Aparaty ortodontyczne cz. X - Strona 141 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-03-24, 20:55   #4201
kasiunia_84
Raczkowanie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. X

Cytat:
Napisane przez DesdemonaE Pokaż wiadomość
Nie jestem ekspertem, wykształcenie mam w zupełnie innym technicznym kierunku, jak każda tutaj osoba zresztą (nie przypominam sobie, aby udzielał się tu jakiś ortodonta), więc nasze opinie ortodontyczne nic Ci nie dadzą. Na Twoim miejscu poszłabym do jeszcze jednego ortodonty i poprosiła o opinię. Niemniej zwróć uwagę na to, że nie masz jeszcze aparatu na dole, a założenie aparatu na dół pozwoli na używanie wyciągów, które powinny ustawić górne zęby i złapać symetrię zgryzu. Czy masz tylko jedną ósemkę, że ortodontka kazała Ci ją jedną usunąć? Jeśli już, to słyszałam raczej o praktykowaniu usuwania obu - symetrycznie właśnie. Na tej samej zasadzie ja miałabym usuwaną tylko jedną czwórkę, bo akurat tyle miejsca by starczyło, aby wepchnąć oba kły a i po jednej stronie miałam większe stłoczenie. Ale jak mówię - moja opinia i tak jest guzik warta, bo nie kształciłam się w tym kierunku, a pojęcie mam ogólne nabyte przez Internet, czyli praktycznie żadne. Na Twoim miejscu spytałabym jeszcze obecnego ortodontę o plan leczenia, żeby dokładnie mi wytłumaczył co i kiedy będzie robione i jaki to da efekt. Na tej podstawie intuicyjnie wywnioskowałabym czy gada zdroworozsądkowo, czy niekoniecznie. Mój ortodonta zawsze mi mówi co i jak i dlaczego. Również dlaczego musiałam usunąć czwórki i nie pomógłby mi nawet osławiony Damon. Daj znać co i jak.

P.S. na 3, 4, 5 i możliwe, że na 6 też (nie widzę szóstek) masz zamki z haczykami do wyciągów. Ja mam tylko na 3 i 6. Po tym można się domyślić, ze Twój ortodonta zamierza porządnie zająć się ustawianiem zgryzu poprzez wyciągi właśnie.
nie mam aparatu na dole bo ciągle to opóźniam bo się boję, że wyrzucę kolejne 1500zł
a nie podobają mi się zamki na jedynkach i dwójkach, że są jakoś krzywo przyklejone choć sama nie wiem jak powinno być prawidłowo ( myślę, że powinny być równolegle do krawędzi bocznej i dolnej zęba)

po jednej stronie nie mam już z 10 lat 6ki dlatego po założeniu aparatu mi w tą str wszystko uciekło ( po 2ch miesiącach a mam aparat 10m-cy)i martwi mnie że obecna orto nie każe nic usuwać a
Co do planu leczenia.......poprosiłam ostatnio o ksero umowy i nie ma tam nic napisane choć jest miejsce na to....nawet nie pisze jaką mam wadę. Kartoteka pusta :/
A jak byłam na konsultacji u tej innej to przy mnie zapisała całą stronicę...jaką mam wadę, co usuwać, gdzie zakładać wyciągi....

Moje wizyty polegają tylko na zmianie gumek:/
Ale popytam 13go na wizycie co będzie z tym robić dokładnie po kolei, żeby mi wytłumaczyła i od razu będę Wam pisała
zapuszczam włosy... ROŚNIJCIE !!!
kasiunia_84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-24, 22:06   #4202
goskagb
Raczkowanie

DesdemonaE - dzięki za odpowiedź; zrobiłam zdjęcie od dołu i jeszcze bardziej wygląda to tak jakbym lewą jedynkę miała na środku twarzy pod nosem...zresztą widać to też z przodu:/ Nie odpuszczę tego..
goskagb jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-24, 22:41   #4203
DesdemonaE
Raczkowanie

kasiunia_84 - szczerze mówiąc ja widzę różnicę między Twoimi zębami z kolorowymi ligaturkami a tymi z różowymi. Jak się przypatrzysz, zobaczysz, że po Twojej lewej stronie cały łuk idzie do góry i nieco za bardzo w tył względem reszty górnego łuku. Na zdjęciu z różowymi ligaturami masz już prosty łuk. Mam wrażenie, że lewa strona została wysunięta do przodu, wygląda to znacznie lepiej - przynajmniej dla mnie - laika. Teraz pozostałoby wedle zdrowego rozsądku przesunąć zęby w lewo.

Patrzę na swoje zamki na jedynkach i mi się wydaje, że te prostokątne wystające zaczepy na ligatury wcale nie są równolegle do krawędzi jedynek, a delikatnie pod skos, układają się jakby w literkę V nieznacznie, podobnie jak u Ciebie. To samo z dwójkami lewa dwójka \ do jedynki, prawa dwójka / do jedynki, czyli jest coś takiego \ V /.

Cytat:
po jednej stronie nie mam już z 10 lat 6ki dlatego po założeniu aparatu mi w tą str wszystko uciekło
Zęby uciekły w prawo już przed założeniem aparatu. Widać to na fotce numer 1.

Spytaj na spokojnie ortodontki jak chce sobie poradzić z tym problemem. Narazie bym nic nie mówiła o konsultacji, tylko spokojnie wysłuchała jaki ma plan leczenia. Czasami niektórzy ludzie za wszelką cenę starają się udowodnić, że są lepsi od drugich, nie masz pewności, że ortodonta, do którego poszłaś na konsultacje nie chce zwyczajnie kolejnej pacjentki. Finansowo to dość łakomy kąsek dla ortodonty - zdjąć aparat i założyć na nowo - zamki kosztują grosze, za to za założenie płaci się ciężkie pieniądze. Podejdź do sprawy spokojnie i z rozwagą, na pewno się wszystko wyjaśni, trzymam kciuki.

Edytowane przez DesdemonaE
Czas edycji: 2011-03-24 o 22:45
DesdemonaE jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-24, 22:44   #4204
klajdla
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez shinigami0717 Pokaż wiadomość
wtedy jeszcze nie byłam na żadnej wizycie u ortodontki, dlatego dentystka dała mi skierowanie (tak wgl to asystentka mojej orto ), ale zwykle to właśnie orto daje takie skierowanie. nic nie płaciłam jedyny koszt do antybiotyk po wyrywaniu "trudnego" zęba i proszki przeciwbólowe.
do wszystkich, które będą wyrywać ósemki: zaopatrzcie się w duuuuuuuuuuuużo mrożonek - jedyna rzecz przynosząca ulgę
No to bombastycznie Tak sie ciesze, ze zaoszczedze tyle kasiorki Przynajmniej bede mogla pojechac na wakacje
PS Bede pamietac o radzie!

Cytat:
Napisane przez maria_antonina91 Pokaż wiadomość
Ja dostałam skierowanie od ortodontki na wszystkie 4 zęby. Za nic się nie płaci, jednak ja płaciłam za ściąganie szwów u dentysty, ponieważ taniej mnie to kosztowało niż dojazd do chirurga na 5 min żeby mi tylko ściągnął szwy.
Aha Ja naszczescie mam blisko do najblizszego chirurga szczekowego, wiec pewnie juz u niego bede sciagac
Przy kolejnej wizycie u orto zapytam sie kiedy moge brac sie za wyrywanie

Edytowane przez klajdla
Czas edycji: 2011-03-24 o 22:48
klajdla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-24, 22:55   #4205
DesdemonaE
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez goskagb Pokaż wiadomość
DesdemonaE - dzięki za odpowiedź; zrobiłam zdjęcie od dołu i jeszcze bardziej wygląda to tak jakbym lewą jedynkę miała na środku twarzy pod nosem...zresztą widać to też z przodu:/ Nie odpuszczę tego..
Tylko zwróć jeszcze uwagę, że jako zgryz wszystko jest w porządku, oba łuki mają symetrię, czyli "książkowo". Teraz pytanie dlaczego oba się tak ułożyły względem twarzy i czy ortodonta jest w stanie jakoś z tego wybrnąć. Pokażesz tą fotkę od spodu?

Te 3 lata to dość długo jak na aparat, ciekawi mnie jaką miałaś wadę. Masz zdjęcie sprzed założenia aparatu, albo zaraz po założeniu?

A i jeszcze - Twoje zęby są bardzo ładne. Te jedynki są naprawdę w porządku, one naprawdę mają taki wygląd z natury Gdybyś chciała, żeby na całej długości się stykały, trzeba by było je wyszlifować wzdłuż, zrobiłaby się diastema, któą trzeba by było skorygować - a to już fanaberia Odczep się od swoich jedynek :P

Czas edycji: 2011-03-24 o 23:00
Stary 2011-03-24, 23:19   #4206
marryme21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dagsa Pokaż wiadomość
dziewczyny jak myślicie, przejdzie taki numer?:

pogadam z orto zeby dał mi mocniejszy drut, zeby w rok mniej/wiecej mi zęby doszły do ładu, a potem założyc plastikowy aparat coby sie nie przesuwały? Chodzi o to, że jestem uczulona chyba na wszystko.... nawet tytan ze stala. Powiedzialam to dermatolog to mi przytakneła. Co o tym myślicie?

Moim zdaniem nie przejdzie,po to nosisz aparat,żeby wszystko wyprostować i ustawić w łuku.Nie rozumiem dokładnie co oznacza plastikowy aparat,ale jeśli masz na myśli szynę retencyjną,to ona nie służy do prostowania,jedynie do stabilizacji zębów.

Cytat:
Napisane przez kasiunia_84 Pokaż wiadomość
Dziewczyny bardzo Was proszę żebyście przeczytały mój post

Już wcześniej pisałam, że mam wątpliwości i wrzuciłam foty

Pokusiłam się i poszłam na konsultacje do innej ortodontki i jestem w szoku!!!
moje wątpliwości dotyczyły tego, iż od sierpnia 2010 do lutego 2011 nie widzę żadnej poprawy a aparat mam od 30.czerwca więc już 10 miesięcy,
druga sprawa to, że zęby mi uciekły w jedną stronę,
trzecia czego nie widać na zdjęciach z aparatem( a widać na zdjęciach przed założeniem złomka) to, że dwójki są dalej krzywe, ustawione skośnie ( zrobię zdjęcia z boku to wrzucę)
Obecnie tego nie widać bo jedyne co się zmieniło to w pierwszych 2ch miesiącach z aparatem jedynki zostały wysunięte do przodu więc dwójek już tak nie widać od przodu

Więc Pani orto na konsultacji powiedziała mi .....lepiej wypunktuję :
1. z tak przyklejonymi zamkami już się nic nie ruszy, nawet jakby mi założyła teraz najgrubszy drut
2. przednie zamki na jedynkach i dwójkach są do przeklejenia bo są źle naklejone ( też tak mi się wydawało)
3. mam za dużo kleju na każdym z zamków czego nie powinno być
4. trzeba wyrwać ósemkę z tej str co jest stłoczenie bo inaczej dalej będę uciekały w jedną stronę lub

Jestem wściekła bo mówiłam na każdej z ostatnich 3ch wizyt mojej ortodontce, że się nic nie zmienia, i, że są pochylone w jedną stronę!! To wiecie co mi odpowiedziała??......że to się jeszcze wszystko zmieni, że jedną jedynkę mam krótszą od drugiej i za każdym razem mówi, że mam pomyśleć kiedy zakładamy dół
wizytę mam 13go kwietnia i zamierzam jej to wszystko powiedzieć
Niestety przyjmuje ona tylko w środy więc wcześniej się nie pcham bo nie ma terminu

Dziewczyny co byście zrobiły na moim miejscu???
orto u której byłam na konsultacji powiedziała mi , że nie będzie kontynuowała tego leczenia, Powiedziała, że woli zacząć od początku leczenie. Wiem , że tak jest u każdego ortodonty :/
Jestem załamana...kasa wyrzucona i boję się, że ta ortodontka do której chodzę spartoli mi zęby jak jej powiem że wiem, że mam źle przyklejone zamki i że ma coś z tym zrobić

Szczerze,to ja trochę widzę różnicę,nieznaczna,ale zęby trochę poszły do przodu.
Rozumiem doskonale Twoje wątpliwości,bo ja mam takie same.
Również myślałam o konsultacji u innego lekarza,ale podejrzewam,że gdyby mi powiedział coś negatywnego to złapałabym niezłego doła.Sama już nie wiem czy to ja wkręcam sobie,że jest fatalnie z zębami i czy nie przesadzam przypadkiem,ale zmiana jest mała.A kilka dni temu minął dokładnie rok z górą i 8 miesięcy z dołem.
Orto oczywiście zapewnia,że progres jest a zmiany w dalszym ciągu w toku.Tylko kurcze-słyszałam tyle razy teorię,że zęby prostują się rok,a kolejny rok tylko je stabilizuje,a ja mam nadal syf.
Do tego wszystkiego jeszcze 7-ki odjechały mi z łuku i nie wiem co z tym zrobić,bo zamki mam tylko do 6-tek.Beznadziejnie to wygląda.

marryme21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-24, 23:45   #4207
DesdemonaE
Raczkowanie

Cytat:
Do tego wszystkiego jeszcze 7-ki odjechały mi z łuku i nie wiem co z tym zrobić,bo zamki mam tylko do 6-tek.Beznadziejnie to wygląda.
Dojadą do łuku same Taka ich natura, że będą wędrować sobie do przodu.

Cytat:
Tylko kurcze-słyszałam tyle razy teorię,że zęby prostują się rok,a kolejny rok tylko je stabilizuje,a ja mam nadal syf.
Zęby stabilizuje aparat retencyjny po ustawieniu zębów, a nie aparat ortodontyczny, który zęby ustawia.
Stary 2011-03-25, 00:45   #4208
shinigami0717
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Nastka-92 Pokaż wiadomość
Kurde nie wiem co mam robic, to bylo tak ze na wizycie powiedziala mi ze musze usunac osemki przed zalozeniem dolu no i powiedziala ze musze jej dac znac nastepnego dnia czy chce to robic u nich w klinice czy nie to powiedzialam ze tak bo nie znalam innego lekarza chirurga a ona chciala zebym w 2miesiace pozbyla sie dwoch osemek i wlasnie mysle bo na NFZ to trzeba czekac tylko nie wiem ile i obwiam sie troche bo mieszkam w takiej dziurze ze tak powiem nio i tutaj moze jest choirurg ale jakis rzeźnik
boje sie tego ja do ortodonty dojeżdżam do Czestochowy ale nie wiem czy mi to tam zrobia to co radzicie odwolac? kurde ale nie zdaze przeciez w 2 miesiace usunac.
nie zakładaj z góry, że będziesz czekać na wyrywanie parę lat podzwoń, popytaj. ja poszłam do przychodni poleconej przez dentystkę (jedyny chirurg szczękowy w okolicy) i pierwszą wizytę miałam kilka dni później. kolejne miałam co 2 tyg, ale powodem takich przerw była rekonwalescencja mojej obolałej szczęki.

Cytat:
Napisane przez Olenka333 Pokaż wiadomość
cooo ?? O matko a każdy je ma te wajchy :P ?? Bo skoro ja mam a nic mi nie mówiła o wyciągach tzn, że będę je miała ?? masz ależ będzie seksownie
chyba każdy, ale wiesz co.. ja mam wyciągi od górnych trójek do dolnych szóstek, a antenki mam też na dolnych trójkach. więc raczej nie zawsze wszystkie antenki muszą być wykorzystane

goskagb bardzo długo już nosisz, a drut nadal jest powykrzywiany (chyba, że to tak ma być) od swoich jedynek się odczep, bo są normalne a jak tak bardzo Ci się nie podobają, to pomyśl o licówkach co do asymetrii, to nie dziwie Ci się, że Ci przeszkadza - sama coś takiego mam, tyle że u mnie jest to też asymetria względem żuchwy. musisz powiedzieć orto, co konkretnie chcesz poprawić. po lewej na zdjęciu zęby wyraźnie idą do góry. nie wiem jak moja orto to zrobiła, ale mi zaczyna ta wada znikać mimo, że miesiąc temu zdjęcia moich zębów wyglądały jak Twoje. czyli się da

gumki: czerwono - zielone
były: pomarańczowo-różowe, niebiesko-granatowe, pomarańczowe, różowe, błękitne
shinigami0717 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-25, 07:39   #4209
kasiunia_84
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez DesdemonaE Pokaż wiadomość
kasiunia_84 - szczerze mówiąc ja widzę różnicę między Twoimi zębami z kolorowymi ligaturkami a tymi z różowymi. Jak się przypatrzysz, zobaczysz, że po Twojej lewej stronie cały łuk idzie do góry i nieco za bardzo w tył względem reszty górnego łuku. Na zdjęciu z różowymi ligaturami masz już prosty łuk. Mam wrażenie, że lewa strona została wysunięta do przodu, wygląda to znacznie lepiej - przynajmniej dla mnie - laika. Teraz pozostałoby wedle zdrowego rozsądku przesunąć zęby w lewo.

Patrzę na swoje zamki na jedynkach i mi się wydaje, że te prostokątne wystające zaczepy na ligatury wcale nie są równolegle do krawędzi jedynek, a delikatnie pod skos, układają się jakby w literkę V nieznacznie, podobnie jak u Ciebie. To samo z dwójkami lewa dwójka \ do jedynki, prawa dwójka / do jedynki, czyli jest coś takiego \ V /.

Zęby uciekły w prawo już przed założeniem aparatu. Widać to na fotce numer 1.

Spytaj na spokojnie ortodontki jak chce sobie poradzić z tym problemem. Narazie bym nic nie mówiła o konsultacji, tylko spokojnie wysłuchała jaki ma plan leczenia. Czasami niektórzy ludzie za wszelką cenę starają się udowodnić, że są lepsi od drugich, nie masz pewności, że ortodonta, do którego poszłaś na konsultacje nie chce zwyczajnie kolejnej pacjentki. Finansowo to dość łakomy kąsek dla ortodonty - zdjąć aparat i założyć na nowo - zamki kosztują grosze, za to za założenie płaci się ciężkie pieniądze. Podejdź do sprawy spokojnie i z rozwagą, na pewno się wszystko wyjaśni, trzymam kciuki.
dzięki za opinie.....jakoś spokojniej się czuje po przeczytaniu twojego postu

Musisz być chyba psychologiem bo podchodzisz do tego ze stoickim spokojem a ja.... jestem narwana :/

dodam, iż w kolorowych gumkach mam jeszcze podwyższenie na 1, i 2 od wewnętrznej str zębów, czego na różowych do teraz nie mam.
wizyta 13go więc muszeęspkojnie do tego podejść i pogadać z Pania Orto

---------- Dopisano o 07:39 ---------- Poprzedni post napisano o 07:37 ----------

Cytat:
Napisane przez marryme21 Pokaż wiadomość
Moim zdaniem nie przejdzie,po to nosisz aparat,żeby wszystko wyprostować i ustawić w łuku.Nie rozumiem dokładnie co oznacza plastikowy aparat,ale jeśli masz na myśli szynę retencyjną,to ona nie służy do prostowania,jedynie do stabilizacji zębów.

Szczerze,to ja trochę widzę różnicę,nieznaczna,ale zęby trochę poszły do przodu.
Rozumiem doskonale Twoje wątpliwości,bo ja mam takie same.
Również myślałam o konsultacji u innego lekarza,ale podejrzewam,że gdyby mi powiedział coś negatywnego to złapałabym niezłego doła.Sama już nie wiem czy to ja wkręcam sobie,że jest fatalnie z zębami i czy nie przesadzam przypadkiem,ale zmiana jest mała.A kilka dni temu minął dokładnie rok z górą i 8 miesięcy z dołem.
Orto oczywiście zapewnia,że progres jest a zmiany w dalszym ciągu w toku.Tylko kurcze-słyszałam tyle razy teorię,że zęby prostują się rok,a kolejny rok tylko je stabilizuje,a ja mam nadal syf.

też właśnie słyszałam, że do roku powinnam mieć już proste......ale może faktycznie bez dołu i wyciągów nic się nie ruszy :/
zapuszczam włosy... ROŚNIJCIE !!!
kasiunia_84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-25, 09:32   #4210
goskagb
Raczkowanie

DesdemonaE, shinigami0717 - no może trochę mnie przekonałyście, ale tak czy siak szkoda mi, że po aparacie zęby nie są niemal "idealne" jak u większości osób Już te jedynki jestem w stanie odpuścić, ale ta asymetria zębów względem twarzy..
DesdemonaE, to prawda że góra i dół są symetryczne, mój otro sprawia wrażenie jakby tylko do tego dążył. A ja mu powtarzam, że mi nikt nie będzie tak zębów oglądał tylko spojrzy z przodu, a tu psikus.
Niestety nie mam zdjęć sprzed aparatu, unikałam tego jak ognia. Może uda mi się wziąć z gabinetu, oni tam robili przed zakładaniem. W skrócie miałam lewą (tą dłuższą) trójkę wyciąganą z podniebienia, dolny łuk przesunięty i stykający się z górnymi zębami (nie jak normalnie, gdy góra zachodzi na dół).
shinigami0717, gdybyś miała niedługo wizytę to daj znać jakim cudem wyrównali Ci te zęby idące do góry..może mój przestanie w końcu ściemniać, że nie da się tego zrobić
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Obraz1małysiatka.jpg (43,5 KB, 90 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Obraz.jpg (16,1 KB, 112 załadowań)
Stary 2011-03-25, 10:27   #4211
DesdemonaE
Raczkowanie

Cytat:
W skrócie miałam lewą (tą dłuższą) trójkę wyciąganą z podniebienia, dolny łuk przesunięty i stykający się z górnymi zębami (nie jak normalnie, gdy góra zachodzi na dół).
Poważna sprawa.

Co do zdjęcia, które dałaś - zobacz jak masz ustawioną symetrię całej szczęki. Widać, że jest nieco w bok do całej twarzy (to się chyba nazywa wędzidełko? środek szczęki, ten pasek za linią jedynek) i tu mam wrażenie ortodonta zrobił co w jego mocy. Obawiam się, na zdrowy rozsądek, że nic już z tym nie zrobi, ale pogadaj z nim na spokojnie. Niemniej wydaje mi się, że lewa trójka delikatnie poza łukiem jest, ale pewnie jeszcze coś z tym zrobi, skoro nie mówi, że koniec leczenia już za tydzień czy dwa, a tak w ogóle to kiedy ten koniec? Daj znać, co powiedział, a na wszelki wypadek wybierz się na konsultacje do innego ortodonty tak dla spokojności

Cytat:
Musisz być chyba psychologiem bo podchodzisz do tego ze stoickim spokojem a ja.... jestem narwana :/
Też jestem narwana, ale nie w sprawach zdrowia i lekarzy. Nachorowałam się w życiu, chyba to dało mi dużo cierpliwości w tym temacie A normalne życie to co innego, jestem straszliwie niecierpliwa i wszystko muszę mieć na już

Czas edycji: 2011-03-25 o 10:31
Stary 2011-03-25, 16:21   #4212
delicate_
Raczkowanie

Dziewczyny,
mam aparat ortodontyczny od dwóch tygodni. Na razie tylko górny łuk i tutaj zaczyna się problem. Dzisiaj odkleił mi się zamek na ostatnim zębie. Wizytę mam dopiero jutro lub w poniedziałek. Czy coś może się stać z tym aparatem, nie zepsuje się coś?
delicate_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-25, 17:02   #4213
201707171013
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez delicate_ Pokaż wiadomość
Dziewczyny,
mam aparat ortodontyczny od dwóch tygodni. Na razie tylko górny łuk i tutaj zaczyna się problem. Dzisiaj odkleił mi się zamek na ostatnim zębie. Wizytę mam dopiero jutro lub w poniedziałek. Czy coś może się stać z tym aparatem, nie zepsuje się coś?
Spokojnie czekaj do wizyty, przez kilka dni nic się nie stanie
201707171013 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-25, 17:06   #4214
aparatkam17
Przyczajenie

a może powiecie mi od czego to zależy czy nosi się ten łuk podniebienny?
bo ortodontka mówiła że trzeba mi rozszerzyć szczęke więc pewnie będę miała, tak?
i czy to bardzo przeszkadza taki łuk?
nosi się go przez jakiś czas czy przez całe leczenie?
prosze was o odpowiedzi
a... jeszcze jedno. Czy aparat przeszkadzał wam w mówieniu? i czy ma na to wpływ ten łuk?
POZDRAWIAM ;*
aparatkam17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-25, 17:44   #4215
Adaa_
Zakorzenienie

GG do Adaa_

aparatkam17-mam ten łuk już 2 miesiące i na początku wiadomo, ciężko się przyzwyczaić, ale jest ok. Nosi się tylko przez pewien czas, no i ja przyzwyczajałam się tydzień, na początku troche język mi obcierał.
Nie sepleniłam, tylko jak szybko coś mówię to czasem gubię końcówki ale to raczej moja wymowa, niż wina tego łuku.

Jestem po wizycie łuk jest dogięty tylko, drut założony grubszy i mam super morsko-zielone gumki

Aparatka:

Góra-21.09.10r
Dół-16.06.11r

Dbam o włosy
Adaa_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-25, 17:59   #4216
aparatkam17
Przyczajenie

morsko zielone muszą być cudne ;D
a jak długo masz mieć ten łuk?
i może podpowiesz mi o co mogę zapytać orto?

---------- Dopisano o 17:59 ---------- Poprzedni post napisano o 17:51 ----------

Jeju, ale ja jestem poddenerwowana. Ale już nie mogę się doczekać
Przyszło mi do głowy kolejne pytanie :P
Czy zmienił wam się jakoś zewnetrzny wygląd twarzy? bo tak się zastanawiam. jak mam mieć rozszerzoną szczękę to pewnie jakoś się zmienię...
Stary 2011-03-25, 18:01   #4217
@na
Zakorzenienie

we wtorek mi założyli aparat a dalej mnie zęby bolą , czuje to napięcie , i nie ma mowy żebym coś ugryzła długo czekałyście aż ten ból minie ?
a i tak poczytałam co piszecie i będę miała wyciągi żeby stawy zaczęły poprawnie pracować

*Ćwiczę*

@na jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-25, 18:04   #4218
goskagb
Raczkowanie

[QUOTE=DesdemonaE;25949644]Poważna sprawa.

Co do zdjęcia, które dałaś - zobacz jak masz ustawioną symetrię całej szczęki. Widać, że jest nieco w bok do całej twarzy (to się chyba nazywa wędzidełko? środek szczęki, ten pasek za linią jedynek) i tu mam wrażenie ortodonta zrobił co w jego mocy. Obawiam się, na zdrowy rozsądek, że nic już z tym nie zrobi, ale pogadaj z nim na spokojnie. Niemniej wydaje mi się, że lewa trójka delikatnie poza łukiem jest, ale pewnie jeszcze coś z tym zrobi, skoro nie mówi, że koniec leczenia już za tydzień czy dwa, a tak w ogóle to kiedy ten koniec? Daj znać, co powiedział, a na wszelki wypadek wybierz się na konsultacje do innego ortodonty tak dla spokojności

Hmm w sumie masz rację, cała szczęka jest przesunięta. Ale lekarz mi raz narobił nadziei, a właściwie to zdenerwował mnie, bo po 3 latach leczenia powiedział, że można by tą asymetrię likwidować, ale teraz już za późno, bo "szkoda mu wszystkie zęby od nowa przestawiać". Ale fakt, zapewne przesuwałby po jednym zębie w prawo i trwałoby to jeszcze z rok, chyba nie mam już tyle pieniędzy. Niebawem mam wizytę i jeśli powiem mu, że nie mam już zastrzeżeń to zdejmie mi w przeciągu miesiąca. Czeka mnie poważna rozmowa z nim, zapytam czy chciałby mieć takie zęby:P A w międzyczasie do innego orto. Dzięki DesdemonaE za obiektywny ogląd, i potwierdzam, Twoje wypowiedzi przypominają "spokojnego, tłumaczącego lekarza"
Stary 2011-03-25, 20:22   #4219
glamorousbabe
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez maria_antonina91 Pokaż wiadomość
Też miałam tak powyginany drut i też spotkała mnie taka sytuacja. Zgłosiłam się wtedy do ortodontki i ona poprawiła mi drut i z czasem jedynak się znów wyprostowała i wyrównała z długością z drugą, wiec moja rada: zgloś się do swojego ortodonty.
Dziekuje serdecznie za odpowiedz! , na kolejnej wizycie napewno zapytam o to, czyli juz niedlugo coś mi się wydaje że moje noszenie jeszcze się przedłuzy..

---------- Dopisano o 20:19 ---------- Poprzedni post napisano o 20:11 ----------

Cytat:
Napisane przez aparatkam17 Pokaż wiadomość
morsko zielone muszą być cudne ;D
a jak długo masz mieć ten łuk?
i może podpowiesz mi o co mogę zapytać orto?

---------- Dopisano o 17:59 ---------- Poprzedni post napisano o 17:51 ----------

Jeju, ale ja jestem poddenerwowana. Ale już nie mogę się doczekać
Przyszło mi do głowy kolejne pytanie :P
Czy zmienił wam się jakoś zewnetrzny wygląd twarzy? bo tak się zastanawiam. jak mam mieć rozszerzoną szczękę to pewnie jakoś się zmienię...

mnie zmienił się bardzo od założenia aparatu, jeśli się patrzyło na mnie z profilu to miałam wysunięte usta dość znacznie do przodu, wydawały się większe niż w rzeczywistości miałam taki jakby dzióbek ponieważ moje górne zęby były do przodu wysunięte, teraz mam idealny profil, taki jak powinien być, wszystko cofnęło się i wygląda dobrze

---------- Dopisano o 20:22 ---------- Poprzedni post napisano o 20:19 ----------

Cytat:
Napisane przez @na Pokaż wiadomość
we wtorek mi założyli aparat a dalej mnie zęby bolą , czuje to napięcie , i nie ma mowy żebym coś ugryzła długo czekałyście aż ten ból minie ?
a i tak poczytałam co piszecie i będę miała wyciągi żeby stawy zaczęły poprawnie pracować

gdy miałam założoną górę bolało przez około 4 dni, jadłam papki i bułeczki ;P a potem zaczęłam gryźć 'na siłę' jeśli można to tak nazwać, na początku bolało ale potem przyzwyczaiłam się i wiedziałam że będzie boleć przy pierwszym gryzie a potem co raz mniej
glamorousbabe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-25, 20:57   #4220
aparatkam17
Przyczajenie

a może wkleicie zdjęcia ząbków sprzed leczenia i po?
tak żebyśmy - nowe aparatki - miały pocieszenie w męce jaka nas czeka ;D
Stary 2011-03-25, 21:35   #4221
pimpurimpu
Raczkowanie

Witam! Za blisko miesiąc dołączam do Waszego grona. Za tydzień lub dwa poznam dokładny plan leczenia. Szczerze, to przez niektóre posty się nieźle wystraszyłam, szczególnie, że mój orto jest nowy i mam wrażenie, jakbym była jego pierwszą pacjentką. Ale najważniejsze, to myśleć pozytywnie, prawda?
pimpurimpu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-25, 21:35   #4222
delicate_
Raczkowanie

Literka96, dziękuję ślicznie.
delicate_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-25, 21:36   #4223
pimpurimpu
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aparatkam17 Pokaż wiadomość
a może wkleicie zdjęcia ząbków sprzed leczenia i po?
tak żebyśmy - nowe aparatki - miały pocieszenie w męce jaka nas czeka ;D
Mam tak krzywe zęby, że aż wstyd pokazywać ;p
pimpurimpu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-25, 21:39   #4224
aparatkam17
Przyczajenie

pimpurimpu - daj spokój. przecież to logiczne że krzywe.
Wszyscy w tym wątku pewnie maja przed aparatem krzywe żeby wyprostować. to dość logiczne
Stary 2011-03-25, 22:30   #4225
the_kasias
Zadomowienie

Cześć dziewczyny dawno się nie odzywałam, ale śledzę was cały czas

Jedna z was martwiła się, że zęby leżą niesymetrycznie i mam niestety ten sam problem + moje zęby praktycznie wcale się nie przesunęły

Moja fotki:
*mix z początków
*mix po 2m-cach
*dzisiejsze pojedyncze

Buziaki
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg poczatek.jpg (87,7 KB, 93 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg po2mies.jpg (103,3 KB, 86 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_4963.jpg (45,1 KB, 68 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_4968.jpg (75,8 KB, 62 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_4973.jpg (72,2 KB, 68 załadowań)
the_kasias jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-25, 22:37   #4226
Maliniarka
Zakorzenienie

witajcie
doczytałam wątek

byłam dziś na pierwszej wizycie, pan doktor bardzo mało mówił, ale tchnęło od niego siłą spokoju więc na razie jestem zadowolona...
10 minut, 50 zł

skierowanie na pantomogram i boczne z analizą komp.
jutro jadę zrobić, wizyta ze zdjęciem 8mego kwietnia (gdzieś mnie wcisnął, ależ kolejki u niego :x), a u mnie w miescie jest tylko co 2-3 tygodnie

powiedział, że trochę problem, bo mam usunięte 2 szóstki, z lewej na gorze i z prawej na dole... 8mki nadal wyłażą, więc na pewno coś będzie do wyrywania, a ja się bardzo boję... więcej powie jak przyjdę ze zdjęciami

the_kasias
wyjaśnij mi jaki jest sens zakładania kolorowych gumek przy kosmetycznych zamkach?
Makijaż z Lirene
Peelingi Nacomi
Rajstopki

Edytowane przez Maliniarka
Czas edycji: 2011-03-25 o 22:39
Maliniarka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-25, 22:41   #4227
goskagb
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez the_kasias Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny dawno się nie odzywałam, ale śledzę was cały czas

Jedna z was martwiła się, że zęby leżą niesymetrycznie i mam niestety ten sam problem + moje zęby praktycznie wcale się nie przesunęły
Hej, masz na myśli to, że zęby nie przesuwają się na to miejsce po usuniętym zębie? Po dwóch miesiącach leczenia tak? Jak na moje oko to ubytek jest coraz mniejszy także cierpliwości. A jeśli chodzi o asymetrię to masz na myśli dolny łuk? Nie będziesz miała na nim aparatu? Bo jeśli tak to jak najbardziej Ci to wyrównają, a jeśli nie to mogę Cię jedynie pocieszyć, że akurat przy uśmiechaniu za bardzo dołu nie widać, nie to co moich górnych zębów..:/
Stary 2011-03-25, 22:49   #4228
the_kasias
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Maliniarka Pokaż wiadomość
the_kasias
wyjaśnij mi jaki jest sens zakładania kolorowych gumek przy kosmetycznych zamkach?
proste do wyjasnienia : mimo tego, że mam kolorowe gumki to aparat jest dużo mniej widoczny niż w przypadku metalowego. miałam i białe i przezroczyste gumki, ale przy dziennym piciu 6czarnych kaw po tygodniu wyglądają ohydnie...

Cytat:
Napisane przez goskagb Pokaż wiadomość
Hej, masz na myśli to, że zęby nie przesuwają się na to miejsce po usuniętym zębie? Po dwóch miesiącach leczenia tak? Jak na moje oko to ubytek jest coraz mniejszy także cierpliwości. A jeśli chodzi o asymetrię to masz na myśli dolny łuk? Nie będziesz miała na nim aparatu? Bo jeśli tak to jak najbardziej Ci to wyrównają, a jeśli nie to mogę Cię jedynie pocieszyć, że akurat przy uśmiechaniu za bardzo dołu nie widać, nie to co moich górnych zębów..:/
po pół roku leczenia asymetria gónych zebów bez zmian (widać po jedynkach, że nie leżą prosto.) no i ząb który ma wejść na miejsce usuniętego przesunął się może 1mm...
the_kasias jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-25, 22:53   #4229
Maliniarka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez the_kasias Pokaż wiadomość
proste do wyjasnienia : mimo tego, że mam kolorowe gumki to aparat jest dużo mniej widoczny niż w przypadku metalowego. miałam i białe i przezroczyste gumki, ale przy dziennym piciu 6czarnych kaw po tygodniu wyglądają ohydnie...
moim zdaniem każdy jest widoczny
ale jeśli chodzi o przebarwienia od kawy to już wszystko jasne
Makijaż z Lirene
Peelingi Nacomi
Rajstopki

Maliniarka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-25, 23:41   #4230
natalka92
Wtajemniczenie

GG do natalka92 Send a message via Skype™ to natalka92

Witam Was . Nie było mnie maaaaasę czasu. Same nowe twarze ;].
Ja juz miałam mieć ściągany w kwietniu aparat, ale zbuntowałam się ze względu na maturę.
A muszę jeszcze usunąc moje ósemki. Niestety jeszcze nie wyszły na świat, więc będzie to dość poważna operacja :/.

"Nikt nie wie, że jest pod seksem i dusza"! ;D

Vida me hace feliz .
natalka92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości