![]() |
#541 |
Konto usunięte
|
Dot.: Odpieluszkowe zapalenie mózgu
Własciwie dziecku za długie karmienie może zrobić krzywdę - przede wszystkim zepsuć zgryz (podczas ssania piersi wytwarza się ciśnienie, które powoduje wysklepienie podniebienia twardego i przez to zwęża sie górny łuk zębowy).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#542 |
Zakorzenienie
|
skąd to info? ssanie piersi to inna technika niż ssanie smoczka czy butelki
![]() |
#543 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() 3-latka nie rozumie czegoś takiego "jak nie ma pieniędzy" bo ona jeszcze myśli, że wystarczy ładnie poprosić panią z kasy to ona da ot tak, za nic ![]() Ale tak, pracujemy nad tym, żeby takie zachowania wyeliminować ![]() Cytat:
Tak jak nie wszyscy dorośli są jednakowi.
![]() |
![]() |
#544 | ||
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Jak dla mnie już karmienie dłużej niż do roku życia jest dziwne. ---------- Dopisano o 21:21 ---------- Poprzedni post napisano o 21:18 ---------- Cytat:
O to mi chodziło. No cóż, być może Twoja tego nie rozumie(bez urazy, rozumiem, że może nie rozumieć). Ale znam dzieci, które albo rozumiały, albo nauczyły się odpowiednio na takie słowa reagować.
Jak na św. Hieronima jest deszcz albo go ni ma, to na św. Szczepana pada albo nie pada. Edytowane przez ciri15 Czas edycji: 2013-10-25 o 20:24 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#545 |
Konto usunięte
|
Przyznam, ze czytałam o tym parę lat temu, to było jakies opracowanie o rozwoju dziecka, ni uja nie pamietam konkretnego tytulu, u mnie w domu zawsze pelno sie takich rzeczy walało, więc może być i tak, że jakies badania wykazały, że jednak spoko, nie ma zagrożeń, a ostatnio nie interesowalam się tym zagadnieniem z racji nieplanowania potomstwa. Jak ktoś ma dostęp do źródeł o badaniach na ten temat, to chętnie się zainteresuję.
Na chwilę obecną poszperam w internecie w poszukiwaniu potwierdzenia, ale nic nie obiecuję :P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#546 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://dziecisawazne.pl/karmienie-pi...a-wady-zgryzu/ ale strona ogólnie jest pro karmieniu,wiec jesli znajdziesz gdzieś rzetelne info będę wdzieczna ![]() ---------- Dopisano o 19:30 ---------- Poprzedni post napisano o 19:27 ---------- Cytat:
![]() ale rozumiem,ze Ciebie konkretnie coś moze dziwić ,mnie np.dziwi to,ze ktoś z wyboru podaje dziecku gorszy pokarm i to uważam za chore,każdy ma swoje zdziwienia ![]()
![]() |
![]() |
#547 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale pojęcia pieniądza na pewno nie rozumieją i 6-latki sobie z tym słabo radzą z tego co wiem. Natomiast nie zmienia to tego, że dzieci czasem bywają niegrzeczne. I to nie oznacza, że rodzice ich nie wychowują albo zawsze są takie. Czasem mają gorszy dzień i trudno. Tego się nie przeskoczy. Moim zdaniem problemem to jest jak matki angażują w zachowanie i wychowywanie dziecka osoby postronne. Ja strasznie tego nie lubię gdy ktoś mówi np. "zobacz jak ta pani się na ciebie patrzy" albo "jak będziesz uciekał pani cię zabierze" itd. i w drugą stronę czyli jak ktoś podchodzi z tekstem "a czemu taka ładna dziewczynka tak płacze" albo coś innego, a już do szału mnie doprowadza gdy ktoś się wtrąca jak karcę dziecko swoje własne osobiste lub w imieniu dziecka postuluje "no niech pani kupi tego lizaka" wtedy mam ochotę zabić wzrokiem ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#548 |
Konto usunięte
|
Gazeta zdrowie, źródło stulecia
![]() Szuuukam dalej. ---------- Dopisano o 19:38 ---------- Poprzedni post napisano o 19:35 ---------- Nie wiem ile lat ma twoja córka, ale karmienie piersią generalnie sprzyja rozwojowi zgryzu. Szkodzi ZA DLUGIE karmienie. Widziałam tę strone przed chwilą, właśnie mocno pro-kp, więc grzebię za czyms obiektywniejszym :P ---------- Dopisano o 19:41 ---------- Poprzedni post napisano o 19:38 ---------- http://mojniemowlak.pl/laktacja/dlug...ia.html?page=2 zna któraś z was tę stronę? Względnie dobre źródło czy głównie herezje prawią? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#549 |
Konto usunięte
|
Demi może konsultacje u klempy?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#550 |
Konto usunięte
|
A powiem ci, że pomysl nie najgorszy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#551 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Z tym się zgadzam, ze dzieci bywają niegrzeczne, chyba każde, czy w domu, czy na ulicy, czy w sklepie. Niestety, znam takie które bywają niegrzeczne(w mojej opinii bardzo często), a matka uważa je za mega czułe i wrażliwe dziecko. Co do ostatniego akapitu - myśląc o takich ludziach żałuję, że jestem tak mało asertywna, przydałoby się bycie trochę chamską. Kiedyś przeczytałam właśnie na wizażu, że tego co matka mówi nie powinno się podważać przy dziecku i od tego czasu sama tego nie robię i karcę innych jak tak robią. W ogóle ludzie, najczęściej starsze kobiety, często myślą, że wiedzą lepiej, co jest dobre dla cudzego dziecka, jak z nim rozmawiać, itp.
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#552 |
Konto usunięte
|
Dobra, napisałam, w ramach walki z pierdołowatoscią
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#553 |
Ekspert od Dupy Strony
|
Komentarz do jednego z artykułów wyżej podanych:
"Jak ja lubię takie artykuly, upewniają mnie w tym , że karmiąc prawie 2,5 roku jestem normalna ![]() Zwłaszcza to drugie, pogrubione ![]()
![]() |
#554 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
pierwsza strona ma mocno nieauktualne informacje ogólnie niezgodne z zaleceniami WHO i APP ,druga taka dość 'obiegowa ',przejrzałam rózne artykuły tam i problemy są dośc pobieżnie opisane,bez konkretnych dowodów i źródeł,szukam czegoś rzetelnego i aktualnego,nie z lat 50-90 XX w ![]() Moja córa ma 2 lata i 4 m-ce,powoli dąży do samoodstawienia i sądzę ze na 2,5 roku będzie juz po sprawie. ---------- Dopisano o 20:02 ---------- Poprzedni post napisano o 20:01 ---------- jak ktoś robi coś,czego ma dość ,to coś z nim nie tak ,albo nie ma dość tylko narzeka i męzi ,drugiego nie skomentuję,mało fajne :/
![]() |
![]() |
#555 |
Konto usunięte
|
Google mi nic więcej nie wyrzuca, pozostaje czekać na opinie klempy :P Możliwe, że mam przedawnione informacje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#556 |
Zakorzenienie
|
Demi znalazłam komentarz pierwszego zalinkowanego przez Ciebie artykułu:
" Artykuł zaczyna się od informacji "podobno karmienie piersią....." a potem jest jakaś informacja o jednostkowym przypadku, który ma zaprzeczać tej tezie. To typowe dziennikarskie mieszanie i dezinformowanie czytelnika. W czasie gdy gazety i internet nie były tak powszechne, takie newsy można było usłyszeć w maglu ![]() Karmienie piersią nie jest receptą na wszystkie problemy zdrowotne małych dzieci, choć w dużym stopniu wpływa na nie. Czyli: dla prawidłowego rozwoju zgryzu ma znaczenie czy dziecko było karmione piersią. Ale fałszywy jest wniosek, że skoro jakieś dziecko było karmione piersią, to na pewno będzie miało dobry zgryz. I nieuprawnione jest wyciągniecie wniosku, że przyczyną wady zgryzu ww dziecka było długie karmienie piersią. Być może p. profesor tak się wydaje, ale nie udowodniono szkodliwości długiego karmienia piersią ma zdrowie fizyczne czy psychiczne dziecka. WHO trąbi o tym w wielu swoich dokumentach. Rozwój jamy ustnej jest procesem bardzo złożonym, ssanie piersi ma duże znaczenie, ale są też inne istotne czynniki, o których mniej się mówi, np. jak dla prawidłowego rozwoju ważny jest sposób rozszerzania diety, etapy żucia i gryzienia, prawidłowe picie z kubeczka itd. Jak niedobrze jest podawać maluchowi zbyt papkowate i rozdrobnione jedzenia, nie wymagające żadnej pracy żuchwą. " p.Malwina Okrzesik psycholożka, instruktorka szkoły rodzenia, konsultantka laktacyjna, posiada miedzynarodowy certyfikat IBCLC (International Board Certified Lactation Consultant). ekspert forum http://forum.gazeta.pl/forum/w,570,1...gryzu.html?v=2 i artykuł http://www.medonet.pl/dolegliwosci,d...zna,index.html ale tam tylko " Karmienie piersią stanowi naturalny bodziec do prawidłowego i pełnego rozwoju czynności żucia oraz wykształcenia się prawidłowego zgryzu.'
...i jest ![]() Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka. ![]() ![]() Edytowane przez stokrotka_to_ja Czas edycji: 2013-10-25 o 21:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#557 |
Konto usunięte
|
Dzięki za info, wizaż uczy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#558 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#559 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() dziś byłam świadkiem rozmowy mamusi, babci i małego dziecka (na oko ze dwa latka). Idę ze swoją córką, grzecznie za rączkę, opowiadamy sobie co widzimy (dużo samochodów). Mały za nami piszczał i płakał bo chciał iśc sam, nie za rękę. "zobacz jak dziewczynka ładnie idzie" "zobacz jaka grzeczna" "nie rycz, pani cię zabierze" "bądź grzeczny bo dziewczynka się z ciebie śmieje" a na koniec "dziewczynka też chciałaby pobiegać". Tylko póki co moja córka wie, że jeżeli gdzieś są samochody to trzeba iść za rękę. Jak próbuje uciekać, choćby dla zabawy, zatrzymujemy się i spokojnie tłumaczę, że teraz trzeba dać rączkę a jak samochodów czy ulicy nie będzie, to będzie szła sama. Słowo dotrzymuję, bo wiem, że to rodzi zaufanie i szczerość.
![]() |
![]() |
#560 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rozwiniesz myśl o przeterminowanych googlach ? ![]() A co byś powiedziala,gdyby podobne mudnrości do tych zasłyszanych przez Ciebie głosiła kadra w żłobku?
![]() |
![]() |
#561 |
Zakorzenienie
|
mam wrażenie, że ten wątek trochę nie ma sensu... jakikolwiek przytoczy się przykład, czy to ozm, czy głupoty, czy poprostu brzydkiego zachowania to zaraz dostaje się reprymendy od Mam, sto różnych wymówek i narzekania na "znieczulicę", bo to chyba tylko przez "znieczulicę" w ogóle został założony ten wątek... a szkoda, bo jak widać nie tylko mnie rażą niektóre zachowania.
![]() |
#562 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zemdlałabym chyba ![]() Cytat:
Mi jako osobie postronnej widzacej "scenę" w sklepie nic do tych rodziców czy dziecka. Bo sytuacja jest tu i teraz ale powód "awantury" jest mi nieznany. Nie moja sprawa o co chodzi i nie mi to rozwiązywać. Jeśli moje dziecko będzie miało takie napady, wtedy to ja będę musiała sobie poradzić z "rozwrzeszczanym bachorem". Inne przytoczone objawy ozm są mi po trosze bliskie, po trosze dalekie. Jeden będzie to widział na FB, druga osoba stwierdzi, że odbiło mi jak choć raz podczas rozmowy wspomnę o dziecku a trzecia stwierdzi, że w ogóle nie kocham swojego dziecko, bo o nim nie rozmawiam non stop ![]()
![]() |
![]() |
#563 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Prócz tych jakże wspaniałych metod motywacji są także pieczątki /naklejki za zjedzenie obiadu,za mówienie 'dzień dobry' ,'proszę' ,'dziękuję' itd. , oraz zbiorowe robienie któremuś z dzieci 'kiś kiś' jeśli 'jest gapą'. Złobek państwowy,panie o dziwo z dużym zaangażowaniem i sercem do dzieci,tylko jakby...bezmózgie trochę.
![]() |
![]() |
#564 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chociaż jakby tak głebiej zastanowić się nad nagradzaniem za mówienie "dzień dobry" to sensu nie ma. Coś myśli w słowa jest mi ciężko zebrać.
![]() |
![]() |
#565 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Poza tym...nagroda uczy cwaniactwa i kombinowania,dziecko nie wykonuje czegoś z określonego powodu,tylko dla nagrody. A co będzie jeśli zabraknie motywacji w postaci tejże nagrody? Nie posprząta np?
...i jest ![]() Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka. ![]() ![]() Edytowane przez stokrotka_to_ja Czas edycji: 2013-10-25 o 23:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#566 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#567 |
Zakorzenienie
|
Wywołana do odpowiedzi
![]() Niestety - źródła wiarygodnego (poza moimi notatkami z wykładów ![]() ![]() Faktem jest na pewno to, że karmienie wyłącznie piersią po 6 miesiącu życia jest dla niemowlęcia szkodliwe i myślę, że wszyscy tu wiemy dlaczego. W tym czasie należy wprowadzać pokarmy stałe i dążyć do tego, by to one były podstawą diety. Jak długo kontynuować karmienie piersią (ale podkreślam: jako niewielki dodatek do diety!) - WHO mówi, ze co najmniej do 2rż, amerykanie - co najmniej do 1rż. Znaczące sa tu preferencje matki i dziecka oczywiście. Mam nadzieje, ze pomogłam ![]()
![]() |
![]() |
#568 |
Zakorzenienie
|
Dzięki Klepmpa
![]() ![]()
![]() |
#569 |
Zakorzenienie
|
Hehe, ją ostatnio ucieklam się do naklejek, bo corka miała regres i zaczęła wszystkie kupku robić w majtki, moglam ją x razy ptac, czy nie chce, ona zaprzeczala, a potem kupsztal i kombinacje, jak przebrać, gdy jesteśmy na przystanku/na placu zabaw. Gdy wprowadzilam naklejki, to na nowo zmobilizowała się do sygnalizowania swoich potrzeb, co obu nam wyszło na dobre. Teraz już nie potrzebuje tych naklejek, ale w newralgicznym momencie były nam bardzo pomocne.
![]() |
#570 |
Konto usunięte
|
Dzięki wielkie, klempaa ^^
Mnie babcia dawała naklejki za wypicie herbaty/zjedzenie kanapki/whatever, ale przestała kiedy zaczęłam próbować je zjadać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:47.