|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2641 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Wiosna,lato,jesień z brzuszkiem,a na zimę już z maluszkiem - mamusie XI/XII 201
ufff cieszę się,że moja lubi jednak smoczek
czasami jak dam małej butelkę gdzie jest resztka mleka, to weźmie łyka i za chwilę zasypia od samego złapania smoczka od butelki. dreamnes - my 7 grudnia też miesiąc znikam,bo mój głodomor się budzi, może do później
|
#2642 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wiosna,lato,jesień z brzuszkiem,a na zimę już z maluszkiem - mamusie XI/XII 201
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:26 ---------- Poprzedni post napisano o 13:26 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:31 ---------- Poprzedni post napisano o 13:26 ---------- Cytat:
![]() ale moja tesciowa uwaza, ze malego nic nie obudzi jak spi... Wczoraj usypialam go, troche mi zeszlo bo marudzil a ona wlazla do pokoju i zaczela strasznie glosno i emocjonalnie gadac nad nim. I sie przebudzil. Bo ona ma taki specyficzny glos co moze zmarlego wybudzic w ogole co go uspimy to babcie przychodza i go wybudzaja ---------- Dopisano o 13:31 ---------- Poprzedni post napisano o 13:31 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:33 ---------- Poprzedni post napisano o 13:31 ---------- Cytat:
tez mamy z Aventu i sa genialny. Olek podobnie - possie i wypluwa po kilku minutach. Maly ma tak silny odruch ssania, ze zasysa wszystko dookola! Raz nawet ssal dziubek maskotki pingwinka aaa i mam tyle mleka, ze ssanie mojego sutka dla przyjemnosci konczy sie podtopieniem. Pollozna to zauwazyla jak przyszla
|
|||||
|
|
|
#2643 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
widze ze mamy ten sam problem, gdyby udało Ci się ją jakos przekonac do smoczka, sprzedaj mi sposób proszę Glam pokaż chustę! w szpitalu tez byłoparcie na karmienie piersią, były położne które mi cierpliwie pokazywały jak przestawiać i jest też doradca laktacyjny - bardzo pomocna kobieta. Ale z drugiej strony były tez położne które wchodziły na salę z butelkami i pytały które dziecko wymaga dokarmienia. Nie widziałam akcji ze zmuszaniem do karmienia, sciskaniem piersi itd. ![]()
|
|
|
|
|
#2644 |
|
Rozeznanie
|
Glam, no wlasnie masz racje, karmienie zaczyna sie w glowie i polozne powinny wspierac slowami, przyjs powiedziec "spokojnie, nic na sile, zrelaksuj sie, masuj piersi" czy cos w tym stylu, a nie przychodza i Cie tarmosza za cycki jakby to jakas silikonowa lale
![]() darusia, ale jak to Twoj Tz wzial kredyt bez Twojej zgody? Nalezy mu sie niezly opieprz za cos takiego jesli macie wspolnote majatkowa powinienn Cie o tym poinformowac!No wlasnie Nika, daj znac co u Dalii. I Myszeczka nam sie ulotnila... Moj wyciek jakos sie zatrzymal, i dobrze
|
|
|
|
#2645 |
|
Raczkowanie
|
Jeżlei chcecie to napisze do myszeczki, pisałam do niej ze szpitala i to ona przekazywała wieści ode mnie więc mogę się do niej odezwać.
|
#2646 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Posprzatalam mieszkanie, zrobilam 2 prania, poprasowalam poprzednie, odgrzalam resztki ktore zjedlismy z TZ na obiad teraz Tz zmywa gary a ja czekam na mae, chce mnie wyciagnac gdzies na zakupy, a ja sobie chetnie pochodze.Czy Wy tez tak macie, ze co zrobicie pranie to zaraz kosz na brudy znow pelen? A jestem tylko ja, Tz i koty, jak dojdzie dziecko to chyba codziennie bedzie pralka chodzila. Mialam telefon od kadrowej, czy juz urodzilam, bo rozlicza listopad, powiedzialam, ze jak urodze to ona sie dowie jako pierwsza z naszej firmy. Oczywiscie zazyczyla sobie mms-a, ona kocha dzieciaki i ciagle opowiada o swoich wnukach
|
|
|
|
|
#2647 |
|
Raczkowanie
|
seona, gratulacje
Niestety dołączam do mam, którym starszaki chorują Bartek dziś w nocy obudził się z potwornym bólem gardła, nie mógł prawie wcale mówić. Teraz jest już trochę lepiej, ale zaczął kaszleć...Przynajmniej gorączki nie ma - zobaczymy co będzie dalej.U nas w szpitalu było parcie na ... dokarmianie. Położna laktacyjna, zresztą inne położne też bardzo namawiały na dokarmianie jak maluchy płakały, a pokarmu jeszcze malutko w piersiach było. Nie było problemu żeby dostać kieliszek mleczka, sama musiałam skorzystać 3 razy w drugiej dobie. Poza tym była do dyspozycji herbatka na laktację z Hippa - na mnie akurat ona bardzo mocno działa i już w 3 dobie dokarmianie nie było potrzebne - mleko lało się strumieniami
|
|
|
|
#2648 |
|
Zakorzenienie
|
a rojku to gdzie?
|
|
|
|
#2649 |
|
Rozeznanie
|
no wlasnie , gdzie ona?
---------- Dopisano o 15:11 ---------- Poprzedni post napisano o 14:14 ---------- Tak spojrzalam na liste mamus do rozpakowania i pewnie w wielu przypadkach nie wiemy jeszcze, ze rodzina nam sie powiekszyla. Tuszka i Asiol tez nie odzywaja.... Moze napisaly do Rojku a Rojku na porodowce? ---------- Dopisano o 15:14 ---------- Poprzedni post napisano o 15:11 ---------- i gosiaczek sie ostatnio nie odzywa... |
|
|
|
#2650 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Mam chwile odpoczynku, Jasiu śpi a ja przebieram swoje ubrania, aby pozbyc się ciażowych i przywieść od mamy stare przedciażowe. Jutro jedziemy z TZ pozałatwiac kilka spraw na mieście, wiec malutkim zajmie się moja mama, co bedzie jej debiutem i ma lekkiego stresa. Mogę sie Wam pochwalić że aktualnie waże 10 kg mniej niż przed ciąża Trzymam kciuki za wszystkie rodzące mamusie
|
||
|
|
|
#2651 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
edit: moje piersi ogromniaste, noszę właśnie karmnik 75h z Panache. Co do piersi, to moje tez na początku były wiotkie i synek bardzo się denerwował, jak ssał, nawet kilkanaście minut było walki o porządne zassanie. Teraz też miewa karmienia, że przez parę minut nie łapie. Kwestia cierpliwości niestety. Na początku miałam takie sine zassane brodawki, teraz też na początku karmienia pobolewają, ale później jest lepiej. Z czasem w ogóle będzie dobrze. A i u mnie, gdy były dłuższe przerwy między karmieniami, a mały nie chciał ssać, bo spał, to położne wciskały butlę mimo że ja nie chciałam - zresztą mały tez, po prostu nie był głodny. Także co szpital, to obyczaj. Zdrowiejcie dziewczyny z dzieciakami, my w tym roku wszyscy hurtowo na grypę się zaszczepiliśmy. Starszy zwiewa, gdzie pieprz rośnie, gdy młodszy płacze. Inna opcja to stanie w kącie i beczenie z kapiącymi łzami. Ale troche juz się ośmiela. Składam zamówienia z okazji dnia darmowej dostawy: na razie złożone na ciapki befado i nawilżacz do powietrza Reszta potem, bo chłopcy wrócili ze spacerku.Gratulacje dla seony
Edytowane przez oolong Czas edycji: 2011-11-30 o 16:07 |
|
|
|
|
#2652 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:15 ---------- Poprzedni post napisano o 16:06 ---------- Truscafko aż mnie ciarki przeszły jak czytałam o tych krwiakach... Współczuję Karmienie piersią jest dobre dla dzidzi, ale jeżeli kobieta nie chce karmić to na siłę nie ma co jej zmuszać. Bo karmienie powinno być chwilą relaksu dla mamy i maluszka, a nie katorgą. |
|
|
|
|
#2653 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny mam pytanie!
![]() karmie Olka piersia ale jutro z racji tego, ze musze jechac na 8godz na uczelnie Tz musi jakos go nakarmic. Mleka udalo mi sie sciagnac jedynie na 2male karmienia wiec dostanie z butli mm. Tylko nie wiem co w takiej sytuacji z witamina D i K ktore mu podajemy? w ten dzien po prostu mu nie dawac? ![]() ![]()
|
|
|
|
#2654 |
|
Zadomowienie
|
Witajcie
Seona gratulacje ![]() prześliczną masz córeczkęDziewczyny jestem przerażona tż wrócił z pracy okazało się że sprzedali firmę nie wiadomo czy nowy właściciel zostawi pracowników starych czy będą chcieli nowych na jakich warunkach i co ze mną |
|
|
|
#2655 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A to mleczko to sama wybrałas jakie czy lekarz Ci polecił dany rodzaj?---------- Dopisano o 16:27 ---------- Poprzedni post napisano o 16:25 ---------- Cytat:
Tylko teraz będziecie żyli w stresie do tego 6go... eh
|
||
|
|
|
#2656 |
|
Zadomowienie
|
Mam wiadomość od Myszeczki;
Miala cc, Bartosz ma 3470g i 55cm. Nie wiem kiedy tę cesarkę miała, grunt że już po, super. Z tym karmieniem piersią to i ja przeżyłam koszmar, ale po pierwszym porodzie, szarpały mną w każdą stronę, tak mnie sutki bolały że płakałam razem z dzieckiem. Teraz jakoś się nastawiłam że sama dam radę, i udało się, choć parę razy go dokarmiali bo przez kilka dni nie miałam pokarmu. Zmykam do swojego smoka .
|
|
|
|
#2657 |
|
Zakorzenienie
|
Princessko w szpitalu w jeden dzien powadalismy synkowi Enfamil Premium. Nic mu po nim nie bylo dlatego teraz tez kupilismy to mleczko zeby mu za duzo rewolucji w brzuszku nie robic.
Boje sie tez o moje piersi przeciez one mi eksploduja przez tyle godzin... mysle czy wziac laktator na uczelnie i co 3godz wychodzic sciagac. Inaczej mleko pojdzie mi ciurkiem po bluzce.aaa moge polecic laktator Medela mini electric i przez to zaplacilam 300zl![]() ---------- Dopisano o 16:45 ---------- Poprzedni post napisano o 16:43 ---------- Aniu strasznie mi przykro!!! Mam nadzieje, ze Was zostawia w spokoju i nie beda kombinowac! ![]() U mnie w szpitalu polozne sciskaly mi piersi ale mleko lecialo litrami wiec nie musialy mocno sciskac. Nie wiem jak u innych bo mialam sale indywidualna i nie widzialam sie z innymi mamami. Ale wiem jedno - uratowaly mnie od zastojow! Za co im chwala na wieki. |
|
|
|
#2658 |
|
Zakorzenienie
|
No to gratulacje dla myszeczki
![]() Chuste kolkowa kupilam z bebelulu brazowy sztruks, fotke zrobie jesli ktorys chlopak zdecyduje sie w niej posiedziec ![]() Paula mozesz mi napisac na czym polega ta ocena rozwoju , bo my mamy to 7 go, jestem ciekawa jak to wyglada... Tylko waga czy cos jeszcze? A usg glowki robia wam kolejne? Czy jeszcze nie mieliscie? Bo nam zaraz w szpitalu robili. I jeszcze spytam czy morfologie mielscie skierowanie ze wzgl na ta transfuzje?
|
#2659 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja w sobotę mam 6,5h zjazd i napewno będę musiała mleczko odciągnąć
|
|
|
|
|
#2660 |
|
Rozeznanie
|
Witajcie po dluzszej przerwie.
jeszcze nie nadrabilam zaleglosci, wczoraj w koncu wyszlysmy ze szpitala. Tak jak pisalam w smsie urodzilam 13.11.2011 przez cc. W niedziele o 13:30 zaczely mi odchodzic wody, po 1.5 h pojechelismy do szpitala, nie mialam w ogole skurczy, szykowalam sie, ze to potrwa, zwlaszcza, ze powiedzieli mi, ze do nastepnego dnia nic nie beda wywolywac. lekarz przyjmujac zrobil mi usg i wzystko bylo ok, przwidywali dzieciatko 3000g. Po 16 zjadlam jeszcze co nieco, zeby tak glodna nie lezec. Jednak po 18 dostalam nagle krwotoku, wciaz bez zadnych skurczy, po szybkim badaniu, szybko przeprowadzili u mnie ciecie cesarskie- lozysko zaczelo mi sie odklejac. Na szczescie operacja przebiegla bez komplikacji. Mala urodzila sie o 19:10, dostala 9 pkt, -1 pkt za kolor. Potem mialam chwile, jak lezalam z i byl ze mna maz- na szczescie w ostatniej chwili przed cieciem zadzwonilam po niego. Po tym jak sie okazalo, ze moge troche polezec w szpitalu pojechal spowrotem do domu. Niestety nie przylozylam malej do piersi, razem cos probowalismy, ale nam nie szlo, a w poblizu nie bylo poloznej niestety. W szoku pooperacyjnym nie pomyslalam, zeby wolac. Na sali pooperacyjnej lezalam razem z kkkasikkk, wykrakalam i spotkalysmy sie w szpitalu ![]() Nastepnego dnia po wizycie rehabilitantki i w toalecie, dopiero ok 14 przyniesli mi Kasie. Przez pierwsze dni byla bardzo grzeczna i az nazbyt spiaca, przykladalam ja co 1.5 h do piersi i juz pod koniec drugiej doby mialam pokarm, ona nie bardzo miala apetyt. W 3-4 dobie juz nam zaczelo wychodzic to karmienie. NIestety w 3 dobie po badaniach okazalo sie, ze Kasia ma zapalenie pluc. Zabrali ja na oddzial dla wczesniakow na leczenie, a mnie sama kilka razy przenosili. Na poczatku ciezko bylo po cesarce szybko sie zrywac i biec na inne pietro. Przez 14 dni karmilam ja na telefon, a ona na szczescie ladnie przybierala na wadze przez 2 tygodnie przybrala 650g i w koncu nas wypisali wczoraj. Ja w miedzyczasie mialam lekka goraczke od bolacej piersi, ale juz prawie mi przeszlo, Pierwsza doba w domu minela spokojnie, zdecydowaine fajniej karmi sie w nocy w lozku niz na szpitalnym krzeselku ![]() Malutka jest dosyc grzeczna, ja jem w miare normalnie, ale ograniczam mleko, bo chyba jednak powoduje zielone kupki. Dieta w szpitalu byla straszna, oczywiscie musialam sie dokarmiac, ale i tak tydzien po porodzie stracilam cale 8 kg, ktore przytylam, a 2 tygodnie po porodzie waze prawie 5 kg mniej niz przed ciaza. Mam nadzieje, ze to juz koniec chudniecia, bo znikne. Gratuluje wszystkim rozpakowanym mamusiom i trzymam kciuki za kolejne. |
|
|
|
#2661 |
|
Wtajemniczenie
|
Któraś mamusia pyt o krem na brodawki, którego nie trzeba zmywac przed karmieniem - ja używałam kremu Maltan.
|
|
|
|
#2662 |
|
Zakorzenienie
|
Aniolina a ile tygza wczesnie Kasia sie urodzila i z jaka waga?
Faktycznie ladnie przybiera na wadze ![]() No i witajcie z powrotem na forum ---------- Dopisano o 18:01 ---------- Poprzedni post napisano o 17:59 ---------- Tez go mam ale szczerze mowiac nie czuje po nim jaakiejs ulgi...
|
#2663 | |
|
Zadomowienie
|
Witam
Gratki dla kolejnych rozpakowanych Cytat:
Darusia mąż mojej koleżanki też tak kiedys zrobil, że wziął w tajemnicy przed nią kredyt. Nie powiem żeby mieli lekko :/ Co do karmienia ja bym chciała piersią karmić no ale jak nie wyjdzie to się świat nie zawali, chyba od tego są te sztuczne mleka aby życie umilić
|
|
|
|
|
#2664 |
|
Raczkowanie
|
witam
w ogole nie mam czasu tu zaglądać, mimo że mały dużo śpi. nie mam szans też na przeczytanie wszystkiego. pojawiła się u małego podrażnienie oka, i nawet po nocy miał zaklejone oko ropą. próbowałam rumianku, ale nie za wiele pomógł. jutro po południu idę do lekarza. może ktoś z Was miał podobny problem, może potrzebne są jakieś krople? tak samo skóra, ma jakieś krosty na buzi przecieram octeniseptem, ale nadal są ![]() w nocy daje pospać, co jest istotne, bo tż nie bardzo w nocy wstaje. generalnie nawet czasem nie słyszy, że mały daje znać, że jest głodny więc zapału do pomocy na wiele nie starczyło, mały skończył wczoraj 3 tygodnie
|
|
|
|
#2665 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2666 | |||
|
Wtajemniczenie
|
nie odpisała
(((((Cytat:
![]() Cytat:
gratulacje ![]() Cytat:
a krosty na buzi znajomej dziecku przeszły po Emolium krem barierowy, nie pamietam ale jeżeli karmisz piersią to moze coś zjadłaś nie-ten-teges? a no i przemywaĆ wodą przegotowaną kilka razy dziennie- moze to trądzik niemowlęcy- powinien minąĆ sam, coś czytałam że to hormony mamy jeszcze działające w malutkim organizmie Edytowane przez nikaa2 Czas edycji: 2011-11-30 o 18:21 |
|||
|
|
|
#2667 |
|
Raczkowanie
|
ok, dzięki. zastosuję ten roztwór. pozdrawiam
|
|
|
|
#2668 |
|
Wtajemniczenie
|
3mam
za poprawęaaa wróciłam z tego podglądu dzieciaczka czy jest okręcony bardzo pępowiną: no wiec jest tylko niepełny raz wokół szyji- także standardzik ciesze się bardzoporposiłam go też o wagę no i.... 3500g ma mniej więcej oczywiscie a w poniedziałek-wtorek mam rodziĆ- jak ja go wypchnę? no dzieki jak tak ma wyglądaĆ dziecko hipotroficzne
Edytowane przez nikaa2 Czas edycji: 2011-11-30 o 18:34 |
|
|
|
#2669 |
|
Zakorzenienie
|
dzieki za odp odnosnie kremów
pewnie ten z ziajki najtańszy to ten postaram sie kupic w szpitalu w którym ja rodziłam nie było problemu z MM, smokiem -nikt na siłę nie przymuszał do karmienia cycem-wrecz tłumaczyły by się tyak nie napinać na ten rodzaj karmienia. gratu;luje nowym mamom które sie rozpakowały
|
#2670 |
|
Zadomowienie
|
Witam
Seona GRATULACJE ![]() ![]() Coraz wiecej nas rozpakowanych ![]() Goferek nasz Piter tez miał problem z oczkiem, na poczatku lzawilo, a potem ropa podchodzilo. Przemywalismy sola fizjologiczna czesto, a nawet bardzo czesto, ale lekarka dala krople Gentamycyne czy cos takiego i po 4 razach byla ogromna poprawa - krople odstawilismy po 3dniach, a teraz tylko przemywam malemu rano i wieczorem sola fizjologiczna nikaa no to duze dziecie bedzie ![]() truskafka u nas w szpitalu wszystko zalezalo od zmiany poloznych. Jedne chodzily i strofowały dziewczyny te co nie karmily piersia, a inne pomagaly przy laktacji, braly na dokarmianie bez zadnych komentarzy. U mnie w 3 dobie pojawil sie problem z nawalem, polozna laktacyjna powiedziala tylko tyle by przystawiac czesto i g*wno mi to dalo, bo pokarmu mialam za duzo, a maly nie spijal takich ilosci, cyce byly ogromne, twarde i bolace. Na szczescie na poranna zmiane przyszla mloda polozna, pomogla mi bardzo, pokazala co robic przy nawale, gdy brodawki sa mega twarde, jak malego przystawiac - nie musiała tego robic, bo jest "zwykla" polozna - od tych spraw w naszym szpitalu jest laktacyjna |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:29.

klask i:.

TERAZ OFICJALNIE MOGE POWIEDZIEC ZE TAK UDALO SIE!
tez mamy z Aventu i sa genialny. Olek podobnie - possie i wypluwa po kilku minutach. Maly ma tak silny odruch ssania, ze zasysa wszystko dookola! Raz nawet ssal dziubek maskotki pingwinka 
tak bym chciała zeby polubiła smoczka... bo sie budzi i płacze i pierś do buzi i zasypia... a tak to smoczek by miała i by spała bez pobudki bo by possała. ona taka przewrażliwiona jak jej pierś wyciągam, aż nerwy ma

jesli macie wspolnote majatkowa powinienn Cie o tym poinformowac!
Bartek dziś w nocy obudził się z potwornym bólem gardła, nie mógł prawie wcale mówić. Teraz jest już trochę lepiej, ale zaczął kaszleć...Przynajmniej gorączki nie ma - zobaczymy co będzie dalej.