|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1111 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Raczkujemy,ząbkujemy i już bardzo chodzić chcemy! Dzieci V-VI 2010r. cz.IV. :-
Cytat:
![]() A co uzywasz zamiast chusteczek? Zwykłe mycie wodą za każdym razem? Widziałam tez takie wielorazowe chusteczki do mycia, może własnie tego używasz? ---------- Dopisano o 10:46 ---------- Poprzedni post napisano o 10:42 ---------- Dokładnie! ![]() ![]() A że to tanie nie jest, to chce zrobic przemyślane zakupy... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1112 |
Zadomowienie
|
Dot.: Raczkujemy,ząbkujemy i już bardzo chodzić chcemy! Dzieci V-VI 2010r. cz.IV. :-
Witam Was serdecznie!
Właśnie weszłam i doczytałam że się toczy dyskusja o pieluszkach i tak bym szybko chciała wtrącić swoje trzy grosze. Uważam że pieluszki wielorazowe są jak najbardziej ok, jak tylko komuś to odpowiada to niech stosuje z powodzeniem, ale argument o śmieciach do mnie nie przemawia. ![]() Zdjęcia Malvinki, Stefcia i Agatki super. ![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:02 ---------- Poprzedni post napisano o 10:57 ---------- U nas super - już nie tylko potrafimy zejść z materaca rodziców, który jest dosyć nisko od ziemi, ale też się na nieco wdrapać, chodzić przy nim i z manią powtarzamy sylabę "ba", czasem i "ma" się gdzieś zapląta. Dziś tak zaaferowałam się myciem kuchni i garów, że o jego nowych umiejętnościach zapomniałam. Nagle cisza, coś mi zadzwoniło w głowie i pędem do pokoju, a słodziak na materacu szama moją robótkę szydełkową. Chwała Bogu nie chwycił się szydełka, a ono metalowe. Mało zawału nie dostałam jak to zobaczyłam. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1113 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tymczasem doczytałam, że jak ma być sucho to koniecznie kieszonka. ![]() ![]() Cytat:
Żaden ośrodek dla starszych ani szpital, ani hospicjum nie będzie prał pieluch po babciach, dziadkach czy obłożnie chorych, bo to jest potencjalne źródło zakażenia. Do pieca to idzie wszystko. I tego nic nie zmieni. To tak jak ze strzykawkami, czy kubkami na mocz - były wielorazowe, ale zostały wyeliminowane z racji tego, że przebywa w tym materiał zakaźny. Dziś już nawet siuśków w słoikach nie chcą przyjmować w laborach. Tak jak w szpitalu nie zgodzą się na pieluchowanie wielorazowe noworodka. /Chyba że mama sama przewija i oddaje mężowi do domu./ Im mniej opcji przeniesienia zarazków tym lepiej. Opcji powrotu do tego co było w ww. temacie nie ma. ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1114 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1115 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ale gdybysmy wszyscy tak mysleli to nikt z nas nie segregował by śmieci, nie chodził z własna wielorazową siatką na zakupy czy nie robił wielu inny "drobnych" ekologicznych uczynków. A każdy taki "drobny" uczynek pomnożony przez 100, czy 1000 daje już powazny pozytywny wynik ![]() Dlatego ja, jeżeli mogę zrobic cos lepiej, to tak właśnie robię ![]() EDIT o argumentach Kropki nie wiedziałam... A moja wypowiedz zapachniała eko-manią ![]() ![]() Edytowane przez velluto Czas edycji: 2011-02-09 o 10:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1116 |
Zadomowienie
|
Wydaje mi się, że na początek wystarczyłoby zacząć segregować odpady, ale tak naprawdę. U nas się niestety tego nie robi. Co z tego, że ja posegreguję, jak i tak to trafi to jednej śmieciarki.
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1117 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jakby nie patrzeć dupa zawsze z tyłu. ---------- Dopisano o 11:18 ---------- Poprzedni post napisano o 11:17 ---------- Cytat:
![]() /A śmietanę sobie z tego mleka zrobić samemu ofkors. ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1118 |
Zadomowienie
|
Bratko - malo tego - ja w ogóle nie segreguje odpadow, bo u mnie na calym wielkim osiedlu nie ma ANI JEDNEGO kosza na posegregowane odpady!
![]() ![]() ![]() A w ogole to gratulacje dla Bogusia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1119 |
Zadomowienie
|
U mojej teściowej są ale co z tego jak są opróżniane do jednej śmieciarki
![]() Velluto dzięki za komplementa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1120 |
Zakorzenienie
|
Zu w pampkach biegała a odpieluchowała się szybko-w ciągu m-ca i od razu bez pieluchy na noc.Wcześniej nie widziała nocnika na oczy
![]() zaczęliśmy chyba jak miała 19/20mcy i od razu załapała wielorazowe do mnie nie przemawiają ze względu na: -cenę -zwiększają ilość prania -wymagają większej uwagi osoby opiekującej się dzieckiem -są większe ![]() ![]() ![]() ale co kto lubi ![]() Stefcio superowy ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1121 |
Zadomowienie
|
Dziś gotuję marchew z ziemniakami mojemu słodziakowi. Albo go wysypie, albo nie. Robimy test.
![]() Wczoraj na naszą lekarkę narzekała znajoma mama bliźniaków półrocznych, bo jej powiedziała, że mogą być na ryż uczulone. To ją uświadomiłam, że tak jest, bo któraś z Was tak ma ze swoim dzieckiem. Jak ta na mnie wyjechała. I jeszcze że lekarka testy powinna robić. Już się nie odezwałam, bo co będę z głupim gadać co nie słucha. ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1122 | |||||||||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Co do pieluch, Velutto ma racje - na tym etapie moze i taniej nie wyjdzie, ale przelicz ile wydajesz na pampersy i chusteczki rocznie, co do wielorazowek - bralam udzial w warsztatach pieluszkowych i sa dziewczyny, ktore maja bardzo ograniczony budzet a potrafia fajnie kombinowac, tu pare otulaczy, tu tansze wklady, jest naprawde sporo mozliwosci a widze teraz, ze az tak wielu tych pieluszek nie potrzeba, ja zakupilam firmowki, bo akurat dostalam zwrot kasy i poszalalam z lepsiejszymi ![]() Cytat:
![]() Ja przede wszystkim przerzucilam sie, bo w jednorazowkach chlopcy maja wciaz podwyzszona temperature jaderek, powoduje to gorszy rozwoj jaderek i w przyszlosci mozliwe problemy z plodnoscia (nie wspomne o innych minusach jedno), jesli chodzi o eko - nie bede sciemniac, nie dlatego zdecydowalam sie na wielorazowki, pewnie to bardzo dobry argument, ale ja jestem len i wole szybciej byle sie nie meczyc ![]() mnie jeszcze przekonala estetyka, sa naprawde sliczne, milutkie w dotyku i moje dziecko pierwszy raz nie ma odparzonej pupy a nie stosuje zadnych kremow (z jednorazowkami by to nie przeszlo), uzywam tez myjek bambusowych zamiast chusteczek nawilzanych Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() bianka pisala mi, ze wklady nabieraja odpowiedniej chlonnosci po paru praniach, dlatego do tej pory bede uzywac jednorazowek w nocy, stosujemy wielo od tygodnia i tylko w dwa pierwzse dni byly przecieki ja mam AIO i kieszonke - obie opcje dla mnie super, kieszonka jakby mniej tego wszytskiego w srodku miala ![]() Cytat:
![]() Biankaa kochana jestes ![]() ![]() -------------------------------------------------------- My dzis 9 miesiecy konczymy!!! ![]() ![]() Stefus wlasnie spi, ja ide wciagnac sniadanko, dzis Malz wraca, mial 40 kg bagazu, hehe, oszalal! latal po lotnisku i przepakowywal torby, musial nadac drugi bagaz a wczoraj zapewnial, ze nie ma wiecej niz 30 kg ![]() zobaczymy ile ja bede miala na powrocie ![]() ---------- Dopisano o 11:41 ---------- Poprzedni post napisano o 11:37 ---------- Cytat:
![]()
Każdy dzieciaczek jest indywidualnością i idzie swoim rytmem. Zaakceptuj to i ciesz się każdym dniem. Nie warto szukać problemów na siłę. ![]() http://suwaczki.maluchy.pl/li-48793.png 62-61-60-59-58-57-56-55-54-53 ![]() |
|||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#1123 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
No i to tylko w domu się da w samej... Na foto niżej. ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1124 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1125 | |
Rozeznanie
|
co tu oszukiwac, jest z tym troche zabawy, bez dwoch zdan, to nie pampek, ktorego wywalasz do kosza,
![]() Cytat:
![]()
Każdy dzieciaczek jest indywidualnością i idzie swoim rytmem. Zaakceptuj to i ciesz się każdym dniem. Nie warto szukać problemów na siłę. ![]() http://suwaczki.maluchy.pl/li-48793.png 62-61-60-59-58-57-56-55-54-53 ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1126 |
Zadomowienie
|
Co do nocki to ja zauważyłam że jak rano zmieniałam mu pieluchę, po mleczku po 5 rano, że ona właściwie sucha jest. I tak się zastanawiam i chyba jest tak dlatego, że mój pije kleik po 18, jest kąpany po 19 i idzie spać. Następne karmienie ma dopiero między 5 a 6, więc i pieluch nie przesikuje. W dzień a i owszem nabita się zdarza.
![]() ![]() ![]() Edytowane przez bratkab Czas edycji: 2011-02-09 o 11:08 |
![]() ![]() |
![]() |
#1127 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() dzieki ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#1128 |
Konto usunięte
|
![]() ![]() ![]() Moje zdanie na temat pieluch wielorazowych: są śliczne, podoba mi się ten sposób, ale teraz za późno, i jestem za leniwa. ![]() A tutaj TYMEK I PCHACZ. ![]() Z dnia na dzień coraz lepiej mu to idzie. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1129 | ||
Zadomowienie
|
co to za warsztaty? fajne? pomocne? gdzie i kiedy byly? płatne? będą jeszcze?
Cytat:
![]() Cytat:
![]() gratulacje ![]() -------------------- Kropka - jak Ty to robisz, że Twoje wypowiedzi wyglądaja jak ta moja powyzej, tzn. ze jednego cytatu robisz kilka i do tego sie odnosisz Kopiujesz cytat kilka razy? Mase roboty z tym jest ![]() |
||
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1130 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() mnie tez wlasnie ten argument przekonal ![]() flipy, to rodzaj otulacza (firma), w ktory wkladasz albo pieluszke formowana, albo prefolda, albo inne wklady - jakie masz, p. Ewa bardzo zachwalala flipy, zwlaszcza na noc, Biankaa tez z nich wlasnie zadowolona, chcialabym je stosowac przy kolejnej dzidzi - zwlaszcza na poczatku, wiec Stefus bedzie po raz kolejny kroliczkiem doswiadczalnym ![]() podlaczam sie do pytania, jak Kropciu to robisz?? ---------- Dopisano o 12:42 ---------- Poprzedni post napisano o 12:41 ---------- [1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;24963209] ![]() ![]() ![]() Moje zdanie na temat pieluch wielorazowych: są śliczne, podoba mi się ten sposób, ale teraz za późno, i jestem za leniwa. ![]() A tutaj TYMEK I PCHACZ. ![]() Z dnia na dzień coraz lepiej mu to idzie. ![]() No Tymcio to moj GURU!! ![]() super sobie radzi
|
![]() ![]() |
![]() |
#1131 |
Wtajemniczenie
|
Hej
![]() [1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;24963209] ![]() ![]() ![]() Moje zdanie na temat pieluch wielorazowych: są śliczne, podoba mi się ten sposób, ale teraz za późno, i jestem za leniwa. ![]() A tutaj TYMEK I PCHACZ. ![]() Z dnia na dzień coraz lepiej mu to idzie. ![]() Ja też jestem zbyt leniwa by mi się chciało bawić z peluchami wielorazowymi ![]() Tymek super sobie radzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1132 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Moje dziecko to w wielu dziedzinach jest królikiem doswiadczalnym ![]() ![]() ![]() o właśnie, zapomniałam obejrzec Tymka ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1133 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:07 ---------- Poprzedni post napisano o 13:05 ---------- Gratulacje ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1134 |
Zadomowienie
|
Lea - Tymek świetnie sobie radzi
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1135 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
tu masz jeszcze flipka ![]() FLIP ---------- Dopisano o 13:17 ---------- Poprzedni post napisano o 13:16 ---------- ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#1136 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez kropka75 Czas edycji: 2011-02-09 o 12:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1137 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To miałam to samo jak powiedziałam koleżance, że Michal na marchew. Było oburzenie , przecież marchew nie uczula i spojrzenie na mnie na mnie jak na idiotkę. A z tą marchweką miałam pewność, pierwszy składnik jaki dałam i od razu wysypka na buźce, wcześniej zero problemów skórnych. Jak robiłam mu testy to wsrod 20 składników byla i marchew i ziemniak, czyli produkty które pewnie kiedyś w ogóle nie uczulały. A na ryż to właśnie ja pisałam o moim Szymonie. Po sinlac go wysypało strasznie. Wcześniej po innych produktach z ryżem bolał go brzuch. Zmykam , mały jakiś wrzeszczący dzisiaj...
![]() |
#1138 |
Zakorzenienie
|
lea, brawo dla Tymka. Super!!!
![]() Gratuluję miesięcznic. justin, ślicznego masz synka ![]() Co do pieluch wielorazowych: podobają mi się bardzo, ale tez jestem zbyt leniwa ![]() Odpady segreguję, mamy koło bloku różne kontenery, ale właśnie, wszystko ląduje w jednym miejscu ![]() bratka, dobrze, że Boguś się nie wziął za szydełko. Czy wasze dzieci zaczęły wydawać z siebie takie dziwne odgłosy, inaczej "gadają". Luiza od jakiegoś czasu tak sobie gada po swojemu. Niektóre sylaby się powtarzają i nie wiem, czy one cos mogą znaczyć?
#1139 |
Konto usunięte
|
Doczytałam., nie piszę bom w p[racy (przerwa
![]() mam 3 latka, 3 i pół, sięgam brodą ponad stół, mam fartuszek z myszką miki i zażeram narkotyki. Ja pier... to przedszkole, misia lalki też p...., ale jeża nie p...., bo ch.... bardzo w d.... kole ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1140 |
Zakorzenienie
|
My walczymy z biegunką...
Wczoraj mała spała od 12:00 do 15:00 z przerwami, podczas których płakala (gazy) i zasypiała znów po 10 minutach... Przewijałam ją chyba z 15 razy. Nie je nadal za wiele wieczorem o 19 udało się jej wcisnąć 60 ml mleka z klejem ryżowym. Kleju ORS z apteki nie chce tknąć. I niechętnie pije ale walczę, żeby po każdej zmianie pieluszki się napiła. W nocy były 3 zmiany pieluszki, po tym ładnie zasypiała i spała do 8:00. Dostała już 3 dawki Lacido Baby i nie ma żadnej poprawy ![]() Lekarz w przychodni NFZ odsyła Nas do szpitala a w enel med najbliższy wolny termin wizyty u pediatry to 15 luty ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:19.