Wątek ANTY-kościelny.. - Strona 21 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-07-17, 21:06   #601
Deede
Zakorzenienie

Dot.: Wątek ANTY-kościelny..

Cytat:
Napisane przez kasiaen1 Pokaż wiadomość
Szczerze mówiąc nie, nie razi mnie to i akurat nie jest to podyktowane wymogami wyznawanej przeze mnie religii bądź moralności- ja po prostu nie jestem zwolenniczką radosnego ru*ania bez konsekwencji. Nie jestem za forsowaną nową ustawą, ponieważ uważam, że jeśli pomimo zakazu prawnego, kto sobie zażyczy bez większego problemu robi sobie aborcję, to ewentualne zniesienie kompromisu uderzy tylko i wyłącznie w naprawdę skrajne przypadki takie jak gwałcone dzieci etc. i zdaję sobie sprawę, że o ile poretoryzować i popisać sobie ładnie mogę, to jeśli przyszło by co do czego, z pewnością nie byłoby rzeczą oczywistą, że - przykładowo- moja zgwałcona, 10letnia siostra MUSI urodzić dziecko.

Natomiast jeśli ktoś ma, przepraszam za wulgarność, jaja żeby seksić się wieku 16lat pomimo, że żyjemy w całkowicie otwartym na tą kwestię świecie, tak więc powszechnie wiadomo czym grozi parę sekund orgazmu..- niech ma jaja doprowadzić sprawę do końca, a nie tchórzliwie iść się skrobać. Jeśli ktoś ma jaja pieprzyć się z obcymi facetami, nie mając pracy, jakiegoś zabezpieczenia..- sorry, life is brutal. Jeśli ktoś w tym społeczeństwie nadal nie wie jak się robi dzieci- bardzo proszę o wydanie pieniędzy które pociągnęłaby za sobą ewentualna legalizacja, na doedukowanie.
Czyli co - rodzić dzieci za karę? Nie stać jej, głupia jak but jest, ale niech szmata rodzi, jak się puszczała po kątach? Tak, to na pewno jest z korzyścią dla tych poczętych i urodzonych w takich "rodzinach" dzieci..

Ja tego nie rozumiem, tego dzielenia: bo są złe przepadki, to urąbiemy wszystkich. Tą logiką powinien być zakaz ratowania zawałowców, bo wielu z nich choruje na własne życzenie, z głupoty i lenistwa, więc walniemy zakaz ogólny. Bo to taniej wyjdzie.

Edytowane przez Deede
Czas edycji: 2011-07-17 o 21:10
Deede jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-17, 21:18   #602
kasiaen1
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Deede Pokaż wiadomość
Czyli co - rodzić dzieci za karę? Nie stać jej, głupia jak but jest, ale niech szmata rodzi, jak się puszczała po kątach? Tak, to na pewno jest z korzyścią dla tych poczętych i urodzonych w takich "rodzinach" dzieci..
Nie rozumiem gdzie w tym "kara", chyba każdy człowiek ma jakieś minimum inteligencji i instynktu przy podejmowaniu pewnych zachowań życiowych. Ja po prostu nie uważam żeby do obowiązków państwa wchodziła aprobata czegoś takiego i jakieś wybitne zajmowanie się tą kwestią (jednak to samo idzie w drugą stronę- stratą czasu jest dla mnie walka o całkowity zakaz). Natomiast co do korzyści bądź ich braku- wiadomo, że pierwszą myślą jest wniosek podobny do Twojego, ale jeśli już wchodzimy w meandry ludzkich losów, to nie wiadomo, czy ta matka nie pokocha tego dziecka i za parę lat nie będzie codziennie płakała z myślą, że chciała je usunąć, bla bla bla. Tak więc według mnie to nie jest argument, ponieważ ewentualne konsekwencje są rozłożone pół na pół pomiędzy "pozytywne" a "negatywne".
Stary 2011-07-17, 21:22   #603
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Nie rozumiem gdzie w tym "kara", chyba każdy człowiek ma jakieś minimum inteligencji i instynktu przy podejmowaniu pewnych zachowań życiowych. Ja po prostu nie uważam żeby do obowiązków państwa wchodziła aprobata czegoś takiego i jakieś wybitne zajmowanie się tą kwestią (jednak to samo idzie w drugą stronę- stratą czasu jest dla mnie walka o całkowity zakaz). Natomiast co do korzyści bądź ich braku- wiadomo, że pierwszą myślą jest wniosek podobny do Twojego, ale jeśli już wchodzimy w meandry ludzkich losów, to nie wiadomo, czy ta matka nie pokocha tego dziecka i za parę lat nie będzie codziennie płakała z myślą, że chciała je usunąć, bla bla bla. Tak więc według mnie to nie jest argument, ponieważ ewentualne konsekwencje są rozłożone pół na pół pomiędzy "pozytywne" a "negatywne".
jesli ktos będzie chciał usunąć niechcianą ciążę to i tak to zrobi.
pokazałam w linkach,że nie ma z tym problemu i można czysto,legalnie wykonac zabieg na zach.granica.wystarczy klinąć aborcja niemcy,a wyskakuje sporo adresów
nie pomoga zakazy,etyka,religia.
dlaczego jednak znów obcy mają zarabiac na zabiegach,a nasze rodzime kliniki nie?
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-17, 21:23   #604
Deede
Zakorzenienie

Cytat:
Ale takim myśleniem utrudniamy życie całej masie kobiet, które wpadły nie z głupoty, a po prostu ze zwyczajnego pecha tudzież niewystarczającej wiedzy.

Stary 2011-07-17, 21:24   #605
quench
Are you talking to me?!

Ja też jestem za legalizacją aborcji... Co mi do tego, że laska się puszcza na prawo i lewo. Niech się puszcza. Jak chce mieć potem skrobankę - proszę bardzo - niech ma. Nic mi do tego. Jej życie, jej zdrowie (zarówno psychiczne jak i fizyczne), w końu jej wybór. A to, że skrobać się będzie za moje pieniądze? Jest mi to objętne. Codziennie oglądam ludzi, którzy przez głupotę marnują sobie zdrowie (np. stan pooperacyjny raka krtani, a ciągną mi fajki jak smoki przed wejściem do centrum onkologii) ale nie odmawiam im prawa do leczenia...
Stary 2011-07-17, 21:26   #606
Linaewen
Zakorzenienie

Cytat:
Nie rozumiem gdzie w tym "kara", chyba każdy człowiek ma jakieś minimum inteligencji i instynktu przy podejmowaniu pewnych zachowań życiowych.
Wiadomo, że palenie szkodzi i powoduje raka, tłuste jedzenie otyłość, brak ruchu kłopoty w układem krążenia, narkotyki niszczą organizm, a alkohol wątrobę. Wielu z pacjentów ląduje w szpitalach na własne życzenie-nie leczmy ich, widzieli czym to grozi.
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie."
za: whitepointeshoes
Linaewen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-17, 21:28   #607
Deede
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez quench Pokaż wiadomość
Ja też jestem za legalizacją aborcji... Co mi do tego, że laska się puszcza na prawo i lewo. Niech się puszcza. Jak chce mieć potem skrobankę - proszę bardzo - niech ma. Nic mi do tego. Jej życie, jej zdrowie (zarówno psychiczne jak i fizyczne), w końu jej wybór. A to, że skrobać się będzie za moje pieniądze? Jest mi to objętne. Codziennie oglądam ludzi, którzy przez głupotę marnują sobie zdrowie (np. stan pooperacyjny raka krtani, a ciągną mi fajki jak smoki przed wejściem do centrum onkologii) ale nie odmawiam im prawa do leczenia...
I właśnie - przecież aborcja to nie masaż. Grożą po niej powikłania, ryzyko braku możliwości zajścia w ciążę, jeśli się kiedyś będzie chciało. Nie rozumiem, dlaczego niektórzy widza aborcję jako nagrodę dla lasek, które się puszczają? Aborcja zawsze wiąże się ze stresem, bólem, jakimiś tam dylematami mniej lub bardziej etycznymi. Aborcja jest swego rodzaju karą samą w sobie, aczkolwiek dla kobiety chcącej usunąć ciążę i tak jest lepszym wyjściem niż mus rodzenia.

Stary 2011-07-17, 21:33   #608
Vampi_z_piekla_rodem
Zakorzenienie

Taa.. bo tylko nastolatki wpadają z powodu niedojrzałego podejścia do seksu Zdziwiłabyś się jak wiele kobiet dojrzałych, z wieloletnim stażem małżeńskim, a nawet dziećmi dokonało zabiegu
I nie dlatego, że "radośnie r*** się bez konsekwencji" ( jak to określiłaś), a dlatego,że antykoncepcja zawiodła. Bo to się zdarza. Nie czuły się na siłach ani finansowo, ani nie chciały kolejnego dziecka. Ach no tak- wystarczyło się po prostu nie kochać z własnym mężem, albo obserwować śluz i byłoby po sprawie..

"Give me reason but don't give me choice.
'Cause I'll just make the same mistake again.."
Vampi_z_piekla_rodem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-17, 21:34   #609
quench
Are you talking to me?!

Cytat:
I właśnie - przecież aborcja to nie masaż. Grożą po niej powikłania, ryzyko braku możliwości zajścia w ciążę, jeśli się kiedyś będzie chciało. Nie rozumiem, dlaczego niektórzy widza aborcję jako nagrodę dla lasek, które się puszczają? Aborcja zawsze wiąże się ze stresem, bólem, jakimiś tam dylematami mniej lub bardziej etycznymi. Aborcja jest swego rodzaju karą samą w sobie, aczkolwiek dla kobiety chcącej usunąć ciążę i tak jest lepszym wyjściem niż mus rodzenia.
Właśnie o to mi chodzi. Dla mnie aborcja też jest czymś traumatycznym, ostatecznym rozwiązaniem. I uważam że przed jej dokonaniem kobieta powinna przejść zarówno przez rozmowę z psychologiem jak i lekarzem - by poznała wszystkie aspekty swojego czynu. Ale nie widzę sensu jej zabraniania...
Stary 2011-07-17, 21:36   #610
kasiaen1
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez TmargoT Pokaż wiadomość
dziewczyno,mało wiesz o życiu.
czy byłas kiedyś w gabinecie,gdzie wykonuje się skrobankę nielegalnie?
na 100% NIE,a ja tak.
"
Czyli jeśli ktoś ma inne zupełnie zdanie i doświadczenia= nie wie nic o życiu , ok.

Podam tylko dwa przykłady, które drastycznie zabiły we mnie jakąkolwiek chęć posiadania empatii w tej kwestii;

Koleżanka, dzień ustnych z polskiego (tego nie zapomnę nigdy). Poprzedniego dnia zrobiła sobie skrobankę, rozmawiamy, haha, nagle mi się z tego wygadała; "Wiesz Kasiu, nie wierz nigdy, że to się nie odbija na psychice, to było straszne, ale X zabrał mnie po tym na zakupy, o popatrz jakie sobie buty kupiłam".

Inna koleżanka "mieliśmy z x problem, ale ..spuściliśmy do ścieku "

Obydwie zrobiły to u swoich ginekologów, żadnych problemów.

Ale co ja mogę wiedzieć, jeśli wciąż jestem przeciwko aborcji.
Stary 2011-07-17, 21:40   #611
Vampi_z_piekla_rodem
Zakorzenienie

Cytat:

Koleżanka, dzień ustnych z polskiego (tego nie zapomnę nigdy). Poprzedniego dnia zrobiła sobie skrobankę, rozmawiamy, haha, nagle mi się z tego wygadała; "Wiesz Kasiu, nie wierz nigdy, że to się nie odbija na psychice, to było straszne, ale X zabrał mnie po tym na zakupy, o popatrz jakie sobie buty kupiłam".

To teraz sobie wyobraź jakimi matkami byłyby dla swoich dzieci.. nie każdy powinien się rozmnażać.

"Give me reason but don't give me choice.
'Cause I'll just make the same mistake again.."
Vampi_z_piekla_rodem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-17, 21:52   #612
kasiaen1
Zadomowienie

Cytat:

Ja tego nie rozumiem, tego dzielenia: bo są złe przepadki, to urąbiemy wszystkich. Tą logiką powinien być zakaz ratowania zawałowców, bo wielu z nich choruje na własne życzenie, z głupoty i lenistwa, więc walniemy zakaz ogólny. Bo to taniej wyjdzie.
Cytat:
Napisane przez Linaewen Pokaż wiadomość
Wiadomo, że palenie szkodzi i powoduje raka, tłuste jedzenie otyłość, brak ruchu kłopoty w układem krążenia, narkotyki niszczą organizm, a alkohol wątrobę. Wielu z pacjentów ląduje w szpitalach na własne życzenie-nie leczmy ich, widzieli czym to grozi.

No jeśli porównujemy aborcję do leczenia ..to ja wysiadam. Aborcja jest ratowaniem kobiety, tak jak zawałowca..? Przepraszam, nie odniosę się bo nie rozumiem związku, oprócz jednego- argumentu konsekwencji życiowej, przy czym chyba zapominamy, że z ewentualnego płodu rozwija się człowiek; Jasna jest więc chyba różnica pomiędzy ratowaniem idioty, który pił pół życia, a ratowaniem kobiety która nie chce mieć dziecka , poprzez usunięcie płodu z którego za parę miesięcy miałoby być odrębne życie..

Cytat:
Napisane przez Vampi_z_piekla_rodem Pokaż wiadomość
To teraz sobie wyobraź jakimi matkami byłyby dla swoich dzieci.. nie każdy powinien się rozmnażać.
Nie wiemy jakimi matkami byłyby. Znowu 50 na 50, kobiety pragnące mieć dzieci wpadają w depresję po porodzie i zaczynają ich nienawidzić, kobiety nie chcące mieć dzieci mogą je pokochać.
Stary 2011-07-17, 21:57   #613
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Czyli jeśli ktoś ma inne zupełnie zdanie i doświadczenia= nie wie nic o życiu , ok.

Podam tylko dwa przykłady, które drastycznie zabiły we mnie jakąkolwiek chęć posiadania empatii w tej kwestii;

nie chodzi mi o to,czy ktos z twojego otoczenia zrobił zabieg.nikt nie powie ci prawdy,jak było.to jest zbyt intymne,nawet jesli opowiadała ci to z żartobliwy spoosb.
ja widziałam to z bliska i nikt mi nie powie,że to tylko drobny zabieg ,to takie nic.
piłas do tego,że jakoby reklamuję kliniki za granicą.
ja odpisałam ci,że nie reklamuje,jednak znam polskie realia.opisałam jak wygląda zabieg w podziemiu.pomijam kwestie moralne,bo kazdy ma inne zapratrywanie na sprawy aborcji,ja skupiłam się na samym zabiegu,który źle wykonany może doprowadzić do kalectwa,lub smierci.
uważm,że jesli ktoś juz godzi się na zabieg,płaci to powinien wymagać profesjonalizmu,ale w podziemiu nie może tego oczekiwać.nikt nie da jej gwarancji,reklamacji,czy zadośćuczynienia w przypadku źle wykonanego zabiegu.

osobiście jestem za aborcją,ale PŁATNĄ

Edytowane przez TmargoT
Czas edycji: 2011-07-17 o 22:00
Stary 2011-07-17, 21:57   #614
Deede
Zakorzenienie

Cytat:
No jeśli porównujemy aborcję do leczenia ..to ja wysiadam. Aborcja jest ratowaniem kobiety, tak jak zawałowca..? Przepraszam, nie odniosę się bo nie rozumiem związku, oprócz jednego- argumentu konsekwencji życiowej, przy czym chyba zapominamy, że z ewentualnego płodu rozwija się człowiek; Jasna jest więc chyba różnica pomiędzy ratowaniem idioty, który pił pół życia, a ratowaniem kobiety która nie chce mieć dziecka , poprzez usunięcie płodu z którego za parę miesięcy miałoby być odrębne życie..

Nie wiemy jakimi matkami byłyby. Znowu 50 na 50, kobiety pragnące mieć dzieci wpadają w depresję po porodzie i zaczynają ich nienawidzić, kobiety nie chcące mieć dzieci mogą je pokochać.
Chodzi mi o tok rozumowania - w przeniesieniu na zawałowców tak by to wyglądało: bo są też ci "źli", to nie ratujemy wcale.

Stary 2011-07-17, 21:59   #615
kasiaen1
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Vampi_z_piekla_rodem Pokaż wiadomość
Taa.. bo tylko nastolatki wpadają z powodu niedojrzałego podejścia do seksu Zdziwiłabyś się jak wiele kobiet dojrzałych, z wieloletnim stażem małżeńskim, a nawet dziećmi dokonało zabiegu
I nie dlatego, że "radośnie r*** się bez konsekwencji" ( jak to określiłaś), a dlatego,że antykoncepcja zawiodła. Bo to się zdarza. Nie czuły się na siłach ani finansowo, ani nie chciały kolejnego dziecka. Ach no tak- wystarczyło się po prostu nie kochać z własnym mężem, albo obserwować śluz i byłoby po sprawie..

Zgoda, tylko tu moje pytanie - czy naprawdę państwo powinno zajmować się pękniętymi gumkami i dyskusją czy powinno się kochać z mężem, albo czy ktoś nie chce mieć kolejnego dziecka a chce mieć seks..? Osobiście mam bardzo sceptyczne zdanie na ten temat.
Stary 2011-07-17, 22:00   #616
Deede
Zakorzenienie

Cytat:
nie chodzi mi o to,czy ktos z twojego otoczenia zrobił zabieg.
piłas do tego,że jakoby reklamuję kliniki za granicą.
ja odpisałam ci,żenie reklamuje,jednak znam polskie realia.opisałam jak wygląda zabieg w podziemiu.pomijam kwestie moralne,bo kazy ma inne zapratrywanie na sprawy aborcji,ja skupiłam się na samym zabiegu,który źle wykonany może doprowadzić do kalectwa,lub smierci.
uważm,że jesli ktoś juz godzi się na zabieg,płaci to powinien wymagać profesjonalizmu,ale w podziemiu nie może tego oczekiwać.nikt nie da jej gwarancji,reklamacji,czy zafość uczynienia w przypadku źle wykonanego zabiegu.

osobiście jestem za aborcją,ale PŁATNĄ
I tu nam się robi problem, bo w gruncie rzeczy taką sytuację mamy teraz: mamy aborcję płatną. Tyle, że cicho sza. I zależy jakie koszty miałyby mieć te zabiegi? Jeśli porównywalne do dzisiejszych, to mamy znowu tą samą sytuację: ta, którą stać usunie, ta której nie stać - nie. Albo się zapożyczy i będzie miała kolejny problem.

---------- Dopisano o 22:00 ---------- Poprzedni post napisano o 21:59 ----------

Cytat:
Zgoda, tylko tu moje pytanie - czy naprawdę państwo powinno zajmować się pękniętymi gumkami i dyskusją czy powinno się kochać z mężem, albo czy ktoś nie chce mieć kolejnego dziecka a chce mieć seks..? Osobiście mam bardzo sceptyczne zdanie na ten temat.
O to właśnie chodzi, że nie powinno się wpierdzielać, a to robi dając zakaz aborcji - czy całkowity czy taki jak teraz - na jedno wychodzi.

Stary 2011-07-17, 22:02   #617
kasiaen1
Zadomowienie

Cytat:
Chodzi mi o tok rozumowania - w przeniesieniu na zawałowców tak by to wyglądało: bo są też ci "źli", to nie ratujemy wcale.

Deede...rozumiem, ale zawałowców nie ratujemy przez zabicie przyszłego dziecka..- i nawet jeśli teraz zacznie się dyskusja, czy płód to już dziecko czy nie, to nie zmieni faktu, że nawet jeśli w opinii kogoś nim nie jest, to z pewnością będzie, tak więc samo to nadaje mu tak ideologiczne znaczenie, czego w przypadku pijaka albo grubasa po zawale brakuje.

Edytowane przez kasiaen1
Czas edycji: 2011-07-17 o 22:04
kasiaen1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-17, 22:03   #618
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
I tu nam się robi problem, bo w gruncie rzeczy taką sytuację mamy teraz: mamy aborcję płatną. Tyle, że cicho sza. I zależy jakie koszty miałyby mieć te zabiegi? Jeśli porównywalne do dzisiejszych, to mamy znowu tą samą sytuację: ta, którą stać usunie, ta której nie stać - nie. Albo się zapożyczy i będzie miała kolejny problem.

---------- Dopisano o 22:00 ---------- Poprzedni post napisano o 21:59 ----------

O to właśnie chodzi, że nie powinno się wpierdzielać, a to robi dając zakaz aborcji - czy całkowity czy taki jak teraz - na jedno wychodzi.
idąc do panstwowego dentysty,o ile jest w pobliżu tez trzeba dopłacic za leczeniedalszych zębów,lub za lepsza plombę.dzis zdrowe zeby to tez luksus, rozwiązanie.
wiele zabiegów jest płatnych ,więc uważam to za sprawiedliwe rozwiązanie
Stary 2011-07-17, 22:05   #619
Deede
Zakorzenienie

Cytat:
Deede...rozumiem, ale zawałowców nie ratujemy przez zabicie przyszłego dziecka..
Sama napisałaś - przyszłego, czyli potencjalnego. Nikt nie mówi o zabijaniu DZIECI.

I tu dyskusja wraca do punktu wyjścia - czy zarodek to dziecko czy nie itd.

---------- Dopisano o 22:05 ---------- Poprzedni post napisano o 22:04 ----------

Cytat:
idąc do panstwowego dentysty,o ile jest w pobliżu tez trzeba dopłacic za leczeniedalszych zębów,lub za lepsza plombę.dzis zdrowe zeby to tez luksus, rozwiązanie.
wiele zabiegów jest płatnych ,więc uważam to za sprawiedliwe rozwiązanie
Ok, tylko mówię - zależy, jak wysokie byłyby to ceny.. Dorzucić 50 zł do lepszego wypełnienia zęba to jednak co innego niż 2500..

Stary 2011-07-17, 22:06   #620
Linaewen
Zakorzenienie

Ale państwo się tym już przejmuje-zakazując aborcji, nawet pełnopłatnej.
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie."
Stary 2011-07-17, 22:15   #621
***luna
Zakorzenienie

Właśnie: państwo, ustawodawca, a nie KK.

KK głosi swoją naukę, bo poniekąd jest to jego rolą. Nie każdy się musi dostosowywać, z ustawodawcą włącznie.

Aborcja to nie jest wyrwanie zęba. Wg mnie za duzo pułapek prawnych (nie wspominając o moralnych), by ryzykować legalizację.
blogowo:
aktywnie
nowy post 12/09/2012 Veni Vidi Vici
***luna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-17, 22:17   #622
Linaewen
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ***luna Pokaż wiadomość
Właśnie: państwo, ustawodawca, a nie KK.

KK głosi swoją naukę, bo poniekąd jest to jego rolą. Nie każdy się musi dostosowywać, z ustawodawcą włącznie.

Aborcja to nie jest wyrwanie zęba. Wg mnie za duzo pułapek prawnych (nie wspominając o moralnych), by ryzykować legalizację.
Państwo pod naciskiem KK. Nie wmówisz mi, że nie. Nieco za dużo wiem o polityce.

Dlaczego ktoś się troszczy o moją moralność między moimi nogami i w mojej macicy-tego niegy nie zrozumiem.
Stary 2011-07-17, 22:23   #623
cerveza
Zakorzenienie

Cytat:

Aborcja to nie jest wyrwanie zęba.
Tu się zgodzę. Aborcja to o wiele łatwiejszy zabieg. Podobno jeden z łatwiejszych, z jakimi może się spotkać ginekolog.

Z wyrywaniem zęba może być gorzej, jak jest mocny korzeń.
cerveza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-17, 22:29   #624
***luna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cerveza Pokaż wiadomość
Tu się zgodzę. Aborcja to o wiele łatwiejszy zabieg. Podobno jeden z łatwiejszych, z jakimi może się spotkać ginekolog.

Z wyrywaniem zęba może być gorzej, jak jest mocny korzeń.
E tam zaraz. Wiele zależy od rodzaju zabiegu. Zarówno przy terminacji jak i wyrywaniu zęba.

Różnice inne za to są zasadnicze: zabieg dentystyczny nie wzbudza zwykle kontrowersji, wątpliwości poza tym w większości przypadków usuwamy chory ząb, a nie taki, który zwyczajnie nam nie pasuje.
blogowo:
aktywnie
Stary 2011-07-17, 22:40   #625
Deede
Zakorzenienie

Cytat:
E tam zaraz. Wiele zależy od rodzaju zabiegu. Zarówno przy terminacji jak i wyrywaniu zęba.

Różnice inne za to są zasadnicze: zabieg dentystyczny nie wzbudza zwykle kontrowersji, wątpliwości poza tym w większości przypadków usuwamy chory ząb, a nie taki, który zwyczajnie nam nie pasuje.
A nie lepiej zostawić, by padł śmiercią naturalną i sam wyleciał?
Dajcie spokój - u nas kontrowersyjne jest wszystko co sprzeczne z naukami KK. A KK jest ponoć od religii, a nie od władzy ustawodawczej.

Stary 2011-07-17, 22:41   #626
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez Linaewen Pokaż wiadomość
W naturze też poważny procent zarodków ulega samoporonieniu. Dlatego też adoracja zarodków niezagnieżdżonych w macicy-od tego momentu zaczyna się ciąża[dla mnie to zasadniczy wyznacznik]-jest dla mnie niezgodne z logiką.
Ale dla KK życie zaczyna się w momencie, gdy komórka jajowa zostanie zapłodniona. I to, że w naturze często dochodzi do samopornienia, nie znaczy, że człowiek powinien również doprowadzać do sytuacji, w której np. zapłodnione komórki jajowe są niszczone.

Cytat:
Dlaczego zatem zarodki z moimi genami Ciebie obchodzą, czy je zamrożę czy wyleję do kibla? Dla mnie to nie było życie... [nie atakuje, pytam]
Dla KK to jest nowe życie. I dlatego KK się tym życiem interesuje.

Cytat:
Napisane przez quench
Ja też jestem za legalizacją aborcji... Co mi do tego, że laska się puszcza na prawo i lewo. Niech się puszcza. Jak chce mieć potem skrobankę - proszę bardzo - niech ma. Nic mi do tego. Jej życie, jej zdrowie (zarówno psychiczne jak i fizyczne), w końu jej wybór.
Problem w tym, że to nie tylko jej życie, ale również życie nienarodzonego dziecka (czy też płodu, jak kto woli). Dla wielu osób aborcja jest po prostu zabójstwem. Zwłaszcza, że nikt jednoznacznie nie dowiódł kiedy dokładnie człowiek staje się człowiekiem - od razu po zapłodnieniu? W 7. tygodniu ciąży? W 26.? Nikt nie ma stuprocentowej pewności.
Stary 2011-07-17, 22:45   #627
Deede
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Ale dla KK życie zaczyna się w momencie, gdy komórka jajowa zostanie zapłodniona. I to, że w naturze często dochodzi do samopornienia, nie znaczy, że człowiek powinien również doprowadzać do sytuacji, w której np. zapłodnione komórki jajowe są niszczone.

Dla KK to jest nowe życie. I dlatego KK się tym życiem interesuje.

Problem w tym, że to nie tylko jej życie, ale również życie nienarodzonego dziecka (czy też płodu, jak kto woli). Dla wielu osób aborcja jest po prostu zabójstwem. Zwłaszcza, że nikt jednoznacznie nie dowiódł kiedy dokładnie człowiek staje się człowiekiem - od razu po zapłodnieniu? W 7. tygodniu ciąży? W 26.? Nikt nie ma stuprocentowej pewności.
O to chodzi, że postrzeganie zarodka czy płodu zależy od wiary, światopoglądu. Tym samym nie daje to prawa nikomu do zakazywania czy nakazywania czegoś w tej materii. Dlaczego ja mam ponosić konsekwencje wymysłów KK? Absurd.

Stary 2011-07-17, 23:07   #628
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
O to chodzi, że postrzeganie zarodka czy płodu zależy od wiary, światopoglądu. Tym samym nie daje to prawa nikomu do zakazywania czy nakazywania czegoś w tej materii. Dlaczego ja mam ponosić konsekwencje wymysłów KK? Absurd.
Częściowo się z tym zgadzam. Niemniej np. w USA (z tego, co kojarzę) ciążę można przerwać do ostatniego dnia... Więc wychodzi na to, że dla niektórych nawet dziecko w 8. miesiącu ciąży jest tylko płodem, który nie czuje, którego można zabić... Obowiązku dokonania aborcji nie ma, wiadomo, ale jednak można legalnie usunąć ośmiomiesięczne dziecko "bo dla kogoś to kwestie wiary i światopoglądu"...

Gdyby w Polsce aborcja miała byś legalna, toczyłyby się przez lata spory o to, do którego miesiąca powinna być możliwa. Bo przecież nie do 9. miesiąca?
Stary 2011-07-17, 23:23   #629
***luna
Zakorzenienie

Cytat:
Wg KK matka mozę się wypowiedzieć, a dziecko nienarodzone nie.

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Częściowo się z tym zgadzam. Niemniej np. w USA (z tego, co kojarzę) ciążę można przerwać do ostatniego dnia... Więc wychodzi na to, że dla niektórych nawet dziecko w 8. miesiącu ciąży jest tylko płodem, który nie czuje, którego można zabić... Obowiązku dokonania aborcji nie ma, wiadomo, ale jednak można legalnie usunąć ośmiomiesięczne dziecko "bo dla kogoś to kwestie wiary i światopoglądu"...

Gdyby w Polsce aborcja miała byś legalna, toczyłyby się przez lata spory o to, do którego miesiąca powinna być możliwa. Bo przecież nie do 9. miesiąca?

Na pewno pojawiłyby się takie dyskusje.
W Wielkiej Brytanii aborcja jest możłiwa praktycznie do końca ciązy (w ekstremalnych przypadkach) w przypadkach nieekstremalnych do 24 tygodnia ciązy.
I już teraz pojawiają się głosy (pochodzące spoza kościoła) o tym, że to jest okres zbyt długi.
M.in. z tego powodu, że dzieci z 24 tygodnia mogą przeżyć i rozwijać się dobrze.
blogowo:
aktywnie
Stary 2011-07-18, 05:49   #630
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
A kościół to oczywiście może w imię swoich interesów finansowych ingerować w moją macicę?

Ja póki co, to jestem Polką, a nie katoliczką i nie podoba mi się, że jakiś podstarzały ksiądz będzie decydował o tym, co w tym kraju legalne, a co nie.

Poczytaj sobie posty TmargoT, kobieta ma trochę więcej niż 22 lata i trochę więcej w życiu widziała i przeżyła

---------- Dopisano o 05:49 ---------- Poprzedni post napisano o 05:47 ----------

Cytat:
kobiety nie chcące mieć dzieci mogą je pokochać.
Albo zakisić w beczce, spalić w domowym piecu czy zakopać w ogródku...
Nie wszystkie takie przypadki zostają wykryte i nagłośnione przez media.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości