|
|
#3991 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. X
Cytat:
ja miałam kamień (osad po herbacie chyba nie wiem, nie znam się Cytat:
ale jak będzie cieplej to i lepiej ![]() a czy wy też macie problemy z 'trzymaniem' śliny w buźce? w sensie że jak coś gryzę i nie mogę ugryźć (trzymam otwarte usta) to mi sie ślina gromadzi i mam wrażenie że za chwilkę mi 'wyleci'
|
|
|
#3992 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:44 ---------- Poprzedni post napisano o 16:40 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#3993 |
|
Zadomowienie
|
ja słyszałam, że po niektórych płynach do płukania ust zęby żółkną, ale nie wiem ile w tym prawdy...
|
|
|
|
#3995 |
|
Wtajemniczenie
|
Tak ostatnio narzekalam na bol zebow po zalozeniu separatorow. Dzis bylam na fitness i prowadzaca dala nam taki wycisk, ze podczas cwiczen na nogi i posladki, totalnie zapomnialam o bolu zebow
Po prostu jakby mnie nie bolaly! Jednak fakt, ze bol jednej czesci, niweluje bol innej
|
|
|
|
#3996 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Co do spierzchniętych ust - to również mój problem... ja ogólnie mam często suche usta, a w aparacie to już masakra... chociaż najgorzej było na początku ![]() Osad i kamień u mnie też bardzo szybko zbiera się na zębach W aparacie już raz usuwałam, za jakieś 2 miesiące znowu pójdę na piaskowanie bądź skalling, bo nie mogę patrzeć na ten osad. Do tego załamałam się trochę, bo dowiedziałam się, że mam dwie plamy próchnicze - na obu górnych siódemkach A myję zęby po każdym posiłku, nawet po kawie czy herbacie... Ehh... jak tak dalej pójdzie to wyprostuję zęby, zdejmę aparat i... założę protezę, bo próchnica mnie zniszczy... oby nie
|
|
#3997 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3998 |
|
Raczkowanie
|
A ja jutro idę po dół i będzie komplet - cała zezłomowana. Martwi mnie znowu wizja boleści tygodniowych, ale mam nadzieję, że to była tylko kwestia bardzo ściśniętej "góry". I tak warto. Szybkość przemieszczania się zębów mnie zdumiewa. Wiecie, dla otoczenia nie jest to może tak widoczne, ale my same wiemy gdzie i który ząb, "jak siedział". Wytrwałości aparatki!
|
#3999 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() co do żółtych zębów, to ja na swoje nie mogę już patrzeć.. białawe są tylko na końcówkach. jak tak dalej pójdzie, to będę musiała coś z tym zrobić. ale właśnie jak to jest.. usuwanie osadu i takich innych.. przecież pod zamkami, a przede wszystkim pod klejem, który trochę odstaje po bokach, nie oczyści.. albo ja czegoś nie wiem
|
|
#4000 |
|
Raczkowanie
|
hello!
ostatnio nie mam weny na pisanie ani czytanie, aparatu to chyba nigdy nie zdejmę, ogólnie kiła i mogiła. wrzucam linka do wątku na forum, który mnie właśnie rozbawił ![]() http://forum.gazeta.pl/forum/w,150,1...abik_.html?v=2 pozdróweczki babeczki
|
#4001 |
|
Raczkowanie
|
paulina18021995 też tak mam :P Najgorzej jest w nocy kiedy nie kontroluje czy mam zamknięt buzie (przez oba łuki zaczęło "brakować" mi skóry) i rano budze się cała zaśliniona
. Mam nadzieję że jak zdejme chociaż część druciaka to przestane się tak "ślinić" ;P
|
|
#4002 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() i usta normalnie mogę zamknąć dobra, za dużo śliny produkuję i dostaję ślinotoku ![]() Cytat:
![]() ma jeden ząbek i się martwi
|
|
|
#4003 | |
|
Raczkowanie
|
Dawno mnie tu nie było, studia wykańczają człowieka :P
Cytat:
Wesoła pójdziemy razem zakładać protezę, bo mi się zęby porozsuwały (miałam straszne stłoczenia) i okazało się, że w miejscach gdzie się stykały są małe ubytki i trzeba wszystko robić... ![]() Ale widzę wielką poprawę i wiem, że to wszystko jest tego warte :P Tylko przydało by się, żeby dziury po wyrwanych zębach się całkiem zamknęły, bo jak nie to ...
|
|
#4004 |
|
Wtajemniczenie
|
A miałyście wrażliwośc zębów? u mnie jakoś tak dziwnie, nagle po roku czasu, kiedy to coś piję strasznie czuję wrażliwość na 2jce i 3jce - może coś się przemieszcza i dlatego? ale jak myję, jem itp to spoko, tylko przy napojach, albo jak otworze buzię i wiatr wieje, to też czuję wrażliwość
dziwne?---------- Dopisano o 22:51 ---------- Poprzedni post napisano o 22:50 ---------- zgadzam się
|
|
#4005 |
|
Raczkowanie
|
noszę aparat już prawie 1,5 miesiąca. Wczoraj miałam pierwsza wizyte po założeniu złomka. Orto zadowolona z efektów
ja jeszcze bardziej Miałam gumki jasnoróżowe, teraz wybrałam jasnozielone fajne ![]() Gdy zakładałam aparat mówiła orto że wizyta kontrolna będzie kosztować przy jednym łuku 80zł a przy dwóch łukach 100zł. Podniosła sie Następna wizyta 10 maja
|
|
|
|
#4006 |
|
Przyczajenie
|
Hej.
Ja będę miała zakładany aparat Damona, ale dopiero za jakieś pół roku - czekam aż mi do końca wyjdą 7 na górze... ![]() A mam do was takie 2 pytania... 1. Czy po aparacie może mi się zmniejszyć bądź całkiem wyeliminować wada wymowy - seplenienie na głoskach: "ś", "ć", "dź" itp.? 2. Kiedy się uśmiecham widać mi dziąsła na górze - aparat to wyeliminuje? Edytowane przez Milllia Czas edycji: 2011-03-15 o 23:59 |
|
|
|
#4007 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
te swoje żółte zęby to ja już po kilku dniach od założenia zauważyłam więc to chyba nie jest możliwe żeby tak szybko osadził się kamień albo osad przy częstym myciu więc tak jak któraś aparatka pisała wcześniej to chyba ten klej ---------- Dopisano o 10:13 ---------- Poprzedni post napisano o 10:11 ---------- [QUOTE=roksad;25747648]Dawno mnie tu nie było, studia wykańczają człowieka :P Na szczęście nigdy nie miałam problemu z kamieniem, aparat mam od czterech miesięcy i dalej się nie pojawił. Ale niestety też mam problem z osadem i wrażenie żółtych zębów. Mimo że myje je częściej niż kiedykolwiek wcześniej, ich żółtawy kolor sukcesywnie się pogłębia Widzisz u mnie jest i to i to ... nigdy nie miałam kamienia a tu proszę... i ten dobijający żółty kolor ciekawe jak bardzo pożółkną
|
|
#4008 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
mam nadzieję że będzie ok i że wytrwam Ty tez dasz rade!!---------- Dopisano o 10:35 ---------- Poprzedni post napisano o 10:23 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#4009 | |
|
Raczkowanie
|
[QUOTE=Olenka333;25751898]tak całe dwa lata przede mną ...
te swoje żółte zęby to ja już po kilku dniach od założenia zauważyłam więc to chyba nie jest możliwe żeby tak szybko osadził się kamień albo osad przy częstym myciu więc tak jak któraś aparatka pisała wcześniej to chyba ten klej ---------- Dopisano o 10:13 ---------- Poprzedni post napisano o 10:11 ---------- Cytat:
Edytowane przez pietka17 Czas edycji: 2011-03-16 o 17:26 |
|
|
|
|
#4010 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć
![]() dołączam do was jestem już po wyciskach , zakładanie aparatu w najbliższy wtorek juz mnie uprzedzono o tym że zęby będą boleć przez 3 dni , ale zmartwiłam się tym co piszecie o żółknięciu , ja mam swoje jaśniutkie , nie chciałabym żeby aparat to zepsuł :/ Powiedzcie mi używacie irygatorów ? ortodontka powiedziała żebym sobie o nich poczytała, tak więc zrobiłam pooglądałam , i nie wiem czy warto kupować? czy lepiej pozostać przy normalnym myciu , nitkowaniu itp ?
|
|
#4011 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Sincarne czy orto mówiła Ci mniej więcej kiedy ściągasz złomka? To chyba już niebawem? ![]() Roksad trzymam Cię za słowo Ale fakt faktem - mimo wszystko nie żałuję, że mam złomka, bo już widzę fajne efekty ![]() Ula05 dziękuję za pocieszenie... mam nadzieję, że wszystko będzie OK ![]() Wrażliwość zębów pojawia się u mnie, ale sporadycznie i nie wiem od czego jest zależna ![]() Milllia jest możliwość, że wada wymowy zniknie po leczeniu ortodontycznym, ponieważ wady zgryzu są jedną z częstych przyczyn wad wymowy... nie wiem jak jest u Ciebie; możesz skonsultować to z logopedą. Co do uśmiechu dziąsłowego - ja taki mam i mam też damona. Orto powiedziała od razu, że będziemy próbować zniwelować uśmiech dziąsłowy, ale na pewno całkowicie go nie zlikwidujemy aparatem, ewentualnie będzie on mniej widoczny.
|
|
#4012 |
|
Przyczajenie
|
Siemka
ja juz po wizycie w piatek zakladam aparacik na gore;P kurde ale musze "wyrwac" 4 osemki tzn musze miec zabieg przewalone narazie na gorze nie musze usuwac dopiero po zdjeciu, a na dole musze w ciagu dwoch miesiecy usunac
Edytowane przez Nastka-92 Czas edycji: 2011-03-16 o 19:54 |
|
|
|
#4013 |
|
Raczkowanie
|
O matko! To współczuje. Ja przed pierwszym zabiegiem miałam mega stresa. Fatalnie się to goi, no ale jak trzeba to trzeba.
|
|
|
|
#4014 |
|
Zakorzenienie
|
hej
wczoraj zdjęto mi aparat górny i mam taki zdejmowany zatrzaskowy z metalowymi drucikami seplenie^^boje się, bo mnie trochę ciśnie i jak zdjęłam rano to nie mogłam za bardzo gryźć.. teraz też tak jest jak zdejmępowiedziała mi, że retainer nosi się połowe leczenia orto (chyba tak to zrozumiałam). Po zdjęciu moje zęby nie są niestety idealne, bo kieł, który mi bardzo wystawał nie wpasował się perfekcyjnie tylko jak jezykiem przejadę to go czuje no ale trudno..tylko powiedzcie mi jak to jest z tym retainerem, czy on powinien tak przylegać, że aż mnie trochę uciska? jeden ząb to aż mnie boli.na szczęście do szkoły nie muszę go nosić.. |
|
|
|
#4015 | |
|
Raczkowanie
|
prych! poczekaj aż pójdziesz do pracy. studia wydają się wtedy taaaakie boooskieeee
![]() Cytat:
|
|
#4016 |
|
Raczkowanie
|
Cześć Dziewczyny,
moja przygoda z aparatem powoli się rozkręca. Ogólnie mam skrzywione dolne jedynki i trochę nierówne górne jedynki. Aparat będę miała założone na górę (28.03) i na dół po jakiś dwóch/trzech tygodniach. Parę dni temu moja ortho założyła mi separacje na zęby - nie miałam wyrywanych ósemek, więc z jednej strony separacja jest na 7mce (tam, gdzie dalej jest 8mka), a po drugiej stronie na 6tce (tam, gdzie nie ma już ósemki). Mam nadzieję, że któraś tak miała, bo nie wiem czy to ma jakiś sens dodam też, że zdecydowałam się na aparat samoligaturujący, a mimo wszystko będę miała pierścienie, czy to ok? gdzie nie patrzyłam, nikt nie miał pierścieni przy tego typu aparacie, a ja mam ...Powiedzcie mi, jak sobie radziłyście z bolącymi od separacji zębami. Muszę je nosić 2 TYGODNIE i mam wrażenie, że zwariuję, bo jest dzień 3ci i mam ochotę je wydrapać... ![]() Ściskam Was mocno Aparatki!!
|
|
#4017 | |
|
Та еще штучка ^^
|
Cytat:
|
|
#4018 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Raz sie wkurzylam i kupilam Longera w KFC (nie chcialo mi sie gotowac a bylam takaa glodna... wiec sie rzucilam na to ;p), ledwo co to zjadlam, prawie sie poryczalam ze zlosci... ;( Szczesliwie wlasnie wtedy jedna separacja postanowila wypaść ![]() Dasz rade
|
|
#4019 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
A na te separatory to chyba nie ma lekarstwa. Ja na szczęście tylko 4 dni przed założenim nosiłam, ale skoro ty masz na 2tygodnie to może jak zęby się trochę ruszą to przestanie boleć
|
||
|
|
|
#4020 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Dzisiaj właśnie popijałam zupkę pomidorową i duuużo ciepłej wody, od razu lepiej się czułam. Nie chcę brać proszków przeciwbólowych, żeby nie przyzwyczaić do nich organizmu. Przydadzą się na większe bóle po założeniu aparatu i pierścieni ![]() Buziaki!
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:21.

? sztywniejszy 
czasem jak mam większy apetyt to i częściej 
nie wiem, nie znam się 

Po prostu jakby mnie nie bolaly! Jednak fakt, ze bol jednej czesci, niweluje bol innej 
W aparacie już raz usuwałam, za jakieś 2 miesiące znowu pójdę na piaskowanie bądź skalling, bo nie mogę patrzeć na ten osad. Do tego załamałam się trochę, bo dowiedziałam się, że mam dwie plamy próchnicze - na obu górnych siódemkach 

...

juz mnie uprzedzono o tym że zęby będą boleć przez 3 dni , ale zmartwiłam się tym co piszecie o żółknięciu , ja mam swoje jaśniutkie , nie chciałabym żeby aparat to zepsuł :/
przewalone narazie na gorze nie musze usuwac dopiero po zdjeciu, a na dole musze w ciagu dwoch miesiecy usunac
jeden ząb to aż mnie boli.
(Jantar)