|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1111 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Raczkujemy,ząbkujemy i już bardzo chodzić chcemy! Dzieci V-VI 2010r. cz.IV. :-
Cytat:
A co uzywasz zamiast chusteczek? Zwykłe mycie wodą za każdym razem? Widziałam tez takie wielorazowe chusteczki do mycia, może własnie tego używasz? ---------- Dopisano o 10:46 ---------- Poprzedni post napisano o 10:42 ---------- Dokładnie! Ja czytam i czytam i tak dalej niewiele wiem ![]() A że to tanie nie jest, to chce zrobic przemyślane zakupy... |
|
|
|
|
#1112 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Raczkujemy,ząbkujemy i już bardzo chodzić chcemy! Dzieci V-VI 2010r. cz.IV. :-
Witam Was serdecznie!
Właśnie weszłam i doczytałam że się toczy dyskusja o pieluszkach i tak bym szybko chciała wtrącić swoje trzy grosze. Uważam że pieluszki wielorazowe są jak najbardziej ok, jak tylko komuś to odpowiada to niech stosuje z powodzeniem, ale argument o śmieciach do mnie nie przemawia. Zdjęcia Malvinki, Stefcia i Agatki super. ![]() ---------- Dopisano o 11:02 ---------- Poprzedni post napisano o 10:57 ---------- U nas super - już nie tylko potrafimy zejść z materaca rodziców, który jest dosyć nisko od ziemi, ale też się na nieco wdrapać, chodzić przy nim i z manią powtarzamy sylabę "ba", czasem i "ma" się gdzieś zapląta. Dziś tak zaaferowałam się myciem kuchni i garów, że o jego nowych umiejętnościach zapomniałam. Nagle cisza, coś mi zadzwoniło w głowie i pędem do pokoju, a słodziak na materacu szama moją robótkę szydełkową. Chwała Bogu nie chwycił się szydełka, a ono metalowe. Mało zawału nie dostałam jak to zobaczyłam.
|
|
|
|
#1113 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tymczasem doczytałam, że jak ma być sucho to koniecznie kieszonka. To jakby zawężą krąg poszukiwań. Cytat:
Żaden ośrodek dla starszych ani szpital, ani hospicjum nie będzie prał pieluch po babciach, dziadkach czy obłożnie chorych, bo to jest potencjalne źródło zakażenia. Do pieca to idzie wszystko. I tego nic nie zmieni. To tak jak ze strzykawkami, czy kubkami na mocz - były wielorazowe, ale zostały wyeliminowane z racji tego, że przebywa w tym materiał zakaźny. Dziś już nawet siuśków w słoikach nie chcą przyjmować w laborach. Tak jak w szpitalu nie zgodzą się na pieluchowanie wielorazowe noworodka. /Chyba że mama sama przewija i oddaje mężowi do domu./ Im mniej opcji przeniesienia zarazków tym lepiej. Opcji powrotu do tego co było w ww. temacie nie ma. |
||
|
|
|
#1114 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1115 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale gdybysmy wszyscy tak mysleli to nikt z nas nie segregował by śmieci, nie chodził z własna wielorazową siatką na zakupy czy nie robił wielu inny "drobnych" ekologicznych uczynków. A każdy taki "drobny" uczynek pomnożony przez 100, czy 1000 daje już powazny pozytywny wynik Dlatego ja, jeżeli mogę zrobic cos lepiej, to tak właśnie robię Choć to zaledwie maleńka kropelka w całym morzu odpadów jakie nas zalewa...EDIT o argumentach Kropki nie wiedziałam... A moja wypowiedz zapachniała eko-manią ale kończyłam szkołę średnią o specjalności ochrona srodowiska i małe zboczenie pozostanie mi już chyba na zawsze
Edytowane przez velluto Czas edycji: 2011-02-09 o 11:15 |
|
|
|
|
#1116 |
|
Zadomowienie
|
Wydaje mi się, że na początek wystarczyłoby zacząć segregować odpady, ale tak naprawdę. U nas się niestety tego nie robi. Co z tego, że ja posegreguję, jak i tak to trafi to jednej śmieciarki.
Dla mnie nie problem segregować, tylko dalej nic nie ma. Co ja mam zrobić z tymi posegregowanymi śmieciami. Poza tym dobija mnie ilość plastykowych opakowań. Zalewają nas zewsząd. Jak ja tęsknię za zwykłą szklaną wielorazową butelką na mleko czy śmietanę. |
|
|
|
#1117 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jakby nie patrzeć dupa zawsze z tyłu. ---------- Dopisano o 11:18 ---------- Poprzedni post napisano o 11:17 ---------- Cytat:
/A śmietanę sobie z tego mleka zrobić samemu ofkors. /
|
||
|
|
|
#1118 |
|
Zadomowienie
|
Bratko - malo tego - ja w ogóle nie segreguje odpadow, bo u mnie na calym wielkim osiedlu nie ma ANI JEDNEGO kosza na posegregowane odpady!
Cierpię z tego powodu okrutnie, ale cóż, pewnych rzeczy nie przeskoczę ![]() A w ogole to gratulacje dla Bogusia super sobie radzi! No i dobrze, że tego szydełka nie wziął w obroty...
|
|
|
|
#1119 |
|
Zadomowienie
|
U mojej teściowej są ale co z tego jak są opróżniane do jednej śmieciarki
Velluto dzięki za komplementa |
|
|
|
#1120 |
|
Zakorzenienie
|
Zu w pampkach biegała a odpieluchowała się szybko-w ciągu m-ca i od razu bez pieluchy na noc.Wcześniej nie widziała nocnika na oczy
![]() zaczęliśmy chyba jak miała 19/20mcy i od razu załapała wielorazowe do mnie nie przemawiają ze względu na: -cenę -zwiększają ilość prania -wymagają większej uwagi osoby opiekującej się dzieckiem -są większe Tośka wyglądałaby w nich zapewne jak Olinek-Okrąglinek ![]() ale co kto lubi ![]() Stefcio superowy
|
|
|
|
#1121 |
|
Zadomowienie
|
Dziś gotuję marchew z ziemniakami mojemu słodziakowi. Albo go wysypie, albo nie. Robimy test.
Wczoraj na naszą lekarkę narzekała znajoma mama bliźniaków półrocznych, bo jej powiedziała, że mogą być na ryż uczulone. To ją uświadomiłam, że tak jest, bo któraś z Was tak ma ze swoim dzieckiem. Jak ta na mnie wyjechała. I jeszcze że lekarka testy powinna robić. Już się nie odezwałam, bo co będę z głupim gadać co nie słucha.
|
|
|
|
#1122 | |||||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Malz mowi, ze po listonoszu..Co do pieluch, Velutto ma racje - na tym etapie moze i taniej nie wyjdzie, ale przelicz ile wydajesz na pampersy i chusteczki rocznie, co do wielorazowek - bralam udzial w warsztatach pieluszkowych i sa dziewczyny, ktore maja bardzo ograniczony budzet a potrafia fajnie kombinowac, tu pare otulaczy, tu tansze wklady, jest naprawde sporo mozliwosci a widze teraz, ze az tak wielu tych pieluszek nie potrzeba, ja zakupilam firmowki, bo akurat dostalam zwrot kasy i poszalalam z lepsiejszymi Cytat:
Ja przede wszystkim przerzucilam sie, bo w jednorazowkach chlopcy maja wciaz podwyzszona temperature jaderek, powoduje to gorszy rozwoj jaderek i w przyszlosci mozliwe problemy z plodnoscia (nie wspomne o innych minusach jedno), jesli chodzi o eko - nie bede sciemniac, nie dlatego zdecydowalam sie na wielorazowki, pewnie to bardzo dobry argument, ale ja jestem len i wole szybciej byle sie nie meczyc , egoistka ze mnie, ale co bede klamacmnie jeszcze przekonala estetyka, sa naprawde sliczne, milutkie w dotyku i moje dziecko pierwszy raz nie ma odparzonej pupy a nie stosuje zadnych kremow (z jednorazowkami by to nie przeszlo), uzywam tez myjek bambusowych zamiast chusteczek nawilzanych Cytat:
i tak juz bedzie mial duzo stresaCytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() bianka pisala mi, ze wklady nabieraja odpowiedniej chlonnosci po paru praniach, dlatego do tej pory bede uzywac jednorazowek w nocy, stosujemy wielo od tygodnia i tylko w dwa pierwzse dni byly przecieki ja mam AIO i kieszonke - obie opcje dla mnie super, kieszonka jakby mniej tego wszytskiego w srodku miala Cytat:
![]() Biankaa kochana jestes -------------------------------------------------------- My dzis 9 miesiecy konczymy!!! Stefus wlasnie spi, ja ide wciagnac sniadanko, dzis Malz wraca, mial 40 kg bagazu, hehe, oszalal! latal po lotnisku i przepakowywal torby, musial nadac drugi bagaz a wczoraj zapewnial, ze nie ma wiecej niz 30 kg ![]() zobaczymy ile ja bede miala na powrocie ---------- Dopisano o 11:41 ---------- Poprzedni post napisano o 11:37 ---------- Cytat:
:rolleye s:
Każdy dzieciaczek jest indywidualnością i idzie swoim rytmem. Zaakceptuj to i ciesz się każdym dniem. Nie warto szukać problemów na siłę. http://suwaczki.maluchy.pl/li-48793.png 62-61-60-59-58-57-56-55-54-53 |
|||||||||
|
|
|
#1123 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
No i to tylko w domu się da w samej... Na foto niżej.
|
||
|
|
|
#1124 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1125 | |
|
Rozeznanie
|
co tu oszukiwac, jest z tym troche zabawy, bez dwoch zdan, to nie pampek, ktorego wywalasz do kosza,
![]() Cytat:
Każdy dzieciaczek jest indywidualnością i idzie swoim rytmem. Zaakceptuj to i ciesz się każdym dniem. Nie warto szukać problemów na siłę. http://suwaczki.maluchy.pl/li-48793.png 62-61-60-59-58-57-56-55-54-53 |
|
|
|
|
#1126 |
|
Zadomowienie
|
Co do nocki to ja zauważyłam że jak rano zmieniałam mu pieluchę, po mleczku po 5 rano, że ona właściwie sucha jest. I tak się zastanawiam i chyba jest tak dlatego, że mój pije kleik po 18, jest kąpany po 19 i idzie spać. Następne karmienie ma dopiero między 5 a 6, więc i pieluch nie przesikuje. W dzień a i owszem nabita się zdarza.
Więc u mnie pewnie wielorazówka by się sprawdziła Ale mi się nie chce testować. Oj ja niedobra
Edytowane przez bratkab Czas edycji: 2011-02-09 o 12:08 |
|
|
|
#1127 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
kazdy wybiera co lubi i co mu pasuje najbardziejdzieki
|
|
|
|
#1128 |
|
Konto usunięte
|
![]() Moje zdanie na temat pieluch wielorazowych: są śliczne, podoba mi się ten sposób, ale teraz za późno, i jestem za leniwa. ![]() A tutaj TYMEK I PCHACZ. ![]() Z dnia na dzień coraz lepiej mu to idzie.
|
|
|
|
#1129 | ||
|
Zadomowienie
|
co to za warsztaty? fajne? pomocne? gdzie i kiedy byly? płatne? będą jeszcze?
Cytat:
![]() Cytat:
![]() gratulacje ![]() -------------------- Kropka - jak Ty to robisz, że Twoje wypowiedzi wyglądaja jak ta moja powyzej, tzn. ze jednego cytatu robisz kilka i do tego sie odnosisz Kopiujesz cytat kilka razy? Mase roboty z tym jest
|
||
|
|
|
#1130 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
mnie tez wlasnie ten argument przekonal flipy, to rodzaj otulacza (firma), w ktory wkladasz albo pieluszke formowana, albo prefolda, albo inne wklady - jakie masz, p. Ewa bardzo zachwalala flipy, zwlaszcza na noc, Biankaa tez z nich wlasnie zadowolona, chcialabym je stosowac przy kolejnej dzidzi - zwlaszcza na poczatku, wiec Stefus bedzie po raz kolejny kroliczkiem doswiadczalnym podlaczam sie do pytania, jak Kropciu to robisz?? ---------- Dopisano o 12:42 ---------- Poprzedni post napisano o 12:41 ---------- [1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;24963209] ![]() Moje zdanie na temat pieluch wielorazowych: są śliczne, podoba mi się ten sposób, ale teraz za późno, i jestem za leniwa. ![]() A tutaj TYMEK I PCHACZ. ![]() Z dnia na dzień coraz lepiej mu to idzie. [/QUOTE]No Tymcio to moj GURU!! ![]() super sobie radzi
|
|
|
|
#1131 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej
![]() [1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;24963209] ![]() Moje zdanie na temat pieluch wielorazowych: są śliczne, podoba mi się ten sposób, ale teraz za późno, i jestem za leniwa. ![]() A tutaj TYMEK I PCHACZ. ![]() Z dnia na dzień coraz lepiej mu to idzie. [/QUOTE]Ja też jestem zbyt leniwa by mi się chciało bawić z peluchami wielorazowymi .Tymek super sobie radzi
|
|
|
|
#1132 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Moje dziecko to w wielu dziedzinach jest królikiem doswiadczalnym Co chwilę sobie o niej myslę, jaka to biedna jest (i jaka ja biedna byłam - bo jestem najstarsza z rodzeństwa) i że kolejne dziecko będzie musiało znosic mniej moich nieudanych prób macierzyńskich ![]() o właśnie, zapomniałam obejrzec Tymka
|
|
|
|
|
#1133 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:07 ---------- Poprzedni post napisano o 13:05 ---------- Gratulacje
|
|
|
|
|
#1134 |
|
Zadomowienie
|
Lea - Tymek świetnie sobie radzi
jak go widzę, to mam wrażenie, że jest starszy kilka miesięcy od mojej Natalii, a z tego co pamietam, to miałysmy prawie identyczne terminy porodu
|
|
|
|
#1135 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
tu masz jeszcze flipka FLIP ---------- Dopisano o 13:17 ---------- Poprzedni post napisano o 13:16 ----------
|
|
|
|
#1136 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez kropka75 Czas edycji: 2011-02-09 o 13:26 |
|
|
|
|
#1137 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To miałam to samo jak powiedziałam koleżance, że Michal na marchew. Było oburzenie , przecież marchew nie uczula i spojrzenie na mnie na mnie jak na idiotkę. A z tą marchweką miałam pewność, pierwszy składnik jaki dałam i od razu wysypka na buźce, wcześniej zero problemów skórnych. Jak robiłam mu testy to wsrod 20 składników byla i marchew i ziemniak, czyli produkty które pewnie kiedyś w ogóle nie uczulały. A na ryż to właśnie ja pisałam o moim Szymonie. Po sinlac go wysypało strasznie. Wcześniej po innych produktach z ryżem bolał go brzuch. Zmykam , mały jakiś wrzeszczący dzisiaj...
|
|
#1138 |
|
Zakorzenienie
|
lea, brawo dla Tymka. Super!!!
![]() Gratuluję miesięcznic. justin, ślicznego masz synka Co do pieluch wielorazowych: podobają mi się bardzo, ale tez jestem zbyt leniwa Odpady segreguję, mamy koło bloku różne kontenery, ale właśnie, wszystko ląduje w jednym miejscu ![]() bratka, dobrze, że Boguś się nie wziął za szydełko. Czy wasze dzieci zaczęły wydawać z siebie takie dziwne odgłosy, inaczej "gadają". Luiza od jakiegoś czasu tak sobie gada po swojemu. Niektóre sylaby się powtarzają i nie wiem, czy one cos mogą znaczyć?
|
#1139 |
|
Konto usunięte
|
Doczytałam., nie piszę bom w p[racy (przerwa
), tylko wierszyk zapodam:mam 3 latka, 3 i pół, sięgam brodą ponad stół, mam fartuszek z myszką miki i zażeram narkotyki. Ja pier... to przedszkole, misia lalki też p...., ale jeża nie p...., bo ch.... bardzo w d.... kole
|
|
|
|
#1140 |
|
Zakorzenienie
|
My walczymy z biegunką...
Wczoraj mała spała od 12:00 do 15:00 z przerwami, podczas których płakala (gazy) i zasypiała znów po 10 minutach... Przewijałam ją chyba z 15 razy. Nie je nadal za wiele wieczorem o 19 udało się jej wcisnąć 60 ml mleka z klejem ryżowym. Kleju ORS z apteki nie chce tknąć. I niechętnie pije ale walczę, żeby po każdej zmianie pieluszki się napiła. W nocy były 3 zmiany pieluszki, po tym ładnie zasypiała i spała do 8:00. Dostała już 3 dawki Lacido Baby i nie ma żadnej poprawy niby jest wesoła, bawi się, raczkuje, uśmiecha nie ma temperatury, nie jest odwodniona i dziś nieco pogodniejsza ale dlaczego jej się nie poprawia? Za wcześnie?Lekarz w przychodni NFZ odsyła Nas do szpitala a w enel med najbliższy wolny termin wizyty u pediatry to 15 luty |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:29.

Ja czytam i czytam i tak dalej niewiele wiem 
To jakby zawężą krąg poszukiwań. 
Poza tym dobija mnie ilość plastykowych opakowań. Zalewają nas zewsząd. Jak ja tęsknię za zwykłą szklaną wielorazową butelką na mleko czy śmietanę. 

super sobie radzi! No i dobrze, że tego szydełka nie wziął w obroty...