2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy cz.II - Strona 142 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-02-07, 07:14   #4231
gabisun
Zakorzenienie

Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy c

Cytat:
Napisane przez dzidzia_aim Pokaż wiadomość
Karmi czy cos mocniejszego?? Bo Ty kochana chyba cycuchem karmisz, my też tylko na mleczku mamusi a ostatnio zdarza mi sie małe piwko ze spritem walnąc
oj tam karmi...żubrzyk był ale karmiłam później dopiero o 2 więc się przefiltrował
Cytat:
Napisane przez waniliaania2009 Pokaż wiadomość
Padam na pyszczek..... nawet nie dam rady was nadrobic.... u nas chyba zaczelo sie zabkowanie. Maly marudzi, placze, gryzie i ma stan podgoraczkowy 37,4....

Mam pytanie- jak zrobicie wiecej jedzonka to zamrazacie go lub pasteruzujecie? czy codziennie swieze robicie? Ja od jutra biore sie za gotowanie, bo narazie u nas same sloiczki byly/
zamrażamy

Cytat:
Napisane przez czita18 Pokaż wiadomość
nooo z lovi ale na fb mam oko malego a nie smoka hiuhiuhuih tutaj mam smoka :P
no i właśnie to oko mnie zmyliło nio gdyby na fb nie były takie malutkie te zdjęcia to może prędzej bym się skapła, bo pamiętam, że niezłe foty robiłaś

Cytat:
Napisane przez anilkadro Pokaż wiadomość
Mam pytanko z innej beczki, bo byłam ostatnio u koleżanki i jej 9m-cznej córki. I koleżanka karmiła swoją Wiktorkę jakąś zupką i każdą łyżeczkę najpierw sama oblizywała zanim dała do pyszczka dziecku.
Czy wy oblizujecie łyżeczki/ smoczki waszych dzieci czy to ja mam jakieś poryte fobie?
Ale dla mnie to strasznie niehigieniczne. Po co przekazywać dziecku swoją próchnicę, zarazki i inne bakterie??
fuj, fuj i jeszcze raz fuj! ani razu mi się to nie zdarzyło jak smoczek spadnie to idę opłukać pod wodą, ale jaki cel miała oblizując łyżeczkę to nie wiem no chyba, że to jedzonko bardzo jej smakowało i chciała podkraść dziecku
chociaż i tak dla mnie borsza maskra to jak matka daje dziecku przeżute przez siebie jedzonko

Cytat:
Napisane przez kasienka1701 Pokaż wiadomość
Ale cisza...

A ja sobie wczoraj zaszalałam na zakupach,wydałam kupe kasy,ale trudno(przez całą ciąże nie uzupełniałam garderoby-pomijając ciążowe łaszki).Teraz wszędzie przeceny,więc udało mi się,a co najwazniejsze kupiłam 3 pary spodni i zmieściłam sie w rozmiar sprzed ciąży jeeeeeee jeeee jeee
super! też mi się marzą zakupy na razie zamówiłam sobie swój ulubiony podkład i zafarbowałam włosy trzeba się doprowadzić do porządku przed wiosną

Cytat:
Musze się pochwalić, że byłam dzisiaj na randce z własnym, osobistym mężem
W piątek kupiłam sobie nową bluzkę, co by się lepiej czuć (TŻ jej nie widział) Nasza przyjaciółka zajęła się Jagodą no i po południu wyskoczyliśmy na obiad "w miasto". Później jeszcze strzeliliśmy sobie rundkę spacerową po centrum. Fajnie było.
Teraz widzę, że mężuś wodzi za mną zamglonymi oczętami. Ten wieczór chyba będzie miał ciąg dalszy...
super takie wieczorki są potrzebne

Bibet, Nikuś, Tifio dzięki za zyczonka

Klarissa super basenik też muszę taki przygotować wannę narożną mam ale bez tych bajerów bo stara już a jaką temp. wody dawałaś?

A ja wczoraj byłam w kinie na filmie "Jak się pozbyć cellulitu" jakby ktoś się wybierał to nie polecam teksty fajne, śmieszne, ale fabuła taka trochę do du..y, no chyba, że ktoś ma małe wymagania jeśli chodzi o komedie pośmiać się można ale spodziewałam się czegoś lepszego jak na film twórcy "lejdis"

Nikuś jak postępy w wykańczani dokmu? masz foty? ja cię zamęczę

gabisun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-07, 07:24   #4232
martucha84
Zakorzenienie

Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy c

abz trzymam kciuki żeby po nabiale nic się nie działo

IlonaN2 no to cho na kawe to go poznasz, super obrazki.. no i współczuje nocy widzę ze u was w kratkę żeby się mamusia do dobrego zbytnio nie przyzwyczaiła... no i daj znać jak zaczniecie chodzić na basen..

Klarissa super wanna.. a Natalka myślę że koło południa będzie bardziej zadowolona

Szczęśliwa no tak - w końcu rosną w oczach i z dnia na dzień potrafią więcej i więcej ich ciekawi

anilkadro wowwwww ale miałaś randkę.. wieczór pewno też przyjemny

tifio dziękujemy za życzenia

dostaliśmy właśnie fotkę od pani instruktor z aqua baby
to się chwalę a co będę chwalipięta
ale wyszedł grubasek pod tą wodą
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 4 - Kopia.jpg (52,2 KB, 69 załadowań)

Edytowane przez martucha84
Czas edycji: 2011-02-07 o 07:34
martucha84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-07, 08:34   #4233
kasienka1701
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez gabisun Pokaż wiadomość
oj tam karmi...żubrzyk był
A ja jak na Lubliniankę przystało jestem wierna Perełce:P

na razie zamówiłam sobie swój ulubiony podkład
Jaki?

Nikuś jak postępy w wykańczani dokmu? masz foty? ja cię zamęczę
Też bym chętnie obejrzała foty

Cytat:
Napisane przez martucha84 Pokaż wiadomość
Zarąbiste Faktycznie pączuś wyszedł,ale i tak wymiata

kasienka1701 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-07, 08:49   #4234
hagar1
Rozeznanie

hej mamusie,

u nas noc trochę lepsza, tylko 3 pobudki, ale mała nadal kaszle, jutro idziemy do lekarza, na szczęście udało się nam tu jakiegoś znaleźć. wczoraj była masakra, mała w dzień prawie wcale nie spała, tylko na spacerze ucięła sobie drzemkę, dwa razy po 30 min. w domu jak tytko przyszedł czas spania był ryk, nic na nią nie działało, ani bujaczyk, ani ręce, suszarka, maskara
do tego zaczęła mocno ulewać, nawet po piersi a po butli to już w ogóle. wczoraj wieczorem zjadła 180 ml i chlusnęło jej 3 razy z buzi tak solidnie. ona teraz ulewa nawet po dłuższym czasie od posiłku. czy to refluks??? nie wiem bo zazwyczaj nie strawionym mlekiem ulewa ale bywa też że już strawionym. a może to przez mleko albo wodę??? macie jakiś pomysł??

Cytat:
Napisane przez IlonaN2 Pokaż wiadomość
No i dupa zbita Franek się dziś zbuntował Jadł dokładnie tak samo, tyle samo i o tych samych porach co przedwczoraj a wstał juz 24.45 wrrrr potem 2 (ale udało mu się nie zjeść) i potem co godzina. Nie każda pobudka zakończona był jedzeniem , ale ja jestem zombi A przed wczoraj wstał tylko o 5. I o co Kaman? Wszytko tak samo a dziecko każdego dnia inaczej Łeb mi znowu pęka APAP idzie w ruch
współczuję, no ja też tego nie czaję, dlaczego dziecko co noc inaczej spi, zero regularności, budzi się za każdym razem o innych porach. jedynie zasypia i wstaje mniej więcej o tej samej godzinie

Cytat:
Hagar jejku jak czytam co przechodzicie to nasza noc wydaje mi sie sielanką. Przytulam mocno Nie miej wyrzutów, że denerwujesz się na dzieciątko, przeciez jestes tylko człowiekiem i Twoja cierpliwosc tez ma granice. Pozatym napewno jestes mocno zmeczona i nic nie poradzisz ze czasami reagujesz tak a nie inaczej. Kazda z nas to przechodzi, jak dziecku coś dolega, ciagle placze, nie wiemy jak pomóc, w końcu mamy dosyc i z niewiadomych przyczyn przez moment winimy dziecko za całą sytuacje. A przecież jak napisałaś ono niczemu nie winne i dlaczegoś płacze (dlaczegoś- jest wogóle takie słowo w jezyku polskim?? wybaczcie dziś niedziela i nie chce mi się myślec ).
dzięki

Cytat:
A ja sobie wczoraj zaszalałam na zakupach,wydałam kupe kasy,ale trudno(przez całą ciąże nie uzupełniałam garderoby-pomijając ciążowe łaszki).Teraz wszędzie przeceny,więc udało mi się,a co najwazniejsze kupiłam 3 pary spodni i zmieściłam sie w rozmiar sprzed ciąży jeeeeeee jeeee jeee
no i dobrze, trzeba sobie czasem zrobić przyjemność gratuluję wciśnięcia się w portki, a co jeszcze fajnego kupiłaś?

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Nasz "basen"
super. ja mam w domu mniejszą wannę ale też muszę się kiedyś z małą wykąpać

Cytat:
Napisane przez aaneczka1984 Pokaż wiadomość
dzidza..am., i hagar...bzuiole dla dzidzioli..i współczuje nieprzespanych nocek .czemu nasze dzieciaczki muszą sie tam meczyc ztymi zębuchami powinny sie już z pełną szczeną rodzić
no właśnie tylko ja byśmy wtedy karmiły

martucha super fotka z basenu. ja już się nie moge doczekać jak będziemy na te zajęcia chodzić. mała tak uwielbia pluskać się w wanience, przypuszczam że basen pokocha
hagar1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-07, 09:04   #4235
Paula SHIN
Zakorzenienie

hagar1 - ja tez mamy duuuzy problem z ulewaniem, ale powiedzieli nam, ze dziecko ma prawo ulewac do 6 miesiaca. Niektore dzieci beda ulewac nawet po kazdym posilku, ale po 6 miesiacu powinno przejsc Nie przejmuj sie, poczekaj.

Bardzo, bardzo, bardzo szczesliwa
Nasze Drugie Dziecko

Paula SHIN jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-07, 09:31   #4236
kasienka1701
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez hagar1 Pokaż wiadomość
wczoraj była masakra, mała w dzień prawie wcale nie spała, tylko na spacerze ucięła sobie drzemkę, dwa razy po 30 min. w domu jak tytko przyszedł czas spania był ryk, nic na nią nie działało, ani bujaczyk, ani ręce, suszarka, maskara
Może po prostu miała jakiś świński dzień-moja też tak czasem ma

do tego zaczęła mocno ulewać, nawet po piersi a po butli to już w ogóle.
A odbiła porządnie? MOja Gaba też ulewa,czasem miej czasem więcej i nie ma znaczenia ile czasu minęło od ostatniego posiłku.MOże za dużo zjadła?A poza tym,moja też ulewa zawsze jak lezy na placach i podciąga nogi do góry...

no i dobrze, trzeba sobie czasem zrobić przyjemność gratuluję wciśnięcia się w portki, a co jeszcze fajnego kupiłaś?
A kupiłam sobie jeszcze 3 sweterki.Dwa na przecenie w Top Secret,a jeden za bon w Orsayu-opłacało się
Muszę sie jeszcze do fryzjera wybrać,bo miałam boba,ale teraz zapuszczam troszke i muszę jakoś wycieniować te włosięta.

Stary 2011-02-07, 09:36   #4237
gabisun
Zakorzenienie

Kasienka podkład to revlon colorstay, jak dla mnie nie ma lepszego, aż żałuje że go tak późno odkryłam a ta perełka to co to? nie znam dla mnie nie ma na razie lepszego niż żubrzyk no i jeszcze nasze rodzime ( mamy jeden z najstarszych browarów w POlsce jak nie najstarszy )

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-02-07, 09:39   #4238
bibet
Raczkowanie

Cytat:
zaraz was nadrobie
ale słuchajcie mój syn pełza tylko do tyłu no i do wczoraj pięknie prostował ręce i podnosił brzuszek i nic więcej - wracamy dzis z basenu i patrzcie co Patrol robi - pewnie jakby nie łóżko które go blokowało poszedłby do tyłu no ale....

nie mam do niego sił on z dnia na dzień robi wiecej

https://picasaweb.google.com/jaroszm...01223274445490

ps. chciałam wrzucić tu filmik ale jest za duży więc pozostaje wam tylko kliknąć na link

i musicie trochę poczekać bo chwilę się strona otwiera...
Super widok, a jaką frajdę mu to sprawia

Cytat:
My mamy kolejny dzionek rodzinny Byliśmy chwilę u znajomych I malowaliśmy dziś z TZ obrazki dla Franka To tak żeby spędzić czas razem i nie wydawać kasy No i zaczęłam robić misia na drutach A to te obrazki pierwsze 3 ze świnką PEPE kolejne będą z krecikiem
Super obrazki ja ostatnio zajrzałam na bloga mojej koleżanki,którą poznałam przez neta i poptostu zakochałam się w jej "filcakach" jak je sobie nazwałam. Moim zdaniem świetny pomysł na dekoracje do pokoiku dziecka, jak ktoś chce wklejam link do bloga można sobie obejrzeć, a jak ktoś techniczny to i coś takiego zrobić. www.majowa2.blogspot.com

Cytat:
Super

NIKaP-n po przeczytaniu Twojego posta, o bezgorączkowej chorobie Twojego synka też pomaszerowałam do pediatry, na szczęście u nas nie wymagało to lezcenia ale tak jak piszesz lepiej 3 razy bez powodu sprawdzić niż raz za mało.

hagar1 doczytałam, że idziecie do lekarza jutro. Trzymam kciuki żeby okazało się, że to nic groźnego.

My dzisiaj idziemy popływać to też zrobię jakieś zdjęcie, które można by wkleić. Na tych które mam mała jest z tż -tem, który mógłby nie wykazać zrozumienia dla zamieszczania jego zdjęć

Poza tym, przez weekend usiłowałam podając tylko mm sprwadzić ile Zuzak tego mleczka wypija no i okazuje się, że niewiele bo ok 400 do 480 ml na dobę, reszta jedzonka to obiadek i owoc + sok. Jeżeli chodzi o pokarmy stałe to jest ok, ale wydaje mi się, że mleka pije troszkę za mało. Stąd moje pytanie do mamuś, które karmia mm - ile czasu zajmuje Waszym dzieciaczkom wypicie butelki mleka?? i czy od razu jak odstawiłyście pierś i wprowadziłyście mm dzieciaczki piły Wam taką ilość jak teraz piją??
Mała pije mi 110 ml na dwa razy przez godzinę
bibet jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-07, 09:48   #4239
kasienka1701
Zadomowienie

Cytat:
Kasienka podkład to revlon colorstay, jak dla mnie nie ma lepszego, aż żałuje że go tak późno odkryłam
Haha ja też go używam i dla mnie jest super(pomijając zapach).Niektóre laski narzekają,ze robi maskę na twarzy,ale to kwestia umiejętnego rozprowadzenia

a ta perełka to co to? nie znam dla mnie nie ma na razie lepszego niż żubrzyk no i jeszcze nasze rodzime ( mamy jeden z najstarszych browarów w POlsce jak nie najstarszy )
Perła to Lubelski browar Swoją drogą już nie mogę sie doczekać lata i zimnego piwka z soczkiem na świeżym powietrzu))

Stary 2011-02-07, 10:02   #4240
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2

Dziewczyny bo Wy już doświadczone a ja ma pytanie odnośnie podania marchewki i jabłka Franek jak skończy 4 miesiące chce u podać łyżeczkę czy dwie jabłka albo marchewki. Wiem że poradniki piszą że powinno się po 5 miesiącu ale wydaje mi się że mój Franek zaczyna się domagać. Patrzy się jak m jemy i dziwnie się zachowuje. My jesteśmy na cycu + jeden posiłek mm. Czy uważacie że mogę to zrobić? I co podac pierwsze marchew czy jabłko?
IlonaN2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-07, 10:17   #4241
gabisun
Zakorzenienie

Cytat:
Perła to Lubelski browar Swoją drogą już nie mogę sie doczekać lata i zimnego piwka z soczkiem na świeżym powietrzu))
może za dużo go nakładają? dla mnie jest super, cera wygląda świeżo i wcale nie ma maski aaaa..to też macie swój browarek, może kiedyś będę przejeżdżać to spróbuję

Martucha super to zdjęcie pod wodą kurcze a u nas nie ma takich atrakcji muszę pomałpować po Klarisie

Kurcze jestem w szoku, od dzisiaj wprowadzam naukę zasypiania w łóżeczku i efekty są takie ,żę rano Kinia zasnęła po 10 minut ( głaskałam ją po główce i miała pieluszkę przy policzku) a teraz po 2 minutach bez płaczu, darcia się...a ja kretynka przez 5 miesięcy ją bujałam na kolanach żeby zasnęła w dzień tylko położyłam ja jak tylko zaczynała ziewać, a zawsze usypiałam ją jak już tak marudziła ,że niczym nie dało jej się zająć i to był dla mnie znak ,że chce spać

Stary 2011-02-07, 10:19   #4242
Paula SHIN
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny bo Wy już doświadczone a ja ma pytanie odnośnie podania marchewki i jabłka Franek jak skończy 4 miesiące chce u podać łyżeczkę czy dwie jabłka albo marchewki. Wiem że poradniki piszą że powinno się po 5 miesiącu ale wydaje mi się że mój Franek zaczyna się domagać. Patrzy się jak m jemy i dziwnie się zachowuje. My jesteśmy na cycu + jeden posiłek mm. Czy uważacie że mogę to zrobić? I co podac pierwsze marchew czy jabłko?
Zalezy od kupek.
No i od tego czy dajesz sloiczki. Jesli tak - polecam najpierw dac marchew, bo te sloiczkowe jablka sa strasznie sztucznie slodkie (chociaz marchew tez) i pozniej moze nie chciec jesc warzyw Jak chcesz sama gotowac - ja dalam najpierw jablko (jak mial jakies 3 miesiace i 2tyg, albo moze i 3?), bylo troche kwaskowate.
Najpierw soczek z jablka, po 3 dniach jablko lyzeczka, kolejne 3 dni podawania jablka lyzeczka, po tym soczek - marchew. 1 dnia kilka lyzeczek, kolejnego 50ml zmieszane z 50ml wody. 3 dnia tak samo, 4 marchew lyzeczka. Po kilku dniach mieszalam marchew lub jablko z kleikiem ryzowym i dawalam jako caly posilek zamiast butelki.

Bardzo, bardzo, bardzo szczesliwa
Nasze Drugie Dziecko

Paula SHIN jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-07, 10:27   #4243
kasienka1701
Zadomowienie

Cytat:

Kurcze jestem w szoku, od dzisiaj wprowadzam naukę zasypiania w łóżeczku i efekty są takie ,żę rano Kinia zasnęła po 10 minut ( głaskałam ją po główce i miała pieluszkę przy policzku) a teraz po 2 minutach bez płaczu, darcia się...a ja kretynka przez 5 miesięcy ją bujałam na kolanach żeby zasnęła w dzień tylko położyłam ja jak tylko zaczynała ziewać, a zawsze usypiałam ją jak już tak marudziła ,że niczym nie dało jej się zająć i to był dla mnie znak ,że chce spać
No widzisz,ja też 4,5 miecha lulałam ją na rękach,a teraz sie za nią wzięłam, z tym,że póki co usypiam ja w kołysce.Licze na to,że za parę dni/tygodni przeniesiemy sie do łóżeczka i nie będzie problemu...u nas jeszcze suszarka chodzi,bo Moda to trudny egzemplarz,ale już nie mam do niej pretesji,bo mama mnie ostatnio uświadomiła,że to dziedziczne,bo zarówno ja jak i moja mama byłyśmy tragiczne,jeśli chodzi o spanie...

Stary 2011-02-07, 10:30   #4244
dzidzia_aim
Rozeznanie

GG do dzidzia_aim

Cytat:
Ja uważam, że gdybyśmy miały się ciągle sugerowa tym co piszą poradniki to zajoba możnaby dostac Każda z nas zna swoje dzieciątko najlepiej i to właśnie Ty najlepiej wiesz czy możesz już mu podac czy nie. Skoro piszesz że patrzy jak Wy jecie to myśle, że jak najbardziej chciałby spróbowac czegos nowego Bardzo dużo dziewczyn wprowadzało nowe posiłki po 4 mscu, więc śmiało.
My nawet troszke przed skończeniem 4 próbowaliśmy jabłuszka. A jeśli chodzi co najpierw podac to cieżko mi coś doradzic. Ja zaczelam od jabłuszka, niektórzy twierdza, ze jak zaczniesz od jabłka to potem marchewki dziecko nie chce jesc ( u mnie sie to sprawdzilo, musze jej mieszac z jablkiem wtedy je, ale samej nie tknie) ale są tez dzieci które jedza chetnie marchew mimo że najpierw mamy czestowaly ich jabłuszkiem.
Zobaczysz jak rozkosznie będzie wyglądało Twoje dzieciątko pierwszy raz jedząc cos, co nie jest mlekiem, te miny..........bezcenne powodzenia
dzidzia_aim jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-07, 10:31   #4245
gabi1985
Raczkowanie

witam wszystkie mamusie!! u nas weekend zajęty przez gości plus wielkie poszukiwanie auta bo sprzedalismy nasze i jak na złość nie możemy nic fajnego znaleźć dopiero jak nie ma czym jeździć to widać jak tego brakuje

Cytat:
my po skonczeniu 4 miesiąca daliśmy jabłko ale to dlatego że Natalka ma problemy z kupą- robiła raz na tydzień albo rzadziej. Teraz troche się poprawiło kupa jest raz na 4 dni

martucha super to zdjęcie patryka pod wodą my też sie na basen wybieramy tylko że u nas nie ma żadnych zajęć wiec sami pójdziemy. karnet już czeka

gabisun gratuluje samodzielnego zaśnięcia Kini
gabi1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-07, 10:35   #4246
fem
Raczkowanie

aaneczka niestety zawsze dokonują się podziały i ja doskonale zdaję sobie z tego sprawę, lecz ubolewam mocno nad tym...
Cytat:
tylko uwazaj zeby za wczesnie chodzić nie zaczoł bo moze miec problemy ze stupkami później..
wiesz zobaczymy jak to będzie... ja zaczęłam już w wieku 7 mcy chodzić przytrzymując się mebli i mąż też mniej więcej w tym czasie, żadne z nas naszczęście nie ma problemów ze stopami...więc nie spodziewam się jakiego długiego uczenia chodzenia
tak sobie myslę, że to raczej mogła byc wina złego obuwia niz wczesnego chodzenia. ale w sumie każdy przypadek jest indywidualny
Cytat:
poza tym to rzucanie i podnoszenie zabawek to tez duży postęp ..nic tylko pogratulowac zdolnego dziecka
dziekujęcoby się w pewnym momencie nie cofnął...tfu-tfu odpukać...
tak sobie myslę, że to moje dziecie niby powinno później wszystko robić, bo wcześniaczkiem przecież jest, a tu mam wrażenie, że on wyprzedza niektóre umiejętności, najwyraźniej ma swoje tempo, bo napięcia napewno nie ma...
Cytat:
fem wowww tu Kuba szaleje zazdroszczę pełzania do przodu no super ogromne postępy Kubuś robi superrr no i gratulacje 5 mce
dziękujemy on od razu do przodu powędrował, albo nie zauważyłam jak do tyłu próbował...hmmm...
Patryk jest mega słodziachny jak wywija tymi nóżkami... patrzeć jak zaraz sobie pójdzie w świat

Cytat:
Czy Wasze dzieci siedzą Wam na kolanach w pozycji pionowej (tzn.plecy) czy trzymacie je nadal tylko na półleżąco??

Jeszcze chciałam zapytac czy wszystkie miksujecie jedzonko jeśli gotujecie same? J
siedzi na kolanach w pozycji pionowej, choć muszę go przytrzymywać, żeby do przodu się nie przechylał, bo jeszcze nie potrafi się trzymać na siedząco, ale na tojeszcze czas... Kuba bardzo się wkurza i wyzywa jak leży na kolanach na wpółsiedząco i podrywa się na prosto... natomiast nie przeszkadza mu ta pozycja w leżaczku
co do drugiego pytania to tak, blenderuję jedzonko, takie z grudkami to się stopniowo wprowadza, a nie od razu za pierwszym podaniem...

Cytat:
Napisane przez mszu Pokaż wiadomość
fem[/B]... dla Twojej satysfakcji, nie przyjmuje zaproszenie do "klubiku"
hehe... poczułam mały kąs w tym oświadczeniu

czita, kochana zesół PMS masz, bo coś taka złośliwa jesteś ostatnio... nie narzekam wiecznie, jak to stwierdziłaś, tylko jest mi przykro, że zrobiły się takie kąśliwe podziały... a nie będę wymieniać nickami kto mi nie odpowiada a kto nie, bo jak szczęśliwa stwierdziła nie jest przedszkole, a pisząc, że nie wszystkie powinny być w klubie miałąm na mysli, tak jak napisałam wczesniej, te którym nie zależy na pisaniu w wątku...
buziak dla ciebie na odstresowanie...

Cytat:
Napisane przez waniliaania2009 Pokaż wiadomość
Mam pytanie- jak zrobicie wiecej jedzonka to zamrazacie go lub pasteruzujecie? czy codziennie swieze robicie? Ja od jutra biore sie za gotowanie, bo narazie u nas same sloiczki byly/
pasteryzujecie

Cytat:
Napisane przez bibet Pokaż wiadomość
No i jescze przypomniało mi się COLOR=red]Gratulacje[/COLOR] 5 miesięcy dla synka fem
dziękujemy ślicznie

Cytat:
Czy wy oblizujecie łyżeczki/ smoczki waszych dzieci czy to ja mam jakieś poryte fobie?
Ale dla mnie to strasznie niehigieniczne. Po co przekazywać dziecku swoją próchnicę, zarazki i inne bakterie??
wcale nie masz porytych fobii, ja rónież uważam, że to jest niehigieniczne... ja nie oblizuję, tylko przepłukuję wodą, jak upadnie na podłogę

Cytat:
Nasz "basen"
suuuuuuper... boże ja nawet zwykłej wanny nie mam tylko praysznic

Cytat:
Napisane przez tifio Pokaż wiadomość
Gabisun, Fem - gratulacje dla Waszych pociesz z okazji 5 miesięcznicy
dziękujemy z Kubusiem

KUBUŚ 5.09.10
już prawie 4 latka...
http://www.suwaczki.com/tickers/17u9j44jq7vw38gx.png

MILENKA 12.08.14
już tydzień za nami...
http://www.suwaczki.com/tickers/qdkktv7372ulrj0c.png
fem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-07, 10:46   #4247
gabisun
Zakorzenienie

Cytat:
No widzisz,ja też 4,5 miecha lulałam ją na rękach,a teraz sie za nią wzięłam, z tym,że póki co usypiam ja w kołysce.Licze na to,że za parę dni/tygodni przeniesiemy sie do łóżeczka i nie będzie problemu...u nas jeszcze suszarka chodzi,bo Moda to trudny egzemplarz,ale już nie mam do niej pretesji,bo mama mnie ostatnio uświadomiła,że to dziedziczne,bo zarówno ja jak i moja mama byłyśmy tragiczne,jeśli chodzi o spanie...
no u nas ja robie za suszarkę, bo w czasie usypianie mówię cały czas ciiiiiiiiii..... kołyska to też duży sukces, bo przynajmniej mała nie siedzi na rękach

Fem dokładnie z tymi uszkodzonymi stopami przez chodzenie to bzdura, albo po prostu zbieg okoliczności, bo skoro dziecko zaczyna już chodzi to znaczy, że jego mieśnie są wystarczająco silne ja też zaczęłam szybko chodzić, miałam 8 miesięcy ,ale potem się wywaliłam i obraziłam na chodzenie na nowo zaczęłam jak miałam już rok

---------- Dopisano o 11:46 ---------- Poprzedni post napisano o 11:44 ----------

A ktoś wie co się dzieje z Bordową?dawno jej nie było

i Weronisia gdzieś się zawieruszyła

Stary 2011-02-07, 11:33   #4248
fem
Raczkowanie

Cytat:
moim zdaniem, to musi byc twoja decyzja... jesli mogę doradzić, to jesli patrzy na was kiedy jecie i widać ewidentnie, że chciałby spróbować, to ja bym nie miała serca odmówić, chyba, że byłoby to niewskazane ze względów zdrowotnych... mysmy zaczynali od marchewki a potem jabłuszko

KUBUŚ 5.09.10
już prawie 4 latka...
http://www.suwaczki.com/tickers/17u9j44jq7vw38gx.png

MILENKA 12.08.14
już tydzień za nami...
http://www.suwaczki.com/tickers/qdkktv7372ulrj0c.png
fem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-07, 11:41   #4249
martucha84
Zakorzenienie

kasienka a dziękuję

hagar1 dziękuję bardzo i mocno współczuje marudzenia/płaczu/darcia/ulewania.. wszystkiego... ehss nawet nie wiem co poradzić więc dużo sił życzę

bibet pochwal się fotkami z kąpieli a u nas Pat powoli zwiększał ilość wypijanego mleka jak ze 3 razy z rzędu wypił do końca to potem robiłam mu więcej

IlonaN2 jeśli Franio wykazuję zainteresowania to spróbuj jak mu nie zasmakuje to nie będziesz mu dawać więcej... my do końca 4 mce byliśmy tylko na piersi ze sporadycznym daniem mm, po 4 mce przeszłam na mm i od razu wprowadziliśmy jedzenie

gabisun po właśnie najważniejsze do usypiania jest nie przegapić tych ziewów bo jak dziecko jest przemęczone to gorzej zaśnie.. niektórzy właśnie mówią pomećz go to padnie a tu dupa on będzie tak rozdrażniony że trzeba będzie go usypiać - u nas właśnie tak jak u was jak nie przegapimy ziewów to 2 minuty a młody zasypia od razu w łóżeczku sam, a jak przegapimy to tzreba potulić czasem sama też jak ty udaję suszarkę albo coś nucę

gabi1985 dziękuję bardzo

fem dziękuję bardzo muszę ci powiedzieć że do prania pieluszek nadal wlewam ten odplamiacz arielowy i widać efekty naprawdę mimo że były plamy po marchewce i kilka pieluch poszło właśnie tylko do karmienia żeby do końca je wyplamić a nie niszczyć wszystkich to teraz plamy widać tylko na 2 mimo że naprawdę były w opłakanym stanie... a prałam je może z 3-4 razy w tym odplamiaczu no i ciągle je więc na nowo je brudzi...

no właśnie Weronisia znowu przepadła nie mówiąc już o bordowej
Stary 2011-02-07, 13:03   #4250
Kalex
Zakorzenienie

GG do Kalex
Smile Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy c

hej,
w weekend się byczyłam z mężem i Matim,więc teraz ,muszę Was nadrobić. Dziś rano byłam w pracy zawieźć podanie o dodatkowe 2 tyg urlopu macierzyńskiego i od razu zaległy urlop wypisałam. Mati został z moją mamą i byl super grzeczny! A ja wracam do pracy po świętach wielkanocnych
Mati od dwoch nocy wrócił do swojego starego rytmu,czyli dwóch karmien Wczoraj byłam na zakupach w Leclerc i nakupowałam mu kaszek i słoiczków hyhyhy bedzie zapychany kaszkami od przyszlego tyg i może wreszcie coś dłużej pośpi:P dobra, idę Was czytać

Edytowane przez Kalex
Czas edycji: 2011-02-07 o 13:05
Kalex jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-07, 13:12   #4251
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Klarissa..nie smutaj...zawsze można se słomkami bombelki dmuchac
Natalka sobie sama robi "bąbelki"

Cytat:
Napisane przez Szczęśliwa Pokaż wiadomość
Klarissa szkoda, że małej się nie podobało, wanna rewelka.
Też żałuję, ale jeszcze raz spróbujemy. Co do ciuszków to ja wprawdzie do pracy oficjalnie nie wracam, ale porządne zakupy to mi się marzą... wszystko mam stare

Cytat:
Napisane przez dra Pokaż wiadomość
Klarissa ekstra wanna,a może córcia zmęczona była,nastepny raz na pewno bedzie super
Też tak myślę, że może to po prostu zmęczenie i lepiej spróbować wcześniej, a nie wieczorem.

Co do spania to ja i tak nie widzę nic złego w tym, dopóki wam nie przeszkadza, a jak zacznie to wtedy będziecie małego odkładać, on się nauczy.

Cytat:
Napisane przez MisQa Pokaż wiadomość
Klarissa - nie chcesz przypadkiem mnie przygarnąć... sprzątam, gotuje w zamian za kąpanie się w taaakiej wannie
Ale to jest wanna teściowej - zapytam, może cię przygarnie

Cytat:
W piątek kupiłam sobie nową bluzkę, co by się lepiej czuć (TŻ jej nie widział) Nasza przyjaciółka zajęła się Jagodą no i po południu wyskoczyliśmy na obiad "w miasto". Później jeszcze strzeliliśmy sobie rundkę spacerową po centrum. Fajnie było.
Teraz widzę, że mężuś wodzi za mną zamglonymi oczętami. Ten wieczór chyba będzie miał ciąg dalszy...
Fajnie.
Ja bym poszła na randkę z kimś, ale mąż to mnie ostatnio strasznie drażni więc nie wiem czy akurat z nim

Cytat:
Napisane przez tifio Pokaż wiadomość
Zazdraszczam! Super domowy basenik! Jakbym miała taką wanienkę to też bym pływała razem z synkiem...
Żeby dziecko tylko nie wyło...

Cytat:
No i dupa zbita Franek się dziś zbuntował Jadł dokładnie tak samo, tyle samo i o tych samych porach co przedwczoraj a wstał juz 24.45 wrrrr potem 2 (ale udało mu się nie zjeść) i potem co godzina. Nie każda pobudka zakończona był jedzeniem , ale ja jestem zombi A przed wczoraj wstał tylko o 5. I o co Kaman? Wszytko tak samo a dziecko każdego dnia inaczej Łeb mi znowu pęka APAP idzie w ruch
Ja się ciągle zastanawiam od czego to zależy jak dzieci śpią w nocy...

Cytat:
Klarissa super basenik też muszę taki przygotować wannę narożną mam ale bez tych bajerów bo stara już a jaką temp. wody dawałaś?
Dawałam 39 stopni, więc gorąco jak diabli, ale normalnie właśnie w takiej wodzie ją kąpiemy... hmm... może następnym razem dam chłodniej?

Cytat:
Klarissa super wanna.. a Natalka myślę że koło południa będzie bardziej zadowolona
(...)
Super fotka

Cytat:
Ja najpierw dawałam jabłko, potem jabłko + brzoskwinia, teraz zamierzam dać jabłko + marchewka, a potem nie wiem...
Stary 2011-02-07, 13:38   #4252
Kalex
Zakorzenienie

GG do Kalex

anilkadro - dla mnie olizywanie łyżeczki i dawanie później dziecku jest niehiginiczne A co do wprowadzania stałych posiłkow to ja nie zamierzam czekać do 6mc,bo dziecko jest na piersi...chyba bym osiwiała z jedzeniem Matiego i jego budzeniem się w nocy zresztą ja sądze,że jemu już pierś nie wystarcza i potrzebuje jeść więcej. Matka i tak wie najlepiej jak tak słucham pediatrów to każdy gada co innego, można osiwieć

hagar-starsznie współczuję, zupełnie nie wiem co Ci poradzić....

kasienka1701- gratuluję udanych zakupów!!! ja tez wczoraj zaszalałam na zakupach i kupiłam sobie 2 pary levisów o 2 nr mniejsze niż przed ciążą

martucha - filmik powalił mnie na kolana! Patryk jest rewelacyjny! Matko, co on wyczynia na tym brzuchu!!!! Kiedy mój tak będzie robił? a zdjęcie pod wodą też jest super!!!

dzidzia_aim- mój mąż robił wczoraj dokładnie to samo! siedział i oglądał tvn24 na zmianę z polsat news i tylko gadał "no i co ja teraz będę w marcu oglądał" i "po co on jeździ w tych rajdach"...

Ilona - gratuluję nocki...ech,kiedy mnie takich nocek będzie można gratulowac?

dra - u nas Mati śpi w sowim łóżeczku pół nocy, a drugie pół z nami....nie dajemy rady go odnosić...a tak zje, i sobie spi słodko między nami

waniliaania-ja mam parowar Philipsa

cdn.

---------- Dopisano o 14:27 ---------- Poprzedni post napisano o 14:21 ----------

Klarissa - ale superowa wanna!sama bym do takiej weszla

Ilona - ale widzę,że dziejsza noc nie należy do udanych. Ja Cię pocieszę:ja tak mam od urodzenia Matiegoszczerze mówiąc sama się sobie dziwię jak ja zadziwiająco dobrze funkcjonuję

---------- Dopisano o 14:38 ---------- Poprzedni post napisano o 14:27 ----------

Ilona - ja zacznę gdzieś pod koniec przyszłego tygodnia dawać Matiemu jabłuszko. Potem chyba dam marchewkę, a potem jabłko plus marchewka. dalej nie mam jeszcze pomysłu
Kalex jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-07, 14:33   #4253
hagar1
Rozeznanie

Cytat:
a u mnie to wlana amerykanka, nie ma zasad. co kilkanaście dni moje dziecko się zmienia i to co świetnie działało przestaje działać. był czas że sama zasypiała w łóżeczku jak tylko w odpowiednim momencie się ją odłożyło, byłam prze szczęśliwa, ale za parę dni kupa. potem zasypiała jak się ją lulało w bujaczyku, ale po jakimś czasie tylko czasem to działało. od niedawna jak była zmęczona wystarczyło wziąć ją otulić kocykiem, żeby rączki jej nie latały, przytulić na chwilkę i po 2-5 min odkładałam ją do łóżeczka a ona spała, ale teraz też to nie działa. nie wiem dlaczego

Cytat:
my też na razie tylko na mleku ale też widzę że Marysia bardzo bacznie się przygląda jak ja coś jem lub piję i tak samo zastanawiam się czy jej już czegoś nie zacząć wprowadzać. dziewczyny a wy wszystkie gotujecie dla dzieci czy kupujecie te słoiczki?

Edytowane przez hagar1
Czas edycji: 2011-02-07 o 15:08
hagar1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-07, 15:04   #4254
aaneczka1984
Zadomowienie

witam..ja dzis na szybcika..bomoje bejbe mnie wykańcza..tzn bejbe i bejbe..bo obaj dzis czadu dają..Patrts nic nie chce jest i ciagle na rączki chce a Domik ma dzis dzien pechowy i ciagle sie wywraca, potyka, parzy, gdzies sie udeza..nos zmasakra..wyje non stop
A do tego udbał sobie jedne buty co w nich całą zime chodził a jak mu dzis inne chcialam załozyc bo juz te za małe sa to se nie dał i kropka.. probowałam mu właozyc sliczne owe kalosze od cioci tak wył że szok..jak juz je wcisnełam na nozki to sie an ziemi połozył i syrena sie włączyła:brzydal : paputki od babci tez w koncie leżą bo on tylko te zimowe buciki chce..i co retaz zrobić

tifio.. no zapomniałam o Tobie...wieczorna zaćmienie mnie dopadło

dzis nie dam rady wiecej napisać boznow sie syreny odzywaja.. chyba jak spać pójdą
aaneczka1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-07, 15:27   #4255
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2

Cytat:
IlonaN2 no to cho na kawe to go poznasz, super obrazki.. no i współczuje nocy widzę ze u was w kratkę żeby się mamusia do dobrego zbytnio nie przyzwyczaiła... no i daj znać jak zaczniecie chodzić na basen..
No no nie zapraszaj bo jeszcze mnie tam zobaczysz A zdjęcie super My dziś dzwoniliśmy i za dwa tygodnie zaczynamy basen Franio będzie miał skończone 4 miesiące

Aaneczka przepraszam Cię ale Dominik wygrywa Kochane bucki hihih

Dziękuję Wam za radę odnośnie jedzenia Jak Franio skończy 4 miesiące, czyli za dwa tygodnie dostanie soczek z jabłka a po 2-3 dniach już jabłuszko. Zacznę od niego bo mały robi kupy co 5-6 dni więc boje się że marchewka go zatwardzi.

Umówiłam się do ortopedy Tzn trochę to odwlekam i na 4 marca ma termin. Boję się że kolejna operacja mnie czeka ale już muszę iść bo mi doskwiera to biodro w różnych sytuacjach. Umówiłam się do tego gości co mojego Tz operował więc powinno być ok
IlonaN2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-07, 17:06   #4256
dzidzia_aim
Rozeznanie

GG do dzidzia_aim

Waniliania trudno mi podac dokładny przepis bo ja to gotuję na przysłowiowe oko. Wywary gotuję na skrzydełku ( odcinam jego najcieńszą częsc tą, na której znajduje sie sama skóra). Wody wlewam tak niecały litr, wydaje się dużo, ale sporo częsc wody wyparuje. Potem dorzucam dwie nieduże marchewki i średnia pietruszke pokrojoną w słupki a pod koniec gotowania troszke ryżu. Jeśli chodzi o jarzynową to podobnie, do wywaru wrzucam dużego pokrojonego w większa kostke ziemniaka, marchewke i pietruszke lub marchewke, pietruszke a pod koniec gotowania średnie trzy różyczki brokuła. Jak zupki są gotowe, do wysokiego naczynia wyławiam sobie warzywka lub warzywa+ryż dolewam minimalnie bulionu i używam blendera. Jak wydaje Ci się za geste dolewasz jeszcze troszke bulionu i gotowe. Rozlewam to na dwie czeęści, jedna podaje a drugą wlewam do plastikowego pojemniczka, zakręcam i jak ostygnie daję do lodówki i mam obiadek na drugi dzień. Niewiem czy nie zamieszałam za bardzo

A propo szklanej tarki. To ja ciagle używam zwyklej bo pojecia nie mialam, że sie nie powinno. Dlaczego właściwie??

Klarisa super zdjęcia. Aż sie samemu chce wskoczyc i poleniuchowac troche

MisQa moje dziecko też tak wcześnie próbowało wstawac. Jak byłam teraz w Polsce na świetach to poszłam z nia do neurologa bo byłam pewna, że ma zwiekszone napiecie ( Wiktoria strasznie jest sztywna, główke trzyma prosto mam wrażenie że od zawsze i jeszcze pare rzeczy mnie niepokoiło ). Lekarz powiedział, że jeśli sama próbuje siadac to znaczy, że poprostu w takim tempie się rozwija i żeby jej nie stopowac. Gorzej gdybyś to Ty ciągnęła ja za rączki, aby usiadła

Anilkadro gratuluję udanej randki My na "wygnaniu" i nie mam tutaj za bardzo z kim małej zostawic. Na wielkanoc tez wybieramy sie do Polski więc trzeba bedzie wykorzystac babcie do pilnowania żeby rodzice mogli się zabawic
Stary 2011-02-07, 17:21   #4257
dra
Zakorzenienie

Ilona śmiało możesz dawać jakby nie chciał jednak to da ci znak.Ja Rafałkowi dałam jak miał 4miesiące i dzień ,bo widziałam,ze chce,ale 2 dni i tylko pluł,(a soczek od razu zaakceptował)wiec postanowiłam tydzień zaczekać i po tygodniu tak zjadł,że się zdziwiłam.Ja zaczęłam od jabłuszka,bo kupki rzadko robił,a po marchewce jeszcze gorzej by było więc nie ryzykowałam.Później dostał marcheweczkę i jadł ślicznie nawet chyba bardziej marcheweczkę polubił bardziej.A marchewke podawałam 3 dni tylko,bo mały znów wykupkac sie nie chciał.Teraz daje marchew+jabłuszko.Za kilka dni marchew+ziemniaczek.A na typowe obiadki to mamy jeszcze czas.

Co do gotowania ja robie sama,chodz słoiczki tez pare razy podałam,ale to ja chciałam bardziej spróbowac i jest to strasznie słodkie i takie nienaturalne w smaku
Stary 2011-02-07, 17:33   #4258
dzidzia_aim
Rozeznanie

GG do dzidzia_aim

Gabisun dobrze pamiętam, że Ty już podajesz miesko i gotujesz sama?? Chciałam zapytac czy mięso podajesz razem z warzywami czy jakoś osobno?? A jak kupki po mięsie??

Martucha fotka wymiata, ale będzie miał synuś pamiątke. Słodki jest

Hagar niby dzieci mają prawo ulewac własnie do półroczku, ale nieco to dziwne skoro wcześniej tak się nie zdarzało. Albo poprostu ma gorszy dzień. A jakiej wody używasz do mm??

---------- Dopisano o 18:28 ---------- Poprzedni post napisano o 18:23 ----------

Cytat:
witam..ja dzis na szybcika..bomoje bejbe mnie wykańcza..tzn bejbe i bejbe..bo obaj dzis czadu dają..Patrts nic nie chce jest i ciagle na rączki chce a Domik ma dzis dzien pechowy i ciagle sie wywraca, potyka, parzy, gdzies sie udeza..nos zmasakra..wyje non stop
A do tego udbał sobie jedne buty co w nich całą zime chodził a jak mu dzis inne chcialam załozyc bo juz te za małe sa to se nie dał i kropka.. probowałam mu właozyc sliczne owe kalosze od cioci tak wył że szok..jak juz je wcisnełam na nozki to sie an ziemi połozył i syrena sie włączyła:brzydal : paputki od babci tez w koncie leżą bo on tylko te zimowe buciki chce..i co retaz zrobić
A dzieciaczki jak się uprą to koniec świata, wiem bo siostra ma córeczke 3,5 letnią. Przynajmniej w domu zawsze coś sie dzieje i nie ma czasu na nude

---------- Dopisano o 18:33 ---------- Poprzedni post napisano o 18:28 ----------

Cytat:
my też na razie tylko na mleku ale też widzę że Marysia bardzo bacznie się przygląda jak ja coś jem lub piję i tak samo zastanawiam się czy jej już czegoś nie zacząć wprowadzać. dziewczyny a wy wszystkie gotujecie dla dzieci czy kupujecie te słoiczki?
Ja gotuję obiadki sama, ale deserki kupuję w słoiczkach i soczki też.
Stary 2011-02-07, 19:11   #4259
onevittoria
Raczkowanie

Cytat:

Pewnie super są takie zajęcia
Szukałam już dla mojej, ale w okolicy wszystkie od 6mca
Może spróbujcie sami z maluchem wyskoczyć na basen, nam ratownik zalecał właśnie także abyśmy chodzili na basen poza kursem. Wbrew pozorom to wcale nie jest takie groźne na jakie wygląda Jaka ja teraz mądra jestem

Cytat:

Wogóle praktycznie nie nosiliśmy jej poziomo, uspokajała sie tylko w pionie z opartą główka o nasze ramie. Ostatnio w ddtvn mówili że noworodków nie powinno sie wogole w pionie nosic a moja od urodzenia praktycznie tylko tak noszona
My też od urodzenia musieliśmy nosić w pionie bo inaczej był ryyyykk

Cytat:
Gratuluje udanych zakupów
Ja w spodnie sprzed ciąży też wchodze, ale co z tego jak brzuch i boki "wylewają" mi sie na zewnątrz Koszmarnie to wygląda, musze kupowac spodnie z wyższym stanem żeby mi nic nie wyłaziło
Mi też się co nieco wciąż wylewa.... po co ja się w tej ciąży tyle obżerałam

Cytat:

My mamy kolejny dzionek rodzinny Byliśmy chwilę u znajomych I malowaliśmy dziś z TZ obrazki dla Franka To tak żeby spędzić czas razem i nie wydawać kasy No i zaczęłam robić misia na drutach A to te obrazki pierwsze 3 ze świnką PEPE kolejne będą z krecikiem
No no no ale wy utalentowani jesteście

Cytat:

Chwal się chwal jak najwięcej, bo jest czym Genialnie to zdjęcie pod wodą wygląda, Pat to dzielny chłopaczek jest

Cytat:

My dzisiaj idziemy popływać to też zrobię jakieś zdjęcie, które można by wkleić. Na tych które mam mała jest z tż -tem, który mógłby nie wykazać zrozumienia dla zamieszczania jego zdjęć

Koniecznie pokaż jak maleństwo pływa

Poza tym, przez weekend usiłowałam podając tylko mm sprwadzić ile Zuzak tego mleczka wypija no i okazuje się, że niewiele bo ok 400 do 480 ml na dobę, reszta jedzonka to obiadek i owoc + sok. Jeżeli chodzi o pokarmy stałe to jest ok, ale wydaje mi się, że mleka pije troszkę za mało. Stąd moje pytanie do mamuś, które karmia mm - ile czasu zajmuje Waszym dzieciaczkom wypicie butelki mleka?? i czy od razu jak odstawiłyście pierś i wprowadziłyście mm dzieciaczki piły Wam taką ilość jak teraz piją??
Mała pije mi 110 ml na dwa razy przez godzinę
Mój 120ml wciąga w 10 minut (no chyba że ma jakiegoś focha to wtedy nieco dłużej mu schodzi)

Cytat:
a u mnie to wlana amerykanka, nie ma zasad. co kilkanaście dni moje dziecko się zmienia i to co świetnie działało przestaje działać. był czas że sama zasypiała w łóżeczku jak tylko w odpowiednim momencie się ją odłożyło, byłam prze szczęśliwa, ale za parę dni kupa. potem zasypiała jak się ją lulało w bujaczyku, ale po jakimś czasie tylko czasem to działało. od niedawna jak była zmęczona wystarczyło wziąć ją otulić kocykiem, żeby rączki jej nie latały, przytulić na chwilkę i po 2-5 min odkładałam ją do łóżeczka a ona spała, ale teraz też to nie działa. nie wiem dlaczego
Normalnie jakbym o moim Jaśku czytała, wiecznie problemy z zasypianiem i jak już znajdę patent, to za kilka się okazuje, że to już nieaktualne.... Było już usypianie z herbatkę, było z mlekiem, było przy pozytywce, przy karuzelce, z masowaniem brzuszka, pieluszką, głaskaniem po główce..... obecnie nowych pomysłów brak

Cytat:
A propo szklanej tarki. To ja ciagle używam zwyklej bo pojecia nie mialam, że sie nie powinno. Dlaczego właściwie?
Podobno metal wchodzi w jakąś reakcję z kwaśnym owocem i coś tam się dzieje niekorzystnego, ale nie pamiętam co

onevittoria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-07, 20:02   #4260
Szczęśliwa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez MisQa Pokaż wiadomość
no i dziś na chwilę sama usiadła... to masakra jakś... ona ma dopiero 3 miesiące , a rwie się do tego siadania, że aż czasem strach co ona wyprawia
Ale co to znaczy usiadła sama? Podałaś jej palce i się podciągnęła czy co?

Cytat:
T
Fajnie my na randkę (kina i kolacja) wybieramy się w sobotę. Rodzice przyjeżdżają do małej.

Cytat:
Naprawdę wyszedł tu pultaśno

Cytat:
do tego zaczęła mocno ulewać, nawet po piersi a po butli to już w ogóle. wczoraj wieczorem zjadła 180 ml i chlusnęło jej 3 razy z buzi tak solidnie. ona teraz ulewa nawet po dłuższym czasie od posiłku. czy to refluks??? nie wiem bo zazwyczaj nie strawionym mlekiem ulewa ale bywa też że już strawionym. a może to przez mleko albo wodę??? macie jakiś pomysł??
Zmiana wody może źle wpływać na brzuszek, u nas tak było na wyjazdach. Dlatego mimo, ze w domu jest od urodzenia na przegotowanej kranówce, to na wyjazdach mleko robimy na przegotowanym Żywcu.

Cytat:

Stąd moje pytanie do mamuś, które karmia mm - ile czasu zajmuje Waszym dzieciaczkom wypicie butelki mleka?? i czy od razu jak odstawiłyście pierś i wprowadziłyście mm dzieciaczki piły Wam taką ilość jak teraz piją??
Ilość mleka zwiększała sie wraz z wiekiem. Ja dokarmiałam już po pierwszym miesiącu, i wtedy zjadała z 2 piersi i 60 ml mm. Jak odrzuciła pierś i ściągałam i podawałam swoje z butli plus mm- to wypijała i tego i tego po 60 ml (czyli 120 na jeden posiłek przez cały 3 miesiąc). Od początku 4 miesiąca jesteśmy na samym mm i wypijała w 4 miesiący 5 x 120 ml i 1 x 150 ml na noc.
Mniej więcej od początku 5 miesiąca wypija zawsze 150 ml i zajmuje jej to 8-10 minut.

Cytat:
Dziewczyny bo Wy już doświadczone a ja ma pytanie odnośnie podania marchewki i jabłka Franek jak skończy 4 miesiące chce u podać łyżeczkę czy dwie jabłka albo marchewki. Wiem że poradniki piszą że powinno się po 5 miesiącu ale wydaje mi się że mój
Wg poradnika szpitalnego dzieci karmione piersią mogą rozszerzać dietę po 4 miesiącu i nie ma przeciwwskazań.
Ja zaczęłam od soczku jabłkowego z wodą, po 2 dniach podałam 3 łyżeczki jabłuszka, ilość zwiększałam codziennie. Po tygodniu dodałam do tego marchewkę.

Cytat:
Kurcze jestem w szoku, od dzisiaj wprowadzam naukę zasypiania w łóżeczku i efekty są takie ,żę rano Kinia zasnęła po 10 minut ( głaskałam ją po główce i miała pieluszkę przy policzku) a teraz po 2 minutach bez płaczu, darcia się...a ja kretynka przez 5 miesięcy ją bujałam na kolanach żeby zasnęła w dzień
Takie pozytywne zaskoczenia mogłyby być codziennie.

Cytat:
Co do ciuszków to ja wprawdzie do pracy oficjalnie nie wracam, ale porządne zakupy to mi się marzą... wszystko mam stare
Ja dzięki ciąży i później dzięki dodatkowym kg po ciąży, przeszłam mały odwyk ciuchowy. Bo przez rok kupowałam naprawdę mało.
A przed ciążą był z tym lekki problem, kupowałam ogrom ciuchów, szafa pęka w szwach i to miałam tendencje do kupowania ciuchów, których nie było gdzie nosić (bo nie nadawały się do pracy a imprezowałam mało). Co prawda nie wydawałam na to aż tak bardzo dużo kasy, bo głównie zaopatrywałam się w sklepie z odzieżą używaną (jeden jedyny ale jaki fajny), ale nie o kasę wydaną chodzi a bardziej o uzależnienie od kupowania.

Cytat:
Jak zupki są gotowe, do wysokiego naczynia wyławiam sobie warzywka lub warzywa+ryż dolewam minimalnie bulionu i używam blendera. Jak wydaje Ci się za geste dolewasz jeszcze troszke bulionu i gotowe.
Serio dolewasz bulion? Kurcze a wszędzie piszą, że nie można... że trzeba wylewać wywar w którym gotowało się mięsko i dodawać samo mięso do oddzielnie ugotowanych warzyw...

Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r.
Szczęśliwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości