|
|
#601 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: " Nigella Gryzie " na TVN Style
|
|
|
|
|
#602 |
|
Zadomowienie
|
Zrobiłam dzisiaj zupę bagienną. Z tą tylko różnicą, że zamiast miksować groszek, przecierałam go przez sitko (wyłączyli akurat prąd i nie mogłam włączyć blendera
). Później zmiksowałam już razem z mozarellą. Co do samej zupy.....smak na trochę dziwny Tzn na początku. Im więcej jadłam, tym wydawała mi się smaczniejsza. Generalnie oceniłabym ją tak na 6 punktów na 10(chociaż za sam wygląd dostałaby 10 ). Ale chyba jednak wolę swój krem brokułowy Pozdrawiam
|
|
#603 |
|
Raczkowanie
|
Gdyby nie Nigella,to nie wiedziałabym,że gotowanie może być aż tak seksowne
mój facet i teść bardzo lubią oglądać jej program-z wiadomych przyczyn,a dzięki Wam chyba poznają nową potrawkę-kurczaka w krakersach-brzmi smakowicie |
|
|
|
|
#604 |
|
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny
czy może któraś z Was pamięta przepis na "krwawe ziemniaki" Nigella je robiła właśnie do kurczaka w krakersach, byłabym bardzo wdzięczna za przepis...
|
|
|
|
|
#605 |
|
Raczkowanie
|
Nie oglądałam tego odcinka zbyt uważnie, ale z tego co pamiętam to gotujemy ziemniaki w mundurkach, potem kroimy na pół, ostrożnie wyciągamy miąższ, dodajemy do niego keczup i pokruszoną mozarelle. Nadziewamy tym "skorupki" ziemniaków i wkładamy do piekarnika żeby mozarella się rozpuściła.
|
|
|
|
|
#606 |
|
Raczkowanie
|
justka_81 bardzo Ci dziękuję, ja jakoś przez cały tydzień nie mogłam trafić na te krwawe zimniaki
|
|
|
|
|
#607 |
|
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny! Wczoraj oglądałam Nigelle (program dotyczył śniadania). Zrobiła coś takiego fajnego z musli, kakao, miodu, orzechów ziemnych, chyba migdałów i czegoś jeszcze a następnie to upiekła. To było takie gęste i baaaardzo apetyczne
Może któraś z was widziała też ten program i pamięta jak to się robiło dokładnie. Będę bardzo wdzięczna.
|
|
|
|
|
#608 |
|
Rozeznanie
|
To była granola, przepisu niestety nie pamiętam, z pewnością dawała jeszcze ziarna sezamu, miód i jakiś syrop
... Dziś jest powtórka.A jednak jest przepis: http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,62083960.html Edytowane przez ^olka^ Czas edycji: 2007-05-09 o 19:09 |
|
|
|
|
#609 |
|
Zakorzenienie
|
A czy ktoś ma przepis na takie fajne serowe placuszki śniadaniowe? Były w ostatnim odcinku.
A może któraś z Was już próbowała?
|
|
#610 |
|
Wtajemniczenie
|
ja tez bym chciala przepis ... ale moze na tvn style ww jest ?
|
|
|
|
|
#611 |
|
Raczkowanie
|
Przepis na placuszki - tłumaczenie własne
po obejrzeniu programu.Składniki na placki:
Truskawki trzeba zmacerować, powinno się to udać w trakcie robienia placuszków, ale wszystko zależy od ich wielkości. Pokroić truskawki na ćwiartki lub ósemki, polać octem balsamicznym, posypać cukrem - ilość cukru zależy od tego jak słodkie są truskawki). Całość wymieszać w misce tak, żeby truskawki dobrze się namoczyły w occie i zostawiamy je na czas robienia placków ![]() Przygotowanie placków:
|
|
|
|
|
#612 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#613 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To ja podziękuję za przepis ![]() Będą na weekend (ale bez truskawek-trzeba jeszcze poczekać) |
|
|
|
|
|
#614 |
|
Rozeznanie
|
Jutro będę mieć świeżutkie truskawki, więc z pewnością zrobię te placuszki
|
|
|
|
|
#615 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#616 |
|
Raczkowanie
|
Zaprosiłam dzisiaj rodziców na śniadanie. Zrobiłam placki serowe, które wyszły po prostu rewelacyjnie. Jak na pierwszy raz, były naprawdę smaczne. Teraz przynajmniej wiem, ile placków wychodzi z domyślnej ilości składników i w razie czego, będę wiedziała jak je zwiększyć.
Nie podałam placków z sosem truskawkowym, gdyż nie mogłam wczoraj dopaść świeżych truskawek. Zrobiłam za to koktajl owocowy z truskawek, malin, jagód i kiwi z odrobiną mleka. Rodzice byli zachwyceni! Placki są naprawdę smaczne, szybko się je przygotowuje, a przy okazji w domu ładnie pachnie. Polecam serdecznie
|
|
|
|
|
#617 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A ile placków wychodzi z podanej przez Ciebie ilości składników?
|
|
|
#618 |
|
Zakorzenienie
|
Program rewelacyjny
|
|
|
|
|
#619 |
|
Zakorzenienie
|
muszę wpisać te plcuszki do mojego zeszytu i zrobic
|
|
|
#620 |
|
Zakorzenienie
|
Ja również kopiuję przepis na placuszki
|
|
|
|
|
#621 |
|
Raczkowanie
|
To chyba kwestia wielkości placków. U mnie wyszło ich ok 15
|
|
|
|
|
#622 |
|
Raczkowanie
|
ma któraś z was może przepis na czekoladowy kubek Nigelli?
mam na niego taaaką ochotę... ;D
|
|
|
|
|
#623 |
|
Konto usunięte
|
Ogladałyscie program jak N. robiła kurczaka z kiełbaskami? Jakich kiełbaske uzyć? Ona miała jakies ... włoskie?
KURCZAK Z KIEŁBASKAMI!!!!!!!!! od Nigelli Poniżej przedstawiam przepis: 1 cebula duza lub dwie male 125 ml oliwy 2 lyzki musztardy angielksiej 1 lyzka suszonej szalwii pieprz 1 cytryna 1 lyzka sosu Worcestershire 2 kg kurczaka na 10 czesci 12 kielbasek 2 lyzki posiekanej swiezej szalwii Marynata: do woreczka wrzucic cebule pokrojona na osemki, oliwe, musztarde, sos, szalwie suszona, sok z cytryny oraz to wycisnieta cytryne pkrojona na 8. Zalac kurczaka sosem na noc, do dwoch dni. Po wylozeniu kurczaka na brytfanke, polozyc kielbaski, posypac swieza szalwia i do piekarnika. |
|
|
|
|
#624 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#625 |
|
Wtajemniczenie
|
Słuchajcie znalazlam na www.tvnstyle.pl taki przepis na gorący kubek ... Ale niekotrzy pisali inny tylko jedna dziewczyna powiedziala ,, ojej jak wy sluchacie '' i podala to -przepis jest taki:3/4 szkl czekoladowych guziczków (lub 125 g czekolady deserowej) rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 125 g miękkiego masła i odstawiamy doostygnięcia. Następnie w osobnym naczyniu roztrzepujemy 2 jajka z 3/4szkl cukru (ok 150 g ), dodajemy 3 łyżki mąki, mieszamy, wlewamy do tegoprzestudzonę masę czekoladową, przelewamy do wysmarowanych tłuszczem foremek i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok 20 minut, aż na wierzchu utworzy się skorupka
. Ale nie wiem w koncu czyj jest dobry... hmmm moze wy wiecie aha i na czym polega kąpiel wodna ? bo nie rozumiem . Odp
|
|
|
|
|
#626 |
|
Raczkowanie
|
igusia, ja dzisiaj trafiłam na powtórkę tego odcinka, więc zanotowałam sobie przepis i zrobiłam. dokładnie wg tego, co Ty podałaś
. było wprost przepyszne, miało wspaniałą konsystencję, słowem- boskie .kąpiel wodna polega mniej więcej na tym, że do garnka wlewasz wodę, stawiasz na ogniu, żeby woda zaczęła parować, wtedy postawiona na niej miska ogrzewa się, a masa czekoladowo-maślana nie ma prawa się przypalić ![]() trzymaj się
|
|
|
|
|
#627 |
|
Zakorzenienie
|
[1=1d36bece409c03b7a589597 7e3eaa07c69f6d3f6_6423717 1b1711;4350871]Ogladałyscie program jak N. robiła kurczaka z kiełbaskami? Jakich kiełbaske uzyć? Ona miała jakies ... włoskie?[/quote]
Elu, pewnie użyła chorizo, to takie dość pikantne kiełbaski z dodatkiem papryki. U nas chyba są kiełbaski nazywane peperoni, powinny się nadać. |
|
|
|
|
#628 |
|
Przyczajenie
|
Witam,
muffiny z poprzedniego odcinka są super. Mam na swoim koncie ok 20 prób różnych przepisów - z maślanką, mlekiem, śmietaną, wychodziły różne - gnioty, buły, kamienne ciasteczka na drugi dzień i co tam chcecie. Te są po prostu najlepsze. Konsystencja - znakomita. Zrobiłam 3 rodzaje: dodałam rodzynki, orzeszki, skórkę i sok z limonki zamiast muesli, i trochę mniej cukru. Rodzynki nie utonęły, orzechy też. Teraz tylko owoce. Po prostu bomba. Polecam. Pozdrawiam. |
|
|
|
|
#629 |
|
Zadomowienie
|
A mi się śnia po nocach te desery warstwowe z malinami i ciasteczkami owsianymi. Wiecie o które chodzi??? Tylko na maliny jeszcze musze poczekać...
to musi byc "niebo w gebie" ;D
|
|
#630 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:54.

). Później zmiksowałam już razem z mozarellą.

... Dziś jest powtórka.