|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Jaki tutuł
|
|||
| "Koko Koko Mamuśki wrześ-paź są spoko!" |
|
0 | 0% |
| "Dzieciaczki nam po podłodze zasuwają, na kawę i wizaż nam czasu nie daja!" |
|
10 | 31,25% |
| "pierwszy ząbek, pierwszy kroczek zbliża się dzieciaczków roczek" |
|
13 | 40,63% |
| "dawno temu były brzuszki, a tu raczkują nam maluszki' |
|
2 | 6,25% |
| "Pełzam sobie po pokoju, zabawki w rączki i do boju!" |
|
4 | 12,50% |
| "Jestem bobo i wy nie wiecie ze mam najlepsza mame na swiecie!" |
|
1 | 3,13% |
| "Mama pyszne zupki gotuje, a dziecku z radości pupka podskakuje' |
|
0 | 0% |
| "Stawiamy pierwsze kroczki, za chwilę świętujemy roczki " |
|
2 | 6,25% |
| Głosujący: 32. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2341 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Idzie raczek nieboraczek jak uszczypnie będzie znaczek! :) Mamy wrzesień-paź 20
Cytat:
Nieznajomi faceci nie robia tego, bo nie wypada, a znajomi ograniczaja sie do zajrzenia do wozka i zagadywania
|
|
|
#2342 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Idzie raczek nieboraczek jak uszczypnie będzie znaczek! :) Mamy wrzesień-paź 20
Zmykam spać =)
Miłej i przespanej nocki =) |
|
|
|
#2343 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:18 ---------- Poprzedni post napisano o 21:16 ---------- Zosia moja śpi pięknie po dniu pełnym wrażeń. I po dzisiejszej dyskusji na wątku spróbowała pierwszego w życiu chrupka. Mina bezcenna, aprobaty brak. |
|
|
|
|
#2344 |
|
Zakorzenienie
|
Hej
Dostałam dzisiaj pierwszą @ od czasów ciąży Szymkowi chyba idą górne dwójki widać już białe kreski na dziąśle ale kurcze to chyba za szybko![]() Poza tym dzielnie ćwiczy raczkowanie - co wczoraj skończyło się spuchniętą wargą Widziałam tu cudne zdjęcia Ehh i teraz będzie jak zawsze - nadrabiałam dwie godziny, napisałam jednego posta i będę musiała się ewakuować do wyrka żeby jutro w pracy jakoś wyglądać
|
|
|
|
#2345 | |
|
Zakorzenienie
|
ja też już uciekam spać po pełnym wrażeń dniu - mamusie - kolorowych snów
dowiedziałam się przed chwilą że kuzynki tż miał wypadek w Czechach - zasnął za kierownicą i uderzył w betonowy słup auto do kasacji ale jemu najprawdopodobniej nic nie jest - jest poobijany - całe szczęście że tak to się skończyło - mają miesięczne dziecko ![]() dobranoc ---------- Dopisano o 21:29 ---------- Poprzedni post napisano o 21:27 ---------- Cytat:
Szymek będzie naszym wątkowym ząbkowym guru - oby szybko wyszły i bezboleśnie |
|
|
|
|
#2346 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:32 ---------- Poprzedni post napisano o 21:31 ---------- Martunia trzymam kciuki by tam nic poważnego nie było |
|
|
|
|
#2347 | |||
|
Zadomowienie
|
Witam się wieczornie
Dziecię śpi od 21.00, ja juz po kolacji, więc czas na neta, aha, jeszce pranko do powieszenia czeka bo się właśnie skończyło ![]() Cytat:
Cytat:
O kaszka nie podchodzi? U nas jest ulubionym daniem Adasia. a może jakiś jogurcik z owocami czy danonek by się przyjął, co? A co do dziecka i rodziców to szkoda słów . Czasami rodzice udają, że nie widzą i nie reagująPiękności ![]() Cytat:
, szkoda, że tak daleko mieszkają![]() No u Was zupełnie inaczej niż w pl. Nie wiem czy był się przyzwyczaiła. a powiedz co jeszcze u Was jest innego niż w pl? Ciekawa jestem ![]() No taka uparta jest jak mój Adanio. ja na razie odpuszczam butlę, ale może właśnie przetrzymanie przekona Nadię do lyżeczki?
|
|
#2348 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:51 ---------- Poprzedni post napisano o 21:49 ---------- a, i miałam wcześniej napisać, Sharifa Nadii nic się raczej nie stanie jak się przegłodzi trochę, a jak już będzie bardzo głodna to i może z łyżeczki zje. |
|
|
|
|
#2349 |
|
Wtajemniczenie
|
Hejka
melduje się po dwóch dniach w pracy.Ogólnie dni szybko zleciały, bo mam masę pracy, nie ma za dużo czasu na przemyślenia, łezka się wczoraj pokulała, ale dałam radę Bartuś jest dzielny, zostaje z babcią i dziadkiem, jest wesoły, uśmiechnięty, ładnie się bawi i nie ma problemów ze spaniem dziadkowie zadowoleni i zakochani we wnusiu na maksa a jak go odbieram to zostaje obdarowana szerokim uśmiechem a i mały tak jakby fruwał rączki i nóżki latają we wszystkie strony![]() Także cieszę się bardzo, że maly się zaklimatyzował u dziadków i ma tam dobrze ![]() Całuje Was ciepło i postaram się coś poczytać
|
|
#2350 |
|
Wtajemniczenie
|
Dobry wieczór!nadrobiłam ale wykończona jestem i sorki, że nie zacytuję...dzień zalatany, do południa przedszkolaki (a że był długo weekend więc dzicz totalna hihi) a po południu spacerek z młodą...wczoraj nie byłam z nią więc dziś ponad 3h spacerowałyśmy.I dziecię bardzo polubiło patrzenie i słuchanie fontanny..tak się fajnie uśmiecha do niej
![]() Zdjęcia dzieciaczków jak zawsze miodzio za nowe umiejętności i ząbeczki u naszych dzieciaczków![]() Piszecie o zaglądaniu do wózka....Michaśkę też zaczepiaja obcy ludzie...jak jesteśmy w sklepie, czy na targu, czy kogoś spotykam, to z reguły do niej zagadują...a młoda albo sie usmiechnie albo strzeli swoja minę pt - nie znam cię człowieku więc mi nie przeszkadzaj w pracy jedynie pozwalam znajomym wziąść ją na ręce czy też podać jej rękę - znam ich więc wiem, że krzywdy jej nie zrobią![]() A słoiczki sklepowe to ona wcina, ale zauważyłam, że jak dodam jej żółtka to nie chce zjeść wszystkiego, a bez to wcina ![]() Martusiaa..u nas jest podobnie, jak wychodzę na zajęcia to dziecię dzielnie się do mnie usmiecha w ramionach babci lub dziadka a jak wracam to jaka radość ![]() MamoZo - a jakbys spróbowała dać Zosi jogurta naturalnego z owockiem? może akurat jej podpasuje..ja planuję tak podać Michaśce, ale u nas to ostrożnie z tym z racji skazy.... ---------- Dopisano o 22:12 ---------- Poprzedni post napisano o 21:59 ---------- NIc, mykam bo oczy się same zamykają...słodkich i kolorowych maminki Edytowane przez agus1978 Czas edycji: 2012-05-08 o 22:04 |
|
|
|
#2351 |
|
Zakorzenienie
|
Aguś, spróbuje. Dobry pomysł. Bo na tych z hippa to zbankrutujemy.
---------- Dopisano o 22:15 ---------- Poprzedni post napisano o 22:13 ---------- Martusia no to skoro Bartuś ma taką wspaniała opiekę to od razu łatwiej do pracy chodzić |
|
|
|
#2352 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Kupiliśmy używane na tablicy za 90 zł ![]() Cytat:
Cytat:
|
|
|
#2353 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Współczuję @ , u mnie nadal cisza![]() A Szymek to przodownik ząbkowy . Ja mam koleżankę co jej córeczka w wieku 8 m miała już 8 zębów, więc wszystko możliweNatka nie nadrabiaj wszystkiego tylko pisz co u Was, i wrzuć czasem zdjęcie Szymka co by ciotki nie zapomniały jak wygląda ![]() Cytat:
. Dobrze, ze kuzynowi nic nie jest, bo opis brzmiał masakrycznie![]() Moje dziecko dzis zwróciło cały deserek , że był do przebrania calutki i leżaczek i podłoga do mycia. i dostał czkawki, picia odmówił całkowicie, więc dałam mu cycka i na początku nie chciał, ale jak się podłączył to ciągnął i ciągnął![]() A i dostałam od siorki wielką butlę Emolium i dziś była pierwsza kapiel i ten płyn to super sprawa
|
|
#2354 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() A powiedz czy płakał troszkę czy nic? Cytat:
jak dodam żółtko to dziadyga mała nie chce jeść i muszę się nagimnastykować żeby jakoś poszło a jak nie ma to wcina aż miło![]() A z tymi jogurtami to muszę i ja spróbować, bo te specjalne dla dzieci to strasznie drogie są
|
|
#2355 |
|
Wtajemniczenie
|
no to nadrobiłam
![]() Dzieciaczki są wszystkie przesłodkie Piotruś się zakamuflował w przedpokoju Zosia jak zwykle cudna, nie mogę się na nią napatrzeć Nadia jak słodko umorusana a Stefcio to kochany słodziak![]() Całuje Was wszystkie i mykam spać niestety bo już późno Dzięki za miłe słowa
|
|
#2356 | ||||
|
Rozeznanie
|
Mialam troche praktyki po 5 latach w Hiszpanii, tam tez mialam szoki kulturowe, a tu jest troche podobnie tylko intensywniej
No i jest zderzenie europejskiego stylu z ich tradycyjnym - takie 2 swiaty w jednym - zalezy do jakiego miejsca sie pojdzie. Cytat:
![]() Cytat:
Z kulturowych-dzieciowych rzeczy to np. ze chodza spac bardzo pozno - biegajace o 22-23 na dworze latem to czesty widok. Albo "chustowanie" to sposob ubogich - tyle, ze zwykle nosza zawiazany jakikolwiek kawalek materialu i zwykle dzieciak jest na plecach. Odwiedziny po porodzie w szpitalu - tego samego dnia jesli sie da albo nastepnego. No i tak tydzien po porodzie robi sie impreze z okazji urodzin i "oficjalnie" nadaje sie imie dziecku poprzez zarzniecie barana w jego/jej imieniu. Pewnie jeszcze sporo perelek moglabym znalezc Tylko ze my tu nie zyjemy tak tradycyjnie - to istnieje niejako jako swiat obok, ocierajacy sie, czasem przeplatajacy przez nasze zycie, a ja stosuje polskie zasady lub tez szerzej "europejskie". I wszelkie "dziwnosci" sa rozumiane lub tez przymyka oko lub chce nasladowac, a wszystko to z racji tego zem cudzoziemka. Cytat:
Jutro zrobie powtorke z jogurtem, obiadkiem i owockami lyzeczka. Poprosze zastrzyk cierpliwosci. Cytat:
to swietnie, Bartek ma cudowna opieke i za mama zdazy sie stesknic, a i mama nie bedzie sie martwic
|
|
|
#2357 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak ja Wam zazdroszczę tych danonków, jogurcików u nas zapomnieć można o takich rarytasach. Jemy tylko w kółko słoiczki z jabłkiem, winogronem i maliną czasami jabłko winogrona i różane puree, albo jabłko z gruszką - po reszcie są nieciekawe kupy![]() ---------- Dopisano o 08:43 ---------- Poprzedni post napisano o 08:41 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#2358 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień Dobry,
zaliczyłam dziś tylko jedną pobudkę, ale za to taka godzinną, bo postanowiłam dać jej w nocy butlę, co by się nie budziła mi potem co godzinę. Więc godzinę się pomęczyłyśmy, ale to mała cen za późniejszy sen do 10 Zo od wczoraj próbuje wydawać z siebie jakieś inne dźwięki i tak się śmiesznie przy tym zapowietrza. Za pierwszym razem leciałam, bo myślałam, że się dusi, ale jej nic nie jest. Ona się tylko bawi w sprawdzanie co jeszcze z buzią można zrobić. |
|
|
|
#2359 | |||
|
Zadomowienie
|
Hej
Adanio śpi, zupka kalafiorowa się gotuje więc jest czas na wizaż. Mały edit: dziecię mi się już obudziło Więc pewnie tego posta będę pisać na raty![]() Cytat:
Jednak zupełnie inaczej niż u nas. A z tym baranem to w szoku jestem . A powiedz je się tam wieprzowinę?Trzymam za dzisiejsze karmienie łyżeczką. Zdaj relacje jak poszło![]() Cytat:
![]() Cytat:
, a wypiła butle i cycka nie chciała?a o spaniu do 10 to już nawet nie skomentuje, śpiochy jedne no!
|
|
#2360 |
|
Zakorzenienie
|
Minio, wypiła butlę i myślałam, że pewnie nie zaśnie bez cycka, zostawiłam ją w łóżeczku na chwilę wyszłam, wracam, a ta śpi
![]() ---------- Dopisano o 10:50 ---------- Poprzedni post napisano o 10:49 ---------- Sharifa ja nie jestem pewna czy umiałabym się w takiej kulturze odnaleźć. Ale skoro żyjecie po europejsku, czyli w sumie po naszemu
|
|
|
|
#2361 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jak ja bym chciała pospać do 10 u nas standard pobudka ok 6 rano a dzisiaj dla odmiany była 3.30
|
|
|
|
|
#2362 | |||
|
Rozeznanie
|
Dzien dobry. Nadia zaliczyla pierwsza glebe. Lezala z tata na sofie, obrocila sie i fiknela na podloge na dywan na "cztery lapy". Bardziej sie wystraszyla niz bolalo, a tata chodzil z niewyrazna mina caly ranek. A mi szczerze mowiac ulzylo, ze pierwsza gleba to nie z mojej winy
Cytat:
Zwyczaje w czesci podobne do hiszpanskich - tam tez dzieciaki male lataja wokol stolikow kawiarnianych latem w poznych godzinach wieczornych - 23-24 to standard Zlot w szpitalu jak tylko mozna juz odwiedzac tez. Tez tak mialam, ale jakos szczegolnie mi to nie przeszkadzalo. Cytat:
tylko tak smiesznie, bo raz w jeden policzek i 3 w drugi. Cytat:
|
|
|
#2363 |
|
Zakorzenienie
|
To może przyszłe wakacje z Zośką spędzimy w Maroku
![]() ---------- Dopisano o 11:17 ---------- Poprzedni post napisano o 11:15 ---------- Martunia, współczuje pobudki
|
|
|
|
#2364 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Zapraszam glownie do Marrakeszu - to jest cudowne miasto i takie magiczne. A stamtad duzo egzotycznych wycieczek jednodniowych, z ktorych niestety nie mialam okazji jeszcze skorzystac - marzy mi sie pustynia i noc w namiocie beduinow - takim turystycznym oczywiscie ![]() Tylko nie wczesniej niz we wrzesniu! albo i lepiej w pazdzierniku, latem tam jest po 40-45 stopni w cieniu, to jest masakra - nie ma czym oddychac, a powietrze jest caly czas jak to po otwarciu piekarnika.
|
|
|
#2365 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2366 |
|
Zakorzenienie
|
Najpierw pozachwalam wózek
![]() Prowadzi się dobrze i rzeczywiście można 1 ręką Pio bardzo zadowolony- ładnie zasnął (nie to co w tej spacerówce przodem do świata wtedy co mi sie tak rozwył masakrycznie), po pobudce zadowolony ,że w końcu siedzi wygodnie i moze wszystko obserwować- te prześwity z boku budki tez rewela. Budka super osłania od słonka. No i dzięki temu oparciu jak w bujaczku (1 warstwa materiału) w końcu nie miał mokrych pleców Chyb ta firma powinna mi zapłacić za reklamę ![]() Mamo Zo- jeszcze raz dzięki za rozwianie wątpliwości Aha- i na 1 piętro wniosłam wózek z Pio sama ![]() Potem poczytam co u Was mamuśki Buzia |
|
|
|
#2367 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Gdyby nie to, ze babcia juz zamowila wozek to pewnie bym sie zastanowila na quinni ![]() Aha, nie zdalam relacji co do lyzeczki - jogurcik z owocem na drugie sniadanie - porazka. Nie wiem czy to nie zeby beda szly, bo chcialam przejechac palcem po dziaslach gornych to nie pozwolila - zaraz zacisnela ustka i sie rozplakala. Dlatego uleglam i dalam butelke. Eh, zeby to tak czlowiek znal przyczyny na pewniaka to byloby duzo latwiej dzialac. A tak to sama nie wiem czy mam byc konsekwentna czy nie
|
|
|
#2368 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
U mnie by to nie przeszło![]() Cytat:
![]() Ja też bym chciała do 10 , u nas pobudka przeważnie o 7![]() Cytat:
![]() ![]() Na wakacje chętnie bym odwiedziła Maroko Cytat:
Ja lubię ciepło ale 40-45 to masakra , ja bym nie dała rady ![]() Piszę tego posta od 12.00 heheh. W końcu dziecko mi usnęło na popołudniową drzemkę i chwila ciszy nastała ![]() ---------- Dopisano o 14:34 ---------- Poprzedni post napisano o 14:22 ---------- Cytat:
Cytat:
A ja sobie pogooglowałam Marrakesz i jak tam pięknie MamoZo muszę Ci podziękować za ten krem Cutibaza. Coraz mniej ma tych krostek na policzkach i skóra taka gładsza się robi ![]() ---------- Dopisano o 14:43 ---------- Poprzedni post napisano o 14:34 ---------- Jakieś straszne pustki sie ostatnio zrobiły ![]() Dziewczyny gdzie Wy jesteście, co?!
|
|
#2369 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2370 | |
|
Zakorzenienie
|
ja jestem
Zuzia zaczyna mi kaszleć jak wracaliśmy od teściów to zrobiliśmy sobie postój na stacji i ledwo obudzoną Zuzię co prawda ubraną w sweterek wynieśliśmy na zewnątrz a strasznie wiało a ona spocona była i pewnie mi ją przewiało ![]() ---------- Dopisano o 16:43 ---------- Poprzedni post napisano o 16:42 ---------- Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:13.

Nieznajomi faceci nie robia tego, bo nie wypada, a znajomi ograniczaja sie do zajrzenia do wozka i zagadywania

widać już białe kreski na dziąśle ale kurcze to chyba za szybko
auto do kasacji ale jemu najprawdopodobniej nic nie jest - jest poobijany - całe szczęście że tak to się skończyło - mają miesięczne dziecko 
. Czasami rodzice udają, że nie widzą i nie reagują
, szkoda, że tak daleko mieszkają

melduje się po dwóch dniach w pracy.

, że był do przebrania calutki i leżaczek i podłoga do mycia.
za dzisiejsze karmienie łyżeczką. Zdaj relacje jak poszło