo mowia ze za bardzo sie przejelam byciem mama
ale do rzeczy...
po uzyciu szamponu hippa pozniej zwitsal a pozniej mustela( ten 1 okazal sie w miare) nie moglam doprowadzic wlosow do ladu susza totalna maski odzywki nie pomagaly oleje rowniez totalna zalamkapomyslalam ze to efekt zmiany kosmetykow...ale to trwalo i trwalo..doszedl lupiez sypal mi sie z glowy doslownie a pozniej swedzenie zaczelam dokladniej czytac wizaz od nowa i inne stronki szukajac odpowiedzi..
moze komus sluza te szampony mi nie i dlatego powracam do doroslych szamponow ktore pozwola mi utrzymac wlosy w dobrym stanie na szczescie odkrylam ze lubimy sie z silikonami wiec nie ma potrzeby w moim przypadku ich ograniczania
doszlam do wniosku ze otacza nas wszedzie chemia i jedna zmiana szamponu nie pomoze mi w ograniczeniu jej na wlosach ..
ci co jej unikaja powinni caly czas chyba chodzic w czapach bo nawet w powietrzu cos sie unosi i osiada na wlosach
dlatego prosze bez przesady.....
Stary 2010-10-06, 11:13   #45
mmm3m
BAN stały

Cytat:
Napisane przez paulaa6 Pokaż wiadomość

No niestety coś przeoczyłam. W ogóle z tego wszystkiego wynika, że nawet dzieci nie powinny tego używać. ;D
Też doszłam do takich wniosków
mmm3m jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-06, 12:48   #46
bernadka20
Wtajemniczenie

Caskada
Moglas miec łupież po Hipp, gdyż ma Sodium Chloride w składzie. ))
Stary 2010-10-06, 13:35   #47
skarpetta
Wtajemniczenie

Cascada, no ja akurat nie szukam szamponów, po których włosy będą się dobrze rozczesywać, od tego mam odżywki. Szampon ma dla mnie łagodnie umyć skórę głowy oraz nie przesuszać włosów. Oczywiście, dałam swój przykład nie mam pretesji, że masz inne wymagania, Cascado
Stary 2010-10-06, 13:38   #48
Indios Bravos
Zakorzenienie

GG do Indios Bravos

Cytat:
Napisane przez charliee Pokaż wiadomość
a mi Baby Dream i inne dla dzieci nie służą... Włosy stały się bardziej suche, puszące się, a z roczesaniem to dopiero był problem.

Kiedyś nie znałam tych wszytskich SLSów, normalnie myłam nimi głowę i nic nie było moim włosom. Zaczęłam taką mniej chemiczną pielęgnację i zaczęły się rewelacje typu łupież, masakra z rozczesywaniem, sianko na głowie.

Nie twierdzę, że szampony typu BD zniszczyły mi włosy (bez przesady, szampon ma tylko myć włosy) ale na pewno były mniej komfortowe w używaniu i trochę plątały włosy.

Moja mama podziela moje zdanie, zaczęła używać takich dla dzieci, ale po 3 tygodniach używania dała sobie spokój, w ogóle jej to nie służyło.

Uważam, że trochę demonizuje się te SLSy. Przecież kiedyś mało kto zwracał na to uwagę i było okay.

Dla mnie najgrosze zło dla włosów to prostowanie, farbowanie i o zgrozo rozjaśnianie. A nie jakieś "niszczycielskie" SLSy.
Normalne Mi z dziecięcych służą tylko 3- dwa z BD i jeden Hipp, po reszcie-szkoda słów
Mimo że nie mam tak bardzo wrażliwego skalpu
Po prostu uderzyło mnei stwierdzenie, iż jest to szampon "szkodliwy", gdzie wielu osobom dziecięce szampony pomogły ze świądem skóry a nawet w leczeniu AZS.
Wizaż jest bardzo dużym forum opiniotwórczym i rzucanie takich "sloganów" powinno być poparte jakimiś rzetelnymi argumentami
Jeśli autorka takich nie posiada- zawsze znajdą sie złośliwe zołzy, które mają rzetelne kontrargumenty
Takie jak ja

Cytat:
Napisane przez Loouisse Pokaż wiadomość
Mimo, że to nie do mnie to się wtrącę Dziewczyna zaczęła wątek, który może przerodzić się w ciekawą dyskusję, nawet jeżeli postanowiła zmieniać świat, w co wątpię, to nie robi nic, czego nie robią osoby zachwalające alternatywne sposoby pielęgnacji, np. oleje, szampony i odżywki bez silikonów, hinduskie kosmetyki, retinoidy...Nie ma więc powodu, żeby od razu ją atakować. Szczerze mówiąc to osoby używające szamponów dla dzieci są w mniejszości. Nie sprawdziłam tego empirycznie, ale tak można założyć. Pomyślcie, jaki interes ma producent, żeby wypuszczać na rynek masę podrażniających produktów o szkodliwym składzie, skoro mógłby zapewne taniej wyprodukować szampon dla dzieci i rozlać go do butelek z etykietą dla dorosłych. Skoro szampony dla dzieci są takie dobre, to czemu ludzie ich masowo nie stosują?

Może warto mniej osobiście podejść do tematu i podyskutować bez złośliwości? Jest mnóstwo wizażanek, które mają negatywne doświadczenia z szamponami dla dzieci. Ja sama używałam Babydream przez ponad pół roku. Na plus zaliczam to, że nie swędziała mnie głowa, ale za to po jakimś czasie zauważyłam, że włosy mam wysuszone i zniszczone, jakby połamane. Nie wiem czy to wina szamponu, ale chętnie bym się dowiedziała Pewnie, że bez odżywki się nie obędzie, ale pamiętam czasy sprzed babydream, kiedy to nie musiałam stosować odzywki spłukiwanej po każdym myciu i włosy miałam bez zarzutu. Wystarczył lekki spray do rozczesywania lub pianka, teraz nawet o tym nie ma mowy, chyba bym łysa została.
Hmm...a wiesz jak działają silikony? W szamponach też?
Jak makijaż Syrenka określiła bardzo dokładnie to działanie
Jak makijaż- zatuszuje, optycznie wyrówna, ale nie wyleczy, nie usunie
Tak samo ma się sprawa z silikonami.
Po takich szamponach też nigdy z włosami nie miałam problemu
Do pewnego momentu...
Po zmianie pielęgnacji zobaczyłam efekt, jakiego w życiu bym się nie spodziewała
Ale do tego trzeba wiele wytrwałości i cierpliwości- większosć dziewczyn będzie wiedzieć o czym mówię

Stary 2010-10-06, 13:43   #49
Ag4
AGA :)

Cytat:
Napisane przez _Sarenka_ Pokaż wiadomość
ja osobiscie używałam szamponu babydream i jestem z niego bardzo zadowolona. Mył dobrze, tak jak inny sampon
ja używając go pozbywałam się połowy włosów :/ Tragedia! Użyłam kilka razy i nigdy więcej do niego nie wrócę
Generalnie coś seria BD (dla dzieci) do mnie nie przemawia, mimo licznych zachwytów. Czego się nie tknęłam to wyrzuciałam/oddawałam:/

Aga
Ag4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-10-06, 14:12   #50
skarpetta
Wtajemniczenie

Ja już nie wiem w czym problem. Jak ktoś preferuje szampony, które pomagają rozczesywać to proszę. Ja tę opcję pozostawiam odżywkom, które trzymam min. 10min.
Albo nie załapałam intencji dalszej dyskusji, albo to jest pisanie dla kontrowersji.
Stary 2010-10-06, 14:36   #51
caskada
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez skarpetta Pokaż wiadomość
Ja już nie wiem w czym problem. Jak ktoś preferuje szampony, które pomagają rozczesywać to proszę. Ja tę opcję pozostawiam odżywkom, które trzymam min. 10min.
Albo nie załapałam intencji dalszej dyskusji, albo to jest pisanie dla kontrowersji.
a jesli po takim bobasowym szamponie odzywka mi juz nie pomaga ani maska(dodam ze trzymam czasami nienormalnie dlugo ) to co?

szampon dzieciecy nie jest do kazdego rodzaju wlosowbobaskowe wlosy mozna myc bo wszystkie sa takie same ale nie nasze dorosle

uff ale zaraz oberwe

Edytowane przez caskada
Czas edycji: 2010-10-06 o 14:38
caskada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-06, 14:50   #52
Indios Bravos
Zakorzenienie

GG do Indios Bravos

Cytat:
a jesli po takim bobasowym szamponie odzywka mi juz nie pomaga ani maska(dodam ze trzymam czasami nienormalnie dlugo ) to co?
To po prostu Twoje włosy go nie tolerują- proste

Cytat:
szampon dzieciecy nie jest do kazdego rodzaju wlosowbobaskowe wlosy mozna myc bo wszystkie sa takie same ale nie nasze dorosle

uff ale zaraz oberwe
Oj polemizowałabym czy jednak wszystkie dzieci mają takie same włosy moja droga

Stary 2010-10-06, 16:29   #53
caskada
Zakorzenienie

siegnelam sobie do synusia szafki z kosmetykami i wyjelam szampon hippa rozowy oraz plyn do kapieli rowniez hippa rozowy z tej samej serii czytam sklad i widze ze maja identyczny co do joty poza jednym skladnikiem ktory dodatkowo wystepuje w plynie to styrene acrylates copolymer
wiec moze plyn lepszy bo odrazu mozna umyc wlosy i sie wykapac
szkoda ze wczesniej tego nie wyczytalam bo bym nie kupowala dodatkowo szamponu- przeciez to to samo
Stary 2010-10-06, 16:33   #54
paulaa6

skarpetta

Ja to chciałam powiedzieć, że wiele szamponów "dla dorosłych" również nie pomaga rozczesywać włosów a nie które dziecięce np Bobini nadają im miękkość i są dzięki nim bardziej podatne na układanie. Używałam ich jak wyjechałam nad morze i bardzo dobrze "ochraniały" moje włosy przed słoną wodą, wiatrem i.t.p co inne szampony nie zawsze robią. Dzisiaj kupiłam Johnson&Johnson lawendowy, którego nigdy wcześniej nie używałam i sprawdzę czy nadaje się "tylko dla dzieci". ;p

Edytowane przez paulaa6
Czas edycji: 2010-10-06 o 16:41
paulaa6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-06, 17:04   #55
Indios Bravos
Zakorzenienie

GG do Indios Bravos

Cytat:
siegnelam sobie do synusia szafki z kosmetykami i wyjelam szampon hippa rozowy oraz plyn do kapieli rowniez hippa rozowy z tej samej serii czytam sklad i widze ze maja identyczny co do joty poza jednym skladnikiem ktory dodatkowo wystepuje w plynie to styrene acrylates copolymer
wiec moze plyn lepszy bo odrazu mozna umyc wlosy i sie wykapac
szkoda ze wczesniej tego nie wyczytalam bo bym nie kupowala dodatkowo szamponu- przeciez to to samo
To tak jak z płynem do kąpieli i szamponem z BD
Przerzuciłam się tylko na płyn Lenistwo górą

Stary 2010-10-06, 17:28   #56
caskada
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Indios Bravos Pokaż wiadomość
To tak jak z płynem do kąpieli i szamponem z BD
Przerzuciłam się tylko na płyn Lenistwo górą
kurcze pytanie nie na temat ale to nic
czy myjesz tym plynem rowniez twarz?nie wysusza? bo jestem zainteresowana uzyciem go do swojej twarzy...(skoro mam 2 butle)
Stary 2010-10-06, 17:53   #57
Taszanta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Loouisse Pokaż wiadomość

Myślę dokładnie tak samo i nie rozumiem tych ataków na autorkę wątku. Ja właśnie jestem w trakcie zmieniania pielęgnacji i też rozważałam zakup szamponu dziecięcego, no ale po tych informacjach będę ostrożniejsza. Nie chcę zniszczyć sobie włosów jakimś produktem, który właściwie do mycia włosów dorosłych nie służy.
Rzeczywiście gdyby taka pielęgnacja była korzystna dla włosów dorosłych, to tysiące specjalistów w koncernach, którzy 24 godzny na dobę tworzą nowe specyfiki do włosów, dawno by wprowadziło to do oferty. Tymczasem nie ma szamponów o takim składzie dla dorosłych, choć codziennie pojawiają się setki nowych rzeczy. Może to da do myślenia najbardziej zagorzałym krytykantkom

Taszanta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-06, 18:56   #58
bernadka20
Wtajemniczenie

Producenci ida na łatwiznę i chcą sprzedać bubel by mieć z tych bubli miliony...
Kochane Reklama...i jeszcze raz REKLAMA !
To tak samo jak z perfumami...Wiadomo, ze kupujemy takie, ktore sie dluzej utrzymuja i są sprawdzone ....No a taki z ulicy pewien pan chce nam wcisnąć bubelek, ze jest on o wiele lepszy od Chanel :lol2:!
No wlasnie :P Same sobie teraz zadajcie to pytanie :P
Stary 2010-10-06, 19:15   #59
Taszanta
Zakorzenienie

Cytat:
Producenci ida na łatwiznę i chcą sprzedać bubel by mieć z tych bubli miliony...
Kochane Reklama...i jeszcze raz REKLAMA !
To tak samo jak z perfumami...Wiadomo, ze kupujemy takie, ktore sie dluzej utrzymuja i są sprawdzone ....No a taki z ulicy pewien pan chce nam wcisnąć bubelek, ze jest on o wiele lepszy od Chanel :lol2:!
No wlasnie :P Same sobie teraz zadajcie to pytanie :P
No właśnie jakoś nie chcą nam sprzedać, bo ja nigdzie nie widzę reklam wciskających szampony dla dzieci dorosłym

Taszanta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-06, 19:35   #60
weegirl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Taszanta Pokaż wiadomość
Myślę dokładnie tak samo i nie rozumiem tych ataków na autorkę wątku. Ja właśnie jestem w trakcie zmieniania pielęgnacji i też rozważałam zakup szamponu dziecięcego, no ale po tych informacjach będę ostrożniejsza. Nie chcę zniszczyć sobie włosów jakimś produktem, który właściwie do mycia włosów dorosłych nie służy.
Rzeczywiście gdyby taka pielęgnacja była korzystna dla włosów dorosłych, to tysiące specjalistów w koncernach, którzy 24 godzny na dobę tworzą nowe specyfiki do włosów, dawno by wprowadziło to do oferty. Tymczasem nie ma szamponów o takim składzie dla dorosłych, choć codziennie pojawiają się setki nowych rzeczy. Może to da do myślenia najbardziej zagorzałym krytykantkom
Z innej strony, czy szampon naprawdę służy do mycia włosów? To skóra głowy wymaga dokłądnego oczyszczenia, do oczyszczenia samych włosów wystarczy sama piana z mycia Bo inaczej to każdy szampon może włosy nieźle wysuszyć.

A co do powstawania takich szamponów- mylisz się. To w Polsce ciężko jest dostać łagodne szampony, w innych państwach jest spory wybór takich specyfików. Co gorsza, wiele szamponów dla dzieci ma taki skład, że nie nadają się do ich wrażliwej skóry. Pod tym względem jesteśmy sporo w tyle za Zachodem Światowe trendy są właśnie takie- słabsze detergenty, brak konserwantów uwalniających formaldehyd czy parabenów.

EDIT: Taszanta, ale porównaj sobie ceny SLESu i łagodnych detergentów. W dodaktu łagodne szampony nie mają działania powłokotwórczego, więc nie dają natychmiastowego efektu "zdrowych" włosów, wręcz przeciwnie- włosy po umyciu są tępe i przy dłuższych niż u bobasa włosach, trzeba użyć odżywki, której do dzisiaj nie używa większość Polek. Tak więc do kogo skierowałabyś taki szampon w naszym kraju?

Edytowane przez weegirl
Czas edycji: 2010-10-06 o 19:40
weegirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości