" Nigella Gryzie " na TVN Style - Strona 21 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-05-05, 21:42   #601
igusia13
Wtajemniczenie

Dot.: " Nigella Gryzie " na TVN Style

Cytat:
Napisane przez IlonaP Pokaż wiadomość
Nie otrząsamy zbytnio z maślanki i obtaczamy tylko w krakersach - podoba mi się ten kurczak.
jejku muszę namowic mame na te kurczaczki
igusia13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-05, 23:29   #602
Mojra87
Zadomowienie

Zrobiłam dzisiaj zupę bagienną. Z tą tylko różnicą, że zamiast miksować groszek, przecierałam go przez sitko (wyłączyli akurat prąd i nie mogłam włączyć blendera). Później zmiksowałam już razem z mozarellą.

Co do samej zupy.....smak na trochę dziwny Tzn na początku. Im więcej jadłam, tym wydawała mi się smaczniejsza. Generalnie oceniłabym ją tak na 6 punktów na 10(chociaż za sam wygląd dostałaby 10). Ale chyba jednak wolę swój krem brokułowy Chociaż raz na jakiś czas dla odmiany można zrobić zupę bagienną. Moim skromnym zdaniem - to raczej zupa dla miłośników groszku

Pozdrawiam
Stary 2007-05-06, 11:29   #603
kalinka77
Raczkowanie

Gdyby nie Nigella,to nie wiedziałabym,że gotowanie może być aż tak seksowne mój facet i teść bardzo lubią oglądać jej program-z wiadomych przyczyn,a dzięki Wam chyba poznają nową potrawkę-kurczaka w krakersach-brzmi smakowicie
kalinka77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-07, 10:30   #604
monika84
Raczkowanie

Cześć dziewczyny czy może któraś z Was pamięta przepis na "krwawe ziemniaki" Nigella je robiła właśnie do kurczaka w krakersach, byłabym bardzo wdzięczna za przepis...
monika84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-07, 12:05   #605
justka_81
Raczkowanie

Nie oglądałam tego odcinka zbyt uważnie, ale z tego co pamiętam to gotujemy ziemniaki w mundurkach, potem kroimy na pół, ostrożnie wyciągamy miąższ, dodajemy do niego keczup i pokruszoną mozarelle. Nadziewamy tym "skorupki" ziemniaków i wkładamy do piekarnika żeby mozarella się rozpuściła.
justka_81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-07, 13:12   #606
monika84
Raczkowanie

justka_81 bardzo Ci dziękuję, ja jakoś przez cały tydzień nie mogłam trafić na te krwawe zimniaki
monika84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-09, 10:09   #607
ania996
Raczkowanie

GG do ania996

Cześć dziewczyny! Wczoraj oglądałam Nigelle (program dotyczył śniadania). Zrobiła coś takiego fajnego z musli, kakao, miodu, orzechów ziemnych, chyba migdałów i czegoś jeszcze a następnie to upiekła. To było takie gęste i baaaardzo apetyczne Może któraś z was widziała też ten program i pamięta jak to się robiło dokładnie. Będę bardzo wdzięczna.
ania996 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-09, 10:25   #608
^olka^
Rozeznanie

To była granola, przepisu niestety nie pamiętam, z pewnością dawała jeszcze ziarna sezamu, miód i jakiś syrop... Dziś jest powtórka.

A jednak jest przepis: http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,62083960.html

Edytowane przez ^olka^
Czas edycji: 2007-05-09 o 19:09
^olka^ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-10, 18:18   #609
Ludowa
Zakorzenienie

A czy ktoś ma przepis na takie fajne serowe placuszki śniadaniowe? Były w ostatnim odcinku.

A może któraś z Was już próbowała?

Ludowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-10, 19:27   #610
igusia13
Wtajemniczenie

ja tez bym chciala przepis ... ale moze na tvn style ww jest ?
Stary 2007-05-11, 12:58   #611
thatgirl
Raczkowanie

Przepis na placuszki - tłumaczenie własne po obejrzeniu programu.

Składniki na placki:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki stołowe cukru
  • 225 g serka wiejskiego
  • 50 g uniwersalnej mąki
  • 1 łyżka stołowa najlepszego ekstraktu z wanilii
Składniki na sos truskawkowy:
  • 250 g truskawek
  • ½ łyżeczki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie sosu:

Truskawki trzeba zmacerować, powinno się to udać w trakcie robienia placuszków, ale wszystko zależy od ich wielkości. Pokroić truskawki na ćwiartki lub ósemki, polać octem balsamicznym, posypać cukrem - ilość cukru zależy od tego jak słodkie są truskawki). Całość wymieszać w misce tak, żeby truskawki dobrze się namoczyły w occie i zostawiamy je na czas robienia placków

Przygotowanie placków:
  1. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka dokładnie mieszamy z cukrem, dodajemy serek wiejski, mąkę oraz wanilię.
  2. Białka roztrzepujemy w drugiej misce tak, żeby powstała delikatna pianka (nie trzeba ubijać białek na sztywno).
  3. Dodajemy białka do masy żółtkowo serowej i delikatnie mieszamy.
  4. Na rozgrzaną patelnię nakładamy łyżką masę formując placuszki dowolnej wielkości. Każdy placuszek powinien się podpiec w ciągu minuty. Jeśli na obrzeżach placuszków pojawią się pęcherzyki, nasze racuszki są już prawie gotowe. Wystarczy je wtedy przerzucić na chwilkę na drugą stronę i następnie zrzucić wszystkie na talerzyk.
  5. Przemieszajmy truskawki w rubinowym syropie, a następnie nakładamy je na placuszki
Smacznego.
thatgirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-11, 13:17   #612
iszsza
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Mojra87 Pokaż wiadomość
Zrobiłam dzisiaj zupę bagienną. Z tą tylko różnicą, że zamiast miksować groszek, przecierałam go przez sitko (wyłączyli akurat prąd i nie mogłam włączyć blendera). Później zmiksowałam już razem z mozarellą.

Co do samej zupy.....smak na trochę dziwny Tzn na początku. Im więcej jadłam, tym wydawała mi się smaczniejsza. Generalnie oceniłabym ją tak na 6 punktów na 10(chociaż za sam wygląd dostałaby 10). Ale chyba jednak wolę swój krem brokułowy Chociaż raz na jakiś czas dla odmiany można zrobić zupę bagienną. Moim skromnym zdaniem - to raczej zupa dla miłośników groszku

Pozdrawiam
dzięki za Twoją opinię - ja ostatnio też chciałam się podjąć jej zrobienia...lubię krem z brokułów to myślałam nad tą zupą...teraz mam już blender to na pewno sie odważę...

iszsza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-11, 13:24   #613
lullaby22
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez thatgirl Pokaż wiadomość

Składniki na placki:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki stołowe cukru
  • 225 g serka wiejskiego
  • 50 g uniwersalnej mąki
  • 250 g truskawek
  • 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie sosu:

Truskawki trzeba zmacerować, powinno się to udać w trakcie robienia placuszków, ale wszystko zależy od ich wielkości. Pokroić truskawki na ćwiartki lub ósemki, polać octem balsamicznym, posypać cukrem - ilość cukru zależy od tego jak słodkie są truskawki). Całość wymieszać w misce tak, żeby truskawki dobrze się namoczyły w occie i zostawiamy je na czas robienia placków

Przygotowanie placków:
  1. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka dokładnie mieszamy z cukrem, dodajemy serek wiejski, mąkę oraz wanilię.
  2. Białka roztrzepujemy w drugiej misce tak, żeby powstała delikatna pianka (nie trzeba ubijać białek na sztywno).
  4. Na rozgrzaną patelnię nakładamy łyżką masę formując placuszki dowolnej wielkości. Każdy placuszek powinien się podpiec w ciągu minuty. Jeśli na obrzeżach placuszków pojawią się pęcherzyki, nasze racuszki są już prawie gotowe. Wystarczy je wtedy przerzucić na chwilkę na drugą stronę i następnie zrzucić wszystkie na talerzyk.
  5. Przemieszajmy truskawki w rubinowym syropie, a następnie nakładamy je na placuszki
Smacznego.

To ja podziękuję za przepis
Będą na weekend (ale bez truskawek-trzeba jeszcze poczekać)
lullaby22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-11, 14:49   #614
^olka^
Rozeznanie

Jutro będę mieć świeżutkie truskawki, więc z pewnością zrobię te placuszki
^olka^ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-11, 19:42   #615
Ludowa
Zakorzenienie

Cytat:

Składniki na placki:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki stołowe cukru
  • 225 g serka wiejskiego
  • 50 g uniwersalnej mąki
  • 250 g truskawek
  • 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie sosu:

Przygotowanie placków:
Smacznego.
Dziękuję bardzo

Stary 2007-05-12, 11:55   #616
thatgirl
Raczkowanie

Zaprosiłam dzisiaj rodziców na śniadanie. Zrobiłam placki serowe, które wyszły po prostu rewelacyjnie. Jak na pierwszy raz, były naprawdę smaczne. Teraz przynajmniej wiem, ile placków wychodzi z domyślnej ilości składników i w razie czego, będę wiedziała jak je zwiększyć.

Nie podałam placków z sosem truskawkowym, gdyż nie mogłam wczoraj dopaść świeżych truskawek. Zrobiłam za to koktajl owocowy z truskawek, malin, jagód i kiwi z odrobiną mleka. Rodzice byli zachwyceni!

Placki są naprawdę smaczne, szybko się je przygotowuje, a przy okazji w domu ładnie pachnie. Polecam serdecznie
Stary 2007-05-12, 12:39   #617
Ludowa
Zakorzenienie

Cytat:
Zaprosiłam dzisiaj rodziców na śniadanie. Zrobiłam placki serowe, które wyszły po prostu rewelacyjnie. Jak na pierwszy raz, były naprawdę smaczne. Teraz przynajmniej wiem, ile placków wychodzi z domyślnej ilości składników i w razie czego, będę wiedziała jak je zwiększyć.

Nie podałam placków z sosem truskawkowym, gdyż nie mogłam wczoraj dopaść świeżych truskawek. Zrobiłam za to koktajl owocowy z truskawek, malin, jagód i kiwi z odrobiną mleka. Rodzice byli zachwyceni!

Placki są naprawdę smaczne, szybko się je przygotowuje, a przy okazji w domu ładnie pachnie. Polecam serdecznie
Gratulacje
A ile placków wychodzi z podanej przez Ciebie ilości składników?

Stary 2007-05-12, 15:05   #618
Ieka
Zakorzenienie

Program rewelacyjny często go oglądam, a jedzonko Nigelli wychodzi zawsze znakomicie
Ieka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-12, 15:46   #619
Apiska
Zakorzenienie

muszę wpisać te plcuszki do mojego zeszytu i zrobic
Ślub
: 28.09.2013r

41/40
Apiska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-12, 17:04   #620
witch_18
Zakorzenienie

Ja również kopiuję przepis na placuszki
zapraszam
witch_18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-13, 23:17   #621
thatgirl
Raczkowanie

To chyba kwestia wielkości placków. U mnie wyszło ich ok 15
Stary 2007-05-14, 14:51   #622
szaluś :)
Raczkowanie

GG do szaluś :)

ma któraś z was może przepis na czekoladowy kubek Nigelli? mam na niego taaaką ochotę... ;D
szaluś :) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-14, 18:53   #623
1d36bece409c03b7a5895977e3eaa07c69f6d3f6_64237171b1711
Konto usunięte

Ogladałyscie program jak N. robiła kurczaka z kiełbaskami? Jakich kiełbaske uzyć? Ona miała jakies ... włoskie?

KURCZAK Z KIEŁBASKAMI!!!!!!!!! od Nigelli

Poniżej przedstawiam przepis:
1 cebula duza lub dwie male
125 ml oliwy
2 lyzki musztardy angielksiej
1 lyzka suszonej szalwii
pieprz
1 cytryna
1 lyzka sosu Worcestershire
2 kg kurczaka na 10 czesci
12 kielbasek
2 lyzki posiekanej swiezej szalwii

Marynata: do woreczka wrzucic cebule pokrojona na osemki, oliwe, musztarde, sos, szalwie suszona, sok z cytryny oraz to wycisnieta cytryne pkrojona na 8. Zalac kurczaka sosem na noc, do dwoch dni. Po wylozeniu kurczaka na brytfanke, polozyc kielbaski, posypac swieza szalwia i do piekarnika.
1d36bece409c03b7a5895977e3eaa07c69f6d3f6_64237171b1711 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-14, 19:58   #624
igusia13
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez szaluś :) Pokaż wiadomość
ma któraś z was może przepis na czekoladowy kubek Nigelli? mam na niego taaaką ochotę... ;D
Ja takze mialam oglądac ten odcinek z kubkiem czekoladowym ale oczywiscie przełączyli mi i tylko nazwa zostala.... hehe pozdrawiam
Stary 2007-05-14, 20:06   #625
igusia13
Wtajemniczenie

Słuchajcie znalazlam na www.tvnstyle.pl taki przepis na gorący kubek ... Ale niekotrzy pisali inny tylko jedna dziewczyna powiedziala ,, ojej jak wy sluchacie '' i podala to -przepis jest taki:3/4 szkl czekoladowych guziczków (lub 125 g czekolady deserowej) rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 125 g miękkiego masła i odstawiamy doostygnięcia. Następnie w osobnym naczyniu roztrzepujemy 2 jajka z 3/4szkl cukru (ok 150 g ), dodajemy 3 łyżki mąki, mieszamy, wlewamy do tegoprzestudzonę masę czekoladową, przelewamy do wysmarowanych tłuszczem foremek i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok 20 minut, aż na wierzchu utworzy się skorupka . Ale nie wiem w koncu czyj jest dobry... hmmm moze wy wiecie aha i na czym polega kąpiel wodna ? bo nie rozumiem . Odp
Stary 2007-05-14, 20:49   #626
szaluś :)
Raczkowanie

GG do szaluś :)

igusia, ja dzisiaj trafiłam na powtórkę tego odcinka, więc zanotowałam sobie przepis i zrobiłam. dokładnie wg tego, co Ty podałaś . było wprost przepyszne, miało wspaniałą konsystencję, słowem- boskie .

kąpiel wodna polega mniej więcej na tym, że do garnka wlewasz wodę, stawiasz na ogniu, żeby woda zaczęła parować, wtedy postawiona na niej miska ogrzewa się, a masa czekoladowo-maślana nie ma prawa się przypalić
trzymaj się
szaluś :) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-15, 10:40   #627
IlonaP
Zakorzenienie

[1=1d36bece409c03b7a589597 7e3eaa07c69f6d3f6_6423717 1b1711;4350871]Ogladałyscie program jak N. robiła kurczaka z kiełbaskami? Jakich kiełbaske uzyć? Ona miała jakies ... włoskie?[/quote]
Elu, pewnie użyła chorizo, to takie dość pikantne kiełbaski z dodatkiem papryki. U nas chyba są kiełbaski nazywane peperoni, powinny się nadać.
Stary 2007-05-15, 11:04   #628
do_m
Przyczajenie

Witam,
muffiny z poprzedniego odcinka są super. Mam na swoim koncie ok 20 prób różnych przepisów - z maślanką, mlekiem, śmietaną, wychodziły różne - gnioty, buły, kamienne ciasteczka na drugi dzień i co tam chcecie.
Te są po prostu najlepsze. Konsystencja - znakomita. Zrobiłam 3 rodzaje: dodałam rodzynki, orzeszki, skórkę i sok z limonki zamiast muesli, i trochę mniej cukru. Rodzynki nie utonęły, orzechy też.
Teraz tylko owoce. Po prostu bomba.
Polecam. Pozdrawiam.
do_m jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-15, 11:16   #629
iszsza
Zadomowienie

A mi się śnia po nocach te desery warstwowe z malinami i ciasteczkami owsianymi. Wiecie o które chodzi??? Tylko na maliny jeszcze musze poczekać...to musi byc "niebo w gebie" ;D

iszsza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-15, 11:29   #630
una creatura bella
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez do_m Pokaż wiadomość
Witam,
muffiny z poprzedniego odcinka są super. Mam na swoim koncie ok 20 prób różnych przepisów - z maślanką, mlekiem, śmietaną, wychodziły różne - gnioty, buły, kamienne ciasteczka na drugi dzień i co tam chcecie.
Te są po prostu najlepsze. Konsystencja - znakomita. Zrobiłam 3 rodzaje: dodałam rodzynki, orzeszki, skórkę i sok z limonki zamiast muesli, i trochę mniej cukru. Rodzynki nie utonęły, orzechy też.
Teraz tylko owoce. Po prostu bomba.
Polecam. Pozdrawiam.
Również witam i proszę o przepis

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości