|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2581 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Wiosna,lato,jesień z brzuszkiem,a na zimę już z maluszkiem - mamusie XI/XII 201
Wazna sprawa jest to, ze obok L4 trzeba dostarczyc oswiadzczenie takie, chyba takie ze jest sie jedynym kto moze sie opiekowac czy co.
Seona: Dajesz! |
|
|
|
#2582 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Wiosna,lato,jesień z brzuszkiem,a na zimę już z maluszkiem - mamusie XI/XII 201
Witam
Ja już druga nic z przerwa na bóle menstruacyjne miałam.Nie wiem co to oznacza dzis mam wizyte i zapytam, bo mam odstawic leki, a to mnie przeraza, ze nie zdaze dojechac i kto mi zrobi cc?Porodu naturalnego sobie nie wyobrazam. Która miała takie bóle po 37tc i co oznaczaja?Bez skurczy.
|
#2583 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
My już po wizycie w poradni oceny rozwoju, malutki zdrowy, jak na razie żadnych odchyleń od normy nie ma. Na 15 grudnia mamy kontrolne USG główki i morfologię, bo lekarz stwierdził że mały blady mimo codziennego podawania żelaza. Oby tylko anemia nie była bardzo głęboka, bo czekała by nas następna transfuzja. Seona kciuki, ale już pewnie jesteś po. U nas w niedziele chrzciny powoli dopada mnie stres, imprezka na 58 osób (no cóż uroki posiadania dużej rodziny), ale na szczęście w lokalu.
Nasze małe cuda ... Mateuszek i Danielek http://suwaczki.slub-wesele.pl/20060617310123.html" http://suwaczki.maluchy.pl/li-28264.png http://s4.suwaczek.com/201110121756.png Edytowane przez Paula__22 Czas edycji: 2011-11-30 o 08:05 |
|
|
|
|
#2584 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
nie wiem moze do urzędu miasta, że jestem sama zameldowana i sama mieszkam?(bo mąż zameldowany u rodziców jest)... chociaż dziewczyny te które dostały, chyba niczego takie załatwiaĆ nie musiały![]() Glam 3mam kciukasy, zeby maluchy nie złapały wirusówki ![]() będzie dobrze aaa no to musze się zaopatrzyĆ w chustę- tylko bardzo proszę, abyś podała mi te f-my któe polecałaś(podawałaś je w innej części, tylko ze mi się dysk spalił i utraciłam dane a znalazłam taką chuste tanią dośĆ i wmojej miejscowości, co o niej myslisz? f-my ALMELLE http://allegro.pl/chusta-tkana-exoti...939117351.html albo f-my AZIMi http://allegro.pl/chusta-tkana-azimi...940306559.html Paula ten paskudny wirus dopada wasze starszaki- cholernik ale super, że już chrzciny zaplanowane i to już na dniach- i spora imprezka, cóż ja też mam dużą rodzinę, ale tż mniejszą to moze się uda zrobiĆ ją w domu.... chociaż o restauracji też myślałam, a ile za talerzyk? jeżeli mogę spytaĆ ![]() nie łap stresa będzie ok- strój już masz? sukienka+żakiet czy coś innego? u mnie w rodzinie się zdarzały(no ale omprezy po 80osób), ze muzyka na żywo była i kelnerki w lokalu - dlatego ja myslę o skromniejszej ok.30- 40osób
Edytowane przez nikaa2 Czas edycji: 2011-11-30 o 08:40 |
|
|
|
|
#2585 |
|
Zakorzenienie
|
nika Obie te chusty wygladaja ok, tkane skosno- krzyzowo, certyfikaty maja mysle ze warto zaryzykowacJak ja kupowalam chuste 2 lata temu to najtansze byly bebelulu, bo inne- nati, didymosy- ceny porazaly. Caly czas sie zastanawialam czemu za oawal szmaty trzeba blisko 200 zl dac i czemu nie ma tanszych producentow- widac ktos poszedl po rozum do glowy i zaczal je produkowac Paula wiesz ze Danielkowi jako wczesniakowi naleza sie dodatkowe szczepienia darmowe? Tzn pneumo lub meningo, nie pamietam ktore. Powodzenia z chrzcinami i dzieki za info o wirusku U nas podobnie- malusi katarek i wysoka temp. Aha no i wymiotowala po jedzeniu. Na szczescie wieczorem i rano juz normalnie jadla
|
#2586 |
|
Wtajemniczenie
|
dzięki glam za odpowiedź
no to fajnie, że sa tańsze odpowiedniki tych chust- pewnie kupię, albo poczekam na prezent pod choinkę bo chyba odważę sie chustowaĆ dopiero od 1 m-ca zycia
|
|
|
|
#2587 |
|
Rozeznanie
|
Seona, mam nadzieje ze juz po!! jak nie to trzymam kciuki, powodzenia!!!
Kurcze, co to za wirusowka, Glam, paula, duzo zdrowka dla waszych starszakow. Biedna takie male dzieci, wymecza sie przez taka chorobe ![]() Nika, szpilmalzon ma racje, do tego kazdego L4 ktore jest przeznaczone na opieke nad czlonkiem rodziny trzeba dolaczyc specjlany druk ZUSowski, w ktorym oswiadczasz ze jestes jedyna osoba, ktora moze sprawowac opieke nad chorym czlonkiem rodziny. zaraz poszperam w necie to Ci wynajde. To chyba ZUS-15? poczekaj.... ---------- Dopisano o 09:35 ---------- Poprzedni post napisano o 09:32 ---------- ok, znalazlam, mam nadzieje, ze link sie otworzy http://www.zus.pl/pliki/formularze/z_15.pdf formularz to ZUS Z 15 ---------- Dopisano o 09:37 ---------- Poprzedni post napisano o 09:35 ---------- a, i jeszcze rodzice maja do wykorzystania w ciagu roku 2 dni na opieke nad dzieckiem, ale to sa 2 dni, ktore w ciagu roku kaledarzowego mozna wykorzystac na jedno dziecko, jesli Ty w tym roku juz z nich nie skorzystasz to Twoj TZ moze, musi tylko w kadrach zlozyc oswiadczenie iz ma male dziecko i zamierza korzystac z opieki nad nim. W nastepnym roku, jesli wrocisz do pracy to musicie sie juz podzielic tymi 2 dniami, np. ze Ty je wykorzystasz, albo oboje po 1 dniu. |
|
|
|
#2588 |
|
Zadomowienie
|
Witajcie
Spieszę donieść że Seonka urodziła o 3ciej w nocy, śliczną córę, 4kg i 61cm!!! ![]() ![]() klask i:.Poród miała łatwy i była zaskoczona że tak sybko poszło, dwa czy trzy parte i Lila na świecie. Komu mogę podesłać fotkę malutkiej żeby wstawić na forum? Bo ja nie mam takiej możliwości. |
|
|
|
#2589 |
|
Rozeznanie
|
Seona!!! Gratulacje, czyli jednak rozowy sluz oznacza rychly porod!!!!
|
|
|
|
#2590 |
|
Wtajemniczenie
|
Sozaa
dzięki jestes kochanaa powiedz mi bo ciemna jestem (ten druk wypełniony muszę zanieśĆ do zusu, po jakąś pieczątkę?) i dopiero do szpitala i pokazaĆ przy wypisie? czyli tak tżtowi(no ja w tym roku nei wrócę do rpacy )) ) nalezą się:2 dni okolicznosciowe i 2 dni na opiekę nad dzieckiem no i L4 do 14dni najlepiej z dołączonym drukiem ZUS-Z-15 Seona gratulacje, ale szybko poszło, gratuluję szybkiego porodu i duuuużej zdrowej dzidzi, super że już jest po tej stronie brzuszka ![]()
Edytowane przez nikaa2 Czas edycji: 2011-11-30 o 09:55 |
|
|
|
#2591 |
|
Zadomowienie
|
Gratulacje dla Seony!!! Silna kobietka
Dziewczyny dzięki za rady dot. łóżeczka tur vs kojca - wybrałam to http://allegro.pl/show_item.php?item=1939729284 - zielone i już do mnie jedzie, znaczy do teściów.... mój mąż po cc dostał 3 tygodnie l4 -2 tyg na mnie i tydzień na dziecko, w szpitalu nie prosiłam się o l4 pojechał do mojej ginekolog i ona mu wypisała od razu u siebie w gabinecie ale wczoraj chodziłam wkurzona, mój tata doprowadza mnie do szału mamy ze sobą świetny kontakt i zazwyczaj jesteśmy straaaasznie za sobą i nigdy się nie kłócimy ale już przegina. Chodzi non stop za mną i gada rzeczy typu: wyłącz ten telewizor - bo małego razi, zasłoń te zasłony bo małemu będzie w oczy raziło, jak tak rozmawiasz przy nim przez tellefon to mu nie zaszkodzi? itd. Wczoraj kupiłam sobie grę na playstation Move Fitness, No i skaczę z kontrolerami ruchu, mały śpi odwrócony do ściany. Jak wpadł do pokoju i gada: co ja wyprawiam, że to jest szkodliweee, że nie mam pojęcia ! Jestem tak wk***** do dziś ze szok. W ogóle się do niego nie odzywam. Kuźwa do szałasu pójdę mieszkać z nim, bo przecież internet tez wysyła fale i cały swiat do jasnej cholery fale wysyła. No nie mogę.............
Edytowane przez truscafka Czas edycji: 2011-11-30 o 10:01 |
|
|
|
#2592 |
|
Zakorzenienie
|
czesc kobietki
i nie tylko![]() wczoraj pechowy dzien mialam. Mala ma poczatki anginy i zastrzyki, pielegniara przychodzi zrobic;/ do tego wywinelam orzelka, prawa kostka lekko opuchnieta, lewe kolano zmasakrowane......koszamr ;/ ulubione spodnie podarte, nie mam normalnie w czym chodzic....dobrze ze nic mi sie nie stalo jakos tak sie szybko obrocilam zeby upsc na kolano i obrocilam sie na plecy. GRATULACJE!!!!!!!! Dzis udalo mi sie zalatwic jedna sprawe pozytywnie , tak mi zalezalo i sie udalo!!! po prostu sie udalo!!! az sama nie wierze, tylko zawsze jest to drugie dno i musze jeszcze kombinowac dalej....
|
|
#2593 |
|
Wtajemniczenie
|
Trus
doskonale Ciebie rozumiem, ja już się boję bo mamę mam taką- robi to z miłości, ale nas to do białej gorączki doprowadza. Nie denerwuj się ![]() a mój gin powiedizał, ze po sn nie wypisuje L4- wyłacznie po cc i taką samą wiadomośĆ otrzymałam w szpitalu- ale liczę na to że jak zaniosę druk zusowski to wypiszą ![]() p.s. śliczny kojec 3w1 ![]() darii o żesz w mordę twoje też chore?? co za fatum. 3mam kciuki za szybkie wyzdrowienie, pewnie dla małej to szok, te zastrzyki dobrze, że my jeszcze niczego nie złapałyśmy o_O i miałaś farta, ze nic się wam nie stało- bo byłaś na ktg czy usg czy u gina dopytaĆ co z malutką? dobrze by było jakby lekarz się wypwoieidział na ten temat no i gratuluję załatwionej pozytywnie sprawy- tej tajemniczej ))))))
Edytowane przez nikaa2 Czas edycji: 2011-11-30 o 10:20 |
|
|
|
#2594 |
|
Rozeznanie
|
Nika, ten druk ZUS Z-15 drukujesz, wypelniasz i TZ zabiera do pracy i zanosi do kadr, i wsio!
U nas czasami jest tak, bo mamy kadry na drugim koncu Polski i ja jestem lacznikiem, ze przychodzi ktos i nie wie jak ma wypelnic, to oddaje mi na wpol wypelniony i PODPISANY, ja wysylam do kadrowej i ona pozniej sama wypelnia co jej tam brakuje. A ten druk ws. opieki to kazda firma ma swoj, zazwyczaj dostajesz go ze stosem dokumentow do wypelnienia gdy jestes do pracy przyjmowana. Ale oczywiscie ja np. zaczynalam prace w moje firmie 2 lata temu i dziecka w planach nie mialam wiec tego oswiadczenia o zamiarze korzystania z opieki nie wypelnialam, dopiero po porodzie sobie wypelnie i oddam w kadrach. I kadry sie powinny wszystkim zajac. |
|
|
|
#2595 |
|
Wtajemniczenie
|
Sozuś ?
czyli ten druk zusowski to do tych 2 dni opieki nad dzieckiem, tak? a już miałam nadzieje, ze do szpitala zeby wypisali po sn to L4(którego tak boją się wypisaĆ, a w sumie raczej nie chcą (( )przepraszam, ze tak drażę ten temat... ale miej na uwadze że w 9m-cu komórki mózgowe kobiety ciężarnej się kurczą
Edytowane przez nikaa2 Czas edycji: 2011-11-30 o 10:24 |
|
|
|
#2596 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:30 ---------- Poprzedni post napisano o 10:25 ---------- Nika, spoko, mozesz drazyc temat ile chcesz, ile wiem tyle Ci powiem. ten druk Zusowski dolacza sie do tego L4 ktore Tz dostaje na opieke nad Toba. Wogole za kazdym razem, np. jak Twoje dziecko sie rozchoruje i od lekarza to Ty dostaniesz L4 na opieke nad dzieckiem to tez taki druk bedziesz musiala wypelnic. Wiesz, bo to L4 ktore dostajesz gdy ktos z Twoich bliskich jest chory wyglada inaczej anizeli L4 ktore dostajesz Ty jak jestes chora. Na tym pierwszym sa dane osoby, ktora jest chora i ktora Ty sie opiekujesz, a na tym drugim tylko Twoje dane. A te dwa dni opieki nad dzieckiem, ktore naleza sie ustawowo to wykorzystujesz kiedy chcesz i nikomu sie nie tlumaczysz czy dziecko chore, czy ma wazny dzien w szkole czy co. to sa jakby dodatkowe dwa dni urlopu dla Ciebie..... |
|
|
|
|
#2597 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeżeli chodzi o strój to spódniczka i żakiet w fiolecie, niestety gości się nie dało po obcinać u Matiego było 42 osoby i też robiłam w domu ale wtedy mieszkałam jeszcze z rodzicami. teraz sobie nie wyobrażam przy 2 dzieci tego latania a tak to luzik wszystko gotowe. W lokalu płacimy 80 zł od osoby dorosłej, za dzieci nic. Obiad zupa + drugie 4 rodzaje mięsa do wyboru + surówki, ciasta, owoce, napoje, sałatki 3 rodzaje, wędliny, galaretki, lody zamiast torta i później barszczyk czerwony z krokietem. Wszystko w cenie oprócz alkoholu czas nieograniczony chrzest w kościele o 11 więc obiad pewnie 12:30, myślę że goście posiedzą tak do 19 może 20. Wszytsko co zostanie dostajemy do domu. Cytat:
Ja na pewno będę szczepić z tej racji że pracuje w przedszkolu i rózne świństwa mogę przenieść. Seona .
|
|
#2598 |
|
Zakorzenienie
|
Seona gratulacje
![]() ale duza dziewucha no wlasnie, jednak dziewczynka![]() glam, Paula mam nadzieje, ze maluszki ominie chorobsko ![]() dla Danielkaelu a jak tam ospa? Moj brat mial przyjechac w zeszla niedziele z tata, na cale szczescie cos mu wypadlo i zostal, bo okazalo sie, ze ma polpasiec i juz wtedy go lamalo ![]() ---------- Dopisano o 10:42 ---------- Poprzedni post napisano o 10:38 ---------- Daria no i twoja Oli tez chora Paula to niezla imprezka sie szykuje ![]() a Plusia nie zostawila nr w klubie? |
|
|
|
#2599 |
|
Rozeznanie
|
jeszcze mam pytanie do zaawansowanych
![]() Jak sie sacza wody plodowe? Bo ja wczoraj mialam mokra wkladke, ale to nie byly uplawy, raczej cos bezbarwnego i wodnistego, rano na pizamie tez czulam cos takiego mokrego, ale siusiu to tez nie bylo, raczej cos co wylecialo bez mojej wiedzy i woli
|
|
|
|
#2600 |
|
Zadomowienie
|
Muffinko dajemy radę, synka wysypało tylko raz, brał tabletki co 6h, żeby nie swędziało.
Właśnie z mężem pojechał do kontroli. a czy malutki mi się zaraził albo ja to okaże się za 2 tyg. Dziewczyny współczuję chorób dzieciaczków, i życzę dużo zdrówka, Tobie Darusia też Nika musisz ich tam zmolestować o to l4, no jak tak można .
|
|
|
|
#2601 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny wkleiłam fotke do klubu bo chciałam zebyście porównały brzuch czy sie przypadkiem nie opuscił?
Ja sie umówiłam do fryzjera Brzuch twardnieje mimo fenoterol, ale bóli miesiaczkowych nie ma wiec ryzykuje.Zreszta i tak jade do gin na 17 i uprzedziłam siostre ze do sobotniego KTG u Niej spie.Ona była w podobnej sytuacji (czyt. fenoterol) i po odstawieniu po 3 dniach urodziła i miała 2 dni wczesniej te bóle na okres. Wiec dla pewnosci posiedze u Niej zawsze to 85km blizej
|
#2602 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry
![]() Seona gratulacje! Duża dziewczynka ![]() Truscafko dobry wybór Bo ja już trzy razy wymiękłam i dałam małej, bo w innym wypadku musiałabym momentami co 10-15min cyca jej dawać... I troszkę mam wyrzuty sumienia.. bo chciałam bez smoka eh
|
|
|
|
#2603 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja mojemu maluchowi daję smoczek bo ma teraz bardzo dużą potrzebę ssania, podejrzewam że to przez karmienie butelką, starszy miał smoka do 20 miesięcy odstawienie obyło się bez łez i rozpaczy. Wole dać smoka nizeby mały ssał palca a jak nie ma smoczka to właśnie to robi.
Nasze małe cuda ... Mateuszek i Danielek http://suwaczki.slub-wesele.pl/20060617310123.html" http://suwaczki.maluchy.pl/li-28264.png http://s4.suwaczek.com/201110121756.png Edytowane przez Paula__22 Czas edycji: 2011-11-30 o 11:05 |
|
|
|
|
#2604 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej Wam
pamiętacie mnie jeszcze? jestem na liście mam zaginionych daaaaaawno mnie tu nie było. Przeniosłam się na inny wątek. Chciałam wrócić, ale nie miałam czasu żeby codziennie do Was zaglądać, a postów było tysiące i ciężko by mi było nadrobić wszystko Urodziłam 7.11 piękną dziewczynkę Oliwkę 3450g. i 59cm - długaśna, prawda? Postaram się do Was zaglądać i pisać, ale nie obiecuję,ze będę codziennie, bo Oliwka pochłania mi trochę czasu pozdrawiam wszystkie mamusie ![]() Oliwka :
Edytowane przez agnesuk Czas edycji: 2011-11-30 o 11:26 |
|
|
|
#2605 |
|
Zadomowienie
|
A to Lili
|
#2606 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2608 |
|
Wtajemniczenie
|
Joamic - cudna
Muffinko - no w takim razie mam nadzieje,że mnie jeszcze raz przyjmiecie?
|
#2609 |
|
Zakorzenienie
|
Udalo mi sie splacic wszystkie kredyty zostajac tylko z jednym na 100 zl miesiecznie
TERAZ OFICJALNIE MOGE POWIEDZIEC ZE TAK UDALO SIE!A moj glupi maz kiedys 2 wzial i nic niepowiedzial i sie z nimi bujalismy! dzisiaj jade na ktg i poprosze ja o usg z racji upadku wczorajszego.
|
|
#2610 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
daję smoczka, mam z aventu 0-6m. takie płaściutkie, zaczęłam dawać jak miał około 10 dni, daje dlatego ze mały jest karmiony sztucznie ( wtedy był dokarmiany, 50/50) i mimo iż wypija b. duzo mleczka niekiedy po zjedzeniu z jego zachowania wynika jakby jeszcze był głodny - wcina ręce, pieluchę itd. ale głodny nie jest bo kilkakrotnie próbowałam go dokarmić czy dopoić i nie chciał już - to chyba taka potrzeba ssania jak któras z was pisała. u nas jest o tyle dobrze, ze mały pocysia smoka max 15-20 min i sam wypluwa i śpi nieraz nawet od razu wypluwa smoczek - po kilku pociągnięciach i zasypia bez więc wydaje mi sie ze az tak się z nim nie zwiąże.... ![]() ja bym na Twoim miejscu się nie przejmowała za bardzo - ja się przejmowałam i nie dawałam czego efektem byllo to ze dziecko bylo nie spokojne, nie chciało zasnąć i płakało, a w szpitalu prawie u kazdej dziewczyny w wózeczku lezal smok.... wydaje mi się ze tteraz te smocczki są naprawdę przystosowane i nie ma się co bać o zgryz itp - piszę o tych porządniejszych smoczkach, te z aventu według mnie są extra
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:49.

))
nie wiem moze do urzędu miasta, że jestem sama zameldowana i sama mieszkam?(bo mąż zameldowany u rodziców
jest)... chociaż dziewczyny te które dostały, chyba niczego takie załatwiaĆ nie musiały

- dlatego ja myslę o skromniejszej ok.30- 40osób
bo chyba odważę sie chustowaĆ dopiero od 1 m-ca zycia

klask i:.

no wlasnie, jednak dziewczynka

.