|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2611 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Wiosna,lato,jesień z brzuszkiem,a na zimę już z maluszkiem - mamusie XI/XII 201
Seona gratulacje
![]() ![]()
|
#2612 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Wiosna,lato,jesień z brzuszkiem,a na zimę już z maluszkiem - mamusie XI/XII 201
Cytat:
mała nie ma problemów ze ssaniem, a dodam,że karmię małą tylko butelką, bo nie mam juz prawie pokarmu w piersiach.
|
|
#2613 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
2. ![]() 3. za ktg i usgPrincesska- co do smoka, ja pomimo założenia ze nie bede dawac smoka czasem daje małej ale ona nie chce. tak chciałabym zeby nauczyła sie sama uspokajac i zasypiac bez wiszenia. Helen ma spora potrzebę ssania. Smoczki na pewno są lepsze niż palce/kciuk. Od smoka łatwiej odzwyczić a raczki zawsze sa w zasięgu |
|
|
|
|
#2614 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() u mnie to chyba dziedziczne - babcia karmiła swoje dzieci po 2 tygodnie, mama mnie karmiła 3 tygodnie, ja Szymka 2 tygodnie - i pokarmu zero...... najgorsze było przezyc to w szpitalu.... tysiące plakatów - NIE MA NIC LEPSZEGO OD MLEKA MATKI !, PRAWDZIWA MATKA KARMI SWOJE DZIECKO PIERSIĄ ! itd + położne które zrobiły mi 2 mega krwiaki na lewej piersi od ściskania.... ( lewą pierś miałam przez to jak balon przez tydzień), , aaaa szkoda gadać, przepłakałam 2 noce z wyrzutów sumienia, france doprowadziłyby mnie do jakiejś depresji po porodowej, bo jak rozrabiam NAN to niby nie kocham swojego dziecka.... - masakra dziś mam kiepskawy dzień.... coś mnie wzięło na wspominki
|
|
|
#2615 |
|
Zakorzenienie
|
niestety nie mam czasu na czytanie czy pisanie.
mam pytanie-jak nazywa się maśc na brodawki której nie trzeba zmywać przed karmieniem?????czy moze to Maltan? co do wolnego to po zgłoszeniu dziecka do zuzu tez jest na dany rok 2 dni opieki na dziecko do wykorzystania przez jednego rodzica w danym roku.tak przynajmnije było-mam nadzieje,że tak jest nadal.
|
#2616 |
|
Zakorzenienie
|
truscafka do mnie tez przylazly jak Oliwie urodzilam, "niech Pani pokaze piersi"pokazalam...a ta z lapami!!!!!!!!!!!!!!!!
a ja Halooooooo co Pani robi?swoich Pani nie ma?prosze siebie tlamsic a nam butelke przyniesc...tak mnie wkurzyla!
|
|
#2617 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Generalnie harmonogram dnia to jakies wytyczne, nie sztywna sekwencja. Z drugiej strony nie chcemy, aby dziecko przy cycu spalo. Milosc, czulosc-jasne, ale Szpilka tez musi funkcjonowac. Przede wszystkim liczymy na to, ze Mala zechce jesc w jednej racie, bez spania. |
|
|
|
|
#2618 |
|
Rozeznanie
|
Agnus - witamy ponownie!!!! zagladaj do nas! Twoja mala dama wyglada uroczo, ten spioszek
Princesssko, ostatnio nawet nam nasza kobieta na psychologii rozwoju dziecka mowila, ze nie wie skad sie wzielo takie przekonanie, ze smoczek to samo zlo?! Ona stwierdzila, ze to jeden z lepszych wynalazkow dla dzidziusia. Dziecko ma naturalna, biologiczna potrzebe ssania, tak sie uspokaja. Masz wybor, albo smoczek i dziecko uczy sie samo uspokajac ze smoczkiem i kontrolowac swoje emocje, albo cycek i twoja pomoc co moze rodzic pozniejsze konswekwencje w takiej postaci, ze w przyszlosci tylko Ty bedziesz w stanie pomoc dziecku w uspokojeniu sie i regulowaniu emocji. No i zostaje jeszcze kciuk, od ktorego baaaardzo trudno odzwyczaic. Od smoczka trzeba bedzie dziecko pozniej odzwyczaic, ale nie zawsze jest to trudne, tak samo bedziesz musiala odzyczaic od pieluch. Tak jak Truskafka pisala, w dzisiejszych czasach sa takie smoczki, ze krzywdy nie wyrzadzaja, a zgryz to wada w duzej mierze genetyczna. Ja i moje rodzenstwo mielismy identyczna wade zgryzu, cala trojka, ja ze smoczkiem przechodzilam do 5 r.z a moja siostra tylko 3 miesiace uzywala. Ja sama kupilam Aventu i juz jeden spakowalam do torby szpitalnej Ale malutka Seonki sliczniutka!!!! |
|
|
|
#2619 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:09 ---------- Poprzedni post napisano o 12:08 ---------- Z 12 miesięcy :/ Dla mnie niestety...
|
|
#2620 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Tak samo akcje pt. "zrezygnuj z pracy i zostan w domu z dzieckiem"!!! Kiedys uczesniczylam w jakims spotkaniu kobiet, ktore przekonywaly ze to najlepsze rozwiazanie.... nie wiem dla kogo? Dla mnie raczej nie? No bo co? Bede miala czarna dziure w CV, niech sie stanie cos mojemu TZ i zostane sama z dzieckiem i gdzie ja znajde szybko prace i to taka zeby utrzymac rodzine? Nie wspominajac juz o tym, ze dziecko z dnia na dzien zostanie mnie pozbawione. No i jest jeszcze cos takiego, ze pracujaca matka, to szczesliwa matka, wraca z pracy i cieszy sie, z kazdej chwili spedzonej z dzieckiem i spedza tan czas wolny poza praca z dzieckiem bardzo owocnie. A niestety w wielu przypadkach nie udaje sie to kobietom, ktore siedza z dzieckiem caly czas w domu i czasami maja juz dosc takiego zycia z dzieckiem przy boku non stop i nie potrafia docenic tego kontaktu jaki maja z dzieckiem. ech.... skomplikowane to! |
|
|
|
|
#2621 |
|
Zakorzenienie
|
Seona gratulacje
Jesli chodzi o smoczki to 2 pediatrow mi powiedzialo ze z dwojga zlego jak dziecko ma potrzebe ssania to lepsze jest dac smoka niz by maluch mial ssac kciuka bo latwiej odzwyczaic no i mniejsze zlo dla zebow Przy czym lepsze sa anatomiczne niz te plaskie lub wisienki
|
#2622 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() moja mama nie karmiła piersią, bo miała rope w mleku i do tego zapalenie piersi. ja miałam zastój pokarmu i płakałam jak musiałam odciągać. po tygodniu pokarm zaczął znikać. w szpitalu też mi było ciężko. mała mnie pogryzła, a one na siłę przystawiały mi Oliwkę do piersi. podczas karmienia łzy podchodziły mi do oczu, a położne nie potrafiły tego zrozumieć... te plakaty też mnie zdołowały... wiem co czujesz. też miałam coś takiego,że jak rozrabiałam nan1, to czułam się złą matką. rozchmurz się Cytat:
Cytat:
Jedne na siłe ściskały i chciały przystawiać do piersi, a inne rozumiały i przynosiły butelkę. Cytat:
dziękuje
|
|
#2623 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
To straszne ........ Nie podążam za stereotypami, a mimo to Szymek jest całym moim życiem, i kocham go tak mocno, że tego nie da się wyrazić żadnymi słowami - wprost nie do pomyślenia.....!
Edytowane przez truscafka Czas edycji: 2011-11-30 o 12:29 |
|
|
|
|
#2624 |
|
Zakorzenienie
|
Truskadko zgadzam sieze propaganda karmienia piersia to rzecz straszna. Sama karmie ale uwazam ze na sile zmuszanie do tego jest karygodne... I to traktowanie matek ktore z. Roznyxh powodow nie moga lub nie chca karmic jak wyrodne- normalnie noz w kieszeni sie otwiera
|
#2625 |
|
Wtajemniczenie
|
po moich doświadczeniach z karmieniem piersi, kojarzy mi się to z okropnym bólem i Oliwką która się złości, bo nie może złapać brodawki...
też mnie wkurza takie podejście ludzi
|
#2626 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() jeszcze mi się przypomniało jak oprócz ściskania z całej siły piersi do krwiaków i siniaków, jedna położna pociągnęła mnie za brodawke (bo miałam i mam strasznie płaskie) tak jakby chwycić kogoś za ucho i potarmosić to tylko łzy po policzkach się polały i z bólu zrobiło mi się gorąco od stóp do głów.... i jeszcze to jak latały za mną z kartką, że mam podpisać dokument że będę karmić sztucznie i że mam się natychmiast zdecydować jak karmie
|
|
|
#2627 |
|
Wtajemniczenie
|
też mi tak ściskały.
jak poszłam do butelkę, położna do mnie " ja zaraz przyjdę i sprawdzę czy ma pani pokarm w piersiach i dlaczego pani nie karmi" jak zobaczyła moje pogryzione i zakrwawione brodawki dała sobie spokój. Jedna dziewczyna miała ten sam problem, a inna połozna mimo to przystawiła jej dziecko do piersi. dziewczyna płakała z bólu a mimo to musiała karmić, bo co chwilę do niej przychodziła i sprawdzała ja nie musiałam nic takiego podpisywać
|
#2628 |
|
Raczkowanie
|
Mój mały dostał smoczek już w szpitalu, jak był pod tlenem czyli ok 4 doby, bo był niespokojny i wyrywał sobie wenflony. Smoczek był więc alternatywą dla wiązania.
|
#2629 |
|
Rozeznanie
|
Kurcze, dziewczyny, to o czym piszecie to jakis horror!!! Strach sie bac!
Na wszelki wypadej spakowalam do torby nakladki silikonowe na piersi, chcialabym karmic piersia, ale nie wiem, czy cos w nich bedzie? |
|
|
|
#2630 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
) a komplet brzmi super ![]() udanej imprezy w takim razie i pamiętaj "no stres" ![]() Sozuś dzięki za łopatologiczne wytłumaczenie ![]() już teraz skumałam szkoda tylko, ze ten cholerny szpital robi takie problemy ![]() p.s. apropos wód... to mi bez mojej wiedzy te upławy wylewają się/wypadaja moze bardziej, takie mleczne i to dośĆ sporo... ale ja czekam na takie odejście wód jak to powiedział gin: ciepło pani poczuje na udach fatal21 udanej wizyty u fryzjera no i fajnie, ze masz kogoś kto was przygarnie na te parę dni- ale z moich znajomych fenoterol spowodował przenoszenie ciąży- czego oczywiscie ci nie życzę Cytat:
![]() witaj zaglądaj do nas kiedy tylko chcesz albo bardziej- kiedy tylko będziesz mogła tja u nas zastój, bo dużo mamusiek się rozpakowało a niedobitki(sorki dziewczyny) zostały ![]() jeszcze parę listopadowych zostało no i grudniowe a wtedy do odchowalni się przejdzie śliczną ma Seonka córuchnę Cytat:
no i brawa sie należą za spłate kredytu- no to teraz z jednym takim nie wielkim mozecie zbieraĆ na wypasione wakacje z dziewczynkami Cytat:
Maltan Lansinoh Bepanthen niestety to też dla mnie nie korzystne jest Dzisiaj mam wpaśĆ do gina i podejrzeĆ czy mały okręcony pępowiną jest- bo do porodu się nie odkręci, a jak nie jest okręcony to się ejszcze może zakręciĆ ale on ma dobry sprzęt, to za darmo powiedział żebym wpadła na kilka minut to zobaczy co i jakpoprosze go o oszacowanie wagi- bo jestem ciekawa czy ta hipotrofia poszła sobie p.s. smoczka mam z TT od 0+ -> był w zestawie gratis, mam nadzieję, że jest anatomiczny i nawet go zabieram do szpitala ze swoją butelką TT- a jak wyglądało w spzitalu? oddawałyście po każdym karmieniu mm położnym do mycia te butelki, czy już zostawiano wam je i same je myłyści ei wyparzałyście? |
||||
|
|
|
#2631 |
|
Raczkowanie
|
Ja Matiego karmiłam 3 miesiące i straciłam pokarm, teraz strasznie chciałam karmić ale cóż wyszło inaczej, na razie udaje mi się ściągać tyle że mały się najada, jak długo nie wiem.
Ja miałam to szczęście że w szpitalu była doradca laktacyjny, super babka, anioł nie kobieta. A połozne też musza zrozumieć że to nasze piersi i nasza decyzja i nic im do tego, a sposób karmienia nie jest absolutnie wyznacznikiem miłości.
|
#2632 |
|
Wtajemniczenie
|
nakładki na piersi uratowały mi życie po wyjściu ze szpitala.
wyleczyłam brodawki i karmiłam małą przez kilka dni, bo miałam nawał pokarmu. dobrze,że masz je już spakowane nikka - u mnie w szpitalu połozne czasem same przychodziły i zabierały butelki, a czasem ja odnosiłam sama połozne myły butelki i za każdym razem miały nowe smoczki do nałożenia na butelkę. jak tylko Oliwka będzie spać, a ja będę mieć chwile, to bede pisać jak najwięcej daj znać po wizycie
Edytowane przez agnesuk Czas edycji: 2011-11-30 o 13:09 |
|
|
|
#2633 |
|
Zakorzenienie
|
WsYcscy powtarzaja ze karmieenie piersia zaczyna sie w glowie i jego sukces zalezy od nastawienia matki i wsparcia otoczeniaAle to co piszecie ten przymus to faktycznie koszmar i zaprzeczenie idei karmienia z radoscia i w spokoju Mi to polozne niemal dypolom i order zaslugi daly za to ze chce dwojle karmic- pozytywne wsparcie, i tak byc powinno Przyszla moja chusta kolkowa z bebelulu, jest sliczna ale z trojeczki poki co tylko soni sie spodobala
|
#2634 |
|
Zadomowienie
|
u mnie z nakładkami tez nie wychodziło - te z aventu silikonowe miały te wypustki 3 razy większe niz moje prodawki i mały nie potrafił pociągnąć, potem próbowalam przystawiac do brodawki smoczek dla wczesniaków - troche lepiej, ale pokarm nie wypływał.... zosatał mi laktator - niestety mimo systematycznemu odciaganiu pokarmu bylo coraz mniej i mniej, skonczyłam chyba kiedy było 10 ml z obu piersi... mały zjada 110 ml
|
|
#2635 | |||
|
Zakorzenienie
|
hello
Cytat:
widze to po sobie... albo zajmuje sie malym albo regeneruje sily.Cytat:
wspolczuje, ja martwie sie co zrobie mieszkajac na 2gim pietrze.Cytat:
|
|||
|
|
|
#2636 |
|
Wtajemniczenie
|
ja całą ciąże nastawiałam się,że chcę karmić piersią i miałam pokarmu sporo. szkoda tylko,że położne tak potrafiły mnie zniechęcić tym przystawianiem na siłę.
ani nie było to przyjemne dla mnie, ani dla Oliwki.
|
#2637 |
|
Zakorzenienie
|
ja niby karmie, ale tez szalu nie ma, moja mama miala malo pokarmu i ja tez, jakbym nie dokarmiala, to mlody by sie darl bez przerwy jak w szpitalu, szczescie w nieszczesciu ze spadl tyle, ze kazali dokarmiac. Mi piersi nie sciskali, ale dziewczynie z sali jak noworodkowa zlapala, to sie blada laska z bolu zrobila
|
|
|
|
#2638 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
tak bym chciała zeby polubiła smoczka... bo sie budzi i płacze i pierś do buzi i zasypia... a tak to smoczek by miała i by spała bez pobudki bo by possała. ona taka przewrażliwiona jak jej pierś wyciągam, aż nerwy ma
|
|
|
#2640 | |
|
Wtajemniczenie
|
agnesuk
dam znaĆ na pewno Cytat:
![]() z tym karmieniem to fakt- masakra jakaś jak o tym piszecie... ja będę walczyła o laktację ale czy się uda to nie wiem coś słyszałam, ze jest u mnie w mieście przy szpitalu którymś(ale wiem że nie przy moim ) doradca laktacyjnyzobaczymy, wyjdzie w praniu ![]() idę napisaĆ do Dalii
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:44.

mała nie ma problemów ze ssaniem, a dodam,że karmię małą tylko butelką, bo nie mam juz prawie pokarmu w piersiach.

za ktg i usg

Jedne na siłe ściskały i chciały przystawiać do piersi, a inne rozumiały i przynosiły butelkę.

wspolczuje, ja martwie sie co zrobie mieszkajac na 2gim pietrze.
tak bym chciała zeby polubiła smoczka... bo sie budzi i płacze i pierś do buzi i zasypia... a tak to smoczek by miała i by spała bez pobudki bo by possała. ona taka przewrażliwiona jak jej pierś wyciągam, aż nerwy ma
coś słyszałam, ze jest u mnie w mieście przy szpitalu którymś(ale wiem że nie przy moim