|
|
#61 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wybór pierścionka zaręczynowego i oświadczyny zwierciadłem podejścia Tż do zwią
Cytat:
a słuchaj a co z kasiorą za pierdzianek zrobiłaś? |
|
|
|
|
|
#62 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wybór pierścionka zaręczynowego i oświadczyny zwierciadłem podejścia Tż do zwią
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#63 |
|
BAN stały
|
Generalnie - dziadocha. Ja osobiście czułabym się urażona takimi "oświadczynami". Żenada. Dziwne, że przyjęłaś ten pierścionek. Taka młoda, a już taka zdesperowana. Ale w sumie fakt - do kończącej płodność i młodość 30tki już niedaleko, a po 18tce też już parę lat - masz rację
Edytowane przez sine.ira Czas edycji: 2010-12-28 o 12:32 |
|
|
|
|
#64 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() za część kupiłam sobie piękny pierscionek zastępczy , moze nie z takim wypasionym brylantem ale moim zdaniem ladniejszy bo szczerszy ![]() częśc wpłacilam na fundacje Pegasus bo akurat bylo pare koni do uratowania przed swietami. a czesc mam nadal na koncie i czeka na wakacje 2011 z jakims fajnym nowym facetem ![]() sprzedalam bo chcialam oddac rodzicom za wesele które sie nie odbylo ale nie chcieli przyjac. |
|
|
|
|
|
#65 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
btw. ja bym bardzo chętnie zleciła pieczenie tortów na moje wesele mamie mojego TŻ ona robi obłędne torty i ciasta xDCytat:
dla mnie komedia.... poza tym skąd ona wie, ze za 4 tys? była przy zakupie czy szanowny narzeczony dał jej pierścionek wraz z metką a może od razu zaprowadził ją do pokoju z tą gablotką, pokazał pierścionek i powiedział "słońce, to jest Twój pierścionek zaręczynowy, ale niestety nie możesz go wyjąć stamtąd, bo jest za drogi, żeby go nosić"
Kiedy są dni niespokojne, marzy się o spokojnym, kiedy spokojny przychodzi, czuje się nieswojo, dopiero drugi, trzeci dzień spokojny przynosi przyzwyczajenie, które sprawia, że walory dni spokojnych nie wydają się więcej uciążliwe. S. Mrożek
Edytowane przez agata_slomka Czas edycji: 2010-12-28 o 12:57 |
||
|
|
|
|
#66 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() pierścionek zaręczynowy to jest symbol, inwestycja, a czasem jak w przypadku smuteksy-zadośćuczynienie za zrobienie w bola. a co do podkreslonego-trzymam kciuki ![]() ---------- Dopisano o 13:02 ---------- Poprzedni post napisano o 12:56 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#67 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Szkoda tylko, że nie miał odwagi szybciej zerwać, bo tak nie tylko ty cierpiałaś lecz również Twoja rodzina, która wpakowała niemało kasy w przygotowania. Nigdy nie zrozumiem takiego zachowania ![]() Cytat:
ja bym sobie jeszcze kupiła jakiś 'odlskulowy' pojazd np rower holenderski albo włoski skuter
Kiedy są dni niespokojne, marzy się o spokojnym, kiedy spokojny przychodzi, czuje się nieswojo, dopiero drugi, trzeci dzień spokojny przynosi przyzwyczajenie, które sprawia, że walory dni spokojnych nie wydają się więcej uciążliwe. S. Mrożek
|
||
|
|
|
|
#68 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Pierścionek wybierała sama, stąd zna cenę A za szybę poszedł później. Niestety, to był jej pomysł
|
|
|
#69 |
|
Raczkowanie
|
moim zdaniem nie ma teorii - wybór pierścionka i oświadczyny mogą być czegoś odbiciem, albo i nie, i rozsądzić może to tylko osoba będąca w szczerym związku
ja na takie "pierwsze-wstępne" zaręczyny dostałam pierścionek plastikowy! masa czasu już od tego momentu minęła, i wyobraź sobie - jestem szczęśliwa![]() nie należy się tak strasznie przejmować formami, gdybać można w nieskończoność. szczerość, otwartość, rozmowa - sama wiesz najlepiej jaką ma wartość Twój związek, partner, pierścionek. i nie pozwól za bardzo mącić sobie w głowie innym, które nie mają pojęcia o tym, co się między Wami dzieje.
|
|
#70 |
|
Zakorzenienie
|
Ananasowa pogadaj z chlopem i powiedz mu jasno i wyraznie, ze w Twoim mniemaniu Twoim narzeczonym to on nie jest.
dziewczyny a ja mam inne pytanie, a nie chce watku zakladac. ja sie niejako zgadzam, ze zareczyny odzwierciedlaja podejscie faceta do zwiazku. a co sadzicie o takiej sytuacji: ja uwazam ze zareczyny to wazny dzien, wazna tradycja, chcialabym zeby byla to wyjatkowa chwila. i nie mam na mysli tu podrozy do Paryza- ale to, zeby bylo uroczyscie, moze byc w domu, ale zeby to byla chwila dla nas, a nie na odczepnego, miedzy gotowaniem obiadu a prasowaniem. pierscionek natomiast jest dla mnie symbolem, waznym, nie chce drogiego, ale jako, ze mam go nosisc cale zycie, chcialabym, zeby byl ze zlota. natomiast moj facet uwaza zareczyny i pierscionek za zbedny szit, glupote, odstawianie szopek itd. i owszem, oswiadczy sie, ale najchetniej wlasnie z pierscionkiem za 30zl (bo szkoda kasy przeciez), no i z pewnoscia nie wykombinuje czegos , co mnie zaskoczy. czy uwazacie, ze facet znajac podejscie swojej kobiety do tego tematu, powinien sie mimo wszystko postarac dla niej (mimo, ze sam ma zareczyny gdzies i dla niego liczy sie tlyko slub)? bo ja mam czasem wrazenie, ze nie jestem dla niego az tak wazna, zeby chcialo mu sie dla mnie wysilac. czy moze przesadzam? czesto sie scieram z moim TŻtem w tym temacie:/ |
|
|
|
|
#71 |
|
Raczkowanie
|
Autorko, jak dla mnie Twój facet jest niestety mało rozgarnięty.
Tani pierścionek to nic strasznego, jeśli byłby naprawdę biedny, albo gdyby zbierał na coś istotnego jak mieszkanie czy samochód. Ale jeśli mówisz że on wydaje kupę forsy na jakieś pierdoły... To chyba widać co dla niego jest ważniejsze ![]() Poplamiona koszulka, sandały... no comments a stwierdzenie że to nie były prawdziwe zaręczyny - okropne :/ Nie postarał się WCALE, olał Cię na całej linii. Chcesz z kimś takim dzielić życie? Nie przyjęłabym takich 'zaręczyn'. |
|
|
|
|
#72 |
|
Zakorzenienie
|
e tam mało rozgarniety. Jest sprytniejszy niż myślisz.
Chciała pierścionek? To jej dał. ucieszyła się jak dziecko? ucieszyła. Jest z nim prawie 3 lata mimo, że on ją na imprezach traktuje jak obcą sobie osobę (patrz inny watek autorki)? jest. Dziewczyna pozwala się traktować jak kocmołuch, to ten skwapliwie korzysta. Normalne. |
|
|
|
|
#73 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#74 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cóż, chłopak pomyślał sobie widocznie "masz i daj mi święty spokój". Co do takiego impulsywnego kupowania pierścionka ja bym nie dyskwalifikowała za to: narzeczony znajomej obudził się ktoregoś dnia i pomyślał, że to dziś jest ten dzień, poszedł do jubilera, po kwiaty, zrobił dobre jedzenie i już, wszystko załatwione w 8 godzin. ![]() A tak na marginesie, to nie kumam o co chodzi z tym napraszaniem się o pierścionek. |
|
|
|
|
|
#75 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moim zdaniem tak, powinien się postarac. I gdyby obchodziły go Twoje odczucia, Twoje myśli, to czego byś chciała (a nie masz jakichś wygórowanych wymagań) to by się postarał. Bardzo ładny pierścionek złoty delikatny można już kupic za 300zł np. To jest dla niego tak kolosalna suma, że nie jesteś jej warta? Tak drogi prezent, że szkoda na Ciebie wywalac kasy? No pięknie nie powiem... Podam Ci przykład. Mój Tż twierdzi, że kwiaty to wywalanie kasy w błoto, bo postoi dwa dni i uschnie przecież. A ja uwielbiam kwiaty... I nie zdarzyło się by gdy jest okazja, a nawet bez okazji,. przyjechał bez nich. I to często bukiety za ok 50zł (na ile sie na kwiatach znam). Bo wie, że ja uwielbiam, więc bierze to pod uwagę. Jak mówi on ma radośc z tego jak widzi jak mi się taki bukiet podoba i jak się nim cieszę. |
|
|
|
|
|
#76 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Poza tym, Yoona napisała coś ważnego - to jest drobiazg, ale na cale życie. Nie wyobrażam sobie, żeby facet żałował (jeśli ma i zarabia) tych kilkuset zł na coś, co jego kobieta będzie nosić już zawsze jako pewien symbol. To co, obrączki może będą plastikowe, bo po co wydawać na prawdziwe? I od razu mówię, że nie chodzi o karaty trzymane za szybą, bo fajny delikatny zloty pierścioneczek można dostac do 500 zł spokojnie. Tez jestem zdania, że kupowanie pierścionka za tysiące to w normalnych warunkach głupota, a znam takich, co to pobrali na to kredyty, i teraz uraczona błyskotką żona własny pierścień spłaca. Przypomniało mi się jak w jakimś serialu, chyba w "Przyjaciołach", bohater nie chciał kupić dziewczynie bransoletki, bo to "taki duży pierścionek".
|
|
|
|
|
|
#77 |
|
Zadomowienie
|
a to jest jakaś nowa moda na zaręczyny oficjalne i nieoficjalne?
. Nie interesowałaby mnie cena pierścionka, bo taki kompletny brak klasy, wyczucia i wrażliwości byłby jedynym powodem do powiedzenia adieu.Mogę mieć biednego, niewykształconego, nieromantycznego tż, ale buractwa nie zniosę za nic. Przez tę jedną, niby drobną cechę rozstałam się po 5u latach z 22-letnim panem prezesem. Brrr. Edytowane przez kasiaen1 Czas edycji: 2010-12-28 o 16:23 |
|
|
|
|
#78 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moze byc tak, ze on sie nie bedzie staral. Rownie dobrze moze byc tak, ze on uwaza, ze na zareczyny za wczesnie, a chcial jakos zasygnalizowac powazne zamiary. Jest taka magiczna droga poznania mysli drugiej osoby: szczera rozmowa z nia. Wiem, ekstremalne wyjscie, ale moze sie uda? ![]() Cytat:
Dla Ciebie i dla Twojego kolegi moga byc wszystkie takie same (i naprawde nic w tym zlego). Natomiast jesli ktos chce sie poorientowac co i jak, to ani rodzaje ciecia kamienia, ani rodzaj pierscionka i takie szczegoly jak to czy kamien jest sam, czy z mniejszymi itd., to zadna czarna magia, filozofia itd.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||
|
|
|
|
#79 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Przyjęłam oświadczyny w autobusie linii 154 a potem dostałam pierścionek po babci ![]() No ale ja jestem bardzo średnio romantyczna ![]()
|
|
|
#80 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||
|
|
|
|
#81 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wiem czy jest sens gadać o pierścionkach zaręczynowych jeśli to zaręczyny nie były. To były jakieś żarto-wymuszono-zapowiedzi-zaręczyn.
Moim zdaniem dorosły facet dający zaręczynowy pierścionek ze srebra i cyrkonii poważny nie jest. Taki pierościonek kosztuje 40 zł. Czynsz 400 zł Chłop za cholerę gotowy do małżeństwa nie jest. Pomijając kwestie wspólnego budżetu i takich tam.Moim też zdaniem idealny pierścionek to złoto + mały 1 diament wszystko do 1000 zł. Taki prosty pierścionek pasuje do wszystkiego, nie strach nosić, i co ważne, za 30 lat będzie wyglądał tak samo pięknie jak w dniu wręczenia. Diament się nie ściera w przeciwieństwie do cyrkonii. |
|
|
|
|
#82 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Autorko, czy tę zostawisz sytuację tak jak jest? Wychodzisz za niego? (szczerze mówiąc to kibicuję Ci żebyś kopnęła go w d..., ale ja jestem złym człowiekiem )
|
|
|
|
|
|
#83 |
|
Raczkowanie
|
Pierścionek zaręczynowy jest BARDZO WAŻNY. Zdecydowana większość kobiet chciałaby ten dzień przeżyć magicznie, mieć co wspominać i co opowiadać córce...
Zapytałam kiedyś mamy, gdzie jest jej pierścionek zaręczynowy, jak tato się jej oświadczył, i tak dalej. I co się dowiedziałam? Że te zaręczyny to były 'takie o', nic specjalnego, pierścionek srebrny z jakimś maleńkim niebieskim oczkiem, kolor który mamie do niczego nie pasuje, zresztą po niedługim czasie wypadło... Dziś, po 25 latach, mama nawet nie wie gdzie jest ten pierścionek. I nie chce wiedzieć. Jak mi o tym opowiadała widziałam w jej oczach, że jest jej cholernie przykro i żal. I tu nie chodzi wcale i materializm, że im droższy tym lepszy (chociaż wg mnie 100 zł to za mało. taki pierścionek mogę sobie sama kupić. pierścionek zaręczynowy to, tak jak pisały dziewczyny wyżej, symbol, który kobieta nosi do końca życia). Chodzi o to, żeby trochę pogłówkować, podpytać siostry, koleżanek przyszłej narzeczonej, nałazić się po sklepach, pooglądać, powybierać... Włożyć w to trochę serca, poświęcić trochę czasu. A nie na ostatnią chwilę kupić pierwszą z brzegu najtańszą błyskotkę. O swoich osobistych oczekiwaniach mówić nie będę
Edytowane przez Irmina9891 Czas edycji: 2010-12-29 o 01:11 |
|
|
|
|
#84 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To sie przyznam, ze ja wczesniej tez o sobie pisalam. Pierscionek po babci, owszem, wisial na wieszaczku z poroza, zeby nie zapodzial ![]() Ja w trakcie gotowania obiadu, zmeczona jak pies po pracy, dziecie u kolan wyje, gdyz chce MiniMini - ja w bek, bom sie uzalila nad soba zdziebelko - wtem TZ wpada do kuchni, bach mi ten pierscionek na palec i pyta - Olu, czy wyjdziesz za mnie? ![]() Swiat mi sie rozswietlil teczowo i odtad zyli dlugo i szczesliwie, choc zupa byla spalona.Nie sadze, bym miala plakac za lat 30 na wspomnienie tych zareczyn |
|
|
|
|
|
#85 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Mama opowiadała mi, jak to jej się mój tatuś oświadczył. Przyjechał do niej do domu i spontanicznie w trakcie rozmowy wyjął z wazonu suszone kwiaty, padł na kolana i się oświadczył. Nie dopytałam, czy miał przy sobie pierścionek, ale chyba tak, skoro mama do dziś nosi zaręczynowy (srebrny i bez diamentów). I zaręczyny wspomina miło. |
||
|
|
|
|
#86 | |||
|
BAN stały
|
może chowa pani do gablotki pierścienia za 4 tyś bo się boi, żeby kto na nią nie napadł i palucha nie odgryzł. ;-)
ktoś tam pisał o oświadczynach w cuekirni, och, oczywiście, że oswiadczyny ciasteczkiem mogą być ogromnie romantyczne, ale gdyby pan młody młodej pannie zaproponował pójście do ołtarza w butach z lukru mogłoby już nie być tak romantycznie, prawdaż. ;-) Cytat:
![]() Cytat:
A np. pierścionek jest po babci bo Ci go pożycza. Cytat:
, natomiast wydaje mi się, że można czasem znaleźć subtelną różnicę między spontanem czy romantyzmem a zwykłym olewactwem.Btw, się nie ma kasy się torty trzepie, natomiast się ma kasę się chętnie torta zamawia a nie urabia się po łokcie przed własnym weselichem, chyba tylko po to, żeby na koniec paść na mordkę w ramach nocy poślubnej zdrowo odespać. Więc równie ironicznie nie widzę związku, wiadomo, że i biedniejsi się hajtają, i ci mega-nadziani z kamieniami za miliony dolców; swoją drogą, ponoć pierścionek narzeczonej księcia Wiliama teraz jest modny tak w ogóle i można sobie taki kupić z kamykiem z plastiku zdaje się. ;-) Może nawet i niejedna panna uznałaby taki podarek z narzeczeństwa za pożądany. ;-)Ale wracając do tematu to no nie wiem ;-), ja bym się chyba nie ucieszyła specjalnie, gdyby mi sie facet oświadczył szczerząc przy tym do mnie rzodkiewkę spomiędzy zębów, np. I wolałabym nie musieć nigdy w życiu pomyśleć, że db, że ma zęby, nie. ;-) Albo np. wyciągnął się przy tym/po tym na kanapie i zaczął wachlować palcami u stóp w dziurawych skarpetach. ;-)A tanio ;-), bo partnerstwo w związku w wydaniu pl nierzadko moim skromnym bardzo zdaniem, potrafi wyglądać tak, że, hm, brakuje tylko 'tego wielbłąda'. ;-) Żeby można było żonę wozić. ;-)
Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2010-12-29 o 13:05 |
|||
|
|
|
|
#87 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Nie wiem.. może on myśli, że na takie cudo to trzeba wydać bóg-wie-ile. Niech nie patrzy na ofertę Apart, bo tam mają często przesadzone ceny. Faceci z reguły są bardzo praktyczni i tylko od ich mentalności i elastyczności zależy czy będą chcieli, tak jak w Twoim przypadku, uszczęśliwić ukochaną wg nich niepotrzebna błyskotka, czy przyjdą w pojedynczą różą za 10 zł. Pogadaj z nim, bo może to nie jest kwestia pieniędzy. Mój znajmy informatyk, dał swojej narzeczonej na oświadczyny wypasionego laptopa zamiast pierścionka. Jak dla mnie to jest 100% przejaw miłości, bo chłopak podarował jej to na czym zna się najlepiej
|
||
|
|
|
|
#88 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I nie upatruję w tym jak wyglądały moje zaręczyny czy ślub wróżb na moje przyszłe życie. Bo biorąc pod uwagę jedno i drugie (wesele miałam bardzo skromne, sukienkę też a obrączki po rodzicach) i rozumując tak jak (chyba) większośc, to i mój i mojego męża stosunek do zaręczyn i ślubu powinien znaczyć, że: absolutnie nam na sobie nie zależało, związek traktujemy olewczo i szybko sie rozejdziemy/rozwiedziemy. Ja absolutnie rozumiem, że sa ludzie, którym zależy na pięknych zaręczynach i na ślubie z bajki. I nie wyśmiewam tego. Ale uważam, że nie zawsze facet który olewczo potraktuje zareczyny tak własnei traktuje zwiazek. Liczy sie całokształt a nie tylko ten jeden dzień. Bo w końcu facet, co to dziewczyną pomiata i traktuje ją jak niewiadomoco, raz moze sie postarać i odwalić zaręczyny marzeń z pierścionkiem jak dla ksieżniczki. Ale czy to bedzie oznaczało, że on jest ksieciem z bajki i na drugi dzień nie kopnie dziewczyny w uczucia? Wątpię. Dlatego twierdzę, że należy patrzeć szeroko na problem, bo dzień zaręczyn może nam powiedziec cos o podejsciu faceta do związku ale równie dobrze może nam nic nie powiedzieć. A ogólnie problemem tutaj jest to, ze dziewczyna ma inne oczekiwania niz facet co do zaręczyn. I wtedy, przyznaję, że chłopak mógłby sie sprężyć w imie miłosci, bo to, że sie wbije w gajerek czy też wrzuci pierscionek (wypaśny) do kieliszka z szampanem nie jest czynem ponad siły. I tutaj juz można byłoby sie domyslic, że facet może ewentualnie już AŻ tak bardzo dziewczyny nie kocha, prawdaż. Ale też bym nie przesądzała... Może tylko boi się wyglądać jak gupek
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2010-12-29 o 14:59 |
|
|
|
|
|
#89 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
niedawno dowiedziałam się,że święty mikołaj nie istnieje,a teraz to ![]() a ja myślałam,że im droższy kamiec tym szczęśliwsze życie. ciesz się,że nie kazał ci go oddać |
|
|
|
|
|
#90 |
|
BAN stały
|
nie tyle mówię o tym, czy oprawa jest rzeczą ważna czy nie, chociaż uważam, że większość ludzi dązy swiadomie i podswiadomie do zaspokojania ich estetycznych potrzeb, ale koncentruję;-) się na tym, że dziewczyna po tych oświadczynach poczuła się tak jakby trochę jak kupa.
Za przeproszeniem.;-)Oświadczać to się można i stojąc po kostki w błocie i kiedy się woda za kołnierz wlewa, ale jeśli ludź się przy tym i zaraz;-) po tym nie czuje jak milion dolarów ;-), to chyba jednak jest coś troszkę nie teges. ![]() ---------- Dopisano o 16:22 ---------- Poprzedni post napisano o 16:18 ---------- A Ty Yoona powinnaś mieć taki pierścionek, jaki Ty chcesz (bynajmniej nie twierdzę, że facet ma na to wydać 3 swoje pensje ani nic takiego), bo jest dla Ciebie, Ty miałabyś go nosić i nawet jeśli Twój TZ z różnych względów woli tandetę czy tylko rzeczy tanie to nie oznacza, że musisz podzielać takie podejście. To tak, jak kupować osobie, która nosi skórzane buty (wyłącznie) w prezencie butki ze skaju. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:30.

ja bym sobie jeszcze kupiła jakiś 'odlskulowy' pojazd 

lol
. Nie interesowałaby mnie cena pierścionka, bo taki kompletny brak klasy, wyczucia i wrażliwości byłby jedynym powodem do powiedzenia adieu.
, tym razem nie ogólnie o zaręczynach ale dotyczące osobiście mnie..