|
|
#4201 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. X
Cytat:
a nie podobają mi się zamki na jedynkach i dwójkach, że są jakoś krzywo przyklejone choć sama nie wiem jak powinno być prawidłowo ( myślę, że powinny być równolegle do krawędzi bocznej i dolnej zęba) po jednej stronie nie mam już z 10 lat 6ki dlatego po założeniu aparatu mi w tą str wszystko uciekło ( po 2ch miesiącach a mam aparat 10m-cy)i martwi mnie że obecna orto nie każe nic usuwać a Co do planu leczenia.......poprosiłam ostatnio o ksero umowy i nie ma tam nic napisane choć jest miejsce na to....nawet nie pisze jaką mam wadę. Kartoteka pusta :/ A jak byłam na konsultacji u tej innej to przy mnie zapisała całą stronicę...jaką mam wadę, co usuwać, gdzie zakładać wyciągi.... Moje wizyty polegają tylko na zmianie gumek:/ Ale popytam 13go na wizycie co będzie z tym robić dokładnie po kolei, żeby mi wytłumaczyła i od razu będę Wam pisała
|
|
#4202 |
|
Raczkowanie
|
DesdemonaE - dzięki za odpowiedź; zrobiłam zdjęcie od dołu i jeszcze bardziej wygląda to tak jakbym lewą jedynkę miała na środku twarzy pod nosem...zresztą widać to też z przodu:/ Nie odpuszczę tego..
|
|
|
|
#4203 | |
|
Raczkowanie
|
kasiunia_84 - szczerze mówiąc ja widzę różnicę między Twoimi zębami z kolorowymi ligaturkami a tymi z różowymi. Jak się przypatrzysz, zobaczysz, że po Twojej lewej stronie cały łuk idzie do góry i nieco za bardzo w tył względem reszty górnego łuku. Na zdjęciu z różowymi ligaturami masz już prosty łuk. Mam wrażenie, że lewa strona została wysunięta do przodu, wygląda to znacznie lepiej - przynajmniej dla mnie - laika. Teraz pozostałoby wedle zdrowego rozsądku przesunąć zęby w lewo.
Patrzę na swoje zamki na jedynkach i mi się wydaje, że te prostokątne wystające zaczepy na ligatury wcale nie są równolegle do krawędzi jedynek, a delikatnie pod skos, układają się jakby w literkę V nieznacznie, podobnie jak u Ciebie. To samo z dwójkami lewa dwójka \ do jedynki, prawa dwójka / do jedynki, czyli jest coś takiego \ V /. Cytat:
Spytaj na spokojnie ortodontki jak chce sobie poradzić z tym problemem. Narazie bym nic nie mówiła o konsultacji, tylko spokojnie wysłuchała jaki ma plan leczenia. Czasami niektórzy ludzie za wszelką cenę starają się udowodnić, że są lepsi od drugich, nie masz pewności, że ortodonta, do którego poszłaś na konsultacje nie chce zwyczajnie kolejnej pacjentki. Finansowo to dość łakomy kąsek dla ortodonty - zdjąć aparat i założyć na nowo - zamki kosztują grosze, za to za założenie płaci się ciężkie pieniądze. Podejdź do sprawy spokojnie i z rozwagą, na pewno się wszystko wyjaśni, trzymam kciuki. Edytowane przez DesdemonaE Czas edycji: 2011-03-24 o 22:45 |
|
|
|
|
#4204 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tak sie ciesze, ze zaoszczedze tyle kasiorki ![]() PS Bede pamietac o radzie! ![]() Cytat:
Ja naszczescie mam blisko do najblizszego chirurga szczekowego, wiec pewnie juz u niego bede sciagac ![]() Przy kolejnej wizycie u orto zapytam sie kiedy moge brac sie za wyrywanie
Edytowane przez klajdla Czas edycji: 2011-03-24 o 22:48 |
||
|
|
|
#4205 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Te 3 lata to dość długo jak na aparat, ciekawi mnie jaką miałaś wadę. Masz zdjęcie sprzed założenia aparatu, albo zaraz po założeniu? A i jeszcze - Twoje zęby są bardzo ładne. Te jedynki są naprawdę w porządku, one naprawdę mają taki wygląd z natury Gdybyś chciała, żeby na całej długości się stykały, trzeba by było je wyszlifować wzdłuż, zrobiłaby się diastema, któą trzeba by było skorygować - a to już fanaberia Odczep się od swoich jedynek :P
Edytowane przez DesdemonaE Czas edycji: 2011-03-24 o 23:00 |
|
|
|
|
#4206 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moim zdaniem nie przejdzie,po to nosisz aparat,żeby wszystko wyprostować i ustawić w łuku.Nie rozumiem dokładnie co oznacza plastikowy aparat,ale jeśli masz na myśli szynę retencyjną,to ona nie służy do prostowania,jedynie do stabilizacji zębów. Cytat:
Szczerze,to ja trochę widzę różnicę,nieznaczna,ale zęby trochę poszły do przodu. Rozumiem doskonale Twoje wątpliwości,bo ja mam takie same. ![]() Również myślałam o konsultacji u innego lekarza,ale podejrzewam,że gdyby mi powiedział coś negatywnego to złapałabym niezłego doła.Sama już nie wiem czy to ja wkręcam sobie,że jest fatalnie z zębami i czy nie przesadzam przypadkiem,ale zmiana jest mała.A kilka dni temu minął dokładnie rok z górą i 8 miesięcy z dołem. Orto oczywiście zapewnia,że progres jest a zmiany w dalszym ciągu w toku.Tylko kurcze-słyszałam tyle razy teorię,że zęby prostują się rok,a kolejny rok tylko je stabilizuje,a ja mam nadal syf. ![]() Do tego wszystkiego jeszcze 7-ki odjechały mi z łuku i nie wiem co z tym zrobić,bo zamki mam tylko do 6-tek.Beznadziejnie to wygląda. |
||
|
|
|
#4207 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Taka ich natura, że będą wędrować sobie do przodu.Cytat:
|
||
|
|
|
#4208 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
podzwoń, popytaj. ja poszłam do przychodni poleconej przez dentystkę (jedyny chirurg szczękowy w okolicy) i pierwszą wizytę miałam kilka dni później. kolejne miałam co 2 tyg, ale powodem takich przerw była rekonwalescencja mojej obolałej szczęki. Cytat:
goskagb bardzo długo już nosisz, a drut nadal jest powykrzywiany (chyba, że to tak ma być) od swoich jedynek się odczep, bo są normalne a jak tak bardzo Ci się nie podobają, to pomyśl o licówkach
|
|
#4209 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Musisz być chyba psychologiem bo podchodzisz do tego ze stoickim spokojem a ja.... jestem narwana :/ dodam, iż w kolorowych gumkach mam jeszcze podwyższenie na 1, i 2 od wewnętrznej str zębów, czego na różowych do teraz nie mam. wizyta 13go więc muszeęspkojnie do tego podejść i pogadać z Pania Orto ---------- Dopisano o 07:39 ---------- Poprzedni post napisano o 07:37 ---------- Cytat:
też właśnie słyszałam, że do roku powinnam mieć już proste......ale może faktycznie bez dołu i wyciągów nic się nie ruszy :/
|
|
#4210 |
|
Raczkowanie
|
DesdemonaE, shinigami0717 - no może trochę mnie przekonałyście, ale tak czy siak szkoda mi, że po aparacie zęby nie są niemal "idealne" jak u większości osób
Już te jedynki jestem w stanie odpuścić, ale ta asymetria zębów względem twarzy.. DesdemonaE, to prawda że góra i dół są symetryczne, mój otro sprawia wrażenie jakby tylko do tego dążył. A ja mu powtarzam, że mi nikt nie będzie tak zębów oglądał tylko spojrzy z przodu, a tu psikus. Niestety nie mam zdjęć sprzed aparatu, unikałam tego jak ognia. Może uda mi się wziąć z gabinetu, oni tam robili przed zakładaniem. W skrócie miałam lewą (tą dłuższą) trójkę wyciąganą z podniebienia, dolny łuk przesunięty i stykający się z górnymi zębami (nie jak normalnie, gdy góra zachodzi na dół). shinigami0717, gdybyś miała niedługo wizytę to daj znać jakim cudem wyrównali Ci te zęby idące do góry..może mój przestanie w końcu ściemniać, że nie da się tego zrobić
|
|
|
|
#4211 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do zdjęcia, które dałaś - zobacz jak masz ustawioną symetrię całej szczęki. Widać, że jest nieco w bok do całej twarzy (to się chyba nazywa wędzidełko? środek szczęki, ten pasek za linią jedynek) i tu mam wrażenie ortodonta zrobił co w jego mocy. Obawiam się, na zdrowy rozsądek, że nic już z tym nie zrobi, ale pogadaj z nim na spokojnie. Niemniej wydaje mi się, że lewa trójka delikatnie poza łukiem jest, ale pewnie jeszcze coś z tym zrobi, skoro nie mówi, że koniec leczenia już za tydzień czy dwa, a tak w ogóle to kiedy ten koniec? Daj znać, co powiedział, a na wszelki wypadek wybierz się na konsultacje do innego ortodonty tak dla spokojności ![]() Cytat:
A normalne życie to co innego, jestem straszliwie niecierpliwa i wszystko muszę mieć na już
Edytowane przez DesdemonaE Czas edycji: 2011-03-25 o 10:31 |
||
|
|
|
#4212 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny,
mam aparat ortodontyczny od dwóch tygodni. Na razie tylko górny łuk i tutaj zaczyna się problem. Dzisiaj odkleił mi się zamek na ostatnim zębie. Wizytę mam dopiero jutro lub w poniedziałek. Czy coś może się stać z tym aparatem, nie zepsuje się coś?
|
|
|
|
#4213 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4214 |
|
Przyczajenie
|
a może powiecie mi od czego to zależy czy nosi się ten łuk podniebienny?
bo ortodontka mówiła że trzeba mi rozszerzyć szczęke więc pewnie będę miała, tak? i czy to bardzo przeszkadza taki łuk? nosi się go przez jakiś czas czy przez całe leczenie? prosze was o odpowiedzi ![]() a... jeszcze jedno. Czy aparat przeszkadzał wam w mówieniu? i czy ma na to wpływ ten łuk? POZDRAWIAM ;* |
|
|
|
#4215 |
|
Zakorzenienie
|
aparatkam17-mam ten łuk już 2 miesiące i na początku wiadomo, ciężko się przyzwyczaić, ale jest ok. Nosi się tylko przez pewien czas, no i ja przyzwyczajałam się tydzień, na początku troche język mi obcierał.
Nie sepleniłam, tylko jak szybko coś mówię to czasem gubię końcówki ale to raczej moja wymowa, niż wina tego łuku. Jestem po wizycie łuk jest dogięty tylko, drut założony grubszy i mam super morsko-zielone gumki
|
#4216 |
|
Przyczajenie
|
morsko zielone muszą być cudne ;D
a jak długo masz mieć ten łuk? i może podpowiesz mi o co mogę zapytać orto? ---------- Dopisano o 17:59 ---------- Poprzedni post napisano o 17:51 ---------- Jeju, ale ja jestem poddenerwowana. Ale już nie mogę się doczekać ![]() Przyszło mi do głowy kolejne pytanie :P Czy zmienił wam się jakoś zewnetrzny wygląd twarzy? bo tak się zastanawiam. jak mam mieć rozszerzoną szczękę to pewnie jakoś się zmienię...
|
|
#4217 |
|
Zakorzenienie
|
we wtorek mi założyli aparat a dalej mnie zęby bolą , czuje to napięcie , i nie ma mowy żebym coś ugryzła
długo czekałyście aż ten ból minie ?a i tak poczytałam co piszecie i będę miała wyciągi żeby stawy zaczęły poprawnie pracować
|
|
#4218 |
|
Raczkowanie
|
[QUOTE=DesdemonaE;25949644]Poważna sprawa.
Co do zdjęcia, które dałaś - zobacz jak masz ustawioną symetrię całej szczęki. Widać, że jest nieco w bok do całej twarzy (to się chyba nazywa wędzidełko? środek szczęki, ten pasek za linią jedynek) i tu mam wrażenie ortodonta zrobił co w jego mocy. Obawiam się, na zdrowy rozsądek, że nic już z tym nie zrobi, ale pogadaj z nim na spokojnie. Niemniej wydaje mi się, że lewa trójka delikatnie poza łukiem jest, ale pewnie jeszcze coś z tym zrobi, skoro nie mówi, że koniec leczenia już za tydzień czy dwa, a tak w ogóle to kiedy ten koniec? Daj znać, co powiedział, a na wszelki wypadek wybierz się na konsultacje do innego ortodonty tak dla spokojności ![]() Hmm w sumie masz rację, cała szczęka jest przesunięta. Ale lekarz mi raz narobił nadziei, a właściwie to zdenerwował mnie, bo po 3 latach leczenia powiedział, że można by tą asymetrię likwidować, ale teraz już za późno, bo "szkoda mu wszystkie zęby od nowa przestawiać". Ale fakt, zapewne przesuwałby po jednym zębie w prawo i trwałoby to jeszcze z rok, chyba nie mam już tyle pieniędzy. Niebawem mam wizytę i jeśli powiem mu, że nie mam już zastrzeżeń to zdejmie mi w przeciągu miesiąca. Czeka mnie poważna rozmowa z nim, zapytam czy chciałby mieć takie zęby:P A w międzyczasie do innego orto. Dzięki DesdemonaE za obiektywny ogląd, i potwierdzam, Twoje wypowiedzi przypominają "spokojnego, tłumaczącego lekarza"
|
|
|
|
#4219 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
coś mi się wydaje że moje noszenie jeszcze się przedłuzy..---------- Dopisano o 20:19 ---------- Poprzedni post napisano o 20:11 ---------- Cytat:
mnie zmienił się bardzo od założenia aparatu, jeśli się patrzyło na mnie z profilu to miałam wysunięte usta dość znacznie do przodu, wydawały się większe niż w rzeczywistości miałam taki jakby dzióbek ponieważ moje górne zęby były do przodu wysunięte, teraz mam idealny profil, taki jak powinien być, wszystko cofnęło się i wygląda dobrze ![]() ---------- Dopisano o 20:22 ---------- Poprzedni post napisano o 20:19 ---------- Cytat:
gdy miałam założoną górę bolało przez około 4 dni, jadłam papki i bułeczki ;P a potem zaczęłam gryźć 'na siłę' jeśli można to tak nazwać, na początku bolało ale potem przyzwyczaiłam się i wiedziałam że będzie boleć przy pierwszym gryzie a potem co raz mniej
|
|||
|
|
|
#4220 |
|
Przyczajenie
|
a może wkleicie zdjęcia ząbków sprzed leczenia i po?
tak żebyśmy - nowe aparatki - miały pocieszenie w męce jaka nas czeka ;D
|
|
#4221 |
|
Raczkowanie
|
Witam!
Za blisko miesiąc dołączam do Waszego grona. Za tydzień lub dwa poznam dokładny plan leczenia. Szczerze, to przez niektóre posty się nieźle wystraszyłam, szczególnie, że mój orto jest nowy i mam wrażenie, jakbym była jego pierwszą pacjentką. Ale najważniejsze, to myśleć pozytywnie, prawda?
|
|
|
|
#4222 |
|
Raczkowanie
|
Literka96, dziękuję ślicznie.
|
|
|
|
#4223 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#4224 |
|
Przyczajenie
|
pimpurimpu - daj spokój. przecież to logiczne że krzywe.
Wszyscy w tym wątku pewnie maja przed aparatem krzywe żeby wyprostować. to dość logiczne
|
|
#4225 |
|
Zadomowienie
|
Cześć dziewczyny dawno się nie odzywałam, ale śledzę was cały czas
![]() Jedna z was martwiła się, że zęby leżą niesymetrycznie i mam niestety ten sam problem + moje zęby praktycznie wcale się nie przesunęły ![]() Moja fotki: *mix z początków *mix po 2m-cach *dzisiejsze pojedyncze Buziaki |
|
|
|
#4226 |
|
Zakorzenienie
|
witajcie
![]() doczytałam wątek byłam dziś na pierwszej wizycie, pan doktor bardzo mało mówił, ale tchnęło od niego siłą spokoju więc na razie jestem zadowolona...10 minut, 50 zł ![]() skierowanie na pantomogram i boczne z analizą komp. jutro jadę zrobić, wizyta ze zdjęciem 8mego kwietnia (gdzieś mnie wcisnął, ależ kolejki u niego :x), a u mnie w miescie jest tylko co 2-3 tygodnie powiedział, że trochę problem, bo mam usunięte 2 szóstki, z lewej na gorze i z prawej na dole... 8mki nadal wyłażą, więc na pewno coś będzie do wyrywania, a ja się bardzo boję... the_kasias wyjaśnij mi jaki jest sens zakładania kolorowych gumek przy kosmetycznych zamkach?
NEW -->> Słodki mani z tortem Hybrydy po raz pierwszy - przedłużanie Makijaż z Lirene Peelingi Nacomi Rajstopki Edytowane przez Maliniarka Czas edycji: 2011-03-25 o 22:39 |
|
|
|
#4227 |
|
Raczkowanie
|
Hej, masz na myśli to, że zęby nie przesuwają się na to miejsce po usuniętym zębie? Po dwóch miesiącach leczenia tak? Jak na moje oko to ubytek jest coraz mniejszy także cierpliwości. A jeśli chodzi o asymetrię to masz na myśli dolny łuk? Nie będziesz miała na nim aparatu? Bo jeśli tak to jak najbardziej Ci to wyrównają, a jeśli nie to mogę Cię jedynie pocieszyć, że akurat przy uśmiechaniu za bardzo dołu nie widać, nie to co moich górnych zębów..:/
|
|
|
|
#4228 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
: mimo tego, że mam kolorowe gumki to aparat jest dużo mniej widoczny niż w przypadku metalowego. miałam i białe i przezroczyste gumki, ale przy dziennym piciu 6czarnych kaw po tygodniu wyglądają ohydnie...Cytat:
|
||
|
|
|
#4229 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale jeśli chodzi o przebarwienia od kawy to już wszystko jasne
|
|
|
#4230 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam Was
. Nie było mnie maaaaasę czasu. Same nowe twarze ;].Ja juz miałam mieć ściągany w kwietniu aparat, ale zbuntowałam się ze względu na maturę. A muszę jeszcze usunąc moje ósemki. Niestety jeszcze nie wyszły na świat, więc będzie to dość poważna operacja :/.
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:51.

góra 30.06.2010

), ale zwykle to właśnie orto daje takie skierowanie. nic nie płaciłam 

podzwoń, popytaj. ja poszłam do przychodni poleconej przez dentystkę (jedyny chirurg szczękowy w okolicy) i pierwszą wizytę miałam kilka dni później. kolejne miałam co 2 tyg, ale powodem takich przerw była rekonwalescencja mojej obolałej szczęki.
a każdy je ma te wajchy :P ?? Bo skoro ja mam a nic mi nie mówiła o wyciągach tzn, że będę je miała

Ale najważniejsze, to myśleć pozytywnie, prawda?
.