|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1651 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ile wydajecie i oszczędzacie - praca, oszczędzanie i insze plotkowanie odsłona
Cytat:
![]() A do tego jak mam okresy, że nie chce mi się mięsa to wcinam warzywa, kasze, makarony za czworo -.- Mam taki pojemnik z Knorra, świetny! ![]()
![]() |
![]() |
#1652 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ile wydajecie i oszczędzacie - praca, oszczędzanie i insze plotkowanie odsłona
Cytat:
Co można jeść za 500 zł/miesiąc? Raz w tygodniu łososia, w jeden dzień jakieś spaghetti lub penne, w inny dzień zapiekankę albo łazanki albo ratatuj, w inny pierogi albo sajgonki, w kolejny coś z fileta kurczaka lub schabu, w następny jakieś mielone albo klopsy/gołąbki, w inny z kolei jakąś karkówkę, żeberka, albo znowu rybę/krewetki albo coś bezmięsnego typu zapiekane bakłażany/papryka z ricottą i mozzarellą. Do pieczywa to też różnie, albo wędliny, albo nabiał, ryby, pasztety, albo różne własnoręcznie zrobione pasty, do tego warzywa, sosy, kiełki brokuła, zioła, oliwki - ponieważ nie lubię suchych kanapek. Nie używamy masła, gdyż wolimy skropić pieczywo świeżą oliwą i natrzeć czosnkiem, lub posmarować sobie pastą z avocado. Trudno mi dokładnie opisać co jemy, bo jemy wszystko. Bardzo lubimy sery pleśniowe i sobie ich nie żałujemy, świeże i sezonowe warzywa, kasze, pełnoziarniste makarony, ryby i wiele, wiele innych. W kuchni używam dużo przypraw i ziół, oraz oliwę i olej z pestek winogron. Poza tym jestem z wykształcenia m.in. technikiem żywienia i gospodarstwa domowego i wiem jak i co zrobić by jeżeli coś zostanie to się nie zmarnowało. Oczywiście w te 500 zł nie wliczam jedzenia na mieście, zamawianej pizzy i takich rzeczy jak przekąski, desery, słodycze i nieplanowane zakupy typu zapas koziego sera ( bo akurat taka oferta tygodniowa w jakimś dyskoncie), to już kategoria przyjemności ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1653 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale zwykłego ryżu używam do zup i sałatki z pieczarkami ![]()
![]() |
![]() |
#1654 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Zupy z ryżem sobie nie wyobrażam, nie zjadłabym ![]() DudiBoy ja bym przy takich obiadach głodowała ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1655 | |
Zakorzenienie
|
No i jak piszecie - jeszcze kwestia ilości. Gdyby u mnie w domu zamiast ja plus małż było dwóch takich małżów
![]() Ale fakt pozostaje że - niezależnie od ilości spożywanej - zakupy w dyskontach / marketach (acz preferuję te pierwsze, po prostu jest szybciej) - są tańsze niż w osiedlowych samach czy PiP. Kto w Lidlu wydaje 1000 zł, tam wydałby 1300-1400 itd. ---------- Dopisano o 18:23 ---------- Poprzedni post napisano o 18:23 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1656 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
super ten pojemnik i nie drogi ![]() ![]() My miesięcznie wydajemy ok. 800 zł na jedzenie i chemie, z tym że tej chemii niewiadomo jakiej i ile się nie kupuje, więc to się rozkłada na kilka miesięcy. Wydaje mi się troche dużo, musimy się przyjrzeć naszym wydatkom, bo widzę, że jeśli chodzi o jedzenie to hulaj dusza, nie mamy ograniczeń. :/ |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1657 |
Zakorzenienie
|
Ok, to może ja też dołączę jako, że moje wydatki zaczynają mnie mocno martwić...
Średnia z 3 m-cy, na 2 osoby: jedzenie: 570 zł czynsz + prąd: 480 środki czystości, chemia: 90 alkohol: 90... kosmetyki:60 jedzenie na mieście: 100 ciuchy: 195 inne (urbancard-98, soczewki-80, kosmetyczka-60, telefon-ok 60, fryzjer etc) - w sumie średnia wychodzi +/- 700 zl. Koszty: kredyt, tv + internet są po stronie TŻ'ta Generalnie wydaję więcej niż zarabiam ale nie wiem z czego mogłabym zrezygnować. Musiałabym chyba żyć w zupełnej ascezie... Aha, jedzenie to przede wszystkim Biedro, Lidl, czasem Real. DudiBoy, odżywiam się tak ja Wy ![]() ![]()
"Była jednak za duża na złodziejkę, zbyt uczciwa na skrytobójczynię, zbyt inteligentna na żonę i zbyt dumna, by podjąć jedyną powszechnie dostępną damską profesję. Dlatego została wojowniczką. /T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/ Edytowane przez Jula Czas edycji: 2012-06-14 o 17:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1658 | |
Konto usunięte
|
Nie ma czego zazdrościć. Brakuje mi 9kg do dobrej wagi i nie mogę przytyć. Ciuchów nie mogę na siebie kupić, bo wszystko mi odstaje, kiecek w biodrach nie przeciągne, a u góry wiszą, kozaki wszystkie za szerokie w łydce. Wyglądam jak mały zagłodzony kościotrupek
![]() Cytat:
![]() Według mnie 800zł na jedzenie to nie jest dużo, a raczej tak akurat. Tzn. niby dużo jest, ale my mniej więcej tyle przeznaczamy, jemy normalnie i porządnie. Nie wiem na czym bym mogła oszczędzić ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1659 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nawet pomidorowej? ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1660 |
Zakorzenienie
|
Ja też lubię pomidorową z ryżem
![]() Dana, no to się spieszę hehe. Mnie 800 zł wydaje się być sporą kwotą jak na dwie osoby, sama nie wiem. Nie odmawiamy sobie niczego, ale może jakbym racjonalniej przygotowywała posiłki, to byłoby lepiej? Cześć Jula, kope lat ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1661 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1662 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Pomidorową jadam tylko z dziwnego przepisu, ze smażoną szynką i cebulą. I najlepiej z lanymi kluskami i toną śmietany ![]() Ja właśnie racjonalnie gotuję. Nie używam już praktycznie żadnych gotowych sosów czy pomysłów na (co na początku gotowania było normą), gotuję w miarę różnorodnie, ciągle szukam nowych przepisów, które mi naprawdę dobre wychodzą. No i mam słabość do ryb. Dwa razy w tygodniu musi być! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1663 |
Zakorzenienie
|
"Była jednak za duża na złodziejkę, zbyt uczciwa na skrytobójczynię, zbyt inteligentna na żonę i zbyt dumna, by podjąć jedyną powszechnie dostępną damską profesję. Dlatego została wojowniczką. /T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1664 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:39 ---------- Poprzedni post napisano o 18:37 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1665 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Spróbuję od przyszłego tygodnia jeść wg. Twojej rozpiski, może zaoszczędzę na buty ![]() No to wszystko jasne, ja wliczałam wszelkie żarło, łącznie z kawą na uczelni. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1666 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
No też zauważyłam nagły wysyp ciąż, w mojej pracy (tfuu, w moim biurze!) 2 się ujawniły po mnie :P Cytat:
![]() Ja też staram się w miarę gotować, choć dopóki chodziłam do pracy, to trochę ciężko z tym było. A teraz z kolei to średnio mi się chce przy garach sterczeć, nie to zdrowie ![]() No moja droga, nie chcę mówić, kto mi nie odpisał na ostatniego smsa! ![]() ---------- Dopisano o 18:42 ---------- Poprzedni post napisano o 18:40 ---------- Ja ostatnio dużo wydaję na owoce, bo na same truskawki i czereśnie dziennie minimum 16 zł. Truskawki kupuję kilogram/dzień, czereśnie tak kg/3 dni. Do tego jakieś kiwi, jabłka, ehhh, za dużo tego ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1667 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() I trochę teraz oszczędzę na takich rzeczach jak jedzenie, benzyna bo jadę w delegację. Nie na długo, ale zawsze coś. Edytowane przez anka_res Czas edycji: 2012-06-14 o 17:53 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1668 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ostatniego smsa mam z 4 czerwca, z imieniem Twojej córy ![]() ![]() ![]()
"Była jednak za duża na złodziejkę, zbyt uczciwa na skrytobójczynię, zbyt inteligentna na żonę i zbyt dumna, by podjąć jedyną powszechnie dostępną damską profesję. Dlatego została wojowniczką. /T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1669 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1670 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
dobry sposób z tym "niewyrabianiem" sobie wyrafinowanego gustu - chyba muszę spróbować :P Cytat:
![]() Właśnie robię zupę pomidorową na jutro, a skrzydełka z niej wypanieruję i będzie miał tż do fasolki z dzisiaj ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1671 |
Raczkowanie
|
Witam!
Myślę, że powinnam bliżej przyjrzeć się naszym wydatkom. Podzielę się z Wami moimi obserwacjami i wspólnie będę się zastanawiać na czym można zaoszczędzić Wydatki na 2 osoby -mieszkanie 1000zl --->wynajmujemy -opłaty 53zl prąd + 56 internet i tv=109(reszta opłat w czynszu) -moja karta miejska 30 zl to są jedyne wydatki, które wiem ile wynoszą reszta to tylko tak orientacyjnie -ubrania- myślę, że jakiej 400zl -kosmetyki + chemia do domu= 200zl? -życie towarzyskie i kulturowe ok 150zl -samochód- mamy go 3 tygodnie i na razie wydatki są ogromne: *przegląd klimy-100zl *wymiana oleju i filtrów-300zl *ubezpieczenie 1300zl to są wydatki takie, których nie ponosi się co miesiąc, nie wiem na razie ile będą nas wynosiły średnie koszty miesięczne utrzymania samochodu, ale trochę mnie to przeraża ![]() *paliwo przez 3 tygodnie wydaliśmy ponad 600zl i jeszcze na ok tydzień nam wystarczy---te wydatki mnie trochę przerażają, do tej pory odkładaliśmy co miesiąc 1000 zl na zakup samochodu i już planowałam co sobie kupimy za pieniądze odłożone po tym kupnie, a okazuje się że ta suma będzie szła na paliwo i inne koszty związane z samochodem. Myślałam, że samochód to będzie koszt ok 500zl/miesiąc ale widzę, że chyba będzie więcej... Jak u Was wyglądają koszty związane z samochodem??? Zastanawiam się ile u nas miesięcznie będzie szło, właściwie teraz jesteśmy w trakcie przygotowań do ślubu, więc jeździmy zapraszamy gości, więc sporo jeździliśmy. Myślę, że później będziemy jeździć ok 1000km/miesiąc czyli przy spalaniu 6l/100km to 60l paliwa x 5,7=350zl, ciekawe jak to wyjdzie z tym... -jedzenie---> raz w tygodniu duże zakupy za ok 150-200zl + drobne zakupy w tygodniu 30-50 zl/tydzien, więc myślę ze miesięcznie wychodzi ok 700-800zl---> wydaje mi się, że sporo ![]() -wiadomo, że dochodzą jeszcze nieregularne wydatki np. mandat 300zl ![]() a to choroba i leki itp -teraz w okresie wakacyjnym jest kumulacja imprez rodzinnych, w tym roku wesela, w lipcu, sierpniu i we wrześni i to jest tez spory wydatek, nie żebym narzekała, bo zawsze można w domu zostać i nie wydawać pieniędzy, ale nie o to mi chodzi, chcę w tych uroczystościach uczestniczyć i jestem gotowa ponieść koszty z tym związane, ale tez te wydatki muszę jakoś rozplanować w budrzecie Wychodzi na to, że nasze średnie wydatki przed zakupem samochodu to było ok 2700zl, a w rzeczywistości nasze dochody to tej pory to ok 5400zl, czyli powinno nam zostawać 2700!!! W praktyce udawało nam się odłożyć 1000zl, zakładając że nawet średnio 500zł idzie nam na jakieś niespodziewane bądź nieregularne wydatki to gdzie podziewa się 1200zl??? Jestem przerażona chaosem w naszych wydatkach... Czy Wam udaję się ogarniać tę sferę życia, jak to robicie? Help me! Edytowane przez martusia15cc Czas edycji: 2012-06-18 o 11:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1672 |
astro-loszka
|
Tak sobie czytam Wasze ostatnie posty...i porównuję... ostatnio na spożywkę (z nutką kosmetyczną) w L'Eclerku wydałam 204 zł. Z założeniem, że produktów ma starczyć na tydzień. 2 rodzaje mięs, jakaś ryba, wędliny, sery, warzywa, owoce, soki, piwo, garść słodyczy...pewnie wydałabym mniej, gdybym nie poszła na zakupy na głodniaka
![]()
![]() |
#1673 | ||||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
? Cytat:
![]() ? Cytat:
? Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:01 ---------- Poprzedni post napisano o 13:57 ---------- Sorry Pumasek, przegapilam pytanie. Daleko, za ocean ![]() Edytowane przez anka_res Czas edycji: 2012-06-18 o 12:59 |
||||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1674 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
: -ubrania: ja tunikę 60zl TŻ spodnie 149, planuję jeszcze sandałki i baletki, będzie jakiej 400zl razem i są to rzeczy potrzebne, ciężko tu coś ograniczyć... -chemia: kupiłam dla siebie: krem z filtrem, szampon, odżywkę, maskę do włosów, antyperspirant, pędzel do różu w sumie ok 80zl ( większość rzeczy kupiona w promocji), chemia do domu w tym miesiącu: płyn do prania czarnych rzeczy, płyn do płukania, płyn do podłogi, plyn do mycia kuchenki , papier toaletowy w sumie ok 50zl, czyli wydałam 130 zl, a chcę jeszcze kupić korektor pod oczy za 70zl, więc wyjdzie 200 i tutaj tez nie widzę zbędnych i niepotrzebnych rzeczy, może korektor można kupić tańszy, ale mam duże sińce pod oczami więc zdecydowałam, że zainwestuje w korektor z MAC, ale generalnie kupuję kosmetyki ze średniej połki -życie towarzyskie kulturowe: w czerwcu idziemy na TZ do teatru koszt 2x75zl i chciałabym częściej chodzić ale to dość duży koszt jak dla nas więc ograniczamy się-tu niby mozna oszczedzić, bo pewnie nikt nie umarł z braku teatru, ale tez nie chcę być jakas męczennicą i wszystkiego sobie odmawiać, ogólnie mamy dopiero 24ja i 25tz lat i chodzimy do klubow, do kina, czasem do teatru i te 150zl/mies to i tak malo..... ![]() Mamy zamiar niedużo jeździć, bo do TZ do pracy jeździ komunikacja-mieszkamy bardzo blisko metra więc czasowo wychodzi to samo co samochodem, a TZ mówi ze woli jechać metrem bo mniej go to meczy nie musi się skupiać itd i jeżeli chodzi o koszty to tez jest duzo taniej, dlatego ze samochodem trzeba pół W-wy przejechać to ok 20km w jedna str, ja tez mam bezpośredni bardzo dobry dojazd więc raczej samochodem jeździć nie będę... Generalnie mamy używać samochodu do jeżdżenia na zakupy raz-dwa w tygodniu, do rodziców 2 razy w miesiącu ok 130km w jedną stronę i czasem gdzieś podjechać do znajomych, czy coś zalatwić czyli myślę, że będziemy robić ok 1000km/miesiąc.... mamy w te wakacje 3 wesela i 2 juz mielismy, czyli 5 w roku. Koszt jest spory, ale są to wesela samych naszych bliskich osob. Ja myslę w ten sposób, że było by mi przykro jakby te osoby nie byly przy mnie w dniu mojego slubu. Czyli nie rozwazam czy mnie na to stać, tylko idę. Na szczęście nie muszę brać pożyczki, aby pójść na wesele mojej przyjaciółki. Wiadomo, że gdybym odłożyła te pieniążki to zebrała by się nie mała sumka, ale relacje z bliskimi mi osobami są w tej sytuacji ważniejsze nić oszczędzanie... My troszkę pogubiliśmy się z naszymi wydatkami i własnie dyscypliny nam brak! Muszę dokładnie przeanalizować wszyskie wydatki i miec nad tym kontrolę bo w tej chwili rozchodzi mi się między palcami ok 1000-1500zl, i moze są to źle wydane pieniądze... Musze się temu bliżej przyjżeć.... Dzięki za rady ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1675 |
Zakorzenienie
|
Martusia, ja myślę, że strasznie dużo wydaliście na samochód - wymiana oleju i filtrów 300 zł ?? Przecież nie trzeba tego robić w ASO, wystarczy podjechać gdziekolwiek i kwota będzie ok. 100 zł max! No i na paliwo pewnie też mniej będziecie wydawać, jeśli zaczniecie jeździć do pracy komunikacja miejską, a auta używać kilka razy w tygodniu na krótszych trasach.
My dużo jeździmy, ja do pracy dziennie robię ok. 60 km w obie strony, więc trudno tu o oszczędność. Myślę, że można by ograniczyć wydatki ubraniowe - w końcu nie w każdym miesiącu trzeba kupic sandałki, czy inne rzeczy (wiem to po sobie). Co do jedzenia, suma jest spora, taka jak i u nas, ale może to ja mam dziwne do tego podejście ![]() Oczywiście, że nie można żyć jak męczennica, dlatego absolutnie nie jestem zwolenniczką odmawiania sobie wszystkiego. Powodzenia ![]() Anka, ale fajowsko !! Zazdroszczę i życzę udanej delegacji ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1676 |
Konto usunięte
|
Dla mnie 700-800zł na jedzenie jest normalne
![]() Ja wydatki spisuję już trzeci rok. Wiem dokładnie ile na co idzie, ile zarobiliśmy i ile wydaliśmy. Na szczęście udaje nam się miesięcznie stałą kwotę odłożyć ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1677 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do drobnych wydaków na jedzenie to rzeczywiście muszę bliżej się temu przyjrzeć i robić porzadna listę zakupów jak jadę do marketu, aby później nie przepłacać w osiedlowym spożywczaku. Postaram się w tygodniu dokupować tylko to czego nie kupuję w marketach czyli wędlina, warzywa i owoce... Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1678 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Prowadzę plik w excelu. Można też przez Google Docs to wtedy oboje byście mieli dostęp ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1679 |
Zakorzenienie
|
Ja jak mieskzałam sama to też skrupulatnie wypisywalam każdy grosz do swojego kajeciku. Teraz jak mieskzamy razem i ciągle jesteśmy podczas remontu, to nie potrafie tego ogarnąć. Ja mam nawyk zapamiętywania na c wydaje i zbierania paragonów, TŻ niestety nie. Jego karty też nie kontroluje.
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1680 |
Zakorzenienie
|
Martusia, olej kupuję w markecie i z olejem jadę do mechanika, plus wymiana, to nie więcej niż tyle, ile Ci powiedziałam. Wiem co mówię, bo mój facet jest z branży i też naciaga swoich klientów na oleje za 200 zł i więcej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:44.