|
|
#4021 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. X
Cytat:
![]() Owszem, po wizytach u orto bolaly zeby, ale to byl przyjemny bol, no i jednak da się wtedy zjeść więcej rzeczy ;-) Sincarne, ja tam wole prace niż studia... w pracy przynajmniej mam poczucie, że robie coś pożytecznego
|
|
#4022 |
|
Raczkowanie
|
Ja wg. początkowych planów powinnam już być bez aparatu, ale coś mi się poprzestawiało. Orto z powrotem sprawiła, że zęby były na swoim miejscu i stwierdziła, że już raczej nie powinny się przestawić, a dzisiaj spojrzałam w lustro i zobaczyłam, że robi mi się szpara między jedynkami
![]() Chyba też nigdy nie zdejmę tego aparatu
|
|
#4023 |
|
Rozeznanie
|
Witam Was
Obiecałam sobie, że napiszę, jak przeczytam wszystkie posty w tej części wątku, ale muszę się poradzić, bo kompletnie nie wiem, co mam zrobić... Otóż jestem przyszłą aparatką1. Pierwsza odpada. 2. Druga stwierdziła, że jest w stanie wyleczyć mnie aparatem Damona w ciągu 1 roku pod warunkiem, że będę nosiła wyciągi obowiązkowo. Ogólnie pozytywnie. 3. Trzecia, u której byłam dzisiaj (tzn już wczoraj) i jako pierwsza zobaczyła moje zdjęcia (pantomogram i tele/cephalometrie) i wstępnym sprawdzeniu i wymierzeniu przypuszcza, że być może niezbędne jest założenie hassa, co mnie przeraziło, ale na kolejnej wizycie powie mi na pewno czy to będzie konieczne. I tu mój dylemat... Trzymać się orto nr 3 czy wrócić do nr 2? Bo konsultacje u orto nr 4 mam dopiero 4 kwietnia (polecana dr z ul. Gwiaździstej), ale ja nie chciałabym tak długo czekać. Jeśli chodzi o moją wadę to sądziłam, że nie będzie większych problemów, jak zapewniały orto nr 1 i nr 2, bo mam lekko zachodzącą jedynkę na drugą jedynkę na górze, na dole gorzej, bo zęby pozachodziły na siebie z braku miejsca. Orto nr 3 powiedziała, że mam stłoczenie. Proszę o radę ![]() Bo tak tutaj ,,gdybam", że jak bym została u orto nr 2 to hass by mnie ominął i mniejszym bólem w krótszym czasie wyleczyłabym się z moich zębowych największych kompleksów. Zaś orto nr 3 bardziej mnie przekonuje: jej podejście i w ogóle. Szczerze - zniosę każdy ból byle tylko mieć już aparat. Nawet mówię, że po założeniu aparatu będę płakała ze szczęścia przez tydzień, na co moja współlokatorka: ,,chyba z bólu" Przepraszam, że tak długo się rozpisałam, ale liczę, że mi doradzicie. Pozdrawiam
|
|
|
|
#4024 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4025 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a wiesz to co piszą w necie a osobiste doświadczenie to dwie różne rzeczy
|
|
#4026 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
nic mnie nie boli se plenienie znikło jest ok ale spytaj orto nr 3 o aparat damon i o hyraxa zobaczysz co powie. Damon działa jak hass i hyrax więc popytaj i wtedy zdecydujesz. Ja mam fajną orto do której mogę zawsze zadzwonić poradzić się itp tak serio to pytam się o różne rzeczy czasem już niema biedna siły do mnie bo znowu coś zmieniam i przekręcam wywracam całe leczenie hehe nawet mi mówi żebym już nic nie czytała o leczeniu i żebym się wypisała z forum hehe Jeśli wiesz dokładnie jaką masz wadę poczytaj o sposobach leczenia i aparatach żebyś miała pojęcie będzie ci łatwiej ![]() ---------- Dopisano o 11:38 ---------- Poprzedni post napisano o 11:25 ---------- Jeśli chodzi o żel do fluoryzacji zębów też mnie to zaciekawiło i troszkę poszperałam w necie elmex jest w cenie 25 zł znalazłam tańszy za niecałe 10 zł Fluormex Żel do fluoryzacji zębów 50 g opis:- w profilaktyce próchnicy, - w przypadkach niedorozwoju twardych tkanek zębów, -przy nadwrażliwości szyjek zębowych, - w odwapnieniach szkliwa, - na wrażliwe powierzchnie zębów startych klamrami, szynami, protezami częściowymi oraz aparatami ortodontycznymi, - po korekcie zgryzu urazowego itp. Może być stosowany przez dzieci w wieku powyżej 5 lat i przez dorosłych. i chyba sobie ten tańszy sprawię
Edytowane przez Ula05 Czas edycji: 2011-03-17 o 11:39 |
|
|
|
|
#4027 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
,,prowadzi" moje ząbki Jak już zdążyłaś się pewnie zorientowałać długo trzeba czekać na terminy ja swoją pierwszą wizytę u niej miałam 8 listopada a aparat zakładałam dopiero 23 lutego. Przez ten czas wyrywałam 4 piątki ( zdrowe ) i chodziłam na konsultacje ale to nie jest aż tak duży minus kiedy wiem, ze jestem w dobrych rękach Co jest jeszcze plusem- ortodontka przeszła mnóstwo szkoleń w tym szkolenia u Pani Charazińskiej- jednej z najlepszych ( o ile nie najlepszej?) ortodontki w Polsce ( do której moja mama jako dziecko jeździła ) więc polecam polecam polecam Miałam różne doświadczenia z różnymi ortodontami ( wcześniejsze podjęte próby zakłądania aparatu, konsultacje itp) ale ta jest zdecydowanie najlepsza Miła, profesjonalna, konkretna, znająca się na rzeczy, więc myślę, że warto poczekać ... ale to już Twoja decyzja Ja jestem zadowolona
Edytowane przez Olenka333 Czas edycji: 2011-03-17 o 11:50 |
|
|
|
|
#4028 |
|
Zakorzenienie
|
Dziekuje za odpowiedz
kupie sobie wyciorki na początek ![]() ile Wy o tym wszystkim wiecie ja wiem tyle że nie moge mieć aparatu bezligaturowego bo jak mi orto powiedziała u mnie będzie inny tok leczenia , na początku będę miała częstsze wizyty . Ogólnie wada polega na tym że przez jedną czwórke !! :[ mam wszystko przesunięte :/ wyszła sobie ona ze swojego miejsca delikatnie i popsuła :/ przez to zęby po prawej stronie na dole zaczęły się kłaść do srodka a co za tym idzie żuchwa się przesunęła usłyszałam że leczenie będzie się skupiało na tym aby to wróciło na swoje miejsce a proste zęby będą efektem "ubocznym" . Miała któraś z was coś podobnego ?edit: jak na razie zapłaciłam 50 zł za rentgena i 50 zł za wyciski , nic więcej za wizyty ode mnie nie brała , za jeden łuk będę płaciła 1500 zł . to chyba nie az tak dużo ?
Edytowane przez @na Czas edycji: 2011-03-17 o 11:53 |
|
|
|
#4029 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#4030 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#4031 | |
|
Rozeznanie
|
[QUOTE=Ula05;25776831]hej ja bym poleciła nr 3 ja mam hassa i nie jest źle przyzwyczaiłam się do niego
nic mnie nie boli se plenienie znikło jest ok ale spytaj orto nr 3 o aparat damon i o hyraxa zobaczysz co powie. Damon działa jak hass i hyrax więc popytaj i wtedy zdecydujesz. Ja mam fajną orto do której mogę zawsze zadzwonić poradzić się itp tak serio to pytam się o różne rzeczy czasem już niema biedna siły do mnie bo znowu coś zmieniam i przekręcam wywracam całe leczenie hehe nawet mi mówi żebym już nic nie czytała o leczeniu i żebym się wypisała z forum hehe Jeśli wiesz dokładnie jaką masz wadę poczytaj o sposobach leczenia i aparatach żebyś miała pojęcie będzie ci łatwiej ![]() Dziękuję za radę W czwartek zostanie mi zaproponowany plan leczenia i wtedy okaże się czy hass będzie konieczny i dopytam o tego Damona, głównie chodzi mi o to, czy leczenie hassem a potem zwykłym metalowym dałoby lepsze efekty niż Damon. I oczywiście zabieram się za dogłębną lekturę forum ![]() Cytat:
Nie mam wyjścia - muszę czekać i pójdę oczywiście na konsultacje do dr Banaszczyk-Rozbickiej, bo dzisiaj na przeglądzie okazało się, że mam kilka zębów jeszcze do leczenia w tym nieszczęsna szóstka, która kanałowo będzie leczona, ale jest w takim stanie, że pani stomatolog nie gwarantuje mi jej całkowitego leczenia. Jak zawsze w ostatniej chwili się za coś biorę bo zależy mi, żeby ,,oddać" swoje zęby najlepszej
|
|
|
|
|
#4032 | |
|
Raczkowanie
|
[QUOTE=lleenka;25781381]
Cytat:
przeszłam konsultacje u 3 innych ( dwóch spoza Warszawy) i jedna w Wawie w centrum na Jana Pawła plus u Rozbickiej i powiem Ci, ze nikt się mną tak dobrze jak ona nie zajął
Edytowane przez Olenka333 Czas edycji: 2011-03-17 o 15:13 |
|
|
|
|
#4033 |
|
Raczkowanie
|
Pochwalę się, że już za dwa tygodnie zakładam aparat.
![]() Separacji nie będzie, bo będę miała rurki zamiast pierścieni. Jeny, jak się cieszę. Zapomniałam dodać, że będę miała zakładaną górę, a miesiąc po - dół.
Edytowane przez tinsel Czas edycji: 2011-03-17 o 16:25 |
|
|
|
#4034 | |
|
Rozeznanie
|
[QUOTE=Olenka333;25782265]
Cytat:
Ja dodatkowo miałam też u dr z ul. Kasprzaka. Przejrzałam wszystkie moje zdjęcia i tylko na jednym jedynym mam widoczne zęby Widać na zdjęciu górną jedynkę zachodzącą na drugą i troszkę widoczne są ściśnięte dolne zęby. Nigdy nie uśmiecham się szeroko, bo po prostu się wstydzę. Nawet mówiąc nie pokazuje zębów, widać jedynie górne jedynki, dwójki i trójki, ale nie w całości, bo większość moich znajomych dziwi się, jak oznajmiam, że zakładam aparat i słyszę ,,przecież masz proste białe ząbki" Edytowane przez lleenka Czas edycji: 2011-03-17 o 22:50 |
|
|
|
|
#4035 |
|
Zakorzenienie
|
mam pytanie
na jednej wizycie wymieniają wam dwa łuki czy jeden? i ile płacicie? |
|
|
|
#4036 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
chłopczyk czy dziewczynka?Cytat:
2 łuki (chociaż przez to, że miałam przyklejane 2 dolne zamki na ostatniej wizycie, to drut tam został ten sam, żeby zamki wytrzymały) i płacę 150 zł. nie wiem ile płaciłabym za 1 łuk i nawet nie spodziewam się, że będę miała jeden wcześniej zdjęty..
|
|
#4037 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#4038 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#4039 |
|
Wtajemniczenie
|
Elinka! Gratulacjeee!!!
Moje newsy: wróciłam z kolejnej wizyty. Drut mam ten sam, ale jakoś dziwnie powyginany, na części zębów moje "tradycyjne" metalowe ligaturki, a na części...gumki w kolorze "metalowym"! W sumie dopiero w domu zorientowałam się, że mam gumki! Po raz pierwszy No i cóż...następna wizyta z początkiem maja i klejenie dołu! Mogłoby to być wcześniej, tzn w kwietniu jakoś, ale okazało się, że wyszedł mi jakiś ubytek na jednym z zębów - zęby się porozsuwały no i wylazło na wierzch coś, co nie było wcześniej widoczne. No i żeby to naprawić muszę mieć zdjęty drut. Tak więc szukałam takiego terminu, zebyw jednym dniu bezpośrednio po sobie mogli mnie przyjąć orto i stomatolog (bo w jednym budynku działają). No i wyszło na to, że w maju najpierw orto zdejmie mi drut, potem stomatolog naprawi zęba, potem orto założy drut na górę i przyklei aparat na dół...ufffff....całe popołudnie z rozdziawioną gębą...już to czuję Hmmmm...tylko w sumie teraz pomyślałam, że nic nie mówił o separacji. No a ja byłam tak przejęta tym ubytkiem, że zapomniałam zapytać... Czyżby miało się obyć bez tej "przyjemności"? Byłoby miło
|
#4040 |
|
Wtajemniczenie
|
hmmm żadna nie miała takiej dziwnej wrażliwości?
![]() - pisałam kartkę wcześniej
|
|
#4041 |
|
Raczkowanie
|
madzieeek a nie jest ten drut powyginany akurat tam, gdzie trzeba "wyciągnąć" zęby pod jakimś kątem do przodu? bo ja mam taką dziwną dwójkę, która jedną stroną jest wciśnięta i orto właśnie tak wygina mi ten drut, żeby ją wyciągnąć do przodu
Alice in Wonderland miałam straszną nadwrażliwość tuż po założeniu aparatu. przyznam, że teraz jest sporo lepiej, ale też się czasem zdarzy, że ciężko cokolwiek zębami dotknąć.. a od zimnego picia, albo czegoś słodkiego, to zawsze mnie bolały..
|
#4042 |
|
Przyczajenie
|
Mam jedno pytanie czy prz zakladaniu aparatu mozna odrazu sobie wziasc kolorowe gumki czy dopiero na kolejnej wizycie?
|
|
|
|
#4043 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#4044 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
nie no, ja wiem, że zawsze są plusy i minusy. ale wiesz, na studiach to się na wykład wstawało albo i nie. a tu trzeba.. ![]() elinka - gratki
|
|
#4045 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
, i wyplata uzalezniona od wynikow pracyno i ja mam tak glupie studia ze mam duzo obowiazkowych cw i wykladow, wiec sie czuje jakbym dalej do LO chodzila ![]() ale rozumiem, niedawno sobie uswiadomilam, ze mi bedzie przyslugiwac 20 dni urlopu i koniec. a gdzie ferie, wakacje? ;_; moglam na nauczycielke isc ;-) [zartuje, moja mama jest nauczycielką, to ostatnia rzecz jaka moglabym robic]
|
|
#4046 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Żel jest z lekkim jablkowym posmakiem, zabki takie fajne sliskie (uzywam etz elektrycznej szczoteczki). 1 w tygodniu sie stosuje ten zel. Nie no dla mnie ok! Podobno zapobiega poczatkom próchnicy bo mineralizuje, coś na zasadzie fluoryzacji w szkole podstawowej, pamietacie?
|
|
|
|
|
#4047 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a ja zaaferowana aparatem nie zapytałam czemu
|
|
#4048 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4049 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja go używam w celu zapobiegania tworzenia się próchnicy ![]() co do past wybielających to moje zęby robią się po nich b. wrażliwe, więc nie stosuję ich
|
|
#4050 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Yhyyymm to chyba pobiegnę do apteki
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:00.

usłyszałam że leczenie będzie się skupiało na tym aby to wróciło na swoje miejsce a proste zęby będą efektem "ubocznym" . Miała któraś z was coś podobnego ?

Widać na zdjęciu górną jedynkę zachodzącą na drugą i troszkę widoczne są ściśnięte dolne zęby. Nigdy nie uśmiecham się szeroko, bo po prostu się wstydzę. Nawet mówiąc nie pokazuje zębów, widać jedynie górne jedynki, dwójki i trójki, ale nie w całości, bo większość moich znajomych dziwi się, jak oznajmiam, że zakładam aparat i słyszę ,,przecież masz proste białe ząbki"
chłopczyk czy dziewczynka?
- pisałam kartkę wcześniej

a ja zaaferowana aparatem nie zapytałam czemu