|
|
#4261 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. X
|
|
|
|
#4262 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() co do asymetrii, to po przeczytaniu Waszych wypowiedzi na ten temat jestem przerażona.. myślałam, że zęby najpierw się ładnie poustawiają, potem dopiero zajmiemy się asymetrią. ale teraz nie odpuszczę i na najbliższej wizycie zacznę się o to upominać. żeby mi potem nie powiedziała, że już za późno! Cytat:
![]() Cytat:
Adaa_ aż miło popatrzeć! a tak wgl to uwielbiam Twój kształt zębów co masz jeszcze do wyprostowania? bo zdjęcia zwykle nie oddają w pełni rzeczywistości.. wydaje mi się, czy masz asymetrię?
aparatka 07.09.10 - 12.12.11 (góra) ![]() dotychczasowy koszt leczenia: 5770 zł gumki: czerwono - zielone były: pomarańczowo-różowe, niebiesko-granatowe, pomarańczowe, różowe, błękitne Edytowane przez shinigami0717 Czas edycji: 2011-03-27 o 00:59 |
|||
|
|
|
#4263 |
|
Zakorzenienie
|
shinigami0717-dzięki
ja ich nie lubię, jestem ciekawa czy orto mi je spiłuje no więc, bardzo dobrze zauważyłaś asymetrię i to dość znaczną góra jest o jakieś 3-4 mm w lewo, za to dół (stosunkowo prosty jest) mam przesunięty tak że obie jedynki są na prawej części twarzy, czyli linia symetrii przebiega między lewą dwójką i jedynką , obecnie jeszcze poszerzam łukien podniebnym no i musza mi się jeszcze zęby złączyć wszystkie, bo złączam tylko tyły ;D
|
#4265 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ale pocieszę Cię - może być jeszcze gorzej Ja przed założeniem miałam "przeleczanego" zęba - w dodatku szóstkę, na której pierścień jest. A działo się tak dlatego, że wcześniej ten ząb był leczony kanałowo, ale poprzedni dentysta go spaprał - nie doczyścił kanałów itp. No i przed aparatem musiałam go poprawić. Mikroskop, kamera, zdjęcia, odbudowa zęba...Masakra....dla zeba jak i dla portfela (powtórne leczenie kanałowe jest droższe, niż pierwsze!)... Pocieszona?
|
|
#4266 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
robili mi dwa razy kanałowo jedną szóstkę tzn. za pierwszym razem ktoś mi ją zrypał, a za drugim leczyli ją do końca. nie są to zbyt miłe wspomnienia, bo musiałam spędzić 3h na fotelu z maxymalnie otworzoną gębą, co było okropnie nie wygodnę juz nie wspominając o cudach jakie miałam przy tym zębie wyczynianie
|
|
|
|
|
#4267 |
|
Przyczajenie
|
Cześć i czołem!
Nie mam już aparatu od pół roku, ale w pełni się z wami utożsamiam Życzę wytrwałości w leczeniu
|
|
|
|
#4268 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Aparatka góra 30.06.2010dół i zmiana orto 13.06.2011 planowany koniec .....myślę ,że do pół roku ![]() zapuszczam włosy... ROŚNIJCIE !!! Edytowane przez kasiunia_84 Czas edycji: 2011-03-27 o 19:52 |
|
|
|
|
#4269 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale to będzie na szczęście pierwsze podejście... i podobno pani do której jestem zapisana jest specjalistką w leczeniu kanałowym xD tak mi poleciła orto no i w sumie jak byłam w poczekalni to telefony się urywały do tej pani żeby się umówić na endodoncję więc mam nadzieję, że nie spaprze mi zęba xD
|
|
|
|
|
#4270 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a też mam jakieś 3mm w bok
|
|
#4271 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to i to będzie przesuwać raczej, bo mówiła, że musi powalczyć o tą symetrie teraz (a mam tylko górę )
|
|
#4272 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja natomiast chcialabym zdac relacje z mojego krotkiego okresu noszenia aparatu
Wczoraj minal tydzien od zalozenia.Zeby bolaly mnie dopiero na drugi dzien a przestaly... hmm... 2-3 dni pozniej Bol byl o wieeeeele slabszy niz podczas noszenia separatorow. Teraz po tygodniu w ogole nie czuje, ze mam aparat. Jem calkowicie normalnie (uwazajac oczywiscie na twarde rzeczy, badz skorke od chleba). Gore mam szafirowa z perlowymi gumkami i nie zauwazylam przebarwien A zdazylo mi sie pic herbate bez slomki oraz jesc kurczaka z przyprawa zawierajaca kurkume i jesc serek czekoladowy, po ktorym nie mialam mozliwosci umycia zebow. Dodatkowo mam bialy luk, ktory byl niezbyt chwalony przez Aparatki, ze wzgledu na odpryskujaca farbe. U mnie po tygodniu i jednym dniu, wyglada jak dopiero co zalozony Nic nie odpryskuje. A dodam, ze myje zeby po kazdym posilku (czyli ok 4-5 razy dziennie) szorujac je dokladnie. Takze jestem pozytywnie zaskoczona bialym lukiem ![]() Wsrod znajomych aparat zostal przyjety bardzo milo Niewiele osob zauwazylo, ze go mam. Dopiero podczas 'blizszej' rozmowy z odleglosci niecalego metra byl dostrzegalny. Wszyscy mowili, ze jest bardzo ladny i rzeczywiscie dyskretny ![]() Takze moje wrazenia sa jak najbardziej pozytywne Oczywiscie zmian w postaci przesuwania sie zebow nie zauwazylam, bo minal dopiero tydzien.Ale w pelni nadziei czekam na pierwsze efekty
|
|
|
|
#4273 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4274 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ale myślę, że Koleżance też to przejdzie po jakimś czasie
...:::bez planów życie - to cały mój plan:::... byłam kiedyś "aparatką"! https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1168 Edytowane przez madzieeek Czas edycji: 2011-03-28 o 00:15 |
|
|
|
|
#4275 |
|
Raczkowanie
|
Koleżance chodziło o to, że nie przebarwia jej kosmetycznego aparatu
U mnie "już" 2,5 tyg z aparatem i chyba nie widzę jeszcze efektów, a cały czas latam do lustra
|
#4276 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
A bardzo dobrze Już się przyzwyczaiłam jest Ok. Na początku bolało i to bardzo ale po tygodniu ból minął chociaż nie mogłam sobie wyobrazić że w najbliżej przyszłości to tak nie będzie boleć haha .Haha tka szczerz enei bardzo sie trzymam ne jedzenia wardych rzeczy gryz epoprostu zębami na których mam pierścienie igicior jadłam czhips orzecy a nawet orzeczy bardzo twarde z Izraela od ciotki Edytowane przez kama_99 Czas edycji: 2011-03-28 o 08:40 |
|
|
|
|
#4277 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wiekszosc Aparatek majac aparat kosmetyczny jednak pije 'barwiace' rzeczy przez slomke.Nie po to placilam 2500 zl za aparat szafirowy, by przez dwa lata chodzic z brazowym, pozolklym aparatem. Bo kosmetyczny to on juz na pewno nie bedzie... Chociaz ponoc szafir nie ma prawa sie przebarwic, ale najpierw musze go 'wyczuc', czy lapie kolor, czy nie. Poza tym zdazylo mi sie raz pic przez slomke. Kilka razy pilam bez a pozniej po prostu przestalam pic herbate (kawy nie pije od zawsze). Na twarde rzeczy musze uwazac, pozniewaz zamki szafirowe sa delikatniejsze od metalowych i latwiej je ukruszyc. A nie usmiecha mi sie doplacac ponad 100 zl za wymiane zamka Jestem w stanie sobie czegos odmowic, niz isc w dodatkowe koszty ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Ja tez ciagle czekam na jakies efekty Moze po miesiacu juz cos bedzie widac?
|
|||
|
|
|
#4278 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4279 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Szafir rzeczywiscie jest niewidoczny I tak jak pisalam w poprzednich postach, niewiele osob zauwazylo, ze go mam Nie za bardzo chcialam swiecic metalowym usmiechem, dlatego zdecydowalam sie na aparat kosmetyczny. Przyznaje, ze od tego momentu usmiecham sie duzo szerzej i psychicznie lepiej sie czuje Polecam rowniez bialy luk w aparacie szafirowym, jesli zalezy Ci na dyskrecji Mi przynajmniej na razie nie odpryskuje, chociaz slyszalam, ze tak sie moze dziac i to juz po tygodniu.Co do metalu na dole, to u mnie mozna powiedziec, ze tez jest kompletnie niewidoczny, poniewaz w ogole nie widac mi dolnych zebow Nawet podczas mowienia, usmiechania sie, krzyczenia, otwierania szeroko buzi. Prawie kazdy pytal, czy zakladalam tylko na gore. Musialam odchylac reka warge, by udowodnic, ze mam tez aparat na dol ![]() Jesli chodzi o cene, to we Wroclawiu placilam 2500 zl za szafir i 1500 zl na metal. To chyba taka dolna granica cen, jesli chodzi o moje miasto, szczegolnie w przypadku apartu szafirowego ![]() Wg mnie jesli nie widac Ci dolnych zebow, smialo zakladaj metal (bo po co przeplacac) I jesli chcesz sie czuc bardziej komfortowo i zalezy Ci na malo widocznym aparacie, w 100% polecam szafir na gore ![]() PS Mialas juz konsultacje u orto?
|
|
|
|
|
#4280 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4281 |
|
Zakorzenienie
|
klajdla
mycie zębów Ci przejdzie, przez pierwszy miesiąc czy dwa też miałam obsesje i ciągle je myłam, potem mi przeszło ja pierwsze efekty miałam po miesiącu
|
|
#4282 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ze pozniej to juz przeplukiwali tylko woda, by pozbyc sie resztek jedzenia Pewnie u mnie bedzie tak samo ![]() No to czekam jeszcze 3 tygodnie
|
|
|
|
|
#4283 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Byłam w tamtym tygodniu i 2 czerwca mam mieć zakładany aparat na górę i też chciałabym kosmetyczny zupełnie nie pomyślałam o "mixie" aparatów. Metalowy natomiast kosztuje 1800, pouśmiecham się do lustra i zobaczę czy widać mi dole zęby
|
|
#4284 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Zamki nie mają prawa się przebarwić! Jedynie ligaturki zmieniają kolor, co wygląda nieapetycznie. A tak na marginesie. Jestem świeżo po wizycie. Wyobraźcie sobie moje zdziwienie jak mi orto powiedział "to co pani Magdo, finiszujemy powoli?". Gały zrobiłam duże, bo nie noszę wcale jakoś długo złomka. Fakt, góra prościutka, dół powoli, ale jakoś tam się prostuje... Szpara zamknięta, zgryz już prawidłowy. Na następnej wizycie stripping i ścieranie dolnych siekaczy, bo są za wysokie... Podobno jeszcze 6 miesięcy i zdejmujemy (ale przed ślubem i tak się nie wyrobię) (tak, wiem, pewnie nie jedna z byłych aparatek była w takiej sytuacji, że miała zdejmować, a tu zonk i wszystko się przesuwało w czasie- na dzień dzisiejszy jestem jednak mega zadowolona i nic mi nie popsuje humoru)
|
|
#4285 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ale sie rozpisalam! Dopiero pozniej zauwazylam, ze tak naprawde o szczegoly mnie nie pytalas a ja Ci opowiedzialam swoja cala historie Ale mam nadzieje, ze sie przyda ![]() Skoro mozesz zaoszczedzic 700 zl to mysle, ze mix to dobry wybor ![]() PS Ja tez przed zakladaniem aparatu stosowalam technike 'lustra i usmiechu', by zobaczyc czy dol jest widoczny. I z moich spostrzezen wynika tak: Gdy nie mialam aparatu i mowilam 'do lustra', albo sie usmiechalam, to troche bylo mi widac dol. Natomiast juz po zalozeniu aparatu, usta zostaly lekko wypchniete do przodu i jakbym sie nie strala, dolu nie widac ![]() Cytat:
![]() No wlasnie... te nieszczesne ligatury ![]() A przy porcelanie jakie mialas gumki? Bo slyszalam, ze perlowe najwolniej 'lapia' kolor Ja mam teraz perlowe (moje pierwsze) i po tygodniu nie narzekam na zadne przebarwienia. Ale zobaczymy, co bedzie sie dzialo przez nastepne 3 tygodnie ![]() Ojej zazdroszcze! 1,5 roku to naprawde nieduzo I jeszcze przy aparacie porcelanowym, ktory 'niby' leczy troche dluzej Chociaz nie wiem, czy to w koncu mit z tymi kosmetycznymi, czy nie
|
||
|
|
|
#4286 |
|
Zakorzenienie
|
Klajdla, bardzo mi pomogłaś
|
#4287 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Co do przebarwien, to tak jak pisala szprotka_mada, przy szafirze zamki nie maja prawa sie przebarwic Przebarwiaja sie jedynie ligatury (ale one sa wymieniane co miesiac, przy kazdej wizycie).Chociaz ja pytalam sie swojej ortodontki, czy rzeczywiscie przy bialych/przezroczystych/perlowych ligaturach jest koniecznosc picia np herbaty przez slomke. Powiedziala, ze nie powinna ona zbytnio wplynac na kolor ligatur. Jedynie osad po herbacie moze stworzyc wrazenie brudnego, pozolklego aparatu. Ale ja poki swojego nie 'wyczuje' dmucham na zimne i obserwuje jak zachowuje sie przy roznych potrawach i napojach ![]() PS Sprawdzilam: wino czerwone i piwo nie przebarwiaja Chociaz to wino mnie zaskoczylo!
|
|
|
|
|
#4288 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ortodontka powiedziała, że przy zakładaniu aparatu mogę się zdecydować jaki aparat i chyba pójdę za twoim przykładem Tydzień przed aparatem będę miała wyrywanego zęba i wstawione "seperatki" i tego się boję
|
|
#4289 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Klajdla- buraczki, sos curry straaaasznie barwią ligaturki, sos tysiąca wysp średnio- to tak z mojego doświadczenia
|
|
#4290 |
|
Zakorzenienie
|
A powiedzcie mi czym różnią się właściwie szafirowe od porcelanowych czy tam ceramicznych?
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:37.

co z jednej strony mnie ucieszyło ale z drugiej to bym się chętnie jednego pozbyła xD bo będzie mnie on kosztował wiele bólu 

co masz jeszcze do wyprostowania? bo zdjęcia zwykle nie oddają w pełni rzeczywistości.. wydaje mi się, czy masz asymetrię?

no więc, bardzo dobrze zauważyłaś asymetrię i to dość znaczną 

góra 30.06.2010

Już się przyzwyczaiłam jest Ok. Na początku bolało i to bardzo
ale po tygodniu ból minął chociaż nie mogłam sobie wyobrazić że w najbliżej przyszłości to tak nie będzie boleć haha .