|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4231 | ||||||
Zakorzenienie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy c
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() chociaż i tak dla mnie borsza maskra to jak matka daje dziecku przeżute przez siebie jedzonko ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Bibet, Nikuś, Tifio dzięki za zyczonka ![]() Klarissa super basenik ![]() ![]() ![]() A ja wczoraj byłam w kinie ![]() ![]() ![]() Nikuś jak postępy w wykańczani dokmu? masz foty? ja cię zamęczę ![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#4232 |
Zakorzenienie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy c
abz trzymam kciuki żeby po nabiale nic się nie działo
IlonaN2 no to cho na kawe ![]() ![]() Klarissa super wanna.. a Natalka myślę że koło południa będzie bardziej zadowolona Szczęśliwa no tak - w końcu rosną w oczach i z dnia na dzień potrafią więcej i więcej ich ciekawi ![]() anilkadro wowwwww ale miałaś randkę.. wieczór pewno też przyjemny ![]() tifio dziękujemy za życzenia ![]() dostaliśmy właśnie fotkę od pani instruktor z aqua baby ![]() to się chwalę a co będę chwalipięta ![]() ale wyszedł grubasek pod tą wodą
Edytowane przez martucha84 Czas edycji: 2011-02-07 o 07:34 |
![]() ![]() |
![]() |
#4233 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4234 | ||||
Rozeznanie
|
hej mamusie,
u nas noc trochę lepsza, tylko 3 pobudki, ale mała nadal kaszle, jutro idziemy do lekarza, na szczęście udało się nam tu jakiegoś znaleźć. wczoraj była masakra, mała w dzień prawie wcale nie spała, tylko na spacerze ucięła sobie drzemkę, dwa razy po 30 min. w domu jak tytko przyszedł czas spania był ryk, nic na nią nie działało, ani bujaczyk, ani ręce, suszarka, maskara ![]() do tego zaczęła mocno ulewać, nawet po piersi a po butli to już w ogóle. wczoraj wieczorem zjadła 180 ml i chlusnęło jej 3 razy z buzi tak solidnie. ona teraz ulewa nawet po dłuższym czasie od posiłku. czy to refluks??? nie wiem bo zazwyczaj nie strawionym mlekiem ulewa ale bywa też że już strawionym. a może to przez mleko albo wodę??? macie jakiś pomysł?? Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() super. ja mam w domu mniejszą wannę ale też muszę się kiedyś z małą wykąpać Cytat:
![]() ![]() martucha super fotka z basenu. ja już się nie moge doczekać jak będziemy na te zajęcia chodzić. mała tak uwielbia pluskać się w wanience, przypuszczam że basen pokocha ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#4235 |
Zakorzenienie
|
hagar1 - ja tez mamy duuuzy problem z ulewaniem, ale powiedzieli nam, ze dziecko ma prawo ulewac do 6 miesiaca. Niektore dzieci beda ulewac nawet po kazdym posilku, ale po 6 miesiacu powinno przejsc
![]()
#4236 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
#4237 |
Zakorzenienie
|
Kasienka podkład to revlon colorstay, jak dla mnie nie ma lepszego, aż żałuje że go tak późno odkryłam
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4238 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
NIKaP-n po przeczytaniu Twojego posta, o bezgorączkowej chorobie Twojego synka też pomaszerowałam do pediatry, na szczęście u nas nie wymagało to lezcenia ale tak jak piszesz lepiej 3 razy bez powodu sprawdzić niż raz za mało. hagar1 doczytałam, że idziecie do lekarza jutro. Trzymam kciuki żeby okazało się, że to nic groźnego. My dzisiaj idziemy popływać to też zrobię jakieś zdjęcie, które można by wkleić. Na tych które mam mała jest z tż -tem, który mógłby nie wykazać zrozumienia dla zamieszczania jego zdjęć ![]() Poza tym, przez weekend usiłowałam podając tylko mm sprwadzić ile Zuzak tego mleczka wypija no i okazuje się, że niewiele bo ok 400 do 480 ml na dobę, reszta jedzonka to obiadek i owoc + sok. Jeżeli chodzi o pokarmy stałe to jest ok, ale wydaje mi się, że mleka pije troszkę za mało. Stąd moje pytanie do mamuś, które karmia mm - ile czasu zajmuje Waszym dzieciaczkom wypicie butelki mleka?? i czy od razu jak odstawiłyście pierś i wprowadziłyście mm dzieciaczki piły Wam taką ilość jak teraz piją?? Mała pije mi 110 ml na dwa razy przez godzinę ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4239 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4240 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny bo Wy już doświadczone a ja ma pytanie odnośnie podania marchewki i jabłka Franek jak skończy 4 miesiące chce u podać łyżeczkę czy dwie jabłka albo marchewki. Wiem że poradniki piszą że powinno się po 5 miesiącu ale wydaje mi się że mój Franek zaczyna się domagać. Patrzy się jak m jemy i dziwnie się zachowuje. My jesteśmy na cycu + jeden posiłek mm. Czy uważacie że mogę to zrobić? I co podac pierwsze marchew czy jabłko?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4241 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Martucha super to zdjęcie pod wodą ![]() ![]() ![]() Kurcze jestem w szoku, od dzisiaj wprowadzam naukę zasypiania w łóżeczku i efekty są takie ,żę rano Kinia zasnęła po 10 minut ( głaskałam ją po główce i miała pieluszkę przy policzku) a teraz po 2 minutach ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4242 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i od tego czy dajesz sloiczki. Jesli tak - polecam najpierw dac marchew, bo te sloiczkowe jablka sa strasznie sztucznie slodkie (chociaz marchew tez) i pozniej moze nie chciec jesc warzyw ![]() Najpierw soczek z jablka, po 3 dniach jablko lyzeczka, kolejne 3 dni podawania jablka lyzeczka, po tym soczek - marchew. 1 dnia kilka lyzeczek, kolejnego 50ml zmieszane z 50ml wody. 3 dnia tak samo, 4 marchew lyzeczka. Po kilku dniach mieszalam marchew lub jablko z kleikiem ryzowym i dawalam jako caly posilek zamiast butelki.
![]() |
#4243 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4244 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() My nawet troszke przed skończeniem 4 próbowaliśmy jabłuszka. A jeśli chodzi co najpierw podac to cieżko mi coś doradzic. Ja zaczelam od jabłuszka, niektórzy twierdza, ze jak zaczniesz od jabłka to potem marchewki dziecko nie chce jesc ( u mnie sie to sprawdzilo, musze jej mieszac z jablkiem wtedy je, ale samej nie tknie) ale są tez dzieci które jedza chetnie marchew mimo że najpierw mamy czestowaly ich jabłuszkiem. Zobaczysz jak rozkosznie będzie wyglądało Twoje dzieciątko pierwszy raz jedząc cos, co nie jest mlekiem, te miny..........bezcenne ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4245 | |
Raczkowanie
|
witam wszystkie mamusie!! u nas weekend zajęty przez gości plus wielkie poszukiwanie auta bo sprzedalismy nasze i jak na złość nie możemy nic fajnego znaleźć
![]() ![]() Cytat:
![]() martucha super to zdjęcie patryka pod wodą ![]() ![]() gabisun gratuluje samodzielnego zaśnięcia Kini ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4246 | ||||||||
Raczkowanie
|
aaneczka niestety zawsze dokonują się podziały i ja doskonale zdaję sobie z tego sprawę, lecz ubolewam mocno nad tym...
Cytat:
![]() tak sobie myslę, że to raczej mogła byc wina złego obuwia niz wczesnego chodzenia. ale w sumie każdy przypadek jest indywidualny ![]() Cytat:
![]() tak sobie myslę, że to moje dziecie niby powinno później wszystko robić, bo wcześniaczkiem przecież jest, a tu mam wrażenie, że on wyprzedza niektóre umiejętności, najwyraźniej ma swoje tempo, bo napięcia napewno nie ma... ![]() Cytat:
![]() ![]() Patryk jest mega słodziachny ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() co do drugiego pytania to tak, blenderuję jedzonko, takie z grudkami to się stopniowo wprowadza, a nie od razu za pierwszym podaniem... Cytat:
![]() czita, kochana zesół PMS masz, bo coś taka złośliwa jesteś ostatnio... nie narzekam wiecznie, jak to stwierdziłaś, tylko jest mi przykro, że zrobiły się takie kąśliwe podziały... a nie będę wymieniać nickami kto mi nie odpowiada a kto nie, bo jak szczęśliwa stwierdziła nie jest przedszkole ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
suuuuuuper... boże ja nawet zwykłej wanny nie mam tylko praysznic ![]() dziękujemy z Kubusiem ![]()
RAZEM 3.10.09 już prawie 5 lat... http://www.suwaczki.com/tickers/j36regz26lhpn9qe.png KUBUŚ 5.09.10 już prawie 4 latka... http://www.suwaczki.com/tickers/17u9j44jq7vw38gx.png MILENKA 12.08.14 już tydzień za nami... http://www.suwaczki.com/tickers/qdkktv7372ulrj0c.png |
||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#4247 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Fem dokładnie z tymi uszkodzonymi stopami przez chodzenie to bzdura, albo po prostu zbieg okoliczności, bo skoro dziecko zaczyna już chodzi to znaczy, że jego mieśnie są wystarczająco silne ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:46 ---------- Poprzedni post napisano o 11:44 ---------- A ktoś wie co się dzieje z Bordową?dawno jej nie było ![]() i Weronisia gdzieś się zawieruszyła ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4248 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
RAZEM 3.10.09 już prawie 5 lat... http://www.suwaczki.com/tickers/j36regz26lhpn9qe.png KUBUŚ 5.09.10 już prawie 4 latka... http://www.suwaczki.com/tickers/17u9j44jq7vw38gx.png MILENKA 12.08.14 już tydzień za nami... http://www.suwaczki.com/tickers/qdkktv7372ulrj0c.png |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4249 |
Zakorzenienie
|
kasienka a dziękuję
![]() hagar1 dziękuję bardzo i mocno współczuje marudzenia/płaczu/darcia/ulewania.. wszystkiego... ehss nawet nie wiem co poradzić więc dużo sił życzę ![]() bibet pochwal się fotkami z kąpieli ![]() IlonaN2 jeśli Franio wykazuję zainteresowania to spróbuj jak mu nie zasmakuje to nie będziesz mu dawać więcej... my do końca 4 mce byliśmy tylko na piersi ze sporadycznym daniem mm, po 4 mce przeszłam na mm i od razu wprowadziliśmy jedzenie gabisun po właśnie najważniejsze do usypiania jest nie przegapić tych ziewów bo jak dziecko jest przemęczone to gorzej zaśnie.. niektórzy właśnie mówią pomećz go to padnie a tu dupa on będzie tak rozdrażniony że trzeba będzie go usypiać - u nas właśnie tak jak u was jak nie przegapimy ziewów to 2 minuty a młody zasypia od razu w łóżeczku sam, a jak przegapimy to tzreba potulić ![]() ![]() gabi1985 dziękuję bardzo ![]() fem dziękuję bardzo ![]() no właśnie Weronisia znowu przepadła nie mówiąc już o bordowej ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4250 |
Zakorzenienie
|
![]()
hej,
w weekend się byczyłam z mężem i Matim,więc teraz ,muszę Was nadrobić. Dziś rano byłam w pracy zawieźć podanie o dodatkowe 2 tyg urlopu macierzyńskiego i od razu zaległy urlop wypisałam. Mati został z moją mamą i byl super grzeczny! A ja wracam do pracy po świętach wielkanocnych ![]() Mati od dwoch nocy wrócił do swojego starego rytmu,czyli dwóch karmien ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Kalex Czas edycji: 2011-02-07 o 13:05 |
![]() ![]() |
![]() |
#4251 | ||||||||
Zakorzenienie
|
Natalka sobie sama robi "bąbelki"
![]() Też żałuję, ale jeszcze raz spróbujemy. Co do ciuszków to ja wprawdzie do pracy oficjalnie nie wracam, ale porządne zakupy to mi się marzą... wszystko mam stare ![]() Cytat:
Co do spania to ja i tak nie widzę nic złego w tym, dopóki wam nie przeszkadza, a jak zacznie to wtedy będziecie małego odkładać, on się nauczy. Cytat:
![]() Cytat:
Ja bym poszła na randkę z kimś, ale mąż to mnie ostatnio strasznie drażni więc nie wiem czy akurat z nim ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#4252 |
Zakorzenienie
|
anilkadro - dla mnie olizywanie łyżeczki i dawanie później dziecku jest niehiginiczne
![]() ![]() ![]() ![]() hagar-starsznie współczuję, zupełnie nie wiem co Ci poradzić.... ![]() kasienka1701- gratuluję udanych zakupów!!! ja tez wczoraj zaszalałam na zakupach i kupiłam sobie 2 pary levisów o 2 nr mniejsze niż przed ciążą ![]() ![]() martucha - ![]() ![]() dzidzia_aim- mój mąż robił wczoraj dokładnie to samo! siedział i oglądał tvn24 na zmianę z polsat news ![]() Ilona - gratuluję nocki...ech,kiedy mnie takich nocek będzie można gratulowac? ![]() dra - u nas Mati śpi w sowim łóżeczku pół nocy, a drugie pół z nami....nie dajemy rady go odnosić...a tak zje, i sobie spi słodko między nami ![]() waniliaania-ja mam parowar Philipsa cdn. ---------- Dopisano o 14:27 ---------- Poprzedni post napisano o 14:21 ---------- Klarissa - ale superowa wanna!sama bym do takiej weszla ![]() Ilona - ale widzę,że dziejsza noc nie należy do udanych. Ja Cię pocieszę:ja tak mam od urodzenia Matiego ![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:38 ---------- Poprzedni post napisano o 14:27 ---------- Ilona - ja zacznę gdzieś pod koniec przyszłego tygodnia dawać Matiemu jabłuszko. Potem chyba dam marchewkę, a potem jabłko plus marchewka. dalej nie mam jeszcze pomysłu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4253 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Edytowane przez hagar1 Czas edycji: 2011-02-07 o 15:08 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4254 |
Zadomowienie
|
witam..ja dzis na szybcika..bomoje bejbe mnie wykańcza..tzn bejbe i bejbe..bo obaj dzis czadu dają..Patrts nic nie chce jest i ciagle na rączki chce a Domik ma dzis dzien pechowy i ciagle sie wywraca, potyka, parzy, gdzies sie udeza..nos zmasakra..wyje non stop
![]() A do tego udbał sobie jedne buty co w nich całą zime chodził a jak mu dzis inne chcialam załozyc bo juz te za małe sa to se nie dał i kropka.. probowałam mu właozyc sliczne owe kalosze od cioci tak wył że szok..jak juz je wcisnełam na nozki to sie an ziemi połozył i syrena sie włączyła ![]() ![]() tifio.. ![]() ![]() dzis nie dam rady wiecej napisać boznow sie syreny odzywaja.. ![]() ![]() ![]()
#4255 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Aaneczka przepraszam Cię ale Dominik wygrywa ![]() Dziękuję Wam za radę odnośnie jedzenia ![]() Umówiłam się do ortopedy Tzn trochę to odwlekam i na 4 marca ma termin. Boję się że kolejna operacja mnie czeka ale już muszę iść bo mi doskwiera to biodro w różnych sytuacjach. Umówiłam się do tego gości co mojego Tz operował więc powinno być ok |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4256 |
Rozeznanie
|
Waniliania trudno mi podac dokładny przepis bo ja to gotuję na przysłowiowe oko. Wywary gotuję na skrzydełku ( odcinam jego najcieńszą częsc tą, na której znajduje sie sama skóra). Wody wlewam tak niecały litr, wydaje się dużo, ale sporo częsc wody wyparuje. Potem dorzucam dwie nieduże marchewki i średnia pietruszke pokrojoną w słupki a pod koniec gotowania troszke ryżu. Jeśli chodzi o jarzynową to podobnie, do wywaru wrzucam dużego pokrojonego w większa kostke ziemniaka, marchewke i pietruszke lub marchewke, pietruszke a pod koniec gotowania średnie trzy różyczki brokuła. Jak zupki są gotowe, do wysokiego naczynia wyławiam sobie warzywka lub warzywa+ryż dolewam minimalnie bulionu i używam blendera. Jak wydaje Ci się za geste dolewasz jeszcze troszke bulionu i gotowe. Rozlewam to na dwie czeęści, jedna podaje a drugą wlewam do plastikowego pojemniczka, zakręcam i jak ostygnie daję do lodówki i mam obiadek na drugi dzień. Niewiem czy nie zamieszałam za bardzo
![]() A propo szklanej tarki. To ja ciagle używam zwyklej bo pojecia nie mialam, że sie nie powinno. Dlaczego właściwie?? Klarisa super zdjęcia. Aż sie samemu chce wskoczyc i poleniuchowac troche ![]() MisQa moje dziecko też tak wcześnie próbowało wstawac. Jak byłam teraz w Polsce na świetach to poszłam z nia do neurologa bo byłam pewna, że ma zwiekszone napiecie ( Wiktoria strasznie jest sztywna, główke trzyma prosto mam wrażenie że od zawsze i jeszcze pare rzeczy mnie niepokoiło ). Lekarz powiedział, że jeśli sama próbuje siadac to znaczy, że poprostu w takim tempie się rozwija i żeby jej nie stopowac. Gorzej gdybyś to Ty ciągnęła ja za rączki, aby usiadła ![]() Anilkadro gratuluję udanej randki ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4257 |
Zakorzenienie
|
Ilona śmiało możesz dawać jakby nie chciał jednak to da ci znak.Ja Rafałkowi dałam jak miał 4miesiące i dzień ,bo widziałam,ze chce,ale 2 dni i tylko pluł,(a soczek od razu zaakceptował)wiec postanowiłam tydzień zaczekać i po tygodniu tak zjadł,że się zdziwiłam.Ja zaczęłam od jabłuszka,bo kupki rzadko robił,a po marchewce jeszcze gorzej by było więc nie ryzykowałam.Później dostał marcheweczkę i jadł ślicznie nawet chyba bardziej marcheweczkę polubił bardziej.A marchewke podawałam 3 dni tylko,bo mały znów wykupkac sie nie chciał.Teraz daje marchew+jabłuszko.Za kilka dni marchew+ziemniaczek.A na typowe obiadki to mamy jeszcze czas.
Co do gotowania ja robie sama,chodz słoiczki tez pare razy podałam,ale to ja chciałam bardziej spróbowac ![]()
#4258 | |
Rozeznanie
|
Gabisun dobrze pamiętam, że Ty już podajesz miesko i gotujesz sama?? Chciałam zapytac czy mięso podajesz razem z warzywami czy jakoś osobno?? A jak kupki po mięsie??
Martucha fotka wymiata, ale będzie miał synuś pamiątke. Słodki jest ![]() Hagar niby dzieci mają prawo ulewac własnie do półroczku, ale nieco to dziwne skoro wcześniej tak się nie zdarzało. Albo poprostu ma gorszy dzień. A jakiej wody używasz do mm?? ---------- Dopisano o 18:28 ---------- Poprzedni post napisano o 18:23 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 18:33 ---------- Poprzedni post napisano o 18:28 ---------- Ja gotuję obiadki sama, ale deserki kupuję w słoiczkach i soczki też. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4259 | ||||||||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#4260 | |||||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Naprawdę wyszedł tu pultaśno ![]() Cytat:
Cytat:
Mniej więcej od początku 5 miesiąca wypija zawsze 150 ml i zajmuje jej to 8-10 minut. Cytat:
Ja zaczęłam od soczku jabłkowego z wodą, po 2 dniach podałam 3 łyżeczki jabłuszka, ilość zwiększałam codziennie. Po tygodniu dodałam do tego marchewkę. Cytat:
![]() Cytat:
A przed ciążą był z tym lekki problem, kupowałam ogrom ciuchów, szafa pęka w szwach ![]() ![]() Serio dolewasz bulion? Kurcze a wszędzie piszą, że nie można... że trzeba wylewać wywar w którym gotowało się mięsko i dodawać samo mięso do oddzielnie ugotowanych warzyw...
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:31.