![]() |
#661 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Seks w rodzinie katolickiej
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#662 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#663 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Też się zastanawialam jak to wygląda w przypadku par które zaczynają współżycie dopiero po ślubie, ale chyba sobie radzą i to dobrze ![]() ![]() Zresztą jakby się nie udało (non consumatum) to ślub jest stwierdzany jako zawarty nieważnie i go nie ma. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#664 |
Raczkowanie
|
dobrarada, odnośnie tych krzyków na poprzedniej stronie, że "z jakiej paki niby wiem, co ty wiesz", to oznajmiam wszem i wobec, że nie zrozumiałaś, co mam na myśli.
że wiara i wiedza to dwie różne rzeczy, a to, że wierzysz w boga, nie oznacza, że on jest. i to jest strasznie denerwujące, skoro WIESZ, że bóg istnieje, to to udowodnij. nie, cud nie jest dowodem, cud to Twoja nadinterpretacja losowego zjawiska, daj coś niepodważalnego i sprawdzalnego/mierzalnego. to jest właśnie dowód, na bazie którego mamy wiedzę. w każdym innym przypadku jest to wiara. a odnośnie tolerancji religijnej, to chyba nie ma większych hipokrytów, niż katolicy. możecie mówić co prawda, że tolerujecie muzułmanów, judaistów i tak dalej, ale 90% ludzi,jakich spotkałam w moim życiu, lubi sobie ponabijać się (okazjonalnie, nie mówimy o paranoikach) z ludowych wierzeń, przesądów, ze świadków Jehowy natrętnie wpraszających się do domu, z okultystów, z wierzeń słowiańskich i nordyckich, "kiedyś ludzie wierzyli, że kamień to świętość" i tak dalej, i tak dalej. To jest na porządku dziennym, bo taka jest ludzka natura. I koniec. Każda religia to dokładnie to samo, tylko w innym wydaniu. Zastanawiam się, kiedy obrońcy swojej religii w tym wątku zrozumieją ideę wypowiadania się takich osób jak ja. Postuluję z wami tylko dlatego, żeby znaleźć jedną mądrą osobę, która będzie potrafiła obronić swojego wierzenia w klarowny sposób (tak, znam różnicę, między WIEDZĄ a WIARĄ, w przeciwieństwie do niektórych z wątku). A póki co, co otrzymuję? Krzyki i puste zasłony dymne pokroju "to moja sprawa, nie wiesz co mam w głowie". Podejrzewam, że na pytanie z początku mojego postu uzyskam odpowiedź "a kim ty jesteś, że mam ci udowadniać istnienie boga". I znowu będzie punkt dla mnie ![]()
![]() |
![]() |
#665 |
Zadomowienie
|
Ja tam jakiejś wielkiej wiedzy nie mam na tematy religii na świecie, w odróżnieniu od Ciebie ale chyba wyznawców Islamu jest +/- tyle samo co Katolików albo i więcej. Więc jakoś z tą mniejszością to chyba nie do końca się zgodzę. Szacuje się, że jest około 1mld wyznawców Islamu, a Katolików różnie 0,7-1 mld. No ale cóż - nie będę Cię pouczać bo ja się nie znam przecież.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#666 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#667 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mnie nie chodzi o to, że katolik ma nie grzeszyć, bo to logiczne, że grzeszy będzie. Jest tylko człowiekiem. Myślę tylko, że katolik powinien zgadzać się z tym co mówi jego kościół, głowa kościoła, itd. Że jak KK uważa, że seks przed ślubem=grzech, to katolik powinien taką zasadę przyjąć, no bo to jest zasada jego kościoła. I starać się żyć zgodnie z tą zasadą, a nie podchodzić do niej na zasadzie "ee tam, inni też to robią" lub "ja mam inną interpretację tego czy innego nakazu". Cytat:
Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#668 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez trusssssssskaweczka Czas edycji: 2011-07-26 o 22:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#669 |
Zakorzenienie
|
Co Twoje głupawe wypowiedzi wnoszą do któregoś już z kolei wątku?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#670 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#671 |
Raczkowanie
|
Napisałaś wcześniej, że wiesz, że bóg istnieje, więc ja Cię proszę o dowody na to.
Empiryczne i weryfikowalne, mierzalne i sprawdzalne dla każdego z osobna. (bo tylko takie coś jest w stanie potwierdzić jakąś tezę, to są właśnie dowody). Wiara to nie wiedza, rzeknę po raz kolejny.
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#672 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#673 |
Raczkowanie
|
Ale chyba przejęłaś się za mocno..
.. przecież nie podważam tego, co mi napisałaś. Wątpię, że chciałoby się komukolwiek takie coś wymyślać. Z tym że nadal nie widzę tutaj boskiej ingerencji, zdarzają się różne przypadki różnych dziwacznych uzdrowień, ludzie wychodzą cało z najróżniejszych wypadków, śmierci klinicznych i tak dalej. Organizm ma zdolność samoregeneracji, różne cechy przystosowawcze i tak dalej. Myślę, że bez Twojej modlitwy, cała sytuacja przebiegłaby tak samo, bo to nie było coś, co doświadczalnie zmieniło bieg wydarzeń. Tak ze strony niewierzącej to wygląda.
![]() |
![]() |
#674 |
Zadomowienie
|
nie wierze nie paktykuje zasad...
bez obrazy dla wierzacych dla mnie to jest "dziwne" ze facet bedecy posrednikiem miedzy bogiem a ludzmi chce zagladac ludzia pod koldre. kiedys na religii zapytali dlaczego to tak jest ze przed slubem nie . facet odpowiedzial ze chodzi o to ze przed slubem nei jestesmy pewni czy bedziemy z ta osoba do konca zycia. mowiac mu o rozwodach nawet koscielnych wyparl sie ze "bog tak chcial" bo sam nie umial tego wytlumaczyc. powiedzial rowiez ze seks z zabespieczeniem i amsturbacja jest egoistyczna
![]() |
![]() |
#675 | |
Zakorzenienie
|
dobrarada, jakoś nie umiem zrozumieć Twojego wymądrzania się w tym wątku. Katoliczka z Ciebie jest dokładnie taka sama jak ze mnie, z różnicą, że ty jednak odbębniasz mszę swiętą w niedzielę, ale w sumie niewiele z niej wynosiz, bo nie żyjesz według nakazów swojego wyznania.
Wiara w to, że Boga interesuje, czy ludzie seks po ślubie uprawiają czy przed ślubem, to jakiś skrajny egocentryzm. Chyba każdy nieco wyksztalcony człowiek zdaje sobie sprawę z genezy tego zakazu: ze społeczeństwa prymitywnego, patriarchalnego, gdzie facet chciał żonę dziewicę, żeby mieć pewnośc, że własnym dzieciom majątek przekazuje. A antykoncepcji skutecznej nie było. Kościół w ramach potrzeb dorobił do tego górnolotną ideologię, bo w tym akurat jest dobry. A jacy teraz faceci chcą za żonę dziewicę? Co najmniej podejrzani ![]() Dlatego dziwi mnie przestrzeganie w XXI wieku zakazów rodem ze starożytnych plemion semickich zyjących gdzieś na pustyni i upatrywania w tym wielkiej mądrości i fundamentu szczęśliwego związku. No i co z tymi bidulkami, co żyją w innej kulturze, kontynecie i tam nie ma takich zakazów, seks przed ślubem uprawiają równo? Wszyscy do piekła? ![]() ---------- Dopisano o 06:10 ---------- Poprzedni post napisano o 05:45 ---------- Cytat:
Edytowane przez _vixen_ Czas edycji: 2011-07-27 o 04:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#676 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#677 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W sumie kobieta z takimi poglądami to wymarzona kandydatka na żonę dla zakompleksionego faceta. Porównania nie ma, nie wie, czego ma oczekiwać, w głowie nieprzystająca do życia kościelna ideologia, która daje przewagę jednak facetowi. Bo niby skąd są faceci, którzy wolą dziewice? Po prostu boją się, że doświadczonej, wiedzącej, czego chce kobiecie, nie sprostają, a to jednak cios dla ich meskości. Ja z dobrego serc radzę jednak rozpocząć współżycie przed ślubem, zeby potem rozczarowania nie było, że to żaden mistycyzm, jak facet po minucie kończy i zasypia, caly dumny i zadowolony, że spełnił małżeński obowiązek. Ale niestety tak jest, że im człowiek ma mniej rozsądne poglądy, tym bardziej się ich trzyma, wmawiając sobie, że maja wielki sens. Dysonans poznawczy to się chyba nazywa. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#678 |
Konto usunięte
|
Tak trochę na marginesie, to zawsze mnie nieco śmieszyło, że katolicy (tu mówię ogólnie, trochę generalizując), którzy tak bardzo starają się umniejszyć rolę seksu w związku na rzecz "duchowego rozwoju", "wzajemnego poznania" etc., wmawiają innym, że myślą tylko "o jednym" a równocześnie robią z niego takie niesamowite halo. Trochę tak jak z odmawianiem sobie ciastka - jedynego w życiu, więc na starcie jest autowkrętka, że na pewno będzie pyszne i najlepsze w całej cukierni: zostawię na później, będzie lepiej smakować jak jeszcze trochę zgłodnieję, wstawię do lodówki żeby muchy nie obsiadły, spożyję na tarasie przy dźwiękach Chopina dokładnie o 16:35 - a potem się okazuje, że jednak krem nie ten, ciasto francuskie twardawe i ogólnie to mdli i głowa boli a z tarasu nici bo pada. I nic już z tym się nie da zrobić, bo po ślubie. Oczywiście, zdarza się, że wszystko jest ok, ale ryzyko duże. Za duże, moim zdaniem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#679 | |||||||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() To on zerwał z ex, ona zresztą chciała po jakimś czasie do niego wrócić, więc taki słaby może nie był. Nie ma kompleksów zapewniam Cię ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Tak, bo wy takie doświadczone, wiedzące czego chcecie... ![]() ![]() Oj, a ktoś tu mówił niedawno o szanowaniu nazwajem siebie i swoich poglądów ![]() No ale nie odpuścicie chyba, dopóki nie udowodnicie, że mój chłopak jest zakompleksiony, jest impotentem i w ogóle będzie chciał raz w miesiącu ![]() ![]() Bo gdzież tam, żeby facet potrafiący czekać do ślubu był cudowny i potrafił sprostać wszystkim wymaganiom? Nieee... ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#680 |
Zakorzenienie
|
No właśnie, nawet głupie buty człowiek chce wypróbować, bo w ciemno nie chce pieniędzy wydać, a wychodzi za mąż za osobę, o której nie ma pojęcia, jaka jest w kwestii seksualnej.
A potem może być tak, no nie? http://www.kryzys.org/viewtopic.php?t=5962 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#681 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:54 ---------- Poprzedni post napisano o 10:49 ---------- Cytat:
Widzę vixen, że znowu wklejasz link do tego forum.. ![]() ![]() Ok, a jak ludzie się wypróbują przed ślubem, to ich małżeństwo będzie trwało długo i szczęśliwie... na 100%. ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#682 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nawet Twój facet ma nad Toba przewagę. Dla mnie w ogóle jest dziwne, jak mężczyzna, który już uprawiał seks, ma ogromne libido (przynajmniej z jego opowieści tak wynika ![]() A co, jak sie okaże, że te jego opowieści, jak to z Ciebie suknie zerwie i codziennie, i w ogóle, będzie mozna między bajki włożyć? Będziesz siebie oszukiwała, ze super, ze się kochacie i nie ma czegoś takiego jak dopasowanie? Jak dla mnie to robisz ze swojego dziewictwa nagrodę: poślubi Cię, to "dostanie". Wytrzymacie do ślubu bez penetracji, to Bóg wam wynagrodzi. To jest też przedmiotowe traktowanie siebie. ---------- Dopisano o 10:58 ---------- Poprzedni post napisano o 10:55 ---------- Cytat:
Cytat:
Ale w kontekście tego małżenskiego szcześcia, to akurat brak seksu przed ślubem bardziej szkodzi niż pomaga. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#683 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#684 |
Zadomowienie
|
A mi się bardzo podobają wypowiedzi Sunrise_23. Są pełne wiary we własne przekonania, logiczne i spokojne. Sama nie postępuję w ten sposób (zresztą mój związek i tak właśnie się rozpada), ale życzę Ci wszystkiego najlepszego
![]() P.s. moja koleżanka też czeka z seksem do ślubu i są bardzo, bardzo szczęśliwą parą, więc można, chociaż też uważam, że czasami czekanie z seksem do slubu moze byc wygodna wymowka dla osob, które maja jakies zaburzenia na tym tle. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#685 | |
Zakorzenienie
|
[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;2837997 5]W tym co napisałaś jest dużo naiwności.[/QUOTE]
To znaczy, może się nie rozstaną, bo religia tego zabrania, a człowiek samotności się boi, ale to nie będzie szczęśliwy związek. Pewnych rzeczy nie da się przeskoczyć. Miłość też z czasem wygasa, to nie jest tak, że pary, które się rozstają, nigdy się nie kochały i nie pracowały nad związkiem, tylko traktowały tę drugą osobę jak buty do wypróbowania, próba nieudana i na śmietnik, jak to się niektórym wydaje. A naiwność jest akurat typowa dla wyznawców zasad zakaz seksu przed ślubem, zakaz mieszkania przed ślubem ![]() ---------- Dopisano o 11:11 ---------- Poprzedni post napisano o 11:09 ---------- Cytat:
Ale na pewno wpływu na to nie miał fakt, kiedy seks zaczęli uprawiać. Bo ja znam mnóstwo ludzi, którzy z seksem nie czekali, a tworzą szczęśliwe związki małżeńskie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#686 | |||||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#687 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#688 | ||||
Raczkowanie
|
Cytat:
Wyobraź sobie, że na świecie jest mnóstwo osób, żyjących bez seksu: samotni z wyboru, po prostu samotni, celibatariusze, siostry zakonne, chorzy, niepełnosprawni, starsi, czekający przed ślubem (takich par znam jeszcze klika). I co, da się? da się! Nie jesteśmy zwierzętami, żeby odwoływać się do fizjologii. Ludzie naprawdę potrafią panować nad swoim popędem. Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Po prostu nie przekonamy się nawzajem, każdy ma swoje zdanie w tym temacie. Tyle ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#689 |
Konto usunięte
|
vixen, muszę przyznać Ci rację
![]() Sunrise pisze, że można pracować nad problemami w łóżku, jakie wynikną po ślubie. Daj Boże ( ![]() a. on chce raz w miesiącu a ona 3x dziennie? (ew. na odwrót) b. on/ona będą to traktować jako obowiązek małżeński - odbębnić i zapomnieć. Jestem ciekawa jak będzie wyglądać owa praca nad związkiem. Ustalenie w stylu 'skoro Ty chcesz rzadko a ja często to będziemy to robić 2x w tygodniu?' Jedna strona się ucieszy, że jednak ten seks będzie, druga z kolei będzie się męczyć bo nie potrzebuje tak często. Jak by nie patrzeć, ktoś będzie poszkodowany. Ludzie mają różne potrzeby i tu odniosę się do autorki któregoś z postów, mówiącą o tym że nie wierzy w dopasowanie w łóżku. Dopasowanie (inaczej zgodność) to ważna część pożycia (jeśli nie jedna z ważniejszych oprócz zaufania, bezpieczeństwa i opieki). Jeśli w czasie trwania związku okaże się, że któryś z partnerów jest dewiantem a druga osoba woli pod kołdrą i po ciemku to już jest konflikt interesów. I będzie problem ![]() Miłość to niestety nie wszystko w związku, samą miłością nie da się żyć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#690 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zauważyłam za to, że wyznanie katolickie uwielbia robić z Boga ginekologa, a zakazom związanym z seksem przypisuje zbawienną moc, niemal fundament związku. Rozumiem w średniowieczu, kiedy to miało jakiś sens, ale w XXI wieku? Te zakazy od Boga nie wynikają.Bóg nie zstąpił na ziemię i nie powiedział, żeby nie uprawiać seks przed ślubem kościelnym. One wynikają z potrzeb kościoła, z jego chęci manipulacji ludźmi. Cytat:
![]() Polecam lekturę: http://merlin.pl/On-i-ona-o-seksie_Z.../1,510511.html Poszerza horyzonty, jak wazne jest dopasowanie seksualne i jakie wynikają poważne życiowe problemy z braku porozumienia w tej sferze. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:14.