|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#841 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Gaworzą, płaczą i brudzą pieluchy, lecz Mamy kochają jesienne Maluchy! IX-X 201
Cytat:
![]() A Paula agentka niezła ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#842 | |||||
Wtajemniczenie
|
Dot.: Gaworzą, płaczą i brudzą pieluchy, lecz Mamy kochają jesienne Maluchy! IX-X 201
dobry wieczór
![]() tak mi dziś dzień zleciał że masakra. w południe spacerek z Tż i mała , a potem pojechaliśmy do teściów ![]() kąpiel małej i do spanka ale oczywiście pomarudzić musiała, i dopiero niedawno zasnęła na rękach mężulka ![]() Cytat:
![]() ja widziałam , piękne zdjęcia Anesh ![]() Cytat:
![]() też jestem za dostępem na maila ![]() Cytat:
![]() pokaż sukienki ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() wszystkiego naj dla Alicji Agnus ![]() i zdróweczka dla Jurka Katee ![]() jestem wykończona, chyba idę spać rano muszę jechac zarejestrować sie do endokrynologa, jade osobiście bo pewnie będe wisieć na telefonie cały dzień a i tak sie nie dodzwonie.. dobranoc ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#843 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#844 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#845 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
odnosnie klubu czy ja moge dostac zaproszenie? ![]() ![]() [/QUOTE] Jeśli mam coś w tej kwestii do powiedzenia to ja nie mam nic przeciwko ![]()
![]() |
#846 |
Zakorzenienie
|
Witam się poweekendowo.
![]() My wczoraj zaliczyliśmy podróż do rodziców TŻ-ta. Antek pięknie przespał podróż w obie strony i większość czasu naszego pobytu tam. Za to dzisiaj mamy kiepski dzień, bo prawie wcale nie chce spać i co chwilę płacze. Normalnie powiedziałabym, że to kolka lub kupka męczy, ale ostatnio troszkę nam się unormowały te kwestie, a poza tym brzuszek ma miękki. Teraz niby zasnął, ale co chwilkę otwiera oczka i popiskuje. To już chyba w tym momencie wynik zmęczenia, bo w ciągu dnia miał tylko kilka króciutkich drzemek max. po 20-30 minut. Nadrobiłam Was, ale piszę tak w skrócie bez cytatów: Sojka brawa dla Zośki za pierwszy wątkowy ząbek. ![]() Kraven, Konczita życzę dużo zdrówka dla Jaśka i Duśki. Zielona dziewczyny chyba już wszystko co istotne, to napisały. Nie pozwól sobie na takie traktowanie. Dla mnie to jest nie do pomyślenia, że można być takim burakiem i tak zachowywać się jak dzieciak, gdy samym jest się ojcem dwóch wspaniałych chłopców. Przykro mi to pisać, ale ten człowiek chyba jeszcze nie dojrzał do tej roli. Poza tym nadrobiłam również maila i muszę przyznać, że nasze wątkowe maluszki są przecudne!
#847 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja też walczę o laktację ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() I zdrówka dla Duśki!!!!!! |
|||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#848 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() I o rany, ja w 38 to może jedną nogę bym wsadziła... i Ty babo jeszcze się odchudzać chcesz ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#849 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:12 ---------- Poprzedni post napisano o 22:10 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#850 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#851 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() I faktem jest, że od razu ma sie lepszy humor ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#852 |
Rozeznanie
|
Powiedzcie mi kochane czy na ciemieniuche wystarczy jak biore 15 minut przed kapiela smaruje oliwka glowe i w czasie kapieli myje ja a pozniej wyszesuje skorki? Czy macie inne sposoby? Smarowac oliwka po wyczesaniu czy taka sucha glowe zostawic?
|
![]() ![]() |
![]() |
#853 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Wiesz co ja robiłam? Mama mi tak poleciła. Kupiłam taką normalną szorstką gąbkę kąpielową i podczas kąpieli tą gąbką myłam główkę, tak dość mocno pocierając (kapałam w emoliencie i tą samą wodę na głowę). Skóra przez moment była zaczerwieniona po takim zabiegu, ale szybko wracała do normy. Niczym nie smarowałam. Kilka dni i po problemie. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#854 |
Konto usunięte
|
u mnie oliwka pogorszyła sprawe za to swietnie sie sprawdził krem na ciemieniuche z serii aa mama i ja.smarowałam kilka godzin przed kąpielą,pozniej wyczesywałam i myłam główke
|
![]() ![]() |
![]() |
#855 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#856 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Po "zabiegu" z gabką można jeszcze wyczesywać - wtedy te łuski tak fajnie odstają i jest łatwiej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#857 |
Zakorzenienie
|
Coco,ale nie mogę na mailu znalezc Twoich zdjec,a sa mi potrzebne do tej prezzentacjih).Sa jakies?Jakk nie ma to wrzuc i napisz mi na pw,że wrzucilas,ok?
|
![]() ![]() |
![]() |
#858 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mały miał od urodzenia prawie a pozbyłam sie w trzy dni ![]() Zmykam spać, papule ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#859 | |
Zakorzenienie
|
Jeżeli będzie to tylko jedna kupa to nie ma czym się martwić, jak będzie ich kilka to wtedy powinno się udać do pediatry.
![]() Cytat:
![]() Brawa dla Zosienki ![]() A ogólnie to Wam powiem, że niech Melci szybko zęby nie wychodzą ![]() ![]() Za chwilkę wstawię tabelkę. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#860 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Beszczelnie się przypominam i proszę o dostęp na meila ![]() Edytowane przez marzenka1984 Czas edycji: 2012-12-02 o 21:51 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#861 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Pokaż sukienki ![]() [1=0213a3d44dd2424e2974ecf 75dc2f45f89ba9c75_6847677 93eb51;37929454] gda chciałbym żeby Leos sie tak smiał przy kąpieli.póki co jest lekko przerażony za kazdym razem.może z 2 razy zdarzyło mu sie lekko usmiechnąc ![]() [/QUOTE] Oj u nas kąpiel, to taki relaks! Jak bardzo by nie płakał, jak kładziemy go na pralce i przygotowujemy do kąpieli, to milknie aż do opuszczenia łazienki po. ![]() ![]() Tylko my nalewamy wody prawie po brzegi i cieplejszą, tak ok. 40 stopni. ![]() Henio też miał skok, bo dziś jest już znowu gadułą i zasypia pięknie. ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Sojka gratuluję ząbka. Mi pierwszy też wcześnie wyrósł, chyba miałam 3,5 miesiąca ![]() I zgadzam się na dostęp dla Marzenki i Lewka ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#862 |
Zakorzenienie
|
Orientacyjna karta rozwoju psychoruchowego dziecka. - pion: 24 miesiące oraz sprawy, na które powinnyśmy zwrócić uwagę (choć jak wiadomo - dzieci rozwijają się w różnym tempie) - poziom: 24 miesiące, w których powinno się zaznaczać gdy dziecko zacznie wykonywać czynności 1m.ż.: - W pozycji na brzuchu przesuwa głowę i unosi chwiejnie, - Przez chwilę skupia wzrok na twarzy badającego, - Wydaje krótkie dźwięki: 'a', 'e'. 2m.ż.: - Utrzymuję głowę przy podciąganiu do pozycji siedzącej, - Śledzi wzrokiem poruszającą się osobę i kolorową zabawkę, - Reaguje głoski gardłowe, uśmiecha się (nie jest tu mowa o świadomym uśmiechaniu się!), - Mówi głoski gardłowe: 'e-che'. 3m.ż.: - Przy pozycji na brzuchu opiera się na przedramieniu, - Utrzymuje głowę prosto w pozycji siedzącej, - Bawi się rękami, wkłada dłonie do buzi, odpowiada uśmiechem na uśmiech, - Pierwsze próby łączenia sylab. 4m.ż.: - W pozycji na brzuchu nogi proste lub półwyprostowane, - W pozycji na plecach łączy dłonie, - Podciągane do pozycji siedzącej unosi głowę i ramiona, - W odpowiedzi śmieje się głośno i gaworzy, próby łączenia sylab. 5m.ż.: - W pozycji na brzuchu opiera się na dłoniach, - Przesuwa się wokół własnej osi, - Wydaje okrzyki radości, rytmicznie powatzra sylaby: 'ge-ge'. 6m.ż.: - Odwraca się z pleców na brzuch i odwrotnie, - Trzymane piono utrzymuje częściowo swoje ciało, - Siedząc z oparciem, chwyta pewnie grzechotkę i przybliża ją, - Zaczyna gaworzyć, reaguje na 'a kuku' 7m.ż.: - Siedzi przez moment bez podtrzymywania, - W pozycji na plecach wkłada stopę do buzi, - Pełza okrężnie i do tyłu, - Obserwuje osoby bliskie, gaworząc, zaczyna łączyć sylaby. 8m.ż.: - Siedzi pewnie bez podparcia, zaczyna siadać samodzielnie, - Przyjmuje pozycje na czworakach, stoi z poparciem, - Szuka przedmiotu, który upadł, patrzy za nim, - Początki chwytu pęsetowego, - Próbuje wydawać dźwięki szeptem. 9m.ż.: - Trzymane pod pachy wykonuje ruchy chodzenia, - Staje samo, chodzi bokiem, trzymając się poręczy, - Upuszcza przedmiot celowo, sięga kostkę z pojemnika, - Wymawia pierwsze dwusylabowe słowa np.: 'baba', 'mama'. 10m.ż.: - Wyjmuje mały przedmiot z dużego, - Odwraca głowę w kierunku znanej osoby, - Chodzi trzymane za dwie ręce, - Naśladuje czynności, np.: 'kosi-kosi', 'papa', itp. 11m.ż.: - Staje samodzielnie, sprawnie trzymając poręczy, - Pewnie zmienia pozycję, chodzi trzymane za jedną ręke, - Pokazuje palce wskazującym, reaguje na zakazy, - Na prośbę wyrażoną gestem podaje przedmiot, nie wypuszczając go, - Wymawia sensowne sylaby. 12m.ż.: - Wkłada mały przedmiot do dużego, pociąga zabawkę za sznurek, - Stawia pierwsze samodzielne kroki, - Wykonuje proste polecenia, - Mówi sensownie 2-3 sylaby 15m.ż.: - Chodzi pewnie, wchodząc na schody trzymane za rękę lub podpiera się rękami, - Naśladuje niektóre czynności domowe, - Mówi pięć słów dwusylabowych: baba, mama, tata, lala, papa. 18m.ż.: - Wspina się na melbe, przenosi duże przedmioty, np. piłkę, - Sygnalizuje w dzień swoje potrzeby fizjologiczne, - Mówi co najmniej 8słów (zniekształcone, dźwiękonaśladowcze). 21m.ż.: - Przynosi i podaje wskazany przedmiot, - Na schody wchodzi krokiem dostawnym, - Buduje wieżę z kilku klocków, - Powtarza znane słowa. 24m.ż.: - Swobodnie wchodzi po schodach, - Zgłasza potrzeby fizjologiczne, - Mówiąc, łączy dwa znane wyrazy, np. mama daj. |
![]() ![]() |
![]() |
#863 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#864 |
Rozeznanie
|
[1=0213a3d44dd2424e2974ecf 75dc2f45f89ba9c75_6847677 93eb51;37936034]ok,zaraz sprawdze bo były.jak nie ma to wrzuce swoją facjate i dam znać
Leo też milknie ale to milczenie z przerażenia,wody też ma po brzegi w wanience i wszystko przy nim delikatie i spokojnie robimy i masaż też jest.może się kiedys przyzwyczai.mezuś chciał z nim na basen isc ale chyba sobie jeszcze odpuscimy dopóki nie polubi kąpieli.może to kiedyś nastąpi ![]() A próbowałaś na brzuszku Go kąpać? Mój od czasu kiedy mi moja siostra wykąpała Maksa na brzuszku polubił się kąpać a wcześniej był ryk i wiadomość dla wszystkich sąsiadów, że się kąpie.Koszmar. A teraz jak tylko na brzuszek w wannie Go biorę to jest pełnia szczęścia. http://www.youtube.com/watch?v=n6kKcsut83A gdybyś chciała spróbować to pomocny link ![]() Edytowane przez marzenka1984 Czas edycji: 2012-12-02 o 22:19 |
![]() ![]() |
![]() |
#865 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#866 | ||||||
Zadomowienie
|
[1=0213a3d44dd2424e2974ecf 75dc2f45f89ba9c75_6847677 93eb51;37929454]
katee słodkie zdjecia szczególnie to na którym chłopaczki są razem ![]() zaraz wrzuce jakieś zdjecia mojego huncwota[/QUOTE] ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Ja jestem za dla Lewka,marzenki i lady Beaty,chętnie poznam ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() On za każdym razem,żebyś wiedziała i ta akcja jest trochę śmieszna,bo dzieje się to szybko i on w panice ściąga te ubrania,bo już kupa blisko ![]() Cytat:
![]() niegrzeczna dzięki. Zdrówka dla dzieciaczków zakatarzonych i wielu uśmiechów dla niedzielnych jubilatów ![]() ![]() Dobranoc.
Często, aby stało się to, czego pragniemy, trzeba tylko przestać robić to, co robimy... Edytowane przez Katee27 Czas edycji: 2012-12-02 o 22:51 |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#867 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Koleżanka mi ostatnio opowiadała jak córka jej brata nie robi nigdy kupy na siedząco tylko na stojąco ![]() I zawsze jak już zrobi kupę w spodnie to idzie do łazienki, ściąga spodnie wyciąga ręką kupę wrzuca ja do kibelka po czym staje na swoim stołeczku myje rączki, ściąga ubranie i wrzuca do prania ![]() Kiedyś jak była ze swoim dziadkiem na trampolinie dla dzieci, to schodząc z niej wyskoczyła do dziadka z tekstem żeby przypadkiem nigdzie jej nie sadzał bo ona ma kupę w spodniach. Już nie chciałam wnikać jakoś dogłębnie w temat ale ja na miejscu rodziców zrobiła bym coś w kierunku żeby moje dziecko tak nie robiło, a z tego co wiem to oni to traktują jako śmieszny zwyczaj swojej córki. ---------- Dopisano o 00:04 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:53 ---------- Dobranoc. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#868 | |
potworkowa
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ja się o dostęp do maila nawet nie pytam przez to, że ostatnio mało jestem ![]() ![]() a na dobranoc mój Tygrysek odwiózł tatusia na dworzec ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#869 |
Zakorzenienie
|
moje dziecie nie śpi od 1 masakra ....tylko albo ulewa albo sobie gada
![]()
#870 | |
potworkowa
|
Cytat:
![]() My właśnie po jedzonku ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:23.