|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2371 | |
Zadomowienie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy c
Cytat:
Ja mnie twoje posty pozytywnie nakręcają Boże jaka Ty musisz być szalona ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2372 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy c
Cytat:
![]() ![]() Jak karmiłam piersią to nie było, że ona chce possać to dawałam pierś. Jak tylko widziałam, że nie pije a ssie to chowałam pierś, nawet jak kończyło się to rykiem. Zuziczka Oglądam Twój profil na fb. Ależ Ty masz przystojnego męża ![]()
"Pamiętaj: wszystko Ci wolno - ale nie wszystko warto." Edytowane przez bordowa Czas edycji: 2011-01-05 o 11:05 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2373 |
Zakorzenienie
|
Tak.
Ja w ogóle przed ciążą miałam już kręgosłup styrany, a teraz masakra. Lekarka mi kazała iść na rehabilitację bo mam straszną skoliozę. Może się coś uda (może jakieś chorobowe sobie załatwię, nie wiem jeszcze). Ostatnio wzięłam się na sposób i najczęściej karmię na leżąco, tym bardziej że mój bobas coraz większy i na kolankach też już mi się na leżąco nie mieści i niewygodnie jej. Kładziemy się na łóżku, ja obok małej, coś sobie podkładam pod ramię żeby mi było wygodnie i tak sobie leżymy, przytulamy się i jemy (tzn. głównie Natalka je ![]() Lenka twoja córeczka ślicznie wygląda ![]() Zdjęcia w sukieneczkach są obłędne. Weronisia w Pl jest szczepienie przeciwko rakowi szyjki macicy ale jest ono drogie - koszt to 1500 zł za 1 szczepionkę (a trzeba ich wziąć chyba 2 albo 3) ale ja na pewno Natalkę zaszczepię. Moja przyjaciółka złapała kilka lat temu wirusa HPV i teraz co roku robi badanie i czeka "na wyrok" czy jeszcze jest zdrowa, czy już nie... zresztą tego wirusa to w ogóle złapała zdradzając męża, więc to taka trochę "kara za grzechy"... IlonaN2 ja ciężkiego doła miałam jakieś 2 tygodnie po porodzie. Tż wrócił do pracy, ja zostałam sama, Natalka chciała być cały czas noszona a jak nie to ryczała, ja krwawiłam, wszystko mnie bolało i w ogóle to doszłam do wniosku, że inna kobieta była by lepszą mamą dla Natalki bo mnie ona po prostu wkurzała... ale teraz jest ok ![]() Co do brzucha to ja wyglądam ładnie tylko w tych zgniatających majtach gorsetowych. W ogóle mam obecnie gorszy brzuch niż miałam np. 3 tygodnie po porodzie ![]() Co do końca macierzyńskiego to u nas trzeba będzie trochę ograniczyć wydatki, ale ja do pracy się nie wybieram - po pierwsze, że nie chcę zostawić Natalki, po drugie nie opłaca mi się pracować przy obecnych cenach niań i żłobków. Będę sobie trochę dorabiać u obecnego pracodawcy, ale to raczej będzie na przysłowiowe waciki. NIKAP-n u mnie tak samo - zarobiłabym jakieś niecałe może 500 zł (ale to może...), uważam, że to za mało aby rezygnować z samodzielnej opieki nad dzieckiem. Poza tym wiele bym straciła z jej rozwoju... Każda nowa umiejętność Natalki mnie fascynuje. Co do napletka u chłopców to powiem wam, że mój teść jest lekarzem ze specjalnością urologia i mówi, że delikatnie powinno się chłopcom odciągać napletek od urodzenia, inaczej im zarośnie i będzie konieczna w późniejszym wieku operacja stulejki. Oczywiście każda mama robi jak uważa, ale ja mam 2 braci i moja mama mówiła mi, że odciągała i chłopaki nie mieli żadnego problemu później. I tak jak pisała Kalex - najlepiej podczas kąpieli delikatnie zsuwać, nie zrywać ani nie ciągnąć na siłę - to jest skórka i ona się sama z czasem rozciągnie przy delikatnej pomocy. Idę bo Natala strzeliła kupę i mi tu śmierdzi obok ![]()
#2374 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2375 |
Rozeznanie
|
Witajcie kochane mamuśki
![]() Oj dwno mnie tu nie było oj dawno i tyle do nadrobienia. Widzę, że pouszałyscie bardzo ważne tematy. Jeśli chodzi o napletek to my tez od kilku dni podczas kąpieli ściągamy go. Na razie robi to mąz bo ja czuje się jakbym mu krzywdę robiła. Jak długo podczas kąpieli odciąganie ten napletek i jak mocno? Co do dołów i wagi. To ja te mimo, że mały coraz starszy to mi zaczyna brakować czasu chociażby na wizaż. Mały w dzień mało i krótko spi. W nocy budzi się 2 nieraz 3 razy.Jestem nie wyspana, zmęczona ![]() Również walczę z wagą. Już pond 2 miesiące od porodu a moja waga jeszcze nie wróciła to tej sprzed ciąży ![]() Jeśłi chdzi o @ to ja mimo, że ściągam swój pokarm to już 2 razy miałam @. Ostatnio wogóle boli mnie często brzuch i musze się chyba wybrać na kontrolną wizytę, bo jeszcze na niej nie byłam. Ide nadrabiać i postaram się już być z Wami na bieżąco. Buziaczki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2376 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Zrobiłam krupnik i nie chce mi się go jeść Nic mi się nie chce jeść... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2377 |
Przyczajenie
|
Dziś Jaśniepan kończy 4 miesiące @ nie ma, karmię piersią. Karmię co trzy godziny, kilka razy jadł już ze słoiczka jabłko z marchewką i banana z jabłkiem, smakuje mu to, ładnie połyka, podaje po parę łyżeczek dziennie.
Jak czytam o tych dołach kilogramach brzuchach, rodzinie daleko to jakbym o sobie czytała i możemy się licytować gabi i zuziczka bo ja maluch na 157 a mam 70kg z czego pragnę zrzucić chociażby te 10...wrrrrrr, a karmię piersią i waga ani drgnie, fakt jem wszystko, no ale nie w dużych ilościach a czasami nawet nie mam kiedy herbaty się napić...może to hormony jakieś??? Jak spadło mi w dwa tygodnie po porodzie parę kg tak od tamtej pory przez 3,5 miesiąca nic nawet pół kilo. Siusiakiem Jaśniepana zajął się mąż, przy kąpaniu codziennie małemu delikatnie ściąga i jest ok. My na basen też się wybieramy- znaczy mąż z młodym, no bo ja się siebie na basenie nie wyobrażam... |
![]() ![]() |
![]() |
#2378 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2379 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() A gdzie mieszkasz na Winogradach? Ja blisko Mana i Alegro przy Marcelinskiej. Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Co do TZ to cicho szaa! bo jeszcze sie dowie ![]() ---------- Dopisano o 12:37 ---------- Poprzedni post napisano o 12:26 ---------- Aha, zapomnialam. My odciagamy napletek od prawie 3 miesiecy i Olek od poczatku nei mial zadnego z tym prblemu (Skubaniec lubi to) Odciagam mu w kapieli, jaki mi sie przypomni, ale jakos 2 raz y na tydzien i ładnie mu caly napletek schodzi. ![]() Pediatra nam kazala odciagac i tam czyscic, zreszta moj TZ ciagle mi o tym przypomina mowiac, ze jego syn ciagle sika i nie bedzie siedzial z brudnym fifolem. ![]() ![]()
![]() |
#2380 |
Wtajemniczenie
|
o matko! zwazylam sie 70 kg!!!! czyli od porodu nic nie drgnelo a mam 168 cm ;( musze sie zabrac za siebie bo 5 marca mam slub siostry ;( przeciez ja w nic nie wejde ;(
My na balkonie tzn maly na balkonie a ja na necie ![]()
#2381 |
Zadomowienie
|
O matko..toście mnie zbiły z tropu..ja w zyciu napletka nie odciągałam ani Patrykowi ani tym bardziej Domikowi..
![]() Chyba muze im zajzec w podwozie ![]() Co do wagi to mi zotało 2 kg do wagi z przed ciązy..chyba przy tej wadze zostane bo mam 47kg i jakoś lepiej ie z nimi czuje niz z moimi 43-44kg ![]() ![]() Własnei wróciła od fruzjerki i strzeliłąm sobie boba ![]() na złoć tżowi hihi..bo on takiej fryzurki nie znosi ![]() ![]() Kolorku w odcieniu rudawym tez nie lubi i własnei teraz tak sie maluje... alez mój mąż dzis bdzie zły jak mnie zobaczy ![]() ![]() ![]()
#2382 | ||||||||
BAN stały
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Mogłaś wypsikać odświeżaczem ![]() Cytat:
![]() Cytat:
No własnie, kto? ![]() Cytat:
Cytat:
![]() |
||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#2383 |
Przyczajenie
|
Mój TZ codziennie mnie rozwala tekstem: No Jasiu jak tam zleciał dzień, mama grzeczna była?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2384 |
Zadomowienie
|
Ja już nie kumam Miałam 89 ml odciagnietego mleka Mały zjadł z butli z trudem 50 i nie chciał więcej i co ulał jak dla mnie sporo. Dostawiłam go do cycka i zjdł sporo już nie ulewając Z butli je wolno i pod koniec mleko jest chłodne czy to może być przyczyną że końcówki z butli nie chce jeść Może mu na dwie porcje rozlewać?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2385 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja mam ją za darmo z kasy chorych. A musi wziąć 3. Dostała jedną, następna będzie w przyszłym miesiącu. A co do napletka. Fajnie, że masz kogoś w rodzinie, co się na tym zna. Tylko powiedz jak ściągać napletek, który ma dziurkę wielkości główki od szpilki? ![]() No bo ja nie wiem, a nie chcę mu zrobić krzywdy. Nie ma mowy, żeby mu to naciągnąć. To tak jakby przeciągać pomarańcz przez ucho od igły ![]() Nawet w kąpieli próbowałam, ale nie da rady ![]() Coś mówił ten twój teść co robić w takim przypadku? ------------------------ A z innej beczki. Mój Pascal zjada butlę co 3 godziny z zegarkiem w ręku. Wypija 90-100ml. Wyobraźcie sobie, że teraz o 12.00 tak strasznie domagał się jedzenia, że musiałam mu dać, a minęło niecałe 2,5 godziny. Wypił te swoje 100ml i dalej się wkurzał. Dałam mu tą pustą butelkę, żeby zobaczyć co zrobi, a ten się przyssał. Zrobiłam mu jeszcze 70ml i ten wypił to w sekundę. ![]() Aha! A jego przewlekłe zaparcie, z którym walczyłam jakieś 3-4 tygodnie, od poniedziałku zamieniło się w rzadką kupkę. Od ponad tygodnia odstawiłam Laktulosę bo nie działała (tylko jednorazowo zadziałała i na tym koniec). Podejrzewałam biegunkę, bo to prawie sama woda, śmierdząca, że muchy padają i do tego ze śluzem. No ale tylko dwie na dzień, a to trochę za mało, żeby uznać to za biegunkę. Wczoraj dokładnie tak samo. Dziś znowu. Nie wiem czy uznać to za normalną kupkę i się cieszyć, że nie ma zaparcia? NIKaP dzięki. Nie będę panikować z tym napletkiem. Widocznie Pascal ma tą stulejkę niemowlęcą. A do 5 m-cy ma jeszcze 2 m-ce, więc dam mu na razie spokój ![]() aaaneczka pokaż nową fryzurkę. Nie mam pojęcia co to bob ![]() Edytowane przez Weronisia Czas edycji: 2011-01-05 o 12:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2386 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Weronisia u mnie to samo z kupą.Od poniedziałku nagle (też odstawiłam laktulozę) mała zaczęła robic kupki,2-3 dziennie.Bardzo rzadkie,ale kolor mają ładny,więc nie wydaje mi sie, zeby to była biegunka(mam nadzieje).
Edytowane przez kasienka1701 Czas edycji: 2011-01-05 o 12:34 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2387 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2388 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Weronisia nie martw się, to naciąganie też polega na tym, że ściągasz troszkę do tej właśnie ciasnej dziurki i koniec, w kąpieli troszkę można mocniej, ale nie na siłę, tylko do oporu (jak poczujesz delikatny opór, to koniec), lekarka nasza swego czasu jeszcze mówiła, że można tą dziurkę kremować tym, czym pupę smarujesz przy przewijaniu i z czasem tak dookoła tej dziurki jakby ten krem troszkę wsmarowując- próbować delikatnie skórkę rozciągać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2389 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A u ciebie, to może dlatego, że wprowadziłaś soczki? Jejku, znikam do kuchni, bo mnie dzieci z rodziny wypiszą. Już trzeci dzień nie robię obiadu. Dziś rozmroziłam mięso, więc muszę zrobić obiad. No i trochę się nimi zająć, bo od rana siedzą na łóżku i grają w Playstation i Nintendo, normalnie hulaj dusza, bo mama w necie siedzi ![]() ---------- Dopisano o 13:40 ---------- Poprzedni post napisano o 13:39 ---------- Cytat:
![]() To będę mu dzisiaj tak smarować i zobaczymy. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2390 |
Zadomowienie
|
weronisia masz małego godomorka w domku
![]() ![]() ilona n2 kurcze no nie wiem, , ale ja bym spróbowała rozdzielic mu na dwie porcjie, moze rzeczywiscie m za zimne mleczko pod koniec i mu to nie pasuje. aajj ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez czekajaca na fasolke26 Czas edycji: 2011-01-05 o 12:45 |
![]() ![]() |
![]() |
#2391 |
Zakorzenienie
|
Klarissa kiedyś był cały program o tej szczepionce i się okazało, że to jedne wielki niewypał. Szczepów HPV jest mnóstwo, a szczepionka jest tylko na jeden. Poza tym jeśli chodzi akurat o tą kwestię to wystarczy cytologia raz w roku
![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:52 ---------- Poprzedni post napisano o 13:46 ---------- http://www.ithink.pl/artykuly/styl-z...szyjki-macicy/ |
![]() ![]() |
![]() |
#2392 |
Wtajemniczenie
|
brzuszkowe
#2393 | |||||||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ja orbitreka sprzedałam, jak się dowiedziałam żem w ciąży. ale ja ćwiczyłam ot tak se od czasu do czasu, bo miałam siedząca głównie prace. a teraz mam problem taki, iż rodzina dogaduje (tzn. teście i szwagierka wileki problem z tym mają ![]() ![]() Cytat:
kasienka - a ja z wielka checią bym wróciła do Lbn, miezkałam tu i studiowałam prawie 9 lat tu i bardzo mi sie teskni za tą wsią ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
noc była niefajna, bo kilka razy odciągałam ten gęsty katar, bo mu spływa do gardła i ciągle się darł w trakcie odciągania, w dodatku ma stan podgorączkowy. mam wyrzuty sumienia, bo jak pisałam nie wyłaziłam na dwór w te mrozy i zaspy, ale przedwczoraj stwierdziłam,ze jest tempka w miarę ok i poszlismy na spacer przez zaspy na chodnikach i chyba go zawiało. nie wiem, moze ode mnie się zaraził, bo ja pociągająca ![]() no w każdym bądź razie jest niedobrze Cytat:
takie to malutkie, ja mysle, ze ono musi wiedzieć, ze moze liczyć na mamę w każdej sytuacji, w końcu to ja jestem dorosła i jakos musze tę cierpliwość wykrzesac. nie myśl sobie, że cię potępiam czy coś, bo nieraz muszę wziać głęboki oddech, zakląć albo zakładam słuchawki na uszy i tak oglądam tv dość głośno ![]() teraz wiem, co to djembe ![]() Cytat:
mój jak trzeba podac mu butla odciągniete mleko 120 ml (bo takie porcje zostawiam) to ma na 2razy, tzn. zazwyczaj je 80 ml z tego. mają nasze chłopy prawie 3 miechy, więc mniej więcej tak dzieci jedza w tym okresie AAJJ-Jasiek jest przeurodziwym chłopczykiem ![]() ![]() ![]() Lenka - już wiem, co teściowka miała na myśli, jak pytała, czy nie chcę dziewczynki, bo te ciuszki i takie tam ![]() |
|||||||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2394 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
kochana moze jego juz wczeniej cos łapało!!!! nie wyrzucaj sobie ze to twoja wina!kurcze te nasze maluchy takie małe a juz antybiotyki dostają ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() a propo wszystkie laseczki macie przecudne awatarki ze swoimi pociechami!!!!!! ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:16 ---------- Poprzedni post napisano o 14:14 ---------- ale słodziak i jak wysoko główke trzyma!!!! musze looknąc sobie ile toje maleństwo juz ma miesiecy bo jeszcze nie ogarniam was i waszych maluszków !!!! ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2395 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Dziękuję za rady odnośnie butli Dziś odciągnę tuż przed kąpaniem i znowu mu dam z butli choć trochę niech się przyzwyczai bo mama niedługo o zostawi na dwa dni tygodniu ... Wróciliśmy ze spacerki Tylko 45 min ale ja się za cienko ubrałam i zmarzłam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2396 |
Wtajemniczenie
|
Piszecie ze dajecie np jabluszko przez kilka dni aby zobaczyc czy nie uczula. A skad wiadomo czy uczula i co robi sie jak np uczuli? Takie pytanie z ciekawosci.
A ja wczoraj podsluchalam rozmowe jak koledzy mowili do mojego meza ze jakas laska od nich z pracy urodzila dwojke dzieci i ma taka super figure i mi sie przykro troche zrobilo bo ja gruba jestem ;( Dzis zjadlam zelki i biszkopty....dokoncze biszkopty i od jutra koniec ze slodkim!!!!! Bordowa a jak ty sie odchudzilas?
#2397 |
Zakorzenienie
|
Wanilia jak uczula to będzie wysypka na buźce
![]() A jeszcze do tej szczepionki to ona nie jest "przeciw rakowi szyjki macicy" tylko "przeciw wirusowi brodawczaka ludzkiego" który jest tylko jedną z wielu przyczyn powstawania raka szyjki macicy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2398 | ||
Zakorzenienie
|
![]()
IlonaN2 właśnie chodzi o to, że ja wyglądam dużo gorzej niż wtedy jak się widziałyśmy. Nie wiem czy to przez te święta, ale przytyłam 3 kg i chyba całe te kilogramy skupiły się wokół brzucha i talii... wyglądam tak, że mnie teściowa podpytywała czy ja aby nie jestem znowu w ciąży...
AAJJ dlaczego sobie siebie na basenie nie wyobrażasz? Ja właśnie od soboty zamierzam zacząć chodzić. Chciałam 2x w tygodniu ale nie mam jak, dlatego w sobote rano porzucę Natalkę z tatusiem i zrobię sobie trochę relaksu pomiędzy porannymi karmieniami ![]() martucha84 my tez myślimy o basenie dla małej. Jutro zrobimy pierwsze testy w domowej wannie, w któryś weekend u teściów (oni mają wielgachną wannę) a potem jak się małej spodoba to weźmiemy ją na basen. Na razie na zwyczajny (tylko taki z podgrzewaną wodą) bo koszt jednych zajęć to 50 zł więc jak mi się od razu poryczy to szkoda kasy... ![]() Nie wiem, ale się mogę go zapytać ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Dlatego jak pisałam moja przyjaciółka raz w roku robi badanie i czeka na "wyrok" - po to żeby wiedzieć czy nowotwór już jest, czy jeszcze nie. Gdyby była zaszczepiona być może w ogóle by się brodawczakiem nie zaraziła i nie musiała by się martwić. No ale wiadomo, że każdy ma swoją opinię ![]() Zresztą zanim Natalia skończy 12 lat to się jeszcze może wszystko zmienić.
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2011-01-05 o 13:33 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2399 |
Przyczajenie
|
Ja przed ciążą miałam niska samoocenę i kłopoty z komplekasmi a teraz to już nie mówię, ale mam silną wole i sie nie poddaje będe piękna i na basen kiedyś tam pójdę tylko na tą wiosnę się nie wyrobię... kg tylu nie zrzucę ,bo sie staram i nic...
|
![]() ![]() |
![]() |
#2400 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() A jeszcze taka ciekawostka..w krajach rozwiniętych nie ma praktycznie zachorowań na raka szyjki macicy, studenci medycyny z Finlandii np. przyjeżdżają do Polski żeby zobaczyć jak to wygląda ![]() ![]() ![]() No ale jak już pisałaś każdy ma swoją opinię ![]() Edytowane przez gabisun Czas edycji: 2011-01-05 o 13:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:02.