|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4953 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Raczkujemy i siadamy, swoje mamy zadziwiamy! III-IV 2012
Hej,
Cytrynko - zrobiłam tę zupkę i powiem tak...tż nie był zachwycony, ale mi smakowało on nie bardzo lubi inne smaki w kuchni niż zna, a ja lubię eksperymentować...a te smaki są zupełnie inne niż to co znamy...bardzo ciekawe Tylko za dużo dałam papryczki...nastepnym razem dam mniej Cytat:
fajnie, że wszystko u Was ok! Ehh i widzę że dołączasz do klubu niewyspanych ![]() o! kto to do nas zawitał! cześć!
|
|
#4955 |
|
Zakorzenienie
|
czesc, napisz cos wiecej
![]() karo, no ta zupa ma taki inny smak specyficzny nam smokowala i ciesze sie ze tobie tez
|
|
|
|
#4956 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Trzymajmy się ich i wierzmy, że to kiedyś minie i nadejdzie dzień, kiedy nasze dzieci prześpią noc Cytat:
A Jula zadowolona? ![]() Cześć Myślałam o Tobie niedawno
|
|
#4957 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4958 |
|
Zakorzenienie
|
Coś więcej.. otóż mój Gabriel ma już dobrze ponad 7 m-cy 2 dolne zęby na wierzchu i prawdpod. następne w natarciu (sądząc po intensywności decybeli dobiegających z salonu gdzie jest karmiony kaszką przez mojego TZ)
MIeliśmy przejścia koszlowe z bioderkami ale już po wszystkim Teraz moje dziecko głośno i ostetnacyjnie domaga się widzieć mnie podczas swoich zabaw .. obojętnie czy mają one miejsce na dywaniku w swoim pokoju, na improwizowanym kojco posłaniu w salonie cyz w bujaczku w drzwiach do kuchni Mój szacowny TZ włąśnie wysnuł przypuszczenie, ze nasze (ostatnio płączliwe dziecko) nie akceptuje karmienia w nowym meblu jakim jest fotelik do karmienia klupś (wg mnei to wierutna bzdura, ale mój TZ nie pierwszy raz nie grzeszy bystrością wysnuwając różnę "dziwne" wnioski) A tak generalnie ... niby jużduży chłopak z tego mojego syna a budzi się tak średnio 2 razy w nocy przedwczoraj w nocy o 2 w nocy karmiłam go ponad godzinę po czym zaniosłąm go do naszego łóżka i dziecko kopało nas po brzuchach i tłukło pięściami po oczach (brzmi to co najmniej jak przemoc domowa.. ale takie są fakty) W ostatniąnoc najpierw karmiłam potem wytłumaczyłąm że kopanie nogami po łóżeczku (i przy każdej jednej próbiw włożenia doń) nie ma sensu bo mamusia jest zawsze przy nim i nigdzie się nie wybiera i jak się obudzi to mamusia będzie przy nim.. więc łaskawie zasnął.. jak wracałam do łóżka było coś koło 4:38.... No to generalnie tyle... chrzciny były 15 sierpnia u teściów w domu Nie wiem co jeszcze dopowiedziec Jakieś pytania ?? ---------- Dopisano o 18:39 ---------- Poprzedni post napisano o 18:38 ---------- Karolca a w jakimś negatywnym czy pozytywnym sensie ?? |
|
|
|
#4959 |
|
Zakorzenienie
|
Bardzo sympatyczna, ciepła kobieta. Ale jak trzeba krzyknąc to bójcie się narody
Też jest już babcią, w maju chyba nia zostało. Kubusewa, chyba neutralny, że dawno się do nas nie odezwałaś. A pochwal się umiejętnościami Gabrysia, ile już waży itd a na maila zapodaj jakieś zdjęcia
|
#4960 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() mówiła jak problem to mam dzwonić i wraca juz w grudniu do pracyi Ciebie zna bo powiedziałam ze dzięki Tobie się tam zapisałam
|
|
|
|
|
#4961 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z tych najbardziej widocznych .. szerokie (wręcz rozdziawiające) otwieranie buzi na widok misecki z łyżeczką opanowanie umiejętności picia z butelki (smoczek aventu dla dzieci na piersi)(pamiętamy, że moje dziecko nie ma smoczka i jest tylko "piersiowe"-bez mm) siedzi próbuje siadać (z pozycji leżącej stanowczo nie... z brzuszka podnosi się na rączki i cofa cofa, jak natknie się na przeszkodę siada wyciągając jedną nóżkę potem jak nie zapomni to drugą) wodzi oczkami za wszystkim śmieje się mniej więcej do każdego podrywa też mniej więcej każego (zarzuca swój uśmiech nr 7 i rzuca urok) łyżkę ładuje w 75% mniej więcej wprost do buzi większość zabawek z reguły ładuje do buzi lub sprawdza jak szybko spadną na ziemię pływa od września na kursie .. trzymany pod brodę czasami macha nogami z reguły jednak (efekt koszli - wg mojego męża) podkula nogi pod siebie; nurkował chyba z 5 bądź 6 razy poznaje dziadków sporadycznie zrobi cześć - papa jeszcze nie robi cudownie się zawstydza ![]() Nie wiem czy cos jeszcze napisac .. i ze zdjeciami tez mam problem Edytowane przez kubusewa Czas edycji: 2012-11-28 o 18:59 |
|
|
|
|
#4962 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4963 |
|
Zakorzenienie
|
Mamusie które karmią piersią - jak często karmicie swoje dzieciaczki w ciągu dnia? Ile trwa takie jedno karmienie? Pytam, bo moja córcia krótko je i zastanawiam się, czy ja jej za często nie daję
|
|
#4964 |
|
Zakorzenienie
|
moje cudowne dziecko dochodzi do tego ze krzyczy wrecz placze za cyckie ma jak go dostanie pociumcia 2 minuty i jzu odwraca sie zeby popatrzec np na kwiatki za plecami albo co go tam interesuje .. a czasami hmm 20 minut .. zalezy jak mu sie chce
|
|
|
|
#4965 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a jak długo? około 5 -10 minut. ale to zazwyczaj, bo bywa i 15 jak chce już spać.
|
|
#4966 |
|
Zakorzenienie
|
No właśnie ja też tak mam. A jak już coś usłyszy, jakieś pukanie albo muzykę to zaraz się odrywa. Ja to rozumiem, że dziecko jest zainteresowane wszystkim wokół, tylko tyle się nasłuchałam, że karmienie powinno trwać kilkanaście minut, że zastanawiam się nad sensem tego mojego karmienia.
|
|
#4967 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a w ciagu dnia.. o 6 o 9 czasem kolo 14 potem 18 i przed snem kolo 21-22 a o nocy to w ogole nie wspominam ostatnio regularnosc powrocila (po przesypianiu calych nocy) o 24 , 2, 4, i przed 6 itd Najdluzsze karmienia w nocy bo i on spi i ja spie ![]() w dzien staram sie wprowadzac obiadki (choc krolikiem mi dziecko pluje okropnie) i deserki ktore sama przygotowuje gotujac na parze warzywa no i to miesko nieszczesne .... wstawiłam "coś" na maila
Edytowane przez kubusewa Czas edycji: 2012-11-28 o 19:24 |
|
|
|
|
#4968 | |
|
Gang Iren
|
O widze,ze kilka zgub watkowych sie odnalazlo
Super!No to fajnie!Byla juz przejazdzka nowym nabytkiem? Cytat:
Oj moj czesto je,jakies cztery razy w dzien (i ze cztery razy w nocy ),je po jakies 5 minut z jednej piersi.
|
|
#4969 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Gratuluję zębów. witaj z powrotem Gabryś to juz duży facet i jaki przystojniakOskar ładnie zasnął o 19.20 ale oczywiście pobudka o 19.50 i bujanie 20min ;/ Edytowane przez Nikii89 Czas edycji: 2012-11-28 o 20:18 |
|
|
|
|
#4970 |
|
Zadomowienie
|
Dobry wieczór
Ja przeżyłam najazd teściów, ale nie było źle... choć usłyszałam, że Hania strasznie na nas wymusza płaczem i że my Jej nie pozwalamy nawet kwęknąć i od razu lecimy i że strasznie się nad Nią rozczulamy... i nie dociera, że płacz i kwękanie to narazie jedyny sposób, żeby nam powiedzieć, że coś Ją boli albo coś jest nie tak... Dobrze, że mój Mąż stwierdził, że to w końcu nasze dziecko i wychowujemy je po swojemu... No i szykuje się u nas bardzo poważna zmiana, bo od poniedziałku wracam do pracy... narazie na 4godz dziennie a od stycznia na 6 (mam godzinę na karmienie) W przyszłym tygodniu zostanie z Hanią moja mama (przyjedzie na tydzień) a potem mam nadzieję, że niania... już mam jedną na oku, ale okazuje się, że w poniedziałki ma zajęcia, na których musi być... no i tu jest problem, bo nie mam co z Hanią zrobić w poniedziałki... Zobaczymy co na to powie szefowa A Hania już zaczyna na poważnie podnosić rączkę (raz jedną, raz drugą) w pozycji na czworakach - jeszcze nie załapała, że jak przesunie rączkę do przodu, to trzeba też przesunąć nogę, ale myślę, że to kwestia dni... I zaczęła co chwilka języczkiem jeździć po dziąsłach i mlaskać przy tym... czy to może być oznaka zbliżających się ząbków? Bo jeszcze żaden nie wyszedł |
|
|
|
#4971 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ok. 7 jak wstanie, o 10 dopija po kaszce, ok 15 po dłuższej drzemce i wtedy nie ma mowy że się czymś wykręce i przed snem - tu zazwyczaj krótko bo przysypia ;p ok. 15 je długo nawet 20-30 minut bo sie powoli rozbudza. A tak w dzień ok. 10 minut i też się rozgląda we wszystkie strony i wszystko go rozprasza.Za to w nocy dłuuugo je: 30-40 minut... I teraz podaje obie piersi za każdym razem, po trochu choć bo obrzmiewałyby...
|
|
#4972 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
I Eryk tez podnosi tak raczki. On juz zaczynal powazne proby,ale zniechecil sie,bo udezal glowa w podloge.
|
|
#4973 |
|
Zakorzenienie
|
Kubusewa a jak porod? cc czy sn?
|
|
|
|
#4974 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mój Gabi na razie porusza sie wspak
|
|
|
|
|
#4975 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też szybko reaguję na płacz. Jak się uderzy (przestraszy) staram się odwrócic jej uwagę pokazując cokolwiek. Jak ma zły sen, od razu przytulam. Chyba, że płacze w ramach "buntu" niechęci leżenia w łóżeczku jesli akurat musi. I nie uważam, że to rozczulanie.
Rozczulaniem byłoby, gdy starsze dziecko płacze ze złości "bo ja chce!" (ten wymuszający płacz). Ale do tego jeszcze trochę mamy
|
#4976 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytrynko .. poród.. teraz z perspektywy powiem CI ze tak na prawde to podejrzewam ze juz sluz mi zszedl rano w czwartek .. ale taka nieswiadoa sobie chodzilam do 22 zaczely mnie jakies bole brac .. nie sadzilam ze to skurcze w ogole dopiero kolo polnocy zrozumialam ze chyba to jednak skurcze.... wlazlam pod prysznic.. po 1h wyszlam .. o 2 w nocy siedzialam w aucie o 2:15 na izbie uslyszlaam .. pani prosto na porodowke, niech sobei pani schowa te lewatywe nie bedzie potrzebna.. o 2:35 przyjechala moja polozna chwile potem wody strzelily i "miedzy skurczami" przenosili mnie na fotel 3 razy parłam, potem przy rozcinaniu znokautowalam polozną i o 2:50 dziecko leżało po tej stronie brzucha
![]() ... także poród SN expres .. dłuzej im zeszło zaszywanie .. bo mi dziecko rozparcelowalo przegrode ![]() Jeszcze na glupim jasiu uslyszalam jak polozna pytala mojego meza o moj zawod i oczywiscie musialam mu podpowiadac ![]() Generalnei podejrzewam ze gdyby nie to ze wmowilam sobie ze dam rade wytrzymac do rana do 6 (zeby mojego TZ nie zrywac z lozka) to bym juz o tej 23 byla w szpitalu, ale w sumei dziekuje bogu ze dal mi tyle sily bo trafilam na jakis durny czas na oddziale w kolo mnie 95% porodó to CC a ja tam jedna z niewielu ktora SN urodzila.. nawet alamig rodzaca 10 dni po mnie zalapala sie na przerwanie parcia i cc.. ja w kolo siebie slyszalam tylko ze zaniklo tetno plodu i dawaj na cc .... no to krotko mowiac ..SN w 15 minut ![]() ---------- Dopisano o 21:31 ---------- Poprzedni post napisano o 21:28 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#4977 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Na ten płacz co znikam z pola widzenia też zbytnio nie reaguję, ale to wiadomo Chodzi o taki, że naprawdę dzieje się coś złego, albo np. zaklinowała się w jakimś dziwnym miejscu (pod matą, nałożyła na siebie koc albo kołdrę i sobie nie radzi).
|
|
#4978 |
|
Zadomowienie
Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)
|
Ja karmię cycem kilka razy dziennie, w sumie niby na ządanie, ale miej więcej schemat jest taki: rano po obudzeniu, czasem przed 1 drzemką, po obiadku czasem w ramach popicia, lub po drzemce poobiedniej jako posiłek,po deserku w ramach popicia lub godz po deserku jako samodzielny posiłek. Wieczorem po kaszce do popicia (podaje taka bardziej gesta bo karmie łyżeczką) i ok połnocy oraz 3-5 rano ostanio.
Wychodzi mi 4-5 samodzielnych posiłków, i 2 razy w nocy. Plus 3 niemleczne posiłki...Hmmm jakoś dużo mi wyszło, że jemy? Długość karmienia to 10 minut-obie piersi. Jak chodzi tylko o picie to 2-3 minuta góra. |
|
|
|
#4979 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4980 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:34.

choć ciężko was nadrabiać i tu i na fb :P
on nie bardzo lubi inne smaki w kuchni niż zna, a ja lubię eksperymentować...a te smaki są zupełnie inne niż to co znamy...bardzo ciekawe