|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4291 |
Zadomowienie
|
Dot.: Już Maluszki są wśrod nas i do boju ruszyć czas:) listopad-grudzień 2010
U nas dobre czasy najwidoczniej sie skonczyły bo mały jak obudził sie przed 1 w nocy tak usnął dopiero koło 6, masakra po prostu
A juz miałam nadzieje że mały bedzie mi tak ładnie spał jak przez ostatnie 3 dni.Ale usnął 2godz temu i śpi dalej wiec moze znowu zacznie być grzecznym synusiem ![]() A co do spania w łóżeczku to mój może 2 noce w nim przespał, stoi tylko i miejsce zajmuje bo mały zasypia we wózku. Sam tylko pare usnął a tak to treba go albo mocno bujac we wózku albo nosic na rekach żeby usnął inaczej nie ma szans... Ehhh pozazdroscic wam takich spokojnych dzieciaczków że same zasypiają... |
![]() ![]() |
![]() |
#4292 |
Zakorzenienie
|
ishka moja mala ma miesiac i tez w strone tv sie oglada. ale staramy sie by nie patrzyla w tv . w ogole chcemy uniknac ogladania tv przez nia przynajmniej do roku. ale zobaczymy jak nam to wyjdzie
![]() mala spi na brzucholku od 10.20 sukces normlanie. Moze zaraz pojdziemy na spacer ![]() ![]() Edytowane przez kliwia Czas edycji: 2011-01-15 o 11:00 |
![]() ![]() |
![]() |
#4293 | |
Kici kici miau miau
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4294 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
taaaa - świętą mnie zróbcie od razu ![]() Cytat:
![]() nie tylko tobie ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Moja ma katar, ma tak nosek zatkany, ze aż biedulka ledwo oddycha i do tego kaszle - zarejestrowałam ją prywatnie do lekarki ale dopiero po 17 bo ma dużo pacjentów - trzymajcie kciuki żeby nie było nic na oskrzelach bo wtedy to pewnie na zastrzykach by się skończyło ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#4295 | ||
Zakorzenienie
|
Ja odwracam od TV, nie pozwalam. Gdzieś czytałam, że to ogłupia dziecko. Za dużo iskrzących barw i zbyt szybkie obrazy. Mózg dziecka za tym nie nadąża.
Pascal oczywiście lubi patrzeć w TV, ale go od razu odwracam. Cytat:
Napletka nie trzeba dzieciom odciągać, ale można, gdy on ładnie da się ściągnąć podczas kąpieli. Robi się to raz na jakiś czas, żeby się upewnić, że pod skórką jest czysto. Prawidłowo jest tak, że przy ściąganiu napletka powinna wyjść cała główka czyli żołądź. Cała powinna wystawać. Natomiast stulejka to jest zarośnięta dziurka w napletku, że napletka nie da się ściągnąć.Dziurka jest tak mała, to nie da się przez nią ściągnąć napletka i żołądź za chiny ludowe nie wyjdzie na zewnątrz. To nazywa się stulejka. ![]() Dużo chłopców rodzi się ze stulejką niemowlęcą. Do roku mija i napletek daje się ściągnąć. Ale gdy do 2-3 lat nie zejdzie, to trzeba niestety wykonać zabieg. Cytat:
U mojego Thomasa bez problemu dało się ściągnąć całą skórkę i umyć żołądź. Natomiast Pascalek ma stwierdzoną stulejkę, więc nawet nie ma szans, żeby tą skórkę ściągnąć. W takim wypadku nie wolno tego ruszać. Mi pediatra zakazał więc nie robię. Podczas kąpieli próbowałam, ale to na nic. Za mała dziurka. Ishka a z tą główką, to faktycznie dziwnie. Pascal trzyma główkę mocno. Gdy się go ciągnie za rączki, to chce siadać i głowę trzyma sztywno. Nawet gdy mam go na kolanach, opartego o mnie, to on się przechyla do przodu sam i siada jak stary ![]() A skoro Tomkowi trudno jest utrzymać główkę gdy się go podnosi, to jest coś nie tak i lepiej, żeby zaczął ćwiczyć pod okiem rehabilitanta. Tak więc nie ma się co złościć ![]() ![]() Do samotnych ![]() Mój mąż nie jeździ w trasy, a więc teoretycznie jest co wieczór w domu. Ale co z tego? Ja i tak czuję się samotnie. Mój mąż wychodzi do pracy gdy my śpimy, a wraca gdy dzieci idą spać. Nic z taty nie mają. Ja jestem cały dzień sama z Pascalem i po południu z dziećmi, gdy wrócą ze szkoły. Wieczorem gdy mąż wróci, to jest obecny ciałem, bo duchem go w domu nie ma. Siedzi przed laptopem, idzie na kibel, potem coś zjeść i do spania. Nie robi w domu nic, bo ... jest zmęczony i coś mu się w końcu należy. Jestem zdana na siebie. I bardzo samotna. Wy chociaż wiecie czemu jesteście samotne: wasi mężowie po prostu są poza domem. Ja swojego mam w domu, ale jest nieobecny... to chyba jest jeszcze gorsze... Kliwia mój Pascalek zasypia tak jak na zdjęciu. Edytowane przez Weronisia Czas edycji: 2011-01-15 o 11:31 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4296 |
Zadomowienie
|
Mam pytanie do tych dziewczyn co daja swoim dzieciaczkom mm. Czy dajeci im taka porcje jak jest zalecana na pudełko przez producenta. Na opakowaniu bebiko 1 pisze, że w 2-3 miesiącu dawać 120ml. Mój maluszek ma bez jednego dnia 1miesiąc i 3tyg. Daje mu te 120ml, ale jak juz zje i zabieram mu butle to płacze. Czy on sie nie najada? Mogę mu zwekszyc porcje do 150ml??
|
![]() ![]() |
![]() |
#4297 |
Zakorzenienie
|
weronisia to wyprobuje mojej z ta pielucha
![]() a terz zjadla, mielismy isc ale sie rozpadalo na dobre wiec zostalismy i znowu spi na brzucholku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4298 |
Zadomowienie
|
Weronisia no to Tomek tez ma stulejke bo żołądz nie chce wyjsc ma za małą tą dziurke. No zobaczymy co powie nasz pediatra na to ale ja mu z tym nic nie robie bo sie...boje.
A z tą głowka to ma dziwnie bo ja ja go czasem ciagne za rączki to ja podniesie ale nie ma jej sztywnej a u lekarki juz mu sie nie chce. A jak go biore na kolana w pozycji polleżacej to sam sie dzwiga do siedzenia tzn glowke ciagnie sam w strone swoich kolan to juz sama nie wiem co jest nietak. No ale w poniedzialek idziemy do naszego lakarza to sie ja o wszystko wypytam. Ja tez odwracam małego jak sie zagląda na tv bo tez nie chce zeby to mu zaszkodzilo. Za chwile bede robic mu butle...normalnie az sie boje ze znowu albo nic nie wypije albo nie dopije....eh
#4299 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Matka sama widzi ile potrzebuje jej dziecko. jeśli chce jeszcze, to spróbuj dać herbatkę. A jeśli herbatka nie pomaga do rób więcej mleka ![]() Dziecko powinno wypić od 600 do 850ml mleka na dobę. Pisz sobie ile on pije i podliczaj. Jak mieści się w tym przedziale, to wszystko jest OK. Ja mam odwrotnie - Pascal nie wypija ilości podanej na opakowaniu. Powinien pić porcję ze 150ml wody i 5 miarek (co daje 170ml). Robię mu ze 120ml i 4 miarek co daje 140ml mleka, a on wypija przeważnie 100-110ml. Cytat:
![]() Mój Pascal też mi nieraz taki numer wywinie np. dziś rano jadł o 5.50, a potem nie chciał aż 5 godzin. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4300 | |||||||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
A co do worków w Tesco - czytałam właśnie o nich opinie, że zdarzały sie dziurawe. A jak karmienie? Mam nadzieję, że wrażenie "zanikania" pokarmu już nalezy do przeszłości? Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Kliwia jak to wygląda? Cytat:
![]() Ishka, trzymam kciuki za jedzenie Tomka!!! powiedz mu niech zje za wszystkie ciocie co tu są !
![]() |
#4301 |
Kici kici miau miau
|
ja zwiekszam porcje mleka jak widze ze Mila sie nie najada.
co do TV ja tez odwracam bo czytalam ze dzieci maja potem koszmary ---------- Dopisano o 12:56 ---------- Poprzedni post napisano o 12:51 ---------- dziewczyny czy tradzik niemowlecy moze wyskoczyc tez na szyjce ,klatce piersiowej? bo ona ma wysypke na twarzy ale na szyjce i klatce tez.. |
![]() ![]() |
![]() |
#4302 | |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() Lekarze każą przemywać oczka czarną herbatą. Essence spójrz na moje zdjęcie, które przed chwilą wkleiłam. Tam Pascalek ma takiego właśnie rogala. Jak go rozprostuję, to podkładam mu za plecki. Taki rogal jest wypełniony jakimiś kuleczkami. ---------- Dopisano o 13:00 ---------- Poprzedni post napisano o 12:59 ---------- Cytat:
Nie wiem czy widziałaś, ale jakiś czas temu wklejałam takie zdjęcie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4303 | ||||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#4305 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() A ten rogal jest taki miękki? nie za bardzo sztywny, bo w szpitalu były takie rogale do karmienia i one nie dałyby się tak rozgiąć.
![]() |
#4306 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zależy jaki ci się trafi. Mój jest dość ciężki do rozgięcia, ale jak widzisz na fotce tyle się da. Marszczy się w środku, ale to mi wystarcza do podparcia. A nieraz po prostu składam go w pół i takiego podkładam mu pod plecy ![]() Jest dość twardy, więc dobrze podpiera plecki. No i nadaje się, żeby kłaść dziecko na nim na brzuszku, że rączki są przed rogalem, a klatka piersiowa na rogalu. Pomaga to w nauce podpierania się. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4307 |
Rozeznanie
|
Weronisia-to dla ciebie tez medeal
![]() mam do ciebie pytanko jak dawałas małemu marchewkę ze słoiczka te 3łyzeczki to co z resztą do kosza? czy mozna dac na drugi dzień? a i widzę,że mamy taka sama karuzele tylko ja w łóżeczku mam zaokraglone boki i cholera ona mi tak wisi jakby miała zaraz spaść boję się zeby małemu na głowe nie spadła u ciebie tez boki zaokrąglone czy jak?a może ja zle zaczepiłam? karmie małego coraz mniej a w piersi robi mi sie takie zgrubienie bolące w jednym miejscu ![]() tylko,ze on cos ostatnio nie chce piersi denerwuje sie że musi tak ciągnąć a jak ma zaczekać az zacznie coś leciec to wtedy jest szał. ![]() kurcze mam wesele ostatnia sobota lutego(choc ich nie cierpie)to na to chciałabym pójść bo to wesele mojej najlepszej koleżanki ale jak nie wiem czy będzie jeszcze cyciał bo wziąć go z sobą chyba nie bardzo? fak jakie to zycie do ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4308 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
10 minut karmisz? zazdroszczę ![]() ![]() a w ogóle ostatnio się zastanawiałam, czy moja dobrze słyszy, bo różne dźwięki typu szczekanie naszego psa, w ogóle jej nie budzi. No ale wczoraj sąsiadowi z góry coś spadło z hukiem i mała aż cala się wstrząsnęła ze strachu od tego hałasu, także się uspokoiłam ![]() ![]() Weronisia, ja też nie pozwalam, by Asia patrzyłą w stronę tv, też słyszałam o tym ogłupianiu. Ja często karmię oglądajac tv (bo u mnie karmienie sporo trwa) ale wtedy mała jest zawsze odwrócona od ekranu tv.
![]() |
#4309 |
Zakorzenienie
|
essence30 dziękuję
![]()
wymianka https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...5#post47257715 "Zanim zostałaś poczęta - pragnęłam Cie , zanim się urodziłaś - kochałam Cię , nim minęła pierwsza minuta Twojego życia... - byłam gotowa za Ciebie umrzeć..." |
![]() ![]() |
![]() |
#4310 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jeśli karmisz prosto ze słoika, to resztę musisz wyrzucić. A co do karuzelki. Też był u nas problem z zamontowaniem jej i też tak dziwnie była przechylona. Dlatego mój mąż przewiercił dwie dziurki w łóżeczku na te śruby i tej części z tą wielką sterczącą plastikową śrubą już nie musieliśmy dawać. Po prostu mamy tylko ten przód karuzelki przykręcony bezpośrednio do łóżeczka. ---------- Dopisano o 13:25 ---------- Poprzedni post napisano o 13:23 ---------- Aliszcze twoje dziecko nie reaguje na szczekanie, bo to jest znajomy dźwięk ![]() A karmienia przez godzinę współczuję. Pascal najadał się w tempie ekspresowym. Nie wiem czy zajmowało mu to te 5 minut. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4311 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4312 |
Zakorzenienie
|
Essence
![]() ![]() Weronisia, dzięki za uświadomienie, nie wiedziałam, że to tak jest ![]() Ishka, my nie mamy tv, ale jak trzymam małego na kolanach i w laptopie coś robię, to odwraca głowę w tamtą stronę i patrzy w monitor- jakby go to świecenie przyciągało ![]()
#4313 |
Zakorzenienie
|
essence o taki rogal jak przy macie sa:
http://allegro.pl/tiny-love-mata-mal...406580439.html wyydaje mi sie ze on taki twardawy ten rogal ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4314 |
Zadomowienie
|
My juz po karmieniu....i zauwazyłam cos ciekawego...
Mianowicie chcialam nakarmic małego w duzym pokoju gdzie zawsze go karmilam w dzien...ale znowu jakies zniesmaczone miny i po chwili ssania butelki lekki płacz...a wiec zeby sie nie rozryczal dalam mu szybko smoka w buzie i przeszlam z nim do sypialni (tam jest cicho nie slychac telewizora i on sie tam tak ni rozglada tylko skupia na piciu) no i odziwo zaczal jesc troche lepiej i po chwili przysnal sobie co jakis czas ciagnac butle. Oczywiscie nie dopil calej 150ml tylko wypil 120ml no ale zawsze cos. I tak sie zastanawiam czy to mozliwe ze on woli byc karmiony wlasnie w sypialni? Moze tu w duzym pokoju przez tą krzatanine "nie ma czasu" pic tylko woli sie rozgladac wokolo? Hmm no nic bede go tak karmic przez jakis czas i zobaczymy czy jest jakas roznica...
#4315 | |
Raczkowanie
|
.........Czemu ja siedzę, zamiast obiad gotować!! u mnie dziś pulpety na parze i buraczki! do później!
---------- Dopisano o 13:34 ---------- Poprzedni post napisano o 13:31 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#4316 |
Zakorzenienie
|
ishka na pewno lepiej karmnic w ciszy i spokoju. Nic nie rozprasza malucha. A przy napieciu zbyt duza ilosc bodzcow jest niewskazana. Tak samo z zabawkami, po jednej powinien dostawc, by mogl skupic uwage a nie miotac sie wkolo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4317 |
Zadomowienie
|
Kretencja no moj na laptopa tez zerka dlatego teraz sie go staram nie brac na rece jak cos robie przy lapku chyba ze mi zaraz usypia na kolanie to wtedy go trzymam
![]() Hmm a ja jeszcze jeden eksperyment dzis zrobie...wyprobujemy tą wode gotową na butle z rossmana(moze bedzie mu lepiej smakowac mleczko) i sprobuje ze smoczkami z wiekszym przepływem mąz za chwile jedzie kupic no i zobaczymy. Probuje meoda prob i błedow przynajmniej bede mogła powiedziec ze probowalam wszystkiego ![]()
#4318 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mój aż taki nie jest. Zrobiłam fotkę. Ishka o tych smoczkach to już dawno chciałam ci napisać. Ty dajesz mu mleko przez '1' ? Nic dziwnego, że on nie chce jeść. Wiesz jak on się musi namęczyć, żeby coś wyciągnąć? Cud, że ci tyle wypijał. Ja nawet herbatkę daję Pascalowi przez '2' Aventu, czyli tam są dwie maleńkie dziureczki. A mleko mamy gęste, więc daję przez smoczek regulowany z 3 przepływami. Myślę, że jak mu wymienisz smoczki, to będzie ładnie pił. A co do wody, to ta gotowa nie wpływa na smak mleka. Będzie mu smakowało dokładnie tak samo ![]() A co do pokoju, w którym karmisz, to myślę, że to ma duże znaczenie. Zauważyłam to samo co ty. W dużym pokoju jest tyle ciekawych rzeczy, że Pascal nie umie się skupić na piciu, chce się rozglądać. A w sypialni siadam zawsze w tym samym miejscu i on tam jest spokojny i ładnie pije. Ostatnio rozpoznaje naszą lampkę/księżyc na ścianie i w trakcie karmienia się do niego śmieje ![]() Edytowane przez Weronisia Czas edycji: 2011-01-15 o 12:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4319 |
Zakorzenienie
|
weronisia ale slodko!
essence ja zamowilam mate gdzie jest ten rogal to CI powiem czy on miekki czy twardy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4320 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Od wczoraj probuje na nowo pobudzic troche laktacje, ryzykujac bolem brzuszka. Najpierw walcze by maly kilkakrotnie ssal cyca przed butla co do tej pory tez robilam, ale teraz bede go dostawiac tez miedzy karmieniami. Moja ostatnia desperacka proba. Moj Daniel spal od 00 do 7 30 ![]() weronisia- ale on juz fajnie glowke trzyma.Musze wypropowac patent z pieluszka. A co do karuzelki- wkurza mnie strasznie, ze trzeba tyle srubek odkrecic by dobrac sie do baterii. A te trzeba ladowac u nas raz na tydzien. Mozesz wkleic fotke tego jak twoj maz przymocowal ja srubami? Edytowane przez De28 Czas edycji: 2011-01-15 o 13:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:19.