Aparaty ortodontyczne cz. X - Strona 135 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-03-16, 22:27   #4021
viera
Zadomowienie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. X

Cytat:
Napisane przez raus Pokaż wiadomość
Dzięki za słowa otuchy, staram się jak mogę, a przecież to dopiero początek walki o piękne zęby
Dzisiaj właśnie popijałam zupkę pomidorową i duuużo ciepłej wody, od razu lepiej się czułam. Nie chcę brać proszków przeciwbólowych, żeby nie przyzwyczaić do nich organizmu. Przydadzą się na większe bóle po założeniu aparatu i pierścieni

Buziaki!
W moim przypadku wiekszego bolu niz tego przy separacjach nie bylo
Owszem, po wizytach u orto bolaly zeby, ale to byl przyjemny bol, no i jednak da się wtedy zjeść więcej rzeczy ;-)

Sincarne, ja tam wole prace niż studia... w pracy przynajmniej mam poczucie, że robie coś pożytecznego
Stary 2011-03-16, 23:44   #4022
1magda1
Raczkowanie

Ja wg. początkowych planów powinnam już być bez aparatu, ale coś mi się poprzestawiało. Orto z powrotem sprawiła, że zęby były na swoim miejscu i stwierdziła, że już raczej nie powinny się przestawić, a dzisiaj spojrzałam w lustro i zobaczyłam, że robi mi się szpara między jedynkami
Chyba też nigdy nie zdejmę tego aparatu
Stary 2011-03-17, 00:53   #4023
lleenka
Rozeznanie

Witam Was Obiecałam sobie, że napiszę, jak przeczytam wszystkie posty w tej części wątku, ale muszę się poradzić, bo kompletnie nie wiem, co mam zrobić... Otóż jestem przyszłą aparatką i nie mogę się już doczekać. Jestem na razie na etapie konsultacji i szukam najlepszej ortodontki - byłam u trzech i:
1. Pierwsza odpada.
2. Druga stwierdziła, że jest w stanie wyleczyć mnie aparatem Damona w ciągu 1 roku pod warunkiem, że będę nosiła wyciągi obowiązkowo. Ogólnie pozytywnie.
3. Trzecia, u której byłam dzisiaj (tzn już wczoraj) i jako pierwsza zobaczyła moje zdjęcia (pantomogram i tele/cephalometrie) i wstępnym sprawdzeniu i wymierzeniu przypuszcza, że być może niezbędne jest założenie hassa, co mnie przeraziło, ale na kolejnej wizycie powie mi na pewno czy to będzie konieczne.
I tu mój dylemat... Trzymać się orto nr 3 czy wrócić do nr 2? Bo konsultacje u orto nr 4 mam dopiero 4 kwietnia (polecana dr z ul. Gwiaździstej), ale ja nie chciałabym tak długo czekać.
Jeśli chodzi o moją wadę to sądziłam, że nie będzie większych problemów, jak zapewniały orto nr 1 i nr 2, bo mam lekko zachodzącą jedynkę na drugą jedynkę na górze, na dole gorzej, bo zęby pozachodziły na siebie z braku miejsca. Orto nr 3 powiedziała, że mam stłoczenie.
Proszę o radę
Bo tak tutaj ,,gdybam", że jak bym została u orto nr 2 to hass by mnie ominął i mniejszym bólem w krótszym czasie wyleczyłabym się z moich zębowych największych kompleksów. Zaś orto nr 3 bardziej mnie przekonuje: jej podejście i w ogóle.
Szczerze - zniosę każdy ból byle tylko mieć już aparat. Nawet mówię, że po założeniu aparatu będę płakała ze szczęścia przez tydzień, na co moja współlokatorka: ,,chyba z bólu"
Przepraszam, że tak długo się rozpisałam, ale liczę, że mi doradzicie. Pozdrawiam
lleenka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-17, 11:00   #4024
Ula05
Raczkowanie

GG do Ula05

Cytat:
Napisane przez @na Pokaż wiadomość
Powiedzcie mi używacie irygatorów ? ortodontka powiedziała żebym sobie o nich poczytała, tak więc zrobiłam pooglądałam , i nie wiem czy warto kupować? czy lepiej pozostać przy normalnym myciu , nitkowaniu itp ?
irygator to fajna sprawa czyści bardzo dokładnie ale jest dość drogi, ja się zastanawiam nad kupnem znalazłam fajny za 157zł bezprzewodowy i wiem że jak jadę w trasę czy w Bieszczady to super sprawa tym bardziej że włóczę się około 10h po górach a z myciem jest ciężko w takich warunkach. Więc jeśli uważasz że jest Ci niezbędny to sobie kup ale jeśli nie spędzasz czasu mp. tak jak ja to tak serio nie jest aż tak potrzebny, wystarczą wyciorki, nić i dobra szczoteczka
Ula05 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-17, 11:23   #4025
Olenka333
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez girl-from-poland Pokaż wiadomość
Ty się nie martw tylko leć do apteki i kup żel do fluoryzacji zębów elmex. polecany jest w szczegółnosci dla osob z aparatami i mostami! :P
używałaś tego żelu ? Możesz powiedzieć coś więcej ? Bo mnie to zaciekawiło a wiesz to co piszą w necie a osobiste doświadczenie to dwie różne rzeczy
Stary 2011-03-17, 11:38   #4026
Ula05
Raczkowanie

GG do Ula05

Cytat:
Napisane przez lleenka Pokaż wiadomość
Witam Was Obiecałam sobie, że napiszę, jak przeczytam wszystkie posty w tej części wątku, ale muszę się poradzić, bo kompletnie nie wiem, co mam zrobić... Otóż jestem przyszłą aparatką i nie mogę się już doczekać. Jestem na razie na etapie konsultacji i szukam najlepszej ortodontki - byłam u trzech i:
1. Pierwsza odpada.
2. Druga stwierdziła, że jest w stanie wyleczyć mnie aparatem Damona w ciągu 1 roku pod warunkiem, że będę nosiła wyciągi obowiązkowo. Ogólnie pozytywnie.
3. Trzecia, u której byłam dzisiaj (tzn już wczoraj) i jako pierwsza zobaczyła moje zdjęcia (pantomogram i tele/cephalometrie) i wstępnym sprawdzeniu i wymierzeniu przypuszcza, że być może niezbędne jest założenie hassa, co mnie przeraziło, ale na kolejnej wizycie powie mi na pewno czy to będzie konieczne.
I tu mój dylemat... Trzymać się orto nr 3 czy wrócić do nr 2? Bo konsultacje u orto nr 4 mam dopiero 4 kwietnia (polecana dr z ul. Gwiaździstej), ale ja nie chciałabym tak długo czekać.
Jeśli chodzi o moją wadę to sądziłam, że nie będzie większych problemów, jak zapewniały orto nr 1 i nr 2, bo mam lekko zachodzącą jedynkę na drugą jedynkę na górze, na dole gorzej, bo zęby pozachodziły na siebie z braku miejsca. Orto nr 3 powiedziała, że mam stłoczenie.
Proszę o radę
Bo tak tutaj ,,gdybam", że jak bym została u orto nr 2 to hass by mnie ominął i mniejszym bólem w krótszym czasie wyleczyłabym się z moich zębowych największych kompleksów. Zaś orto nr 3 bardziej mnie przekonuje: jej podejście i w ogóle.
Szczerze - zniosę każdy ból byle tylko mieć już aparat. Nawet mówię, że po założeniu aparatu będę płakała ze szczęścia przez tydzień, na co moja współlokatorka: ,,chyba z bólu"
Przepraszam, że tak długo się rozpisałam, ale liczę, że mi doradzicie. Pozdrawiam
hej ja bym poleciła nr 3 ja mam hassa i nie jest źle przyzwyczaiłam się do niego nic mnie nie boli se plenienie znikło jest ok ale spytaj orto nr 3 o aparat damon i o hyraxa zobaczysz co powie. Damon działa jak hass i hyrax więc popytaj i wtedy zdecydujesz. Ja mam fajną orto do której mogę zawsze zadzwonić poradzić się itp tak serio to pytam się o różne rzeczy czasem już niema biedna siły do mnie bo znowu coś zmieniam i przekręcam wywracam całe leczenie hehe nawet mi mówi żebym już nic nie czytała o leczeniu i żebym się wypisała z forum hehe Jeśli wiesz dokładnie jaką masz wadę poczytaj o sposobach leczenia i aparatach żebyś miała pojęcie będzie ci łatwiej

---------- Dopisano o 11:38 ---------- Poprzedni post napisano o 11:25 ----------

Jeśli chodzi o żel do fluoryzacji zębów też mnie to zaciekawiło i troszkę poszperałam w necie elmex jest w cenie 25 zł znalazłam tańszy za niecałe 10 zł Fluormex Żel do fluoryzacji zębów 50 g opis:

- w profilaktyce próchnicy,
- w przypadkach niedorozwoju twardych tkanek zębów,
-przy nadwrażliwości szyjek zębowych,
- w odwapnieniach szkliwa,
- na wrażliwe powierzchnie zębów startych klamrami, szynami, protezami częściowymi oraz aparatami ortodontycznymi,
- po korekcie zgryzu urazowego itp.
Może być stosowany przez dzieci w wieku powyżej 5 lat i przez dorosłych.

i chyba sobie ten tańszy sprawię

Edytowane przez Ula05
Czas edycji: 2011-03-17 o 11:39
Stary 2011-03-17, 11:45   #4027
Olenka333
Raczkowanie

Cytat:
1. Pierwsza odpada.
Proszę o radę
Polecam dr. Banaszczyk- Rozbicką z ul. Gwiaździstej o której wspominałaś ,,prowadzi" moje ząbki Jak już zdążyłaś się pewnie zorientowałać długo trzeba czekać na terminy ja swoją pierwszą wizytę u niej miałam 8 listopada a aparat zakładałam dopiero 23 lutego. Przez ten czas wyrywałam 4 piątki ( zdrowe) i chodziłam na konsultacje ale to nie jest aż tak duży minus kiedy wiem, ze jestem w dobrych rękach Co jest jeszcze plusem- ortodontka przeszła mnóstwo szkoleń w tym szkolenia u Pani Charazińskiej- jednej z najlepszych ( o ile nie najlepszej?) ortodontki w Polsce ( do której moja mama jako dziecko jeździła ) więc polecam polecam polecam Miałam różne doświadczenia z różnymi ortodontami ( wcześniejsze podjęte próby zakłądania aparatu, konsultacje itp) ale ta jest zdecydowanie najlepsza Miła, profesjonalna, konkretna, znająca się na rzeczy, więc myślę, że warto poczekać ... ale to już Twoja decyzja Ja jestem zadowolona

Edytowane przez Olenka333
Czas edycji: 2011-03-17 o 11:50
Olenka333 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-17, 11:50   #4028
@na
Zakorzenienie

Dziekuje za odpowiedz kupie sobie wyciorki na początek
ile Wy o tym wszystkim wiecie
ja wiem tyle że nie moge mieć aparatu bezligaturowego bo jak mi orto powiedziała u mnie będzie inny tok leczenia , na początku będę miała częstsze wizyty .
Ogólnie wada polega na tym że przez jedną czwórke !! :[ mam wszystko przesunięte :/ wyszła sobie ona ze swojego miejsca delikatnie i popsuła :/ przez to zęby po prawej stronie na dole zaczęły się kłaść do srodka a co za tym idzie żuchwa się przesunęła usłyszałam że leczenie będzie się skupiało na tym aby to wróciło na swoje miejsce a proste zęby będą efektem "ubocznym" . Miała któraś z was coś podobnego ?
edit:
jak na razie zapłaciłam 50 zł za rentgena i 50 zł za wyciski , nic więcej za wizyty ode mnie nie brała , za jeden łuk będę płaciła 1500 zł . to chyba nie az tak dużo ?

*Ćwiczę*

Edytowane przez @na
Czas edycji: 2011-03-17 o 11:53
@na jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-17, 13:11   #4029
elinka20
Raczkowanie

wpadłam się przywitać i życzyć wszystkim wytrwałości w leczeniu i pochwalić że w końcu jestem szczęśliwa mamusią i oboje wróciliśmy ze szpitala
elinka20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-17, 13:44   #4030
Ula05
Raczkowanie

GG do Ula05

Cytat:
Napisane przez elinka20 Pokaż wiadomość
wpadłam się przywitać i życzyć wszystkim wytrwałości w leczeniu i pochwalić że w końcu jestem szczęśliwa mamusią i oboje wróciliśmy ze szpitala
gratulacje
Stary 2011-03-17, 14:36   #4031
lleenka
Rozeznanie

[QUOTE=Ula05;25776831]hej ja bym poleciła nr 3 ja mam hassa i nie jest źle przyzwyczaiłam się do niego nic mnie nie boli se plenienie znikło jest ok ale spytaj orto nr 3 o aparat damon i o hyraxa zobaczysz co powie. Damon działa jak hass i hyrax więc popytaj i wtedy zdecydujesz. Ja mam fajną orto do której mogę zawsze zadzwonić poradzić się itp tak serio to pytam się o różne rzeczy czasem już niema biedna siły do mnie bo znowu coś zmieniam i przekręcam wywracam całe leczenie hehe nawet mi mówi żebym już nic nie czytała o leczeniu i żebym się wypisała z forum hehe Jeśli wiesz dokładnie jaką masz wadę poczytaj o sposobach leczenia i aparatach żebyś miała pojęcie będzie ci łatwiej

Dziękuję za radę W czwartek zostanie mi zaproponowany plan leczenia i wtedy okaże się czy hass będzie konieczny i dopytam o tego Damona, głównie chodzi mi o to, czy leczenie hassem a potem zwykłym metalowym dałoby lepsze efekty niż Damon. I oczywiście zabieram się za dogłębną lekturę forum Co do mojej wady to orto nr 3 powiedziała o stłoczeniu i o czymś jeszcze, co hass miałby leczyć, ale muszę dopytać, bo to podstawa przecież. Ale tak się przeraziłam, jak usłyszałam o tym hassie, że przez jakiś czas nie docierało do mnie, co mówiła ortodontka no i być może mi umknęło

Cytat:
Napisane przez Olenka333 Pokaż wiadomość
Polecam dr. Banaszczyk- Rozbicką z ul. Gwiaździstej o której wspominałaś ,,prowadzi" moje ząbki Jak już zdążyłaś się pewnie zorientowałać długo trzeba czekać na terminy ja swoją pierwszą wizytę u niej miałam 8 listopada a aparat zakładałam dopiero 23 lutego. Przez ten czas wyrywałam 4 piątki ( zdrowe) i chodziłam na konsultacje ale to nie jest aż tak duży minus kiedy wiem, ze jestem w dobrych rękach Co jest jeszcze plusem- ortodontka przeszła mnóstwo szkoleń w tym szkolenia u Pani Charazińskiej- jednej z najlepszych ( o ile nie najlepszej?) ortodontki w Polsce ( do której moja mama jako dziecko jeździła ) więc polecam polecam polecam Miałam różne doświadczenia z różnymi ortodontami ( wcześniejsze podjęte próby zakłądania aparatu, konsultacje itp) ale ta jest zdecydowanie najlepsza Miła, profesjonalna, konkretna, znająca się na rzeczy, więc myślę, że warto poczekać ... ale to już Twoja decyzja Ja jestem zadowolona
Dzięki Nie mam wyjścia - muszę czekać i pójdę oczywiście na konsultacje do dr Banaszczyk-Rozbickiej, bo dzisiaj na przeglądzie okazało się, że mam kilka zębów jeszcze do leczenia w tym nieszczęsna szóstka, która kanałowo będzie leczona, ale jest w takim stanie, że pani stomatolog nie gwarantuje mi jej całkowitego leczenia. Jak zawsze w ostatniej chwili się za coś biorę Co do oczekiwania na wizytę to faktycznie trzeba mieć dużo cierpliwości. Ja dzwoniłam w drugim tygodniu lutego i na konsultacje zapisano mnie dopiero na 4 kwietnia, co tylko mnie utwierdza w zasłyszanych i przeczytanych pozytywnych opiniach o tej ortodontce. Jak najszybciej chciałam założyć aparat, bo wreszcie mnie na to stać, ale cóż - muszę czekać. W międzyczasie dowiem się, jaki plan leczenia zaproponuje mi ortodontka nr 3 (z ul. Opaczewskiej) i pójdę ze zdjęciami do orto nr 2 ( z ul. Złotej Wilgi) Jeśli miałaś konsultacje i z tymi dr to proszę podziel się wrażeniami bo zależy mi, żeby ,,oddać" swoje zęby najlepszej
Stary 2011-03-17, 15:12   #4032
Olenka333
Raczkowanie

[QUOTE=lleenka;25781381]
Cytat:
Napisane przez Ula05 Pokaż wiadomość
hej ja bym poleciła nr 3 ja mam hassa i nie jest źle przyzwyczaiłam się do niego nic mnie nie boli se plenienie znikło jest ok ale spytaj orto nr 3 o aparat damon i o hyraxa zobaczysz co powie. Damon działa jak hass i hyrax więc popytaj i wtedy zdecydujesz. Ja mam fajną orto do której mogę zawsze zadzwonić poradzić się itp tak serio to pytam się o różne rzeczy czasem już niema biedna siły do mnie bo znowu coś zmieniam i przekręcam wywracam całe leczenie hehe nawet mi mówi żebym już nic nie czytała o leczeniu i żebym się wypisała z forum hehe Jeśli wiesz dokładnie jaką masz wadę poczytaj o sposobach leczenia i aparatach żebyś miała pojęcie będzie ci łatwiej

Dziękuję za radę W czwartek zostanie mi zaproponowany plan leczenia i wtedy okaże się czy hass będzie konieczny i dopytam o tego Damona, głównie chodzi mi o to, czy leczenie hassem a potem zwykłym metalowym dałoby lepsze efekty niż Damon. I oczywiście zabieram się za dogłębną lekturę forum Co do mojej wady to orto nr 3 powiedziała o stłoczeniu i o czymś jeszcze, co hass miałby leczyć, ale muszę dopytać, bo to podstawa przecież. Ale tak się przeraziłam, jak usłyszałam o tym hassie, że przez jakiś czas nie docierało do mnie, co mówiła ortodontka no i być może mi umknęło

Dzięki Nie mam wyjścia - muszę czekać i pójdę oczywiście na konsultacje do dr Banaszczyk-Rozbickiej, bo dzisiaj na przeglądzie okazało się, że mam kilka zębów jeszcze do leczenia w tym nieszczęsna szóstka, która kanałowo będzie leczona, ale jest w takim stanie, że pani stomatolog nie gwarantuje mi jej całkowitego leczenia. Jak zawsze w ostatniej chwili się za coś biorę Co do oczekiwania na wizytę to faktycznie trzeba mieć dużo cierpliwości. Ja dzwoniłam w drugim tygodniu lutego i na konsultacje zapisano mnie dopiero na 4 kwietnia, co tylko mnie utwierdza w zasłyszanych i przeczytanych pozytywnych opiniach o tej ortodontce. Jak najszybciej chciałam założyć aparat, bo wreszcie mnie na to stać, ale cóż - muszę czekać. W międzyczasie dowiem się, jaki plan leczenia zaproponuje mi ortodontka nr 3 (z ul. Opaczewskiej) i pójdę ze zdjęciami do orto nr 2 ( z ul. Złotej Wilgi) Jeśli miałaś konsultacje i z tymi dr to proszę podziel się wrażeniami bo zależy mi, żeby ,,oddać" swoje zęby najlepszej
z żadnym z wymienionych nie miałam konsultacji przeszłam konsultacje u 3 innych ( dwóch spoza Warszawy) i jedna w Wawie w centrum na Jana Pawła plus u Rozbickiej i powiem Ci, ze nikt się mną tak dobrze jak ona nie zajął

Edytowane przez Olenka333
Czas edycji: 2011-03-17 o 15:13
Olenka333 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-17, 16:12   #4033
tinsel
Raczkowanie

Pochwalę się, że już za dwa tygodnie zakładam aparat.
Separacji nie będzie, bo będę miała rurki zamiast pierścieni.
Jeny, jak się cieszę.

Zapomniałam dodać, że będę miała zakładaną górę, a miesiąc po - dół.

Aparatka

Edytowane przez tinsel
Czas edycji: 2011-03-17 o 16:25
tinsel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-17, 16:12   #4034
lleenka
Rozeznanie

[QUOTE=Olenka333;25782265]
Cytat:

z żadnym z wymienionych nie miałam konsultacji przeszłam konsultacje u 3 innych ( dwóch spoza Warszawy) i jedna w Wawie w centrum na Jana Pawła plus u Rozbickiej i powiem Ci, ze nikt się mną tak dobrze jak ona nie zajął
Rozumiem Ja dodatkowo miałam też u dr z ul. Kasprzaka.
Przejrzałam wszystkie moje zdjęcia i tylko na jednym jedynym mam widoczne zęby Widać na zdjęciu górną jedynkę zachodzącą na drugą i troszkę widoczne są ściśnięte dolne zęby. Nigdy nie uśmiecham się szeroko, bo po prostu się wstydzę. Nawet mówiąc nie pokazuje zębów, widać jedynie górne jedynki, dwójki i trójki, ale nie w całości, bo większość moich znajomych dziwi się, jak oznajmiam, że zakładam aparat i słyszę ,,przecież masz proste białe ząbki" Gdybym takie miała to na pewno nie myślałabym o aparacie. Nie podoba mi się również kształt moich górnych dwójek i trójek oraz kolor, ale o estetyce będę myślała po zdjęciu aparatu.

Edytowane przez lleenka
Czas edycji: 2011-03-17 o 22:50
Stary 2011-03-17, 16:39   #4035
phenomena
Zakorzenienie

mam pytanie
na jednej wizycie wymieniają wam dwa łuki czy jeden? i ile płacicie?
phenomena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-17, 17:17   #4036
shinigami0717
Raczkowanie

Cytat:
gratulacje! chłopczyk czy dziewczynka?

Cytat:
Napisane przez phenomena Pokaż wiadomość
mam pytanie
na jednej wizycie wymieniają wam dwa łuki czy jeden? i ile płacicie?

2 łuki (chociaż przez to, że miałam przyklejane 2 dolne zamki na ostatniej wizycie, to drut tam został ten sam, żeby zamki wytrzymały) i płacę 150 zł. nie wiem ile płaciłabym za 1 łuk i nawet nie spodziewam się, że będę miała jeden wcześniej zdjęty..

gumki: czerwono - zielone
były: pomarańczowo-różowe, niebiesko-granatowe, pomarańczowe, różowe, błękitne
shinigami0717 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-17, 17:43   #4037
elinka20
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez shinigami0717 Pokaż wiadomość
gratulacje! chłopczyk czy dziewczynka?
chłopczyk
elinka20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-17, 19:05   #4038
paulina18021995
Zakorzenienie

GG do paulina18021995

Cytat:
gratuluję życzę zdrówka Maleństwu i Mamie

"Wierz w siebie, wiara czyni cuda, wielu się nie udało, ale Tobie się uda..."
/Drużyna Mistrzów - RDW, RPS, Dobrzan - "Wierz w Siebie"/
paulina18021995 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-17, 19:31   #4039
madzieeek
Wtajemniczenie

Elinka! Gratulacjeee!!!

Moje newsy: wróciłam z kolejnej wizyty. Drut mam ten sam, ale jakoś dziwnie powyginany, na części zębów moje "tradycyjne" metalowe ligaturki, a na części...gumki w kolorze "metalowym"! W sumie dopiero w domu zorientowałam się, że mam gumki! Po raz pierwszy

No i cóż...następna wizyta z początkiem maja i klejenie dołu!
Mogłoby to być wcześniej, tzn w kwietniu jakoś, ale okazało się, że wyszedł mi jakiś ubytek na jednym z zębów - zęby się porozsuwały no i wylazło na wierzch coś, co nie było wcześniej widoczne. No i żeby to naprawić muszę mieć zdjęty drut. Tak więc szukałam takiego terminu, zebyw jednym dniu bezpośrednio po sobie mogli mnie przyjąć orto i stomatolog (bo w jednym budynku działają). No i wyszło na to, że w maju najpierw orto zdejmie mi drut, potem stomatolog naprawi zęba, potem orto założy drut na górę i przyklei aparat na dół...ufffff....całe popołudnie z rozdziawioną gębą...już to czuję
Hmmmm...tylko w sumie teraz pomyślałam, że nic nie mówił o separacji. No a ja byłam tak przejęta tym ubytkiem, że zapomniałam zapytać... Czyżby miało się obyć bez tej "przyjemności"? Byłoby miło

byłam kiedyś "aparatką"!
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1168
madzieeek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-17, 20:26   #4040
Alice in Wonderland
Wtajemniczenie

hmmm żadna nie miała takiej dziwnej wrażliwości? - pisałam kartkę wcześniej
Stary 2011-03-17, 20:49   #4041
shinigami0717
Raczkowanie

madzieeek a nie jest ten drut powyginany akurat tam, gdzie trzeba "wyciągnąć" zęby pod jakimś kątem do przodu? bo ja mam taką dziwną dwójkę, która jedną stroną jest wciśnięta i orto właśnie tak wygina mi ten drut, żeby ją wyciągnąć do przodu

Alice in Wonderland miałam straszną nadwrażliwość tuż po założeniu aparatu. przyznam, że teraz jest sporo lepiej, ale też się czasem zdarzy, że ciężko cokolwiek zębami dotknąć.. a od zimnego picia, albo czegoś słodkiego, to zawsze mnie bolały..

gumki: czerwono - zielone
były: pomarańczowo-różowe, niebiesko-granatowe, pomarańczowe, różowe, błękitne
shinigami0717 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-17, 20:53   #4042
Nastka-92
Przyczajenie

Mam jedno pytanie czy prz zakladaniu aparatu mozna odrazu sobie wziasc kolorowe gumki czy dopiero na kolejnej wizycie?
Nastka-92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-17, 20:56   #4043
madzieeek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez shinigami0717 Pokaż wiadomość
madzieeek a nie jest ten drut powyginany akurat tam, gdzie trzeba "wyciągnąć" zęby pod jakimś kątem do przodu? bo ja mam taką dziwną dwójkę, która jedną stroną jest wciśnięta i orto właśnie tak wygina mi ten drut, żeby ją wyciągnąć do przodu
Nooo...chyba właśnie o to chodzi

byłam kiedyś "aparatką"!
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1168
madzieeek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-17, 20:58   #4044
sincarne
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez viera Pokaż wiadomość
Sincarne, ja tam wole prace niż studia... w pracy przynajmniej mam poczucie, że robie coś pożytecznego
bo pewnie w urzędzie nie pracujesz
nie no, ja wiem, że zawsze są plusy i minusy. ale wiesz, na studiach to się na wykład wstawało albo i nie. a tu trzeba..

elinka - gratki

Jeśli czegoś mocno pragniesz, to cały świat potajemnie... robi ci na złość...

sincarne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-17, 21:21   #4045
viera
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sincarne Pokaż wiadomość
bo pewnie w urzędzie nie pracujesz
nie no, ja wiem, że zawsze są plusy i minusy. ale wiesz, na studiach to się na wykład wstawało albo i nie. a tu trzeba..

elinka - gratki
no nie, i wyplata uzalezniona od wynikow pracy

no i ja mam tak glupie studia ze mam duzo obowiazkowych cw i wykladow, wiec sie czuje jakbym dalej do LO chodzila

ale rozumiem, niedawno sobie uswiadomilam, ze mi bedzie przyslugiwac 20 dni urlopu i koniec. a gdzie ferie, wakacje? ;_;
moglam na nauczycielke isc ;-) [zartuje, moja mama jest nauczycielką, to ostatnia rzecz jaka moglabym robic]
Stary 2011-03-17, 21:50   #4046
girl-from-poland
Raczkowanie

Cytat:
używałaś tego żelu ? Możesz powiedzieć coś więcej ? Bo mnie to zaciekawiło a wiesz to co piszą w necie a osobiste doświadczenie to dwie różne rzeczy
no ja byłam zadowolona, bo to alternatywa dla tych którzy chcą używać wybielających past i boją się o szkliwo, a zestaw pasta plyn i zel elmex to hm... nie jestem dentysta ale dla mnie... hm jakby to powiedziec.... za malo scierajaca pasta + za duzo fluoru.
Żel jest z lekkim jablkowym posmakiem, zabki takie fajne sliskie (uzywam etz elektrycznej szczoteczki). 1 w tygodniu sie stosuje ten zel. Nie no dla mnie ok! Podobno zapobiega poczatkom próchnicy bo mineralizuje, coś na zasadzie fluoryzacji w szkole podstawowej, pamietacie?
girl-from-poland jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-18, 08:39   #4047
Olenka333
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez girl-from-poland Pokaż wiadomość
no ja byłam zadowolona, bo to alternatywa dla tych którzy chcą używać wybielających past i boją się o szkliwo, a zestaw pasta plyn i zel elmex to hm... nie jestem dentysta ale dla mnie... hm jakby to powiedziec.... za malo scierajaca pasta + za duzo fluoru.
Żel jest z lekkim jablkowym posmakiem, zabki takie fajne sliskie (uzywam etz elektrycznej szczoteczki). 1 w tygodniu sie stosuje ten zel. Nie no dla mnie ok! Podobno zapobiega poczatkom próchnicy bo mineralizuje, coś na zasadzie fluoryzacji w szkole podstawowej, pamietacie?
musze się orto mojej zapytać czy mogę uzywać tego żelu bo jak zakłądałam aparat to powiedziała, żeby nie myć zębów pastą wybielającą a ja zaaferowana aparatem nie zapytałam czemu wiecie ?
Stary 2011-03-18, 08:58   #4048
maria_antonina91
Raczkowanie

Cytat:
musze się orto mojej zapytać czy mogę uzywać tego żelu bo jak zakłądałam aparat to powiedziała, żeby nie myć zębów pastą wybielającą a ja zaaferowana aparatem nie zapytałam czemu wiecie ?
ktoś już tu wspominał, że jemu też orto zabroniła, bo wybili jej się wokół zamków, a pod zostanie jak wcześniej, ale ja uważam, że pasty wybielające to bujda Ja prez całe 2 lata noszenia aparatu używałam Blend a med 3d white i ani się wokół zamków nie wybieliło, ani też nie było widać różnicy pod zamkiem. Chyba że chodzi o jakieś mocniej wybielające.
maria_antonina91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-18, 09:26   #4049
viera
Zadomowienie

Cytat:
ale ten żel nie wybiela, no i można go używać bez past wybielających Ja go używam w celu zapobiegania tworzenia się próchnicy Fakt, przypomina trochę szkolną fluoryzacje (nie lubilam tego), ale smak jest do zniesienia no i teraz jestem bardziej świadoma i wiem że robię to dla dobra swoich zębów

co do past wybielających to moje zęby robią się po nich b. wrażliwe, więc nie stosuję ich
Stary 2011-03-18, 10:25   #4050
Olenka333
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez viera Pokaż wiadomość
ale ten żel nie wybiela, no i można go używać bez past wybielających Ja go używam w celu zapobiegania tworzenia się próchnicy Fakt, przypomina trochę szkolną fluoryzacje (nie lubilam tego), ale smak jest do zniesienia no i teraz jestem bardziej świadoma i wiem że robię to dla dobra swoich zębów

co do past wybielających to moje zęby robią się po nich b. wrażliwe, więc nie stosuję ich

Yhyyymm to chyba pobiegnę do apteki
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości