|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Najlepszy tytuł nowego wątku to: | |||
| Wszystkie dzieci są już z nami - z Odchowalnią się witamy. |
|
32 | 66,67% |
| Dzieci nasze wyskoczyły z brzuchów jak z procy, a my na odchowalnię idziemy na ploty. |
|
1 | 2,08% |
| Brzuszków już nie mamy, nasze dzieci już bujamy. |
|
1 | 2,08% |
| Trudy porodu nareszcie za nami - od kilku tygodni jesteśmy mamami. |
|
10 | 20,83% |
| Wszystkie w komplecie jesteśmy mamami ,więc w odchowalni rozmowy zaczynamy. |
|
6 | 12,50% |
| Ciąża, poród już za nami, grzecznie zmykamy do odchowalni. |
|
0 | 0% |
| Franek rozpoczął, Kamilka peleton zamyka, do odchowalni nasza drużyna zmyka. |
|
3 | 6,25% |
| Franek był pierwszy, Kamilka ostatnia, teraz naszym miejscem będzie odchowalnia. |
|
10 | 20,83% |
| Kolorowe liście z drzew spadają, jesienne mamy na ochowalnię zmykają. |
|
6 | 12,50% |
| Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 48. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4291 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Rozpakowanym mamusiom należą się brawa, reszta pamięta że poród to super sprawa
Archi miałam Ci pisac o tej zółtaczce bo ja po wyjsciu ze szpitala tez łaziłam i sie stresowałam bo mały był zółtawy na szczescie teraz juz chyba zeszło
a jak byłam w przychodni na kontroli to pediatra pytała sie tez meza o grupe krwi bo powiedziała ze czasem jak jest jakas tam krew matki i ojca to zółtaczka moze sie dłużej utrzymywac ale nie dopytałam jaka to powinien miec ta krew ze czasem sie dłuze utrzymuje ale powiedziała ze powinno zleść no i zeszło
|
|
|
|
#4292 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Rozpakowanym mamusiom należą się brawa, reszta pamięta że poród to super sprawa
Ja się pochwalę - bo pierwszy raz mi się zdarzyło - ściągnęłam 110ml z 1 cyca
![]() Cytat:
To był pokarm z nocy, bo ten jest podobno bardziej wartościowy i tłusty. To dzisiejsze 110ml do połowy było jakieś strasznie przezroczyste, jak nigdy. Ale chyba nie było złe, bo mała połowę połknęła i smacznie śpi.---------- Dopisano o 19:18 ---------- Poprzedni post napisano o 19:13 ---------- dziś szef kuchni poleca: Zupa brokułowa na 100 sposobów a la mój mąż. Od kąd wyszłam ze szpitala jem już 3 wersję Cwaniak kulinarny. Zupa w 5 minut a za każdym razem inaczej smakuje.
Mam na imię Dominisia ale mama mówi na mnie "Paszczak" bo ciągle bym coś jadła: mleczko, śpioszki. Tatę też czasem podgryzam, ale on mleka nie daje 17.10.2011 ważyłam 3600gr - teraz trochę schudłam. No wiecie kobieta od samego początku musi dbać o linię Mierzyłam 54 cm.
|
|
|
|
|
#4293 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Aiszka: oby pobyt w szpitalu był jak najkrótszy natka: potwierdzam że dzisiaj i u nas jest dzień na spanie, maly Leos spał w samochodzie, potem 2 godiznki na spacerku i wyszło że 4 godz nie jadł... pędzę Was tak szczegółowo ponadrabiać ![]() aaa.. wrzucę jeszcze wczorajsze zdjątko mojego synka ![]() wczoraj skończył 5 tyg i juz tak pieknie się do mamusi uśmiecha
http://s5.suwaczek.com/20070922040113.png http://www.suwaczek.pl/cache/bdbd48d327.png[/url] http://www.suwaczki.com/tickers/zem3anliaj4xxsq7.png http://s2.pierwszezabki.pl/046/0464919c0.png?8294 "W życiu piękne są tylko chwile...." |
|
|
|
|
#4294 |
|
Zakorzenienie
|
Gosia 110 na 2 razy? super u mnie byłoby to na raz
ja w łasnie walczyłam z laktatorem i sciagłam az 70 i oczywiscie za mało dla mego syna musielismy mu dorobic 4o mm mój mały głodomorra
|
|
|
|
#4295 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4296 |
|
Zakorzenienie
|
Niania
Art. 46. 1. Nianią jest osoba fizyczna sprawująca opiekę nad dziećmi na podstawie umowy, o świadczenie usług, do której zgodnie z przepisami Kodeksu cywilnego stosuje się przepisy dotyczące zlecenia, zwanej dalej „umową uaktywniającą”. 2. Niania sprawuje opiekę nad dziećmi w wieku od 20 tygodnia życia. 3) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2004 r. Nr 64, poz. 593, Nr 116, poz. 1203 i Nr 210, poz. 2135, z 2005 r. Nr 155, poz. 1298, Nr 169, poz. 1420, Nr 175, poz. 1462 i Nr 249, poz. 2104, z 2006 r. Nr 94, poz. 651, z 2008 r. Nr 209, poz. 1316, z 2009 r. Nr 19, poz. 100, Nr 22, poz. 120 i Nr 157, poz. 1241 oraz z 2010 r. Nr 28, poz. 146 i nr 127, poz. 857. 9 3. Umowa uaktywniająca zawierana jest w formie pisemnej pomiędzy nianią a rodzicami albo z rodzicem samotnie wychowującym dziecko. 4. Umowa uaktywniająca określa w szczególności: 1) strony umowy; 2) cel i przedmiot umowy; 3) czas i miejsce sprawowania opieki; 4) liczbę dzieci powierzonych opiece; 5) obowiązki niani; 6) wysokość wynagrodzenia oraz sposób i termin jego wypłaty; 7) czas na jaki umowa została zawarta; warunki i sposób zmiany, a także rozwiązania umowy. 5. Przez rodzica samotnie wychowującego dzieci rozumie się rodzica będącego panną, kawalerem, wdową, wdowcem, rozwódką, rozwodnikiem albo rodzica, w stosunku do którego orzeczono separację w rozumieniu odrębnych przepisów, a także rodzica pozostającego w związku małżeńskim, jeżeli jego małżonek został pozbawiony praw rodzicielskich lub odbywa karę pozbawienia wolności. Art. 47. 1. Za nianię, składki na ubezpieczenia emerytalne, rentowe i wypadkowe oraz na ubezpieczenie zdrowotne, opłaca: 1) Zakład Ubezpieczeń Społecznych - od podstawy stanowiącej kwotę nie wyższą niż wysokość minimalnego wynagrodzenia za pracę ustalonego zgodnie z przepisami o minimalnym wynagrodzeniu za pracę, 2) rodzic (płatnik składek) - od podstawy stanowiącej kwotę nadwyżki nad kwotą minimalnego wynagrodzenia - na zasadach określonych w przepisach o systemie ubezpieczeń społecznych oraz w przepisach o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych. 2. Za nianię, która przystąpiła dobrowolnie na swój wniosek do ubezpieczenia chorobowego składki opłaca rodzic na zasadach określonych dla zleceniobiorców w przepisach o systemie ubezpieczeń społecznych. 3. Zakład Ubezpieczeń Społecznych opłaca składki w przypadku gdy spełnione są łącznie następujące warunki: 1) niania została zgłoszona przez rodzica do ubezpieczeń społecznych i ubezpieczenia zdrowotnego; 2) rodzice albo rodzic samotnie wychowujący dzieci są zatrudnieni, świadczą usługi na podstawie umowy cywilnoprawnej stanowiącej tytuł do ubezpieczeń społecznych lub prowadzą pozarolniczą działalność; 3) dziecko nie jest umieszczone w żłobku, klubie dziecięcym oraz nie zostało objęte opieką przez dziennego opiekuna. 4. W przypadku utraty przez rodziców albo rodzica samotnie wychowującego dzieci zatrudnienia, zaprzestania świadczenia usług lub działalności, o których mowa w ust. 3 pkt 2, składki opłaca się przez okres 3 miesięcy, od dnia zaistnienia tych przyczyn. 5. Zakład Ubezpieczeń Społecznych nie opłaca składek w przypadku, gdy: 1) rodzic dziecka korzysta z ulgi na podstawie umowy aktywizacyjnej z osobą bezrobotną w celu wykonywania pracy zarobkowej w gospodarstwie domowym lub; 2) umowa uaktywniająca została zawarta pomiędzy nianią a osobami pełniącymi funkcję rodziny zastępczej zawodowej. 10 Art. 48. Rodzice zobowiązani są do niezwłocznego informowania Zakładu Ubezpieczeń Społecznych o każdej zmianie mającej wpływ na opłacanie składek, w szczególności o rozwiązaniu lub wygaśnięciu umowy uaktywniającej. |
|
|
|
#4297 |
|
Zakorzenienie
|
kochane mam pytanie do mam które maja termometry bezdotykowe, nie takie do ucha tylko cos w stylu tych pistoletów co mierzy sie w czółko i pokazuje temperature, jakie zakupiłyscie ???? i jak sie sparwdzaja? z góry dzieki za odpowiedz, chcemy kupic i poprosze o opinie
|
|
|
|
#4298 |
|
Zakorzenienie
|
Bordana super
![]() To i ja się pochwalę pełnym i szczerbatym uśmiechem mojego dziecia. Śmiesznie tak wygląda , nie ? haha. |
|
|
|
#4299 |
|
Zakorzenienie
|
hej kochane..
Czytam jak odciagacie... Ja z jednego cyca w 10 min mam 100 ml a mala ma dopiero tydzien i ona to wszystko zjada ..... No ale duza z niej baba wiec duzo potrzebuje....![]() Aiszka...Szybkiego powrotu do domku madzia ..juz niedlugo |
|
|
|
#4300 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a Filipek śmieje już się tak na głos czy narazie tylko się uśmiecha? ![]() i uzywamy tych samych nawilżanych chusteczek :P
http://s5.suwaczek.com/20070922040113.png http://www.suwaczek.pl/cache/bdbd48d327.png[/url] http://www.suwaczki.com/tickers/zem3anliaj4xxsq7.png http://s2.pierwszezabki.pl/046/0464919c0.png?8294 "W życiu piękne są tylko chwile...." Edytowane przez BordAna Czas edycji: 2011-11-02 o 19:44 |
|
|
|
|
#4301 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Ratujcie albo coś!! po 2 mc karmienia mam chyba kryzys laktacyjny
Szymek wytrąbił oba cyce tak ze flaki zostały i dalej płakał no to bez przekonania zrobiłam mu mm a on wypił jeszcze 100ml![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Słodziaczek małyCytat:
![]() Cytat:
|
||||
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#4302 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo ja sie poczatkowo balam sie, ze malo pokarmu mam no ale jak maly tak przybiera to musi byc git ![]() na moim mleku zbierała się śmietana po odstaniu ![]() Cytat:
Cytat:
![]() BordAna, Cotka - foty usmiechnietych dzieciaczkow rozbrajajace ---------- Dopisano o 19:59 ---------- Poprzedni post napisano o 19:55 ---------- Cytat:
![]() w SR nam mowili, ze jakos po 6 tyg. cos takiego jest i nie zalamywac sie i czesciej do piersi przystawiac, jak na pocztku, by pobudzic laktacje bo pan tłumaczyła ze teraz laktacja bedzie dzialala na zasadzie: jak jest popyt to jest podaż Edytowane przez archinta Czas edycji: 2011-11-02 o 20:05 |
||||
|
|
|
#4303 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zdradźcie sposoby ![]() Cytat:
jeszcze do tego wystawia język czasami a chichra się przez sen od czasu do czasu ![]() A chusteczki nivea używałam, ale teraz tylko pudełko zostało a w środku pampersowskie ![]() ---------- Dopisano o 20:04 ---------- Poprzedni post napisano o 20:01 ---------- Natka, kurcze, faktycznie są te kryzysy laktacyjne. I dlatego ja nie rozumiem tego jak na forum o karmieniu piersią mówią że mleko się wytwarza na bieżąco , że jak dziecko ssie to niby mleko musi być. A tu jednak niekoniecznie.
|
||
|
|
|
#4304 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja z jednego cyca odciągam max 70 ml a po karmieniu to max 30. Ale to rzadko, zwykle ok 50 odciągnę.
|
|
|
|
|
#4305 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Super mi się sprawdza temp. pokarmu albo wody. Odczyt jest ok. BordAna, Cotka takie uśmiechy, że aż chce się zacałowac albo schrupać w całości
|
|
#4307 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4308 |
|
Zakorzenienie
|
ale przeciez sama pisałas ze mleko ci sie leje - znaczy masz pokarm tylko laktatorem nie mozesz odciągnąć, a maly sobie na pewno wyssie wiecej
ja po 10 min przy laktatorze juz nic nie odciągam bo nie leci, a młoda niekiedy po pol godziny wiszenia na cycu pluje mlekiem - znaczy cos tam nadal jestNatko nic ci nie doradze bo sama dokarmiam...ale mam nadzieje ze to tylko przejsciowy kryzys |
|
|
|
#4309 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Mam konflikt grupy krwi O/A Ja mam O a mały po tacie ma A. Do końca nie wiem o co chodzi z tym konfliktem ale już w ciąży mój gin mówił, że mały na pewno będzie miał żółtaczkę i też tak było. Błażej dostał bardzo wysokiej żółtaczki miał billurubine 17 przez co był intensywnie naświetlany w inkubatorze a po skończeniu 4 tyg musimy ponownie skontrolować morfologię i tą billurubine, bo istnieje ryzyko, że się nawróci. ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
ciekawa jestem kiedy mój zacznie się tak śmiać cotka a próbowałaś odciągać sposobem 7-5-3 min??? Czyli 7 min z jednej piersi potem z drugiej, i tak z 5 min i 3 min . W moim przypadku działa Czasem jest tak, że leci mi pokarm na początku 7min a później dopiero na końcu w tej 3 min a w między czasi może jakieś kropelki troszkę popłyną.Dobra to ja na dziś zmykam...jak mały uśnie to ja też już kima, bo wstawanie co godzinę wypompowuje ze mnie całą energię
Edytowane przez bruma Czas edycji: 2011-11-02 o 20:27 |
||||
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#4310 |
|
Zakorzenienie
|
chciałam 7-5-3 , ale jak pomysle ze musiałabym siedziec 30 minut przy laktatorze to masakra
Edytowane przez cotynato Czas edycji: 2011-11-02 o 20:35 |
|
|
|
#4311 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Spróbujemy z laktatorem, karmi i masażem pod prysznicem - może ruszy znowu![]() Cytat:
Udało się 80ml ściągnąć Ale cycki mam aż gorące![]() Fatalnie się czuję - ucho mnie napiernicza I jeszcze tak pomyślałam, że można by już tytuł do odchowalni wymyślić co?
Edytowane przez 19natka88 Czas edycji: 2011-11-02 o 20:43 |
||
|
|
|
#4312 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() swoja drogą ja jestem beznadziejna bo odciągam co 3 godz lub rzadziej 50-70ml z obu cycków... pewnie niebawem mi pokarm wogóle zaniknie... i pomyśleć że 3 tyg temu ociągałam 2x tyle...
http://s5.suwaczek.com/20070922040113.png http://www.suwaczek.pl/cache/bdbd48d327.png[/url] http://www.suwaczki.com/tickers/zem3anliaj4xxsq7.png http://s2.pierwszezabki.pl/046/0464919c0.png?8294 "W życiu piękne są tylko chwile...." |
|
|
|
|
#4313 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
2. Bo nivea ma jako jedyne pudełeczka ja też mam pudełko nivea, a w środku pampersiki ![]() Kurcze a ja jeszcze nigdy nie odciągałam laktatorem - nawet nie wiem ile mogłabym z nich wycisnąć
|
|
|
|
|
#4314 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
|
#4315 | ||||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
No ale przecież to nie dla przyjemności, tylko z obowiązku i dla dobra Małej Cytat:
![]() Cytat:
Samego wywoływania się nie boję, nawet wolałabym żeby mi jakiegoś dopalacza podłączyli, ale jakby juz zaczęło się naturalnie coś dziać. A panicznie boję się, że będzie jak u mojej koleżanki: 3 dni męczyli ją oksy i "rozwieraczem" a i tak nic nie drgnęło. Wymęczyła się biedna, a skończyło się na cesarce. Ja tak nie chcę Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
I macie takie śliczne dzieciaczki )---------- Dopisano o 21:21 ---------- Poprzedni post napisano o 21:15 ---------- Acha! I jeszcze była dzisiaj u mnie przyjaciółka i się pochwaliła, że jest w ciąży |
||||||||
|
|
|
#4316 | ||||||||||
|
kosmitka
|
Cytat:
A w foteliku czy leżaczku mój Franek pogięty był jednakowo, ale teraz już fajnie,dość sztywno leży. I brawa dla brata Cytat:
.Cytat:
niezła jesteś, nigdy tyle nie wyciągnęłam, a to dla Franka za mało na 1 raz.Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Gdzieś czytałam, że dzieci nagle dużo więcej chcą jeść a piersi się jeszcze nie przystosowały, wtedy ma właśnie ww pomóc. Cytat:
Ale z żółtaczką nic nie wiem, u nas nie było. Cytat:
. Info od gina.A ja się martwię, bo Franek rzadziej je. Co 3 godziny, czasem jeszcze rzadziej. Tak ma w ciągu dnia, nocą nadrabia co 2h. Czy to źle że tak rzadziej?? ---------- Dopisano o 21:41 ---------- Poprzedni post napisano o 21:33 ---------- Cytat:
Bo ja muszę tak w sumie od jutra lub pojutrza zacząć ściągać, by mieć pokarm zamrożony na weekend 12-13 listopada i nie wiem, jak to zrobić, by ściągać rzadko a dużo.
|
|
|
#4317 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Moim zdaniem w cycach masz na pewno pokarm tylko czasami tak jest ze u niektorych mam laktatorem nie mozna za duzo odciagnac... Wlasnie moja kolezanka tak miala ze karmila cycem i maluszek tyl jak nie wiem a jak chciala sobie odciagnac laktatorem to nic jej nie lecialo.... Takze nie masz sie co martwic... ![]() Na pewno nie sa liche ![]() Cytat:
Ciesz sie ostatnimi momentami brzuszkowymi..... ---------- Dopisano o 20:51 ---------- Poprzedni post napisano o 20:42 ---------- Cytat:
Kiara w sumie to nie takie malenstwo.. . Bo ona 4280 przy porodzie wazyla takze tak jak niektore miesieczniaki ... Pewnie dlatego wsysa 100 ml na raz![]() I to ona tak mi laktatcje pobudzila.... Cycki produkuja tyle lie potrzeba dzieciowi.... ![]() I jak sobie poje to ona potrafi o 4 do 4,5 godziny pospac...... Dzis po poludniu ja budzilam bo spala wlasnie juz 4,5 godziny i dalej by spala.... ![]() A pozniej jak sie dorwala do obydwoch cyckow to myslalam ze mi urwie.... Niewiem czy Wam pisalam ale karmie z kapturkami bo mala mi tak sutki zalatwila w pierwsze dni po porodzie ze az mi pekly na pol... Krew jeszcze leci do tej pory.... Ale powiem ze kapturki ratuja sytuacje.... |
||||
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#4318 |
|
Zakorzenienie
|
Madziu nie przejmuj się koleżanką, nie wolno!! Pójdziesz, urodzisz rachu ciachu i będzie super!!! Wrócisz z małą kruszynką i będziesz najszczęśliwszą mamą na świecie
|
|
|
|
#4319 | ||
|
Zakorzenienie
|
Jak to jest, że niby po mm dzieci mają być bardziej sytsze i np dłużej spać jak Szymon po tych 100ml mm po 2h obudził się i chciał jeść i koniec
Wciął 80ml mojego mleka i śpi![]() Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#4320 |
|
kosmitka
|
Dzięki Natko, jutro spróbuję tak ściągnąć bo dzisiaj mi się nie chce już, padam.
No i jest informacja o odblokowaniu lotniska! Chrzestna dotrze!
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:44.

a jak byłam w przychodni na kontroli to pediatra pytała sie tez meza o grupe krwi bo powiedziała ze czasem jak jest jakas tam krew matki i ojca to zółtaczka moze sie dłużej utrzymywac ale nie dopytałam jaka to powinien miec ta krew ze czasem sie dłuze utrzymuje

Cwaniak kulinarny. Zupa w 5 minut a za każdym razem inaczej smakuje.
17.10.2011 ważyłam 3600gr - teraz trochę schudłam. No wiecie kobieta od samego początku musi dbać o linię

Szymek wytrąbił oba cyce tak ze flaki zostały i dalej płakał no to bez przekonania zrobiłam mu mm a on wypił jeszcze 100ml

Słodziaczek mały
bo ja sie poczatkowo balam sie, ze malo pokarmu mam no ale jak maly tak przybiera to musi byc git 

zdradźcie sposoby 
ale już w ciąży mój gin mówił, że mały na pewno będzie miał żółtaczkę i też tak było. Błażej dostał bardzo wysokiej żółtaczki miał billurubine 17 przez co był intensywnie naświetlany w inkubatorze a po skończeniu 4 tyg musimy ponownie skontrolować morfologię i tą billurubine, bo istnieje ryzyko, że się nawróci. 
zeby u ciebie tez tak bylo
niezła jesteś, nigdy tyle nie wyciągnęłam, a to dla Franka za mało na 1 raz.
. Info od gina.