|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
Pokaż wyniki sondy: Najlepszy tytuł nowego wątku to: | |||
Wszystkie dzieci są już z nami - z Odchowalnią się witamy. |
![]() ![]() ![]() ![]() |
32 | 66,67% |
Dzieci nasze wyskoczyły z brzuchów jak z procy, a my na odchowalnię idziemy na ploty. |
1 | 2,08% |
Brzuszków już nie mamy, nasze dzieci już bujamy. |
1 | 2,08% |
Trudy porodu nareszcie za nami - od kilku tygodni jesteśmy mamami. |
10 | 20,83% |
Wszystkie w komplecie jesteśmy mamami ,więc w odchowalni rozmowy zaczynamy. |
6 | 12,50% |
Ciąża, poród już za nami, grzecznie zmykamy do odchowalni. |
0 | 0% |
Franek rozpoczął, Kamilka peleton zamyka, do odchowalni nasza drużyna zmyka. |
3 | 6,25% |
Franek był pierwszy, Kamilka ostatnia, teraz naszym miejscem będzie odchowalnia. |
10 | 20,83% |
Kolorowe liście z drzew spadają, jesienne mamy na ochowalnię zmykają. |
6 | 12,50% |
Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 48. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4291 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Rozpakowanym mamusiom należą się brawa, reszta pamięta że poród to super sprawa
Archi miałam Ci pisac o tej zółtaczce bo ja po wyjsciu ze szpitala tez łaziłam i sie stresowałam bo mały był zółtawy na szczescie teraz juz chyba zeszło
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4292 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Rozpakowanym mamusiom należą się brawa, reszta pamięta że poród to super sprawa
Ja się pochwalę - bo pierwszy raz mi się zdarzyło - ściągnęłam 110ml z 1 cyca
![]() ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:18 ---------- Poprzedni post napisano o 19:13 ---------- dziś szef kuchni poleca: Zupa brokułowa na 100 sposobów a la mój mąż. Od kąd wyszłam ze szpitala jem już 3 wersję ![]()
![]() |
#4293 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Aiszka: oby pobyt w szpitalu był jak najkrótszy ![]() ![]() natka: potwierdzam że dzisiaj i u nas jest dzień na spanie, maly Leos spał w samochodzie, potem 2 godiznki na spacerku i wyszło że 4 godz nie jadł... pędzę Was tak szczegółowo ponadrabiać ![]() aaa.. wrzucę jeszcze wczorajsze zdjątko mojego synka ![]() wczoraj skończył 5 tyg i juz tak pieknie się do mamusi uśmiecha ![]()
http://s5.suwaczek.com/20070922040113.png http://www.suwaczek.pl/cache/bdbd48d327.png[/url] http://www.suwaczki.com/tickers/zem3anliaj4xxsq7.png http://s2.pierwszezabki.pl/046/0464919c0.png?8294 "W życiu piękne są tylko chwile...." |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4294 |
Zakorzenienie
|
Gosia 110 na 2 razy? super u mnie byłoby to na raz
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4295 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4296 |
Zakorzenienie
|
Niania
Art. 46. 1. Nianią jest osoba fizyczna sprawująca opiekę nad dziećmi na podstawie umowy, o świadczenie usług, do której zgodnie z przepisami Kodeksu cywilnego stosuje się przepisy dotyczące zlecenia, zwanej dalej „umową uaktywniającą”. 2. Niania sprawuje opiekę nad dziećmi w wieku od 20 tygodnia życia. 3) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2004 r. Nr 64, poz. 593, Nr 116, poz. 1203 i Nr 210, poz. 2135, z 2005 r. Nr 155, poz. 1298, Nr 169, poz. 1420, Nr 175, poz. 1462 i Nr 249, poz. 2104, z 2006 r. Nr 94, poz. 651, z 2008 r. Nr 209, poz. 1316, z 2009 r. Nr 19, poz. 100, Nr 22, poz. 120 i Nr 157, poz. 1241 oraz z 2010 r. Nr 28, poz. 146 i nr 127, poz. 857. 9 3. Umowa uaktywniająca zawierana jest w formie pisemnej pomiędzy nianią a rodzicami albo z rodzicem samotnie wychowującym dziecko. 4. Umowa uaktywniająca określa w szczególności: 1) strony umowy; 2) cel i przedmiot umowy; 3) czas i miejsce sprawowania opieki; 4) liczbę dzieci powierzonych opiece; 5) obowiązki niani; 6) wysokość wynagrodzenia oraz sposób i termin jego wypłaty; 7) czas na jaki umowa została zawarta; warunki i sposób zmiany, a także rozwiązania umowy. 5. Przez rodzica samotnie wychowującego dzieci rozumie się rodzica będącego panną, kawalerem, wdową, wdowcem, rozwódką, rozwodnikiem albo rodzica, w stosunku do którego orzeczono separację w rozumieniu odrębnych przepisów, a także rodzica pozostającego w związku małżeńskim, jeżeli jego małżonek został pozbawiony praw rodzicielskich lub odbywa karę pozbawienia wolności. Art. 47. 1. Za nianię, składki na ubezpieczenia emerytalne, rentowe i wypadkowe oraz na ubezpieczenie zdrowotne, opłaca: 1) Zakład Ubezpieczeń Społecznych - od podstawy stanowiącej kwotę nie wyższą niż wysokość minimalnego wynagrodzenia za pracę ustalonego zgodnie z przepisami o minimalnym wynagrodzeniu za pracę, 2) rodzic (płatnik składek) - od podstawy stanowiącej kwotę nadwyżki nad kwotą minimalnego wynagrodzenia - na zasadach określonych w przepisach o systemie ubezpieczeń społecznych oraz w przepisach o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych. 2. Za nianię, która przystąpiła dobrowolnie na swój wniosek do ubezpieczenia chorobowego składki opłaca rodzic na zasadach określonych dla zleceniobiorców w przepisach o systemie ubezpieczeń społecznych. 3. Zakład Ubezpieczeń Społecznych opłaca składki w przypadku gdy spełnione są łącznie następujące warunki: 1) niania została zgłoszona przez rodzica do ubezpieczeń społecznych i ubezpieczenia zdrowotnego; 2) rodzice albo rodzic samotnie wychowujący dzieci są zatrudnieni, świadczą usługi na podstawie umowy cywilnoprawnej stanowiącej tytuł do ubezpieczeń społecznych lub prowadzą pozarolniczą działalność; 3) dziecko nie jest umieszczone w żłobku, klubie dziecięcym oraz nie zostało objęte opieką przez dziennego opiekuna. 4. W przypadku utraty przez rodziców albo rodzica samotnie wychowującego dzieci zatrudnienia, zaprzestania świadczenia usług lub działalności, o których mowa w ust. 3 pkt 2, składki opłaca się przez okres 3 miesięcy, od dnia zaistnienia tych przyczyn. 5. Zakład Ubezpieczeń Społecznych nie opłaca składek w przypadku, gdy: 1) rodzic dziecka korzysta z ulgi na podstawie umowy aktywizacyjnej z osobą bezrobotną w celu wykonywania pracy zarobkowej w gospodarstwie domowym lub; 2) umowa uaktywniająca została zawarta pomiędzy nianią a osobami pełniącymi funkcję rodziny zastępczej zawodowej. 10 Art. 48. Rodzice zobowiązani są do niezwłocznego informowania Zakładu Ubezpieczeń Społecznych o każdej zmianie mającej wpływ na opłacanie składek, w szczególności o rozwiązaniu lub wygaśnięciu umowy uaktywniającej. |
![]() ![]() |
![]() |
#4297 |
Zakorzenienie
|
kochane mam pytanie do mam które maja termometry bezdotykowe, nie takie do ucha tylko cos w stylu tych pistoletów co mierzy sie w czółko i pokazuje temperature, jakie zakupiłyscie ???? i jak sie sparwdzaja? z góry dzieki za odpowiedz, chcemy kupic i poprosze o opinie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4298 |
Zakorzenienie
|
Bordana super
![]() To i ja się pochwalę pełnym i szczerbatym uśmiechem mojego dziecia. Śmiesznie tak wygląda , nie ? haha. |
![]() ![]() |
![]() |
#4299 |
Zakorzenienie
|
hej kochane..
Czytam jak odciagacie... Ja z jednego cyca w 10 min mam 100 ml a mala ma dopiero tydzien i ona to wszystko zjada ![]() ![]() Aiszka...Szybkiego powrotu do domku ![]() madzia ..juz niedlugo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4300 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() a Filipek śmieje już się tak na głos czy narazie tylko się uśmiecha? ![]() i uzywamy tych samych nawilżanych chusteczek :P
http://s5.suwaczek.com/20070922040113.png http://www.suwaczek.pl/cache/bdbd48d327.png[/url] http://www.suwaczki.com/tickers/zem3anliaj4xxsq7.png http://s2.pierwszezabki.pl/046/0464919c0.png?8294 "W życiu piękne są tylko chwile...." Edytowane przez BordAna Czas edycji: 2011-11-02 o 18:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4301 | ||||
Zakorzenienie
|
Ratujcie albo coś!! po 2 mc karmienia mam chyba kryzys laktacyjny
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#4302 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() na moim mleku zbierała się śmietana po odstaniu ![]() Cytat:
Cytat:
![]() BordAna, Cotka - foty usmiechnietych dzieciaczkow rozbrajajace ![]() ---------- Dopisano o 19:59 ---------- Poprzedni post napisano o 19:55 ---------- Cytat:
![]() w SR nam mowili, ze jakos po 6 tyg. cos takiego jest i nie zalamywac sie i czesciej do piersi przystawiac, jak na pocztku, by pobudzic laktacje bo pan tłumaczyła ze teraz laktacja bedzie dzialala na zasadzie: jak jest popyt to jest podaż ![]() Edytowane przez archinta Czas edycji: 2011-11-02 o 19:05 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#4303 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() A chusteczki nivea używałam, ale teraz tylko pudełko zostało a w środku pampersowskie ![]() ---------- Dopisano o 20:04 ---------- Poprzedni post napisano o 20:01 ---------- Natka, kurcze, faktycznie są te kryzysy laktacyjne. I dlatego ja nie rozumiem tego jak na forum o karmieniu piersią mówią że mleko się wytwarza na bieżąco ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4304 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4305 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Super mi się sprawdza temp. pokarmu albo wody. Odczyt jest ok. BordAna, Cotka takie uśmiechy, że aż chce się zacałowac albo schrupać w całości ![]()
![]() |
#4307 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4308 |
Zakorzenienie
|
ale przeciez sama pisałas ze mleko ci sie leje - znaczy masz pokarm tylko laktatorem nie mozesz odciągnąć, a maly sobie na pewno wyssie wiecej
![]() Natko nic ci nie doradze bo sama dokarmiam...ale mam nadzieje ze to tylko przejsciowy kryzys ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4309 | ||||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Mam konflikt grupy krwi O/A Ja mam O a mały po tacie ma A. Do końca nie wiem o co chodzi z tym konfliktem ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() cotka a próbowałaś odciągać sposobem 7-5-3 min??? Czyli 7 min z jednej piersi potem z drugiej, i tak z 5 min i 3 min ![]() ![]() ![]() Dobra to ja na dziś zmykam...jak mały uśnie to ja też już kima, bo wstawanie co godzinę wypompowuje ze mnie całą energię ![]() Edytowane przez bruma Czas edycji: 2011-11-02 o 19:27 |
||||
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4310 |
Zakorzenienie
|
chciałam 7-5-3 , ale jak pomysle ze musiałabym siedziec 30 minut przy laktatorze to masakra
![]() Edytowane przez cotynato Czas edycji: 2011-11-02 o 19:35 |
![]() ![]() |
![]() |
#4311 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Fatalnie się czuję - ucho mnie napiernicza ![]() I jeszcze tak pomyślałam, że można by już tytuł do odchowalni wymyślić co? ![]() Edytowane przez 19natka88 Czas edycji: 2011-11-02 o 19:43 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4312 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() swoja drogą ja jestem beznadziejna bo odciągam co 3 godz lub rzadziej 50-70ml z obu cycków... pewnie niebawem mi pokarm wogóle zaniknie... i pomyśleć że 3 tyg temu ociągałam 2x tyle... ![]()
http://s5.suwaczek.com/20070922040113.png http://www.suwaczek.pl/cache/bdbd48d327.png[/url] http://www.suwaczki.com/tickers/zem3anliaj4xxsq7.png http://s2.pierwszezabki.pl/046/0464919c0.png?8294 "W życiu piękne są tylko chwile...." |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4313 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
2. Bo nivea ma jako jedyne pudełeczka ![]() ![]() Kurcze a ja jeszcze nigdy nie odciągałam laktatorem - nawet nie wiem ile mogłabym z nich wycisnąć ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4314 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4315 | ||||||||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Samego wywoływania się nie boję, nawet wolałabym żeby mi jakiegoś dopalacza podłączyli, ale jakby juz zaczęło się naturalnie coś dziać. A panicznie boję się, że będzie jak u mojej koleżanki: 3 dni męczyli ją oksy i "rozwieraczem" a i tak nic nie drgnęło. Wymęczyła się biedna, a skończyło się na cesarce. Ja tak nie chcę ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() I macie takie śliczne dzieciaczki ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:21 ---------- Poprzedni post napisano o 21:15 ---------- Acha! I jeszcze była dzisiaj u mnie przyjaciółka i się pochwaliła, że jest w ciąży ![]() |
||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#4316 | ||||||||||
kosmitka
|
Cytat:
A w foteliku czy leżaczku mój Franek pogięty był jednakowo, ale teraz już fajnie,dość sztywno leży. I brawa dla brata ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Gdzieś czytałam, że dzieci nagle dużo więcej chcą jeść a piersi się jeszcze nie przystosowały, wtedy ma właśnie ww pomóc. Cytat:
Ale z żółtaczką nic nie wiem, u nas nie było. Cytat:
![]() A ja się martwię, bo Franek rzadziej je. Co 3 godziny, czasem jeszcze rzadziej. Tak ma w ciągu dnia, nocą nadrabia co 2h. Czy to źle że tak rzadziej?? ---------- Dopisano o 21:41 ---------- Poprzedni post napisano o 21:33 ---------- Cytat:
Bo ja muszę tak w sumie od jutra lub pojutrza zacząć ściągać, by mieć pokarm zamrożony na weekend 12-13 listopada i nie wiem, jak to zrobić, by ściągać rzadko a dużo. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4317 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Moim zdaniem w cycach masz na pewno pokarm tylko czasami tak jest ze u niektorych mam laktatorem nie mozna za duzo odciagnac... Wlasnie moja kolezanka tak miala ze karmila cycem i maluszek tyl jak nie wiem a jak chciala sobie odciagnac laktatorem to nic jej nie lecialo.... Takze nie masz sie co martwic... ![]() Na pewno nie sa liche ![]() Cytat:
Ciesz sie ostatnimi momentami brzuszkowymi..... ---------- Dopisano o 20:51 ---------- Poprzedni post napisano o 20:42 ---------- Cytat:
Kiara w sumie to nie takie malenstwo.. ![]() ![]() I to ona tak mi laktatcje pobudzila.... Cycki produkuja tyle lie potrzeba dzieciowi.... ![]() I jak sobie poje to ona potrafi o 4 do 4,5 godziny pospac...... Dzis po poludniu ja budzilam bo spala wlasnie juz 4,5 godziny i dalej by spala.... ![]() A pozniej jak sie dorwala do obydwoch cyckow to myslalam ze mi urwie.... Niewiem czy Wam pisalam ale karmie z kapturkami bo mala mi tak sutki zalatwila w pierwsze dni po porodzie ze az mi pekly na pol... Krew jeszcze leci do tej pory.... Ale powiem ze kapturki ratuja sytuacje.... ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#4318 |
Zakorzenienie
|
Madziu nie przejmuj się koleżanką, nie wolno!! Pójdziesz, urodzisz rachu ciachu i będzie super!!! Wrócisz z małą kruszynką i będziesz najszczęśliwszą mamą na świecie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4319 | ||
Zakorzenienie
|
Jak to jest, że niby po mm dzieci mają być bardziej sytsze i np dłużej spać jak Szymon po tych 100ml mm po 2h obudził się i chciał jeść i koniec
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4320 |
kosmitka
|
Dzięki Natko, jutro spróbuję tak ściągnąć bo dzisiaj mi się nie chce już, padam.
No i jest informacja o odblokowaniu lotniska! Chrzestna dotrze!
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:39.